![]() |
#1501 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
![]() Trzymajcie się ! P.S. Ja na swoje ruchy muszę czekać jeszcze z 10 tygodni ... echhh. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1502 |
Zakorzenienie
|
Mam do Was pytanie.Bo właśnie buszuje po Allegro i się zastanawiam i zastanawiałam już wcześniej.Co sądzicie o tych pasach ?? coś tego typu....
http://allegro.pl/item425449115_pas_...i_pudrowy.html bo wcześniej uważałam, że to dobry pomysł a w sumie sama nie wiem....może te z Was które są już mamusiami mają już jakieś doświadczenia albo może jakaś znajoma Wam coś mówiła na ich temat???Ciekawa jestem opinii |
![]() ![]() |
![]() |
#1503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to czyli by sie zgadzało z tym co sie mowi ze pierwsze ruchy to okolo 4,5 m-ca czyli polmetku ![]() A mam pytanie do juz mamus kiedy w poprzedniej lub poprzednich ciazach dowiedzialyscie sie tak wstepnie lub na 100% jaka płec malucha sie szykuje w ktorym tyg ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1504 |
Rozeznanie
|
Rozmawiałam z szefem. Od listopada mam iść na zwolnienie i to on mi kazał. Także 2 miesiące jeszcze i potem będę siedziała w domu.
Edytowane przez gosia j. Czas edycji: 2008-08-28 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
wiecie moja szefowa miesiąc temu przyjęła nową dziewczynę normalnie na jakąś tam umowę żeby mi pomagała, jak poszłam na L4 to ona robiła za mnie i teraz mi pisze ta dziewczyna że nie była w pracy bo źle się czuje, wymiotuje i jej słabo, zrobiła test i jest w ciąży
![]() ![]() ![]()
#1507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe...dobre... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1508 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
a niech się dziej co chce, ja od poniedziałku tam nie będę pracowała, byle ta kolezanka nie miała przerąbane, a szefowa powinna, za to jak traktuje swoich pracowników. Niech dziewczyna nic do 3. miesiąca nie mówi, potem niech idzie na L4 i na macierzyński się załapie itd.
#1510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1511 |
Zakorzenienie
|
u mnie też jest jest jeden szpital, a w Mysłowicach też jeden gdzie jest oddział położniczy, i w Mysłowicach można mieć na życzenie znieczulenie a u nas nie. Ja się urodziłam w Mysłowicach
![]()
#1512 |
Zakorzenienie
|
No u mnie w rodzince to jest tak, że mieszkamy w Skierniewicach ale moja mama urodziła się w Chełmie, mój tata w Ciechanowie, moja siostra w Bartoszycach a ja w Warszawie....a mój mąż w Sochaczewie...także tylko moja chrześnica urodziła się tutaj w szpitalu bo szwagier jest z Końskich
![]() dziewczynki powiecie mi jakie macie plany w związku z zakupem jakiejś kurteczki czy kombinezoniku czy czegoś takiego dla maleństwa??pytanie szczególnie dla wczesnomarcowych mamuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1513 |
Zakorzenienie
|
ja mam takie plany, że kupię kombinezon ale nie myslę nad tym jeszcze
#1514 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie to pewnie tez trzeba bedzie cos cieplejszego, ale to wydaje mi sie ze kupimy taki wiekszy zeby na nastepna zime bylo, ewentualnie pozyczymy od kogos z rodziny bo komus moze zostało po dziecku.
![]() |
#1516 |
Zadomowienie
|
zanka ale fajnie, ze bedziesz miala swiety spokoj siedziala w domku. Jak tak czytalam, ze siedzisz na L4 ze wzgledu na ubezpieczenie, to wierzyc mi sie nie chcialo, zeby w Polsce, takim pro-rodzinnym kraju opieka lekarska dla kobiet w ciazy nie byla za darmo (w wiekszosci krajow jest).
alkamor - wlasnie wczoraj rozmawialam z siostra meza, mowila mi, ze ma dla mnie wysokie siodelko ze stoliczkiem do karmienia dziecka i wlasnie ten pas. Mowila, ze jej nic nie pomogl, tylko niewygodnie bylo, ale moze mi pomoze. Wiec zobaczymy, bede go miala pod koniec wrzesnia. A wczoraj wieczorem po kapieli stalam naoliwkowana przez jakies 15 minut ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1517 |
Zakorzenienie
|
A tak wogóle to wiecie co jak szłam dzisiaj na pocztę to by mnie TIR przejechał!! przechodziłam przez pasy na zielonym oczywiście....a ten ch** skręcał w praco i się gapił niewiadomo gdzie.....w ostatniej chwili mnie prawie zauważył....ale się przestraszyłam.
![]() spicegirl no ja się właśnie zastanawiałam nad tym pasem.Zawsze mogę w sumie zamówić jeden i zobaczyć....nie są drogie...za 20 zł można spokojnie kupić...jak mi będzie odpowiadał to najwyżej jeszcze jakiś kupię a jak nie to trudno....i chyba tak zrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 |
Zadomowienie
|
alkamor a wrzuc jakies nowsze zdjecie brzucha! Bo ciazowy mialas kilka tygodni temu, a teraz pewnie jest jeszcze wiekszy, skoro az sasiadka zauwazyla. Dawaj go
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haha ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1520 | ||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1521 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tydzien temu w tv w jakichs wiadomosciach mowili wlasnie o dzieciach i ciazach ze zaczyna wzrastac przyrost naturalny ze coraz wiecej dzieci sie rodzi o 2 % juz jest wiecej dzieci niz w tamtym roku a na przyszły rok spodziewaja sie jeszcze wiekszego przyrostu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
Seler roznica mieczy spioszkami a pajacykiem polega na tym ze pajacyk masz w calosci czyli pod szyje i z dlugim rekawem czyli cos jak kombinezon a spioszki sa z takim dekoldem i bez rekawow
|
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1526 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1527 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam fajny spis wyprawki dla malucha
![]() Ogólnie to polecam tą stronke tam jest dosłownie wszystko napisane ![]() http://www.maluchy.pl/ciaza_i_porod/ Ubranka • 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku) • 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku • 4 bawełniane pajacyki • 2 cieplejsze pajacyki • 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki) • 5 par śpioszków • 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych • 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu • 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą • gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) • kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) Kosmetyki i artykuły higieniczne • mydło lub płyn do kąpieli • myjka • oliwka pielęgnacyjna • krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag) • zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka • miękka szczoteczka do włosków • nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami • płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu) • miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha • patyczki do uszu (specjalne dla dzieci) • gumowa gruszka do oczyszczania noska • proszek do prania przeznaczony dla niemowląt • chusteczki pielęgnacyjne nawilżone • zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe) • sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska • termometr do mierzenia temperatury dziecka • wkładki laktacyjne dla mamy Inne • 2 ręczniki kąpielowe • wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem) • termometr do sprawdzania temperatury wody • pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk) • pieluszki jednorazowe • 2-3 pieluchy flanelowe • wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zpakujesz rzeczy potrzebne poza domem. • fotelik samochodowy • łóżeczko, deska do przewijania • materacyk • kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce) • 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło) • kocyk, rożek • 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego • 3-4 śliniaczki • podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny) • termos do butelek • szczotka do mycia butelek • smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku • laktator (dla mamy) Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka. Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2008-08-28 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1528 |
Zakorzenienie
|
A tutaj to co bedzie potrzebne do szpitala cały spis rzeczy dla mamy i malucha
To co potrzebne będzie mamie Dokumenty • dowód osobisty • karta ciąży • Książeczka Ubezpieczeniowa • wyniki badań • skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane Bielizna • majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk) • staniki laktacyjne (2 sztuki) • kapcie • klapki pod prysznic • szlafrok • koszule nocne, rozpinane • skarpetki • odzież na wyjście Kosmetyki i artykuły higieniczne • kosmetyki (dezodorant, pasta do zębów, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciągiem z kory dębu lub „szare mydło”, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci) • ręczniki (co najmniej 2-3) • ręcznik papierowy, jednorazowy (może służyć do wycierania krocza) • podpaski nocne (np. pieluchy Bella, największy rozmiar) • wkładki laktacyjne (np. Bella, Gerber-ultracienkie, bez ceratek-pakowane po 24 sztuki.) • papier toaletowy • jednorazowa maszynka do golenia. Możliwe jest też wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagodnego kremu depilującego np. Veet. Żywność i napoje • woda niegazowana • soki (najlepiej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy) • ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa. • przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.) • owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu Inne • karta telefoniczna, ewentualne telefon komórkowy • aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie • książka, krzyżówki, czasopismo • talerz, kubek, sztućce • leki, które przyjmujesz • drobne pieniądze To co potrzebne będzie maluchowi • nożyczki do paznokci, ewentualnie skarpetki, do założenia na dłonie • miękka szczotka do włosów • kilka koszulek i kaftaników • kilka sztuk body • kilka śpioszków / pajacyki • 2 czapeczki • sweterek • pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami) • skarpetki • kocyk, rożek • krem do pupy (np. Linomag, Tormentiol) • ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe |
![]() ![]() |
![]() |
#1529 |
Zakorzenienie
|
to ja wkleję link gruszki której lepiej nie kupujcie...szwagierka kupiła i bardzo narzeka...ma bardzo gruby koniec i nie można dobrze glutków złapać
http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 moja siostra miała oprócz nożyczek cążki, oczywiście dla dzieci specjalne....i mówiła, że łatwiej się nimi obcina niż nożyczkami.... a cążki wyglądały jak te z kompletu http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25 |
![]() ![]() |
![]() |
#1530 |
Przyczajenie
|
Witam
Dołaczam do mamuś marcowo-kwietniowych. Planowany termin porodu 15 kwiecień ale jak będzie w praktyce to się okaże. Jeszcze sporo czasu mi zostało do końca ale mam nadzieję że będzie to piękny okres w moim życiu. Pozdrawiam wszystkie. Buziaczki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.