|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
ja bobotik zaczęłam stosować sama, po tym jak czytałam, że wy używacie :P
|
|
#1502 |
|
Zakorzenienie
|
Kaisa-jedz, nawet jeśli ci się nie chce
jak dużo płynów pijesz dziennie? wanilia-u mnie jest tak, ze jak mi zaczyna lecieć mleko, to na początku tak ciurkiem jak z kranu i wtedy mnie zalewa w tych wkładkach właśnie. Potem za to bardzo szybko te mleko się kończy. szczególnie mi sie zwiększyło ciśnienie wypływu mleka po tych tabletkach na laktacje, bo ilościowo to wzrostu brak. tez daje Nadie do leżaczka coralady, blackrose-piekne dziewczynki a moja Nadunia kończy dziś 2 tygodnie
|
#1503 |
|
Wtajemniczenie
|
patrycja_22 od urodzenia mała w te 5tygodni przybrała 900gram. A je tak co 4h średnio bo zdarza się co 5 a czasami co 3 ale naogól co 4 h jest pora karmienia.
Kurcze nie mogę jej uśpić od rana. Trochę pośpi i za chwile znowu oczy jak 5zł. A jak macham jej grzechotką przed oczami to chwile popatrzy i albo ją nudzi albo jeszcze to nie ten etap. Nie wiem czym ją zająć. Melodyjki z karuzeli słabiej już działają na nią ![]() Jakie macie te leżaczki? Drogi to sprzęt? jakie pieluchy polecacie z tych niefirmowych? Słyszałam że z Lidla są ok. Narazie mamy Gagi z Tesco i całkiem ok. |
|
|
|
#1504 |
|
Rozeznanie
|
my mamy taki:
http://www.smyk-s2.pl/lezaczki/26-fi...084462654.html kupiłam używany na allegro za fajne pieniądze, a praktycznie bez śladów użytkowania jest ![]() Ksawciu lubi w nim lezec
|
|
|
|
#1505 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Monti w lezaczku zanosi sie placzem wiec wogoel odpada, zostal mi wozek i lozeczko gdzie polezy z 15 min no chyba ze sie na czuwanie przerzuci to nawet z 1/2h ale jak go odkladam po odbiciu to biore sie od razu za laktator zeby pobudzac ta laktacje i robie 7-5-3 czesto nie koncze bo jzu maly cos chce np juz kupe zrobil i mu przeszkadza albo znow jedzenie i tak w kolko Cytat:
Cytat:
![]() a pije tez nie za barzdfo bo mi sie w sumie naewt nie chce wiec sie zmuszam |
|||
|
|
|
#1506 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasia bidulko musisz jeść więcej i zdrowiej i przede wszystkim pić, pić, pić. najlepiej w czasie karmienia
nie ma innego wyjścia. spróbuj tez karmi wypić od czasu do czasu... my tez leżaczka nie mamy, muszę coś upolować bo ręce mi wysiadają już...
|
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/fisher-price-3w1-f...558706441.html |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1508 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny mój chyba też właśnie za duzo żarłoczek je i potem się ulewa teraz też od 12.30 na cycu i dalej by jadł ale dałam mu smoka i leży w łożeczku zaraz pewnie będzie ryk
Cytat:
sliczna córeczka i witaj na odchowalni ![]() Cytat:
Cytat:
e tam zniknie poza tym to słodkie
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
coralady
cudna niunia też chcę już swoją ![]() na Poczekalni nerwowo, wszystkie mamy podobne objawy, a dzieci nie chcą wyłazić hehe
|
|
|
|
#1510 |
|
Wtajemniczenie
|
dzieki dziewczyny za dobre slowo i mobilizowanie mnie tylko wy mnie rozzumiecie i wspieracie w postanowieniu
Olusia juz niedlugo i wy sie tu zameldujecie ani sie obejzysz, a poki co cieszcie sie ciaza tego pozniej brakuje wrzucam Rafcia z tradzikiem po 1 dniu smarowania mascia Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2011-06-02 o 22:57 |
|
|
|
#1511 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
obrzydliwe, podnosiło mnie na całego. Zastąpiłam to bawarką i jak dwa razy dziennie pije to pomaga, czasami tylko raz dziennie. Cały czas nie wierzyła w moc bawarki a jednak Kasiu śliczny Rafalek |
||
|
|
|
#1512 |
|
Zadomowienie
|
witam
nie było mnie 2 dni, bo Tymek ma małe kolki, w ciągu dnia i nocy, takie do zniesienia, ale ja mam oczy na zapałki. i zastanawiam sie co mu podac , nie sa one takie straszne, no ale jest nieznosny, iw dodatku trwa 5 tydzien i nie wiem czy to tez nie ten skok rozwojowy. dzis spalam moze z 2 godziny i zaraz sie zdrzemne poki spi. no i ma duze odparzenia od pampersow na udach i polowie siusiorka! bylam u lekarza wczoraj, dostalam masc robiona, kalie do kąpieli, a na plesniawki nystatyne. nie wiem jak sie nazywam. jak wroci tż i odpoczne to doczytam ![]() co polecacie na kolki??
|
#1513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i też te włoski cudne ![]() ja zaraz zadzwonię do lekarza bo mój taką tą sapkę ma i ta sól morska nie pomaga... niech mu coś przepisze albo każe przyjechać zobaczymy nosek oczyszczony a biedactwo się męczy zanim zaśnie...
|
|
#1514 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jaki fajny ten Twoj Rafcio, wyglada tak dorosle;p
Ja mam taki http://is02.thegumtree.com/image/big/52389418.jpg na razie mala polzey w nim 3 minuty i zaczyna plakac ![]() Sliczne malenstwo ![]() Cytat:
my mamy jutro 2 tyg![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Za chwilke do nas przyjdzie Health visitor, ciekawe co bedzie tu robic;p MalA pospala pol godziny, wiec zleksza posprzatalismy jupi a teraz TZ idzie gotowac
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-15 o 14:44 |
|||
|
|
|
#1515 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kasiu masz takiego cudnego synka, warto dla niego walczyc o ten pokarm ![]() corolady witaj, cudna kruszynka Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-15 o 14:47 |
|
|
|
|
#1516 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny co karmią piersią mam pytanie-co jecie na obiad,śniadanie,kolacje.J a juz sama nie wiem co mozna,a czego nie.Nie będe pzrecież codziennie rosołu jadła i chleba z masłem
Eirene ziarnina to taka zakażaona,niegojąca sie tkanka.Połozna kazała mi pzremywać pępek spirytusem i dodatkowo fioletem dwa razy dziennie.Mam andzieję,że szybko jej sie to wygoi
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jest to chyba na 1 stronie. generalnie jem kanapeczki z szyneczką z indyka czy kurczaka, wczoraj np jajecznicę zjadłam, na kolację też jakieś kanapki z wędliną a obiad to rzeczy gotowane i parowane np dziś rybka z ziemniakami i marchewka starta do tego zupki jem wszystkie ale np wybieram jakieś grzybki itp ![]() a to może mój też ma tą ziarninę bo zostało mu takie cuś ale nie sączy się nic i nie pachnie brzydko...
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
kasia- castia dobrze mówi, zmuszaj sie do picia ale pij, bo z czego ma się te mleczko robić, jak masz za mało płynów w organizmie? a Rafałek przystojniaczek
tajka- twoja zawsze będzie o ten dzień gonić moja, zmówiły się dziewczyny ![]() ja w sumie nie kombinuje bardzo z dieta i jem praktycznie wszystko oprócz ostrych przypraw i alergizujących rzeczy w stylu -cytrusy, miód, truskawki, orzeszki ziemne. Ostatnio np jadłam pizzę.
|
#1519 |
|
Rozeznanie
|
Cudne są Wasze dzieciątka, z każdym dniem pięknbiejsze
kasia - jesteś bohaterką w walce o laktację, niejedna by się już dawno poddała - dlatego słuchaj dziewczyn, jezenie i picie to Twoi sprzymierzeńcy w walce... Trzymam kciuki ![]() Ja poczułam dziś wiosnę i w przypływie energii po dobrze przespanej nocy pomyłam większość okien, resztę zostawiłam na jutro
|
#1520 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1521 |
|
Wtajemniczenie
|
no to witam i ja
Michałek miał 3550g i 53cm.Poród miałam wywoływany i nawet nie był straszny. Cewnik, kroplówka i poszło. Opis zostawiłam dziewczynom w wątku oczekujących. Na początek wklejam fotkę i zaczynam Was czytać
|
#1522 |
|
Wtajemniczenie
|
Eirene opisz tą sapkę. bo u mnie Natala też tak ostro oddycha czasami, psikam jej wodą morską no ale też nie widze efektów. Mam wrażenie że to zależy jak ona leży jak główkę ma ułożoną. To jest takie furczenie. Podobno to ta przegroda nosowa która jeszcze nie jest stabilna
![]() coralady ja wcinam bez zmian. Ostatnio nawet chipsy jadłam a pizza też za mną chodzi i chyba sobie w najbliższym czasie upieke. Unikam jedynie fasoli. Ale kapuste jadłam w gołąbkach, dzisiaj zupka kalafiorowa. Powiedzcie jakie te pieluszki używacie, bo musimy kupić a nie chce znowu kupować drogich Pampersów ![]() Ach mała budzi mi się co 1,5h nie wiem co jest dzisiaj
|
|
|
|
#1523 |
|
Rozeznanie
|
Ahtaga witaj
![]() No proszę kolejny przystojniak dla naszych dziewczyn
|
#1524 |
|
Zadomowienie
|
W poradni laktacyjej dowiedziałam się, żeby jeść prawie wszystko. Przez pierwszy miesiąc trzeba bardziej uważać, ale później można wprowadzać wszystkie produkty. Ja generalnie jem lekko, gotowane czy upieczone, delikatnie przyprawione (bez czosnku i chilli). Nie jem surowych warzyw i owoców (na razie, ale niedługo będę wprowadzać). Nie jem na mieście. Będę tylko wystrzegać się cytrusów i orzechów. Trzeba uważać na miód.
|
|
|
|
#1525 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kasia, podziwiam twoje samozaparcie ![]() ale mysle, że twoje problemy między innymi sa tez spowodowane tym, że Ty dziewczyno jestes wykończona fizycznie, koniecznie musisz więcej jeść, żeby była dobra laktacja to jedz duzo rzeczy na ciepło, warzywa na ciepło, mięso na ciepło itd... duzo gotowanych, zupy jakies sa bardzo dobre, ja robie czasem tak, ze kupuję mrozonke jakokolwiek hortexu, tylko nie z kapusta i nie z fasola wrzucam dwie kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, dwie, trzy łyzki masła, do tego garśc kaszy albo ryzu, co tam mam z sypkich i jak sie ugotuje to w 20 minut mam super pozywna zupę, i picie tez rób sobie ciepłe, herbaty ziołowe, sok jak pijesz, albo napój ( niegazowany ) to dolej ciepłą wodę, tak mi połozne radziły, musisz pic dużo, bo tak to nie ma z czego to mleko sie zrobić, nie musi byc woda, po prostu ogólnie duzo picia i ciepłe. a TŻ musisz pogadać, żeby cie bardziej wspierał, a nie dołował tymi gadkami
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-15 o 16:49 |
||||||
|
|
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
tak pomyślałam, ze ty tez możesz spać.
a powiedz mi, z poprzednimi dziećmi tez spałaś? jeśli tak, to jak potem było z uczeniem samodzielnego spania? dziś zostałam sama w domu na kilka godzin i stwierdziłam,z e jednak muszę jak najszybciej chustę kupić, Nadunia była bardzo grzeczna, ale czasami by się przydała człowiekowi trzecia ręka ![]() Harrods- ja jem czosnek, bo on dziecku nie szkodzi, może tylko smak mleka zmienić, ale mojej córci nie przeszkadza. czytałam gdzieś, ze warto przyzwyczajać dziecko do smaku czosnku, bo to w końcu naturalny antybiotyk i jak się mama karmiąca przeziębi, to lepiej się leczyć czosnkiem niż prochami.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-15 o 17:15 |
|
|
|
#1527 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mam nadzieje ze mi sie uda choc miewam coraz czesciej chwile zwatpienia :-( Cytat:
gratulacje i zdroweczka dla was Michalek slodki |
||||||
|
|
|
#1528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedawno Health Visior wyszla, krotki wywiad z nami, co i jak Smiala sie z nas, ze na kazde zawolanie malej idzie na rece;p. Jutro idziemy do baby clinic , zeby zwazyc mala i zobaczyc jak tam ze mna, ale HV przyniosla wage i w koncu wiem ile moj grubasek wazy ![]() Moj pulpet urodzil sie 13 dni temu z waga 3680g, a dzis wazy 4020g GRUBAS MALY:P(po mamusi:P) czyli przytyla okolo 340g w niecale dwa tygodnie Traicionera-ile Twoja kluska wazy? Sliczny Ten Twoj Michas, podobne wymiary do mojej miski:P
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-04-15 o 17:36 |
|
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj moja mała w dzień była spokojna,
teraz się trochę prężyła, ale przysypia, zobaczymy co wieczorem będzie ![]() Kupiłam dzisiaj Bobotic, jeśli będzie dzisiaj wieczorem kolka, to jej zacznę dawać. Przyszła do nas Owieczka, fajna jest, zobaczymy, czy będzie pomocna ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
a my 770 g w 3 tyg. pediatra powiedział nam, że norma to 400-1000g w miesiąc ![]() urodziła się z wagą 3200, wyszła ze szpitala z wagą 3020, a teraz ma 3790g
|
|
#1530 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do jedzenia to ja rzeczywiscie glownie na sucho Cytat:
w cazy jadlam wiec maly powinien znac smak |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.

hehe
obrzydliwe, podnosiło mnie na całego. Zastąpiłam to bawarką i jak dwa razy dziennie pije to pomaga, czasami tylko raz dziennie. Cały czas nie wierzyła w moc bawarki a jednak