|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
hej Zollerki
takiej prawdziwej smiateny tez szukalam, i najlepsza jaka znalazlam to w Carefour - rosyjska Smetana. pycha!!! taka wlasnie nasza 18% ale super kremowa; poza tym ja od dawna robie mizerie z dobrym jogurtem i smakuje pysznie ![]() pozdrawiam asia
![]() |
#1532 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Witaj Zollerki ! ![]() Jasne, zakreślaj się w sondzie nasza nowa Abudhabijko ![]() W której części miasta mieszkasz? Śmietana... jak już Jovikzu ![]() Daj znać jak się ogarniesz o zrobimy małe spotkanie przy kawie/herbacie/innych napojach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1533 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Asiu, (ja tez jestem Asia) ;-) dzięki za info. No ja jem tylko te krotkie ogorki, bo bardzo mi smakuja, a ze smietano-jogurtami juz eksperymentowalam, ale popatzre jeszcze w kerfurze, czy znajde ta rosyjska ;-) Buzka! ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Ewa, juz sie zaznaczam.. hihi.. Teraz jestem w starym mieszkaniu Hamdam/Al Salam a przenosimy sie dwa skrzyzowania dalej od w strone Khalidiya, czyli cos kolo Liwa Centrum.. Nie jestem pewna, bo jeszcze mieszkania nie widzialam, a firma juz je nam wynajela, wiec ;-) dam sie zaskoczyc ;-) A na kawke jak najbardziej jestesmy umowione.. Ok, zmykam na Cornishe na jakies pozne sniadanko, a mzoe jzu wczesny lunch ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1534 |
|
Zollerki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1535 |
Rozeznanie
|
Dzen Dobry wszystkim
![]() Dawno mnie tu nie bylo ![]() Mam nadzieje ze 2011 bedzie lepszy ![]() Jak tam uwas? co porabiacie? co u was nowego?
![]() |
#1536 |
Raczkowanie
|
hehej
widze ze naprawde tutaj cos strasznie puuusto...... ja mam troche czasu bo wlasnie jestem 2 dzien w Muscat , Oman!!!! przyznam ze bardzo mi sie tu podoba - bo nie ma wielkich szklanych wiezowcow!!!!! wszystko niska zabudowa z bialych domow i plaze!! - wczoraj moj maz nie pracowal wiec mielismy gdzie pospacerowac. Obejrzelismy 2 forty - zamki na skalach wybudowano przy samej lini brzegowej. Wzdluz brzegu biegnie droga oraz deptak a na nim bardzo ladne rzezby i altanku z azurowa kopula podswietlana od wewnatrz - wieczorem efekt przepiekny. weszlam na souq - czyli taki miejscowy targ - mnostwo sklepow z perfumami, tekstyliami, znane buty z zawijanymi czubkami we wszystkich kolorach - takie jak w Sex in the city kupila sobie ta blondynka - imienia nie pamietam. oczywiscie idac prawie kazdy sprzedawca wola : posze pani, u mnie dobra oferta, dam upust .. i inne rozne stwierdzenia zeby tylko wejsc i cos kupic. ja skusilam sie tylko na gliniane wypalane swieczniki do ktorych mozna wlozyc np wiorki drzewa sandalowego, jasminu, i wtedy mamy piekny zapach roznoszacy sie po okolicy. jak wroce do domu wrzuce zdjecia do albumu i przesle link. dzisiaj moj maz idzie na spotkanie wiec ja ide pochodzic po plazy - sklepow za bardzo tu nie ma, jesli chodzi o wielkie Mall, ale tego mam dosyc w Abu Dhabi. chcialam skorzystac z basenu i powylegiwac sie na lezaku ale zapomnialam kostiumu!!!!! a tu wlasnei nie ma gdzie kupic... ![]() zaraz ide na sniadanie bo juz mi burczy w brzuchu, pozdrowienia dla wszystkich
![]() |
#1537 |
Przyczajenie
|
wlasnie chcialam spytac czy dobrze oddany byl klimat a-d w Seksie w wielkim miescie II
![]()
![]() |
#1538 |
Przyczajenie
|
Witajcie ;-)
na wstepie, mieszkam w Polsce, jestem mężczyzną co moze wydać się Wam dziwne skoro trafiłem na to forum... ;-) Mianowicie trafiłem na nie w poszukiwaniu widomości o Dubaju oraz Abu Dhabi, od miesięcy już wałkuję ten temat, czytam blogi Polaków ktorzy tam mieszkają, myślę że sporo już wiem. Sam od jakiegoś czasu szukam u "Was" pracy jako grafik ;-) Jak na razie udało mi się "przewałkować" 5 pierwszych podstron oraz 3 ostatnie tego tematu xD spoooooro się tego nazbierało (swoją drogą widać że Polki potrafią się razem trzymać za granicą za co Wam gratuluję! ;-) Tutaj pytanie głównie do "Eva ID" ponieważ widzę że chyba jesteś mocno w temacie, ale jesli ktoś inny zna odpowiedzi na moje pytania to również moze je udzielić ![]() Po 1 zostałem szczęśliwym posiadaczem biletu w maju do Dubaju ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1539 | ||||||
|
Witaj Jumeirah
![]() Jakby co, to jestem w Clubie codziennnie, tam mnie znajdziesz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Abu Dhabi najprościej w świecie NIE DA się podrobić ![]() Cytat:
Witaj Patryk ![]() Rozumiem, że grafik komputerowy? Skoro masz bilet to i Wizę jak rozumiem też masz? Cytat:
![]() hihihihi... Skoro masz 8 dni, to powinieneś też zapewnieć sobie wcześniej miejsce noclegowe. Cytat:
TUTJ -> https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1326 Cytat:
2) Nocowanie na plaży w śpiworze? Powiedz, że żartujesz? 3) już podawałam linki do agencji pracy, przeszukaj wątek, jest opcja "wyszukiwarki w wątku"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1540 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() dziękuje Ci za tą odpowiedź szczególnie za namiary na hotel! ![]() tak jako grafik komputerowy, nie, nie lecę w przedziale bagażowym (była promocja na loty po 1200zł którą można było zbić do 560zł - promocja jednorazowa) tak, wizę załatwię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1541 |
Raczkowanie
|
przepraszam, ze wbijam się w wątek, ale drogie panie potrzebuję waszej pomocy!
otóż zbliżają się urodziny Tż - chciałabym mu sprezentować wyjątkowy prezent - płytę z życzeniami urodzinowymi z całego świata ![]() czy byłaby jakaś odważna wizażanka która wysłałaby mi taki krótki filmik z życzeniami? może być po polsku lub kilka słów w innym języku z zaznaczeniem z jakiego kraju? Będę bardzo wdzięczna za pomoc ![]() damian lat 19 - moze coś o zdaniu dobrze maturki ![]() ![]() kontakt na PW lub mail rejestra_cja@interia.pl dzieki wielkie ![]() ![]() jezeli nie bedziecie chcialy sie pokazac to moze jakas wiadomosc glosowa? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1542 |
Raczkowanie
|
przyznaj sie patryk gdzie ty taka oferte wyczailes na lot nawet za 1200zl ??????? jak sie przyznasz to moze ci cos skolujemy tanszego do spania !!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1543 |
Przyczajenie
|
haha trzymam za słowo
![]() a wiec Łotewskie linie lotnicze AirBaltic latają bezpośrednio z Rygi do Dubaju, są to tanie linie lotnicze co oznacza że płacisz np. za posiłek na pokładzie jeśli jesteś głodny, ale przelot masz w komfortowych warunkach więc spoko ![]() ![]() ![]() pozdrawiam! ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- np. teraz sobie sprawdziłem przykładowo maj i bez problemów są ceny przeliczając na złotówki po 1390zł , trzeba "czatować" na promocje która są co jakiś czas i te ceny zbijać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1544 |
|
Dla prawdziwych fanatyków sportu, specjalna wiadomość
![]() KLIK -> 2011 Laureus World Sports Awards będzie miało miejsce w Emirates Palace w Abu Dhabi, 7 Lutego ![]() Zapowiedzieli się znakomici goście, m.in. ![]() Ruud Gullit, Marvelous Marvin Hagler Oscar Pistorius, Boris Becker, Mika Hakkinen, Gary Player, Franz Beckenbauer, Sergey Bubka, Kelly Holmes, Bobby Charlton, Kip Keino, Lucas Radebe, Nadia Comaneci, Monica Seles, Mark Spitz, Marcel Desailly, Kapil Dev, Daley Thompson, Sean Fitzpatrick, Edwin Moses, Dawn Fraser, Nawal El Moutawakel, Pieter Van den Hoogenband, Frankie Fredericks, Steve Waugh, Tanni Grey-Thompson & Ilie Nastase. Podaję link do listy nominowanych The full list of nominees for the 2011 Laureus World Sports Awards <- KLIK Osobiście kibicuję aby to Sebastian Vettel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-24 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1545 |
Przyczajenie
|
zdecydowania za dobrze tam macie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1546 |
BAN stały
|
Witam Wszystkich na tym forum !
