Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 13:16   #1501
evi75
Raczkowanie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Mama mi wczoraj mowila ze ruchy dziecka mozna juz poczuc od 4,5 m-ca ciazy i ze bedzie to takie łaskotanie jakby np mucha chodzila po rece czy nodze a pozniej juz beda coraz mocniejsze az..... zacznie tak kopac ze mamuski sie nieraz zwijaja z bolu
To może się wypowiem jako doświadczona mama odnośnie tych pierwszych ruchów (bo jestem teraz w drugiej dłuuugo oczekiwanej ciąży). Dla mnie ruchy w pierwszej ciąży pojawiły się "książkowo" , bo w 19 tygodniu i były bardzo delikatne , jakby leciutkie stukanie od środka w mój brzuszek . I zaraz wiedziałam ,że to jest to . Więc spoko , natura wam podpowie, że to wasz maluszek daje wam znaki .
Trzymajcie się !

P.S. Ja na swoje ruchy muszę czekać jeszcze z 10 tygodni ... echhh.
evi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 13:35   #1502
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Mam do Was pytanie.Bo właśnie buszuje po Allegro i się zastanawiam i zastanawiałam już wcześniej.Co sądzicie o tych pasach ?? coś tego typu....
http://allegro.pl/item425449115_pas_...i_pudrowy.html
bo wcześniej uważałam, że to dobry pomysł a w sumie sama nie wiem....może te z Was które są już mamusiami mają już jakieś doświadczenia albo może jakaś znajoma Wam coś mówiła na ich temat???Ciekawa jestem opinii

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 13:54   #1503
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez evi75 Pokaż wiadomość
To może się wypowiem jako doświadczona mama odnośnie tych pierwszych ruchów (bo jestem teraz w drugiej dłuuugo oczekiwanej ciąży). Dla mnie ruchy w pierwszej ciąży pojawiły się "książkowo" , bo w 19 tygodniu i były bardzo delikatne , jakby leciutkie stukanie od środka w mój brzuszek . I zaraz wiedziałam ,że to jest to . Więc spoko , natura wam podpowie, że to wasz maluszek daje wam znaki .
Trzymajcie się !

P.S. Ja na swoje ruchy muszę czekać jeszcze z 10 tygodni ... echhh.

No to czyli by sie zgadzało z tym co sie mowi ze pierwsze ruchy to okolo 4,5 m-ca czyli polmetku i niby sa to wlasnie takie delikatne musniecia, a w kolejnych ciazach to podobno mozna poczuc juz wczesniej te musniecia tak gdzies przeczytalam

A mam pytanie do juz mamus kiedy w poprzedniej lub poprzednich ciazach dowiedzialyscie sie tak wstepnie lub na 100% jaka płec malucha sie szykuje w ktorym tyg ?
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 13:58   #1504
gosia j.
Rozeznanie

Rozmawiałam z szefem. Od listopada mam iść na zwolnienie i to on mi kazał. Także 2 miesiące jeszcze i potem będę siedziała w domu.

Edytowane przez gosia j.
Czas edycji: 2008-08-28 o 14:55
gosia j. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 14:04   #1505
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez gosia j. Pokaż wiadomość
Rozmawiała z szefem. Od listopada mam iść na zwolnienie i to on mi kazał. Także 2 miesiące jeszcze i potem będę siedziała w domu.
Dobrze, że chociaż Ty masz normalnego i ludzkiego szefa

Maja
Stary 2008-08-28, 14:09   #1506
zanka205
Zakorzenienie

wiecie moja szefowa miesiąc temu przyjęła nową dziewczynę normalnie na jakąś tam umowę żeby mi pomagała, jak poszłam na L4 to ona robiła za mnie i teraz mi pisze ta dziewczyna że nie była w pracy bo źle się czuje, wymiotuje i jej słabo, zrobiła test i jest w ciąży heheh oj to szefowa się wkurzy

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 14:12   #1507
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
wiecie moja szefowa miesiąc temu przyjęła nową dziewczynę normalnie na jakąś tam umowę żeby mi pomagała, jak poszłam na L4 to ona robiła za mnie i teraz mi pisze ta dziewczyna że nie była w pracy bo źle się czuje, wymiotuje i jej słabo, zrobiła test i jest w ciąży heheh oj to szefowa się wkurzy

hehe...dobre... a niech sie wkurzy....

Maja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 14:30   #1508
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Ale jazda. Te ciąże teraz jak grzyby po deszczu. Chyba szpitale będą oblegane. Więc będzie nie za ciekawie. Ale jak się przeżyje.

Stary 2008-08-28, 14:33   #1509
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jazda. Te ciąże teraz jak grzyby po deszczu. Chyba szpitale będą oblegane. Więc będzie nie za ciekawie. Ale jak się przeżyje.
a niech się dziej co chce, ja od poniedziałku tam nie będę pracowała, byle ta kolezanka nie miała przerąbane, a szefowa powinna, za to jak traktuje swoich pracowników. Niech dziewczyna nic do 3. miesiąca nie mówi, potem niech idzie na L4 i na macierzyński się załapie itd.

Stary 2008-08-28, 14:38   #1510
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
przepełnione już są powiem Wam ,że w marcu '08 rodziła moja szwagierka i ona miała dwa terminy jeden na 27 lutego chyba a drugi na początek marca....w każdym razie jak poszła ze skierowaniem do szpitala to jej kazali przyjść w przyszłym tygodniu bo nie maja miejsc a jak jeszcze nie rodzi to nie musi leżeć....Nawet po cesarce jak się dobrze matki czuły to wypuszczali wcześniej bo nie było miejsca.A u mnie w mieście jest tylko jeden szpital.

Maja
Stary 2008-08-28, 14:40   #1511
zanka205
Zakorzenienie

u mnie też jest jest jeden szpital, a w Mysłowicach też jeden gdzie jest oddział położniczy, i w Mysłowicach można mieć na życzenie znieczulenie a u nas nie. Ja się urodziłam w Mysłowicach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 14:44   #1512
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

No u mnie w rodzince to jest tak, że mieszkamy w Skierniewicach ale moja mama urodziła się w Chełmie, mój tata w Ciechanowie, moja siostra w Bartoszycach a ja w Warszawie....a mój mąż w Sochaczewie...także tylko moja chrześnica urodziła się tutaj w szpitalu bo szwagier jest z Końskich

dziewczynki powiecie mi jakie macie plany w związku z zakupem jakiejś kurteczki czy kombinezoniku czy czegoś takiego dla maleństwa??pytanie szczególnie dla wczesnomarcowych mamuś

Maja
Stary 2008-08-28, 14:48   #1513
zanka205
Zakorzenienie

ja mam takie plany, że kupię kombinezon ale nie myslę nad tym jeszcze

Stary 2008-08-28, 14:51   #1514
gosia j.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
przepełnione już są powiem Wam ,że w marcu '08 rodziła moja szwagierka i ona miała dwa terminy jeden na 27 lutego chyba a drugi na początek marca....w każdym razie jak poszła ze skierowaniem do szpitala to jej kazali przyjść w przyszłym tygodniu bo nie maja miejsc a jak jeszcze nie rodzi to nie musi leżeć....Nawet po cesarce jak się dobrze matki czuły to wypuszczali wcześniej bo nie było miejsca.A u mnie w mieście jest tylko jeden szpital.
U nas sa co najmniej 4. Ale wiadomo, różne warunki.

Cytat:
dziewczynki powiecie mi jakie macie plany w związku z zakupem jakiejś kurteczki czy kombinezoniku czy czegoś takiego dla maleństwa??pytanie szczególnie dla wczesnomarcowych mamuś
U mnie to pewnie tez trzeba bedzie cos cieplejszego, ale to wydaje mi sie ze kupimy taki wiekszy zeby na nastepna zime bylo, ewentualnie pozyczymy od kogos z rodziny bo komus moze zostało po dziecku.

