|
|||||||
| Notka |
|
| Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1502 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: STRAŻ GRANICZNA-przykładowe testy-poszukuje!!
Marcin, witamy na forum
![]() Sprobuje odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jeżeli chodzi o podanie, to większość z nas pisała w formie listu motywacyjnego-czyli co masz do zaoferowania (chodzi o kwalifikacje, umiejętności, wykształcenie itp) oraz jakie zadania chciałbys realizować. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- To zrozumiałe, że nikt z nas jeszcze nie wie, jak dokładnie wygląda praca na danym stanowisku, ale radzę poczytać trochę na stronie KGSG i NOSG (w Twoim przypadku), czym się zajmują poszcególne komórki organizacyjne i może coś Cię szczególnie zainteresuje
|
|
|
|
#1503 |
|
Przyczajenie
|
no OK rozumiem
czyli jakieś stanowisko wypada "sprecyzować" dla siebie i określić je w podaniu ![]() a czy zjawiając się z kompletem poprawnie wypełnionych dokumentów w danej jednostce, no powiedzmy że Chełmie mam gwarancję że zostaną one przyjęte?...czy też mogę zostać odprawiony z "jakiegoś tam" powodu?...p.s. sorki, dużo tych moich pytań, ale wątek cały czas czytam - jutro pewnie skończę (to tak dla usprawiedliwienia się jakby co
|
|
|
|
#1504 |
|
Rozeznanie
|
Składasz papiery do wybranego oddziału, a co do konkretnej placówki, to jak masz jakieś preferencje, warto zaznaczyć
może to uwzględnią![]() Mam nadzieje, że troche pomoglam ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Jeżeli masz komplet dokumentów, to Cie nie odprawią!Osoba, która przyjmuje dokumenty, sprawdza je tylko pod względem formalnym, nie ocenia Twojej aplikacji Dlatego wcześniej zadzwoń i upewnij się, czy możesz złożyć dokumenty.---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Rafal, skąd wykopales takie dane? Mam już dla Ciebie stanowisko w SG-księgowy Posiedzimy jeszcze kilka lat (oby nie!!!!!)na tym forum, to szkolenie nie będzie już nam potrzebne
|
|
|
|
#1505 |
|
Zadomowienie
|
hej a nie wiecie czy pojechały na szkolenie osoby czekające jeszcze ze stycznia do przyjęcia?
w sierpniu kolejny drugi etap (trzeci w tym roku) i jeszcze chwilę a będzie nas cały tłum oczekiwał na wyjazd (miesiącami - oby nie latami) |
|
|
|
#1506 |
|
Raczkowanie
|
czesc MARCIN
jak Ci idzie czytanie całego watku o naszej poczciwej SG ![]() ![]() Widzę , że już Rafał i Katiusza wyjaśnili co w trawie piszczy ![]() "Posiedzimy jeszcze kilka lat (oby nie!!!!!)na tym forum, to szkolenie nie będzie już nam potrzebne " -> Katiusza to stwierdzenie mnie rozbawiło aczkolwiek po chwili załamało ![]() ![]() STRANGERGIRL-a skad wiesz ze II etap w sierpniu?? dzwonilam do kadr i tez coś tak przebąkiwali... czyli szykować się na sierpień ehhh.... ![]() a wlasnie -> skoro tak się ociągają teraz, to co bedzie w sierpniu, II etap w sierpniu a my bedziemy tyle czekać znow na wiesci ile teraz strangergirl...?? kto wie co nam pisane ![]() ![]() Moja głowa już tego wszystkiego nie pojmuje ![]() chyba sie przegrzała, od tego kucia na obrone |
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ...chociaż w sumie jak ja bym policzył to by wystarczyło i na szkolenie i na dobre pensje ![]() ...a dane wykopałem jak już wcześniej pisałem z jakiejś takiej strony bip.mswia.gov.pl![]() ![]() ![]() Hehe YASMINI z tym stwierdzeniem Katiuszy to miałem taką samą reakcję..najpierw uśmiech, a potem załamka..Jak tak dalej pójdzie to do starości nie wyjdziemy poza to forum w naszych staraniach do SG a to oznacza że trzeba się wziąć za siebie hehe YASMINI miałem pisać na bieżąco o moich postępach w nauce, pewnie się domyślasz dlaczego nie piszę
|
|
|
#1508 |
|
Zakorzenienie
|
Pojechały, ale nie wszystkie bo nie było tyle miejsc.
|
|
|
|
#1509 |
|
Przyczajenie
|
Ma ktoś z Was użyczyć testów z historii, wiedzy ogólnej z których korzystacie? (jakichś innych niż na stronie SG Koszalin) ew. testy do Policji...byłbym bardzo zobowiązany
![]() Szukam "konkretnych" stanowisk w SG, którym "muszę" być zainteresowany w podaniu - ale - nie śmiejcie się nigdzie nie mogę znaleźć - moglibyście podać jakieś przykłady? Czy może wystarczy napisać podanie o przyjęcie "do Straży Granicznej" - bez precyzowania? - ehh, trochę się już zamotałem hehe
Edytowane przez 84Marcin Czas edycji: 2009-06-18 o 11:14 |
|
|
|
#1510 |
|
Raczkowanie
|
Marcin podaj mi maila, ( moze byc w prywatnej wiadomosci ) wysle Ci testy ktore rozsylal nam SZWAKU do policji
sa niezłe ![]() Rafał-> własnie, miałes pisać jak Ci nauka idzie, ale wiesz .... haha domyslalam się, ze nie piszesz i nie piszesz... to coś na rzeczy z leniuszka musi być ! ![]() ale to dobrze, bo gdybyś mi teraz pisał, ze przerobiłeś setne testy, gramatyke szlifujesz z języka, to podłamana bym chodziła - bo nie mam czasu na nauke na II etap narazie, ![]() WIEC RAZEM ZACZYNAMY OD PONIEDZIAŁKU dobra ?---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- MARCIN- wiadomo, nie znamy sie jeszcze tak perfekcyjnie na tych wszystkich stanowiskach, ale możesz swoją informację dla Nich rozszerzyc do ( pionu operacyjno-sledczego, pionu do spraw cudzoziemców, pionu granicznego ) nie podając konkretnego stanowiska. Ja myślę ze to narazie wystarczy , napisać ze najbardziej "widzisz" się w tym i tym pionie
Edytowane przez YASMINI Czas edycji: 2009-06-18 o 11:20 |
|
|
|
#1511 | |
|
Rozeznanie
|
hehe Marcinie nie chcę być uszczypliwym ale do testów to Ci jeszcze daleko, zdążysz 3 razy się nauczyć i zapomnieć
![]() ..kurde ja próbuję dostać gdzieś testy autorstwa Janusza Micunia (WOS, Polska współczesna, Świat współczesny - wydanie 4, 2002r), ale nigdzie ich nie ma..są na necie ale wydanie 2 które nie obejmują wydarzeń po 1997 r, a w tym i wielu nowelizacji w konstytucji z 1997r..Mam właśnie to wydanie 2 w wersji książkowej w domu i muszę przyznać że świetnie ułożone są te testy, także bym je polecał..Co do stanowisk w SG to nie wiem jak jest w innych oddziałach ale np w NwOSG na Okęciu były do wyboru te o których już wcześniej pisałem - funkcjonariusz w pionie operacyjno-śledczym (to wystarczy napisać, potem się będziesz na rozmowie z tego tłumaczył ), kontroler bezpieczeństwa w komunikacji lotniczej, więcej grzechów nie pamiętam![]() ...znajdź sobie mniej więcej wiadomości czym zajmują się funkcjonariusze w danym oddziale do którego startujesz, np na Okęciu kontrolują bagaże, ludzi itp, na granicy z Ukrainą łapią cudzoziemców nielegalnie przekraczających granicę, przemytników itp..to Ci pomoże coś wymyśleć odnośnie stanowiska..Możesz też napisać coś takiego "Proszę o przyjęcie mnie do służby w (tutaj nazwa oddziału: np Nadwiślańskim Oddziale Straży Granicznej w Warszawie)" bez precyzowania stanowiska..Na rozmowie i tak Cię zapytaja co chcesz robić w SG i jak sobie wyobrażasz przyszłą służbę![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
![]() , ale od wtorku to jak najbardziej ...no a leń to mnie dopadł totalny, ale może się zmotywuję jakoś
|
|
|
#1512 |
|
Raczkowanie
|
