|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
no bo chyba nie iść na szkolenie z psem i dzieckiem w chuście ![]() bo skoro dziewczyna sama nie dała rady to musiałaby iść na szkolenie.... na które nie wszystkich stać. no i pies to nie jest zwierzę które powinno załatwiać się do kuwety!!!! on potrzebuje spacerów i powietrza, więc nauka psa robienia do kuwety to też nieodpowiedzialność. Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-12-08 o 17:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1502 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1503 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadza się, są różne psy, ale trzeba próbować psa "naprawić", jeśli ktoś go wcześniej "popsuł". A psa psują ludzie. Począwszy od rozmnażania w pseudohodowlach psów niewiadomego pochodzenia, na złym wychowaniu psa kończąc. A z tym planowaniem życia, to też nie jest tak do końca ![]() Nie da się zaplanować, czy się będzie zdrowym, czy chorym, ale ciążę akurat da się mniej więcej zaplanować ![]() ![]() No i zawsze trzeba mieć w pamięci, że nawet jeśli się czegoś nie planuje, to to może mieć miejsce i co wtedy? Można się tym nie przejmować podejmując np. pracę, ale biorąc psa pod swoją opiekę trzeba się nad tym zastanowić i przeanalizować milion razy. Powtarzam, rozmawiamy o istocie, która CZUJE tak jak my! A tak w ogóle, to 15 latka nie powinna brać psa pod własną opiekę, bo 15 latka jest sama jeszcze pod opieką rodziców ![]() Cytat:
Psi psycholog przyjeżdża do domu więc nie trzeba z dzieckiem i psem na żadne szkolenia chodzić ![]() Nie wszystkich stać na szkolenie? Skoro kogoś stać na psa, to powinno być go stać na jedzenie dla niego, leczenie, szkolenie itp. A co do załatwiania się psa w kuwecie, mam identyczne zdanie jak Ty ![]() ![]() Czy Wy popieracie oddawanie przez matki dzieci? Bo to w sumie jest na tej samej zasadzie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1504 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kobieto coraz bardziej utwierdzam siew przekonaniu, że u ciebie z głową nie jest w porządku... No inaczej tego już się ująć nie da... Szkoda tego twojego psa i dziecka.... Może dla nich zmiana właściciela byłaby najlepsza... nie spodziewałam się ze kiedykolwiek bede pisac takie rzeczy tu na forum ale moje emocje siegnely zenitu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1505 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U moich najbliższych wszystko ok, są zdrowi, szczęśliwi i kochani. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-12-08 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
i zgadzam się że da się ciążę mniej więcej zaplanować, bo na 100% to tylko nie uprawiając seksu. a jeżeli chodzi o pseudohdowle to oczywiście uważam że prawo tu zawodzi a do tego jest popyt to jest i podaż, ale nie porównywała bym tu ludzi którym nie udaje się "naprawić' psa do tych którzy rozmnażają je dla kasy. a jeżeli chodzi o to czy kogoś stać na szkolenie, zazdroszczę Ci że masz pewność że za kilka/ kilkanaście lat będzie Cię tak na wszystko stać bo ja tej pewności nie mam. Dla mnie dziecko to nie to samo co pies i oczywiście że jestem przeciwna, ale dla mnie zawsze jest wyjątek od reguły. np pies który po kastracji rzuca się na właścicielkę(i trwa to jakiś rok), nie jest zepsuty przez człowieka, a przynajmniej nie celowo bo przecież kastrowanie kundelków jest robione dla ich dobra. Posiadając takiego psa+ małe dziecko w domu to dla mnie sytuacja nie do przyjęcia. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() każdy ma prawo mieć swoje zdanie! ![]() i robić to co uważa za słuszne- taki już jest ten świat ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- a co do wypowiedzi o kuwetach to rzeczywiście nie kojarzę . Może nie czytałam akurat, a może akurat nie miałam ochoty pisać ![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-12-08 o 19:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1507 |
Zadomowienie
|
Gaabbi szkoda, że wykasowałaś, a ja nie zdążyłam zacytować. Teraz nikt nie będzie widział jak niski poziom zaprezentowałaś ...
Nie potrafię wyluzować... Bo boli mnie serce, a obca mi osoba osądza mnie przez pryzmat swych ideałów i twierdzi do tego że odnosi się do sytuacji a nie do mnie?! Gaabbi życie jest zaskakujące wiesz? A może wszystkie scenariusze ty już masz napisane w szufladzie? To nie była prosta decyzja i szybka, moja córka skończyła już 6 mies! Myślisz, że przez te pół roku siedziałam bezczynnie? Kończę tą dyskusję bo i tak nic nie wnosi a zaśmieca wątek. Umiesz ranić ludzi i nawet nie wiesz kiedy i jak to robisz... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1508 | ||
Raczkowanie
|
agata- Maciek przeslodki, jak sie Wam udalo, zeby tak usnal na kolanach?
![]() Dzis bylismy kupowac pierwsze prezenty na swieta... w sumie polowa rodziny juz obkupiona- uffff ![]() W srode mamy umowiona wizyte u gastroenterologa. Na nfz termin byl na 22 marca ![]() No i... za tydzien mamy sesje dla Oliwki, oprocz takiej typowej sesji bedziemy mieli tez wspolna sesje swiateczna, zamierzamy pozniej wywolac te zdjecia i dac naszym rodzicom... juz nie moge sie doczekac, ciekawe jak bedzie sie zachowywala modeleczka ![]() Cytat:
![]() Bedziesz miala mozliwosc kontaktowania sie z tymi ludzmi, zeby sie zapytac co sluchac u psiaka? Moze raz na jakis czas odwiedzisz... w sumie 200 km to jeszcze nie tak duzo ![]() Cytat:
Jestem przeciwnikiem latwego pozbywania sie problemu, ale dziewczyna napisala, ze porobowala nad nim pracowac. Jestem na nie kupowaniu zwierzakow w ramach prezentu, jestem na nie wymienianiu zwierzat co chwile, w zaleznosci od zachcianek, ale czasami napotykamy na rozne sytuacje, ze nie ma innego wyjscia. Napisalas, ze zawsze trzeba wszystko przewidziec... skoro kupilas psa przed narodzinami Han to mam takie pytanie... skad wiedzialas, ze nie bedzie bardzo uczulona na niego... czasami nawet farmakologia w takich przypadkach zwodzi i co wtedy? Przeciez moglas to przewidziec! inna sprawa tutaj Twoj cytat: "Moja odpowiedź, że nie brałabym psa, gdybym wiedziała, że tż wyjeżdża na całe tygodnie, była napisana po to, żeby podkreślić to, że o takich rzeczach myśli się przed podjęciem decyzji o posiadaniu psa" Kupujac swojego psa, jaka mialas pewnosc, ze Twoj tz po narodzinach dziecka nie zmieni pracy, nie bedzie nagle musial wyjezdzac sluzbowo... takich rzeczy NIE DA SIE PRZEWIDZIEC!Ciesz sie, ze nie spotykaja Cie takie trudne decyzje, ze masz pomoc tża na zawolanie, ale nie kazdy tak ma. Nie wiesz jak wygladala wowczas sytuacja u justysd, moze ani ona ani jej tż nie przypuszczali, ze tak sie potoczy zycie, ze bedzie mial prace wyjazdowa ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-12-08 o 19:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1509 |
Rozeznanie
|
a jeszcze a propos płaczu przy ubieraniu : we wtorek byłam w smyku i była wyprzedaż kurtek i kupiłam młodej kurtkę. Była mięciutka , co prawda biała ale za 50 zł i wydawała się wygodna a przede wszystkim luźne rękawy bez żadnych dodatkowych podszewek i ściągaczy w środku. Bo ten kombinezon co mamy, ma w rękawach taką dodatkową warstwę podszewki od połowy i zakończony ściągaczem tu przy dłoni i to się wszystko motało w środku i musiało być jej mega ciasno.
No i zaryzykowałam i kupiłam kurteczkę i jest super! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1510 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziecko, a pies to zupełnie coś innego, wiadomo, ale odpowiedzialność podobna. Nie jestem pewna, że za 10 lat będę miała pieniędzy tyle ile mam teraz, ale nawet jeśli, to sprzedam wszystko co mam, żeby ratować swojego czworonożnego przyjaciela. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Mój pies jest częścią mojej Rodziny i nie pozbędę się go tylko dlatego, że zrobił się niewygodny. Pies po kastracji zazwyczaj łagodnieje, bo ma mniej testosteronu (albo nie ma wcale, nie znam się). A to co napisałaś na początku, to jest właśnie odpowiedzialność. Dorośli ludzie powinni liczyć się z konsekwencjami swoich czynów, a nie bawić się czyimś życiem, bo tutaj przecież chodzi o czyjeś życie ![]() W ogóle przeraża mnie fakt, że każdy pochyla się nad tym co czuje justysd, a nikt nie zastanowi się nad tym, co czuje jej były pies... ![]() A to moje dwa skarby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1511 |
Zadomowienie
|
Martula
![]() Wzruszyłam sie i popłakałam... Mam kontakt z tymi ludźmi przez znajomą. Najchętniej wsiadłabym w samochód i tam pojechała po niego... Na razie jest wszystko o.k. Gorzej ze mną.. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1512 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1513 |
Przyczajenie
|
Witam. Mam na imie Anka i chciałam sie przyłaczyc do Was
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
i kto tu mówi o pozbyciu się psa który stał się niewygodny????????? a ja pisałam o kasie na, jak to ujęłaś "naprawę " psa, a nie ratowanie go. zwykle łagodnieje, ale nie zawsze! tak, i justysd była odpowiedzialna za życie swojego psa tak samo jak jest odpowiedzialna życie, zdrowie i bezpieczeństwo swojego dziecka. Nie wyrzuciła go na mróz, nie zostawiła w lesie przywiązanego do drzewa, nie oddała do schroniska - znalazła mu nowy dom w którym pies szczęśliwie spędzi resztę swojego życia! a to że pocierpi trochę, bo w to nie wątpię, nowi właściciele na pewno mu wynagrodzą. ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
![]() tylko ktoś kto znalazł się w danej sytuacji może tak na prawdę ją poczuć. ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() a może napiszesz coś więcej o Was ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1515 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie ranię ludzi, tylko staram się im uświadomić, że źle postępują. Może mam idealistyczne podejście do życia, ale jeśli choćby jedna osoba wyciągnie z tej dyskusji właściwe wnioski, to będę przeszczęśliwa... wiem, że tą osobą niestety nie będziesz Ty :/ Cytat:
Wiesz, ja np. dzisiaj byłam na spacerze z Hanią i Diegiem. Nie widzę w tym problemu. Wystarczy chcieć. Mam wsparcie w tż, ale gdyby tak nie było, wychodziłabym z psem nawet cztery razy dziennie, a Hani by to wyszło tylko na zdrowie. Tylko takie wyjście jest niewygodne i stąd ten cały ambaras ![]() Ja współczuję justysd, że jej mąż ma taką pracę, że długo go nie ma w domu. Współczułabym również, jakby miała wychodzić z psem cztery razy dziennie. Ale na litość boską, gdzie w tym wszystkim jest dobro psa????? A czy prawie nikt nie powinien mieć zwierząt? Jeździsz po schroniskach, tak? To powinnaś wiedzieć ile osób nie powinno mieć zwierzęcia w domu. Czy większość? Nie wiem. Ale bardzo dużo ![]() I nie zauważyłam, żeby justysd napisała gdzieś, że próbowała pracować ze swoim psem ![]() Powtarzam, to nie justysd jest ofiarą tej całej sytuacji, ale jej były pies! Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-12-09 o 11:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1516 |
Przyczajenie
|
Mam 27 lat i 2 córki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1517 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"naprawa" psa może się wiązać bezpośrednio z jego ratowaniem. Poza tym, naprawa psa wchodzi też w ogólnie pojęte dbanie o niego. A to chyba należy do obowiązków właściciela, nie? a skąd masz pewność, że szczęśliwie spędzi resztę swojego życia? skąd wiesz, że nowi właściciele mu to wynagrodzą? skąd wiesz, że pocierpi tylko chwilę? bez sensu jest to co piszesz ![]() ok. przykład z życia wzięty. znajoma miała kota. Był z nimi 10 lat. Zadbany, ukochany kot. Przyszło na świat drugie dziecko. Okazało się, że ma alergię i lekarze kazali się pozbyć kota. Znajoma znalazła dom adopcyjny, kupiła zapas jedzenia, zaszczepiła kota, wypłakała swoje, oddała. Po 10 dniach dostała telefon z domu adopcyjnego, że kotu pękło serduszko z tęsknoty... ![]() drugi przykład. ludzie wyjechali na wakacje zostawiając swojego psa pod opiekę przyjaciół. Po powrocie z wakacji już psa nie było.... zdechł z tęsknoty. czy ktoś jeszcze ma wątpliwości co do tego, że psu, kotu jest po prostu bardzo przykro, jak go opuszczają ludzie, których kocha???? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1518 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wyszło na to że justysd nie powinna była w ogóle brać/kupować tego psa bo lepiej gdyby wylądował w schronisku. Nie wiadomo czy znalazł by się inny właściciel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Zadomowienie
|
Gaabbi dużo rzeczy Ci umknęło...
Ty myślisz, że ja tego wszystkiego co Ty piszesz (o umieraniu z tęsknoty) nie wiem?? Dołóż mi jeszcze! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1520 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Aaaa wlasnie byl poruszany temat sylwestra i prezentow swietcznych- mialam napisac i wypadlo mi z glowy. Oliwce kupujemy... tylko jeszcze nie wiemy co. Albo ciuszki albo dmuchany basen i kulki do niego - maz chce to pierwsze, ja to drugie ![]() Sylwestra spedzamy w domu. Ja, maz, Oliwka i krolik ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje, ze juz ostatni raz odniose sie do tematu zwierzat. Oczywiscie, ze bol spowodowany rozstaniem i tesknota za domem tego psiaka jest niewyobrazalna... i wiadomo, ze szkoda... bardzo szkoda, ale jesli nie bylo naprawde innego wyjscia, to tak musialo byc. I nikt tu nie pisal, ze jest za tym by pozbyc sie zwierzecia bo jest niewygodne.. Ja swojemu krolikowi ( wolalm czesto na niego krol, bo tak tu jest traktowany) oddalabym wszystkie swoje pieniadze, zeby ratowac zycie. Kiedys ktos sie mnie zapytal, czy oddalabym krola za milion dolarow i moja odpowiedz byla natychmiastowa i brzmiala :NIE! co mi z tych pieniedzy.. jak ja kocham moje pierwsze dziecko ( tak tez czasami mowie:P) ! Kiedys nawet maz sie smial, ze on kupuje sobie wode na trening z tesco za 59 gr, a krolik pije zywca niegazowanego:P Ale wiem, ze jesli okazaloby sie, ze nie ma innego wyjscia i musze go oddac, to bym to zrobila, z peknietym sercem, ale bym zrobila- tyle, ze u mnie byloby to duzo "latwiejsze" bo poszedlby do domu mojej mamy, gdzie i tak czesto bywam, co 2 tygodnie na 4 dni, czasami co tydzien, a ze zawsze go biore ze soba to dobrze zna ten dom, wiec nie bylaby to dla niego taka trauma jak dla mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1521 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
o próbowała coś zaradzić, lepiej, gorzej- jak potrafiła! moi rodzice mają psa od rodziny ( miał 3 lata)- i jakoś żyje i ma się dobrze, kocha moją mamę ponad wszystko. i możemy sobie sypać tutaj przykładami ![]() pewności to ja nigdy nie mam! właśnie w przeciwieństwie do Ciebie. Może za tydzień umrę i zostawię swoje małe dziecko , myślę że gdybym miała psa to on by to lepiej zniósł niż moje malutkie dziecko!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1522 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakbym mogła, to bym pomogła. A bierzesz istnieje jeszcze chociaż cień szansy, że weźmiesz psa z powrotem do siebie? Przecież zaraz Nelka zacznie chodzić, będzie wiosna, problem spacerów minie. A z agresją naprawdę możecie popracować. Może jest jeszcze szansa, co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1523 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
fajna różnica wieku ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1524 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i co Ty tutaj piszesz o umieraniu?????? Chyba szukasz już argumentów z gruchy, bo innych nie masz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Wtajemniczenie
|
Onething szkoda ze te płatki czy coś tam nie pomogło.Wiadomo my jako mamy staramy sie na wszytskie sposoby pomóc naszym dzieciom,wiesz ja juz nie eksperymentyje z niczym dla Szymonka,mamy jeden proszek,płyn,mleko itp Boje sie że znów bedzie miał skórę taka jaka miał,wiele razy chciałam dobrze,chciałam pomóc a skóra zrobiła sie gorsza.Ja jak juz pisałam używamy teraz kremu Dexeryl i jest dobrze,skóra jest nawilzona a Szymon niestety był cały czas na sterydach a od czasu jak używamy Dexeryl nie używamy sterydów,nie wiem może i przez ten Dexeryl a może po prostu Szymek już nie potrzebuje sterydów.Oby z tego już wyrastał bo Filipek już w tym wieku nie miał objawów AZS a mi juz czasami ręce opadają
![]() szpulka111 witaj ![]() Ja uważam ze ta dyskusja o psie poszła za daleko ![]() Gabbi ja oddałam co prawda królika bo były podejrzenia ze Filip jest na niego uczulony a po testach się okazało że wcale nie królik jest przyczyna naszych problemów.Lecz człowiek chwyta się wszystkiego,jezeli istaniała możliwość ze przez niego Filip choruję to bez wachania go oddałam w dobre ręce.Nie raz go widziałam i miał się dobrze.Jeżeli istaniała by taka możliwośc ze pies zagraża w jakis sposób mojemu dziecku zrobiłabym wszystko aby jakos temu zaradzić niestety nawet bym go oddała. |
![]() ![]() |
![]() |
#1526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież zaraz Nelka zacznie chodzić, będzie wiosna, problem spacerów minie. A z agresją naprawdę możecie popracować. Może jest jeszcze szansa, co? " oo tu sie podpisuje pod tym co napisalas. Moze uda Ci sie justysd przeczekac teraz, majac caly czas kontakt z pieskiem, a pozniej go zabrac do domu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1527 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż, jak byłam w ciąży, to rozmawiałam z tż na ten temat i wymyślaliśmy różne rozwiązania. Oczywiście wszystkie trochę abstrakcyjne ![]() Nie komentujcie tego, bo to były tylko rozważania osób, których pies był jeszcze rok temu ich synkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1528 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja Ci dziewczyno próbuję uświadomić że nie ma pewności do niczego! nie widzę tutaj żadnego argumentu! ano taka kategoryzacja że swoje dziecko kocham najmocniej na świecie i to nie oznacza że nie kocham męża, mamy, taty, brata czy psa!!!!!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1529 |
Raczkowanie
|
Onething
u mnie, a raczej u Oliwki ta kapiel tez nie pomogla. Przyznaje sie, ze nie wyprobowalam tego linomagu A+E ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-12-08 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1530 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.