Stary 2008-08-28, 14:53   #1515
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Mam nadzieję, że w tym roku zima nie będzie jednak zbyt długo trzymała

Maja
Stary 2008-08-28, 14:56   #1516
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

zanka ale fajnie, ze bedziesz miala swiety spokoj siedziala w domku. Jak tak czytalam, ze siedzisz na L4 ze wzgledu na ubezpieczenie, to wierzyc mi sie nie chcialo, zeby w Polsce, takim pro-rodzinnym kraju opieka lekarska dla kobiet w ciazy nie byla za darmo (w wiekszosci krajow jest).
alkamor - wlasnie wczoraj rozmawialam z siostra meza, mowila mi, ze ma dla mnie wysokie siodelko ze stoliczkiem do karmienia dziecka i wlasnie ten pas. Mowila, ze jej nic nie pomogl, tylko niewygodnie bylo, ale moze mi pomoze. Wiec zobaczymy, bede go miala pod koniec wrzesnia.
A wczoraj wieczorem po kapieli stalam naoliwkowana przez jakies 15 minut przed lustrem gapiac sie na moj ciazowy juz nieco brzuch i szczerzac zeby. Tak juz fajnie wystaje, tylko nisko strasznie, ja bym chciala wyzej, bo wyzej mniej jak tluszcz by wygladal. Ale co tam, niech sobie bedzie jaki chce, zeby tylko byl

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 15:02   #1517
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

A tak wogóle to wiecie co jak szłam dzisiaj na pocztę to by mnie TIR przejechał!! przechodziłam przez pasy na zielonym oczywiście....a ten ch** skręcał w praco i się gapił niewiadomo gdzie.....w ostatniej chwili mnie prawie zauważył....ale się przestraszyłam.

spicegirl
no ja się właśnie zastanawiałam nad tym pasem.Zawsze mogę w sumie zamówić jeden i zobaczyć....nie są drogie...za 20 zł można spokojnie kupić...jak mi będzie odpowiadał to najwyżej jeszcze jakiś kupię a jak nie to trudno....i chyba tak zrobię

Maja
Stary 2008-08-28, 15:18   #1518
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

alkamor a wrzuc jakies nowsze zdjecie brzucha! Bo ciazowy mialas kilka tygodni temu, a teraz pewnie jest jeszcze wiekszy, skoro az sasiadka zauwazyla. Dawaj go

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 15:18   #1519
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

Haha "zaraziła się od Ciebie" no to szefowa ma wieelki problem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 15:19   #1520
Seler
Raczkowanie

Cytat:
najważniejsze dla mnie jest ubezpieczenie, ale skoro kobieta w ciąży ma je zagwarantowane to rezygnuję ze stażu. Ja do pracy na pewno nie wrócę, a nie mam zamiaru się stresować i kombinować z L4. Ta kobieta jest dziwna, najpierw mówi, żebym siedziała na L4 cały czas, potem dzwoni żebym do pracy przychodziła na chwilę i podobno w pracy rozpowiada, że ja nie chcę pracować. Chcę się uwolnić od niej i mieć święty spokój. W końcu mi ulżyło. Teraz tylko muszę się dowiedzieć jak wygląda rezygnacja ze stażu. Słyszałam, że mam iść do szefowej po opinię a jakoś nie mam ochoty juz jej widzieć
ale sie porobilo u ciebie,
Cytat:
buziaczekk współczuję Ci.Naprawdę i zarazem się cieszę, że moja lekarka nie robi mi NAJMNIEJSZYCH problemów z L4.Nie chciała żadnych zaświadczeń...nic!!Nawet nie pytała się dlaczego chcę L4.

wkleję Wam dwa linku do artykułów...być może czytałyście, być może nie...mogą okazać się przydatne...szczególnie to drugie.Bo wydaje mi się, że w pewnym sensie pierwszy artykuł może być nieco oczywisty

http://www.polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10009700.html

http://www.polki.pl/rodzina_ciaza_ar...0009073,2.html

dzieeeeeki , ten link z wyprawka to naprawde mi sie przyda, juz go wydrukowalam, ale proszeeee ja kompletnie nie wiem jaka jest roznica miedy spioszkiem a pajacykiem i takie tam, no normalnie nazwy ubraniowe dla dzieciakow to kompletna czarna magia, gdzies to na forum byl watek gdzie fajnie jedna babka tlumaczyla rozniece miedzy nimi ale za chiny nie moge go znalezc, jak ktoras wpadnie na ten watek to pliiiizki przewielkie-wklejcie link
Cytat:
Właśnie co do maty edukacyjnej to ja planuję taki zakup (oczywiście nie teraz ) ale byłabym zadowolona gdyby znalazła taką jak widziałam w Selgrosie...dla mniejszych dzieci jest taka obustronna podpórka na główkę....którą później można zdjąć....ale uważam, że ogólnie to fajna rzecz taka mata
to ja bede chciala kupic
Cytat:
podobno można odczuć pierwsze ruchy od 16 do 20 t.c. więc już niedługo Alinko bo jutro zaczynamy 15. t.c.
zazdraszczam

