|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
orientujecie się może jak wygląda rozmowa w sklepie z biżuterią" Pandora"? bo została zaproszona, ale nie wiem czego się spodziewać? A może poprostu któraś z Was pracowała w tym sklepie?
|
|
|
|
#1502 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, może głupie pytanie, ale zawsze mnie to nurtuje. Każdy mi mówił, że cv powinno zmieścić się na 1 stronie A4. Czy wy się tego trzymacie? Ja tam prawie nic nie mam a już jest pełna strona. Teraz chce dopisać kilka rzeczy i mi się nie zmieści nawet jak jakoś podzielę na kolumny.
I jak wpisać miesięczny wolontariat w Urzędzie Miasta? Jako bezpłatną praktykę/staż? Bo tak właściwie wyglądała ta funkcja. Zaznaczyć jakoś, że to było bezpłatne czy coś? Pewnie głupie są moje pytania, dawno powinnam znać odpowiedzi ale ja już nie wierzę internetowym stronom ze wzorami cv, wolę spytać ludzi na forum. |
|
|
|
#1503 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#1504 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W doświadczeniu po prostu napisz, że to był wolontariat w urzędzie miasta i co dokładnie robiłaś, jakie miałaś obowiązki... jak wolontariat to raczej wszyscy wiedzą, że jest bezpłatny, to nie ma sensu dodawać
|
|
|
|
|
#1505 | |
|
Perfume Lover
|
Cytat:
Wydaje mi się, że z dwojga złego gorsze są wielostronicowe CV - nawet jeśli ktoś ma tak bogate wykształcenie/doświadczenie/kursy/umiejętności powinien wybrać najważniejsze punkty i tylko je umieszczać w życiorysie. Co do UM - wpisałabym to jako praktyki i nie zaznaczała czy to było płatne czy nie. Ty swoje obowiązki wykonywałaś, to czy byłaś za nie wynagradzana nikogo nie musi obchodzić.
|
|
#1506 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję dziewczyny za rady
![]() Czułam, że te "złote rady" o jednej stronie A4 są do kosza. Ale uparcie upychałam, wywalałam bo przecież wszyscy tak radzą. Dopóki w poprzedniej pracy sama nie dostawałam na maila cv. Większość miała co najmniej 2 strony. Przyznam też, że nie wiem co się potem działo z tymi cv. Ludzie nam po prostu wysyłali na biurowego maila. Ja nie usuwałam. Możliwe, że moja zmienniczka, która pracowała tam z 10 lat wysyłała je potem do dyrektorki. Ale takich maili tygodniowo przychodziło kilka. |
|
|
|
#1507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nieprofesjonalny mail - info o stanie cywilnym, dzieciach (tzn. nie jest to błąd, ale po cholerę takie informacje) - literówki - podwójne, potrójne spacja, itp., formatowanie spacją (jeżeli cv w wordzie to widać od razu) - różnie czcionki, kolory w jednym w jednym cv - nieprofesjonalne zdjęcie - pamiętam do tej pory wielu kandydatów z fajnym życiorysem, którym szansę na rozmowę odebrało takie zdjęcie, np. w drinkiem w ręce, w topie na ramiączkach, w kapeluszu, raz chłopak przesłał zdjęcie swojej gołej klaty, pamiętam jak koleżanka z hr narzekała, że nie ma kogo zaprosić na stanowisko asystentki -> "nie, no tej nie zaproszę, bo jakie ona ma zdjęcie". - brak informacji o zakresie obowiązków |
|
|
|
|
#1508 |
|
Raczkowanie
|
Koleżanka z pracy była kilka dni temu. opowiadała że rozmowa była prowadzona po polsku i po angielsku, proporcje mniej więcej pół na pół, pytania o wady, zalety, plany na przyszlość, pytania na zasadzie co by zrobiła w danej sytuacji..., rozmowa trwała ok 30 min
|
|
|
|
#1509 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam że bycie panną to największy atut w moim CV, gdyby był jeszcze status studenta to byłabym bogiem Jeszcze nie miałam rozmowy na której nie pytano by mnie o stan cywilny, plany matrymonialne i potomstwo
|
|
|
|
|
#1510 |
|
Konto usunięte
|
Odpowiadacie wtedy? Ja nie miałam takich pytań, ale może dlatego że dziecinnie wyglądam i kto by dziewczynę z gimnazjalną buźką pytał o dzieci
|
|
|
|
#1511 |
|
Zadomowienie
|
Zdarzyło mi się raz i z zaskoczenia odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że ktoś mnie zapyta. Na drugi raz bym powiedziała, że to nie jest pytanie, które powinno paść
zdziwiło mnie jak kiedyś robiłam rekrutację i widziałam cv z wpisanym stanem cywilnym i dziećmi- imiona i daty urodzenia. Po co te informacje w cv ludzie wpisują? Dla mnie to zagadka.
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4875360 3]aby uprzedzić pytania rekrutera o stan cywilny?
Uważam że bycie panną to największy atut w moim CV, gdyby był jeszcze status studenta to byłabym bogiem Jeszcze nie miałam rozmowy na której nie pytano by mnie o stan cywilny, plany matrymonialne i potomstwo [/QUOTE]Ja nie rozumiem uprzedzania o stanie cywilnym, dla profesjonalnej firmy nie powinno to mieć znaczenia, tak samo, to czy ma się dzieci czy nie. Mnie pytano o stan cywilny, dzieci i odmawiam udzielania odpowiedzi na takie pytanie, zazwyczaj rekruter jest w szoku ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- takie z imionami i wiekiem dzieci też widziałam i dziwi mnie to |
|
|
|
#1513 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1514 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1515 |
|
Zadomowienie
|
Hej! Czy zdarzyło się Wam powiedzieć na rekrutacji konkretną kwotę, a dostać ofertę z niższą?
|
|
|
|
#1516 |
|
Wtajemniczenie
|
mi! powiedzialam na reke 2300 a dostalam 2:P
|
#1517 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakiś czas temu zaniechałam przeglądanie lokalnych ofert pracy, bo ciągle były jedne i te same oferty. Wczoraj jednak znów zajrzałam tam i dalej to samo. Od kilku lat ciągle to samo. To staje się już naprawdę nudne.
Teraz nie szukam póki co pracy, ale jak jej poszukiwałam to nie ograniczałam się do mojego lokalnego miasta. Wysyłałam w kierunku od niego na wschód, zachód, północ i południe. Od mojego miasta oczywiście :P Ale też sie zdarzyło, że wysłałam do Gdańska, Krakowa, czy Wrocławia. Jedynie Warszawa mnie nie przekonała. Pracuję na miejscu, ale jestem świadoma, że jak praca się skończy, to będę musiała szukać poza tym miejscem. To pewne. Ale póki co nie zamierzam mojego dziesięciominutowego dojazdu zamieniać na dłuższy. Pewnie zanim zdecyduję się to zrobić, jakaś niespodziewana zmiana uczyni to za mnie ![]() Miłej soboty! |
|
|
|
#1518 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4875360 3]aby uprzedzić pytania rekrutera o stan cywilny?
Uważam że bycie panną to największy atut w moim CV, gdyby był jeszcze status studenta to byłabym bogiem Jeszcze nie miałam rozmowy na której nie pytano by mnie o stan cywilny, plany matrymonialne i potomstwo [/QUOTE]haha mam tak samo ![]() mnie kiedyś koleś zapytał ile lat mają moi rodzice i czym się zajmują. Paranoja. ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
mi się zdarzyło ![]() zresztą dla mnie te pytania o zarobki sa od czapy (mówię tu o nie-specjalistach, małych średich miastach). Pytanie dla picu, wg mnie potencjalny pracodawca pyta o stawkę pewnie po to, by wiedzieć, czy się cenisz i jak się cenisz, ale odgórnie i tak wie, że moze na twoją pensję przeznaczyć określoną ilość kasy...
|
|
#1519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poprzedniej firmie natomiast dostałam więcej niż deklarowałam na rozmowie. |
|
|
|
|
#1520 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1521 |
|
Konto usunięte
|
Przed chwilą z nudów wypełniłam na stronie jednej z firm spontaniczny formularz zgłoszeniowy. Pomijam już fakt, że był beznadziejnie skonstruowany i zedytowany tak, że wszystko było poprzesuwane, a ja nie za bardzo bym chciała w takiej firmie pracować. No ale nudzi mi się dziś bo na wizażu pusto.
Jak już kliknęłam wyślij to wyskoczył mi komunikat, że za chwile na maila przyjdą mi jakieś materiały (nic nie przyszło), a to czego nie da się wysłać mailem, wyślą pocztą albo dostarczy pracownik firmy. O co kaman?!
|
|
|
|
#1522 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio wypelnialam jakim kwestionariusz ktory mi wyslali po rozmowie kwalifikacyjnej i uwaga.................... ..242 pytania...chyba ich powalilo,ponad godzine zmarnowalam na ten test -_- w ten sam dzien mi przeslali z innej pracy test z wloskiego (12stron) i hiszpanskiego (11stron) i kolejne dwie godziny ehhhh...
|
|
|
|
#1523 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
#1524 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja teraz specjalnie poszukałam ogłoszenia, na które ostatnio wpadłam. Jestem ciekawa czy komuś chciało się rozwiązywać ten bzdurny kwestionariusz http://olx.pl/oferta/pracownik-do-bi...tml#590543854e |
|
|
|
|
#1525 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48762824]No malutko. Ciekawe czy ktoś to w ogóle sprawdza i ilu osobą to wysłali.
Ja teraz specjalnie poszukałam ogłoszenia, na które ostatnio wpadłam. Jestem ciekawa czy komuś chciało się rozwiązywać ten bzdurny kwestionariusz http://olx.pl/oferta/pracownik-do-bi...tml#590543854e[/QUOTE] Cytat:
|
|
#1526 |
|
Konto usunięte
|
Słoma z butów wystaje.
![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- A co do tego zgłoszenia co wcześniej pisałam, że wypełniałam, to były pytania o wynagrodzenie: 1. `minimalne oczekiwane wynagrodzenie` 2. `wynagrodzenie satysfakcjonujące` Oczywiście nie było podane czy chodzi o kwoty brutto czy netto. Chciała napisać obok, że netto ale wyskoczył mi komunikat, że tylko cyfry wolno pisać.
|
|
|
|
#1527 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wpisałam w google grafika jak wygląda takie cv i jakoś nie widzę różnicy z tym co bywa, że widuję. Faktycznie nieczytelne bo jakoś tak naciapane ale też nie jest jakieś wyjątkowe inne od klasycznych cv. Potrafisz wyjaśnić różnicę bo ja jej nie widzę. Co do dziwnych formułek w cv. Ja takich nie mam, typu imiona rodziców czy dzieci Ale tak się zastanawiam na cholerę pełen adres zamieszkania i data urodzenia. Wywalić?
Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-11-01 o 21:45 |
|
|
|
|
#1528 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1529 |
|
Konto usunięte
|
Znalazłam dzisiaj rano ciekawy wpis na pewnym zagranicznym blogu na temat tego cv i między innymi była tam mowa o jego nieczytelnosci i beznadziejnym rozkładzie poszczególnych informacji.
|
|
|
|
#1530 |
|
Zadomowienie
|
Uważam że bycie panną to największy atut w moim CV, gdyby był jeszcze status studenta to byłabym bogiem Jeszcze nie miałam rozmowy na której nie pytano by mnie o stan cywilny, plany matrymonialne i potomstwo [/QUOTE]To może odpowiadaj na ogłoszenia matrymonialne, a nie ogłoszenia o pracę skoro to twoj największy atut
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.