|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
Rozumiem, że są ludzie, którzy są w stu procentach za aborcją, każdy ma prawo do własnego zdania, więc nie potępiam, jednak wypowiedzi, w których płód (nie powiedziałabym, że to jeszcze zlepek komórek, zwykle kobieta dowiaduje się o ciąży w którymś z kolei tygodniu, lub nawet miesiącu, więc nie są to tylko komórki, a kształtem przypominające już dziecko stworzenie, które ma już nierzadko niektóre lub większość narządów itd.) porównywany jest do jakichś pasożytów po prostu mnie przerażają.
|
|
|
|
#1532 |
|
BAN stały
|
W moich wyobrażeniach gnieżdżący się we mnie wbrew mej woli płód też jest pasożytem, który rośnie kosztem mojego ciała. Nigdy bym mu na to nie pozwoliła. Przepraszam, że cię przerażam.
|
|
|
|
#1533 |
|
Przyczajenie
|
Byłam w ciąży, usunęłam ją legalnie, ale za granicą. Czy mogę z tego tytułu ponieść jakieś konsekwencje prawne w Polsce? Czy mogą mi postawić jakieś zarzuty?
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-01-06 o 18:18 Powód: usunięcie reklamy |
|
|
|
#1534 |
|
Konto usunięte
|
Mysle ze nie, bo istnieje cos takiego jak zasada podwojnej karalnosci, jesli u nich to legalne to u nas konsekwencji nie poniesiesz. Gdyby tam bylo nielegalne to moglabys w Pl za to odpowiedziec.
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-01-06 o 18:18 Powód: usunięcie cytatu z reklamą |
|
|
|
#1535 |
|
Zakorzenienie
|
świetnie ukryta reklama. zgłoszone
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2014-01-06 o 18:18 Powód: usunięcie cytatu z reklamą |
|
|
|
#1536 |
|
BAN stały
|
Kodeks karny jest terytorialny. W Średniowieczu było zamieszanie, bo jak ktoś był Polakiem to musiał być skazany według prawa polskiego (nawet, jak nabroił w Anglii). I musieli jeszcze wiedzieć, z jakiego stanu społecznego jest.
|
|
|
|
#1537 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wtrącę, że niedawno zostałam zaproszona do modlitwy grupowej na fejsbuczku w intencji ginekologów przeprowadzających aborcję oraz kobiet decydujących się na usunięcie o opamiętanie. O ile inicjatywa modlitwy jest tu akurat obojętna to zwróciłam uwagę na to kogo obarcza się odpowiedzialnością za aborcję. Kobietę. A gdzie jest mężczyzna, który dziecko spłodził? Jasne, że część kobiet jest w tych ciążach z facetami, z których łączą ich średnio zażyłe relacje, ale przecież równie dobrze tym mężczyzną może być mąż, którego przerasta ciężar opieki nad upośledzonym dzieckiem lub po prostu wie, że przy kolejnym dziecku nie będzie co do garnka włożyć. Może takie sytuacje zdarzają się rzadziej, ale na pewno aborcje nie dotyczą tylko i wyłącznie kobiet, które zachodzą w ciążę z jakimiś ,,chłoptasiami", którzy i tak planów z nimi nie wiążą. Przecież mężczyzna teoretycznie też ma takie samo prawo do podjęcia decyzji w tej sprawie co kobieta, bo dziecko jest w 50% z niej, w 50% z jego, a tym bardziej jeśli jest to mężczyzna, który żyje z ta kobietą w stałym związku, kocha ją i na co dzień prowadzą wspólne życie na każdej płaszczyźnie. Więc dlaczego odpowiedzialnością za aborcję obarcza się kobietę? To stereotyp, który utrwalił się w społeczeństwie.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-06 o 18:45 |
|
|
|
#1538 |
|
Raczkowanie
|
Ja z kolei idąc któregoś pięknego dnia ulicą Piotrkowską w Łodzi spotkałam na swojej drodze jakiś wiec (?) czy coś w ten deseń osób, które 'protestowały' (złe słowo, ale odpowiedniego mi brakuje) pod gabinetem jakiegoś ginekologa, który jak przypuszczam przeprowadza aborcje. 'Protestujący' mieli transparenty ze zdjęciami płodów i jakichś innych dziwnych, przepraszam za słowo, stworzeń, wyzywali tego lekarza/lekarkę, nie pamiętam, na czym świat stoi, jakieś megafony, te sprawy. Podeszła do mnie jakaś pani i zapytała o mój stosunek do aborcji, powiedziałam, że jestem za, wywiązała się średnio sensowna dyskusja, do której przyłączył się pewien pan. Państwo zaczęli się na mnie drzeć, dosłownie, nazwali mnie morderczynią i stwierdzili, że mnie też rodzice powinni zabić, heh.
|
|
|
|
#1539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;42490126]Rozumiem, że są ludzie, którzy są w stu procentach za aborcją, każdy ma prawo do własnego zdania, więc nie potępiam, jednak wypowiedzi, w których płód (nie powiedziałabym, że to jeszcze zlepek komórek, zwykle kobieta dowiaduje się o ciąży w którymś z kolei tygodniu, lub nawet miesiącu, więc nie są to tylko komórki, a kształtem przypominające już dziecko stworzenie, które ma już nierzadko niektóre lub większość narządów itd.) porównywany jest do jakichś pasożytów po prostu mnie przerażają.[/QUOTE] Z naukowego punktu widzenia ciąża jest tworem pasożytniczym, czy Ci się to podoba/przeraża, czy nie. Sprawdź sobie cechy pasożyta, zauważysz, że wszystkie pasują do ciąży właśnie. Co innego, że jest cała rzesza osób, która chciałaby takiego pasożytka ![]() Skoro się już wypowiedziałem, to zadam też pytanie do zwolenniczek aborcji. Do kiedy można usunąć niechciany organizm? Jaka jest definicja człowieczeństwa? - Wykształcone narządy? - Wykształcony układ nerwowy? - Przyjście na świat (i tu dodatkowe pytanie: czy płód na minutę przed porodem jest już człowiekiem, czy nie? I czy może w takiej sytuacji być spokojnie abortowany?)? - za Peterem Singerem: może wtedy, gdy zyskujemy samoświadomość (nie pamiętam jaki to dokładnie wiek podawał ten "etyk", coś między 2 a 3 rokiem życia)? Mowa tutaj o aborcji postnatalnej oczywiście, coś co jeśli dobrze pamiętam jest już zalegalizowane w Holandii. - a może przepchnąć granicę i tak jak u Philipa K. Dicka uznać za dojrzałość i wejście w człowieczeństwo wiek 18 lat?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#1540 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
|
|
|
|
#1541 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1542 |
|
BAN stały
|
Faceci w krajach zachodnich, gdzie aborcja zależy tylko od kobiety, powinni być zwolnieni od płacenia alimentów gdyby nie chcieli tego dziecka.
|
|
|
|
#1543 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dalej zadam pytanie?co panstwo robi z kobietami przeprowadzającymi aborcję?
nic,bo to ciche przyzwolenie na zabiegi aborcyjne.my tego nie zrobimy,a co ty zrobisz,to twój problem. rób tak,żeby ciebie nie złapali
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-01-07 o 13:46 |
|
|
|
#1544 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Faceci powinni tez uwazac, zeby nie bylo niechcianej ciazy, bo fakt kobieta zrobi z nia co zechce, dziecko legalnie usunie (jak w kraju gdzie nie ma zakazu aborcji), lub zarzada alimentow, a facetowi pozostaje sie tylko podporzdowac do decyzji kobiety. Osobiscie nie usunelabym dziecka nawet z gwaltu i nawet gdybym byla niewierzaca. Temu, ze wierzaca, czy nie, to poprostu bym nikogo nie zabila, wiec wlasnego dziecka tym bardziej. Poza tym, to ciaze rzadko usuwane sa tak wczesnie, ze wystarczy tylko pigulka, bo sie tam naprawde jeszcze prawie nic nie wyksztalcilo, wiec czesciej jest to normalna skrobanka bo zanim dojdzie kolejka do skrobanki (lekarzy skrobaczy, przynajmniej we Fr brakuje, bo malo kto chce robic ten kierunek, bo praca psychicznie ciezka i niewdzieczna byl o tym reportaz w tv), to ciaza jest juz na tyle zaawansowana, ze dziecko ma juz wyksztalcony mozg (a wiec czuje bol), ma juz raczki, nozki itp., jest zwyczajnie juz podobne do czlowieka... Poza tym sa kraje, w ktorych okres na usuniecie ciazy jest dluzszy niz np we Fr., wiec jezdza do nich usuwac Francuzki, ktorych kolejka na skobanke we Francji nie doszla w terminie jakie daje francuskie prawo na skrobanke (wiadomosc tez ze wspomnianego wyzej reportazu), wiec w takich krajach sa skrobane jeszcze starsze ciaze... To tyle ode mnie w tym temacie...
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#1545 |
|
Zakorzenienie
|
Fakt, ze dziecko w lonie matki mozna porownac do pasozyta. Tak to dziala
ale zeby w ogole powstal ten pasozyt, to potrzeba dzialania dwoch osob ( nie mowie o gwaltach itp ). Dlatego strasznie mnie śmieszy pisanie o tym niechcianym, rozwijajacym sie wbrew woli pasozycie, jakby to bylo cos, co za kazdym rogiem tylko czyha na wolną macicę. ![]() A co do samej aborcji, nie jestem jej przeciwniczką. Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1546 |
|
Zakorzenienie
|
meżczyźni niechcący dziecka powinni sie zabezpieczać,nie uprawiać seksu,lub podwiązać
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
#1547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1548 |
|
Zakorzenienie
|
No niby nie daje 100 % ale tez bez przesady. Śmiem twierdzić, że większość wpadek wynika raczej z nieuwagi, czy nieumiejetnego zastosowania srodkow antykoncepcyjnych.
Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1549 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak sądzę. Ale jednak jakby na złość się takiej parze niechcącej mieć absolutnie i definitywnie dziecka trafiło, że jednak antykoncepcja prawidłowo stosowana zawiedzie?
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-01-07 o 18:31 |
|
|
|
#1550 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#1551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie są skutki uboczne sterylizacji? Weź mnie teraz nie stresuj, bo to jedyne wyjście, a nie chcę TŻ-ta słać na coś, co mu poważnie zaszkodzi.
|
|
#1552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli facet nie chce dziecka,a stało się ,to dlaczego ma nie płacić alimentów?nie rozumiem argumentu
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
#1553 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1554 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba, że pisałaś o wazektomii, ale ona ani nie daje (niestety) 100% pewności, ani nie jest nielegalna. Spokojnie można mieć w Polsce ten zabieg.
|
|
#1555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uwazam, ze jakas logika w tym jednak jest.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#1556 |
|
zuy mod
|
Lazurowewybrzeze - czy we Francji usuwane sa ciaze powyzej 20tyg zycia? bo wg roznych zrodel - naukowcy sa zgodni, ponizej 20tyg plod nie odczuwa bolu, a prawdopodobnie jeszcze dluzej.
Wiec skoro czuje bol (skad to wiadomo, skoro naukowcy nadalnie sa pewni), to w ktorych tygodniach te ciaze sa usuwane? Wysłane z mojego XT615
|
|
#1557 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko jest jeden szkopuł: - wiek min. 30 lat - posiadanie dzieci (przez co należy rozumieć potomstwo z obecnego związku, ze związków poprzednich lub z adopcji) (http://www.wazektomia.pl/kwalifikacja) Więc nie jest to całkiem "masz i tnij"
|
|
#1558 |
|
Zadomowienie
|
We Francji, tylko do 12 tygodnia ciazy mozna usunac, czyli 14 tygodni od ostatniej miesiaczki, temu czasem we Francji za pozno jest na aborcje i musi jechac usuwac do sasiedniego kraju Europy Zachodniej, gdzie mozna usunac legalnie bardziej zaawansowana ciaze. 14 tydzien, to jest okres tego pierwszego duzego 1 usg, w Polsce nazywanego chyba genetycznym, na tym USG dziecko wyglada juz calkiem "czlowiekowato", poza tym czuje, czy nie, to dla mnie zadna roznica, dla mnie to juz jest czlowiek i bym nie usunela.
|
|
|
#1559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co w przypadku mężczyzn,którzy chcą dziecka ,a matka nie chce urodzić? jakie oni mają prawo? ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- ja rozumiem,ale o ile mówimy o polskich realiach to niewiele facet może zrobić.tylko to, o czym pisałam wczesniej.
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-01-07 o 20:08 |
|
|
|
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także czegoś tutaj brak. Jak jeszcze zwykle rozumie się pary, które w ogóle nie chcą mieć żadnych dzieci i dlatego tak bardzo chcą uniknąć ciąży, to nasza decyzja jest średnio rozumiana i uznawana.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

ale zeby w ogole powstal ten pasozyt, to potrzeba dzialania dwoch osob ( nie mowie o gwaltach itp ). Dlatego strasznie mnie śmieszy pisanie o tym niechcianym, rozwijajacym sie wbrew woli pasozycie, jakby to bylo cos, co za kazdym rogiem tylko czyha na wolną macicę.

Także czegoś tutaj brak. Jak jeszcze zwykle rozumie się pary, które w ogóle nie chcą mieć żadnych dzieci i dlatego tak bardzo chcą uniknąć ciąży, to nasza decyzja jest średnio rozumiana i uznawana.