|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1502 |
Zakorzenienie
|
Moje śpiochy się budza
![]() ![]() ![]() Dwa wypusciły po nowym listku (zamiast nowego pędu ech ![]() A jeden, który po zeszłorocznym kwitnieniu, przedłużył na pędzie - zakwitł i znowu zwiędł. Wyszpuszcza z tej samej łodygi nowe przedłużenie - wariat jakiś wam mówię - bo ten storczyk nie dość że już nie ma korzeni, miał grzyba, zostały mu dwa małe powietrzne które teraz mają za zadanie trzymania storzcyka w doniczce, bo inaczej by wypadł. A on zaczyna kwitnąć szalony ![]() To jest mój ciapatek cytrynowy, z różowymi plamami. ![]() reszta śpi ![]() Ponadto jak przyjdę do domu, to wam podeślę fotkę regałów z NOMI - cudowne stały ale 50zł za dwupędowca olbrzmyma to mnie nie stać było. Więc tylko stałam i się gapiłam 10 minut na nie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1503 |
Zakorzenienie
|
Blackswan zagadke wiedniecia pakow kwiatowych chyba kazda z nas probuje rozwiklac, kilka dni temu zesmy to poruszyly - u mnie mega opad z 2 galazek 6 pakow 1 dnia sie osypalo- i te galazki to u mnie urosly wiec zadna tam aklimatyzacja, dziewczynom tez sie tak dzialo. Sie doczytalam ze to moze byc wynikiem - malej wilgotnosci, braku roznicy temperatur dzien - noc (a powinna byc tak o 2 stopnie) i cos tam jeszcze. Wiec ja teraz mam na kaloryferze mieseczke z woda i miedzy doniczkami tez - nawet ladnie to wyglada
![]() ![]() Chcialam wam doniesc ze w Praktikerze storczasy za 16,90zl ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1504 |
Raczkowanie
|
Ja niestety jestem ciepla dziewczyna, wiec o roznicy temperatur nie ma mowy, chyba ze na noc zostawie otwarte okno ^^
W zime przekrecilam kaloryferek tylko raz, jak przyjechalismy z Polski po switach do domu... Bylo wtedy dosyc zimno, ale z uwagi na to ze mieszkam w najcieplejszym regionie Niemiec, w miare umiarkowanie ;P A z ta woda sprobuje, czyli powiesic kamionki/postawic miseczki z woda dla lepszej wilgotnosci ?
![]() |
#1505 |
Raczkowanie
|
Jak już wcześniej pisałam reanimuje 5 falków, które stoją ok.4 tyg. w keramzycie i po dzisiejszych oględzinach doznałam szoku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miałyście już takie doświadczenia ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
Luka ja na orchidanarium.pl czytalam o keramzycie i reanimacji, dla rosliny jest to calkowita zmiana srodowiska i zawsze po wsadzeniu jej w keramzyt wszystkie istniejace korzenie zgnija, wiec mysle ze to etap przejsciowy a jak sie pojawil nowy korzonek to super wlasnie o to chodzilo, wsadz je tam z powrotem, strone albo 2 w tyl zalaczlam linki reanimacyjne - jeden jest z tej wlasnie strony orchidanarium.pl - tam masz dokladny opis co sie dzieje z roslinka
|
![]() ![]() |
![]() |
#1507 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mysle sobie poprostu ze ten keramzyt ci nie wysycha dlatego ta plesn. Ja na wszelki wypadek opryskala bym te storczykowe kikutki czyms przeciwgrzybowym, jakims topsinem, a potem do keramzytu. A moze Ty trzymasz je dotakowo w woreczku? robisz im taka szklarenke? napisz koniecznie.. razem cos zaradzimy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1508 |
Raczkowanie
|
Też byłam zdziwiona jak to zobaczyłam, bo wydawało mi się, że nic nie może im zaszkodzić!!!
![]() Postępuje dokładnie tak jak podano tutaj: http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 Wody również nie mam zbyt dużo ok.1-1,5 cm w podstawku, uzupełniam dopiero wtedy gdy jej brak!!! A ten nowy korzonek już był maleńki jak wkładałam go do keramzytu i problem jest w tym, że końcówka zrobiła się czarna, a wiem że to nie wróży nic dobrego!!! ![]() Norko - śledzę forum więc te linki już wcześniej zapisałam, ale w każdym razie dzięki za info. Kaska k.- postępuje dokładnie jak w/w linku. Nie trzymam w woreczkach, są normalnie w doniczkach z keramzytem. Dzięki. Edytowane przez luka3006 Czas edycji: 2009-04-02 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
wiec chyba to podloze nie dosychalo do konca jak byc powinno, kolezanka ma racje by spryskac je czyms grzybobojczym w bardzo malym stezeniu by nie zaszkodzilo, ja osobiscie nie mam zadnego doswiadczenia z keramzytem bo tu takiego cuda nawet nie widzialam na oczy ale w Polsce sie zaopatrze w woreczek tak na wrazie czego. Najlepiej wygotuj wrzatkiem ten keramzyt by go odkazic i wsadz je z powrotem - slyszalam ze tak z keramzytem trzeba - przelac go czy wygotowac - nie pamietam.
Co do temperatury - u mnie miedzy dniem a noca jest 3 stopnie roznicy - mam elektroniczna regulacje wiec na kaloryferze obnizam o 2 stopnie co w rezultacie daje 3 stopnie roznicy w mieszkaniu, wiec nie jest zimno Blackswan - ja tez kocham ciepelko a i zaoszczedzic w ten sposob mozna ![]() ![]() Ale sie zdenerwowalam przed chiwla ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-04-02 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() no i załączam kilka zdjęć moich podopiecznych ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja od niedawna probuje rozmnazac storczyki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Śliczne te Twoje kwiatuszki!!!! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MonisiaBartusia Czas edycji: 2009-04-04 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1512 |
Przyczajenie
|
Szczerze mówiąc to nie używam żadnego nawozu,dopiero jakiś tydzień temu zaczęłam tym słabszym dawać trochę nawozu z dżdżownic kalifornijskich
![]() ![]() a co do ukorzeniacza z wazeliną,to jeszcze nie próbowałam ![]() ![]() Edytowane przez lily11666 Czas edycji: 2009-04-04 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1513 |
Przyczajenie
|
Hej, mam orchidee u siebie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1514 |
Raczkowanie
|
Witam
Informuje iz w leroy - Merlin sa przecudne storczyki za 19.90.... ![]() pozdrawiam i polecam i za troszke pochwale się swoimi okazami |
![]() ![]() |
![]() |
#1515 |
Zakorzenienie
|
Capo ja tez mam takie plamiaste korzenie, to jest choroba grzybowa chyba, jeden ma takie czarne plamki a reszta takie beee zoltawe z bialym. Popatrz mu pod liscie czy nie ma takiego srebrnego czegos czy innych plam na lisciach i poczekaj, jak sie nie bedzie rozprzestrzeniac to po co go truc chemia. Ja moim zrobie niedlugo oprysk bo one mocno zaatakowane sa
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1516 |
Przyczajenie
|
No rozumiem, hmm pod liśćmi nic nie ma, ani jednej plamki
![]() Edytowane przez capo36 Czas edycji: 2009-04-05 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#1517 |
Zakorzenienie
|
Capo ja myslalam ze to sa powietrzne zaatakowane - bo u mnie to wlasnie atakuje powietrzne. Ale jesli to sa takie wystajace z doniczki od spodu no to sie moze zdazyc ze beda czarne, pewnie sie stykaja z woda lub sa uciskane i zaczynaja podgniwac. Ja przy przesadzaniu czesto cosik takiego widze - caly korzonek zdrowy i na koncowce plama. Szczerze jak zabierzesz sie za przesadzanko a taki korzonek w calosci bedzie jedrny i zdrowy to nie wiem czy warto mu te czarna koncowke ucinac, ja czasem ucinam kawalek za tym czarnym i zasypuje cynamonem, czekam tak z 10 min by ranka przyschnela a dopiero potem wsypuje nowe podloze. Jak sa one zaklinowane i nie beda chcialy wyjsc to utnij i zasyp cynamonem - korzen wypusci z boku odnoge.
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-04-05 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 |
Przyczajenie
|
Dobrze, tak też zrobię
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Raczkowanie
|
Hej!Fajnie że u was tak się wiosennie robi że kwiatuchy budzą się do życia, u mnie też powoli coś się rozwija w niektórych a to listek a to korzonek ale niestety nowego pędu ani widu ani słychu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1520 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1521 |
Raczkowanie
|
W OBI napewno mają doniczki przeźroczyste w różnych rozmiarach, podłoże do storczyków i takie ozdobne plastikowe zawijaski, które się wbija do doniczki i one podtrzymują pęd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1522 |
Zadomowienie
|
w Praktikerze nie było... tylko i wyłącznie szklane osłonki plus ziemia i nawozy... ale mają za to cuda po 16 zł
![]() ![]() ![]() także moja kolekcja ciągle się powiększa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1523 |
Raczkowanie
|
![]() |
#1524 |
Zadomowienie
|
a dziękować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Zakorzenienie
|
ja własnie przesadziłam mojego limonkowego do wiekszej doniczki.... jakiez było moje zdziwienie gdzy po wyjeciu go z tej mniejszej doniczki zamiast podłoża znalazłam tam mech
![]() ![]() ![]() Olcia- piękne ![]() ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-04-07 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#1526 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny uciełam własnie 1 liscia w storczyku moim... tak go obserwowałam i on robil sie coraz bardziej wyblakły, zółtway.. a pod słonce czy swiatło wogóle to przezroczysty prawie.. no to go dzisiaj uciachałam
![]() wogóle zauwazylam ze na tych dolnych lisciach chyba tez zaczyna sie cos takiego dziac.. tfu tfu... a to jest mój egzemplarz z keiki.... oby mu nic nie było... dodaje fotki (w dzien by lepiej to wygladało, no ale cóz... postaram sie jutro cos jeszcze pstryknąć..).. 1 fotka ogólna, 2- pod swiatło
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-04-07 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1527 |
Zakorzenienie
|
Isis ten mech to sphangum, ja w nim mialam miniaturke i juz przesadzona, dodatkowo jest dodawany do podloza - ja sie natknelam juz na takie i az mnie scielo
![]() ![]() Co do 2 storczasow w 1 doniczce - ja bym nie przesadzala, zaoszczedzisz sobie miejsca a fajnie to wyglada jak 2 na raz kwitna. Ja mam takie blizniaki a plannuje powsadzac po kilka do 1 donicy - brak miejsca na parapetach. Sliczniutkie kwiatuchy macie, super miniaturka. Moje blizniaki tez zostaly dostarczone mi mega zasuszone i juz sie pozbieraly, jeden za kilka dni otworzy pierwsze paczki ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-04-07 o 22:06 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1528 |
Rozeznanie
|
co do bliźniaków w doniczce - ja radzę przesadzić - może się okazać że jeden z nich zapragnie zniszczyć drugiego
![]() |
#1529 |
Raczkowanie
|
Witam storczykomaniaczki.
Wczoraj wybrałam się do LM i szoken storczysie po 19zł jedno i dwupędowe w rozmaitych kolorach wystawione w 2 wielkich wózkach. Oczywiście wybrałam jednego bordowego dwupędowca. Polecam wybrac się do LM na łowy bo naprawdę jest w czym wybierac.
#1530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.