|
|
#1501 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015 cz. V
Aczka, ja od dawna uważam, że nie ma czegoś takiego jak bunt dwulatka
też uważam, że mądry tekst, wart przeczytania. Uważam też, że małe dzieci takie jak nasze nie są złośliwe ![]() Wkurzyło mnie tylko, że autorka napisała, ze wg psychologów bunt istnieje, bo według tych których cenie i których publikację czytam nie istnieje według części tak, ale nie lubię generalizowania.
|
|
|
|
#1502 |
|
Zakorzenienie
|
mmgi, rozumiem juz co chcialas nam kiedys przekazac, kiedy my przekonane bylysmy, ze dzieci sa zlosliwe. one po prostu nie wiedzą.
ogolnie rzecz ujmując - mózg sie rozwija, a nie bunt dwulatka! |
|
|
|
#1503 |
|
Zakorzenienie
|
mmgi gratuluję i też uważam, że dzieci nie sa złośliwe
Jelonek my bez czapki ale przywiozlam śliczną opaskę ala pin up
|
|
|
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
M dzis bez nakrycia głowy chodzi😊
Mmgi juz kiedys miałam Cię wywolac do tablicy ale moja skleroza postepuje😒 Wpadaj jak będziesz mogla ![]() Moje dziecko dopiero usnelo gdzie zwykle o tej porze juz jest dawno po drzemce...
|
#1505 |
|
Zakorzenienie
|
Czy my to nazwiemy buntem, czy jeszcze inaczej nasze dzieci będą miały okres w życiu, gdy nie będą wiedziały jak poradzić sobie ze swoimi emocjami i będą wyrażały je w niekoniecznie fajny dla nas sposób. Myślę, że trzeba podejść do każdego dziecka indywidualnie, bo nie ma na to jednej recepty.
Moja córka kiedy bawi się na podłodze klockami, misiami itp i zapytam ją "Co robisz?" odpowie "o to!" i pokaże. Kiedy zapytam ją tym samym tonem, a ona robi coś zakazanego np. rozbraja pilota, rwie moje książki itp. to w sekundzie zrywa się i ucieka, na drugi koniec domu ze śmiechem. Wie, bardzo dobrze, że nie wolno jej tego robić, bo by nie uciekała. Wiadomo, że powoduje nią naturalna ciekawość dziecka, ale jest w tym lekka doza złośliwości, bo gdy już powróci z "ucieczki" próbuje robić to samo. Notorycznie wyłącza mi komputer, gdy pracuję, robi to z takim uśmieszkiem i czeka, aż się zezłoszczę, bo i mi nerwy puszczają, gdy trzeci raz zaczynam pisać ważny dokument. Nie wścieka się, gdy jej nie pozwalam, po prostu czeka minutkę i robi to samo. Nie jesteśmy jeszcze na etapie, gdy nie radzi sobie z emocjami. Ma po prostu takie "złośliwe cuś" i momentami ją napada. Jest to dla mnie jak najbardziej rozwojowe, bo ona już teraz testuje moje i swoje granice. Bunt, złośliwość - dla mnie to kwestia semantyki, bo ciężko nazwać to co się dzieje z emocjami, psychice konkretnego dziecka, człowieka. Dlatego zdania ekspertów są podzielone. Edytowane przez jelonekhihi Czas edycji: 2016-05-06 o 15:35 |
|
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
My już od jakiegoś czasu bez czapki chodzimy
dziś nawet krótki podkoszulek zaliczony. Wera bawila się na ogrodzie z kuzynami (6lat dziewczynka i chlopcy 3 latka i 13 miesięcy) ten trzyletni jej tak dokuczal.. Jak tylko podchodzila to już ja bil, uciekał z zabawkami a ona taka grzeczna, po kilku razach odpuscila i bawila się grzecznie w piasku. Szkoda mi jej było ale kuzyn ma wlasnie etap ze wszystko jest jego, on chce mieć zabawki dla siebie a reszta to zagrożenie, ale mala dala sobie rade ![]() Dostalam @, mialam mega bolesną owulacje i zachciewajki przed okresem jak na ciaze. Ale to pierwszy miesiąc bez tabletek antykoncepcyjnych..
|
#1507 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj bylam u dentysty - zabki zdrowe, tylko krzywa ósemka do usuniecia. no i usunal - o matko jak teraz boli. a jak na zlosc maz dzisiaj caly dZień gdzies, wroci po 22 a Jas mega meczybula.
namarelle, Jas zwykle ma samych starszych kumpli i 'zabawa' wyglada podobnie. dorosna to im pokaza ![]() |
|
|
|
#1508 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, mmgi serdeczne gratulacje !
![]() Łóżeczko stoi, jutro Zuzia eksmitowana do nowego lozeczka i pokoju dziecięcego niech się przyzwyczaja.. Ja dzis na zakupach dla małego, mialam 'dokupic' ubranka, a troche mnie poniosło Fajne te chlopiece !A i chwale sie ! Byl dzis 9miesieczny Franek, którego Zuzia się na poczatku wstydzila Potem jednak zaczela się z nim bawić i go gonić, na nóżkach !!!! No zapomniala się i 3 razy przeszla sama caly pokój ! Powiedzcie, zd to dobry znak, a nie ze jutro znów na czworaka będzie albo na klęczkach bo jej sie odwidzi próbowanie :pU lekarza w miarę ok... Mamy badania do zrobienia, USG jajników, kontrola za 3 msce i w lipcu neurolog - tak kontrolnie, ze Zuzia nie chodzi a nie miala takiej wizyty. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- No i Zuza znów nie chce pic. Ręce opadają. Co oczywiście wyszlo w morfologii bo podwyższony hematokryt i hemoglobina, krew zageszczona.. Kupiłam kolejny bidon, żeby ja zachęcić. Chyba z 15 juz.. |
|
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzi nowe łóżeczko. Wlascicielka zajarana. 😁
|
|
|
|
#1510 |
|
Zakorzenienie
|
Aczka wspolczuje 8
ale dziwne, ze tak rach ciach i z marszu wyrwal... Mi wychodzą ósemki wciąż. Górne mam w połowie, dolnych brak
|
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
gdzies Ty byla, ze takie fajne te rzeczy dla chlopca?
![]() ta moja ósemka to od dawna byla na tapecie. rosła w bok, w strone policzka. nie miazdzyla pokarmu, trudny dostęp do szczotkowania, 3 raz juz była plombowana. no i zdecydowałam, ze ja usune, a nie po raz kolejny leczyc... na telu nie widze lozka! Ewka, oby Zuzia nie zapomniala do jutra jak sie chodzi Jas to tak w kratkę :p najlepiej po kolanach![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- ugotowalam dzisiaj kisiel z truskawek i zjadlam 2 banany przez tego zebola:p |
|
|
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
Ewka555 spróbuj iść z Zuza jakby 'zapomniala' chodzenia do jakiegoś klubu malucha itp. Widocznie wplyw innych dzieci i chcec dorównania im ja bardziej mobilizuje
![]() A ja nauczylam pic Werke z butelki 0,5litrowej. Jest tak zafascynowana tym, ze jak tylko ja widzi to chce pic, może tak spróbuj. ![]() Fajne lozeczko, i bardzo ladne panele oraz kolor ścian ![]() My musimy się starać szybko o dziecko jeśli chcielibyśmy chlopca, maz pracuje przy wydobyciu olowiu a ponoć on nie dość ze wplywa źle na plodnosc, to najpierw 'wybija' męskie plemniki... Większość facetów tam pracujących, i mających dzieci (starajacyh się o potomstwo już po jakimś stażu pracy) ma dziewczynki... Aczka łacze się w bólu jeśli chodzi o zabawy, strasznie zal mi byli Janiny ktora sama przesypuje piach bo facet niedotykalski byl ![]() Ja w pepco zawsze super chłopięce widzę rzeczy
Wszystko możemy próbować udaremnić i postanawiać o wszystkim.. Z wyjątkiem tych kilku chwil, które w kapryśny sposób decydują o naszym życiu Edytowane przez naamarelle Czas edycji: 2016-05-06 o 20:56 |
|
|
|
#1513 |
|
Zakorzenienie
|
Oja aczka, to kiszka, rzeczywiście lepiej wtedy usunąć. Moj mądry tz to profilaktycznie usunal 3 ósemki, żeby nie przeszkadzały
A ubranka to brałam 62,68 cos tam z 74 z pepco (ale maly wybór byl...) textil market bo tam duzo malych polspiochow, pajaców itd, no i z ewa klucze cos tan wzięłam. Ale tu nie chodzi o firmy, tylko o te calkiem inne wzory, kolory itd.😁 tylko widze ze tz, to by wszystko niebieskie bral A mi się podoba szary dla chłopca. 😁---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Namarele w pepco byly chlopiece super ! Ale rozmiary powyżej 74 ![]() Kurczę może masz racje.. Tz jutro w domu wiec odpuszczę jutro troche sprzątania (mam w planie mycie okien, lazienka karcherem, porzadki w dokumentach i garderobie - tz ja bede głównie dyrygować ) i moze pójdziemy z mala na taka sale zabaw chociaż? Bo klubów malucha to u nas nie ma...Namarele, no to na co czekasz ?,😁 |
|
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
butelka 0,5 u nas tez robi furore. no i doidy to juz tak konkretnie uzywany. z taka gracja pije
smiac mi sie chce wtedy.Jasek bardzo lubi towarzystwo, ale kiedy jest odrzucany, popychany to zamyka sie w sobie, idzie w kącik, cos pomruczy i sam sie bawi zerkajac na reszte. smutne to. ale wierze, ze to sie zmieni. ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- namarelle, ojej to nieciekawa warunki pracy męża
|
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki namarele, na tej ścianie chce jeszcze naklejki poprzyklejac - kropki, kropelki albo gwiazdki. No i mamy biala komodę i biurko, w lipcu zrobimy szafę i pokój prawie gotowy
|
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
musze wejsc na kompa i obczaic to foto
|
|
|
|
#1517 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzia pila z doidy a teraz nie chce z nczego. Nie chce pic i koniec.
Aczka to Zuzia jak ktos przychodzi to pierwsze 30min siedzi i obserwuje. Nie rusza się, nie mowi, no chyba ze do mnie przyjdzie... A wczoraj byla jej dwuletnia koleżanka - szataan wcielony bo chciała zuzce gumkę ściągać z włosów itd ale w niare sie bawily. Zuzie tak się spodobało ze 5 razy ja przytulala na dowidzenia i jak wyszly to podkowka ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- E no nic nadzwyczajnego :p łóżeczko i pusta sciana 😁 |
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
urocze sa te buziaki i przytulasy
to szary kolor czy blekitny? uwielbiam takie listwy przypodlogowe! |
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
w moim rodzinnym domu mam biale drzwi, listwy i schody. miod malina.
no ale w swoim mieszkaniu to wiadomo $$$ sie liczylo i wszystko mam brązowe:p |
|
|
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chciałam drzwi drewniane malowane na bialo, ze jakby widac te sloje itd... AL tztowi sie nie widziały i kupiliśmy zwykle.. |
|
|
|
|
#1522 |
|
Zakorzenienie
|
Idz ewka555 na sale zabaw, zobacz jak się cora będzie zachowywala
ja mam w planach jeżdżenie do bylej szefowej do zlobka przez okres wakacji, samochód już bede miala wiec mala się będzie bawila z dziećmi do woli ![]() Ja lubię turkus i odcień a'la latte w polaczeniu z bialymi listwami i meblami oraz prowansalski lawendowy !Ewka555 można powiedzieć ze zaczynamy się starać o potomstwo, ten miesiąc marny w staraniach ale w kolejne się pewnie przyłożymy
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie rozmyślam jaka zrobić szafe w dziecięcym. Jak sie wchodzi do pokoju to sciana na wprost i na przeciw turkusowa. Sciana po lewej i po prawej szara )
(po prawej za drzwiami szafa ma być na cala ścianę). Komoda, biurko, łóżeczko, drzwi i potem Zuzi lozko białe. I nie wiem czy szafe robić szara czy biala. ... Ja chce przemalować jedna ścianę w sypialni. Mial być bez cieply i łosoś. Bez dali mi do salonu a w sypialni pomalowali 3 ściany na cytrynowy jasny i jedna lososiowa. Ta lososiowa chce przemalować tylko nie wiem na jaki? Szary? Kawa z mlekiem? Meble wenga.. Namarele no w sumie pisalas o testach, kalafior To owocnych, trzymam kciuki 😁---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Z cyklu: Kalafior ciążowy - mąż do mnie 'wysiadz z auta i sprawdź, który stop mi nie działa, prawy, czy lewy?' A ja 'ale z tyłu, czy z przodu?'. Chyba się powinnam przefarbować 😅 |
|
|
|
#1524 |
|
Zakorzenienie
|
cytryna i szary!
kalafiorek 😂 |
|
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
Ewka haha padlam ze stopu😁
Aczka bidulko😚 Namarelle powodzenia😚 My po prawej dom obok mamy 2 dziewczyny 12m i 3,5r) a po lewej 4dzieci(16m, 3l i 7,8l)jak z M wyjdziemy z podwórka to sama nie wie w ktora stronę mi uciekać do których dzieci😁
|
#1526 |
|
Zakorzenienie
|
Ewka555 popieram Aczkę. Zdecydowanie szary kolor. Szafę weź białą, bo ci będzie pasować, gdybyś zmieniła koncepcję kolorystyczną ścian.
Moja też za dziećmi strasznie, najbardziej lubi starsze. Jednak najlepiej się dogaduje z psem. Są w takiej komitywie, że podejrzewam zmowę między nimi. Jak zakładam mu kaganiec to płacze, bo myśli, że mu się krzywda dzieje. Raz mi zrobili "prison break". Mała otworzyła furtkę i w nogi, a ten za nią. Nie wiedziałam, którego łobuza pierwszego łapać. Na szczęście od nas z podwórka wychodzi się na deptak, a nie ulicę i stałam tuż obok, ale furtki już nie zapominam zamykać na klucz. W ogóle robimy na dzielni furorę, bo każdy się dziwi jak to może dziecko po podwórku biegać z luźno puszczonym i większym od niej psem. |
|
|
|
#1527 |
|
Zakorzenienie
|
Jejku jaka piękna pogoda! Marze o wakacjach!
Maz ma popoludniowki a ja mam taka ochotę gdzieś wyjechać z Werka, ale d.pa blada bo mam taki okres ze chyba pampersa zaloze :/ no nie wezmę malej ze soba nigdzie do kabiny w publicznej toalecie:/ bosz.. Kiblujemy pod blokiem dziś pewnie:/ Jelonku ja bylam u koleżanki na wakacjach, zanim pojechaliśmy do jej domu powiedziała nam ze ma psa, ja już w nerwach bo ona miala chodzić do pracy a my normalnie zwiedzać i korzystać z mieszkania pod jej nieobecność a tu pies którego nie znam... Później mówi ze to pitbul! To ja już kilo w gaciach mialam.. Jak zobaczylam jej dzieci, co robią z tym psem to bylam w szoku, później już sama bawilam się z psina. Dzieci jej (bo to suka była) zakladaly ubranka, przykrywamy kocami jak spala, poduszki pod mordę wkladaly i tarmosimy po uszach a pies oaza spokoju. Ale nie ukrywala znajoma ze w tym wypadku wychowanie tego psa to byka ogromna i ciezka praca by pies nie zdominowal reszty domowników
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
u nas tez pieknie. leze w łóżku i przez okno dachowe takie piekne slonce wpada... a maz dzisiaj ma wyjazd... mysle, czy nie pojechac z nim bo bedzie koncert w parku...
tylko to miejsce po zębie mnie caly czas boli poki co. ja uwielbiam psy, miesiac po urodzeniu Jaska nasz Bolek zmarl. no i juz nie chce wiecej psiakow. zaufane psy rodziny liżą Jasia bawią sie z nim, ten sie strasznie cieszy i tarmosi. t jak to widzi to dostaje goraczki bialej bo jak to tak dziecko z psem... a sprawa z tym pitbulem to szacun dla wlascicieli.. |
|
|
|
#1529 |
|
Zakorzenienie
|
Namarelle ja bardzo bym chciała jakiegoś psa dla M ale domownicy są na Nie😞
Chociaz jak jedziemy do mamy czy kuzynki to nie podchodzi blisko psa boi sie ale mysle ze jak by miała w domu to by bylo ineczej U Ciebie fajnie bo kota masz😊 Ja nie cierpię kotow😉
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
Aczka tak mi przykro. Ja nie wiem co zrobię jak cos się stanie mojemu psu. Strasznie go kocham. W parze z moją córką tworzą najlepszą parę łobuzów na świecie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.

też uważam, że mądry tekst, wart przeczytania. Uważam też, że małe dzieci takie jak nasze nie są złośliwe 

Fajne te chlopiece !
ale dziwne, ze tak rach ciach i z marszu wyrwal... Mi wychodzą ósemki wciąż. Górne mam w połowie, dolnych brak