ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-27, 07:47   #1531
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Zycie12345 Pokaż wiadomość
Jestem głupia koza! Wiem... Ale proszę odpowiedzcie!
Biore tabletki antykoncepcyjne. Najpierw 10.09 kochaliśmy sie z chłopakiem, ale dlatego ze w pierwszym tygodniu brania drugiego opakowania Cilest zapomniałam jednej i wzięłam ja pare dni po, to mimo ze nie doszedł we mnie to następnego dnia wzięłam Escapelle...
14.09 wzięłam ostatnia tabletke z drugiego opakowania a 17 uprawialam seks i 18.09 wzięłam mimo antykoncepcyjnych Cilest, tabletkę Escapelle. Wzięłam ja dlatego, ze nie wiedzialam czy mam dni plodne czy nie, przez to ze mogłam rozlegulowac cykl pierwsza Escapelle :/ chłopak nie doszedł we mnie ale potem rekami od spermy malował mnie...

Więc wzięłam 2 tabletki Escapelle- tydzień po tygodniu, czyli po 7 dniach. Przy pierwszej brałam antykoncepcyjne, przy drugiej byłam w przerwie. Krwawienie po Escapelle przyszło dla późno bo dopiero 23.09, czyli 13 dni po pierwszej i 5 dni po drugiej awaryjnej.... Trwało 2-3 dni.

Dziś, tj. 26.09, dzien po krwawieniu kochaliśmy sie i doszedł we mnie. Nowe opakowanie antykoncepcyjnych zaczęłam brać 21.09, ale druga tabletkę antykocepcyjna przyjęlam 13-14godzin po, bo nocowalam u koleżanki nieoczekiwanie... I nie wiem czy jutro brać Escapelle awaryjnie czy nie. Nie wiem czy antykoncepcyjne działają.. Nie wiem tez czy w ogóle owulacja zachodzi bo hormonalne jestem pewnie rozregulowana... Co radzicie?
Oh really?
Powiedz, że Ty sobie tak żartujesz
Bierzesz tabletki anty, mimo jakiegoś pominięcia, spóźnienia nie trzeba latać i brać Escapelle. Tyle który lekarz Ci tego tyle wypisał?
Dlaczego napisałaś, że nie wiesz, czy miałaś dni płodne/niepłodne? Wiesz w ogóle co to są tabletki anty, wiesz co bierzesz? Nie masz czegoś takiego jak dni płodne, masz tylko niepłodne
Stary 2012-11-10, 13:21   #1532
hotsherry
Raczkowanie

Witam . Nie wiem czy wybrałam odpowiedni wątek, a nie chcę zakąłdać nowego więc spróbuję tutaj . Biorę swoje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne, Daylette . Jestem przy 16 tabletce . Wczoraj świętowałam urodziny więc postanowiłam wziąć pigułkę 2-3 prędzej żeby móc się napic . Około 1,5h po wzięciu tabletki wypiłam trochę wina i później zaledwie jedno piwo . Czy mimo to skuteczność została zachowana ? Tej samej nocy współżyłam z chłopakiem jednak nie doszedł we mnie . Czy mam się czym martwić ? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi .
hotsherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 13:25   #1533
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hotsherry Pokaż wiadomość
Witam . Nie wiem czy wybrałam odpowiedni wątek, a nie chcę zakąłdać nowego więc spróbuję tutaj . Biorę swoje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne, Daylette . Jestem przy 16 tabletce . Wczoraj świętowałam urodziny więc postanowiłam wziąć pigułkę 2-3 prędzej żeby móc się napic . Około 1,5h po wzięciu tabletki wypiłam trochę wina i później zaledwie jedno piwo . Czy mimo to skuteczność została zachowana ? Tej samej nocy współżyłam z chłopakiem jednak nie doszedł we mnie . Czy mam się czym martwić ? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi .
Dlaczego miałabyś się martwić? Nie wymiotowałaś. Alkohol nie ma żadnego wpływu na pigułki, dopóki nie zwymiotuje się przyjętej tabletki razem z nim, do 4h od wzięcia. To czy partner w Tobie skończył czy nie, nie ma nic do rzeczy, ponieważ jeśli bierzesz prawidłowo tabletki jesteś bezpieczna i nie powinnaś się o nic martwić
Stary 2012-11-11, 10:32   #1534
hotsherry
Raczkowanie

Frutti , bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
hotsherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 17:21   #1535
Monii07
Wtajemniczenie

GG do Monii07

Dziewczyny a jak wygląda sprawa tabletek antykoncepcyjnych z furagin'em? kilka tygodni temu miałam zapalenie pęcherza oraz odczyn zapalny pochwy, który leczyłam globułkami dopochwowymi przepisanymi przez lekarza. Oczywiście w trakcie leczenia globułkami nie współżyłam.
Czy takie leki mają jakikolwiek wpływ na skuteczność tabletek?

if that is tragic… then give me tragedy.

Edytowane przez Monii07
Czas edycji: 2012-11-18 o 17:25
Monii07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 17:30   #1536
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monii07 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak wygląda sprawa tabletek antykoncepcyjnych z furagin'em? kilka tygodni temu miałam zapalenie pęcherza oraz odczyn zapalny pochwy, który leczyłam globułkami dopochwowymi przepisanymi przez lekarza. Oczywiście w trakcie leczenia globułkami nie współżyłam.
Czy takie leki mają jakikolwiek wpływ na skuteczność tabletek?
Nie mają
Stary 2012-12-06, 15:56   #1537
Olcia1503
Marchewkowe_pole

Witajcie. Odnawiam temat. Mam pytanie. We wtorek biore zawsze ostatnia tabletke antykoncepcyjna, ostatnio wyjechalam na urlop i akurat w tym czasie przypadal mi okres wiec nie robilam przerwy tylko kontynuowalam nastepny blister. No i dziwnie sie zdarzylo,ze teraz ostatnia tabletke mialam w poniedzialek..nie jestem pewna czy nie wzielam ostatniej tabletki we wtorek, ale na 80% nie wzielam, bym troche pamietala.. No i w tym czasie kochalam sie z moim partnerem. No i pech chcial, ze jestem przy pierwszym tygodniu stosowania tabletek i zapomnialam wczoraj wziac tabletki,minelo 24h,wzielam 2 naraz, ale wczoraj sie kochalam. Wiem,ze jestem nieodpowiedzialna, ale chce dowiedziec sie czy moge byc w ciazy? jakie sa na to szanse? czy tak szybko mozna zajsc w ciaze biorac tabletki antykoncepcyjne? Prosze o porady, moze ktos byl w podobnej sytuacji? Z gory dziekuje za odpowiedzi

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Ps-Dodam,ze jak nie wzielam tej ostatniej tabletki (przynajmniej tak mi sie wydaje, to dostalam plamienie, co prawda pozno, ale bardzo slabe, jak nigdy)

...w 8 tygodniu ciąży straciłam Cię dzidziusiu...
Olcia1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 20:56   #1538
Aspirynka89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Zycie12345 Pokaż wiadomość
Jestem głupia koza! Wiem... Ale proszę odpowiedzcie!
Biore tabletki antykoncepcyjne. Najpierw 10.09 kochaliśmy sie z chłopakiem, ale dlatego ze w pierwszym tygodniu brania drugiego opakowania Cilest zapomniałam jednej i wzięłam ja pare dni po, to mimo ze nie doszedł we mnie to następnego dnia wzięłam Escapelle...
14.09 wzięłam ostatnia tabletke z drugiego opakowania a 17 uprawialam seks i 18.09 wzięłam mimo antykoncepcyjnych Cilest, tabletkę Escapelle. Wzięłam ja dlatego, ze nie wiedzialam czy mam dni plodne czy nie, przez to ze mogłam rozlegulowac cykl pierwsza Escapelle :/ chłopak nie doszedł we mnie ale potem rekami od spermy malował mnie...

Więc wzięłam 2 tabletki Escapelle- tydzień po tygodniu, czyli po 7 dniach. Przy pierwszej brałam antykoncepcyjne, przy drugiej byłam w przerwie. Krwawienie po Escapelle przyszło dla późno bo dopiero 23.09, czyli 13 dni po pierwszej i 5 dni po drugiej awaryjnej.... Trwało 2-3 dni.

Dziś, tj. 26.09, dzien po krwawieniu kochaliśmy sie i doszedł we mnie. Nowe opakowanie antykoncepcyjnych zaczęłam brać 21.09, ale druga tabletkę antykocepcyjna przyjęlam 13-14godzin po, bo nocowalam u koleżanki nieoczekiwanie... I nie wiem czy jutro brać Escapelle awaryjnie czy nie. Nie wiem czy antykoncepcyjne działają.. Nie wiem tez czy w ogóle owulacja zachodzi bo hormonalne jestem pewnie rozregulowana... Co radzicie?
Escapelle to nie aspiryna, dziewczyno co Ty robisz ze swoim organizmem Ty sobie zdajesz sprawę z tego jaka to potężna dawka hormonów?
Aspirynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-10, 10:39   #1539
kennedy
Zakorzenienie

odpowiedz na pytanie jak potrafisz a nie pouczaj o czyms zupelnie innym.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 00:07   #1540
Pantegram
Zakorzenienie

Jezusie, kobitki kochane... Ile razy można zadawać to samo pytanie?

1. Jeżeli przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych nie stosowałyście się dokładnie do zaleceń na ulotce - TAK, możecie być w ciąży.
1a. Polecam czytanie ulotek, poważnie - tam jest zawarta zdecydowana większość odpowiedzi na pytania, które zaśmiecają fora, padając na nich tysiąc razy.
2. Podczas krwawienia z odstawienia można zajść w ciążę, ponieważ: 2a. krwawienie z odstawienia nie jest miesiączką!
3. Aby się dowiedzieć, czy zaciążyłyście, czy też nie, wykonajcie test ciążowy! Test najlepiej jest wykonywać ok. 14 dni po stosunku (o którym sądzicie, że w jego trakcie mogłyście zajść w ciążę), ponieważ aż tyle może trwać de facto zajście w ciążę - czyli zagnieżdżenie się jajeczka, powodujące uwolnienie hormonów wykrywanych przez testy ciążowe jako ciąża.
4. Jeżeli macie wątpliwości, co do własnej, 'nietypowej' sytuacji, to chciałabym uświadomić, że w niemal wszystkich w/w wypadkach istnieją tylko 2 opcje: albo jesteś albo nie jesteś w ciąży. Rozstrzygnie to test. Jeśli nie chcesz czekać z testem ciążowym, bo np. boisz się o przyszłe dziecko, to po prostu idź do ginekologa! On jest od tego, aby udzielić Ci profesjonalnej rady. Nie wiem, dziewczyny, dlaczego wolicie zaufać kompletnie anonimowym osobom, które nie są wtajemniczone w historię waszej antykoncepcji, nie mają (lub raczej bardzo prawdopodobne jest to, że mogą nie mieć) wystarczającej wiedzy oraz doświadczenia, aby oceniać w takich sprawach, a w związku z tym ich sąd może być całkowicie mylny, czyli nic wam nie da!
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 11:49   #1541
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
2. Podczas krwawienia z odstawienia można zajść w ciążę, ponieważ: 2a. krwawienie z odstawienia nie jest miesiączką!
Zabawne Nie, podczas krwawienia z odstawienia nie można zajść w ciążę.
Stary 2012-12-24, 16:39   #1542
karuuu
Przyczajenie

Dot.: ktora z pan zaszla w ciaze biorąc CILEST??

Mam pytanie, od połowy roku biorę Cilest i do tej pory oprócz tego stosowaliśmy z partnerem stosunek przerywany. Parę dni temu pierwszy raz, mój partner skończył we mnie i nie wiem już po tym czego się naczytałam, czy jest czego się obawiać, czy nie. Jak sądzicie?
karuuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 16:46   #1543
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez karuuu Pokaż wiadomość
Mam pytanie, od połowy roku biorę Cilest i do tej pory oprócz tego stosowaliśmy z partnerem stosunek przerywany. Parę dni temu pierwszy raz, mój partner skończył we mnie i nie wiem już po tym czego się naczytałam, czy jest czego się obawiać, czy nie. Jak sądzicie?
nie ma się czego obawiać...

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-10, 12:52   #1544
AguŚ87
Zakorzenienie

Nie idzie tak łatwo zajść w ciąże, przy anty zwłaszcza. też panikowalam X razy, biore tapsy z 5-7lat nie pamiętam dokładnie, przerobilam juz wszystkooo, branie róznych leków, zapomnienie, zmainy klimatów w różnych krajach,alkohol, i nigdy NIC. moze mam szczęscie ale wątpie aby jeden incydent jedno zapomnienie wzięcie jednej tabletki jakiegos leku zaraz powodowało ciążę. więc

DONT PANIKKKKKK nigdy nie słyszalam otakim przypadku, chyba ze ktoś NOTORYCZNIE zapomina albo łyka wiecznie leki oslabiajace.
Stary 2013-01-10, 14:08   #1545
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AguŚ87 Pokaż wiadomość
Nie idzie tak łatwo zajść w ciąże, przy anty zwłaszcza. też panikowalam X razy, biore tapsy z 5-7lat nie pamiętam dokładnie, przerobilam juz wszystkooo, branie róznych leków, zapomnienie, zmainy klimatów w różnych krajach,alkohol, i nigdy NIC. moze mam szczęscie ale wątpie aby jeden incydent jedno zapomnienie wzięcie jednej tabletki jakiegos leku zaraz powodowało ciążę. więc

DONT PANIKKKKKK nigdy nie słyszalam otakim przypadku, chyba ze ktoś NOTORYCZNIE zapomina albo łyka wiecznie leki oslabiajace.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-07, 16:59   #1546
xlirycznywandal
Przyczajenie

Exclamation Cilest - niezgodne branie tabletek a ciąża .

Witam. Mam pytanie dotyczące Mojej dziewczyny, otóż bierze ona tabletki antykoncepcyjne Cilest,pierwszy blister tabletek zażywała normalnie i w ciągu 7 dniowej przerwy dostała w drugim dniu okres. Rozpoczęła drugi blister ale z opóźnieniem 3 dniowym z powodów rodzinnych i brała 3x po 2 tabletki a później już normalnie, Ginekolog powiedział że tak się nie powinno brać tabletek ale skończyła do końca cały blister w dniu 04.05.2013 a kochaliśmy się razem 05.05.2013 i doszło do wytrysku ponieważ nie zdążyłem wyjść . Przechodzę do pytań :
1. Jaka była skuteczność tabletek branych niezgodnie z zaleceniami, i czy jeśli była jakaś ochrona po odstawieniu tabletek to czy działa jeszcze ten 1 dzień później?
2. Kiedy można zacząć brać na nowo tabletki oraz jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże?
Dodam również , że po odstawieniu tabletek z 2 blistra pojawiły się upławy takie jak przy chorobie grzybicznej narządów płciowych i czy te upławy mogą wymyć pozostałości nasienia?
Jeszcze dodam ostatnią rzecz, dzisiaj tzn 07.05.2013 Dziewczyna była u Ginekologa i powiedział on , że tabletki wgl nie działały czy to jest prawda ? .
Czekam na Odpowiedź. Pozdrawiam .
xlirycznywandal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-07, 22:49   #1547
wewelinka
Zadomowienie

Dot.: Cilest - niezgodne branie tabletek a ciąża .

Cytat:
Napisane przez xlirycznywandal Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie dotyczące Mojej dziewczyny, otóż bierze ona tabletki antykoncepcyjne Cilest,pierwszy blister tabletek zażywała normalnie i w ciągu 7 dniowej przerwy dostała w drugim dniu okres. Rozpoczęła drugi blister ale z opóźnieniem 3 dniowym z powodów rodzinnych i brała 3x po 2 tabletki a później już normalnie, Ginekolog powiedział że tak się nie powinno brać tabletek ale skończyła do końca cały blister w dniu 04.05.2013 a kochaliśmy się razem 05.05.2013 i doszło do wytrysku ponieważ nie zdążyłem wyjść . Przechodzę do pytań :
1. Jaka była skuteczność tabletek branych niezgodnie z zaleceniami, i czy jeśli była jakaś ochrona po odstawieniu tabletek to czy działa jeszcze ten 1 dzień później?
2. Kiedy można zacząć brać na nowo tabletki oraz jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże?
Dodam również , że po odstawieniu tabletek z 2 blistra pojawiły się upławy takie jak przy chorobie grzybicznej narządów płciowych i czy te upławy mogą wymyć pozostałości nasienia?
Jeszcze dodam ostatnią rzecz, dzisiaj tzn 07.05.2013 Dziewczyna była u Ginekologa i powiedział on , że tabletki wgl nie działały czy to jest prawda ? .
Czekam na Odpowiedź. Pozdrawiam .
Pominięcie zażycia dawki leku Cilest

W razie nieprzyjęcia w odpowiednim czasie jednej tabletki (pod warunkiem, że okres od przyjęcia poprzedniej tabletki jest krótszy niż 24 godziny) należy przyjąć ją jak najszybciej. Następną tabletkę należy przyjąć o zwykłej porze. Oznacza to, że w ciągu jednej doby można podać dwie tabletki.

W przypadku, gdy w ciągu pierwszego lub drugiego tygodnia cyklu pominięto przyjęcie dwóch tabletek należy przyjąć dwie tabletki w dniu, w którym przypomniano sobie o konieczności zastosowania leku oraz dwie tabletki w dniu następnym. Następnie należy przyjmować po jednej tabletce na dobę zgodnie z zaleceniem do momentu zużycia wszystkich tabletek w opakowaniu. Ponadto w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną, niehormonalną metodę antykoncepcji.

W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania leku, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji.

W przypadku, gdy nie przyjęto trzech tabletek w okresie pierwszych trzech tygodni stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i rozpocząć w tym samym dniu przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji.

i link do ulotki
http://www.studentnews.pl/s/157/4453...oncepcyjna.htm

Edytowane przez wewelinka
Czas edycji: 2013-05-07 o 22:50
wewelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 00:10   #1548
rockyy
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Jestem straszną panikarą, przeczytałam połowę wątku i dla świętego spokoju chciałabym się jednak wypowiedzieć. Zażywam od ostatniego tygodnia grudnia zeszłego roku tabletki "Yaz". Wszystko ładnie, pięknie, okres mi się wyregulował, nie mniej jednak, w piątek mam dostać okres, a ja oczywiście świruję, jednak nie bez powodu. Od może dwóch tygodni mam objawy podobne do ciąży i już nie wytrzymuje - od tego tygodnia zdarzają mi się bóle brzucha (momentami bardzo bolesne), a dzisiaj i wczoraj nawet duszności (myślę iż jest to spowodowane pogodą). W zeszłym tygodniu natomiast zaobserwowałam widoczne żyły nad brodawkami, dzisiaj zaś po bokach czuję ból piersi. W ten piątek powinnam dostać okres. Powiedzcie mi, proszę dziewczyny, czy miałyście podobne objawy przed miesiączką, ponieważ ja już tu odchodzę od zmysłów... Dodam również, że z chłopakiem regularnie współżyjemy tzn. jeden, dwa razy w ciągu jednego tygodnia, i są to raczej weekendy. Wcześniej nie miałam takich objawów, chociaż przed zeszłomiesięcznym okresem kilka dni przed odczuwałam bóle brzucha...
Stary 2013-05-08, 09:21   #1549
jasne_jasne
Zadomowienie

Jeżeli tabletki bierzesz regularnie, to nie ma powodu do paniki.
Ja dawniej nie miałam żadnych objawów przed krwawieniem- kilka godzin przed pobolewał mnie brzuch, od jakiegoś czasu tydzień przed już mam bolące piersi, jestem rozdrażniona i ogólnie wszystko na NIE. Nie przejmuj się, to może być tylko taka jednorazowa sytuacja, za miesiąc może wszystko wrócić do normy. I NIE, NIE JESTEŚ W CIĄŻY!

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 11:51   #1550
GrumpyCat
Wredny kotecek

Tabletki nie działały, lekarz ma rację Niech zrobi test za 14dni. No i nie wiem czemu mam czuja że to ta dziewczyna pisze posta podając się za faceta - ze wstydu?
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-08, 21:11   #1551
xlirycznywandal
Przyczajenie

Tak ulotkę znam , ale chciałem uzyskać odpowiedź od osoby która by miała tak podobnie lub cos takiego

Oraz też nie możliwe jest aby wgl nie działały , bo to aż dziwne jest tak mi się wydaję

Nie nie jestem kobieta jeśli o to chodzi , po prostu chciałem zaspokoić moją ciekawość , więc założyłem tu konto

Dużo czytałem w internecie i już sam nie wiedziałem co o ty wszystkim myśleć , więc chciałem się doradzić
xlirycznywandal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 12:20   #1552
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez xlirycznywandal Pokaż wiadomość
Tak ulotkę znam , ale chciałem uzyskać odpowiedź od osoby która by miała tak podobnie lub cos takiego

Oraz też nie możliwe jest aby wgl nie działały , bo to aż dziwne jest tak mi się wydaję

Nie nie jestem kobieta jeśli o to chodzi , po prostu chciałem zaspokoić moją ciekawość , więc założyłem tu konto

Dużo czytałem w internecie i już sam nie wiedziałem co o ty wszystkim myśleć , więc chciałem się doradzić
Ale czego tu nie rozumieć? Tabletki chronią tylko i wyłącznie jeśli bierze się je prawidłowo. Było przesunięcie przerwy o 3 dni - czyli jak najbardziej możliwa owulacja. Najgorsze jest pominięcie tabletki w pierwszym i ostatnim tygodniu, a co dopiero 3 pigułek
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:43   #1553
GwiaZdunia789
Przyczajenie

Witam Ja Brałam przez ok 7 miesięcy cilest i było wszystko ok aż do pewnego miesiąca miałam przeokropne humorki Wiec zmieniłam je na inne które wzielam tylko miesiąc i przytyłam 4 kg Wiec Postanowiłam odstawić tabletki i nie truć się niby . Nie biore ich już 3 miesiące W pierwszym miesiącu było wszystko ok w drugim tez . Teraz idzie Czwarty ... I spóznia mi się okres półtora tygodnia . Wydaje mi się ze to może nie koniecznie musi być ciąża . chyba musi mi się w organizmie wszystko wyrównać no nie mam pojęcia bo naczytałam się w internecie o tych wszystkich ciążach ze już sama nie wiem i jedni ze można szybko zajść po odstawieniu inni ze to nie jest takie proste .
GwiaZdunia789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-04, 19:51   #1554
Magically
Raczkowanie

Co sądzicie o wpadkach kobiet biorących tabletki?

Wczoraj natknęłam się na dosyć stary topik, w którym jedna z użytkowniczek zadała pytanie do kobiet w jaki sposób wpadły- jeśli wpadły oczywiście. Jedna z Pań odpisała, że wpadła pomimo idealnego brania tabletek, zarzekała się, że była bardzo skrupulatna w ich łykaniu i tu zszedł już temat na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Cały temat został w sumie poświęcony debatom na temat skuteczności tabletek i tylko co jakiś czas wypowiadały się nowe osoby, że one też wpadły przy tabletkach, albo znają tam kogoś kto w ten sposób właśnie wpadł.

I tu rodzą się moje pytania i wątpliwości. Czy naprawdę ufacie tabletkom? Czy spotkałyście się z wpadkami pomimo brania regularnie tabletek? I czy Waszym zdaniem kobietom, które zachodzą w ciążę stosując tą metodę antykoncepcji i zarzekając się, że tabletki brały idealnie można wierzyć? Czy może częściej jest tak, że same są sobie winne, bo nie potrafią dostosować się do ulotki?
Magically jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-04, 22:13   #1555
Bottega
Zakorzenienie

Dot.: Co sądzicie o wpadkach kobiet biorących tabletki?

moim zdaniem wiele z tych kobiet, które wpadły biorąc piguły tak naprawdę "napotkało" jakieś trudności, przez które te tabletki nie były skuteczne. Mam tu na myśli chociażby wymioty, biegunkę czy (co także się zdarza) leki kolidujące ze sobą. Mnie zdarzyło się tak, że ginekolog nie poinformował, iż biorąc moje jedne leki moje piguły anty. mogą nie być skuteczne (lekarza informowałam o wszystkich lekach, które biorę). Na całe szczęście czytałam dokładnie ulotkę

Bottega jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-04, 22:19   #1556
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magically Pokaż wiadomość
Wczoraj natknęłam się na dosyć stary topik, w którym jedna z użytkowniczek zadała pytanie do kobiet w jaki sposób wpadły- jeśli wpadły oczywiście. Jedna z Pań odpisała, że wpadła pomimo idealnego brania tabletek, zarzekała się, że była bardzo skrupulatna w ich łykaniu i tu zszedł już temat na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Cały temat został w sumie poświęcony debatom na temat skuteczności tabletek i tylko co jakiś czas wypowiadały się nowe osoby, że one też wpadły przy tabletkach, albo znają tam kogoś kto w ten sposób właśnie wpadł.

I tu rodzą się moje pytania i wątpliwości. Czy naprawdę ufacie tabletkom? Czy spotkałyście się z wpadkami pomimo brania regularnie tabletek? I czy Waszym zdaniem kobietom, które zachodzą w ciążę stosując tą metodę antykoncepcji i zarzekając się, że tabletki brały idealnie można wierzyć? Czy może częściej jest tak, że same są sobie winne, bo nie potrafią dostosować się do ulotki?
Spotkałam się z wpadką podczas brania tabletek anty - znajoma popijała tabsy herbatką przeczyszczającą. Skojarzyła fakty po odkryciu ciąży.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-05, 19:40   #1557
Magically
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
Spotkałam się z wpadką podczas brania tabletek anty - znajoma popijała tabsy herbatką przeczyszczającą. Skojarzyła fakty po odkryciu ciąży.
no to bardzo rozsądnie postępowała
Magically jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-05, 19:49   #1558
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Tak wiele się mówi ( oczywiście niesłusznie, z reguły na katolickich stronach ), że tabletki anty powodują niepłodność , więc skąd się biorą te dzieci z tabletek
A tak na poważnie , to absolutnie nie wierzę w ciążę przy PRAWIDŁOWYM stosowaniu tabletek. A jak ktoś nie umie stosować danej antykoncepcji ( mówię tu też o prezerwatywach) , to niech wypróbuje 100% metodę anty - szklankę wody, nie przed , nie po, tylko zamiast
Stary 2013-08-30, 10:35   #1559
issues01
Przyczajenie

Ciąża mimo regularnego brania anty

Jak to możliwe, że przy regularnym braniu tabletek zachodzi się w ciążę??

Załóżmy nie branie żadnych antybiotyków a nawet nie branie ibupromów, apapów itp. Brak biegunek i wymiotów. Ewentualnie jedno piwko czy wino wieczorem przy braniu tabletek z rana.

Piszę tu głównie o tabletkach dwuskładnikowych.
Przecież one mają 3 zadania. Hamują owulacje, zagęszczają śluz i nie pozwalają na ewentualne zagnieżdżenie zarodka.

Jak więc możliwe jest, że niektóre kobiety utrzymują, że mimo regularnego brania zaszły?

Przecież mając comiesięczne krwawienie z odstawienia wiadomo, że tabletki utrzymują cykl.

Jeśli niby się zajdzie to przecież po odstawieniu hormonów jest ich spadek i jak ta ciąża ma się utrzymać?

Jak to możliwe, że taki plemnik jeśli już niby doszło do owulacji, przejdzie przez zmieniony śluz, a zarodek zagnieździ się w nieprzystosowanej śluzówce macicy a później jeszcze przeżyje spadek po odstawieniu hormonów????

Czy naprawdę istnieją takie przypadki!? Pryz regularnym braniu??

Znacie kogoś takiego??

Wierzycie w to??

Przecież to nielogiczne. Jeśli ktoś ma być w tym 0,01% na kogo tabletka nie działa, to raczej nie ma regularnych krwawień z odstawienia, ma plamienia i widzi, że coś jest nie tak...

Jak to jest??
issues01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-30, 11:35   #1560
jasne_jasne
Zadomowienie

Dot.: Ciąża mimo regularnego brania anty

Mówi się, że ten minimalny odsetek kobiet, które zaszły mimo brania jest spowodowany ich winą- nieświadomie zrobiły coś, co obniżyło antykoncepcję, a nawet tego nie mogą sobie przypomnieć.
Jeżeli jednak zdarzy się, że kobieta zajdzie w ciążę, to tabletki tą ciążę podtrzymują.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości