skończyłam studia i jestem bezrobotna - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-13, 10:35   #1531
susinka1
Raczkowanie

Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
W zeszlym roku mialam 2 miesieczne praktyki w urzedzie. Moj problem z praktykami jest taki, ze studiuje dziennie, wiec nie moge chodzic do pracy po 8h. Czesci pracodawcow sie to nie podoba. A druga rzecz jest taka, ze mieszkam i studiuje w chwili obecnej za granica i nie mam pozwolenia na prace, wiec poszukam czegos jak wroce do domu.
Jako student za granicca masz prawo do pracy. W krajach UE jest to bodajże 20h / tydzień.
Z tego co wiem w USA tez można pracować jako student.
Z resztą większosć cywilizowanych krrajów daje taką możliwość. Różnica polega jedynie na tym, że nie może być to cały etat i przepisy regulują maksymalną wysokość kwoty, którą możesz zarobić

bravurka ciekawy ten artykuł sporo w nim racji niestety. Tylko nasówa mi się jedno zasadnicze pytanie. Mianowicie owe kursy i szkolenia kosztują. Skąd brać na nie kasę jeśli jest się bez pracy albo zarabia się minimum???????? hyyyyy?????? :conf used:
Sama bym kilka takich kursów zrobiła tylko kasy brak
susinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 10:50   #1532
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez susinka1 Pokaż wiadomość

bravurka ciekawy ten artykuł sporo w nim racji niestety. Tylko nasówa mi się jedno zasadnicze pytanie. Mianowicie owe kursy i szkolenia kosztują. Skąd brać na nie kasę jeśli jest się bez pracy albo zarabia się minimum???????? hyyyyy?????? :conf used:
Sama bym kilka takich kursów zrobiła tylko kasy brak
Hmm nie wiem jak gdzieś indziej, ale u mnie na uczelni można było sobie zrobić uprawnienia, za na prawdę niewielką kwotę. Szkolenie kosztowało bodajże 30 zł a egzamin koło 80.
Myślę, że uczelniane biura karier mają w ofercie różne kursy i praktyki.
Ba, nawet mi się przypomniało - byłam przecież na kursie organizacji BEST w Rydze, 2 tygodnie. Zapłaciłam tylko za przejazd. Wystarczyło po prostu wysłać aplikację po angielsku.
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 12:10   #1533
bravvurka
Zadomowienie

MarudexuS - ja akurat nie szukam swojej pierwszej pracy Szukam drugiej i pomimo, że mam niewielkie doświadczenie to i tak pracodawcy szukają pracowników z podobnym doświadczeniem na dane stanowisko.

Odebrałam dziś moje stypendium za chodzenie na kurs o 60zł niżbym dostała zasiłek normalnie Jeszcze raz w czerwcu dostanę a potem znowu 408 zł chyba, że jakaś praca się trafi
Stary 2009-05-13, 12:26   #1534
MdM
in love with life

Cytat:
Jako student za granicca masz prawo do pracy. W krajach UE jest to bodajże 20h / tydzień.
Z tego co wiem w USA tez można pracować jako student.
Z resztą większosć cywilizowanych krrajów daje taką możliwość. Różnica polega jedynie na tym, że nie może być to cały etat i przepisy regulują maksymalną wysokość kwoty, którą możesz zarobić
Moge pracowac 90 dni bez pozwolenia na prace, ale wiekszosc tutejszych pracodawcow mowi od razu nie, jak to slysza. Poza tym i tak mam tu sporo do roboty, wiec zbyt aktywnie tej pracy nie szukam
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 13:57   #1535
paulinka_22
Rozeznanie

GG do paulinka_22

Ja dawno się nie odzywałam,ale moja cierpliwość została wreszcie nagrodzona-za 2 tygodnie zaczynam pracę

paulinka_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 14:04   #1536
susinka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinka_22 Pokaż wiadomość
Ja dawno się nie odzywałam,ale moja cierpliwość została wreszcie nagrodzona-za 2 tygodnie zaczynam pracę
Chwal się chwal koleżanko. Co gdzie i jak?
Hehehe tzn gdzie będziesz pracować? No i stanowisko jakie? Podbuduj nas troszkę, że jednak można
Stary 2009-05-13, 15:19   #1537
paulinka_22
Rozeznanie

GG do paulinka_22

W US na stanowisku straszego referenta,śmieszna sprawa,bo byłam na rozmowie w marcu-było 80 osób na miejsce (wszyscy po pracy lub stażu w US,tylko ja bez doświadczenia),zatrudnili kogoś innego,a dziś dzwoni do mnie pani z tego urzędu i mowi,że osoba,która zatrudnili zrezygnowała z powodów zdrowotnych i czy zgadzam się jeszcze na prace Oczywiście jestem MEGA SZCZĘŚLIWA Teraz tylko załatwiam badania i czekam na podpisanie umowy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 17:44   #1538
bravvurka
Zadomowienie

Paulina - Gratuluję!!! Właśnie ostatnio tak sobie myślałam, że o nas zapomniałaś Jak Twój doktorat?
Stary 2009-05-13, 18:34   #1539
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

paulinka_22, gratulacje

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 18:56   #1540
iizabelaa
Zakorzenienie

gratulacje
Stary 2009-05-13, 19:52   #1541
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

paulinka_22 gratuluję! i baaardzo zazdroszczę Też w marcu byłam na rozmowie w skarbówce, podobno zajęłam 2. miejsce, ale niestety osoba, która była 1. mocno się tam trzyma

Wiecie, mam dziś okropnego doła. Zaczęło się wczoraj wieczorem, jak dzwonił do mnie TŻ. Powiedziałam mu, że uczę się do tej najbliższej rozmowy o której wam pisałam. Tamta praca byłaby w jeszcze innej miejscowości niż my mieszkamy (teraz tez mieszkamy w różnych) i powiedział mi że jak tam dostanę pracę, to jeszcze mniej będziemy się widywać. Potem zaczął mi mówić, że teraz z pracą jest bardzo ciężko, więc ja powinnam wziąść sobie jakąkolwiek robotę w jego miejscowości, by być blizko Jego. Czyli nie powinnam się unosić tak tym, że ja mam magistra ekonomi i powinnam brać sie za np sprzątanie bo inaczej my nigdy nie będziemy razem Powiedział jeszcze parę innych rzeczy podobnych do tego co wyżej... w każdym razie poczułam, jakby zarzucał mi to, że chcę mieć pracę biórową (już nawet nie koniecznie niewiadomo jaką, byleby tylko trochę podobna do mojego kierunku) a powinnam rozglądać sie za czymś blizko niego - za mniej niż minimalna krajowa i potem mieszkać z Jego rodzicami w bloku (bo za tyle to nic sobie nie wynajmę).

Czułam się jakby mi podcinał skrzydła, moje wymagania co do pracy i tak są bardzo niskie, a on mi nagle każe zapomnieć o tym że mam studia, przekreślić te wszystkie lata męki i starań i zachowywać sie jak osoba po podstawówce Bez kwalifikacji i wogle bez niczego

Wogle, to przekonał mnie wczoraj, że ja nigdy nie będę z nim szczęśliwa, bo nasza sytuacja nigdy się nie zmieni, że nigdy nie dostanę dobrej pracy, bo taki jest ten świat i że nigdy nei będziemy mieszkać razem, bo nas nie będzie na to stać

Dziś do mnei przyjechał, dał kwiatka i przeprosił, tłumaczył, że gadał głupoty bo był śpiący... Ale mi i tak cały czas było i jest tak smutno... Juz mnie nawet nie cieszyło to, że go widzę...

Nawet teraz jak wam to piszę to ryczę Nie mam już siły na nic

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 20:00   #1542
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
paulinka_22 gratuluję! i baaardzo zazdroszczę Też w marcu byłam na rozmowie w skarbówce, podobno zajęłam 2. miejsce, ale niestety osoba, która była 1. mocno się tam trzyma

Wiecie, mam dziś okropnego doła. Zaczęło się wczoraj wieczorem, jak dzwonił do mnie TŻ. Powiedziałam mu, że uczę się do tej najbliższej rozmowy o której wam pisałam. Tamta praca byłaby w jeszcze innej miejscowości niż my mieszkamy (teraz tez mieszkamy w różnych) i powiedział mi że jak tam dostanę pracę, to jeszcze mniej będziemy się widywać. Potem zaczął mi mówić, że teraz z pracą jest bardzo ciężko, więc ja powinnam wziąść sobie jakąkolwiek robotę w jego miejscowości, by być blizko Jego. Czyli nie powinnam się unosić tak tym, że ja mam magistra ekonomi i powinnam brać sie za np sprzątanie bo inaczej my nigdy nie będziemy razem Powiedział jeszcze parę innych rzeczy podobnych do tego co wyżej... w każdym razie poczułam, jakby zarzucał mi to, że chcę mieć pracę biórową (już nawet nie koniecznie niewiadomo jaką, byleby tylko trochę podobna do mojego kierunku) a powinnam rozglądać sie za czymś blizko niego - za mniej niż minimalna krajowa i potem mieszkać z Jego rodzicami w bloku (bo za tyle to nic sobie nie wynajmę).

Czułam się jakby mi podcinał skrzydła, moje wymagania co do pracy i tak są bardzo niskie, a on mi nagle każe zapomnieć o tym że mam studia, przekreślić te wszystkie lata męki i starań i zachowywać sie jak osoba po podstawówce Bez kwalifikacji i wogle bez niczego

Wogle, to przekonał mnie wczoraj, że ja nigdy nie będę z nim szczęśliwa, bo nasza sytuacja nigdy się nie zmieni, że nigdy nie dostanę dobrej pracy, bo taki jest ten świat i że nigdy nei będziemy mieszkać razem, bo nas nie będzie na to stać

Dziś do mnei przyjechał, dał kwiatka i przeprosił, tłumaczył, że gadał głupoty bo był śpiący... Ale mi i tak cały czas było i jest tak smutno... Juz mnie nawet nie cieszyło to, że go widzę...

Nawet teraz jak wam to piszę to ryczę Nie mam już siły na nic
Jak to czytam to i mi jest jakos smutno. Ale mnie to sie wydaje, ze on jest zazdrosny czasem, ze ty masz studia (bo wywnioskowalam z tego, ze on nie) i ze szukasz lepszej pracy, czyli lepszej placy, czyli lepszego zycia.
Ja bym nie rezygnowala z poszukiwania pracy biurowej. Nie mozna myslec tylko o sobie, a on tak wlasnie robi. Poza tym czemu to wlasnie ty masz sobie znalezc prace blizej niego. A on to co??
No i najwazniejsze: Nie daj sie wrobic w mieszkanie z jego rodzicami!! Nie wazne czy przed slubem, czy po slubie, czy na stale, czy tylko tymczasowo. Mlodzi ludzie powinni mieszkac osobno, nigdy z rodzicami. Dlatego powinnas dazyc do tego, zeby jednak miec prace, gdzie nie beda placili groszy, zebyscie mogli cos razem wynajac. A on to jakie ma plany na zycie?? Ciagle chce mieszkac z mamusia?? Nie jest na to za stary??
Stary 2009-05-13, 20:10   #1543
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

mam takie samo zdanie na ten temat ja Ty MdM Ale jest mi tak bardzo przykro słyszeć to wszystko od tak blizkiej mi osoby

Mój TŻ nie ma studiów i jest za stary ta takie życie jakie prowadzi, ale to już inna historia...
Stary 2009-05-13, 20:24   #1544
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
mam takie samo zdanie na ten temat ja Ty MdM Ale jest mi tak bardzo przykro słyszeć to wszystko od tak blizkiej mi osoby

Mój TŻ nie ma studiów i jest za stary ta takie życie jakie prowadzi, ale to już inna historia...
Rozumiem. Slowa potrafia bardzo ranic. Moze powinniscie przeprowadzic powazna rozmowe. I bardziej nie na temat tego co powiedzial tylko co dalej. W sensie z Wami (pod katem wspolnego mieszkania lub planow na takowe mieszkanie), co z twoja praca (ewentualnie jego).
Faceci (niektorzy) nie lubia jak dziewczyna jest od nich inteligentniejsza. A poniewaz skonczylas studia to jestes. Chyba w tym tkwi czesc problemu. Moze powinien sie przekonac, ze bycie z inteligentna i wyksztalcona kobieta to same zalety?
Stary 2009-05-13, 20:37   #1545
paulinka_22
Rozeznanie

GG do paulinka_22

Dziewczyny dziękuję Wam bardzo Ja już miałam takiego doła z powodu braku tej pracy,że nawet nie zdajecie sobie sprawy...Kasia 083 nie poddawaj się,jak widzisz na moim przykladzie wszystko jest możliwe,a jeszcze tak się w moim zyciu poukładało,że poznałam cudownego faceta,do tego ta praca,więc wszystko powoli zaczyna się układać Oczywiście zdam Wam relację z pierwszego dnia w pracy

Stary 2009-05-13, 20:39   #1546
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Dziś cały dzien rozmawialiśmy o tym. chyba sam do tego doszedł, bo nie musiałam nic mówić, a on przyszedł z kwiatkiem, przepraszał mnie itd... Wszystko już jest wyjaśnione, on wie jak ja sie czuję, ale co powiedział, to powiedział. Teraz mówi inaczej, ale czy na pewno tak myśli? Smutno jest mi więc dalej
Stary 2009-05-13, 20:42   #1547
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Faceci (niektorzy) nie lubia jak dziewczyna jest od nich inteligentniejsza. A poniewaz skonczylas studia to jestes.
Że co przepraszam? mam rozumieć, że tylko ludzie po studiach są niby inteligentni? sorry, ale studia teraz może skończyć prawie każdy, to raz. A dwa - nie każdy zdolny i inteligentny musi na studia w ogóle pójść. Jak można tak szufladkować ludzi ??? niepojęte ...
Stary 2009-05-13, 20:53   #1548
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Że co przepraszam? mam rozumieć, że tylko ludzie po studiach są niby inteligentni? sorry, ale studia teraz może skończyć prawie każdy, to raz. A dwa - nie każdy zdolny i inteligentny musi na studia w ogóle pójść. Jak można tak szufladkować ludzi ??? niepojęte ...
Nie przesadzaj. Wcale nie mialam na mysli, ze ludzie bez studiow nie sa inteligentni. Moze zle to odebralas. Mialam raczej na mysli, ze jest sporo facetow, ktorym przeszkadza, ze ich kobiety maja studia, a oni nie. Bo ci faceci nie czuja sie wtedy inteligentni. Nie mowie, ze nie sa, tu chodzi o ich odczucia. A poza tym nie mozesz zaprzeczyc, ze takich facetow nie ma, bo ja przed moim TZtem spotkalam kilku takich. Moze mialas wiecej szczescia i ich nie spotkalas. jesli tak to mozesz sie tylko cieszyc.

Ps. Zapomnialam dodac, ze studiow nie moze skonczyc kazdy. Wlasnie dlatego nie kazdy je konczy.
Stary 2009-05-13, 21:16   #1549
susinka1
Raczkowanie

kasia - a nie próbowałaś szukać pracy we wrocławiu? zawsze to większe perspektywy jej znalezienia i wyższe zarobki. Jeśli masz tu jakąś rodzinę to mogłabyś się na chwilę u nich zahaczyć a potem wynająć jakiś pokój z TZetem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-13, 21:46   #1550
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Nie przesadzaj. Wcale nie mialam na mysli, ze ludzie bez studiow nie sa inteligentni. Moze zle to odebralas. Mialam raczej na mysli, ze jest sporo facetow, ktorym przeszkadza, ze ich kobiety maja studia, a oni nie. Bo ci faceci nie czuja sie wtedy inteligentni. Nie mowie, ze nie sa, tu chodzi o ich odczucia. A poza tym nie mozesz zaprzeczyc, ze takich facetow nie ma, bo ja przed moim TZtem spotkalam kilku takich. Moze mialas wiecej szczescia i ich nie spotkalas. jesli tak to mozesz sie tylko cieszyc.

Ps. Zapomnialam dodac, ze studiow nie moze skonczyc kazdy. Wlasnie dlatego nie kazdy je konczy.
No ok, teraz rozumiem co miałaś na myśli. Ale sorry, napisałaś to jednoznacznie.
Stary 2009-05-14, 09:33   #1551
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Cytat:
kasia - a nie próbowałaś szukać pracy we wrocławiu? zawsze to większe perspektywy jej znalezienia i wyższe zarobki. Jeśli masz tu jakąś rodzinę to mogłabyś się na chwilę u nich zahaczyć a potem wynająć jakiś pokój z TZetem
wiele razy o tym myślałam i nie wykluczone, że w końcu spróbuję tam szukać Tylko problem jest z organizacja tego wszystkiego, bo do Wrocka ode mnie jest daleko, nie mam w okolicy nikogo, a autobusy jeżdżą tam 2razy dziennie. Jeszcze papiery zanieść tam dam radę, ale na rozmowę, która byłaby rano w życiu się nie dostanę

Wynajęcie czego na czas szukania pracy odpada, bo wiążą się z tym spore koszty i też nie wiadomo ile to by potrwało...

Ale tak sobie myślę, że jeśli zdam prawko, to będzie mi łatwiej się dostać gdziekolwiek i jak tato zacznie mi pożyczać swój samochód, to może...
Stary 2009-05-14, 09:45   #1552
RedApple
Zakorzenienie

a powiedzcie mi...czy jeśli mam staż powiedzmy na pół roku, to mam też urlop jak wszyscy przyznawany? Chyba jest to jeden dzień na miesiąc. Zalezy to od pracodawcy? Czy może nie ma? Jak to jest?
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 10:04   #1553
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Dwa dni na miesiąc przysługuje urlopu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-14, 11:34   #1554
susinka1
Raczkowanie

kasia - a Twój TZ tez niekogo nie ma w okolicach lub w samym Wrocławiu? Jakieś ciotki wójki, znajomi, cokolwiek?
Stary 2009-05-14, 14:35   #1555
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Cytat:
kasia - a Twój TZ tez niekogo nie ma w okolicach lub w samym Wrocławiu? Jakieś ciotki wójki, znajomi, cokolwiek?
Stary 2009-05-14, 16:06   #1556
Wenila
Wtajemniczenie

no ja już się poddałam. wyprowadzam się z Krakowa i wracam do domu choć wiem, że nic dobrego mnie tam nie czeka. Nawet o głupi staż trzeba błagać na kolanach i szukać znajomości.
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 07:08   #1557
molka11
Rozeznanie

cześć dziewczyny. Trochę mnie nie było i muszę ponadrabiać sporo ale to fajnie. Gratuluje rozmów i pracy od razu

Co do urlopu to jak nie przepracowałaś jeszcze 2 lat po studiach to liczy się 20 dni urlopowych / na 12 miesięcy = 1,666 I tyle Ci za każdy miesiąc przysługuje. Gdybyś szła na urlop to wtedy trzeba zaokrąglić końcówce

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 08:48   #1558
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez molka11 Pokaż wiadomość
Co do urlopu to jak nie przepracowałaś jeszcze 2 lat po studiach to liczy się 20 dni urlopowych / na 12 miesięcy = 1,666 I tyle Ci za każdy miesiąc przysługuje. Gdybyś szła na urlop to wtedy trzeba zaokrąglić końcówce
Ale to w przypadku pracy, a nie stażu z UP. Na stażu jest równe 2 dni za kazde 30 dni przepracowane.
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 09:17   #1559
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

U mnie w pracy w sumie nieźle. Łapię trochę plusy nadmiernym zaangażowaniem w pewnych chwilach

Ale do rzeczy. Powiedzcie mi czemu baby są takie wredne, że zawsze muszą wsadzać szpilę.. Dlaczego nie zaobserwowałam tego u facetów tylko zawsze kobiety są takie perfidne

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Na stażu jest równe 2 dni za kazde 30 dni przepracowane.
Tak wcześniej właśnie pisałam

Stary 2009-05-16, 13:44   #1560
iwonatom
Raczkowanie

hej dziewczynki!
Jestem tu nowa ale pracy szukam juz 5 miesiecy i doszlam do wniosku ze Ci wszyscy prezesi, HR-owcy i inne gady moga mnie w dupe pocalowac bo otwieram wlasny biznes- pomyslcie o tym jest dofinansowanie spoko do 40 tys. Ja czekam teraz na obrone i zabieram sie za otwieranie biura tlumaczen
iwonatom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości