Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-08, 09:40   #1531
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez MonisiaBartusia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!!!
Zauważyłam ze w doniczce u mojego storczyka są takie malutkie srebrne robaczki jak one sie nazywaja?? czym zwalczac?? oprócz tego widze w doniczce takie maluteńkie białe kreseczki i niewiem czy to tez jakies robale? miedzy dwoma liściami byla mala pajęczynka którą usunełam..

ps kupilam sobie slicznego drobnokwiatuszkowca fioletowego z nakrapianymi listkami, ktory zrekompensuje mi w jakis sposob mojego reanimowanego storczyka bo raczej nic z niego nie bedzie ale keik przetwał i korzonki nowe rosną a storczyk jedyne 19,99 w BRICO marche

dołączam fotki nowego zakupu i reszty kwiatków ktore mam żeby kolorowo bylo i nowy pędzik jeszcze sfotografowałam
Ja miałam problem ze srebrnymi robaczkami, zeżarły mi falka, nie ma ani jednego listka, reanimuję go teraz w keramzycie ale nie wiem czy to coś da. Jedyne co ci mogę poradzić, to czym prędzej wyrzuć podłoże z tymi robalami i wsadź falka do nowego i obserwuj czy nie ma kolejnych, ogranicz też podlewanie i powodzenia i zdawaj relacje jak się trzyma twój falek.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 10:25   #1532
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

dziewczyny, co ile należy "kąpać" storczyka, kiedy za oknem jest tak ciepło? W zimie robiłam im kąpiele co tydzień, ale teraz obawiam się, ze to może byż za rzadko
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 12:39   #1533
norka27
Zakorzenienie

Isis tak sie rzyjzalam temu zdjeciu raz jeszcze i tak mi sie zdaje ze to roblem z gosodarka wodno - swietlna - azotowa - czy jakos tak - znaczy sie on moze byc troche przenawozony, zrob mu moze tak z miesiac bez nawozu wypluczesz sole z podloza i moze dojdzie do siebie (z rozpedu wczoraj napisalam o tym grzybie a ze se balam wymazac tekst juz naisany - karza banem - to tak zostalo) - u mnie jest wlasnie sezon beznawozowy
Madziu podlewaj doiero jak nie bedzie rosy w doniczce albo kozonki posiwieja - u mnie to nadal okolo 7 -8 dni - a slonko swieci ostatnie 3 tygodnie, ja w lato podlewam tak co 5 dni, czasem co 4 jak super goraco jest ale nie mam wtedy slonka bezposrednio w pokoj - tylko z rana.
A srebrne kreseczki dalej brykaja wesolo u fiolka - akcja z czosnkiem zakonczyla sie wiec niepowodzeniem i smrodem w mieszkaniu - chociaz u falkow zniknely!! Wiec moze warto czasem powsadzac czosnek na robale
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 13:50   #1534
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
dziewczyny, co ile należy "kąpać" storczyka, kiedy za oknem jest tak ciepło? W zimie robiłam im kąpiele co tydzień, ale teraz obawiam się, ze to może byż za rzadko
Podlewaj jak podłoże przeschnie, dla falków groźniejsze jest przelanie niż przesuszenie. Ja stale podlewam co 2 tyg. i moje kwiatuszki mają się dobrze, mają zdrowe korzonki i listki, 4 kwitną, oprócz cambrii która milczy jak zaklęta i nie chce kwitnąć od zeszłego roku i oprócz mojego chorowitka oczywiście.
Stary 2009-04-08, 16:24   #1535
norka27
Zakorzenienie

Maju dla kambrii takie podlewanie to smierc z przesuszenia, jej nie wolno przesuszac tak jak falkow, podloze ma podeschnac ale nie przeschnac, poznac to mozna po lekkosci doniczki, srednio trzeba ja podlac co 7 dni, inaczej nie bedzie kwitnac poniewaz w bulwach jest za malo substancji odzywczych a do tego bulwy i liscie zaczna sie marszczyc, ja sama mam kambrie pierwswzy raz i przelecialam nie wiem ile forow odnosnie tej roslinki a i u siebie zauwazylam ze listki zaczynaja sie marszczyc dlatego teraz dostaje pic czesciej. Dodatkowo ona nie lubi miec tak mega jasno jak dendrobium i jej odpowiada nie sloneczne okno albo kawalek od - jesli jej swiatlo nie sluzy dostanie czarnych kropek na lisciach - tego sie doczytalam, jeszcze nie sprawdzone
Stary 2009-04-08, 20:39   #1536
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Isis tak sie rzyjzalam temu zdjeciu raz jeszcze i tak mi sie zdaje ze to roblem z gosodarka wodno - swietlna - azotowa - czy jakos tak - znaczy sie on moze byc troche przenawozony, zrob mu moze tak z miesiac bez nawozu wypluczesz sole z podloza i moze dojdzie do siebie (z rozpedu wczoraj napisalam o tym grzybie a ze se balam wymazac tekst juz naisany - karza banem - to tak zostalo) - u mnie jest wlasnie sezon beznawozowy
Madziu podlewaj doiero jak nie bedzie rosy w doniczce albo kozonki posiwieja - u mnie to nadal okolo 7 -8 dni - a slonko swieci ostatnie 3 tygodnie, ja w lato podlewam tak co 5 dni, czasem co 4 jak super goraco jest ale nie mam wtedy slonka bezposrednio w pokoj - tylko z rana.
A srebrne kreseczki dalej brykaja wesolo u fiolka - akcja z czosnkiem zakonczyla sie wiec niepowodzeniem i smrodem w mieszkaniu - chociaz u falkow zniknely!! Wiec moze warto czasem powsadzac czosnek na robale
i tak własnie zrobię dzieki za rady

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 21:18   #1537
norka27
Zakorzenienie

Dziewczynki ja juz prawie w Polsce, ruszamy o 5 rano Zycze wam wszystkich wesolych, kolorowych i slodkich swiat, trzymajcie sie cieplutko i niech wasze kwiatuchy kwitna slicznie Zamierzam zapolowac na prawdziwego ciapatka - mam nadzieje ze praktiker mnie nie zawiedzie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 21:44   #1538
zosik
Raczkowanie

GG do zosik

Właśnie zobaczylam, ze mój jeden storczyk ma pomiedzy korzeniami na korze pelno takich malutkich białych kropeczek , taką jakby watę. Co mu może dolegać? I jak się tego pozbyć?
zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 07:10   #1539
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez zosik Pokaż wiadomość
Właśnie zobaczylam, ze mój jeden storczyk ma pomiedzy korzeniami na korze pelno takich malutkich białych kropeczek , taką jakby watę. Co mu może dolegać? I jak się tego pozbyć?
Norka, moja kambria listki ma ładne, niepomarszczone ale teraz jak się zrobiło cieplej to zauważyłam że bulwy nie są jędrne i zaczęłam podlewać częściej, mam nadzieję, że to ją pobudzi do życia i do kwitnięcia oczywiście, stoi na oknie południowym ale w samym kącie, nie na środku okna, więc myślę, że nie jest za bardzo na słońcu. Poczekamy, zobaczymy co z tego będzie. Moje falki lubią co 2-tygodniowe moczenie, siedzą sobie wtedy w wodzie nawet i godzinę, nie żałuję im.
Stary 2009-04-10, 12:41   #1540
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ja miałam problem ze srebrnymi robaczkami, zeżarły mi falka, nie ma ani jednego listka, reanimuję go teraz w keramzycie ale nie wiem czy to coś da. Jedyne co ci mogę poradzić, to czym prędzej wyrzuć podłoże z tymi robalami i wsadź falka do nowego i obserwuj czy nie ma kolejnych, ogranicz też podlewanie i powodzenia i zdawaj relacje jak się trzyma twój falek.
Witaj Maju oraz wiadomość także ważna dla Zosik
Mój storczyk jak narazie miewa sie dobrze. Miał nie tylko srebrne robaczki ale także białe kropeczki i kreseczki w podłożu oraz watę między liśćmi.. Zrobiłam mu małą operację Wyciagnełam go z podłoża, wyrzuciłam stare podłoże, obmyłam korzenie i te brzydkie usunelam i zasypalam cynamonem,diniczke plastikową przemyłam w gorącej wodzie z płynem i poźniej liście i wszelkie zakamarki przemyłam wodą z płynem do naczyn i następnie czystą wodą przemyłam listki i włożyłam do świeżutkiego podłoża
Niestety podobnie tak jak Ty Majko , u mojego storczyka listki zostały podjedzone przez te brzydale... ale na szczęscie w pore wszystko zostalo naprawione i teraz mam nadzieje ze juz nigdy nic zlego z nim nie bedzie sie dzialo Nie chwaląc sie to storczyk ten kwitnie juz miesiąc Widać ze był dany z serduszka

W u innych kwiatuszków czuć wiosne, słoneczko robi swoje, i storczyki puszczają nowe korzonki w doniczce, nowe listki i nawet jeden pędzik

Edytowane przez MonisiaBartusia
Czas edycji: 2009-04-10 o 12:42 Powód: Dopisałam ważną informację:-)
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 19:32   #1541
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

witam storczykomaniaczki. Ja nie mam jeszcze tego kwiatuszka, ale bardzo na niego choruję,. Słyszałam tylko, że jak przekwitnie to bardzo trudno o nowe kwiaty. Postanowiłam Was zapytać żeby się plotkami nie sugerować. Pomoże któraś?
Stary 2009-04-11, 11:28   #1542
adela17
Rozeznanie

a ja dziś kupiłam takiego ślicznego czerwonego

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-11, 12:42   #1543
lily11666
Przyczajenie

gusiak23 nie wierz plotkom,na początku tez sie o to obawiałam,ale jak do tej pory stwierdzam,że wiele rzeczy jakie słyszałam i czytałam o storczykach jest plotką jedynie co do ponownego zakwitnięcia,to jeśli będzie miał na to ochotę,to zakwitnie,moje kwitną już drugi raz,a jeden już trzeci(mam go od ok.roku) tak samo jak mitem jest to,że są bardzo wrażliwe,fakt,nie lubią zmian warunków,dlatego najlepiej transportować je osłonięte jakimś papierem i niech w tym jakąś godzinkę postoją jak przyniesiesz je do domu,przy nagłych zmianach mogą zrzucić pąki,no a jak uschnie pęd(ja tak miałam na początku:P nie wiedziałam,czy przyciąć czy co z tym zrobić:P)no i cały usechł to poczekaj(mój tato chciał wyrzucić:P) za trochę wypuści nowy mam nadzieję,że w miarę zrozumiały mi wyszedł ten tekst:P
lily11666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-11, 13:09   #1544
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
a ja dziś kupiłam takiego ślicznego czerwonego

fotki chcemy

Stary 2009-04-11, 13:12   #1545
lily11666
Przyczajenie

właśnie,fotki,daj nacieszyć oko
lily11666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-11, 15:14   #1546
adela17
Rozeznanie

a proszę bardzo)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-04-11, 15:37   #1547
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
a proszę bardzo)

Adela, dwa pytania: Gdzie kupiony i za ile??

jest PRZEPIEKNYYYYY :sli na:

Stary 2009-04-11, 15:40   #1548
adela17
Rozeznanie

kupiony w kwiaciarni za 33zł jedno łodygowy, ale to nic... pierwszy raz zdarzyło mi się że choć były jeszcze śliczne różowo białe takie delikatne dwupędowce dojrzałam kwiata, który w pierwszym momencie zdawał mi się być sztuczny no i chciałam takiego bardzoooo

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-04-11, 16:22   #1549
przedziorek
Raczkowanie

przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 18:28   #1550
la primavera
Wtajemniczenie

adela, sliczny ten Twój kwiatek
a ja Wam życzę wesołych Świąt i przede wszystkim duuużo duuużo storczyków
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-11, 19:00   #1551
adela17
Rozeznanie

a no właśnie

Tęczowych pisanek,
na stole pyszności,
mokrego dyngusa
i wspaniałych gości.
Niech to będzie czas uroczy,
życzę miłej Wielkanocy ;*

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-04-11, 20:01   #1552
aankaa78
Rozeznanie

Wszystkiego najlepszego Storczykomaniaczki
Stary 2009-04-11, 20:31   #1553
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Kurczaczków Zielonych
Baranków Czerwonych
Bazi Różowych
Pisanek Kolorowych
Dyngusa Tęczowego
I Wszystkiego Najlepszego,
a w szczególności pięknych kwitnących kwiatuchów
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-12, 09:22   #1554
zosik
Raczkowanie

GG do zosik

adela17 - przepiękny..
Poobserwowałam mojego storczyka, liście ma zupełnie zdrowe, robali też nie ma, to chyba jakiś glon, dzisiaj go przesadzę.

Wesołych Świąt wszystkim!
zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-12, 10:15   #1555
Isis23
Zakorzenienie

Wesołych wszystkim storczykomaniaczkom

moje keiki puszcza korzonki ... wiem ze musi miec ok 3 szt. żeby je mozna było odciąć i posadzić...ale jakiej długości musza być?? czy to nie wazne??

2 nastepne storczysławy dalej pędy wydłużaja ten z mniejszym pędem ma pomarszczone liście ale moze dlatego ze w podłozu miał mech i coś mu sie złego działo..... teraz juz podłoże wymienione i zobaczymy co to bedzie dalej.

Stary 2009-04-12, 16:24   #1556
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Z moim falkiem nic się nie działo, więc się tu na wątku nie udzielałam
Oczko o którym dawno dawno wspominałam nawet nie drgnęło
Mój storczysław zrobił się kapryśny, zrezygnował z oczka, za to wypuścił listek (oczywiście cieszyłam się jak głupia, że w końcu coś się dzieje ), ale teraz zostawił go w spokoju i wziął się za dojrzewanie jeszcze malutkich i zieloniutkich pąków na samym końcu pędu
Widziałam ślicznego ciapatego kremowo-pomarańczowo-fioletowego ale to było w kwiaciarni i kosztował 70zł
Widzę, że Wasze kwiatuchy ślicznie kwitną Żeby tak ten mój uparciuch się wziął za kwitnięcie..
Stary 2009-04-12, 19:06   #1557
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
a proszę bardzo)

Ale piękny...

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 11:43   #1558
asiaczek12345
Przyczajenie

hej norka mam pytanko co to jest na lisciach takie male przezroczyste kropeczki?? czy te lodyki na ktorych byly kwiaty to mam odciac?? czy tam cos jeszcze wyrosnie?? dzieki za pomoc
asiaczek12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 17:01   #1559
beata.86
Przyczajenie

poradźcie coś proszę:
jednemu z moich storczyków zaczęły gnić korzenie, a wszytkie podlewam jednakowo. liście straciły jędrność, zrobiły się wiotkie i lekko pomarszczone. nie mam pojęcia co się dzieje?
beata.86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 19:29   #1560
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Cytat:
Napisane przez asiaczek12345 Pokaż wiadomość
hej norka mam pytanko co to jest na lisciach takie male przezroczyste kropeczki?? czy te lodyki na ktorych byly kwiaty to mam odciac?? czy tam cos jeszcze wyrosnie?? dzieki za pomoc
Norki nie ma . Pojechała a własciwie przyjechała na święta do Polski. Co do kropeczek to się nie wypowiem. Ja u swego pierwszego storczyka nie odcinałam łodygi jak przekwitł. Wypuścił mi nowy pęd z oczka na tym starym pędzie.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości