Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-12, 21:08   #1531
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
Nikt jej informacji telefonicznie nie udzieli nt pracodawcy, bo wg ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z dnia 20 kwietnia 2004r itd itp osoba MUSI dostac karte referencyjna (skierowanie) do pracodawcy a co za tym idzie musi byc zarejestrowana badz jako bezrobotna badz jako poszukujaca pracy, a jak zalatwi to przez telefon? no a poza tym nigdy nie wiadomo czy po drugiej stronie telefonu nie siedzi jakis wyzzy Urzedas i nie sprawdza nas jak dzialamy hehe i czy nie lamiemy ustawy o ochronie danych, jak nie wiemy z kim rozmawiamy, a moze to jakis mafiozo co wymusza haracze? lol

No widzisz nie wszędzie tak jest jak piszesz.Byłam świadkiem udzielania informacji o ofercie pracy (po weryfikacji interesanta przez telefon), oczywiście nie były to propozycje subsydiowane.

Cytat:
Napisane przez Nicram Pokaż wiadomość
jeśli skończę 12 miesięcy stażu mogę starać się o zasiłek dla bezrobotnego ?
Nie

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 07:32   #1532
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Juz wiem!! Kolezanka z ktora pracuje byla w takiej sytuacji. Otoz jesli rozpoczelas nauke, niewazne ze sa to studia zaoczne, twoi rodzice maja obowiazek uezpieczyc cie do 25 roku zycia. W takim wypadku, dostaniesz wicej pieniazkow, bedzie nie niewielka kwota, ale zawsze cos. Takze pani z urzedu mialam racje

ok dzieki wielkie

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-14, 09:58   #1533
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
No widzisz nie wszędzie tak jest jak piszesz.Byłam świadkiem udzielania informacji o ofercie pracy (po weryfikacji interesanta przez telefon), oczywiście nie były to propozycje subsydiowane.

No to gratuluje pracownikowi urzędu, bo gdyby dzwonił ktoś z kontroli czy jakiejs gazety ( a kazdy jak podnosi sluchawke w urzedzie to sie przedstawia) i urzednik udzielilby info przez telefon, moglby miec ogromne problemy... Nigdy nie wiesz kto jest po deugiej stronie. Np ostatnio do nas zadzwonil pracownik socjalny z MOPS'u i przedstawil sie ale niestety my mamy polecenie sluzbowe, ze musza zlozyc wniosek o udostepnienie danych osobowych. Takze te osoby dzialaja na wlasna odpowiedzialnosc.

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-14, 20:51   #1534
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
No to gratuluje pracownikowi urzędu, bo gdyby dzwonił ktoś z kontroli czy jakiejs gazety ( a kazdy jak podnosi sluchawke w urzedzie to sie przedstawia) i urzednik udzielilby info przez telefon, moglby miec ogromne problemy... Nigdy nie wiesz kto jest po deugiej stronie. Np ostatnio do nas zadzwonil pracownik socjalny z MOPS'u i przedstawil sie ale niestety my mamy polecenie sluzbowe, ze musza zlozyc wniosek o udostepnienie danych osobowych. Takze te osoby dzialaja na wlasna odpowiedzialnosc.
Chyba się nie zrozumiałyśmy.
Zdaję sobie sprawę, że "nigdy niewiadomo kto jest po drugiej stronie" i pewnych informacji nie powinno się przekazywać.
Nie rozumiem jednak co masz na myśli pisząc o tym, że dzwonił do Was pracownik socjalny? Rozumiem,że pytał o dane osobowe swojego podopiecznego? Jeśli tak to dla mnie też to jest oczywiste,że takich rzeczy się przekazuje taką drogą i, że konieczne jest pismo w tej sprawie.
I wszystko to jest dla mnie jasne

Pisałam jednak o czymś innym- o przekazaniu przez telefon informacji o otwartej ofercie pracy.

Stary 2008-04-15, 07:36   #1535
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

zdecydowalam ze przedluzam sobie staz, juz nie w tym biurze gdzie jestem teraz ale w sekretariacie, bede sekretarka mam pytanko czy orientuje sie ktoras z Was jak powinno wygladac takie pismo o przedluzenie stazu??
Stary 2008-04-15, 10:09   #1536
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Pisałam jednak o czymś innym- o przekazaniu przez telefon informacji o otwartej ofercie pracy.

Jesli oferta w systemie PULS - w jakim pracujemy w Urzedach Pracy jest otwarta to nie ma potrzeby dzwonienia do urzedu, bo dane firmy sa na stronie e-pulsa w necie. Jesli juz, to dzwonila w sprawie oferty zamknietej, czyli zapisanej jedynie w postaci numeru ofpr bądź stpr, a wedlug Ustawy o Promocji Zatrudnienia i Instytucjach Rynku Pracy z dnia 20.04.2004r i rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej z dnia 09.02.2000r Powiatowy Urząd Pracy ma obowiązek wydać na zgłoszone wolne miejsce zatrudnienia kartę referencyjną!!!!!!! A to znaczy, ze osoba malo tego, ze musi przyjsc do Urzedu osobiscie, to musi rowniez byc osobą zarejestrowaną jako bezrobotna bądź poszukująca pracy.
Wiem podziwiam pania z urzedu za odwage

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-15, 10:10   #1537
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
zdecydowalam ze przedluzam sobie staz, juz nie w tym biurze gdzie jestem teraz ale w sekretariacie, bede sekretarka mam pytanko czy orientuje sie ktoras z Was jak powinno wygladac takie pismo o przedluzenie stazu??

zwykle podanie z prosba o przedluzenie, jesli oczywiscie nie przekroczyl Twoj staz 12 m-cy... a zapytaj pracodawcy, moze znajdzie sie dla ciebie etat?? pozdrawiam

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-15, 18:48   #1538
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Ja własnie bede zaczynała staż z urzedu na 4 miesiace w sam raz zeby zarobic na wakacje i czegos sie nauczyć
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-15, 21:51   #1539
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli oferta w systemie PULS - w jakim pracujemy w Urzedach Pracy jest otwarta to nie ma potrzeby dzwonienia do urzedu, bo dane firmy sa na stronie e-pulsa w necie. Jesli juz, to dzwonila w sprawie oferty zamknietej, czyli zapisanej jedynie w postaci numeru ofpr bądź stpr, a wedlug Ustawy o Promocji Zatrudnienia i Instytucjach Rynku Pracy z dnia 20.04.2004r i rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej z dnia 09.02.2000r Powiatowy Urząd Pracy ma obowiązek wydać na zgłoszone wolne miejsce zatrudnienia kartę referencyjną!!!!!!! A to znaczy, ze osoba malo tego, ze musi przyjsc do Urzedu osobiscie, to musi rowniez byc osobą zarejestrowaną jako bezrobotna bądź poszukująca pracy.
Wiem podziwiam pania z urzedu za odwage
Nie jestem pośrednikiem pracy i nie zamierzam z Tobą polemizować w tym temacie.
Fakt jest taki, że jak była jakiś czas temu oferta otwarta ("masowy" rzekłabym nabór do pewnej firmy) to interesanci dzwonili w tej sprawie (celem upewnienia się o godzinę, miejsce, etc).

I tu w tym miejscu nie mogę się powstrzymać przed uwagą, bądź refleksją pod Twoim adresem- NIE KAŻDY MA DOSTĘP DO INTERNETU,ba, co niektorzy nigdy nie siedzieli przed komputerem i coś takiego jak e-puls jest dla większości obecnych interesantów ABSTRAKCJĄ samą w sobie.

POZOSTAJE WIĘC TELEFON.
Mam nadzieję,że teraz mnie zrozumiałaś.

Ps.Nie wiem czy wiesz,ale nie wszystkie pup-y pracują w Pulsie,nie jest to więc takie oczywiste jak to przedstawiasz.

Stary 2008-04-16, 06:55   #1540
N4TI
Zakorzenienie

podanie juz napisane... niestety etat sie nie znajdzie bo nie mam wyzszego wyksztalcenia.. jestem na 1 roku studiow dopiero.. ale bylam zmuszona staz przedluzyc bo pracy tez nie moglam znalezc innej no coz... przebiedze drugie pol roku..
Stary 2008-04-16, 07:18   #1541
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Nie jestem pośrednikiem pracy i nie zamierzam z Tobą polemizować w tym temacie.

Ciesze sie, bo forum nie jest od tego aby sie klocic - ja pisze jak jest. Z tego co piszesz nie mogla to byc oferta zarejestrowana w systemie i wszystko.

A swoją drogą, to wszystkie UP pracują w PULSie. Nawet w listopadzie bylismy na szkoleniu na ktorym byla o tym mowa.

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Edytowane przez mgosiekm
Czas edycji: 2008-04-16 o 07:49

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-16, 17:36   #1542
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
A swoją drogą, to wszystkie UP pracują w PULSie. Nawet w listopadzie bylismy na szkoleniu na ktorym byla o tym mowa.
W takim razie pracownik urzędu z którym byłam na pewnym szkoleniu okłamał mnie mówiąc mi o tym (rok 2006).
Przeczytaj sobie wyjaśnienia z MPiPS,które teraz "przyszły" w związku ze standardami.Jest tam o tym mowa.

Stary 2008-04-16, 19:08   #1543
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
W takim razie pracownik urzędu z którym byłam na pewnym szkoleniu okłamał mnie mówiąc mi o tym (rok 2006).
Przeczytaj sobie wyjaśnienia z MPiPS,które teraz "przyszły" w związku ze standardami.Jest tam o tym mowa.
w roku 2006 nie bylo jeszcze rozpowszechnionego PULSA, zostal wprowadzony od 2007 , wczesniej pracowali w Bossie lub jak kto woli Reju

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-16, 20:13   #1544
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
w roku 2006 nie bylo jeszcze rozpowszechnionego PULSA, zostal wprowadzony od 2007 , wczesniej pracowali w Bossie lub jak kto woli Reju
Puls wprowadzony od 2007 roku????

Dziewczyno - przepraszam za zwrot - ja pracuję w Pulsie od 9 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

Stary 2008-04-17, 07:42   #1545
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Puls wprowadzony od 2007 roku????

Dziewczyno - przepraszam za zwrot - ja pracuję w Pulsie od 9 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Czytaj uwaznie w 2006 roku nie bylo jeszcze ROZPOWSZECHNIONEGO PULSa, co oznacza, ze NIE WSZYSCY w nim pracowali, np nasz urzad tez nie, wiec Twoja kolezanka miala racje mowiac Ci na jakims szkoleniu w 2006 roku ze nie maja PULSa, wiec juz nie rozumiem o co Ci chodzi??
Z reszta uwazam te dywagacje za zbedne, nie bede sie licytowala kto ile pracuje i kto ma racje, bo watek dotyczy czego innego.
Ja i tak upieram sie, ze nie powinni udzielac informacji o firmie przez telefon, ale od tego jest forum zeby dyskutowac

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-17, 07:54   #1546
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
podanie juz napisane... niestety etat sie nie znajdzie bo nie mam wyzszego wyksztalcenia.. jestem na 1 roku studiow dopiero.. ale bylam zmuszona staz przedluzyc bo pracy tez nie moglam znalezc innej no coz... przebiedze drugie pol roku..
Pewnie, lepiej przedluzyc sobie staz niz siedziec w domu, a moze z czasem znajdzie sie jakies stanowisko dla Ciebie w tej firmie? Przeciez Cie juz znaja, wiec wszystko jest mozliwe

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-17, 15:32   #1547
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Jak by chcieli to by ja przyjeli teraz, tniemy koszty i tyle
Stary 2008-04-17, 16:22   #1548
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Czytaj uwaznie w 2006 roku nie bylo jeszcze ROZPOWSZECHNIONEGO PULSa, co oznacza, ze NIE WSZYSCY w nim pracowali, np nasz urzad tez nie, wiec Twoja kolezanka miala racje mowiac Ci na jakims szkoleniu w 2006 roku ze nie maja PULSa, wiec juz nie rozumiem o co Ci chodzi??
Z reszta uwazam te dywagacje za zbedne, nie bede sie licytowala kto ile pracuje i kto ma racje, bo watek dotyczy czego innego.
Ja i tak upieram sie, ze nie powinni udzielac informacji o firmie przez telefon, ale od tego jest forum zeby dyskutowac
No właśnie czytam UWAŻNIE i wyczytałam,że "Puls został wprowadzony od 2007roku".A to bzdura.
Zresztą jakie to ma znaczenie skoro w 2009r następcą Pulsa ma być Syriusz.Puls nie jest dostosowany do standardów i mam nadzieję,że stworzą coś sensowniejszego.

I chciałabym jeszcze dodać,że nie licytuję się z Tobą w związku z moim stażem pracy,podałam tylko informację od kiedy pracuję w tym programie.

A co do udzielania informacji przez telefon jeśli chodzi o ofertę pracy to zgadzam się z Tobą.

Stary 2008-04-17, 17:49   #1549
N4TI
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, lepiej przedluzyc sobie staz niz siedziec w domu, a moze z czasem znajdzie sie jakies stanowisko dla Ciebie w tej firmie? Przeciez Cie juz znaja, wiec wszystko jest mozliwe
nie zostawia mnie napewno :P jestem w panstwowym urzedzie.. dokladnie w starostwie powiatowym a zeby zostac musialabym miec skonczone studia a jestem dopiero na 1 roku, no ale zdobede jakies doswiadczenie
Stary 2008-04-18, 07:10   #1550
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
Zresztą jakie to ma znaczenie skoro w 2009r następcą Pulsa ma być Syriusz.Puls nie jest dostosowany do standardów i mam nadzieję,że stworzą coś sensowniejszego.
No wlasnie, ciekawe co z tego wyjdzie... slyszalam cos o tym na jakims szkoleniu

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-18, 07:12   #1551
mgosiekm
Zadomowienie

Cytat:
nie zostawia mnie napewno :P jestem w panstwowym urzedzie.. dokladnie w starostwie powiatowym a zeby zostac musialabym miec skonczone studia a jestem dopiero na 1 roku, no ale zdobede jakies doswiadczenie
O szkoda, ja wlasnie ze stazu zostalam w Urzedzie, ale u mnie to chyba inna rzeczywistosc, bo ludzie za taka marna kase nie chca pracowac i chyba z braku mozliwosci wiekszego wyboru przyjmuja stazystow (aha wiekszosc ludzi tutaj to osoby studiujace)

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

Stary 2008-04-18, 16:06   #1552
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie, ciekawe co z tego wyjdzie... slyszalam cos o tym na jakims szkoleniu
Trwają prace nad nim,ale podobno od bardzo dawnaaaaaaa,informatyk u mnie podchodzi do tego scepytycznie.

Stary 2008-04-21, 18:18   #1553
karolinaa
Wtajemniczenie

Cytat:
ja ostatnio się pytałam o przedłużenia twój pracodawca musi napisać podanie w którym wypisze na ile przedłuża i czy będzie mozliwośc zatrudnienia a ty musisz sie podpisać na osobnej kartce że wyrażasz zgodę .
A ja mam takie pytanko jesli nie chcę przedłużac stazu to musze napisać wniosek ??

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 20:08   #1554
karolcia19891
Przyczajenie

mam pytanko... czy moja mama moze mnie przyjać na staż???
karolcia19891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 23:45   #1555
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia19891 Pokaż wiadomość
mam pytanko... czy moja mama moze mnie przyjać na staż???

wydaje mi się że może, bo niby dlaczego nie ?

Pytanie tylko czy tobie się to opłaca... bo pewnie doskonale masz pojęcie o tym co miałabyś tam robić, wiec co to za staż skoro umiesz robic to co własnie tam byś miała wykonywać. lepiej odbyć staż gdzie indziej i się czegoś nauczyć.

Z drugiej strony wygodnie i bezproblemowo

pozdrawiam

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 16:50   #1556
karolinka86
Zakorzenienie

Jesli rejestruje sie w urzedzie, to musze zadeklarowac, ze interesuje mnie tylko i wylacznie staz studencki?Bo nie chce na razie normalnej pracy, chcialabym staz odrobic...

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 18:09   #1557
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Jasne powiedz odrazu ze interesuje cie staż, i wysla Cię do pokoju z ofertami stażu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-24, 21:02   #1558
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Jesli rejestruje sie w urzedzie, to musze zadeklarowac, ze interesuje mnie tylko i wylacznie staz studencki?Bo nie chce na razie normalnej pracy, chcialabym staz odrobic...
Możesz to zasygnalizować.

Stary 2008-04-26, 18:52   #1559
Patryka
Wtajemniczenie

nie wiem, czy to się już gdzieś tutaj nie przewinęło, jeśli tak, to bardzo przepraszam... a mianowicie, chodzi mi o to, czy zwraca się za ewentualne dojazdy autobusem? mieszkam na wsi, więc staż, jakbym dostała, najprawdopodobniej w najbliższym mieście, a dojazd to jest prawie 200 zł bilet miesięczny... chociaż jakieś ulgi są?
Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-26, 19:04   #1560
Hosenka*
Zakorzenienie

UP zwraca za dojazd ale o ile mi wiadomo, trzeba to do okreslonego dnia zgłaszać.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości