|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1502 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale inni zwolnili ![]() A z tymi światłami to cały przełącznik muszę kupić... TŻ zrobił tak,że świecą,ale to rozwiązanie na 'teraz' ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i na jednej z ulic fotoradar przestawili w drugą stronę i łapie teraz 4 pasy zamiast dwóch - LEMONKA, mówię o fotoradarze koło Cegielni w Starym Fordonie!
![]() |
![]() |
#1504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do swiatel to ja kiedys jechalam na wylaczonych calkiem tego nieswiadoma ![]() ![]() Tak czy siak gnam sobie z kolezanka przez miasto, ba, zadowolona z siebie wyprzedzam pana w jakims fajnym autku,chyba mercu,patrze a ten za chwile zmienia pas i przyspiesza,zeby ze mna wyrownac...Myslalam,ze sie zirytowal,ze go przegonilam,ale on otwiera okno i mowi do mnie z usmiechem: Swiatel pani nie wlaczyla ![]() ![]() Generalnie to bylam mu wdzieczna,ale cala sytuacja mnie troche ubawila ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1505 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś stojąc w korku wyłączyłam światła
![]() I pan z auta obok mnie poinformował,że mam wyłączone ![]() ![]() Jechałam z obiema moimi babciami wtedy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
No, a ja mam już garaż dla Colcisława gotowy
![]()
![]() |
#1507 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1508 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy Wy też tak macie, że ludzie wariują jak macie gdzieś jechać?
Ja odebrałam prawko w zeszłą środę i jak do tej pory nie przejechałam zbyt wiele. Tylko i wyłącznie z moim bratem i to jeszcze niedaleko domu, po wsiach. Dziś miałam okazję jechać sama do miasteczka oddalonego jakieś 20km, no ale nie jechałam tam jeszcze nigdy jako kierowca, więc moja mama się nie zgodziła, bo musiałabym jechać sama, a przecież nie znam drogi (bywałam tam milion razy jako pasażer!). Mój brat spokojnie dałby mi samochód, ale skądże, przecież się zabije po drodze wg mojej mamy. Ona ma prawko, ale nie jeździ bo się boi. Ja się nie boje jeździć, ale jak widzę do końca życia będę jeździła po okolicznych wsiach w asyście brata ![]() W pt mam grilla w miejscowości oddalonej o jakieś 50km. Jest to miasto gdzie zdawałam prawko, więc znam je doskonale i oczywiście nie mogę jechać, bo za daleko, a będę przecież wracała w nocy. Tata w ogóle nie chce mi dać swojego samochodu, ale dobra...rozumiem go..Jest nowy i duży, ale też nie musi tak ostentacyjnie pokazywać mi, że się boi o swoje autko. ![]() Zdałam za 2razem i naprawdę nie jeżdżę tak źle. Nie jestem mistrzem kierownicy, ale po prostu nie mam doświadczenia, tylko jak mam je zdobyć??? Dobra, wygadałam się. Może poradzicie mi coś przekonać ludzi, że nie zabiję ich i siebie po wyjechaniu z podwórka?
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
07.09.2010-oficjalnie kierowca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1509 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dlatego moim zdaniem powinnaś postawić się rodzicom i nabierać doświadczenia póki jeszcze jazda sprawia Ci przyjemność bo jeśli pozwolisz na to by każda jazda odbywała się w asyście brata to to Cię zniechęci. Może przewieź gdzieś rodziców żeby zobaczyli jak sobie radzisz za kółkiem? Że jesteś dobrym, opanowanym i rozsądnym kierowcą. Przecież prawo jazdy zdawałaś w dużym mieście i sobie poradziłaś, to dlaczego miałabyś się uwsteczniać i jeździć po wioskach?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1510 |
Raczkowanie
|
Dorotheos,właśnie ja też się obawiam, że w końcu udzielą mi się obawy rodziców i sama będę przekonana, że wjadę w pierwsze drzewo. Na razie jestem pewna siebie i czerpie radość z jady. Chociaż po dzisiejszej rozmowie z mamą zaczynam mieć wątpliwości, że taki ze mnie super kierowca. Może jakby ona wzięła się sama do jazdy to dałaby jeździć i mnie. Ona przestała jakieś 20lat temu,bo zmienili samochód i bała się jeździć większym.
A z kursem miałam na odwrót. Ciągle chcieli żebym sobie gdzieś pojeździła po polnych drogach, że zabiorą mnie na plac. Ale wtedy to ja nie chciałam, bo wolałam się nie przyzwyczajać do innego samochodu, bo w brata trochę inaczej jest wsteczny, światła itd. Jeździłam po wioskach żeby się obyć z samochodem.Ale pojeździłam sobie pół godzinki i już mniej więcej go znam, więc spokojnie dałabym sobie radę w mieście. Ale wiesz, przecież tam jest taki ruch. Gdzie ja sobie dam rade ![]() Bardzo chciałabym jeździć, bo wiem że w przyszłości mi się to bardzo przyda, gdyż nie mam zamiaru do końca życia tłuc się autobusami i liczyć na czyjąś łaskę, ale obawiam się że skończę jak moja mama ![]()
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. Mark Twain
07.09.2010-oficjalnie kierowca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1511 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() za to u siebie na wiosce to też mam jakiś lęk, że w coś walnę zresztą jeżdżę dużym starym mercem, którym średnio się manewruje, ale staram się przełamywać ![]()
![]() |
![]() |
#1512 |
Zakorzenienie
|
Jak na razie dobrze mu się mieszka a ja mimo obaw nie mam problemów z wyjazdem z garażu rano(cofanie nie jest niestety moją mocną stroną
![]() Przeczytałam dziś na necie informację, że wczoraj był wypadek na takim jednym wiadukcie, gdzie jest zjazd na autostradę(codziennie tamtędy przejeżdżam). Motocyklista wyprzedzał samochód i chyba z boku mu coś wyjechało nagle i wypadek skończył się dla niego śmiertelnie ![]() Dokładnie w tym samym miejscu ja miałam wypadek z tatą kilka lat temu.
![]() |
#1513 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1514 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1515 |
Raczkowanie
|
Myślę, że już samo to, że zdałaś za siódmym razem sprawiło, że tak naprawdę sama w siebie nie wierzysz, a skoro Ty nie wierzysz, to jak inni mogą uwierzyć. Nie możesz być dobrym kierowcą, wciąż myśląc o tym jaka jesteś beznadziejna. Musisz wziąć przed jazdą głęboki wdech, wyciszyć się, maksymalnie skoncentrować i powiedzieć sobie, że to jest proste i Ty to potrafisz. Jeśli podejdziesz do jazdy optymistycznie, zacznie Ci wychodzić. Zestresowana i przekonana o tym, że nie umiesz jeździć, będziesz to robić jeszcze gorzej. Radziłabym też na początku pojeździ trochę sama - ja tak wolę, czuję się wtedy bardziej odprężona i nikt nie komentuje mojego stylu jeżdżenia - może dzięki temu się wyluzujesz i później jak już będzie z Tobą ktoś drugi - będziesz jeździć pewniej
![]()
![]() |
![]() |
#1516 |
Raczkowanie
|
co to jest to TŻ ! Hhahahaa czytam czytam i nie potrafię sie domyślić:P hahaha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1517 |
... choć nie Westwood
|
Towarzysz Życia = chłopak, mąż, narzeczony, partner etc.
![]() |
![]() |
#1518 |
Raczkowanie
|
papaya - skoro nie masz możliwości częstej jazdy, która w dodatku wiąże się z braniem samochodu od rodziców i 'wyrzutami' taty, które Cię ranią, to może jakiś inny sposób?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1519 |
Raczkowanie
|
Hmm przyjaciółka ma prawo jazdy, ale też jeździ samochodem rodziców, więc jej bym o to nie poprosiła, bliski kolega- na pewno by sie zgodził, ale ja jednak przy nim bym się krępowała jeździć, a ściślej robić błędy. W ogóle znajomi już nie raz mi proponowali jak gdzieś jechalismy żebym ja poprowadziła, albo jak na imprezie nie piłam, to żebym pojechała np. do sklepu czyimś autem, ale ja zawsze odmawiam, bo boję się, że oni też stwierdzą, że źle jezdzę i już się kompletnie zniechęcę. Boję się tych złych opini, więc juz wolę poduczyć się jednak z tatą i dopiero z nimi jezdzic.. A taką idealną osobą z którą mogłabym jeździć bez skrępowania byłaby moja siostra, ale niestety mieszka w innym mieście.
![]() ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Ale powiem wam, że dzisiaj już ochłonęłam, smutek mi minął i teraz mam jakiegoś ducha walki w sobie ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1520 |
Zadomowienie
|
daredevil, Dorotheos, _papaya_ -mam podobną sytuację ... zdałam 24 czerwca - za 3 razem, a od tego czasu jeździłam aż godzinę (jakoś miesiąc od zdania prawka) ;( !! Tato nie chce mi dawać auta, bo mówi, że mu popsuje
![]() Uważam, że nie jeżdżę jakoś bardzo źle, ale po prostu brakuje mi praktyki. Jak jeździłam jeszcze przed egzaminem z kuzynem po wioskach to wg mnie i jego ![]() Jechali moi rodzice na wakacje, kiedy wrócili tato powiedział mi "jakbyś jechała z nami to byś ze sto km przejechała" - jasne... ostatnio jechaliśmy do pobliskiego miasta na zakupy (miasta, w którym uczyłam się jeździć, w którym bywam codziennie, bo tam chodzę do szkoły) a na moje pytanie czy ja mogę jechać, odburknął coś pod nosem i jechałam... na tylnym siedzeniu pomiędzy rodzeństwem z prawkiem w torebce... Ja rozumiem, że tato może się bać, że np nabiorę wprawy i będę sama chciała jeździć, ale chyba po to robiłam prawko ![]() Poza tym miałam mieć własne, małe autko jak zdam...takie na współę z mamą, bo ona nie chce tym sedanem jeździć... a po fakcie tato stwierdził, że drugie auto nie jest potrzebne ... ![]() Kiedy mu mówię, że będę się bała później jeździć to on od razu przytacza swoją historię gdzie jak zdał to po 2 latach dopiero autko kupił... no okej ale miał motor, który też ma biegi i sprzęgło i poruszał się po drogach więc to co innego...
![]() |
![]() |
#1521 |
Zakorzenienie
|
A ja się muszę pochwalić że zrobiłam wczoraj ponad 200km, zupełnie obca trasa, pierwszy raz autostradą, do tego poruszanie się po Krakowie (zawsze mnie to przerażało, byłam pewna, że nie będę wiedziała jak się "zachować" w obcym mieście)...
I kurczę - było na prawdę świetnie! Dalej mnie ciągnie do jakiejś dłuższej trasy... a tu nie ma dokąd ![]() No po prostu UWIELBIAM jeździć ostatnio ![]() ![]() Strasznie się cieszę, że to już za mną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1522 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1523 |
Zadomowienie
|
ja zrobiłam 600 km odkąd mam prawko. Jeżdże głównie z tatą. Tata ciągle mi zwraca uwagę ale to jest taka konstruktywna krytyka więc ok
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
a mnie przeraża, że ceny przeglądów mają iść w górę, cena za rejestrację i ubezpieczenie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1525 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Z przyjemnością dołączę do Waszego wątku, jeżeli mnie przygarniecie! ![]() Na początku chciałam Cię pocieszyć, _papaya_. Prawko zdałam w grudniu 2008, czyli praaawie dwa lata temu i od tego czasu nie miałam nawet tego razu czy dwóch w miesiącu - brak auta w rodzinie. Raz mi się zdarzyło w sierpniu zeszłego roku odwozić weselników, ale to była krótko i myślę, że było im wszystko jedno... ![]() ![]() Także głowa do góry! Dzisiaj miałam pierwszą prawdziwą jazdę, co prawda jeszcze z "pilotami", ale było super! Oswajam się z moim Punciakiem i myślę, że będzie Nam razem dobrze ![]() PS. To nic, że zostałam obtrąbiona dzisiaj za wszystkie czasy chyba, bo mi zgasł iks razy... próbowałam ruszyć z 3... oj tam, oj tam! Wierzę, że będzie lepiej, to pierwsza jazda od 2 lat i innym samochodem.. Pozdrawiam Panią, która pukała się dzisiaj w czoło mijając mnie.. zapomniał wół jak cielęciem był ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() prawie bym Cię nie poznała, bo zmieniłaś avatara ![]() wszystkim nowym twarzom mówię CZEŚĆ ! ![]() ostatnio mam czas na jazdę tylko do pracy i z powrotem.. i błogosławię posiadanie samochodu, gdyby nie on to nie wiem co bym zrobiła po pracy, bo nie wyobrażam sobie po 7h stania w pracy czekać jeszcze na autobus i tam stać i aaa lepiej nie mówić ![]()
![]() |
![]() |
#1527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że niedługo będziesz "wymiatać" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1528 |
... choć nie Westwood
|
Najważniejsze jest pozytywne nastawienie i wiara w siebie
![]() Ja nie poznałam w pierwszej chwili ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1529 |
Raczkowanie
|
Właśnie staram się wierzyć w siebie, dzięki za dodatkową motywację!
![]() Dzisiaj na tym skrzyżowaniu to trochę powietrze ze mnie zeszło.. ale później pomyślałam, że przecież to pierwsza jazda od dawna to nie mogę wymagać, że nagle mistrz kierownicy ucieka... ![]() Trochę to przykre, że ludzie nie pamiętają jak sami się uczyli. Jak widzę "L" to się owszem uśmiecham, ale nie złośliwo-ironicznie tylko z życzliwością pełną, bo pamiętam świetnie jak to jest. A po co zniechęcać? Dziękuję za Wasze pozytywne odpowiedzi, dzięki Wam moja wiara i optymizm wzrosły ![]() Żałuję tylko, że następna jazda za dni kilkanaście.. ale później to już non stop ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1530 |
Rozeznanie
|
To prawda, trzeba wierzyć w swoje umiejętności i starać się jak najwięcej jeździć
![]() Ja prawko mam dopiero od miesiąca. Na początku bardzo dziwnie mi sie jechało, troche się bałam. Teraz z dnia na dzień jest coraz lepiej ![]() ![]() ![]() Muszę tylko jeszcze podszkolić sie w parkowaniu tyłem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:56.