Cytat:
Mam do Was pytanie.Bo właśnie buszuje po Allegro i się zastanawiam i zastanawiałam już wcześniej.Co sądzicie o tych pasach ?? coś tego typu....
http://allegro.pl/item425449115_pas_...i_pudrowy.html
bo wcześniej uważałam, że to dobry pomysł a w sumie sama nie wiem....może te z Was które są już mamusiami mają już jakieś doświadczenia albo może jakaś znajoma Wam coś mówiła na ich temat???Ciekawa jestem opinii
ja raczej kupie, mam duzo ciuchow szerokich ale krotkich bom malutka, wiec taki pas mi sie chyba przyda, brzuch nie bedzie swiecil golizna jak zaloze jakis szeroki ale przykrotki sweterek
Cytat:
Rozmawiałam z szefem. Od listopada mam iść na zwolnienie i to on mi kazał. Także 2 miesiące jeszcze i potem będę siedziała w domu.
no bomba
Cytat:
fiuuu fiuuu, ale bedzie opera
Cytat:
to jazdyyy beda
Seler jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 15:22   #1521
Seler
Raczkowanie

Cytat:
A tak wogóle to wiecie co jak szłam dzisiaj na pocztę to by mnie TIR przejechał!! przechodziłam przez pasy na zielonym oczywiście....a ten ch** skręcał w praco i się gapił niewiadomo gdzie.....w ostatniej chwili mnie prawie zauważył....ale się przestraszyłam.

jezku malusienki i ja az sie przestraszylam, biedactwo
Stary 2008-08-28, 15:23   #1522
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:

Tydzien temu w tv w jakichs wiadomosciach mowili wlasnie o dzieciach i ciazach ze zaczyna wzrastac przyrost naturalny ze coraz wiecej dzieci sie rodzi o 2 % juz jest wiecej dzieci niz w tamtym roku a na przyszły rok spodziewaja sie jeszcze wiekszego przyrostu
Stary 2008-08-28, 15:29   #1523
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
No u mnie w rodzince to jest tak, że mieszkamy w Skierniewicach ale moja mama urodziła się w Chełmie, mój tata w Ciechanowie, moja siostra w Bartoszycach a ja w Warszawie....a mój mąż w Sochaczewie...także tylko moja chrześnica urodziła się tutaj w szpitalu bo szwagier jest z Końskich

Ja jeszcze o tym nie myslalam ale ze bedzie to przelom koniec lutego poczatek marca bo tak trzeba obrac termin bo nie wiadomo kiedy maluchowo zachce sie wyjsc to mysle ze jakis kombinezonik bedzie najlepszym wyjsciem bo do kurtki trzeba spodnie a wiadomo kurtka bedzie sie podnosila wiec kombinezonik bedzie najlepszym wyjsciem na te jakies niecale 1,5 m-ca

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 15:35   #1524
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Seler roznica mieczy spioszkami a pajacykiem polega na tym ze pajacyk masz w calosci czyli pod szyje i z dlugim rekawem czyli cos jak kombinezon a spioszki sa z takim dekoldem i bez rekawow
Stary 2008-08-28, 15:46   #1525
Seler
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Seler roznica mieczy spioszkami a pajacykiem polega na tym ze pajacyk masz w calosci czyli pod szyje i z dlugim rekawem czyli cos jak kombinezon a spioszki sa z takim dekoldem i bez rekawow
no prosze jedno zdanie a jak mnie oswiecilo
dzieki za info
Stary 2008-08-28, 15:52   #1526
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
alkamor a wrzuc jakies nowsze zdjecie brzucha! Bo ciazowy mialas kilka tygodni temu, a teraz pewnie jest jeszcze wiekszy, skoro az sasiadka zauwazyla. Dawaj go
Niee...nie jest większy tylko zrobił się już taki twardy i nie podskakuje jak chodzę

Maja
Stary 2008-08-28, 15:57   #1527
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Znalazłam fajny spis wyprawki dla malucha
Ogólnie to polecam tą stronke tam jest dosłownie wszystko napisane ja własnie jestem w trakcie czytania
http://www.maluchy.pl/ciaza_i_porod/

Ubranka
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku
• 4 bawełniane pajacyki
• 2 cieplejsze pajacyki
• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)
• 5 par śpioszków
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą
• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• mydło lub płyn do kąpieli
• myjka
• oliwka pielęgnacyjna
• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag)
• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
• miękka szczoteczka do włosków
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu)
• miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha
• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci)
• gumowa gruszka do oczyszczania noska
• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt
• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe)
• sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• wkładki laktacyjne dla mamy

Inne
• 2 ręczniki kąpielowe
• wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem)
• termometr do sprawdzania temperatury wody
• pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk)
• pieluszki jednorazowe
• 2-3 pieluchy flanelowe
• wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zpakujesz rzeczy potrzebne poza domem.
• fotelik samochodowy
• łóżeczko, deska do przewijania
• materacyk
• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce)
• 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło)
• kocyk, rożek
• 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego
• 3-4 śliniaczki
• podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny)
• termos do butelek
• szczotka do mycia butelek
• smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku
• laktator (dla mamy)

Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2008-08-28 o 16:21
Stary 2008-08-28, 16:05   #1528
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

A tutaj to co bedzie potrzebne do szpitala cały spis rzeczy dla mamy i malucha

To co potrzebne będzie mamie

Dokumenty
• dowód osobisty
• karta ciąży
• Książeczka Ubezpieczeniowa
• wyniki badań
• skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane

Bielizna
• majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk)
• staniki laktacyjne (2 sztuki)
• kapcie
• klapki pod prysznic
• szlafrok
• koszule nocne, rozpinane
• skarpetki
• odzież na wyjście

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• kosmetyki (dezodorant, pasta do zębów, szczoteczka, delikatne
mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciągiem z kory
dębu lub „szare mydło”, szampon, kosmetyki do makijażu,
szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do
paznokci)
• ręczniki (co najmniej 2-3)
• ręcznik papierowy, jednorazowy (może służyć do wycierania
krocza)
• podpaski nocne (np. pieluchy Bella, największy rozmiar)
• wkładki laktacyjne (np. Bella, Gerber-ultracienkie, bez
ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
• papier toaletowy
• jednorazowa maszynka do golenia. Możliwe jest też wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagodnego kremu depilującego np. Veet.

Żywność i napoje
• woda niegazowana
• soki (najlepiej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy)
• ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
• przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
• owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu

Inne
• karta telefoniczna, ewentualne telefon komórkowy
• aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
• książka, krzyżówki, czasopismo
• talerz, kubek, sztućce
• leki, które przyjmujesz
• drobne pieniądze

To co potrzebne będzie maluchowi

• nożyczki do paznokci, ewentualnie skarpetki, do założenia na dłonie
• miękka szczotka do włosów
• kilka koszulek i kaftaników
• kilka sztuk body
• kilka śpioszków / pajacyki
• 2 czapeczki
• sweterek
• pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
• skarpetki
• kocyk, rożek
• krem do pupy (np. Linomag, Tormentiol)
• ręczniczek, można też wykorzystać pieluszki tetrowe
Stary 2008-08-28, 16:21   #1529
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

to ja wkleję link gruszki której lepiej nie kupujcie...szwagierka kupiła i bardzo narzeka...ma bardzo gruby koniec i nie można dobrze glutków złapać
http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25

moja siostra miała oprócz nożyczek cążki, oczywiście dla dzieci specjalne....i mówiła, że łatwiej się nimi obcina niż nożyczkami.... a cążki wyglądały jak te z kompletu
http://canpolbabies.com/index.php?pa...mart&Itemid=25

Maja
Stary 2008-08-28, 16:33   #1530
emerald84
Przyczajenie

GG do emerald84 Send a message via Skype™ to emerald84

Witam
Dołaczam do mamuś marcowo-kwietniowych. Planowany termin porodu 15 kwiecień ale jak będzie w praktyce to się okaże. Jeszcze sporo czasu mi zostało do końca ale mam nadzieję że będzie to piękny okres w moim życiu. Pozdrawiam wszystkie. Buziaczki
emerald84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości