![]() |
#1501 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
"Przeciętna waga ośmiotygodniowego kociaka waha się w granicach 0,7 - 0,9 kg.". 8tyg.=2mies., więc wszystko w normie ![]() ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1502 |
Konto usunięte
|
Przygarniecie świeżo upieczoną kociarę?
Pisałam już o rozpoznaniu płci u kota i dziękuję Wam za pomoc, okazało się, że dobrze rozpoznałam ^^ Postaram się opisać wszystko w jak największym skrócie ![]() Pod koniec listopada wysiadłam na przystanku pod domem i usłyszałam przeraźliwe miauczenie. Na ośnieżonej ścieżce rowerowej siedział kot, który wyglądał na zadbanego a nawet trochę zapasionego. Domagał się uwagi i jedzenia, a szczególnie jedzenia ![]() Poszłam do pobliskiego sklepu, mieli tylko Whiskasa i Kite Kata ale stwierdziłam, że lepszy rydz niż nic (w domu nie miałam nic lepszego) i mu dałam. Wróciłam też wieczorem i tak codziennie zanosiłam mu żarcie rano i wieczorem. Obfotografowałam go i zaczęłam szukać mu domu. Wszystko fajnie ale przyszły ostre mrozy i śnieg. Umówiłam go na kastrację w koterii ale termin odległy jak dla mnie bo 'na za tydzień'. A kot marznie... W końcu pewnego ranka obudziła mnie moja mama, zapłakana, że jest -10 i kot zamarzł już i ona tego nie przeżyje i mam po niego iść. No to poszłam, jestem posłuszną córką ![]() Kupiliśmy miski, karmę (Acana i saszetki Sheby, te z dużą ilością mięsa), kuwetę, pożyczyłam transporter od babci i zawinęliśmy z chłopakiem kota. Najpierw poszliśmy do weterynarza. I teraz uwaga bo będzie śmiesznie. Pani wet odrobaczyła kota, wyczyściła uszy i sprawdziła płeć. Dziewucha. Głupio mi się zrobiło bo ja jak mu zaglądałam pod ogon obstawiłam chłopaka bo wydawało mi się, że ma tam coś za dużo z tyłu. Nie jak na obrazku ale jak kotka też nie wygląda. No dobra, dziewczynka to dziewczynka, mi wszystko jedno. Kot wylądował w domu, miejsce i kuwetę zaakceptował bardzo szybko, nawiązał pozytywny kontakt z moim psem (od razu mówię, że o reakcje psa się nie bałam bo chociaż wzięty ze schronu w wieku 2óch lat to nauczyłam go na spacerach, że koty są fajne, miłe i jak jest kot w pobliżu to zawsze dzieje się coś pozytywnego). Ósmego grudnia kot pojechał do Koterii. Tego samego dnia, wieczorem, odbieram telefon i dowiaduję się, że to taka dziewczynka jak z koziej du... ten, trąba. Chłopak, tylko wykastrowany! Na szczęście zdążyli go tylko uśpić ale nie otworzyli. I tu się pożalę, liczyłam na to, że jak kot uśpiony to chociaż mu pazury sprawdzą czy coś... ![]() Zabrałam kota do domu i wszystko było fajnie dopóki nie zaczął robić kupek z krwią. Najpierw pomyślałam, że to przez zmianę karmy. Bo pojawiło się raz i więcej się nie powtórzyło. Ale w święta znów to samo. Postawiłam rodzinę przed plutonem egzekucyjnym i wypytywałam co mu dali nadprogramowo do jedzenia. Nikt się nie przyznał. Uwierzyłam im, bo wiedzą, że jakby coś takiego wyszło na jaw (a ja zawsze się dowiem ![]() Ale sytuacja się powtarzała... Wczoraj kot przeszedł samego siebie bo zrobił kupę do kuwety (z odrobiną krwi), wyszedł z niej żeby posprzątać i wtedy spod ogona kapnęła mu kropla krwi z kałem. Duża kropla. Dziś zatargałam go do weta (innego niż ta od płci) i dowiedziałam się, że najprawdopodobniej alergia pokarmowa. Mam odstawić wszystko mokre (dostawał trochę rano i wieczorem) i zostawić go na samej Acanie (Grasslands z jagnięciną i kaczką). I najlepiej trzymać go na karmie, która jest na jagnięcinie. Zgłupiałam totalnie po przejrzeniu składów karm dostępnych na Animalii (tam się stołujemy) ![]() Wyszło mi, że najlepiej kupić mu znów tą samą Acanę bo ona ma najwięcej jagnięciny a najmniej dodatków. Będę musiała upłynnić TOTW, które zamówiłam przed nowym rokiem bo jest z dziczyzną czyli się nie nadaje. Nadal szukam, nadal sprawdzam i na Animalii i na Wizażu ale może znacie jakieś karmy, które mają głównie jagnięcinę? I co mam zrobić z kotem wieczorem (i jutro rano) jak przyjdzie po porcję Sheby czy innej saszetki? |
![]() ![]() |
![]() |
#1503 | |
Zadomowienie
|
Moja kota tez brzucha nie daje rozczesywac. Ale glasiac i miziac pozwala, wiec raz ja glasiam, raz delikatnie czesze i tak jakos nam sie udaje
![]() Cytat:
![]() ![]() Ostatnio hitem jest tez mala robiona na drutach czapeczka, podejrzewam, ze podoba jej sie ogromnie to, ze pazurki jej sie zaczepiaja w wloczke i gluptasek mysli, ze czapeczka ja zaczepia i w efekcie kota lata za (lub z) czapeczka przed dobre pol godziny ![]() Witaj 1000days Moze daj jej troszke samej surowej jagnieciny? Ewentualnie rozmieszaj troche suchej karmy z woda/mlekiem dla kotow, zeby nie miala tylko "suchego" Reszta dziewczyn na pewno bedzie bardziej pomocna niz ja z poleceniami karmy ![]()
Edytowane przez bellebelle Czas edycji: 2011-01-03 o 16:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1505 |
Raczkowanie
|
Bender znów ma problemy, glisty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zdaję relację z 4 tabletki Wita Vetu - kotka jakby mniej zrzucała futra, zrobiłam nawet test na czarnej koszulce i jest o wiele mniej. Tak więc, chyba działa ![]() Co do rujki...nadal trwa, ale w końcu zaczęła coś jeść ![]()
![]() |
#1507 |
Zakorzenienie
|
1000days, a robiłaś kotu USG i badanie krwi? warto by to też sprawdzić, zanim zaczniesz leczyć tą alergię. Czy kot się drapie, ma wyłysienia, strupy/ krosty, zmiany skórne? (czyli typowe objawy alergii pokarmowej)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1508 |
Konto usunięte
|
esfira, kurcze, nie
![]() Wetka powiedziała, żeby na razie odstawić wszystko oprócz suchej z jagnięciną i zobaczymy czy to pomoże a potem będziemy włączać inne składniki żeby dowiedzieć się co to. Myślisz, że to zły pomysł i może to być coś innego co lepiej szybko znaleźć? Czy się drapie... czasem. Nie jakoś uporczywie tylko tak zwyczajnie chyba. Nie ma łysych miejsc, żadnych ranek nie znalazłam ale nadal ciężko mu posprawdzać wszystko skutecznie. Ale na tyle na ile mi się udało to nie, chyba, że na brzuchu albo tuż przy ogonie bo tam nie mam dostępu. A i dostaliśmy tabsy na robaki. Pół wczoraj, pół na dziś i pół na pojutrze. Zmieniać weta? Ta mi się podobała bo jest rzut kamieniem a mój pies sam z siebie do niej się przytula ![]() ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-01-04 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
ojejku, nie chciałam Cię wystraszyć
![]() ![]() ![]() a może to po mleku? |
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Konto usunięte
|
Lepiej się wystraszyć i dopilnować niż być spokojnym i zaniedbać
![]() Nie daję mleka. Raz dostał trochę kociego ale nie w tym okresie kiedy zaczęły się krwawe kupy. Ok, zobaczę jak będą wyglądały kupy do końca tygodnia. Jak nic się nie zmieni to porządnie przemagluję weterynarza. |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 |
Zakorzenienie
|
1000days trzymam kciuki za kotka! uwazam ze Twoja mama i Ty jestescie wielkie!
A ja musialam przyspieszyc termin kastracji bo Cycek wariuje, to znaczy nie zeby nagle zaczal niszczyc przedmioty ale biedny miauczy przerazliwie, koniecznie chce wyjsc (a w okolicy pojawily sie nowe koty, pare z nich to raczej kotki bo trikolorki), wyciera sie o co sie da, w nocy spac nie daje, poprostu jakby mu kto jakis wlacznik wlaczyl 3 dni temu, no I zawziecie sie lize w wiadomym miejscu, praktycznie non-stop, zadzwonilam do veta zapytac czy mozemy o 2 tygodnie przyspieszyc termin no I na piatek jest zapisany, od razu mu chipa wszczepia jak bedzie pod narkoza. Musze sie urwac z pracy bo maz odmowil zawiezienia Cycka solo, napisal mi w smsie ‘I wole cyca zawiezc z Toba. Nie podoba mi sie ze mam sam jechac. Pozniej bedzie na mnie’ (mezczyzni ![]()
#1512 |
Rozeznanie
|
Esfira, no tak
![]() Są przepisy z naturalnymi suplementami, ale na to nie mam czasu ![]() I jasne, nie przekreślam karmienia gotowymi karmami, bo sama z nich korzystam - Bozita + Sheba z mokrych, no i suche Applaws aktualnie. Jedli chwilę Bozitę, bo na mięso się wypięli. Teraz znów jedzą mięso ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1513 |
Konto usunięte
|
Rybiorek, e tam wielkie. Jakbyśmy były wielkie to byśmy znalazły mu dobry dom (i taki był wstępny projekt) a potem kolejnemu i kolejnemu i kolejnemu... A my egoistycznie go zatrzymamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cycek dal mi pospac dzisiaj w nocy, maz sie smial ze kot padal ze zmeczenia po poprzedniej nocy gdzie prawie nie spal, przespal cala noc w jednym miejscu, obok mnie, dopiero jak budziki zaczely dzwonic to wstal ![]() powiedzcie mi czy koty zyjace na zewnatrz zawsze sa takie glodne? nasi sasiedzi (3 domy dalej) twierdza ze to ich koty (jak sie okazalo Cycek urodzil sie u nich na podworku, jego matka poprostu tam przyszla jakies 3 mioty temu, maja juz sporo kotow ale wszystkie zyja luzno na zewnatrz) i niby je karmia, nie wiem ile razy dziennie ale koty chodza po calym osiedlu i to nie ze zjedza troszke jak ludzie dadza, jak w koncu mi serce zmieknie (maz jest generalnie przeciwny bo mielismy nawet spor z sasiadami bo chcieli nam Cycka zabrac ale jak uslyszeli ile zaplacilismy za leczenie to dali spokoj) to taki kotek zje cala torebke mokrego na raz i chce jeszcze, tak dla informacji, nie mieszkam na wsi tylko na osiedlu domkow w Dublinie, ja rozumiem ze chca pomagac kotom ale te koty nie sa ani szczepione ani sterylizowane (a w Irlandii osoby z nizszymi dochodami moga starac sie o dofinansowanie na to), teraz znow pojawiaja sie nowe koty na osiedlu, chyba juz zaczynaja swoje kocie szalenstwo i znow bedzie mnostwo malych kotkow, jakbym chciala im pomoc to znow wejde w konflikt bo zabieram czyjes koty, eh... jakbym wtedy nie zatrzymala Cycka to juz by sladu po nim nie bylo bo bez pomocy lekarzy poprostu by zdechl... a Cycka upatrzyla sobie cztero/piecioletnia corka sasiadki jako swojego kotka, wiecie ze przez chwile to nie wiedzielismy z mezem co robic, ale maz dyplomata poszedl po klotni do sasiadow pogadac na spokojnie i w trakcie rozmowy wyszlo ze z Cyckiem to od poczatku cos bylo nie tak, bawic sie nie chcial, tylko caly czas miauczal, nie jadl (no ale to chyba przez to ze u nas sie stolowal ![]() ![]()
![]() |
#1515 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy można szczepić kotkę w czasie rui? Bo akurat w piątek bym chciała to załatwić, a wtedy powinna być końcówka całego zamieszania rujowego...
#1516 |
Zakorzenienie
|
chyba tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1517 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1518 |
Raczkowanie
|
Oto co ostatnio wymyślił Benderro, hop i już siedzi na głowie
![]() Wygląda tu trochę jak mały zbój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Zakorzenienie
|
a w jakim wieku miała pierwsze szczepienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1520 |
Zadomowienie
|
#1521 |
Zakorzenienie
|
Rewers już się zadomowił teraz na dobre
![]() Co gorsze potrafi cały dzień za nami chodzić i miauczeć...takie dźwięki wydaje z siebie, wręcz śpiewa... |
![]() ![]() |
![]() |
#1522 |
Rozeznanie
|
spacja_ cwaniak z twojego kociaka!
![]() A my na sobotę jesteśmy umówieni na kastrację..Jest coś ważnego co powinnam wiedzieć?Wet powiedział tylko że całość potrwa godzinę z hakiem i że kot ma nie jeść 12 h przed... |
![]() ![]() |
![]() |
#1523 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny nigdy nie zabierałam głosu na tym forum ale często podczytuje... A teraz jestem załamana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
Banana trzymam kciuki za koci paluszek
![]() Ja oficjalnie moge sie pochwalic, wczoraj Cycek wszedl do zamknietego toytoya, w sensie kuwety, nie wiem czemu ale toytoy sam nam tak jakos wskoczyl jak w ogole dowiedzialam sie ze sa zamykane kibelki dla kotow ![]() I ciekawostka, wczoraj wsmarowalam w skalp i wlosy olejek Khadi Amla i nie moglam sie odpedzic od kota, jak sie polozylam to usiadl na poduszce za moje glowa, wachal mi wlosy i.... zaczal lizac ![]() My jutro jedziemy na zabieg ciecia ![]()
#1525 |
Zakorzenienie
|
Rybiorek gratulacje dla Cycka. Ryszard na szczęście kuwety się nie bał, po kilku dniach założyliśmy drzwiczki do toytoya (
![]() A tak wogóle to od dwóch dni Rysiek kicha, takimi seriami - siada i kicha po trzy, cztery razy pod rząd. Czytałam trochę o tym kichaniu w necie. No i ani nie ma żadnej wydzieliny w oczkach, ani w nosie, je i załatwia się normalnie. Czyli teoretycznie nie ma powodu do zmartwienia, ale i tak mnie to zastanawia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1526 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kot kolezanki z pracy stracil 2 w tylnej lapce i szybko sie przyzwyczail i nie ma problemu ![]() Kupilam wczoraj na sprobowanie tacki Sheby (5) w roznych smakach - matko jak to male futrzane cos wpipszalo ![]()
Edytowane przez bellebelle Czas edycji: 2011-01-06 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1527 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam kolege ktory od czasu do czasu robi koncert kichania, jak zacznie to potrafi 8 razy, niby nie jest na nic uczulony ale jak go czasem dopadnie to katastrofa, chlop z Indii, niewiadomo co mu szkodzi ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1528 |
Wtajemniczenie
|
Tak seriami to może być od jakiegoś zapachu.
Moja od 2 miesięcy kicha, tak z 5 razy dziennie, a ma katar koci, na początku nie było innych objawów, później łzawiące oczy, teraz znów nie ma objawów, a węzły nadal powiększone...
![]() |
#1529 |
Zakorzenienie
|
Z kota tak się sypie, że jakaś masakra...Chyba kupię mu jakiś preparat na sierść bo niedługo to będę miała dywan z jego sierści...
Maricken, wiem że jeszcze nie upłynęło 10 dni, ale widać jakąś poprawę po tym Vita Vet? Czytałam o tym preparacie, że jest bardzo skuteczny...Chyba się w to zaopatrzę... Stosowaliście jakieś inne preparaty na sierść? Jak rezultaty? |
![]() ![]() |
![]() |
#1530 |
Wtajemniczenie
|
Ja stosowałam Efa Olie, efekty niesamowite, ale sprawdzałam tylko w jednej serii, więc może to był przypadek.
Teraz zaczynam z drugą kotką, bo trochę się sypie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.