Styczniowe mamusie 2015 cz. V - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-06, 13:36   #1501
mmgi
Zadomowienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015 cz. V

Aczka, ja od dawna uważam, że nie ma czegoś takiego jak bunt dwulatka też uważam, że mądry tekst, wart przeczytania. Uważam też, że małe dzieci takie jak nasze nie są złośliwe

Wkurzyło mnie tylko, że autorka napisała, ze wg psychologów bunt istnieje, bo według tych których cenie i których publikację czytam nie istnieje według części tak, ale nie lubię generalizowania.
mmgi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 13:40   #1502
aczka5
Zakorzenienie

mmgi, rozumiem juz co chcialas nam kiedys przekazac, kiedy my przekonane bylysmy, ze dzieci sa zlosliwe. one po prostu nie wiedzą.

ogolnie rzecz ujmując - mózg sie rozwija, a nie bunt dwulatka!
aczka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 14:08   #1503
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

mmgi gratuluję i też uważam, że dzieci nie sa złośliwe

Jelonek my bez czapki ale przywiozlam śliczną opaskę ala pin up
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 14:45   #1504
ewka1368
Zakorzenienie

M dzis bez nakrycia głowy chodzi😊

Mmgi juz kiedys miałam Cię wywolac do tablicy ale moja skleroza postepuje😒

Wpadaj jak będziesz mogla

Moje dziecko dopiero usnelo gdzie zwykle o tej porze juz jest dawno po drzemce...
Stary 2016-05-06, 15:33   #1505
jelonekhihi
Zakorzenienie

Czy my to nazwiemy buntem, czy jeszcze inaczej nasze dzieci będą miały okres w życiu, gdy nie będą wiedziały jak poradzić sobie ze swoimi emocjami i będą wyrażały je w niekoniecznie fajny dla nas sposób. Myślę, że trzeba podejść do każdego dziecka indywidualnie, bo nie ma na to jednej recepty.

Moja córka kiedy bawi się na podłodze klockami, misiami itp i zapytam ją "Co robisz?" odpowie "o to!" i pokaże. Kiedy zapytam ją tym samym tonem, a ona robi coś zakazanego np. rozbraja pilota, rwie moje książki itp. to w sekundzie zrywa się i ucieka, na drugi koniec domu ze śmiechem. Wie, bardzo dobrze, że nie wolno jej tego robić, bo by nie uciekała. Wiadomo, że powoduje nią naturalna ciekawość dziecka, ale jest w tym lekka doza złośliwości, bo gdy już powróci z "ucieczki" próbuje robić to samo. Notorycznie wyłącza mi komputer, gdy pracuję, robi to z takim uśmieszkiem i czeka, aż się zezłoszczę, bo i mi nerwy puszczają, gdy trzeci raz zaczynam pisać ważny dokument. Nie wścieka się, gdy jej nie pozwalam, po prostu czeka minutkę i robi to samo. Nie jesteśmy jeszcze na etapie, gdy nie radzi sobie z emocjami. Ma po prostu takie "złośliwe cuś" i momentami ją napada. Jest to dla mnie jak najbardziej rozwojowe, bo ona już teraz testuje moje i swoje granice.

Bunt, złośliwość - dla mnie to kwestia semantyki, bo ciężko nazwać to co się dzieje z emocjami, psychice konkretnego dziecka, człowieka. Dlatego zdania ekspertów są podzielone.

Edytowane przez jelonekhihi
Czas edycji: 2016-05-06 o 15:35
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 18:36   #1506
naamarelle
Zakorzenienie

My już od jakiegoś czasu bez czapki chodzimy dziś nawet krótki podkoszulek zaliczony.
Wera bawila się na ogrodzie z kuzynami (6lat dziewczynka i chlopcy 3 latka i 13 miesięcy) ten trzyletni jej tak dokuczal.. Jak tylko podchodzila to już ja bil, uciekał z zabawkami a ona taka grzeczna, po kilku razach odpuscila i bawila się grzecznie w piasku. Szkoda mi jej było ale kuzyn ma wlasnie etap ze wszystko jest jego, on chce mieć zabawki dla siebie a reszta to zagrożenie, ale mala dala sobie rade

Dostalam @, mialam mega bolesną owulacje i zachciewajki przed okresem jak na ciaze. Ale to pierwszy miesiąc bez tabletek antykoncepcyjnych..
Stary 2016-05-06, 18:55   #1507
aczka5
Zakorzenienie

ja dzisiaj bylam u dentysty - zabki zdrowe, tylko krzywa ósemka do usuniecia. no i usunal - o matko jak teraz boli. a jak na zlosc maz dzisiaj caly dZień gdzies, wroci po 22 a Jas mega meczybula.

namarelle, Jas zwykle ma samych starszych kumpli i 'zabawa' wyglada podobnie. dorosna to im pokaza
, uda sie!!!
Stary 2016-05-06, 20:21   #1508
ewka555
Zakorzenienie

Hej, mmgi serdeczne gratulacje !

Łóżeczko stoi, jutro Zuzia eksmitowana do nowego lozeczka i pokoju dziecięcego niech się przyzwyczaja.. Ja dzis na zakupach dla małego, mialam 'dokupic' ubranka, a troche mnie poniosło Fajne te chlopiece !

A i chwale sie ! Byl dzis 9miesieczny Franek, którego Zuzia się na poczatku wstydzila Potem jednak zaczela się z nim bawić i go gonić, na nóżkach !!!! No zapomniala się i 3 razy przeszla sama caly pokój ! Powiedzcie, zd to dobry znak, a nie ze jutro znów na czworaka będzie albo na klęczkach bo jej sie odwidzi próbowanie :p

U lekarza w miarę ok... Mamy badania do zrobienia, USG jajników, kontrola za 3 msce i w lipcu neurolog - tak kontrolnie, ze Zuzia nie chodzi a nie miala takiej wizyty.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

No i Zuza znów nie chce pic. Ręce opadają. Co oczywiście wyszlo w morfologii bo podwyższony hematokryt i hemoglobina, krew zageszczona.. Kupiłam kolejny bidon, żeby ja zachęcić. Chyba z 15 juz..
ewka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 20:22   #1509
ewka555
Zakorzenienie

Zuzi nowe łóżeczko. Wlascicielka zajarana. 😁
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20160506_005.jpg (54,8 KB, 24 załadowań)
Stary 2016-05-06, 20:23   #1510
ewka555
Zakorzenienie

Aczka wspolczuje 8 ale dziwne, ze tak rach ciach i z marszu wyrwal... Mi wychodzą ósemki wciąż. Górne mam w połowie, dolnych brak
Stary 2016-05-06, 20:35   #1511
aczka5
Zakorzenienie

gdzies Ty byla, ze takie fajne te rzeczy dla chlopca?

ta moja ósemka to od dawna byla na tapecie. rosła w bok, w strone policzka. nie miazdzyla pokarmu, trudny dostęp do szczotkowania, 3 raz juz była plombowana. no i zdecydowałam, ze ja usune, a nie po raz kolejny leczyc...

na telu nie widze lozka!

Ewka, oby Zuzia nie zapomniala do jutra jak sie chodzi Jas to tak w kratkę :p najlepiej po kolanach

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

ugotowalam dzisiaj kisiel z truskawek i zjadlam 2 banany przez tego zebola:p
Stary 2016-05-06, 20:54   #1512
naamarelle
Zakorzenienie

Exclamation Dot.: Styczniowe mamusie 2015 cz. V

Ewka555 spróbuj iść z Zuza jakby 'zapomniala' chodzenia do jakiegoś klubu malucha itp. Widocznie wplyw innych dzieci i chcec dorównania im ja bardziej mobilizuje

A ja nauczylam pic Werke z butelki 0,5litrowej. Jest tak zafascynowana tym, ze jak tylko ja widzi to chce pic, może tak spróbuj.

Fajne lozeczko, i bardzo ladne panele oraz kolor ścian

My musimy się starać szybko o dziecko jeśli chcielibyśmy chlopca, maz pracuje przy wydobyciu olowiu a ponoć on nie dość ze wplywa źle na plodnosc, to najpierw 'wybija' męskie plemniki... Większość facetów tam pracujących, i mających dzieci (starajacyh się o potomstwo już po jakimś stażu pracy) ma dziewczynki...

Aczka łacze się w bólu jeśli chodzi o zabawy, strasznie zal mi byli Janiny ktora sama przesypuje piach bo facet niedotykalski byl

Ja w pepco zawsze super chłopięce widzę rzeczy

Edytowane przez naamarelle
Czas edycji: 2016-05-06 o 20:56
naamarelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-06, 21:01   #1513
ewka555
Zakorzenienie

Oja aczka, to kiszka, rzeczywiście lepiej wtedy usunąć. Moj mądry tz to profilaktycznie usunal 3 ósemki, żeby nie przeszkadzały

A ubranka to brałam 62,68 cos tam z 74 z pepco (ale maly wybór byl...) textil market bo tam duzo malych polspiochow, pajaców itd, no i z ewa klucze cos tan wzięłam. Ale tu nie chodzi o firmy, tylko o te calkiem inne wzory, kolory itd.😁 tylko widze ze tz, to by wszystko niebieskie bral A mi się podoba szary dla chłopca. 😁

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Namarele w pepco byly chlopiece super ! Ale rozmiary powyżej 74

Kurczę może masz racje.. Tz jutro w domu wiec odpuszczę jutro troche sprzątania (mam w planie mycie okien, lazienka karcherem, porzadki w dokumentach i garderobie - tz ja bede głównie dyrygować ) i moze pójdziemy z mala na taka sale zabaw chociaż? Bo klubów malucha to u nas nie ma...

Namarele, no to na co czekasz ?,😁
Stary 2016-05-06, 21:02   #1514
aczka5
Zakorzenienie

butelka 0,5 u nas tez robi furore. no i doidy to juz tak konkretnie uzywany. z taka gracja pije smiac mi sie chce wtedy.

Jasek bardzo lubi towarzystwo, ale kiedy jest odrzucany, popychany to zamyka sie w sobie, idzie w kącik, cos pomruczy i sam sie bawi zerkajac na reszte. smutne to. ale wierze, ze to sie zmieni.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

namarelle, ojej to nieciekawa warunki pracy męża
Stary 2016-05-06, 21:02   #1515
ewka555
Zakorzenienie

Dzieki namarele, na tej ścianie chce jeszcze naklejki poprzyklejac - kropki, kropelki albo gwiazdki. No i mamy biala komodę i biurko, w lipcu zrobimy szafę i pokój prawie gotowy
Stary 2016-05-06, 21:03   #1516
aczka5
Zakorzenienie

musze wejsc na kompa i obczaic to foto
Stary 2016-05-06, 21:05   #1517
ewka555
Zakorzenienie

Zuzia pila z doidy a teraz nie chce z nczego. Nie chce pic i koniec.

Aczka to Zuzia jak ktos przychodzi to pierwsze 30min siedzi i obserwuje. Nie rusza się, nie mowi, no chyba ze do mnie przyjdzie...

A wczoraj byla jej dwuletnia koleżanka - szataan wcielony bo chciała zuzce gumkę ściągać z włosów itd ale w niare sie bawily. Zuzie tak się spodobało ze 5 razy ja przytulala na dowidzenia i jak wyszly to podkowka

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez aczka5 Pokaż wiadomość
musze wejsc na kompa i obczaic to foto

E no nic nadzwyczajnego :p łóżeczko i pusta sciana 😁
Stary 2016-05-06, 21:10   #1518
aczka5
Zakorzenienie

urocze sa te buziaki i przytulasy

to szary kolor czy blekitny?

uwielbiam takie listwy przypodlogowe!
Stary 2016-05-06, 21:14   #1519
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
urocze sa te buziaki i przytulasy

to szary kolor czy blekitny?

uwielbiam takie listwy przypodlogowe!

Szary i błękitny. Dwie różne ściany.

A listwy i drzwi to zawsze wiedziałam, ze bede chciała białe
Stary 2016-05-06, 21:16   #1520
aczka5
Zakorzenienie

w moim rodzinnym domu mam biale drzwi, listwy i schody. miod malina.

no ale w swoim mieszkaniu to wiadomo $$$ sie liczylo i wszystko mam brązowe:p
Stary 2016-05-06, 21:25   #1521
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
w moim rodzinnym domu mam biale drzwi, listwy i schody. miod malina.

no ale w swoim mieszkaniu to wiadomo $$$ sie liczylo i wszystko mam brązowe:p

Ja chciałam drzwi drewniane malowane na bialo, ze jakby widac te sloje itd... AL tztowi sie nie widziały i kupiliśmy zwykle..
Stary 2016-05-06, 21:33   #1522
naamarelle
Zakorzenienie

Idz ewka555 na sale zabaw, zobacz jak się cora będzie zachowywala ja mam w planach jeżdżenie do bylej szefowej do zlobka przez okres wakacji, samochód już bede miala wiec mala się będzie bawila z dziećmi do woli

Ja lubię turkus i odcień a'la latte w polaczeniu z bialymi listwami i meblami oraz prowansalski lawendowy !

Ewka555 można powiedzieć ze zaczynamy się starać o potomstwo, ten miesiąc marny w staraniach ale w kolejne się pewnie przyłożymy
Stary 2016-05-06, 21:47   #1523
ewka555
Zakorzenienie

Ja wlasnie rozmyślam jaka zrobić szafe w dziecięcym. Jak sie wchodzi do pokoju to sciana na wprost i na przeciw turkusowa. Sciana po lewej i po prawej szara )

(po prawej za drzwiami szafa ma być na cala ścianę). Komoda, biurko, łóżeczko, drzwi i potem Zuzi lozko białe. I nie wiem czy szafe robić szara czy biala. ...

Ja chce przemalować jedna ścianę w sypialni. Mial być bez cieply i łosoś. Bez dali mi do salonu a w sypialni pomalowali 3 ściany na cytrynowy jasny i jedna lososiowa. Ta lososiowa chce przemalować tylko nie wiem na jaki? Szary? Kawa z mlekiem? Meble wenga..

Namarele no w sumie pisalas o testach, kalafior To owocnych, trzymam kciuki 😁

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Z cyklu: Kalafior ciążowy - mąż do mnie 'wysiadz z auta i sprawdź, który stop mi nie działa, prawy, czy lewy?' A ja 'ale z tyłu, czy z przodu?'.

Chyba się powinnam przefarbować 😅
Stary 2016-05-06, 21:48   #1524
aczka5
Zakorzenienie

cytryna i szary!

kalafiorek 😂
Stary 2016-05-06, 22:05   #1525
ewka1368
Zakorzenienie

Ewka haha padlam ze stopu😁

Aczka bidulko😚

Namarelle powodzenia😚

My po prawej dom obok mamy 2 dziewczyny 12m i 3,5r) a po lewej 4dzieci(16m, 3l i 7,8l)jak z M wyjdziemy z podwórka to sama nie wie w ktora stronę mi uciekać do których dzieci😁
Stary 2016-05-06, 22:32   #1526
jelonekhihi
Zakorzenienie

Ewka555 popieram Aczkę. Zdecydowanie szary kolor. Szafę weź białą, bo ci będzie pasować, gdybyś zmieniła koncepcję kolorystyczną ścian.

Moja też za dziećmi strasznie, najbardziej lubi starsze. Jednak najlepiej się dogaduje z psem. Są w takiej komitywie, że podejrzewam zmowę między nimi. Jak zakładam mu kaganiec to płacze, bo myśli, że mu się krzywda dzieje. Raz mi zrobili "prison break". Mała otworzyła furtkę i w nogi, a ten za nią. Nie wiedziałam, którego łobuza pierwszego łapać. Na szczęście od nas z podwórka wychodzi się na deptak, a nie ulicę i stałam tuż obok, ale furtki już nie zapominam zamykać na klucz. W ogóle robimy na dzielni furorę, bo każdy się dziwi jak to może dziecko po podwórku biegać z luźno puszczonym i większym od niej psem.
Stary 2016-05-07, 07:52   #1527
naamarelle
Zakorzenienie

Jejku jaka piękna pogoda! Marze o wakacjach!
Maz ma popoludniowki a ja mam taka ochotę gdzieś wyjechać z Werka, ale d.pa blada bo mam taki okres ze chyba pampersa zaloze :/ no nie wezmę malej ze soba nigdzie do kabiny w publicznej toalecie:/ bosz.. Kiblujemy pod blokiem dziś pewnie:/

Jelonku ja bylam u koleżanki na wakacjach, zanim pojechaliśmy do jej domu powiedziała nam ze ma psa, ja już w nerwach bo ona miala chodzić do pracy a my normalnie zwiedzać i korzystać z mieszkania pod jej nieobecność a tu pies którego nie znam... Później mówi ze to pitbul! To ja już kilo w gaciach mialam..
Jak zobaczylam jej dzieci, co robią z tym psem to bylam w szoku, później już sama bawilam się z psina. Dzieci jej (bo to suka była) zakladaly ubranka, przykrywamy kocami jak spala, poduszki pod mordę wkladaly i tarmosimy po uszach a pies oaza spokoju.
Ale nie ukrywala znajoma ze w tym wypadku wychowanie tego psa to byka ogromna i ciezka praca by pies nie zdominowal reszty domowników
Stary 2016-05-07, 07:59   #1528
aczka5
Zakorzenienie

u nas tez pieknie. leze w łóżku i przez okno dachowe takie piekne slonce wpada... a maz dzisiaj ma wyjazd... mysle, czy nie pojechac z nim bo bedzie koncert w parku...

tylko to miejsce po zębie mnie caly czas boli poki co.

ja uwielbiam psy, miesiac po urodzeniu Jaska nasz Bolek zmarl. no i juz nie chce wiecej psiakow.

zaufane psy rodziny liżą Jasia bawią sie z nim, ten sie strasznie cieszy i tarmosi. t jak to widzi to dostaje goraczki bialej bo jak to tak dziecko z psem...

a sprawa z tym pitbulem to szacun dla wlascicieli..
Stary 2016-05-07, 07:59   #1529
ewka1368
Zakorzenienie

Namarelle ja bardzo bym chciała jakiegoś psa dla M ale domownicy są na Nie😞

Chociaz jak jedziemy do mamy czy kuzynki to nie podchodzi blisko psa boi sie ale mysle ze jak by miała w domu to by bylo ineczej

U Ciebie fajnie bo kota masz😊

Ja nie cierpię kotow😉
Stary 2016-05-07, 08:19   #1530
jelonekhihi
Zakorzenienie

Aczka tak mi przykro. Ja nie wiem co zrobię jak cos się stanie mojemu psu. Strasznie go kocham. W parze z moją córką tworzą najlepszą parę łobuzów na świecie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości