|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Co się w nas kryje? | |||
| chłopiec |
|
23 | 41,82% |
| dziewczynka |
|
11 | 20,00% |
| nie wiem |
|
21 | 38,18% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II
ja tez sprawdziłam co mam w lodówce. WYNIKI: OCET, WODA MINERALNA I CEBULA:-(
POOOOOMOCYYY!!! aha i do sklepu 4 km:-( |
|
|
|
#1502 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
no właśnie, chyba za dużo, bo sama nie wiem co wybrac ![]() A chyba problem jest w tym, że nie mam dzisiaj werwy do robienia. Mój M. mnie porosił, żebym cosik ogarnęła na weekendzik, a mi się nie chce nogą i ręką ruszyc, a już tym bardziej stac przy garach... I dlatego wyszukuję najprostszego dania z poszczególnych artykułów ![]() A może cebulkę zamarynujesz w occie hihi
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-02-20 o 12:56 |
|
|
|
|
#1503 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
smazona cebula pipijana woda dzis na obiad? Cytat:
|
|
|
#1504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziczyznaNo proszę jak to niektórzy sobie dogadzają ![]() Jam mam rosołek i schabowe z ziemniaczkami + mizeria z ogórków
|
|
|
#1505 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
![]() Eleeri, no mam tej dziczyzny trochę, chociaż nie przepadam za robieniem. Takie dziwne to mięso. Mój teśc w wolnym czasie poluje i zwożą mi co jakiś czas coś. A że ostatnio odrzucało mnie od surowego mięsa, to w zamrażarce trochę się tego nazbierało (noga dzika, kawałek szynki, nogi zająca, polędwica i jeszcze jakieś dwa kawały mięcha). W końcu muszę to kiedyś zrobic, bo w smaku jest pyszne, tylko pracochłonne - moczenie w mleku itp
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-02-20 o 13:03 |
|
|
|
|
#1506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
zioła dobrze, że maluszek rośnie zdrowo frida o Ty szczęściaro, takie spodnie i jaka cena Ja muszę się chyba wybrać na zakupy nowych bo te ciążowe, które mam teraz juz mnie cisną ale to dopiero rozmiar S więc wszystko przede mną ![]() annamaria80 gratuluję chłopczyka jeśli mojej niuni nic nie wyrośnie to będzie miała branie i taki wybór kandydatów ![]() UnholyOne piękne firanki gdzie takie zakupiłaś? Też bym chciała jakąś psinkę, ale niestety mamy za małe mieszkanko póki co mieszkamy u rodziców z dwoma kotkami ![]() Widzę, że jesteście dobrze zorientowane w L4, macierzyńskim i wychowawczym. Może będziecie mogły mi pomóc. W listopadzie wróciłam z Anglii i byłam już wtedy w ciąży. Raczej marne szanse, że ktoś mnie teraz zatrudni, ale gdyby się tak stało to i tak prędzej czy później wezmę chorobowe. I tu mam pytanka: 1 pisałyście, że chorobowe ZUS wylicza z średniej z 12 miesięcy, to jak to obliczy u mnie? Wezmą pod uwagę zarobki z Anglii czy jak 2 Ile muszę przepracować przed porodem, aby dostać macierzyński, wychowawczy Mam nadzieję, że nie zakręciłam za bardzo Bardzo proszę o pomoc
|
|
#1507 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a tu tyle możliwosci! Cytat:
no to Aga, masz przechlapane
|
|||
|
|
|
#1508 |
|
Wtajemniczenie
|
Buuuu chyba mąż nie będzie pocieszony jak zobaczy smażoną cebulę i szklankę wody mineralnej na obiad
no mogę mu do tego dorzucić jeszcze ziemniaczki
|
|
|
|
#1509 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
pycha podaje z ryzem - a ze nie lubie takiego zwyklego suchego to albo gotuje go w bulionie albo normalnie ale krocej i wrzucam jeszcze na patelnie i przyprawiam go slodka papryka w duzej ilosci, czosnkiem, wegeta np ale pisalas, ze masz warzywa na patelnie to mozesz wykombinowac cos podobnego tylko z tymi warzywami co masz przynajmniej sie nie nameczysz
|
|
|
#1510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to faktycznie dużego pola do popisu nie masz ![]() A masz coś poza lodówką? W sensie jakiś makaron, ryż, kasza itp. Albo coś w zamrażarce? Przełamałam swój wstyd i pokazuję Wam swój brzuchol (zaczęty 22 tc)
|
|
|
#1511 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
natomiast jesli chodzi o dlugosc zatrudnienia to ciezarna po miesiacu moze juz isc na zwolnienie ja sie zatrudnilam w grudniu w styczniu poszlam na l4 Cytat:
---------- Napisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- eleeri piekny brzuchol ![]() ja tez pstrykne fotke jak TZ w koncu przywiezie mi aparat bo zostawil w pracy pare dni temu i ciagle zapomina zabrac ahhh ale mam piekna ta firanke, ciagle sie nia podniecam
|
|
|
#1512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Agga zrób ziemniaki faszerowane cebulą + szklanka wody z cukrem (dla osłody)
|
|
|
#1513 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
haha dobre....ale skad wiesz, ze cukier ma
|
|
#1514 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
W wolnej chwili poszukam sprzedawczyni i napiszęjej nick. Co do zasiłków 1. Wezmą średnią zarobków u tego pracodawcy, u którego pracowałabyś obecnie (średnia z faktycznej liczby miesięcy zatrudnienia), Anglii nie wliczają. 2. Macierzyński dostajesz jak urodzisz dziecko, możesz go już zacząc wykorzystywac dwa tyg. przed porodem. 3. Z urlopu wychowawczego skorzystasz, jeśli: jesteś pracownikiem w rozumieniu Kodeksu pracy – zatrudniono Cię na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę, masz co najmniej 6-miesięczny ogólny staż pracy. Do stażu pracy wlicza się wszystkie okresy zatrudnienia u innych pracodawców oraz okresy zaliczane na podstawie odrębnych przepisów (np. okres urlopu macierzyńskiego). Wymagany okres zatrudnienia możesz uzyskać już po urodzeniu dziecka. Jeśli zatem w czasie ciąży nie byłaś zatrudniona, a pierwszą pracę podjęłaś po porodzie, to po przepracowaniu 6 miesięcy nabywasz prawo do urlopu wychowawczego.
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-02-20 o 13:21 |
|
|
|
|
#1515 |
|
Wtajemniczenie
|
Eleeri Sliczny masz brzucholek, ja mam podobny tylko jeszcze ciut większy a jestem w 18tc.
Mam makaron i kasze ale dopiero co jedliśmy więc znowu to samo odpada. Jakoś dam radę, i coś wymyślę. Svinecka nie kuś bo mąż naprawde dostanie ziemniaki z cebula na obiad ![]() Oj dziewczyny wiecie co, wy to umiecie podnieść człowieka na duchu. UnholyOne jak mam wsadzić cebulę w ziemniaka??? już rozbitego, bo już ugotowany został z wczorajszego obiadu??? A ja nie umiem wrzucić zdjęć na wizaż :-((( Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2009-02-20 o 13:21 |
|
|
|
#1516 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Unholy to duzo zaplacilas
ja za firanke do sypialni z uszyciem zaplacilam 28,50, za firane do kuchni 30zl, za firane do malego 50zl, a za firane do salonu ok 80zl no ale ta jest szeroka na 6metrow i dluga na 2.5magga jak masz okno, w ktorym piszesz wiadomosc to nizej sa dodatkowe opcje i tam jest opcja zarzadzaj zalacznikami, klikasz ja i mozesz wstawic 6zdjec, klikasz przegladaj i wybierasz zdjecie z kompa a potem zaladuj, jak juz zaladuje to zamykasz okno i wciskasz odpowiedz
|
|
#1517 | |||
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Same piękne i zgrabne mamuśki na naszym wąteczku letnim Svinecka, ta firanka jest z organzy i metr tego materiału kosztuje normalnie 60 zł min. Jest wyszywana złotą niteczką. Jakym miala kupic w sklepie np. To za 10 m zapłaciłabym min 500-600 zł Do tego szycie 1-2 zł za metr (wszycie taśmy, obszycie boków). Myślę, że wyszło by więcej. A i przesyłka 20 zł
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-02-20 o 13:27 |
|||
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
A rzeczywiście nie pisała nic o cukrze
![]() Agga nad pisanym przez Ciebie tekstem jest taki spinacz, klikasz na niego dajesz przeglądaj i szukasz miejsca gdzie masz zdjęcie które chcesz wkleić, potem dajesz załaduj i tyle
|
|
#1519 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mam smaka na ogórka! Zobaczyłam dzisaij rano w restauracji jak podawali na śniadania i normalnie cały dzien za mną chodzi! ![]() Cytat:
... a Ty juz w 22 tygodniu! Cytat:
mogłabym to jesć codziennie - ehhh ale sie rozmarzyłam Cytat:
|
||||
|
|
|
#1520 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Mamusie
![]() Jeśli chodzi o L4, mi już płaci ZUS...ale ponieważ moja firma zatrudnia więcej niż 20 osób to firma płaci a później rozlicza się z Zusem...dla mnie to super sprawa bo mam pewność że ostatniego zawsze pieniadze będą na koncie...z Zusem są same problemy..moja koleżanka z pracy niestety była pierwszą na L4 ciążowym (wtedy moja firma nie zatrudniała teoretycznie 20 osób) księgowa nie była obeznana we wszystkich przepisach i zapomniała wysłać jakiś dokumentów i kumpela czekała 3 miesiace na pieniądze...trzy miesiące bez środków do życia...gdyby nie jej mąż to tragicznie by było a tak było ciężko...warto zapytać księgową czy wszystko wysłała do Zusu...poza tym jeśli 33 dni wolnienia płaconego przez firmę kończy się w środku miesiąca to za pół miesiąca płaci pracodawca za pół miesiąca Zus. I jeszcze jedna sprawa...jeśli ma się tylko wynagrodzenie stałe, bez żadnych dodatków, premii itd to obojętnie jak długi jest miesiąc dostaje się 100% wynagrodzenia... ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o sprzedawcę Leviroo to nie pomyślałam o tym, że przecież te zdjecia są na ebayu...napiszę mu to zobaczymy czy odpowie![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja też firanki już mam a karniszy brak Jakoś tak ciągle inne wydatki i o karniszach zapomniałam, a firanki w szafie Chociaż powiem Wam że do samych rolet też można sie przyzwyczaić...chociaż zawsze twierdziłam że firanki muszą być choćby najmniejsze, bo jakoś domowo i ciepło sie wtedy robi
|
|
#1521 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Unholy no pewnie, ze pasuje - i jakie smaczne !
widzisz? i masz obiad ja musze zrobic surowke jakas i nie mam mocy sie za to zabrac ---------- Napisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=9593590 pewnie, ze do samych rolet idzie sie przyzwyczaic ale zobaczysz jak powiesisz firanki to normalnie jakby inny pokoj sie zrobil, i tak cieplej od razu w domku
|
|
|
#1522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio robiłam marchewkę z jabłkiem na słodko
- uwielbiam, tylko, że marchew była jakaś nie tego ![]() ---------- Napisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Czekamy
|
|
#1524 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
zaraz wykombinuje jakas salatke, chyba mam pomidory, por, kapuste pekinska, ogora i cebulke, to juz sie cos da z tego zrobic
|
|
|
#1525 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
A jak głodny to zły Dziękuję
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
Oho, widzę, że szefostwo wymyśliło nową opcję
![]() Nie można zrobić już postu pod postem, samo dodaje do wcześniejszej odpowiedzi
|
|
#1527 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
a tu proszenie za ma co ---------- Napisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- no mi sie podoba to laczenie postow bardzo
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
Idę obierać kartofelki
![]() Narka
|
|
#1529 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
a ja robic salatke
|
|
#1530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja miałam robic spaghetti, a mój TZ właśnie wraca z delegacji i dzwonił, ze on juz obiad jadł no cóz ... nie to nie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.

dziczyzna

ale to dopiero rozmiar S więc wszystko przede mną
gdzie takie zakupiłaś?
2 Ile muszę przepracować przed porodem, aby dostać macierzyński, wychowawczy

i pokazuję Wam swój brzuchol 
NIE LUBIĘ TROLLI