RAFCIU- Marcin ma entuzjazm więc niech się uczy
bo potem to ten entuzjazm troche słabnie (tak bylo u mnie) to czekanie czlowieka tak przybija. ![]() Ja mam fajna ksiazeczke - "HISTORIA NAJNOWSZA I WOS- testy egzaminacyjne"paweł pruszanowski to dla kandydatow na wyzsze uczelnie , moim zdaniem fajnie te testy sa ulozone bo dzialami (swiat wspolczesny,polska wspolczesna,systemy polityczne i zagadnienia ustrojowe, sejm i senat) |
|
|
|
#1513 |
|
Rozeznanie
|
Yasminko i Rafciu, widzę, że od przyszłego tygodnia bierzecie się na poważnie za naukę
Yasmini, życzę powodzenia na obronie!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!Tyle już przeszłaś w SG, że taki egzamin to pryszcz ![]() Mam znajomego w SG i często zamęczam go pytaniami, z jego info wynika, że jeszcze nie rozpoczęło się żadne szkolenie w nowym systemie i o co tu chodzi? ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Rafal, ale jak sie zdarzy tak, że wyladujesz w "pionie finansowym" to pamiętaj o swoich starych znajomych z forum![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Jeżeli II etap planują na sierpien (takie chodza sluchy na forum )to z mojej perspektywy nie wyglada to ciekawie Tak się potukłam, że ledwo chodzę, a co tu dopiero mówic o ćwiczeniach eh...
|
|
|
|
#1514 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki YASMINI za ten tytuł, przyda się coś takiego do nauki
..Katiuszaaa a no bierzemy się za naukę hehe ale co z tego wyjdzie to się okaże ![]() ...nie no ale poważnie skoro są jakieś pogłoski, że II etap będzie w sierpniu to może już najwyższy czas wziąć się za naukę ![]() , tym bardziej że nigdy nie byłem orłem w przedmiotach humanistycznych i choć historię lubię to jakoś ciężko mi się jej nauczyć ..z angolem to jakoś będzie mam nadzieję, przerobię najważniejsze czasy kilka praktycznych słówek i jakoś się zda![]() ![]() hehe i jeśli trafię do pionu finansowego (prawdopodob= 0.1 %) to macie jak w banku, że o Was nie zapomnę ![]() ![]() a z tym nowym systemem szkolenia to chyba narazie plotka, mieli wprowadzić ale chyba kasy nie mają ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
też się przyda przecież..i kuruj się tam szybko, maście, masaże i wszelkie inne zabiegi byś mogła wznowić treningi szybko..życzę zdrówka ![]()
|
|
|
#1515 |
|
Rozeznanie
|
Rafciu, dzięki za słowa otuchy
![]() A propos tego nowego systemu szkolenia, to mnie uprzedzono o nim już na wstępie, gdy składałam papiery (a było to, niech pomyślę....w 2008 r. ). Uprzedzono mnie że "łapiac się" na nowy system -w moim przypadku-stracę na tym. Chodzi o to,że bez względu na wykształcenie trzeba wszystko odbębnić, czyli szkolenie w zakresie szkoły podoficerskiej, a co za tym idzie mniejsza kasa Ale tak jak juz wczesniej pisalismy na forum nie zostalo to jeszcze prawnie uregulowane!Nie zmieniala sie ustawa, ani nie ma żadnych rozporzadzen w tym zakresie, wiec nikt nic nie wie Ale zdążyłam się już do tego przyzwyczaic |
|
|
|
#1516 |
|
Rozeznanie
|
hehe mnie też straszono na samym wstępie, pewien młody chorąży poświęcił na rozmowie na ten temat całe 5 minut
![]() ![]() , że mimo wykształcenia wszyscy i tak zaczynają, ze tak napiszę "od zera"...ale jak widać i słychać chyba zapomnieli dodać że jest to tylko plan ...
|
|
#1517 |
|
Raczkowanie
|
witam
no ja ju dawno słyszałem że prawdopodobnie będzie drugi etap na wakacjach, dla jednych to spoko ale dla drugich to nie wiem. Prawdopodobnie później z np.mojego II etapu i Waszego bedzeie prowadzona selekcja i znowu nie wiadomo kto może pojechać a kto nie takze Ci co juz wszystko przeszli moge i tak i tak siedzieć w domu troche w tym durnoty ale takie sa fakty![]() Chyba jak sie nos dobrze ułoży trzeba w między czasie do policji sie udać tam to dwa miechy i po rekrutacji a szkolenia co 2 miesiące dla 800 osób, bo czekać nie wiadomo ile i nie mając żednej gwarancji na to że sie pojedzie na szkolenie to troche ryzykowne, zwłaszcza że w każdej chwili można otrzymać pismo że komendant przerywa postępowanie w Naszej sprawie![]() Edytowane przez szwaku Czas edycji: 2009-06-18 o 13:59 |
|
|
|
#1518 |
|
Raczkowanie
|
Katiuszaaaa - dziekuje , trzymaj proszę kciuki w niedziele
![]() A co się stało, że tak się poobijałaś... kurcze... a może akurat się "wykurujesz" do końca lipca i jeszcze może troche czasu na trening Ci zostanie. Trzymam kciuki. Rafał- Dobra, to od wtorku zabieramy sie konkretnie za nauke - tylko napewno !!!!! ![]() Wiecie Co, my sie gimnastykujemy, stresujemy - ja już dentyste nawet natarczywie nawiedzam z myślą o komisji lekarskiej - PRAGNIEMY BYĆ LEPSI niz jesteśmy ![]() coraz bardziej mam negatywne uczucia do tego calego przedsięwzięcia naszego chyba powinnismy zalozyc swoja wlasną formację skladajaca sie z czlonkow tego forum gotowych do wielkich poświęcen
|
|
|
|
#1519 |
|
Raczkowanie
|
całe życie cos sie pier.........
nie tylko w Straży.Chyba ktoś nas wystawiał na próbę, gdzie kończą sie ludzkie możliwości. |
|
|
|
#1520 |
|
Raczkowanie
|
SZWAKU- a ja mam pytanko, jak to bylo z tym Twoim zabiegiem?
dali Ci czas ( tzn ustalili na komisji ze to odpada i kazali Ci zrobic zabieg) i znow idziesz na komisje??? bo ja zastanawiam sie nad zabiegiem laserowej korekcji wzroku. wiec napisz jak to było, dobrze ?
|
|
|
|
#1521 |
|
Raczkowanie
|
Ok, a więc dowiedziałem sie ze krzywa przegroda jest przeszkodą dla osób starających sie do SG, więc poszedłem do laryngologa żeby zobaczył czy rzeczywiście taka mam, i z tego co wyszło to tak.\
Później zdobyłem nr do lryngologa zMSWiA i umówiłem sie na wizyte a od niego na zabieg. Teraz czekam na komisje do SG i jak widac udało mi sie przed nią wyrobić ![]() Jezeli chodzi o oczy to jak nie masz dużych problemów to nie powienno to w niczym przeszkadzac, najlepiej skocz do jakiegos okulisty niech Cie przebada dokładnie i stwierdzie czy masz jakies wady. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Aha nie miałem wcześniej komisji cały czas na nią czekam ![]() ale STRANGER pisała ze jakis gościu tez tak miał i dali mu dwa tyg na załatwienie tego. Ale wątpie zeby sei z tym w tak krótkim czasie wyrobił, zwłaszcza ze tak jak mi DOktorek powiedział z komisji że nawet jak mi to zrobi i bede miał komisje w najbliższych dniach to nie przychodzić od razu do niego tylko po kilku dniach bo mi nikt jeszcze w tym nosie grzebać nie bedzie
|
|
|
|
#1522 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Szwaku, wykazałeś się niebanalnym sprytem
![]() ja mam na jedno oko wadę i astygmatyzm. Drugie mam ok, nosze szkła kontaktowe, ale boję się ze komisja powie "nie" i co wtedy? Moze powinnam tez umowic sie na wizyte u lekarza z MSWiA ? tylko ze korekcja wzroku to nie sprawa 100 czy 200 zł, a 2,5 tys. zł
|
|
|
|
#1523 |
|
Raczkowanie
|
a o ile sie nie myle na wszystkie badania mamy dwa tygodnie
|
|
|
|
#1524 |
|
Raczkowanie
|
i tez nie wiem czy jesli komisja mnie odrzuci (odpukac) to w 2 tyg wyrobie sie z korekcja w poliklinice prywatnie w 2 tyg??
2 tyg to strasznie mało!! dobrze Szwaku ze zadziałałes tak szybko!! |
|
|
|
#1525 |
|
Raczkowanie
|
przegroda prywatnie to też 3tyś
ale to można zrobić na fundusz. A lepiej iść do takiego lekarza zapłacić 100 za wizyte ale może w kolejke szybciej wsadzić mój był z-ca dyrektora szpitala tak to bym czekał teraz pewnie na koniec lipca na zabieg a tak nie caly tydzien![]() musisz pokombinowac troche. |
|
|
|
#1526 |
|
Raczkowanie
|
a jesli komisja raz nas odrzuci , to mozna sie pożegnac z ponowną próbą? ehh masakra
---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- no mówie - wykazałeś się sprytem ![]() a ja nie wiem nawet czy korekcja laserowa mozliwa jest na fundusz.... |
|
|
|
#1527 |
|
Raczkowanie
|
Yasmini ale Ty przecież masz jeszcze troche czasu jeszcze drugi etap przed Toba rakże pomału możesz sobie coś załatwiać,dzwonić i pytać kiedy jakieś terminy. i zobacz kto je wykonuje i prywatnie do niego
![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Niestety zabiegi laserowej korekcji wzroku nie są refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Wada wzroku nie jest uznawana za chorobę i dlatego NFZ nie przewiduje funduszy ani na korekcję okularową, ani na tego typu zabiegi. ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Zabiegi Laserowej Korekcji Wzroku (cena za jedno oko): LASEK 2100 zł* LASIK 2300 zł* SBK LASIK 2900 zł* Epi-LASIK 2700 zł* * w cenie zabiegu: badania kontrolne do 3 m-cy, zestaw kropli i leków, okulary przeciwsłoneczne, osłonki na oczy ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- YASMINI najlepiej to skocz do okulisty z MSWiA i niech Cie zbada później powiedz że starasz sie do SG i czy to jest jakaś poważna przeszkoda i napewno Ci powie |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłem u siebie w oddziale 2 na liście tak więc bym się załapał. |
|
|
|
|
#1529 |
|
Rozeznanie
|
Szwaku Ty byłeś może w szpitalu MSWiA w Lublinie?? kurde tam można się ot tak dostać, czy trzeba mieć jakieś znajomości/papierki?? można się jakoś skonsultować z tamtejszymi lekarzami?? bo ja też bym się udał do okulisty i to najlepiej z branży
..
|
|
#1530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego co pamiętam to są Grupa pirotechniczna, przewodnicy psów, kontroli bezpieczeństwa, grupa patrolowo interwencyjna. -Grupa pirotechniczna prześwietla bagaże, z naciskiem na paczki import i export takich firm jak TNT, DHL, poczta polska itd... prześwietlają paczki Heimannem ewentualnie otwierają i rekwirują jeśli cos jest nie tak z przesyłką. -Przewodnicy psów wiadomo co to -Przewodnicy psów wiadomo co to - Z tą od kontroli bezpieczeństwa to są ci panowie którzy przepuszczają i przeszukują ludzi którzy przez bramki przechodzą. -Grupa interwencyjna tez wiadomo co raczej to tak mniej więcej mogłem coś pokręcić
Edytowane przez Chaoz Czas edycji: 2009-06-18 o 17:47 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

tą cierpliwość już tracę.

czyli jakieś stanowisko wypada "sprecyzować" dla siebie i określić je w podaniu
w sierpniu kolejny drugi etap (trzeci w tym roku) i jeszcze chwilę a będzie nas cały tłum oczekiwał na wyjazd
(miesiącami - oby nie latami)
jak Ci idzie czytanie całego watku o naszej poczciwej SG 

Tak się potukłam, że ledwo chodzę, a co tu dopiero mówic o ćwiczeniach eh...