Vademecum antykoncepcji! - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 14:11   #1501
mmm87
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez kikona900 Pokaż wiadomość
Hej. Mam do Was pytanie... Mój cykl trwa około 33-34 dni, czasem niedokładnie tak, bo jest nieregularny. Kochałam się 29, a ostatnią miesiączke dostałam 18.03., boje się, że to mogły być już płodne. Niby nic się nie stało. Nie pekła prezerwatywa itp, ale mój facet przepisał mi escapelle i kazał wziąść. Czy po tym mogę się czuć bezpieczna, że wszystko będzie ok i dostane okres?
Fajny lekarz z tego Twojego faceta, skoro każe Ci brać escapelle w tak absurdalnym przypadku.

Cytat:
Napisane przez kikona900 Pokaż wiadomość
Tylko ze względu na to, że mogły byc to plodne, a gdyby jednak poszlo cos nie tak to wszystko by sie powalilo.
Przecież nic nie poszło nie tak.
A dni płodnych/niepłodnych bez dokładnych obserwacji raczej nigdy nie będziesz pewna, więc tak po każdym seksie facet będzie Ci wypisywał tabletkę po?
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 21:43   #1502
werta
Raczkowanie

Hej nie wiem jak zacząć wiec przeje do rzeczy.
Pod koniec drugiego opakowania (nie robiłam przerwy między opakowaniami) prawdopodobnie nie przyjęłam tabletki, a że trochę spanikowałam więc na szybko przyjęłam zaległą tabletkę (akurat w dzień prawdopodobnego zapomnienia tab. kochałam się) i bo przeczytaniu ulotki nie miałam innego wyboru jak przedłużyć kolejne opakowanie i nie było by problemu ale pojawiło się już krwawienie (zazwyczaj tak mam jak przedłużam tab.) a i muszę zacząć przyjmować antybiotyk, który może obniżyć działanie anty. i czy może któraś z Was tak robiła albo wie, że tak można jak bym jednak nie trzeba było przedłużać kolejnego opakowania? bo to jednak pod koniec drugiego opakowania a nie pierwszego zapomniałam tab. Kiedyś moja gin. powiedziała mi że nie trzeba przedłużać na całe 21 dni tab. tylko na tyle ile potrzeba i później normalnie zrobić przerwę. Co o tym sądzicie? ja co prawda biorę już rok tab. ale pierwszy raz mi się tak przytrafiło.

Wiem, wiem powinnam najlepiej iść do gin. ale głupio nie mam czasu, pracuje po 11 godz. dziennie aż do Świat a potrzebuje szybkiej decyzji.

Edytowane przez werta
Czas edycji: 2010-03-31 o 21:46
werta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 23:16   #1503
ojejka89
Zadomowienie

racja, nie trzeba brac calego, ale jesli ty zapomnailas tabletke to juz nie masz wyjscia. moglas nie brac kolejnej i zaczac juz przerwe, ale ze wzielas, to raczej nic juz sie nie da zrobic, bez ryzyka obnizenia dzialania antykoncepcyjnego. nie ma roznicy ze to bylo drugie opakowanie pod rzad- jakbys teraz przerwala to tak jakbys w krotkim czasie zrobila druga przerwe (bo ta zapomniana tabletka to taka mala przerwa jakby) co na pewno nie bedzie korzystne.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 23:54   #1504
werta
Raczkowanie

czyli jak teraz nie przedłożę to będę miała od dziś osłabione tak? ale jak po stosunku przyjęłam jeszcze 5 tab to może być jakieś ryzyko? wiem głupio pytam ale teraz i tak mam antybiotyki wiec i tak mam przerwę w seksie no chyba że z dodatkowymi środkami zabezpieczającymi.
Stary 2010-04-02, 00:07   #1505
ojejka89
Zadomowienie

tak, bedzie ryzyko.
Stary 2010-04-02, 00:31   #1506
werta
Raczkowanie

oka, dzięki
ale gdybym jednak nie zapomniała tabletki, a przyjeła jedną tabletkę więcej czyli (22 tabletki) to wszystko powinno być oka, nie?
i tak pewnie zrobię test.

dzięki za przeczytanie i poświęcenie czasu nad moimi przemyśleniami i obawami.

Pozdrawiam i Życzę wesołych Świat
Stary 2010-04-02, 02:13   #1507
ojejka89
Zadomowienie

jeśli byś jej nie zapomniała i teraz przerwala, to wszystko byloby wporzadku.
trzymam kciuki zeby bylo dobrze
i rowniez zycze Wesolych

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 12:26   #1508
1thing
Raczkowanie

hej
mam do was pytanko.
otóz zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne w pierwszym dniu okresu (to znaczy do 24 godzin od pojawienia sie plamienia)
a teraz mam wahania czy to faktycznie byl okres, czy jakies plamienia przedmiesiaczkowe itp.
dodam, ze bralam tabletki juz 9 miesiecy, po czym zrobilam 4-miesieczna przerwe, i znowu zaczelam brac...
jesli to nie byl okres czy to znaczy ze one nie beda dzialac?
jesli nie, to czy od nastepnego cyklu juz bede mogla byc spokojna i kochac sie bez innych srodkow zabezpieczajacych?

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

zapomnialam dodac ze to krwawienie jest bardzo skąpe, w przeciwienstwie do krwawienia z poprzedniego miesiaca...
1thing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-04, 22:48   #1509
ciechoslava
Przyczajenie

tak wlasnie sprobuje zapytac, mam nadzieje ze bez zadnych wyzwisk ponownie. Wiec, mam zalozony implant antykoncepcyjny od 3 tygodni, do tej pory nic sie nie dzialo, kochalam sie 9 dni po zalozeniu ale jeszcze z prezerwatywa ( chcialam dac czas na zadzialanie tego implantu chociaz ponoc dziala juz po 7 dniach, ja wolalam jeszcze poczekac ) tak wiec od dzisiaj mam takie jakby klucie, ciagniecie w podbrzuszu, jakby w pochwie. wczoraj mialam plamienia, ciemny braz wchodzacy w krew. Czy ktos wie czy to normalne? Szukalam w googlach, bylo cos o bolach brzucha ale nic o tak ciagnacym jakby przed okresem.
Bardzo prosze o odpowiedz!
ciechoslava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 09:19   #1510
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciechoslava Pokaż wiadomość
tak wlasnie sprobuje zapytac, mam nadzieje ze bez zadnych wyzwisk ponownie. Wiec, mam zalozony implant antykoncepcyjny od 3 tygodni, do tej pory nic sie nie dzialo, kochalam sie 9 dni po zalozeniu ale jeszcze z prezerwatywa ( chcialam dac czas na zadzialanie tego implantu chociaz ponoc dziala juz po 7 dniach, ja wolalam jeszcze poczekac ) tak wiec od dzisiaj mam takie jakby klucie, ciagniecie w podbrzuszu, jakby w pochwie. wczoraj mialam plamienia, ciemny braz wchodzacy w krew. Czy ktos wie czy to normalne? Szukalam w googlach, bylo cos o bolach brzucha ale nic o tak ciagnacym jakby przed okresem.
Bardzo prosze o odpowiedz!
Wydaje mi się,że z 10 dni temu pytałaś się o skutki uboczne tabletek anty i jeszcze sobie ciążę wkręcałaś, chociaż żadnego seksu między tobą, a chłopakiem nie było. Nie wiem czemu piszesz, że od 3 tygodnia masz implant, skoro wtedy zadawałaś głupie pytania w stylu:czy jest możliwe zapłodnienie, bo miałam spermę na rękach i mogło się dostać coś do środka. Jakbyś miała go założony nie przejmowałabyś się tak tym.Nie nudzi ci się przypadkiem w domu?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-05, 12:32   #1511
ciechoslava
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Wydaje mi się,że z 10 dni temu pytałaś się o skutki uboczne tabletek anty i jeszcze sobie ciążę wkręcałaś, chociaż żadnego seksu między tobą, a chłopakiem nie było. Nie wiem czemu piszesz, że od 3 tygodnia masz implant, skoro wtedy zadawałaś głupie pytania w stylu:czy jest możliwe zapłodnienie, bo miałam spermę na rękach i mogło się dostać coś do środka. Jakbyś miała go założony nie przejmowałabyś się tak tym.Nie nudzi ci się przypadkiem w domu?

ojojoj. tamto pytanie nie dotyczylo mnie, tylko kogos ze znajomych takze spytalam tutaj na forum bo kolezanka nie ma tutaj konta i dostepu do neta. poza tym, czy to forum jest od przeswietlania ludzi? co, kiedy, jak, gdzie? zadalam pytanie, nie chcesz odpowiedziec to nie odpowiadaj, wiem dobrze co pisalam a w domu mi sie raczej nie nudzi, zacznij moze od siebie, hmm ? ;]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-05, 14:23   #1512
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
ojojoj. tamto pytanie nie dotyczylo mnie, tylko kogos ze znajomych takze spytalam tutaj na forum bo kolezanka nie ma tutaj konta i dostepu do neta. poza tym, czy to forum jest od przeswietlania ludzi? co, kiedy, jak, gdzie? zadalam pytanie, nie chcesz odpowiedziec to nie odpowiadaj, wiem dobrze co pisalam a w domu mi sie raczej nie nudzi, zacznij moze od siebie, hmm ? ;]
Tak?? to ciekawe, bo pisałaś: uprawiałam, wytarłam, zgubiłam, ani słówka o znajomej. Nie prześwietlam ciebie, wcześniej zwróciłam uwagę na twoje posty bo uczepiłaś się jednej z dziewczyn, że jest niby moderatorem
No i oczywiście standardowe, nie chcesz, nie odpowiadaj.
Odpowiadam, bo mnie śmieszą twoje posty

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-04-05 o 14:31
Stary 2010-04-05, 14:39   #1513
ciechoslava
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Tak?? to ciekawe, bo pisałaś: uprawiałam, wytarłam, zgubiłam, ani słówka o znajomej. Nie prześwietlam ciebie, wcześniej zwróciłam uwagę na twoje posty bo uczepiłaś się jednej z dziewczyn, że jest niby moderatorem
No i oczywiście standardowe, nie chcesz, nie odpowiadaj.
Odpowiadam, bo mnie śmieszą twoje posty

jeju, napisalam w pierwszej osobie wtedy bo zaraz by byly pytania, czemu kolezanka nie moze sama napisac, moze jednak chodzi o Ciebie. Luuudzie, czasami mysle ze traktujecie to forum na wykorzystanie swoich dotad nie wykorzystanych ambicji przywodczych. hahahah omg żal żal żal. ;]]
Stary 2010-04-05, 14:57   #1514
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
hahahah omg żal żal żal. ;]]
tak, owszem, żal. żal że nie zadajesz takich pytań lekarzowi, który ci czy twojej koleżance ten implant wszczepił.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 21:19   #1515
ciechoslava
Przyczajenie

czy alkohol wplywa na skutecznosc implantu antykoncepcyjnego? Dodam ze implant ma taki sam sklad jak minipiglka etc tylko ze jest w krwioobiegu wiec nie wiem jak to z alkoholem? Nie mam ulotki, a w internecie nic nie znalazlam.
Stary 2010-04-07, 22:52   #1516
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
czy alkohol wplywa na skutecznosc implantu antykoncepcyjnego? Dodam ze implant ma taki sam sklad jak minipiglka etc tylko ze jest w krwioobiegu wiec nie wiem jak to z alkoholem? Nie mam ulotki, a w internecie nic nie znalazlam.
nie wpływa... to chyba logiczne...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 16:30   #1517
ciechoslava
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
nie wpływa... to chyba logiczne...

a dlaczego logiczne? chyba alkohol przedostaje sie do krwioobiegu a tam rowniez znajduja sie hormony uwalniane z implantu, jaka wiec zatem pewnosc?
Stary 2010-04-08, 16:37   #1518
Juliszka
Rozeznanie

Alkohol pity w nadmiarze, prowadzacy do wymiotow, zagubienia tabletki badz blistra, przespania godziny brania itp ma wplyw na skutecznosc antykoncepcyjna.

Nie ma reakcji alkoholu z hormonami z tabletki/implantow/depo ktora moglaby chemicznie obnizyc skutecznosc anty.

Nie ma hormonow w ukladzie pokarmowym - nie ma problemu.
Juliszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 16:38   #1519
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

alkohol wpływa na tabletki w takim sensie, że może powodować wymioty, które spowodują niewchłonięcie tabletki. Na plastry, krążki itd. nie wpływa. Teraz rozumiesz?

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 16:58   #1520
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
a dlaczego logiczne? chyba alkohol przedostaje sie do krwioobiegu a tam rowniez znajduja sie hormony uwalniane z implantu, jaka wiec zatem pewnosc?
OMG

Mark Twain
Stary 2010-04-09, 12:24   #1521
Madaaa
Zakorzenienie

A ja mam pytanie. Chcialabym ponownie zaczac brac tabletki. Zastanawiam sie czy przy takich dolegliwościach sa wskazane...takich dolegliwościach jak ciągle huśtawki nastrojów, wybuchowość, płaczliwość, nieznośny bol przy owulacji, czasami nawet 5 dniowy i zawsze ten sam jajnik boli Bol piersi, ktory zaczyna sie juz od owulacji i potrafią tak bolec mnie przeszło dwa tygodie dopóki nie skończy sie okres....
Dodam, ze brałam tabletki przeszlo rok i po ich odstawieniu pojawily sie takie meczace dolegliwosci. Wcześniej przed przyjmowaniem nie mialam z tym problemu.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-14, 11:26   #1522
sweet88
Raczkowanie

Nie wiedziałam gdzie zadać to pytanie więc piszę tutaj Zastanawia mnie czy branie tabletek zawsze o tej samej godzinie ma istotny wpływ na skuteczność? Chodzi mi o to, czy gdybym brała zawsze wieczorem ale np. raz o 20, raz o 21, a raz o 23, to ochrona byłaby zmniejszona?
Stary 2010-04-14, 13:21   #1523
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweet88 Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam gdzie zadać to pytanie więc piszę tutaj Zastanawia mnie czy branie tabletek zawsze o tej samej godzinie ma istotny wpływ na skuteczność? Chodzi mi o to, czy gdybym brała zawsze wieczorem ale np. raz o 20, raz o 21, a raz o 23, to ochrona byłaby zmniejszona?
Nie. Przecież na ulotce jest napisane, ze masz 12 godzin
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-14, 14:33   #1524
sweet88
Raczkowanie

No oki, po prostu zrozumiałam tekst z ulotki: "Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze." w ten sposób, że to może się zdarzyć jednorazowo, a nie codziennie. Dlatego pytałam...
Stary 2010-04-14, 16:10   #1525
poldzik
Zadomowienie

sluchajcie, nie chce zakladac nowego watku, mam nadzieje ze wybralam dobry na moje pytanie..
bralam logest przez prawie 7 lat (w miedzyczasie zrobilam ze 3 przerwy dwumiesieczne - tak zalecal moj ginekolog - w sumie to jak teraz sie zastanawiam to nie wiem po co to bylo.. ). odstawilam go poltora roku temu (z roznych powodow, ale na pewno nie dlatego ze sie jakos bardzo zle po nim czulam). teraz chcialabym wrocic do tabletek, i tu pytanie: czy mozna wrocic do tych samych czy trzeba je zmienic np na inne o troche wiekszej dawce hormonow? rozmawialam z ginekologiem (nie tym samym) ktory bez zadnych badan chcial mi przepisac zowu logest ("bo skoro byly dobre wczesniej..." )..
chcialabym wiedziec co o tym myslicie..
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-14, 16:12   #1526
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
sluchajcie, nie chce zakladac nowego watku, mam nadzieje ze wybralam dobry na moje pytanie..
bralam logest przez prawie 7 lat (w miedzyczasie zrobilam ze 3 przerwy dwumiesieczne - tak zalecal moj ginekolog - w sumie to jak teraz sie zastanawiam to nie wiem po co to bylo.. ). odstawilam go poltora roku temu (z roznych powodow, ale na pewno nie dlatego ze sie jakos bardzo zle po nim czulam). teraz chcialabym wrocic do tabletek, i tu pytanie: czy mozna wrocic do tych samych czy trzeba je zmienic np na inne o troche wiekszej dawce hormonow? rozmawialam z ginekologiem (nie tym samym) ktory bez zadnych badan chcial mi przepisac zowu logest ("bo skoro byly dobre wczesniej..." )..
chcialabym wiedziec co o tym myslicie..
jeżeli dobrze sie czulas po logeście to możesz brać znowu logest, ale powinnaś przed braniem na wszelki wypadek zrobić próby wątrobowe i krzepnięcie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-04-14, 20:04   #1527
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweet88 Pokaż wiadomość
No oki, po prostu zrozumiałam tekst z ulotki: "Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze." w ten sposób, że to może się zdarzyć jednorazowo, a nie codziennie. Dlatego pytałam...
W ulotce jest napisane wyraźnie, żeby brać MNIEJ WIĘCEJ o tej samej porze.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 09:42   #1528
SuavementeBesame
Raczkowanie

Question Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Witam dziewczyny.

Moim problemem są powiększone stężenie hormonów nadnerczy, które powodują u mnie różne zaburzenia typu silny trądzik, wypadanie włosów, zwiększone męskie owłosienie, zanik piersi itp...

Lekarz przepisał mi na to Jeanine, mówiąc że będzie idealny dla mnie.
Czy któraś z was miała podobny problem do mojego i dostała te tabletki? Jak Wy reagowałyście na nie w tym przypadku.

Ja wzięłam dopiero druga tabletkę, ale już po raz drugi w nocy obudziły mnie mdłości (a po drugiej tabletce prawie nie spałam)
Czy więc możliwe, żeby te tabletki powodowały bezsenność?

Pozdrawiam
SuavementeBesame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 23:21   #1529
lolalai
Przyczajenie

hej!dziewczyny mam pytanie,moze glupie,ale chce rozwiac watpliwosci,zazylam tabletke o 20.30,a niestety 2 godz pozniej zwymiotowalam,nie duzo ale jednak...ost stosunek byl tydzien temu w niedziele(TZ nie skonczyl we mnie,1wszy dzien okresu mialam), to 3 tabletka z 1 tygodnia blistra. powinnam sie martwic? pozdrawiam

Edytowane przez lolalai
Czas edycji: 2010-04-25 o 00:03
lolalai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 00:24   #1530
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolalai Pokaż wiadomość
hej!dziewczyny mam pytanie,moze glupie,ale chce rozwiac watpliwosci,zazylam tabletke o 20.30,a niestety 2 godz pozniej zwymiotowalam,nie duzo ale jednak...ost stosunek byl tydzien temu w niedziele(TZ nie skonczyl we mnie,1wszy dzien okresu mialam), to 3 tabletka z 1 tygodnia blistra. powinnam sie martwic? pozdrawiam
Bierz szybko drugą i będzie ok.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości