Matura 2010 - Studia cz. II - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-17, 20:54   #1501
viva91
na przekór do celu

Dot.: Matura 2010 - Studia cz. II

Cytat:
Napisane przez eweelinaa91 Pokaż wiadomość
Najwyżej upchną nas po jakiś innych wydziałach. Jako umysł humanistyczny preferuję wydziały matematyczne. Już mam dość klas, gdzie płeć piękna stanowi miażdżącą przewagę. :P
ooo, podpisuje się pod tym! dlatego myślę że idąc na inżynierskie nie będzie z tym źle w liceum przez trzy lata miałam TYLKO dziewczyny w klasie...
Cytat:
Napisane przez zielona_nadzieja Pokaż wiadomość
Mi też już się nie wyświetla koleżanko z roku Tylko tyle, że jestem 93. Ale się cieszę <jupi>
to była druga tura? i to ty pisałaś że brakło Ci 1 pkt? jesli nie to sorry - dużo nas i nie ogarniam i gratuluję
Cytat:
Napisane przez ohmonique Pokaż wiadomość
Razem z przyjętymi
a to pozytywnie ja też Ci miejsce zwolnie

aaaaa! u mnie po burzy i ulewie... jest CHŁODNO!!!
Stary 2010-07-17, 21:08   #1502
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
to była druga tura? i to ty pisałaś że brakło Ci 1 pkt? jesli nie to sorry - dużo nas i nie ogarniam i gratuluję
Tak, to mi zabrakło 1 pkt. Ale teraz wszystko jest już ok Dzięki
Stary 2010-07-17, 23:16   #1503
skejtusiowa
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny
Gratuluję wszystkim, którzy się dostali na studia i trzymam kciuki za tych którzy są na listach rezerwowych

Jest tutaj ktoś, kto dostał się na UP w Krakowie na dzienną anglistykę nauczycielską? Fajnie byłoby poznać kogoś z roku
Pozdrawiam

skejtusiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 23:22   #1504
eweelinaa91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ichiko Pokaż wiadomość
aaa! dostałam się na kulturoznawstwo dalekowschodnie na UJ XD
jestem taaka szczęśliwa!

teraz tylko powiedzieć rodzicom.. mogą przeżyć szok, bo nie mówiłam im, że składam do Krakowa. nie myślałam, że mam szanse, więc...

UJ-cianki, mam nadzieję, że będziemy się wspierać
Też jestem na kulturoznawstwie! Ale innym, porównawcze studia cywilizacji. Ogólnie kulturoznawstwo do specjalnie przyszłościowych nie należy, ale myślę, że niesamowicie poszerza horyzonty. W połączeniu z innym kierunkiem efekt powinien być całkiem zadowalający. Damy sobie radę na pewno.

Cytat:
ooo, podpisuje się pod tym! dlatego myślę że idąc na inżynierskie nie będzie z tym źle w liceum przez trzy lata miałam TYLKO dziewczyny w klasie...
Ja w liceum miałam 3 chłopaków i 33 dziewczyny. Dziwię się, że nikt nikomu nie wydrapał oczu, dziewczyny bywają straszne.

Ale tak co do UJ - wielu studentów nie poleca tej uczelni, wręcz odradza. Czy ktoś wie dlaczego? Zwykle nie podają konkretnych argumentów, poza tym, że UJ to renoma i nic więcej. Chciałabym jednak problem zrozumieć. :P
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 23:31   #1505
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ale tak co do UJ - wielu studentów nie poleca tej uczelni, wręcz odradza. Czy ktoś wie dlaczego? Zwykle nie podają konkretnych argumentów, poza tym, że UJ to renoma i nic więcej. Chciałabym jednak problem zrozumieć. :P
ja wiele na ten temat nie wiem, ale słyszałam od absolwentów że UJ ma nieco skostniały program. że nie ma takich "bajerów" w postaci jakichś pokazów, spotkań dla wszystkich itp. "uczą według starej szkoły" - i to podobno jest nie do końca dobre. ale nic więcej nie potrafie powiedzieć
i proszę żeby studenci UJ mnie teraz nie zlinczowali, po prostu coś takiego czytałam na jakimś forum, zanim trafiłam na Wizaż
Stary 2010-07-17, 23:56   #1506
estrella18
Raczkowanie

Cytat:

Też się spotkałam z taką opinią. Mnie np. studentka UJ mówiła, że wykładowcy prowadzą w strasznie nudny sposób zajęcia, jakaś babka cały czas czyta z kartki, myląc się milion razy
Jednak to UJ=prestiż.
W mojej opinii wszystko zależy od studenta, jak będzie chciał to niezależnie od uczelni coś osiągnie. Wiadomo, że jak ma się w CV UJ lub UW to jest coś i pracodawcy zawsze będą lepiej patrzyć na taką osobę.
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 00:03   #1507
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Cytat:
Napisane przez exotic smile Pokaż wiadomość
Dziewczynki co tak cicho zrobiło się na forum? Coraz mniej komentarzy i odwiedzin Są tu jakieś tegoroczne studentki KULu? Chodzi mi o ten wyjazd integracyjny we wrześniu w Mazury tzw. adapciak, wybiera się ktoś może? Ja bym z chęcią pojechała, ale nie wiem czy warto. Jakby któraś jeszcze jechała to może i bym się zdecydowała
Cytat:
Napisane przez Jozka Pokaż wiadomość
JestxD

Tylko raczej nie jadę na adapciak. Powód dokładnie taki sam jak u Ciebie... też nie wiem czy warto:P
Cytat:
Napisane przez Agidudu Pokaż wiadomość
Ja chyba też nie jadę.. liczę na późniejszą integracje
Cytat:
To ja też nie jadę w takim razie poczekam do października na integracje.

odemnie z roku ludzie byli rok temu na Ukrainie
Fajnie bylo.
ja w tam nie jade.. bo kampania wrzesniowa i nie zdarze sie nauczyc...
zreszta nie to zebym cos miala ale codzzienna msza mnie nie bardzo uszczesliwia tak jak i placenie za wszystko. Moge wam dac linka do innego adapaciaka z lbn wszystkich uczelni... trzykrotnie lepszy

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-18, 09:39   #1508
JohanaTomana
Raczkowanie

Chyba żadne z was nie idzie na UŚ?? ehh xdd
chyba nie poznam choćby jednej koleżanki na germanistyke bla bla ;pp

Stary 2010-07-18, 10:59   #1509
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zuza229 Pokaż wiadomość
odemnie z roku ludzie byli rok temu na Ukrainie
Fajnie bylo.
ja w tam nie jade.. bo kampania wrzesniowa i nie zdarze sie nauczyc...
zreszta nie to zebym cos miala ale codzzienna msza mnie nie bardzo uszczesliwia tak jak i placenie za wszystko. Moge wam dac linka do innego adapaciaka z lbn wszystkich uczelni... trzykrotnie lepszy
Codzienna msza? Czy KUL naprawdę jest taki katolicki? U mnie w mieście jest liceum katolickie i tam są bez przerwy jakieś modlitwy, msze, pielgrzymki, miałam nadzieje, że na KULU czegos takiego nie będzie. Zawsze myślałam, że KUL mimo, że jest Katolickim Uniwersytetem to niczym nie różni się od takiego Umcs .
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 11:04   #1510
Jozka
Raczkowanie

Cytat:
ja wiele na ten temat nie wiem, ale słyszałam od absolwentów że UJ ma nieco skostniały program. że nie ma takich "bajerów" w postaci jakichś pokazów, spotkań dla wszystkich itp. "uczą według starej szkoły" - i to podobno jest nie do końca dobre. ale nic więcej nie potrafie powiedzieć
i proszę żeby studenci UJ mnie teraz nie zlinczowali, po prostu coś takiego czytałam na jakimś forum, zanim trafiłam na Wizaż

Dobra ja też poproszę, żeby mnie nie linczować za to, co napiszę:P

Negatywne opinie o UJ? To może ja przytoczę słynną tekst na Juwenalia- "a UJ się uczy...AGH się bawi, a UJ posprząta, AGH się bawi..."

Poza tym ostatnie Juwenalia w Krakowie -" Piwo, wóda, polibuda, sex muzyka politechnika"... chwila ciszy i wszyscy znowu prześmiewczo - "a UJ się uczy":P
W sumie taki sam dyplom ma się po innej uczelni, już nawet pracodawcy nie patrzą tak na skończoną uczelnię, chociaż owszem pewne profity na pewno się ma z taką renomą. Tylko teraz, jeśli mam do wyboru gonitwę szczurów, a życie studenckie, wiadomo co wybiorę:P Chociaż na to tez nie ma reguły, jeśli ma się dobrą ekipę to nawet na UJ można się świetnie wybawić

King Shankly.

You'll never walk alone!

"So is it true that only good girls go to heaven?"
Jozka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 11:22   #1511
viva91
na przekór do celu

no proszę, o tym nie słyszałam
nie potrafię sobie przypomnieć o czym pisali studenci UJ dokładnie, ale nie chodziło im o to że nie można się upić
bardziej w stronę jakichś ciekawych praktyk, doświadczeń, spotkań ze znanymi ludźmi, wyjazdów naukowych itp. że na UJ coś takiego organizuje się rzadko w porównaniu do innych uczelni. oo, teraz pamiętam, jakaś studentka stwierdziła że UJ można opisać jednym słowem: "rutyna".

Ale wszystkie kontrargumenty nie do mnie proszę! piszę to co zasłyszałam gdzieś
sama jakbym mogła się pochwalić w CV taką uczelnią to kuuuurcze...
Stary 2010-07-18, 11:26   #1512
enlevé
Rozeznanie

Cytat:
Dostałam się!!!
Cytat:
Też się dostałam! Tylko że nadal mam 142 nr, a wcześniej ostatnia osoba przyjęta miała 137, tak dziwnie trochę... ;p
Cytat:
Napisane przez ichiko Pokaż wiadomość
aaa! dostałam się na kulturoznawstwo dalekowschodnie na UJ XD
jestem taaka szczęśliwa!

teraz tylko powiedzieć rodzicom.. mogą przeżyć szok, bo nie mówiłam im, że składam do Krakowa. nie myślałam, że mam szanse, więc...

UJ-cianki, mam nadzieję, że będziemy się wspierać
GRATULACJE!!!

ichiko, haha tez mam podobna sytuacje z rodzicami bo myślą ze tylko do KRK składałam (choc cos tam im mowilam ale chyba nie uwierzyli) a tu jeszcze Wawa mi sie nawinęła

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Jozka Pokaż wiadomość
Dobra ja też poproszę, żeby mnie nie linczować za to, co napiszę:P

Negatywne opinie o UJ? To może ja przytoczę słynną tekst na Juwenalia- "a UJ się uczy...AGH się bawi, a UJ posprząta, AGH się bawi..."

Poza tym ostatnie Juwenalia w Krakowie -" Piwo, wóda, polibuda, sex muzyka politechnika"... chwila ciszy i wszyscy znowu prześmiewczo - "a UJ się uczy":P
W sumie taki sam dyplom ma się po innej uczelni, już nawet pracodawcy nie patrzą tak na skończoną uczelnię, chociaż owszem pewne profity na pewno się ma z taką renomą. Tylko teraz, jeśli mam do wyboru gonitwę szczurów, a życie studenckie, wiadomo co wybiorę:P Chociaż na to tez nie ma reguły, jeśli ma się dobrą ekipę to nawet na UJ można się świetnie wybawić
tez słyszałam podobne opinie, dodam ze znajoma mi mowila ze UJ tak troche nie dba o studentow (np. jesli chodzi o rozłożenie zajęć i duze przerwy )bo i tak kandydaci sie tam garną, wiadomo renoma, prestiż...no ale może lepiej zeby się ktoś z UJ wypowiedział

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 11:28   #1513
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Cytat:
Codzienna msza? Czy KUL naprawdę jest taki katolicki? U mnie w mieście jest liceum katolickie i tam są bez przerwy jakieś modlitwy, msze, pielgrzymki, miałam nadzieje, że na KULU czegos takiego nie będzie. Zawsze myślałam, że KUL mimo, że jest Katolickim Uniwersytetem to niczym nie różni się od takiego Umcs .

no na adapciaku właśnie pisze ze codzienna msza.. hmm katolicki.. ma swoje przedmioty, biblie , kns i są one naprawdę nudne ale trzeba wykuc..
Ale tak zeby się czymś od innych uczelni w lbn róznił to nie.. chociaż np Swieta BN. Zajecia konczyły się w wtorek.. a w środę już wielka sroda. na powrot do domu dzien.. kiedy politechnika juz od piatku miala przerwe swiateczna

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 11:39   #1514
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zuza229 Pokaż wiadomość
no na adapciaku właśnie pisze ze codzienna msza.. hmm katolicki.. ma swoje przedmioty, biblie , kns i są one naprawdę nudne ale trzeba wykuc..
Ale tak zeby się czymś od innych uczelni w lbn róznił to nie.. chociaż np Swieta BN. Zajecia konczyły się w wtorek.. a w środę już wielka sroda. na powrot do domu dzien.. kiedy politechnika juz od piatku miala przerwe swiateczna
Z tymi świętami to trochę przegięcie Mam nadzieję, że nie będę żałowała wyboru tej uczelni. A prawda to, że na KULU jest dużo więcej egzaminów i sesji niż na innych uczelniach? Na jakim jesteś kierunku? Jeśli można wiedzieć oczywiście
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 12:20   #1515
Margot_19
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny Orientuje się może któraś z Was jaki był próg na psychologii na UWr i UŁ?
Stary 2010-07-18, 13:10   #1516
agus1315
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ohmonique Pokaż wiadomość
Razem z przyjętymi

O i takich ludzi mi potrzeba w tym momencie

Agus1315 listę mam 28 dopiero, czyli sporo czekania przede mną.
ja 27 więc czekamy razem

gratuluje kolejnym szczęśliwym studentkom
Stary 2010-07-18, 13:53   #1517
pani lotniczka
Raczkowanie

DZIEWCZYNY!Pomóżcie mi co wybrać?
Waham się między dwoma bardzo bliskimi mi kierunkami(dla innych pewnie mega dziwnymi)
Czy lepiej wybrać studia bliskowschodnie z językiem arabskim czy slawistyke o specjalności słowackiej?
Słowacja to moja wielka pasja.Kultura,język itp. a Arabia wydaje mi się bardziej przyszłościowa.
Nie wiem co robić,oba kierunki mnie interesują,oba bardzo ciekawe.
Nie moge studiowac dwóch równoczesnie ponieważ za rok zaczynam zwyczajną lingwistykę dzienną
Obydwa kierunki są na UJ
HELP!
Stary 2010-07-18, 15:17   #1518
oPATRYCJAo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani lotniczka Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY!Pomóżcie mi co wybrać?
Waham się między dwoma bardzo bliskimi mi kierunkami(dla innych pewnie mega dziwnymi)
Czy lepiej wybrać studia bliskowschodnie z językiem arabskim czy slawistyke o specjalności słowackiej?
Słowacja to moja wielka pasja.Kultura,język itp. a Arabia wydaje mi się bardziej przyszłościowa.
Nie wiem co robić,oba kierunki mnie interesują,oba bardzo ciekawe.
Nie moge studiowac dwóch równoczesnie ponieważ za rok zaczynam zwyczajną lingwistykę dzienną
Obydwa kierunki są na UJ
HELP!
ja wybrałabym studia bliskowschodnie, jakoś bardziej interesujące mi się wydają a gdy wybierałaś te kierunki to któy z nich był twoim pierwszym wyborem, bo zawsze ten pierwszy wybór jest najlepszy !
oPATRYCJAo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 15:22   #1519
eweelinaa91
Zadomowienie

Dziękuję za opinie, teraz już całkiem nie wiem gdzie iść. Niby UJ korci, bo renoma, kierunek ciekawy, ale jak mam umrzeć z przeuczenia to chyba podziękuję. Wyjazdy to dla mnie kwestia bardzo ważna, uwielbiam poznawać nowe miejsca. Z drugiej strony studenci KPSC raczej byli zadowoleni, może warto dać szansę...

Pani lotniczka, gdybym czymś się pasjonowała raczej chciałabym pogłębiać wiedzę w tym kierunku. Jednak mną się nie sugeruj, ja już mam taki mętlik, że nic nie wiem.
Naprawdę, mam dość szukania mieszkań. :P
eweelinaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-18, 15:51   #1520
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Kurczę, myślałam, że wraz z dostaniem się na upragniony kierunek skończą się moje problemy... a tu klops. Poszukiwania mieszkania, mnóstwo pytań bez odpowiedzi. Nienawidzę być w zawieszeniu.

Stary 2010-07-18, 15:55   #1521
nicRu
maszyna, nie człowiek

UJ ma po prostu zupelnie inny system nauczania niz politechnika czy AGH. Zresztą jak mam być szczera, to przy AGH politechnika wymięka (prócz budownictwa i architektury), więc też generalnie nie wiem skąd porównanie. Z reszta kierunków z UJ nijak nie da się porównać z tymi na innych uczelniach, bo jak porównywać Uniwersytet z uczelnią techniczną czy de facto np. ekonomiczną?

A że UJ się uczy no to.. Po prostu tak się mówi. inne uczelnie tez się uczą, to się wzięło być może stąd, że na AGH mało kiedy spotkasz kogoś choć trochę podobnego z nauką do biednego studenta prawa UJ, ktory sie zali ile to musi wykuć - mamy może inne podejście. No ale takie studia wybrał, prawda?
Stary 2010-07-18, 16:24   #1522
Ona.
Raczkowanie

dostałam się na Akademię Podlaską na kierunek pedagogika (chcę wczesnoszkolną i przedszkolną) natomiast nie dostałam się na umcs Gdybyście dostały się na obydwie uczelnie, którą byście wybrały? Złożyłam na AP bo była 2 w rankingu perspektywy w uczelniach pedagogicznych. Myślicie, że to dobra uczelnia?

KOCHAM książki Harlana Cobena...

"Kiedy się kogoś naprawdę kocha, to wierność nie jest żadną zasługą."

Ona. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 17:46   #1523
Dorcia91
Zakorzenienie

Gratuluję wszystkim które się dostały tam gdzie chciały

Mam schizy, dostałam się 2 turą na IŚ na UP i zaniosłam papiery w piątek, tylko Pan nie "odhaczył"mnie na liście , wydaje mi się że przez to mnie nie przyjmą

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 17:47   #1524
viva91
na przekór do celu

A tak w ogóle, , to jak zabrałyście się do szukania mieszkania? Internet? Gazety? Czy jedziecie do miasta w którym będziecie studiować i tam "jakoś" szukacie?
Stary 2010-07-18, 17:50   #1525
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
A tak w ogóle, , to jak zabrałyście się do szukania mieszkania? Internet? Gazety? Czy jedziecie do miasta w którym będziecie studiować i tam "jakoś" szukacie?
My z koleżankami zamierzamy zrobić to tak, że najpierw przejrzymy oferty w Internecie, podzwonimy, żeby dowiedzieć się czegoś więcej - czy są jeszcze aktualne itp., a potem jedziemy do Krakowa oglądać to co wybrałyśmy spośród ofert, no i mam nadzieję, żeby podpisać umowę
Stary 2010-07-18, 17:56   #1526
Dorcia91
Zakorzenienie

Internet chyba największą informacją ale znajomi mogą dużo zdziałać

Mój blog KLIK
Stary 2010-07-18, 17:57   #1527
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
Gratuluję wszystkim które się dostały tam gdzie chciały

Mam schizy, dostałam się 2 turą na IŚ na UP i zaniosłam papiery w piątek, tylko Pan nie "odhaczył"mnie na liście , wydaje mi się że przez to mnie nie przyjmą
ja tam jadę jutro mogę zadziałać
a i cieszę się że bedziemy razem na UP Jaki wydział?
Stary 2010-07-18, 18:00   #1528
aako
Zakorzenienie

przypominam iż od pazdziernika mam pokoj do wynajęcia i wolalabym z kims 'znajomym' a nie całkiem obcym we wrocławiu

aako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 18:13   #1529
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
My z koleżankami zamierzamy zrobić to tak, że najpierw przejrzymy oferty w Internecie, podzwonimy, żeby dowiedzieć się czegoś więcej - czy są jeszcze aktualne itp., a potem jedziemy do Krakowa oglądać to co wybrałyśmy spośród ofert, no i mam nadzieję, żeby podpisać umowę

właśnie a co z umową?Jakie kwestie muszą być poruszone?Na co zwracać uwagę aby się nie "wkopać"??

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
również się cieszę
zdaję się że ten sam wydxział kształtowania srodowiska i geodezji(tak chyba idzie )

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
również się cieszę
zdaję się że ten sam wydxział kształtowania srodowiska i geodezji(tak chyba idzie )

Mój blog KLIK
Stary 2010-07-18, 18:23   #1530
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorcia91 Pokaż wiadomość
właśnie a co z umową?Jakie kwestie muszą być poruszone?Na co zwracać uwagę aby się nie "wkopać"??
My prawdopodobnie będziemy wzorować się na jakichś umowach znalezionych w necie. Na pewno kto, komu, co, na ile, za ile, kiedy i w jaki sposób płatne, z tego co wiem, to dobrze jest też opisać stan techniczny mieszkania i sprzętów, żeby potem nie było nieporozumień.

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości