Mamusie Kwietniowe 2015! cz.II - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-26, 11:19   #1531
_Madison_
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.II

GOSIA - tak ja już mam jedne bliźniaczki w domu
Natusia i Amelka są adoptowane. Nie mogliśmy mieć dzieci przez 10lat . Ale są cudowne i dzięki nim nasze życie jest piękne. Wszystko się zmieniło gdy one się pojawiły,

Nie przynudzam już bo tu prywatą zalatuje
12.2012- MARCELEK
07.2014 - IVF
_Madison_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 11:23   #1532
Koperco
Zakorzenienie

Madison Przez 10 lat? Matko a teraz nagle boginii płodności? Jaki to los potrafi być zawiły i niespodziewany)
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 11:25   #1533
gosiak0512
Zakorzenienie

promocja 25-28.09

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Madison gratuluję odwagi no i dobrze że koniec remontu widać mi została tylko kuchnia właśnie ale w sensie umeblowania bo mamy stare graty co jeszcze męża dzieciństwo pamiętają ale póki co dają radę teraz chcemy już zamówić i może do listopada juz by była gotowa kuchnia

Edytowane przez gosiak0512
Czas edycji: 2014-09-26 o 11:27
gosiak0512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 11:40   #1534
_Madison_
Zadomowienie

KOPERCO - od 2001 się staraliśmy. Były zabiegi in vitro i inseminacje i znachorzy i modlitwy, dosłownie wszystko i nic. To był koszmar. Gdy zdecydowaliśmy się na adopcję przeszliśmy te szkolenia, zajęcia i dostalismy pozytywną opinię ośrodka to na dziewczynki około roku czekaliśmy. (2011) A potem małe miały 9msc, a ja naturalnie w ciąże zaszłam

No a ciąża teraz to dzięki in vitro inaczej nic by pewnie nie było

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Tak więc nasza droga była długq i wyboista, alr ja wierze, że nic nir dzieje się bez przyczyny...
Gdybyśmy mieli dziecko swoje wczesniej nir zdecydowalibysmy sie na adopcję i być może Natalka i Amela tułały by sie po domach dziecka

Lubię tak myśleć. Że przeszlismy to wszystko dlatego, bo dziewczyny właśnie nas wybrały sobie na rodziców tych prawdziwych. I tylko czekały na odpowiedni moment by się pojawić w naszym życiu.
Osładza mi to gorycz tych wszystkich lat, tych łez wylanych, nocy nieprzespanych tych kłótni i zdrady które w tym czasie przeszlśmy.

Staranie tak długo o dziecko może zniszczyć życie
12.2012- MARCELEK
07.2014 - IVF

Edytowane przez _Madison_
Czas edycji: 2014-09-26 o 11:46
Stary 2014-09-26, 11:46   #1535
gosiak0512
Zakorzenienie

Madison dużo przeszliście ale nagroda warta tej wyboistej drogi i tak jak piszesz uratowaliście "życie" dwóm dziewczynkom dzięki wam mają normalne życie a nie po domach dziecka

Stary 2014-09-26, 11:50   #1536
_Madison_
Zadomowienie

GOSIA - bardzo dużo przeszliśmy. I bardzo ciężkl było.

Teraz jak jadę do kliniki i widzę te pary które długo już walczą siedzące obok siebie, a jednak tak bardzo od siebie oddaleni, te kobiety dyskretnie płaczące. Tę nadzieję i zrezygnowanie w ich wzroku to mam ochotę wyjść i nigdy więcej tam nie wracać. Niepłodność to koszmar.
12.2012- MARCELEK
07.2014 - IVF
Stary 2014-09-26, 11:55   #1537
gosiak0512
Zakorzenienie

Madison ja mogę się tylko domyślać jak to jest ciężko, u mnie ciąże bez problemowe z zajściem..1 w 2 cyklu, 2 w 1 cyklu, 3 za 3 razem, mam siostrę która stara się od kilku ładnych lat i wreszcie na początku tego roku zaczęli coś w tym kierunku robić okazało się że on nie może mieć dzieci, ciężko to przechodzą..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-26, 12:01   #1538
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Dzis snilo mi sie, ze urodzilam synka !

W temacie sprzatania i domowych obowiazkow to u mnie jest jak u Niezawsze, czyli moj Maz jest z tych sprzatajacych np ja teraz leze sobie jeszcze w lozku i pisze do Was a on juz wstal i pakuje zmyware
Nie powiem, zebym byla balaganiara, lubie jak jest czysto w domu ale nie musze miec tego wlasnie w tym momencie a on ma taki pedantyczny nawyk sprzatania, czasem jest to denerwujace...choc i tak juz troche wyluzowal, bo jak go poznalam, to nie byl w stanie wyjsc z domu z pozostawionym kubkiem w zlewie
Odkad zamieszkalismy razem to od poczatku mielismy podzial obowiazkow, np ja sprzatalam lazienke, on kuchnie, on odkurzal, ja scieralam kurze
Prasowaniem ja sie zajmuje bo to lubie bardzo. On za to czesciej gotuje. teraz jak jestem w ciazy to lazienke on sprzata bo mnie moge wdychac chemikaliow, pranie robie ja, potem go wolam zeby pomogl mi je zaniesc i sobie rozwieszam, choc teraz sam nie raz i nie dwa rozwieszal jak przysnelo mi sie w ciagu dnia czy wieczorem
Ma taka prace tzw wolny zawod i czesto jest w domu w ciagu dnia, jak ja pracowalam to prawie zawsze czekal na mnie obiad po powrocie
Jednak minusy tez sa-czesto lazi i gledzi ze to czy tamto jest do posprzatania..czasem jest to mega irytujace..ale z dwojga zlego juz wole to niz ja bym miala go pilnowac :P

Kurcze tak czytam o Waszych leniuszkach i stwierdzam, ze maja za dobrze wysprzatane na tip top, obiad zrobiony, nawet deser...
I pewnie nawet nie doceniaja tego bo wszystko maja podane na tacy. Moze jakas terapia szokowa? Nie posprzatal tego o co poprosilyscie? Trudno, obiadu dzis nie ma
Albo trzeba zrobic konkretny podzial obowiazkow, jak sami nie wiedza co maja robic to lista w widocznym miejscu i odhaczamy po kolei. Moze wtedy zobacza ile w domu jest czynnosci do roboty...
Wiem, ze latwo tak mowic z zewnatrz ale pracujcie nad nimi bo jak sie dziecko urodzi to wszystko sie wywroci do gory nogami i bez.pomocy drugiej strony ani rusz.
Kochana, terapia szokowa to byla - z szokiem dla mnie ze przez miesiac mozna nicnie ruszyc. Lista obowiazkow tez nic ńie daje, bo on sie zapiera, ze noe bedzie robil zadan z tej listy. I wychodzi, ot, podzial obowiazkow.
Agnieszakk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:02   #1539
rosarioV
Zakorzenienie

Dziewczyny, pomocy... byłam taka szczęśliwa a teraz nie wiem... zrobiłam igg i też jest dodatnie, gdzies wyczytałam, że jak igm i igg jest dodatnie to znaczy że toxo jest przebyte a gdzie indziej że jest choroba... nie wiem znowu co mam myśleć... igm wynosi 1,38 a igg 56,8 a juz tak sie cieszyłam, że przebyłam i mam przeciwciała

Razem: 21.05.2010
Ślubujemy: 21.10.2017
rosarioV jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:04   #1540
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinka1984 Pokaż wiadomość
Witajcie.Śniadanie zjedzone,mieszkanie ogarnięte, teraz mykam na fitness po dłuższej przerwie spowodowanej przeziębieniem.
Co do emków to mój sprząta,myje podłogi,okna,odkurza,ście ra kurze i zmywa naczynia.Nie mogę nic powiedzieć,wiadomo robi to najczesciej w weekend bp tak to pracuje,ja w tygodniu z grubsza ogarniam M.
Udanego dnia wszystkim i zdrówka chorowitkom.
Malinka, gdzie ty takiego zanalazlas? zostalo cos jeszcże?
Stary 2014-09-26, 12:08   #1541
FlightlessBird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rosarioV Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pomocy... byłam taka szczęśliwa a teraz nie wiem... zrobiłam igg i też jest dodatnie, gdzies wyczytałam, że jak igm i igg jest dodatnie to znaczy że toxo jest przebyte a gdzie indziej że jest choroba... nie wiem znowu co mam myśleć... igm wynosi 1,38 a igg 56,8 a juz tak sie cieszyłam, że przebyłam i mam przeciwciała
jeśli są dwa wyniki dodatnie, to jest świeże zakażenie.
Szoruj do lekarza

FlightlessBird jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-26, 12:08   #1542
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość
hej.
noc miałam paskudną jak młody wstał na picie o 4 tak do 6 leżałam i zasnąć nie mogłam i teraz mi brakuje tych 2h.. ehh

soniuska
a może by z nim pogadać może ma jakieś problemu i odreagowuje na tobie bo tak być nie może żeby o nic chłopa prosić nie wolno było bo on warczy zaraz..trzeba coś z tym zrobić bo w kwietniu dojdzie Ci maluszek i co? zostaniesz z tym wszystkim sama!?

agnieszakk tak od razu Cię zwolnić nie mogą bo to nie zgodne z prawem, nie wiem czy masz zamiar potem iść na wychowawczy ale jak nie to wystarczy że przy powrocie bodajże zmniejszysz etat na 3/4 i przez rok jesteś chroniona, nie pamiętam jak t dokładnie jest ale w kodeksie pracy powinna być wzmiana o tym na pewno będzie dobrze!

madison a w jakim wieku dzieciaczki masz? napisałaś że mąż zrobi mebelki.. jakiś stolarz? ma może firmę? bo szukam kogoś kto mi kuchnię na zamówienie zrobi..

w kwestii mężów to ja się tak zastanawiam czy to przypadkiem czasem nie jest też w jakimś stopniu przez teściową, bo mamusia robiła i synuś kochany nie musiał i tak mu zostało.. ja na szczęście nie mam problemów ze swoim mężem zakupy robi, sprząta, gotuje. Jak jeszcze pracowałam to się mijaliśmy żeby z opieką dać radę z chłopakami, to co jechało na rano to odbierało ze świetlicy a to które na 2 zmianę jechało to prowadziło do szkoły, ogarniało w domu i podszykowało obiad dla drugiego, co kilka dni jakies zakupy w międzyczasie, ale nie zdarzyło mi się przypominać żeby coś zrobił wręcz przeciwnie sam potrafi zadzwonić że chyba pieczywa nie ma i żeby sprawdziła to on kupi. Teraz jestem w domu a on i tak robi swoją robotę wraca i mi pomaga.

wracając do porodu to przy 1 ok 15 mi się zaczeły pierwsze skurczybyki ok 20 mnie na porodówkę przenieśli a o 2 było po wszystkim. Drugi poród pojechałam ok 17 do szpitala już z rozwarciem na 2cm na dzień dobry zanim wypisałam papiery i poczekałam aż posprzątają salę po wcześniejszej to już miałam 5cm.. i o 23 było po wszystkim. Drugi poród lux malina położne mnie rozśmieszały że a to mnie nie słychać czy przypadkiem spać im nie poszłam bo inne to się drą a ja sobie oddychałam na spokojne, a to że mąż uciekł paskud jeden bo synów tylko umie robić i żeby chociaż córkę zrobił i na poród nie przyszedł to by jeszcze zrozumiały, oczywiście wszystko w żartach a na partych to mi imię wybierały dla syna
Gosiak, a gdzie rodzilas?
Dzieki za dobre slowa z praca, ale u mnie jest inaczej, bo moja ciaza nie zakonczyla sie pomyslnym rozwiazaniem
Stary 2014-09-26, 12:10   #1543
rosarioV
Zakorzenienie

Pięknie... rycze.... jutro mam wizyte na 9:00...
masakra a tak sie cieszyłam... czemu kurcze mnie to wszystko spotyka
mam doła....

Razem: 21.05.2010
Ślubujemy: 21.10.2017
rosarioV jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:11   #1544
kordelka85
BAN stały

Cytat:
mam doła....
Dobrze, ze masz wizyte, mam nadzieje,ze bedzie dobrze.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:11   #1545
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
właśnie tak jak piszesz - ja sie boje ze jakby sie cos ze mna lub dzieckiem dzialo to zanim przewioza do innego szpitala w wawie przez korki.... brr

Czyli dzis bedziesz miec usg? Kciukasy!
K
Do kiedy ta promocja?
A Ty z wawy? Gdzie chcesz rodzic?

Do niedzieli promocja, a rzeczy piekne!

Ja po wizycie dziec ma dokladnie co wg. Ostatniej miesiaczki leniwy dosc reka machal jedna, a druga ustawil tak kolo buzki, ze wygladal jak pinokio, bo myslalqm, ze to nos. Serducho slyszalam.
Teraz znow jestem w ikei na salatce tak mnie naszlo

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:11   #1546
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Udanego podglądania

U mnie Dżunior śpi i mam chwilę dla siebie
Pogoda taka pod psem....

Mõj tż teź mi pomaga, robi sam zakupy, odkurza, obsługuje zmywarkę no i codziennie po pracy zajmuje się synkiem

Ja mam poduszkę ,,fasolkę'', mniejsza niż ,,kojec''. Polecam i do spania i do karmienia piersią. Bardziej poręczna.

Jak już piszecie o wyprawce to jak tylko macie warunki to polecam łóżeczko o wymiarach 140x70 które zmienia się z wiekiem dziecka, takie łóżeczko-tapczaniki. Myślę że kupię takie po raz drugi
Tez misie marzy takie lozko one maja wbudowane komody, przwijaki i inne cuda, fajne
Stary 2014-09-26, 12:14   #1547
niezawsze
Zakorzenienie

Rosario nie martw sie, bedzie dobrze jutro sie dowiesz wszystkiego

Maciuś
Stary 2014-09-26, 12:15   #1548
FlightlessBird
Zakorzenienie

Cytat:
mam doła....
Kochana nie martw, będzie dobrze

Stary 2014-09-26, 12:25   #1549
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Nie pamietam czy pisalam, ze 30% rabatu jest na ff.

Dibra czekam u gina miedzy pacjentkami to sobie poczekam
Oo, super w calym kraju?

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Napisane przez _Madison_ Pokaż wiadomość
GOSIA - tak ja już mam jedne bliźniaczki w domu
Natusia i Amelka są adoptowane. Nie mogliśmy mieć dzieci przez 10lat . Ale są cudowne i dzięki nim nasze życie jest piękne. Wszystko się zmieniło gdy one się pojawiły,

Nie przynudzam już bo tu prywatą zalatuje
Az sie cieplo na sercu zrobilo, Bogu dziekowac za takich ludzi

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
KOPERCO - od 2001 się staraliśmy. Były zabiegi in vitro i inseminacje i znachorzy i modlitwy, dosłownie wszystko i nic. To był koszmar. Gdy zdecydowaliśmy się na adopcję przeszliśmy te szkolenia, zajęcia i dostalismy pozytywną opinię ośrodka to na dziewczynki około roku czekaliśmy. (2011) A potem małe miały 9msc, a ja naturalnie w ciąże zaszłam

No a ciąża teraz to dzięki in vitro inaczej nic by pewnie nie było

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Tak więc nasza droga była długq i wyboista, alr ja wierze, że nic nir dzieje się bez przyczyny...
Gdybyśmy mieli dziecko swoje wczesniej nir zdecydowalibysmy sie na adopcję i być może Natalka i Amela tułały by sie po domach dziecka

Lubię tak myśleć. Że przeszlismy to wszystko dlatego, bo dziewczyny właśnie nas wybrały sobie na rodziców tych prawdziwych. I tylko czekały na odpowiedni moment by się pojawić w naszym życiu.
Osładza mi to gorycz tych wszystkich lat, tych łez wylanych, nocy nieprzespanych tych kłótni i zdrady które w tym czasie przeszlśmy.

Staranie tak długo o dziecko może zniszczyć życie
Dzielna znCiebie kobieta, ciesze sie, ze przeszliscie przez to wszystko i teraz bediecie miec piatke szkrabow

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-26, 12:25   #1550
FlightlessBird
Zakorzenienie

lecę spać

a później mam wizytę, poproszę dziś o foto malucha

Stary 2014-09-26, 12:26   #1551
gosiak0512
Zakorzenienie

rosario głowa do góry będzie dobrze! trzymam kciukasy!

agnieszakk pierwszego syna rodziłam w Warszawie na karowej, drugiego w szpitalu w Mińsku mazowieckim. Porównując standardy to Karowa wymiata ale pod względem troski i opiekuńczości przed, w czasie i po porodzie to Mińsk kładzie na łopatki Karową, mam nadzieję że i tym razem się nie zawiodę

Stary 2014-09-26, 12:27   #1552
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
mam doła....
Masz wizyte, dopytasz jutro, uszy do gory. Ewentualnie zadzwon dzis do lekarza, uspokoisz sie.
Stary 2014-09-26, 12:42   #1553
agnes188
Zakorzenienie

Gosiak wlasnie o minsku slyszalam same dobre rzeczy o porodowce

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:46   #1554
gosiak0512
Zakorzenienie

oni dostali nawet w którymś roku nagrodę czy jak to się tam nazywało w tym konkursie "rodzić po ludzku". Opieka na prawdę super wszystko miło serdecznie ciepło polecam

Stary 2014-09-26, 12:48   #1555
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
)

Jeju jak Ci zazdroszczę że masz blisko, bo tak wnioskuje skoro wybierasz się na sałatkę U mnie w mieście nie ma a ja tak kocham Ikea!

.
do Ikei w linni prostej mam cos ok. 1-2 km na spacerki chodzilam z wozkiem i na obiadki na piechote

Agnieszak raczej w calym kraju w tesco

Flightless kciuki za wizyte

Maciuś
Stary 2014-09-26, 12:56   #1556
soniuska
Zakorzenienie

Cytat:
A nie pochwaliłam się zamówiłam w końcu meble i łóżka do nowych pokoi dzieciaczów. Zadowolona jestem pod koniec przyszłego tygodnia powinny przyjść i już praktycznie cały remont poddasza będzie zrobiony. Zostanie przerobienie starego pokoju Marcela na gabinet, odświeżenie pokoiku po Natce i Melce dla robaczek i drobne poprawki na górze. Można więc powiedzieć, że do października się wyrobimy ( przynajmniej do jego końca).
kochana super , to pokoiki juz niedlugo
i podziwiam ta walke o dzieci
Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
Chałupa sprzątnieta, Młody posprzatał (w bólach) swój pokój i próbuje spać. Ja się herbatkuję i zaraz ćwiczonka, bo ja zmarźluch jestem i jakoś tak skostniałam:P

Sonianajśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że syf jaki zostawiają po sobie strasznie w oczy kole (buty porozwalane, talerze wszędzie, okruchy) a sprzatnięcie tego zajmuje cholera mniej niż 5min. I zawsze zastanawia mnie dlaczego oni tego nie robią skoro to nie wymaga ani czasu ani energii. To dla mnie zagadka dziejowa..

Ja na bank jednorazówki. Niby jestem eko, segreguje śmieci, baterie itp. Ale ni cholery nie wyobrażam sobie zycia bez jednorazówek! I zgadzam się że Nobla powinni za nie dać i zgadzam się drogo to wychodzi, no ale trudno..:P

Tak oddychanie obiema dziurkami docenia się dopiero wtedy, gdy ma się katar

rosario kurcze a jakieś zaskórniaki?? A dowiedziałaś się może jak to jest z umową do dnia porodu a rocznym macieżyńskim??

i zapomniałam resztę..
ja tez nie moge jak moj M wstaje po picie a ma talerz brudny bo cos jadl i nie wyniesie przy okazji, albo idzie po picie i chwyta nowa szklanke,a na stole lezy szklanka z torej pil 5 minut temu swiezy napoj.
Cytat:
kochana bedzie dobrze, jutro lekarz wszystko Ci powie
Cytat:
A Ty z wawy? Gdzie chcesz rodzic?

Do niedzieli promocja, a rzeczy piekne!

Ja po wizycie dziec ma dokladnie co wg. Ostatniej miesiaczki leniwy dosc reka machal jedna, a druga ustawil tak kolo buzki, ze wygladal jak pinokio, bo myslalqm, ze to nos. Serducho slyszalam.
Teraz znow jestem w ikei na salatce tak mnie naszlo
super wiesci
i fajnie ze masz tak blisko jedzonko.
Cytat:
Napisane przez FlightlessBird Pokaż wiadomość
lecę spać

a później mam wizytę, poproszę dziś o foto malucha
super, czekamy na info

tez sie denerwuje moimi wynikami, zobacze dopiero w pon co powychodzilo

byylam w tesco a tam -30% i kupilam 5 bodziakow na dlugi rekaw 62, kurteczke 56 (taka wiosenna) i 5 sliniakow ;P
soniuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 13:03   #1557
gosiak0512
Zakorzenienie

soniuska to zakupy udane

Stary 2014-09-26, 13:06   #1558
Agnieszakk
Raczkowanie

Cytat:
do Ikei w linni prostej mam cos ok. 1-2 km na spacerki chodzilam z wozkiem i na obiadki na piechote

Agnieszak raczej w calym kraju w tesco

Flightless kciuki za wizyte
Dzieki,widzialam w necie - jak znalazl ta promocja bo nie mam zadnych rekawiczek, a i czapka i szalik by sie przydal
Stary 2014-09-26, 13:07   #1559
soniuska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość
soniuska to zakupy udane
no tak
soniuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 13:08   #1560
Agnieszakk
Raczkowanie

Sonia - istne szalenstwo na zakupach !

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Sonia - Wklej nam zdjecia,a jak!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości