|
|
#1501 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
Cytat:
![]() A dni płodnych/niepłodnych bez dokładnych obserwacji raczej nigdy nie będziesz pewna, więc tak po każdym seksie facet będzie Ci wypisywał tabletkę po? |
||
|
|
|
#1502 |
|
Raczkowanie
|
Hej nie wiem jak zacząć wiec przeje do rzeczy.
Pod koniec drugiego opakowania (nie robiłam przerwy między opakowaniami) prawdopodobnie nie przyjęłam tabletki, a że trochę spanikowałam więc na szybko przyjęłam zaległą tabletkę (akurat w dzień prawdopodobnego zapomnienia tab. kochałam się) i bo przeczytaniu ulotki nie miałam innego wyboru jak przedłużyć kolejne opakowanie i nie było by problemu ale pojawiło się już krwawienie (zazwyczaj tak mam jak przedłużam tab.) a i muszę zacząć przyjmować antybiotyk, który może obniżyć działanie anty. i czy może któraś z Was tak robiła albo wie, że tak można jak bym jednak nie trzeba było przedłużać kolejnego opakowania? bo to jednak pod koniec drugiego opakowania a nie pierwszego zapomniałam tab. Kiedyś moja gin. powiedziała mi że nie trzeba przedłużać na całe 21 dni tab. tylko na tyle ile potrzeba i później normalnie zrobić przerwę. Co o tym sądzicie? ja co prawda biorę już rok tab. ale pierwszy raz mi się tak przytrafiło. Wiem, wiem powinnam najlepiej iść do gin. ale głupio nie mam czasu, pracuje po 11 godz. dziennie aż do Świat a potrzebuje szybkiej decyzji. Edytowane przez werta Czas edycji: 2010-03-31 o 21:46 |
|
|
|
#1503 |
|
Zadomowienie
|
racja, nie trzeba brac calego, ale jesli ty zapomnailas tabletke to juz nie masz wyjscia. moglas nie brac kolejnej i zaczac juz przerwe, ale ze wzielas, to raczej nic juz sie nie da zrobic, bez ryzyka obnizenia dzialania antykoncepcyjnego. nie ma roznicy ze to bylo drugie opakowanie pod rzad- jakbys teraz przerwala to tak jakbys w krotkim czasie zrobila druga przerwe (bo ta zapomniana tabletka to taka mala przerwa jakby) co na pewno nie bedzie korzystne.
|
|
|
|
#1504 |
|
Raczkowanie
|
czyli jak teraz nie przedłożę to będę miała od dziś osłabione tak? ale jak po stosunku przyjęłam jeszcze 5 tab to może być jakieś ryzyko? wiem głupio pytam
|
|
|
|
#1505 |
|
Zadomowienie
|
tak, bedzie ryzyko.
|
|
|
|
#1506 |
|
Raczkowanie
|
oka, dzięki
ale gdybym jednak nie zapomniała tabletki, a przyjeła jedną tabletkę więcej czyli (22 tabletki) to wszystko powinno być oka, nie? i tak pewnie zrobię test. dzięki za przeczytanie i poświęcenie czasu nad moimi przemyśleniami i obawami. Pozdrawiam i Życzę wesołych Świat
|
|
|
|
#1507 |
|
Zadomowienie
|
jeśli byś jej nie zapomniała i teraz przerwala, to wszystko byloby wporzadku.
trzymam kciuki zeby bylo dobrze ![]() i rowniez zycze Wesolych
|
|
|
|
#1508 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() mam do was pytanko. otóz zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne w pierwszym dniu okresu (to znaczy do 24 godzin od pojawienia sie plamienia) a teraz mam wahania czy to faktycznie byl okres, czy jakies plamienia przedmiesiaczkowe itp. dodam, ze bralam tabletki juz 9 miesiecy, po czym zrobilam 4-miesieczna przerwe, i znowu zaczelam brac... jesli to nie byl okres czy to znaczy ze one nie beda dzialac? jesli nie, to czy od nastepnego cyklu juz bede mogla byc spokojna i kochac sie bez innych srodkow zabezpieczajacych? ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- zapomnialam dodac ze to krwawienie jest bardzo skąpe, w przeciwienstwie do krwawienia z poprzedniego miesiaca... |
|
|
|
#1509 |
|
Przyczajenie
|
tak wlasnie sprobuje zapytac, mam nadzieje ze bez zadnych wyzwisk ponownie. Wiec, mam zalozony implant antykoncepcyjny od 3 tygodni, do tej pory nic sie nie dzialo, kochalam sie 9 dni po zalozeniu ale jeszcze z prezerwatywa ( chcialam dac czas na zadzialanie tego implantu chociaz ponoc dziala juz po 7 dniach, ja wolalam jeszcze poczekac ) tak wiec od dzisiaj mam takie jakby klucie, ciagniecie w podbrzuszu, jakby w pochwie. wczoraj mialam plamienia, ciemny braz wchodzacy w krew. Czy ktos wie czy to normalne? Szukalam w googlach, bylo cos o bolach brzucha ale nic o tak ciagnacym jakby przed okresem.
Bardzo prosze o odpowiedz!
|
|
|
|
#1510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1511 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ojojoj. tamto pytanie nie dotyczylo mnie, tylko kogos ze znajomych takze spytalam tutaj na forum bo kolezanka nie ma tutaj konta i dostepu do neta. poza tym, czy to forum jest od przeswietlania ludzi? co, kiedy, jak, gdzie? zadalam pytanie, nie chcesz odpowiedziec to nie odpowiadaj, wiem dobrze co pisalam a w domu mi sie raczej nie nudzi, zacznij moze od siebie, hmm ? ;] |
|
|
|
|
#1512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i oczywiście standardowe, nie chcesz, nie odpowiadaj. Odpowiadam, bo mnie śmieszą twoje posty
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-04-05 o 14:31 |
|
|
|
|
#1513 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jeju, napisalam w pierwszej osobie wtedy bo zaraz by byly pytania, czemu kolezanka nie moze sama napisac, moze jednak chodzi o Ciebie. Luuudzie, czasami mysle ze traktujecie to forum na wykorzystanie swoich dotad nie wykorzystanych ambicji przywodczych. hahahah omg żal żal żal. ;]] |
|
|
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1515 |
|
Przyczajenie
|
czy alkohol wplywa na skutecznosc implantu antykoncepcyjnego? Dodam ze implant ma taki sam sklad jak minipiglka etc tylko ze jest w krwioobiegu wiec nie wiem jak to z alkoholem? Nie mam ulotki, a w internecie nic nie znalazlam.
|
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
nie wpływa... to chyba logiczne...
|
#1517 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1518 |
|
Rozeznanie
|
Alkohol pity w nadmiarze, prowadzacy do wymiotow, zagubienia tabletki badz blistra, przespania godziny brania itp ma wplyw na skutecznosc antykoncepcyjna.
Nie ma reakcji alkoholu z hormonami z tabletki/implantow/depo ktora moglaby chemicznie obnizyc skutecznosc anty. Nie ma hormonow w ukladzie pokarmowym - nie ma problemu. |
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
alkohol wpływa na tabletki w takim sensie, że może powodować wymioty, które spowodują niewchłonięcie tabletki. Na plastry, krążki itd. nie wpływa. Teraz rozumiesz?
|
#1520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1521 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie. Chcialabym ponownie zaczac brac tabletki. Zastanawiam sie czy przy takich dolegliwościach sa wskazane...takich dolegliwościach jak ciągle huśtawki nastrojów, wybuchowość, płaczliwość, nieznośny bol przy owulacji, czasami nawet 5 dniowy i zawsze ten sam jajnik boli
Bol piersi, ktory zaczyna sie juz od owulacji i potrafią tak bolec mnie przeszło dwa tygodie dopóki nie skończy sie okres....Dodam, ze brałam tabletki przeszlo rok i po ich odstawieniu pojawily sie takie meczace dolegliwosci. Wcześniej przed przyjmowaniem nie mialam z tym problemu.
|
#1522 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiedziałam gdzie zadać to pytanie więc piszę tutaj
Zastanawia mnie czy branie tabletek zawsze o tej samej godzinie ma istotny wpływ na skuteczność? Chodzi mi o to, czy gdybym brała zawsze wieczorem ale np. raz o 20, raz o 21, a raz o 23, to ochrona byłaby zmniejszona?
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1524 |
|
Raczkowanie
|
No oki, po prostu zrozumiałam tekst z ulotki: "Jeśli minęło mniej niż 12 godzin od kiedy pominęła Pani tabletkę, skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana. Powinna Pani przyjąć tę tabletkę tak szybko, jak to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze." w ten sposób, że to może się zdarzyć jednorazowo, a nie codziennie. Dlatego pytałam...
|
#1525 |
|
Zadomowienie
|
sluchajcie, nie chce zakladac nowego watku, mam nadzieje ze wybralam dobry na moje pytanie..
bralam logest przez prawie 7 lat (w miedzyczasie zrobilam ze 3 przerwy dwumiesieczne - tak zalecal moj ginekolog - w sumie to jak teraz sie zastanawiam to nie wiem po co to bylo.. ). odstawilam go poltora roku temu (z roznych powodow, ale na pewno nie dlatego ze sie jakos bardzo zle po nim czulam). teraz chcialabym wrocic do tabletek, i tu pytanie: czy mozna wrocic do tych samych czy trzeba je zmienic np na inne o troche wiekszej dawce hormonow? rozmawialam z ginekologiem (nie tym samym) ktory bez zadnych badan chcial mi przepisac zowu logest ("bo skoro byly dobre wczesniej..." ).. chcialabym wiedziec co o tym myslicie.. |
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1528 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny.
Moim problemem są powiększone stężenie hormonów nadnerczy, które powodują u mnie różne zaburzenia typu silny trądzik, wypadanie włosów, zwiększone męskie owłosienie, zanik piersi itp... Lekarz przepisał mi na to Jeanine, mówiąc że będzie idealny dla mnie. Czy któraś z was miała podobny problem do mojego i dostała te tabletki? Jak Wy reagowałyście na nie w tym przypadku. Ja wzięłam dopiero druga tabletkę, ale już po raz drugi w nocy obudziły mnie mdłości (a po drugiej tabletce prawie nie spałam) Czy więc możliwe, żeby te tabletki powodowały bezsenność? Pozdrawiam |
|
|
|
#1529 |
|
Przyczajenie
|
hej!dziewczyny mam pytanie,moze glupie,ale chce rozwiac watpliwosci,zazylam tabletke o 20.30,a niestety 2 godz pozniej zwymiotowalam,nie duzo ale jednak...ost stosunek byl tydzien temu w niedziele(TZ nie skonczyl we mnie,1wszy dzien okresu mialam), to 3 tabletka z 1 tygodnia blistra. powinnam sie martwic? pozdrawiam
Edytowane przez lolalai Czas edycji: 2010-04-25 o 00:03 |
|
|
|
#1530 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.

ten implant wszczepił.