![]() |
#1501 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)
Ale sie usmialam prze te "Ja" !
No pewnie niedlugo ja tez wypowiem te magiczne Ja, po dlugiej niezrozumialej przemowie jakiegos urzednika. A jesli chodzi o osobe do tlumaczenia, to niekoniecznie trzeba placic tlumaczowi, moze byc znajomy i wiarygodny Polak ktory zna niemiecki. Wlasnie za tydzien znajoma polka bedzie oficjalnym tlumaczem w pewnej sprawie ktory bede podpisywac. To prawda ze dzieci jest tutaj jak na lekarstwo. Podobno ok. jedna-trzecia czy polowa niemcow jest tez pezplodna... ale jak potem biora hormony itp by miec dzieci, to czesto rodza sie blizniaki. Czy zauwazyl ktos ile tutaj jest blizniat ? Same podwojne wozeczki na ulicach ! A tak zmieniajac temat, to zatesknilam do polskich przysmakow i zciagnelam polskie przepisy z internetu. Dzis bedzie polski sernik, a na wielkanoc moze jakies inne przyskami, nalesniki z serem, pierogi czy cos w tym stylu... mmmm, az mi slinka cieknie... ![]()
#1502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1503 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie emigrantki.....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1504 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1505 |
Raczkowanie
|
Ja tez witam w sloneczny dzien. Az sie zastanawiam co zrobic zeby go nie zmarnowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 |
Zadomowienie
|
U mnie też słoneczko. wczoraj było zimno że brrr. Może będzie lepiej. Zabalowałyśmy w łózeczku z małą i zapomniałyśmy o zmianie czasu
![]() Kramada ja co dzień spaceruje z nudów i chyba zaczną mnie podejrzewać że kardne bo tak sie włucze po tych sklepach. Mała spi tylko na spacerze więc staram się żeby trwał z 4 godziny. Jak jest pogoda to do lasu ale jak nie ma to od sklepu do sklepu ![]() Dziewczyny będzie dobrze a miłości i szczęściu trzeba troszke pomóc - wiarą!. No kiedys musi się udać ![]() ![]() A co do samej imprezy weselnej to warto zaplanować coś co sprawi że ten dzień będzie naprawde nie zapomniany.Bo po 2 latach zaczyna się wracać myślami do tego dnia. Dzieci u niemieckich znajomych albo występują max dwoje albo raczej się wcale nie zanosi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1507 |
Raczkowanie
|
No wlasnie, ja tez z Tz prawie codziennie na zakupach ...juz mi te sklepy bokiem wychodza, a jak bylismy w piatek w Stuttgarcie to jakos nic mi sie nie podobalo, nic juz nie cieszy chyba
![]() TAk wiec pozostaja spacery, sprzatanie, gotowanie, prasowanie...haha to wychodzi, ze jestem kura domowa ![]() ![]() Kiciamala fajnie masz, ze mozesz sie kims zajac ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1508 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam serdecznie wszystkie panie!!
Przyjechalam dzisiaj do polski i tutaj pogoda tez jest wspaniala ![]() Tak sobie czytalam to, co piszecie o byciu "kura domowa" i sama u siebie zauwazylam ze mimo iz cale moje zycie bylam osoba bardzo aktywna - studiowalam i pracowalam, pracowalam na dwa etaty itp..... to teraz mimo tego ciesze sie, ze moge sie zajac moim domem, ktory tworze z moim mezczyzna. Calkiem mozliwe, ze znudzi mi sie to za jakis czas i zatesknie za jakas wieksza aktywnoscia, ale poki co jestem po prostu szczesliwa.... ![]() ![]() Sloneczne pozdrowienia!!!! ![]() ![]()
#1509 |
Zadomowienie
|
Tak,tak poniekad jestesmy wszystkie jakimis kurami domowymi,bo jezeli prowadzimy dom,wychowujemy dzieci i to codzienne gotowanie,sprzatanie to jak to nazwac inaczej....a rzeczywiscie hausfrau...
![]() Ale ja do prawdziwych hausfrau sie nie zaliczam...pracuje,a po pracy nie mam juz na nic ochoty dlatego sprzatam 2 razy w tygodniu,gotowac nie gotuje codziennie bo jadamy u siebie w pracy,syn w szkole....Zreszta wole uzywac zycia niz spedzic czas wolny w kuchni,czesto wychodzimy z mezem do restauracji,do znajomych....Ale tez nie powiem,ze nic nie robie w domu...czesto pieke ciasta...wymyslam nowe przepisy kulinarne...a wiec poniekad jestem troszke hausfrau...chociaz tylko ciut... Mysle, ze nikogo nie urazilam ta kura domowa albo ta hausfrau.... karenina 19 milego pobytu w Polsce..... |
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Raczkowanie
|
wkleilam ten watek, bo tu wiekszy ruch, a na stuttgart kobietki laczcie sie jakos pusto...
hej kobietki... Kicialama, a rodzilas w niemczech, chcialam ten temat u Was podjac, bo naczytalam sie duzo o tym ze tu jest o wiele lepiej a poniewaz jesli sie zdecydujemy z tz, to mam wybor tu czy w polsce, to chcialabym co wybrac.. w ogole wszystkie wizazystki, napiszcie, gdzie rodzilyscie, jesli macie juz przy sobie ten cud czyli malenstwo Wasze... poprosze o kilka opinii, bo na pewno beda to info z pierwszej reki i duzo mi pomoga w podjeciu decyzji....dzieki... trzymajcie sie i wystawcie buzki na to piekne sloneczko, ale koniecznie krem ochronny, hehe.. buzka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1512 |
Raczkowanie
|
ok, juz lece do str. 3, dzieki... buzka dla wszystkich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1513 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Moj Tz zabral mnie dzis nad Lake of Konstanz, piekne widoki, zasniezone szczyty Alp...az sie rozmarzylam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1514 |
Zadomowienie
|
Kramada ja też uwielbiam Jezioro Bodeńskie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1515 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry chcialam wam tylko wszystkim powiedziec
![]() Acha no i zazdroszcze wam gdzie wy mieszkacie...takie piekne miejsca...A mojego to 20 lat temu do NRW przygnalo...Ale i tak nie moge narzekac,bo mieszkam w Sauerland,piekne gorzyste tereny tak jak w Polsce Wisla,Szczyrk....Lepiej juz tak jak w samym miescie...Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1516 |
Zakorzenienie
|
Dzien doberek!!
![]() Co do tego zajmowania sie domkiem i wszyastkiego z tym zwiazanego to do tej pory moje umiejetnosci kulinarne ograniczaly sie do jajecznicy itp.... teraz wiec odkrywam wszystkie przyjemnosci zwiazane z przyrzadzaniem roznych pysznych dan....na szczescie moj ukochany gotuje wspaniale wiec nawet jak mi cos nie wyjdzie to zawsze przychodzi jakis ratunek z jego strony ... ![]() ![]() Myslalam juz o zaczeciu jakiejs pracy ale poniewaz planujemy pojawienie sie nowego czlonka w naszej malej rodzince to mysle, ze spokojnie z praca chwile zaczekam, podszkole jeszcze jezyk a jak wszystko pojdzie dobrze, to na nude na pewno nie bede mogla narzekac..... ![]() Pogoda jest dzisiaj w Polsce tez sliczna i ide na spacer na piekny wroclawski rynek...... ![]() Pozdrawiam cieplo!!!! PS Wkleilam zdjecia z chin, mam nadzieje, ze sie w miare podobaja....
#1517 |
Zadomowienie
|
karenina to prosze pozdrow ten przepiekny wroclawski rynek ode mnie....Kocham Wroclaw,moj tato pochodzi z Wroclawia i jestem tam bardzo czesto u rodziny
![]() A gdzie te zdjecia z Chin,bo nie widze.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 |
Zakorzenienie
|
![]()
A cos nie chca mi sie zaladowac....moze mam tu zbyt wolny internet....
![]()
#1519 |
Raczkowanie
|
Karenina, u mnie dokladnie to samo, jak czytam o tym gotowaniu to jakbym siebie widziala
![]() Tz chcialby najlepiej od razu bobaska, ja narazie sie ucze jezyka a z praca to zobaczymy, nie spieszy mi sie, no i mamy ten slub na glowie wiec wszystko w swoim czasie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1520 |
Zadomowienie
|
Edit70 ja rodzilam w DE w grudniu ubieglego roku. Nie mam porownania z tym jak sie rodzi w PL. Ale z tego co wiem plusy rodzenia tutaj sa takie:
darmowe znieczulenie PDA darmowy porod rodzinny darmowy zel na szyjke macicy jesli brak skurczy, a wody odeszly na upartego mozena tez miec cesarke na zyczenie i pozniej pobyt w szpitalu nie musisz miec nic dla dzieka, wszelkie pieluchy, ubranka itp. na czas pobytu dostarcza szpital. No i jedzenie maja bardzo dobre ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1521 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi sie udalo zalapac nastepna prace dzieki pomocy przyjaznych tu ludzi. Nie wykluczone ze bedziemy zmuszeni zmienic miejsce zamieszkania na Bruchsal lub Karlsruhe ze wzgl. na prace mojego TZ'a...wszystko sie wyklaruje w ciagu 2-3 miesiecy. Dopiero co sie przyzwyczailam do mojej wioski a tu znowu w obce miejsce
![]() |
#1522 |
Raczkowanie
|
dzieki Kamilka23 za info, faktycznie Twoj post to kolejny dowod na to, ze majac wybor wybiera sie lepsze i wszystko wskazuje na to ze lepszy porod czeka mnie tylko w niemczech, czytalam tez inne wypowiedzi na poprzednich stronach wizazystek i nie ma opcji przeciw, zastanawiam sie skad ta rozbieznosc, czy w naszym kraju nie zaslugujemy na godne urodzenie dziecka, bo wiem z opowiadan i artykulow, ze wielki szczesciarz a raczej szczesciara ma mozliwosc skwitowania porodu swojego dzeicka w polsce zdaniem: jestem zadowolona z opieki, profesjonalizmu i szacunku mnie okazanego.. niestety...rzeczywistosc jest inna, trudno to zrozumiec...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1524 |
Zadomowienie
|
Edit nie jest tak źle
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Zadomowienie
|
A teraz tak z innej beczki
![]() Jestem zwolniona z pracy ![]() ![]() Jak coś wiecie to odpowiedzcie prosze... A drugie pytanko mam odnośnie podatku. Jakie rachunki dotyczące dziecka należy zbierać, które można odliczyć. Bo coś słyszałam ale tak do mnie nie dotarło a teraz jakoś nie moge znaleźć nic na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
#1526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kiciamala nie wiem jak to jest z rejestracja, tzn w jakim tempie ale bedzie ci przyslugiwalo ok 60% twoich miesiecznych dochodow jako arbeitslosgeld. Ja w kwietniu planuje wyjazd do polski, choc nie ukrywam, ze juz dzis spisywalam polaczenie na jutrzejszy pociag. Niestety samoloty w moich okolicach nie lądują. Tak mi sie teskni za rodzina. Pozdrawiam Was
![]() |
#1527 |
Zadomowienie
|
kiciamala,Rank przytulam was bardzo mocno
![]() Nie bylam jeszcze w takiej sytuacji,w jakiej wy sie prawie znajdujecie,ale moge sobie wyobrazic wasze rozterki...niestety widzialam juz takie sytuacje wsrod znajomych i wiem co przezywali....ale wszystko bedzie dobrze,tylko silna wole miec.....caluje,pa |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1528 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Nie bylo mnie 2 dni, dzis wrocilismy z Hamburga. Tz mial sprawy sluzbowe wiec z nim pojechalalam...on zalatwial co trzeba a ja buszowalalam po sklepach ![]() Dziewczyny, jakos przykro sie czyta o tych zwolnieniach.. ![]() U nas niebawem nadejda tez male zmiany i szykuje sie przeprowadzka wlasnie do Hamburga. Tz ma tam nowa prace. Ja sie bardzo ciesze ![]() ![]() ![]() Dobra, musze sie zbierac , bo jeszcze mnie czeka dzisiaj lekcja niemieckiego wieczorkiem, wiec do nastepnego "napisania" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1530 |
Raczkowanie
|
Południe Niemiec też załącza pozdrowienia
![]() ![]() Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.