Wlasnie zakupilismy bilety do Dubaju zeby zobaczyc ... troche ... swiatla. Tu w Europie, od jakichs 6 miesiecy nie widzimy slonca, bo zakryli nam niebo gesto warstwa chmur chemicznych ( chemtrails ). Niestey, z aktualnych zdjec Emiratow widze i tu „znajome obloki” ... Wybralismy jednak Emiraty dlatego, ze tu jest stosunkowo blisko od nas i zawsze jakies szanse na slonce ( w powownaniu z Italia, gdzie mieszkam ) istnieja. Bardzo uprzejmie prosilabym, w zwiazku z powyzszym, o pare wskazowek „ z pierwszej reki”. Moze Eva, znalazlaby moment czasu ? Bylabym niezmiernie wdzieczna ! Druga polowa lutego ( z tego, co juz wycztalam na forum ) powinna odpowiadac koncowi tradycyjnego polskiego lata. Powinna. Ale czy wystarcza w Emiratach lekkie, letnie pizamki dla zmarzlakow czy tez musze zapakowac jakas flanelowa ( co to zajmuje sporo miejsca w bagazu, wiec wolalabym ostroznie z ewentualnym z nadmiarem ) ? Jestesmy oboje ( para malzenska „ ze stazem” ) bardzo „proekologicznie” nastawieni, w zwiazku z czym, m.inn. nie uzywamy zadnych chemicznych kremow przeciwslonecznych – tych z filtrem w szczegolnosci. Czy sa do nabycia w Dubaju kremy ochronne 100% organiczne ? Co do okularow: czy bez nich ostrosc slonca pozwoli nam na normalne funkcjonowanie ? I kolejne pytanie: jako ze w Europie nie mozna juz praktyczne nigdzie dostac bielizny bez sztucznych dodatkow, moge liczyc na zaopatrzenie sie, w Dubaju, w bielizne 100% bawelniana ( moze byc len a takze jedwab ) ? Czy istnieja dobre ale nie ekskluzywne knajpki wegatarianskie gdzie mozna jesc glownie na surowo ? Chcemy sobie zafundowac 15 dni wolnych od stresow i mozliwe pelnych naturalnego swiatla i zobaczyc jak to jeszcze zyje sie bez zaprogramowanego i wdrazanego zubozenia ( tzw. kryzysu ). Mam nadzieje, ze wybow Emiratow okaze sie wlaciwy. Lacze moc serdecznosci dla wszystkich ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1547 | |||||
|
Witaj Sole ![]() Cytat:
Druga połowa Lutego w Emiratach jest zazwyczaj ciepła i przyjemna, to w pierwszej połowie mogą zdarzyć się deszcze. Woda w Zatoce będzie jeszcze zimna, najlepszy czas tutaj to Marzec/Maj. Ubranie letnie i po jednej "cieplejszej" rzeczy powinno wystarczyć. Pojęcia nie mam nawet o istnieniu takowych, jestem w 100% NIE ekologiczna ![]() Cytat:
Bez okularów będzie trudno, światło słoneczne w Emiratach jest zdecydowanie silniejsze niż w Europie. ![]() Cytat:
Bo w La Senza są jakieś bawełny i jedwabie. Cytat:
Hehehehehe.... pytanie nie do mnie, gdy zamawiam Lamb Shank, to absolutnie bez warzyw. ![]() Jest tu wielu Hindusów, więc wegetariańskie knajpki są napewno. Trzeba zerknąć w TimeOutDubai.... http://www.timeoutdubai.com/ Cytat:
Emiraty, Dubai to luksus i przepych, gdzie tu jakaś naturalność? Na przykład wodę w kranie mamy morską odsalaną, fajnie jest ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1548 |
BAN stały
|
Dzieki, Evo, za szybka odpowiedz
i za podany link ! Wynalazlam, poprzez internet, Golden Sands Hotel Apartments, DUBAI, ktore to locum, ze zdjec na stronie internetowej, w wydaje mi sie optymalne jak na nasze potrzeby. Twoim zdaniem moze byc ? Chcemy sie troche powalesac, bedac wolnymi od koniecznosci przestrzegania jakichkolwiek godzin. Jesli chodzi o kremy, to mialam na mysli cos w rodzaju maselka "carite " ( w Polsce tez mozna kupic w niektorych sklepach ), ktore jednak ma jeden mankament: swieci buzia nim wysmarowana. Dzieciom to nie ujmuje urody, ale nam ... hmmm... No ale zawsze lepsze to niz nic, tudziez kremy z chemicznym filtrem. Troche mnie zasmucials swoim postem, bo mialam jednak nadzieje, ze jakies specjaly "tubylcze", a raczej wywodzace sie z tubylczej tradycji, maja jakis swoj, nawet tylko maly, rynek. Gdybys mogla mi jeszcze powiedziec jakie z owocow lokalnych beda w pelni dojrzale i slodkie w drugiej polowie lutego ( chodzi mi tylko o te Emirackie, nie importowane ) ? No i z warzyw , gdybys wiedziala ? Bede Ci wdzieczna za kazda informacje ! Serdecznosci ! Edytowane przez Sole Czas edycji: 2011-01-26 o 17:00 Powód: bledy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1549 | ||
|
Nie byłam, nie widziałam... ale z wyglądu taki se Hotel i już.
![]() Lepiej było do Qasr Al Sarab <-KLIK pojechać, to dopiero super miejsce. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Sole, ja naprawdę tak delikatnie zapytam, czy Ty wiesz, gdzie są Emiraty? ![]() Wiesz? I wiesz, CO tutaj rośnie? ![]() Otóż DAKTYLE no i daktyle... no a jak ktoś szuka czegoś naprawdę niezwykłego, no to znajdzie daktyle!!!! http://www.uaeinteract.com/nature/plant/index.asp Niemal wszystko jest z importu, jem Australijskiego Wagyu Beef steka z sałatą z Włoch popijając Francuskim winem, aby potem zjeść Egipskie truskawki polane Libańską bitą śmietaną... zapomniałabym o przystawkach z Meksyku i super boczku z Polski ![]() ![]() aaaa... warzywa, a fuj nie jadam ale są z Libanu, Egiptu, Jordanii, Indii, itp. ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-26 o 18:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1550 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1551 | |
|
Cytat:
Witaj Agni ![]() Po co zacytowałaś pierwszego posta? To tylko informacja początkowa wątku, możesz to wyedytować? Chętnie pomożemy Ci się odnaleźć w AbuDhabijskiej rzeczywistości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1552 |
BAN stały
|
Witaj Evo i dzieki wielkie za odpowiedz !
Na wstepie zapewniam Cie, ze wiem gdzie sa Emiraty, bowiem – zanim moj wybor padl wlasnie na nie – przeanalizowalam wszelkie inne „mozliwosci wypoczynkowe”. Tak wic odpadla Afryka polnocna ( ktora aktualnie probuje oprzec sie wyzyskowi ) i gdzie moglabym „kursowac” tylko z hotelu na plaze i odwronie – niczym w jakims rezerwacie. Z podobnych powodow odpadla Afryka srodkowa no i o reszcie swiata zaoszczedze Ci relacji. Z tego co znalazlam na temat Emiratow wynikaloby ze , cytuje : „ W Ras- al-Khaimah napotkamy zróżnicowaną przyrodę. Są tutaj góry i doliny, pustynia i morze. Dzięki górskim źródłom ta kraina należy do najbardziej urodzajnych i rozwija się tutaj rolnictwo. Stąd też rejon ten stał się ważnym dostarczycielem żywności dla pozostałych emiratów”. To sa info z nternetu i moga miec niewiele wspolnego z rzeczywistoscia ( wszystko zalezy od tego, jaki cel przyswieca temu, co informacje nadaje). Moja obecnosc na tym forum jest podyktowania checia dotarcia do mozliwie najbardziej wiarygodnych informacji. Dzieki za podanie limku o hotelu, zaraz na niego zerkne. Na razie ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1553 |
|
Hej Sole
![]() No z tymi daktylami to przesadziłam ![]() United Arab Emirates - Agriculture <- KLIK tu jest rzetelna informacja co się produkuje z płodów rolnych. Pod tym względem, zdecydowanie lepiej jest w Omanie.
![]() |
![]() |
#1554 |
BAN stały
|
Dzieki, Evo, za bardzo przydatny link !
Jako ze na razie mamy tylko bilety do Emiratow i zadnego hotelu jeszcze nie wybralismy, Oman jest jak najbardziej brany pod uwage ! Powiedz mi : czy tam mozemy byc bezpieczni i swobodni ? Czy mozemy znalezc tam ( byle nie bylo za daleko od Dubaju !) jakis mily i czysty pensjonat ? I jeszcze : czy wloskie prawo jazdy pozwoli nam na wypozyczenie samochodu na ok 10 dni ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1555 | |||
|
Cytat:
Nie wiem o jakie bezpieczeństwo Ci chodzi dokładnie? Swoboda jest inna niż w Europie. Kolejne mam nadzieję przydatne linki: No kissing please, you are at a mall <- Dress code: The long and short of it <- Cytat:
Cytat:
Tak, zdecydowanie możecie wypożyczyć samochód ![]() Prawo jazdy włoskie czy miedzynarodowe?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1556 |
BAN stały
|
Dzieki za wszytkie info, wlasnie wpisalam w wyszukiwarke "Muscat" i bede szukac dogodnego miejsca.
Nie mamy prawa jazdy miedzynarodowego, tylko wloskie ( UE ) - to nie wystarczy do wypozyczenia samochodu na 1o dni ??? To wazny szczegol. Serdecznosci ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1557 | |||
|
Cytat:
Wymagane jest Prawo Jazdy Międzynarodowe: Cytat:
Dubai driving license <- FAQ Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-01-28 o 05:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1558 |
Raczkowanie
|
hej
Eva wlasnie czytam ze niby na wloskim nie mozna, ale jak my bylismy rok temu na tydzien, to tez mamy tylko polskie i mozna bylo wyporzyczyc. Czy we wloskim prawie jazdy sa tez napisy po angielsku?? my nie mieslismy zadnych problemow.. pozdrawiam ps. wlasnie bylismy na filmie the Mechanic.... wszystkie sceny lozkowe wyciete ha ha ha ale film moze byc...
![]() |
#1559 |
|
Jovikzu, widzisz właśnie mnie samą to trochę zdziwiło, bo w tamtym roku jeśli dobrze pamiętam, jeden mój znajomy z Włoch wypożyczał auto w Dubaiu, a nie miał International Driving Permit tylko Włoskie Prawo Jazdy ze znaczkami unijnymi.
Możliwe, że to takie prawo nie bardzo przestrzegane? ![]() Ciekawe, czy inni mają jakieś swoje doświadczenia z wypożyczaniem samochodu tutaj?
![]() |
![]() |
#1560 |
BAN stały
|
Dzieki za te wszystkie wiadomosci odnosnie mozliwosci wypozyczenia auta i prawa jazdy.
Sprawdzilam, ze dla mnie to troche "zachodu" z tym wyrobieniem miedzynarodowego: musze zaniesc 2 fotki, udac sie do urzedu ( czego nie cierpie ) no i oplacic ten swistek. Lepiej by bylo moc na prawie jazdy krajowym ! Bede patrzec jeszcze na te strone: moze dojda inne obserwacje, ktore pozwola wyciagnac wniosek, ze mozna "ryzykowac" bez chodzenia po urzedach tutaj. Serdecznosci ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.