|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1502 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Ja kiedyś pisałam,że tak
![]() ![]() Lenka też już od jakiegoś czasu je tylko raz w nocy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1503 |
Rozeznanie
|
wiec to nie mit
![]() a ja nie wiem, bo moj to na okraglo spi ( jak nie placze ) je co 3 godziny i spi, w sumie liczac przez caly dzien to on moze z 3 gora do 4 godzin nie spi, to normalne?
#1504 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1505 |
Rozeznanie
|
frania to jest normalne. moj synus czasem jak wstanie o 6 to spi w ciagu dnia 1h i idzie spac dopiero po 8!!! widocznie tyle snu mu wystarcza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1506 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
moj maly poltora tygodnia ze mna spal a teraz juz sie nauczyl spac w kolysce w nocy a w dzien lezy na naszym lozku i gdy juz jest zmeczony rozgladaniem sie i usmiechaniem sam zasypia polozna mi powiedziala ze przez pierwszy miesiac dziecko ma prawo spac z matka wrecz tego potrzebuje ciepla i bicia serca mamy ale pozniej to juz kwestia zlego wychowania ![]() basienka na poprzedniej stronie napisalam ci co ja bralam na hemoroidy! a porod naprawde mialas szybki super tylko zazdroscic dziewczyny czy ktoras dawala dziecku czopki glicerynowe? bo ja dzisiaj dalam malemu i po mniej wiecej poltorej godz zrobil kupke ale caly czopek nie rozpuszczony wypadl czy to normalne czy powinien sie rozpuscic?? ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- frania raczej normalne moze spac kolo 20godz moj hubert w dzien spi co raz mniej oby w nocy mu sie nie odwidzialo ![]() farminka a jakie mleko sztuczne chcesz dawac?? ja odpukac sie narazie ciesze ze Hubert mimo ze w dzien prawie wogole nie spi to i tak daje mi cos zrobic ze spokojnie moge posprzatac czy poprasowac a on grzecznie lezy i obserwuje swiat ![]()
![]() |
#1507 |
Zadomowienie
|
czesc!
widze ze sie rozkrecacie w pisaniu... nadrobie chyba kiedy indziej, bo na razie mam masakre z malym ![]() od wczoraj wieczor okropnie sie meczymy, chyba kolka, ale glowy nie dam? Patryk niby spal, ale cala noc wiercil sie, poplakiwal i wydawal z siebie bolesne jeki, prezyl sie przy tym okropnie, spinal i az cala glowka mu sie czerwona robila ja oczywiscie nie spalam tylko czuwalam przy nim... a no i przy jednym z nocnych przewijan zaczela mu tak nozka drzec - jakby mial drgawki w nodze, ale tylko w jednej, potem nad ranem to samo z druga nozka, to trwa tylko pare sekund, ale dziwne chyba? mialyscie cos takiego u swoich maluchow? ten bol brzuszka i prezenie sie troszke przeszlo, ale nie calkiem (znika calkiem podczas karmienia), ale za to wlasnie z godzin temu wyrzygal sporo z tego co zjadl tak mi sie wydawalo ze cos za duzo mu sie ulewa od wczoraj, ale teraz to juz byla fontanna ![]() dalam mu herbatki z rumianku i na razie (opukac!) spi mi na rekach i go nie boli (pisze jedna reka dlatego bez pl liter...) juz nie wiem co robic, tak mi go szkoda jak widze ze go boli ryczec mi sie chce na to wszystko ![]() mam nadzieje ze mu juz przechodzi, jak nie to jutro gnam do lekarza wczoraj Patrys mial miesiac i taki mu sie "prezent" przytrafil ![]() ![]() ![]() ![]()
#1508 |
Zakorzenienie
|
nasmarowana moim cudnym cepanem (nie wiem po co ja sie kapie jak po smarowaniu jeszcze gorzej cuchne
![]() ![]() dobranoc mamuski
#1509 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wojtuś dziś dwa razy jadł odciągany pokarm z butelki... nie mógł złapać piersi... próbowałam chyba ze 40 minut go przystawiać, ale nic z tego nie wyszło... wiem, że dobrze że karmię go swoim pokarmem ale wolałabym jednak przystawiać go do piersi. Będę próbować przy każdym karmieniu żeby złapał, a jak nie to odciągnę, chociaż odciągam i płakać mi się chce, że nie potrafię go inaczej nakarmić Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Zakorzenienie
|
czuję się jak zwłoki..
dziecko znowu od rana mi urozmaica życie cobym czasem nie pospała dłużej-dziś od 8:30 marudzenie i budzenie się z płaczem, od 13:00 marudne, troszkę snu i płacz.. od kąpieli o 18:00 do teraz walczyliśmy z zasypianiem.. w końcu 30 minut suszenia suszarką dało radę.. ale każde jego kwęknięcie, ruch czy głębszy oddech wywołują u mnie nerwicę. Znowu mam zwątpienie i załamkę wewnętrzną. Nie umiem sobie z tym jakoś poradzić.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 |
Zakorzenienie
|
jaszczka a kupki robi? bo kolka podobno nie trwa calymi dniami moze kupki nie mogl zrobic? a jak brzuszek miekki?
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- siala ![]() kasha a probujesz go do obu piersi przystawiac? bo czasem maluchy sobie cos ubzduraja i tylko z jednej chca ciagnac poza tym odciaganie to nie koniec swiata ja odciagam choc mam malo pokarmu i daje butle tzn do piersi tez malego przystawiam ale i tak musze dokarmic butla a przystawiam go zeby poprostu pobyl blisko mnie a czesto jak dzieci juz poczuja butle to nie chca cyca bo z butli latwiej sie je
#1512 |
Rozeznanie
|
siala nie siedz tyle na wizazu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1513 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kupiłam Bebilon 1. Tak na ślepo w sumie.Ostatnio próbowaliśmy z Nanem HA,ale były takie akcje,że wolę spróbować innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1514 |
Rozeznanie
|
a jakie to sa czopki? bo ja mam jakies, ale kupowalam je dla siebie i szczerze powiedziawszy nie wiem czy sa tez dla noworodkow, moze trzeba inne? a ile nie robil kupki ze mu dalas??
#1515 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana ja już wszystko chyba robiłam z nim. Zaczynam coraz mocniej się przekonywać, że to kolka a nie żadne humory czy skok rozwojowy... podważam zdanie pediatry ale poczytałam o objawach kolki i o tym co działa na złagodzenie dolegliwości i jak ulał mi pasuje. Np. mały śpi powiedzmy już z godzinę.. nagle jest pisk, prężenie się, wyginanie ciałka, czerwienienie na twarzy i bardzo nerwowe ssanie smoczka - no nijak to nie zmęczenie bo by się nie budził.. nie głód i nie pielucha.. ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() gliceryna to gliceryna, nie ma rozróżnienia na dla dorosłych i dla dzieci ![]() A jak czopek wypadł nierozpuszczoy to znaczy ze maluch sam się wykupkał - wystarczyła mu stymulacja odbytu, lekkie podrażnienie tego miejsca ![]() głupi przykład - ja jak miałam zatwardzenie ze mi oczy pękały to przy kibelku wsunęłam sobie czopek.. nie wsunęłam połowy jak poczułam ogromną chęć parcia ![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-08-11 o 21:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1516 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a brzuszek ciężko wyczuć, teraz miękki, ale i on już przestał płakusiać na razie (jezuuuu oby na zawsze!!!!!! ![]() ![]() no i teraz nie wiem co zrobić, bo on powinien już się budzić na karmienie prawie godzinę temu, z tym że podałam mu w międzyczasie tą herbatkę rumiankową (wypił może 40-50ml), budzić go czy nie? on teraz tak ładnie śpi, a jak się obudzi to nie wiem czy go nie dopadnie znowu? z drugiej strony przeczytałam, że przyczyną kolki może być zbyt łapczywe jedzenie (nawet z piersi), a on zawsze tak pożera moje cyce że aż się krztusi, no i jestem w kropce? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1517 |
Wtajemniczenie
|
A ja się boję jutra
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to wygląda niemal identycznie jak u Was. Cytat:
Ja od tego karmienia podaję krople SabSimplex - ponoć działają cuda.. zobaczymy. Jezu chyba w życiu się tak nie stresowałam jak teraz przed każdą jego pobudką ![]() jak jutro będzie to samo co dziś i ostatnio to podam czopek Viburcol.. nie chcę go nadużywać i stosować jako złoty środek na wszystko bo mam wyrzuty sumienia i wrażenie, że ogłupiam dziecko jak jakimiś prochami. Nocki zazwyczaj były ładne i grzeczne ale krople podam od teraz i zobaczę czy rano będzie spokój czy dalej to samo.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1519 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
![]() sama jak bylam noworodkiem bylam szprycowana jakimis uspokajaczami, lezalam pod kroplowkami z zapaleniem pluc, a one byly na tyle silne ze zanim mnie wypisali ze szpitala to lekarz musila mnie wyprowadzic z tego stanu, bo mama by nie dala sobie rady ze mna, bo byly uzalezniajace, i widzisz, wszystko ok, fajna dziolszka ze mnie ![]()
![]() |
#1520 |
Zakorzenienie
|
Siala, Farminka, Jaszczka u nas znow to samo co u was
![]() ![]() Mam pytanie do was czy jestescie w stanie zrobic cokolwiek? Bo mi przez caly dzien jak tz nie bylo udalo mi sie wykapac(bez wlosow), nasmarowac kremami i zrobic 2 kanapki(jadlam juz je z mala na rekach, bo byl juz krzyk) ok. 18 spacer i spala, pozniej powrot i ryk az do teraz, ale spi mi na klatce, boje sie ja odstawic do kolyski...matko juz sie wierci i oczy otworzyla ![]() Do tego tz z pretensjami, ze sobie nie radze!!!!! kkkkk a jak moge zrobic cokolwiek jesli mala ryczy non stop? Jaszczka mojej tez nozka czasem drzy i boje sie troche tego, bo czytalam, ze to moze byc niedojzaly uklad nerwowy lub inne straszne rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1521 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mały się obudził, zjadł, zmieniłam pieluszkę (był kupsztal) i zasnął mi na kolanach... każda próba położenia go na pleckach kończy się wrzaskiem i minę przy tym ma jakby się czegoś ciężko przestraszył ![]() ![]() niezawsze - jeszcze a propos czasu to niespecjalnie miałam nawet czas sobie herbaty zrobić... dobrze że obiad był z wczoraj (resztka) to tylko do mikrofali na 2 minuty, a i tak zjadłam już zimne... no a teraz siku nie moge iść zrobić, ani się ruszyć ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś nie zrobiłam nic, kompletnie.. jak wstałam tak się kładę.. nawet wysikać się nie miałam jak, okna zamykałam jak odchodziłam na siku od małego bo sąsiedzi by powiedzieli że go obdzieram ze skry albo policje by nasłali. Śmierdzę, mam tłuste włosy i dopiero o 21:00 zjadłam śniadanie! Kanapki z dżemem.. jadłam i jedna ręką tyrpałam łóżeczko byle by małego trzęsło. mój tż na szczęście nie ma pretensji.. chyba wie że piznęłabym tym wszystkim i wyszła z domu jak stoję a on niech se radzi jak nic nie pomaga na wrzaski małego. Raz coś tam bąknął żebym coś zrobiła jak on się tak darł to wyryłam na niego, że ojcem jest tak samo jak ja matką i że sam niech coś wymyśli bo póki co to ja tańczę, śpiewam, recytuję, zmywam gary i gotuję.. szczotki w dupie mi brakuje jedynie to bym przy okazji pozamiatała... zadziałało. A ja siedzę na forum i czytam co się da na temat dzieci, ciąży i dolegliwości.. on na kompie tylko durne gierki na naszej klasie i na facebooku ![]() Czytać nie zaczął czegokolwiek ale przynajmniej kombinuje z głowy lub wypróbowuje metody podpatrzone u mnie. Dziś sam wpadł na pomysł ze suszarką (ja już za głupia byłam by sobie o tym przypomnieć) Polecam i Wam! Suszarką suszę i dźwięk uspokaja malucha.. potem zmieniam na ciepłe powietrze i wieję mu na brzuszek i masuję ręką by za bardzo nie nagrzać mu brzucha i nie poparzyć.. jak jest za ciepło to odwracam suszarkę w bok i wiucham zimnym by sam dźwięk był.. za chwilę znów ciepłe na brzuch.. potem tylko zimne i mały zasypia.. dziś tak zasnął i śpi już 3h40min. ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- A mojemu w szpitalu po porodzie nóżki tak dygotały dziwnie (jak leżał na pleckach i nóżki miał zgięte w kolankach i opierał stópki o podłoże to kolanka mu tak wibrowały jak skrzydełka u kolibra) ale jakoś nie myślałam nigdy że to może być coś złego... dawno już tego u niego nie widziałam więc chyba przeszło. Czasem niewiedza lepsza ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1523 |
Zakorzenienie
|
Jaszczka to mnie troche uspokoilas, bo wiadomo co wyszlo jak wpisalam w google "drzenie nogi u niemowlat " nawet nie pisze tego
![]() Tez tak mam, ze wole nawet sie nie ruszac i nie odstawiac malej jak spi mi na kolanach czy rekach, bo wole to niz jej ryk ustawiczny Tak sie zastanawiam wlasnie jesli te histerie by wynikaly z jakiegos bolu, koloek itd. to czemu noc jest cala przespana z przerwami tylko na karmienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ah te chlopy... ![]()
![]() |
#1525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś dla nas.... http://statichg.demotywatory.pl/uplo...szczak_500.jpg oby nas ominęło.. choć znając moich sąsiadów to wcale by nie nie zdziwił nalot policji.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-08-11 o 23:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1526 |
Zadomowienie
|
no dobra babuszki, trzymcie kciuki za nockę!!!
mały chyba już dobrze zasnął więc biorę go pod pachę i idę na górę, iiiii ![]() dobranoc!! ![]()
#1527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoj podobno tez nie ma, wiec czemu nie moga spokojnie niespac? dobry demot u mnie na szczescie nikt nie zadzwoni, bo wszyscy sasiedzi prawie z noworodkami i mnie znaja, wiec o to sie nie martwie. Jaszczka kciuki za noc ![]() Moja cos pokwekala, ale smok jej wypadl, poszlam wsadzic i spi dalej Bogu dzieki ![]() ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- A w ogole mam caly czas schizy, ze mala placze i tylko nasluchuje z lekiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój pręży się i przebiera nerwowo nóżkami i nawet w ciągu dnia ze snu wybudza go z krzykiem.. tak jakby właśnie jakiś skurcz w brzuszku miał nagły i ostry.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1529 |
Zakorzenienie
|
u nas noc cudowna, jakby ktos dziecko podmienil, po prostu byly pobudki bez krzyku na jedzonko i pozniej spanko po jedzonku, wiec chyba jakby byly kolki to by w nocy tez byly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1530 |
Zakorzenienie
|
jaszczka, Siala, niezawsze
jestescie super dzielne, trzymam kciuki za lepsze samopoczucie maluszkow i wasze ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.