Majówki 2016 - część trzecia - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-17, 12:20   #1561
_itakinie_
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część trzecia

Najlepsze życzenia dla półroczniaków.

Dziewczyny, kiedy szczepicie na wzwb - chodzi mi o to szczepienie z 7 miesiąca.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

I jeszcze pytanie do szczępiących na pneumokoki pierwszy raz - w rozpisce mam, że szczepić w 7 miesiącu - czyli co, jak skończy pół roku, czy jak skończy 7 miesięcy? Trochę się zakręciłam. Jest sens czekać do 2017 i mieć nadzieję, ze będzie to jednak darmowe?
Stary 2016-11-17, 12:28   #1562
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
To po warsztatach napisz czego się dowiedziałaś

Te zabawki kuszą, też chciałam męża wysłać (kuchnia i domek dla lalek ), ale stwierdziłam, że Marysia za mała jeszcze i w przyszłym roku będziemy się zastanawiać

A w ogóle tatuś coś przebąkuje, że on zrobi sam, więc trzymamy go za słowo

Kocie, prawda, chyba o tym pisałaś to trochę zmienia postać rzeczy, ale jeszcze macie trochę czasu, wierzę, że Kociak przekona się do łyżeczki a jak nie, może właśnie rzadsze zupki z kubeczka

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Warsztaty z p. Jackowska wiec powinny byc ciekawe

Nam upolowal tatus 3 zabawki dla tej najmlodszej grupy
manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 12:33   #1563
kaylla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

I jeszcze pytanie do szczępiących na pneumokoki pierwszy raz - w rozpisce mam, że szczepić w 7 miesiącu - czyli co, jak skończy pół roku, czy jak skończy 7 miesięcy? Trochę się zakręciłam. Jest sens czekać do 2017 i mieć nadzieję, ze będzie to jednak darmowe?
Ja szczepiłam 6w1, więc jeśli chodzi o wzw, to nie pomogę. A dlaczego pneumokoki w 7 miesiącu? Przecież tam nie ma sztywnych granic kiedy. W każdej chwili możesz zacząć. Ja zaczęłam szczepić na pneumokoki kilka dni po skończeniu pół roku, drugą dawkę mam 6 tygodni później, a trzecia chyba dopiero po skończeniu roku. Może chodziło o to, żeby w 7 miesiącu, bo jeśli zaczęłabyś szczepić przed ukończeniem pół roku, to wówczas musiałyby być 4 dawki, a tak to są 3.
Ja osobiście zdecydowałam się zaszczepić, bo jakoś wątpię, żeby szczepionka okazała się darmowa dla innych dzieci niż te z 2017 roku.

U mnie kolejna beznadziejna noc. Jakoś ostatnio mam problemy z zasypianiem. Wczoraj taka zmęczona byłam, położyłam się po 23, a zasnełam chyba przed 1. Pobudka na karmienie o 3:30, o 4 już próbowałam spać. Ale do 7, kiedy to Majka zarządziła pobudkę, chyba ze 3-4 razy musiałam wstawać podać smoczek, bo młoda bardzo niespokojnie spała. Tak więc ledwo zasnęłam, to mnie budziła. Od bycia zombie po raz kolejny uratował mnie fakt, że mama po 8 przejęła młodą, a ja poszłam dosypiać. W sumie tylko godzinkę pospałam, bo zanim udało mi się usnąć to też trochę minęło. Ale przynajmniej się ok czuję, bo o tej 7 to był dramat.

Ech, miałam jutro jechać w odwiedziny do koleżanki, ale przez moje przeziębienie wizyta odwołana. Koleżanka ma dwójkę maluchów, które dopiero w tym tygodniu wyszły z przeziębienia, więc nie ma co ryzykować, że znowu się rozchorują:/ I co ja mam jutro robić?
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 12:37   #1564
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
sto lat dla maluchów
lourose kciuki za szczepienie
pierwsza boć od tygodnia bez pobudki o 4.30 jupi!!!!
ps. dałam dziś Emilce sliwke z hippa czy to normalne że opierdzielila pół słoika 125g?I chce więcej....no ale jakoś się trochę boje...wasze maluchy też tyle jedza?mniej?wiecej?
U nas jeśli podaję słoiczek, to na raz idzie połowa. Przy czym ja podaję dwa razy dziennie coś. Rano owoce, ewentualnie owoce z kaszką manną, a później popołudniu jakąś zupkę/warzywko.

Cytat:

My już po WZW. Z tego co mi mówili, to jest tak, ze najwcześniej można zrobić pół roku od podania pierwszej dawki, którą dziecko otrzymało w szpitalu.

Jeśli chodzi o pneumo, to po skończonym pół roku. jak byłam ostatnio na szczepieniu z WZW, to lekarka mówiła, ze może podać nawet od razu, ale wstrzymałam się jeszcze bo i tak mam zaległy Hib, więc te dwa razem zrobię. Ogólnie dla mnie ważne jest aby zrobić pneumo przed żłobkiem.
Co do darmowych od 2017 - o ile gmina nie zrobi akcji z refundowaniem, to bym nie liczyła na te państwowe. Już jasno powiedzieli, ze tylko dla urodzonych od 1.01.2017, więc raczej nie liczyłabym. Tym bardziej, ze nim przetarg rozstrzygną i wszystko to podejrzewam dość długo zejdzie i w styczniu nic nie będzie dalej wiadomo.

Najlepszego dla Majki, Zosi i Lenki.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 13:01   #1565
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:

Nina kończyła pół roku 02.11, pierwsze pneumo miała 04.11 i nie, nie czekaj, nasze maluchy nie będą miały darmowych pneumo

http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/szc...stkich-dzieci/

Wzw nie pomogę, bo szczepimy 6w1

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość

Ooo, fajne, może też pojedziemy. ..

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Zadzwoniłam do mojej siostry żeby nam kupiła a ona że u niej w piwnicy czekają co najmniej 2 kartony takich klocków i jak bardzo chcę to ona już dziś mi wszystko zrzuci do salonu oh well zaczekam..

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-11-17 o 12:43
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 13:15   #1566
_itakinie_
Zakorzenienie

Dzieki za odpowiedzi ws. szczepienia. Będziemy się szczepić w grudniu, muszę zadzwonić w przyszłym tygodniu do przychodni i zaklepać termin.

Zazdro zabawek. U nas kończy się powoli przestrzeń magazynowa, a tyle zabawek chciałabym mieć.

Poszukuję prezentów na gwiazdkę. Zamówiłam wczoraj za Waszą radą Potwory do szafy. Mam nadzieję, że się spodoba.

A CO DLA GIMNAZJALISTY??
Stary 2016-11-17, 13:27   #1567
no_doubt
Wtajemniczenie

Itakinie my na wzwb szczepimy dokładnie 15 grudnia. Pani pielęgniarka kazała przyjść za 6 tygodni czyli od 03.11 to akurat wypada ten termin.

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-17, 13:31   #1568
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez no_doubt Pokaż wiadomość
Itakinie my na wzwb szczepimy dokładnie 15 grudnia. Pani pielęgniarka kazała przyjść za 6 tygodni czyli od 03.11 to akurat wypada ten termin.
My szczepilismy 26.10, wiec musimy sie wbic w jakis termin po 7 grudnia.
Stary 2016-11-17, 13:55   #1569
urshoola
Zadomowienie

Dzięki Kaylla za info w takim razie będziemy próbować więcej skoro chce.
Czy u kogoś jest już mowa o posiłkach czy dalej probowanie między karmieniami?
I jeszcze info dla tych co nie jedli gruszki jeszcze...jak po marchewce z ziemniakiem przez 2.lub 3 dni nie było kupy tak po gruszce było ich aż 6 i to jakich....jakby przegląd z całego miesiąca....sory za opis ale uprzedzam ;-)

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 14:13   #1570
agassek
Zakorzenienie

Cytat:

Ale zazdroszczę

A zabawki super, na tą Arkę Noego się czaiłam, podejdę wieczorem, może coś jeszcze będzie. A jak nie to kupię gdzieś indziej.

W ogóle fajna zabawka to taka wieża z kartonowych pudełek, nasze jeszcze trochę za małe, ale koleżanka mi mówiła, że u niej dość długo to był hit

Mona, super! My nie mamy od kogo dostać zabawek

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 14:37   #1571
Anika1986
Zadomowienie

U nas obecnie hitem jest ta zabawka:

W sensie nie ta konkretnie, ale ten typ.

Sortera jeszcze nie ogarnia, tzn. przewraca i wyciąga klocki, a następnie rozrzuca po całym kojcu

Z klocków na razie mamy te: http://www.smyk.com/k-s-kids-edukacy...ki-puzzle.html
Na gwiazdkę planowałam aby dostał od jednych dziadków drewniane. Troszkę to będzie prezent na wyrost, ale z drugiej strony zabawek na teraz mamy sporo.
Stary 2016-11-17, 14:45   #1572
Iwonia27
Zakorzenienie

Fajne zabawki ja ciagle nie mam jak do lidla wyjsc a podobno jest tam hokkaido. Jutro moze przy spacerze zejde z trasy kawalek i pojde niech to dziecko sprobuje jakas nowosc. Dzis jak na zlosc zrobilam mu ciut wiecej niz zwykle to ten zjadl moze z pol lyzeczki z czego czesc znalazla sie za uszami i we wlosach boszzzz tak se lubi chapnac lyzeczke i popychac raczka ktora nastepnie wędruje prosto za uszy
Kaylla dzieki za wyjasnienie dot mlek 1 i 2
Ula szczerze to ja nie wiem czy u nas to jeszcze probuje czy juz karmie bo ta marchewka z kartoflem i np pietrucha to jak ma humor to palaszuje az milo. Ale jako ze nie zastepuje mu kp tylko daje pomiedzy to chyba to dalej jest probowanie.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
Dzięki Kaylla za info w takim razie będziemy próbować więcej skoro chce.
Czy u kogoś jest już mowa o posiłkach czy dalej probowanie między karmieniami?
I jeszcze info dla tych co nie jedli gruszki jeszcze...jak po marchewce z ziemniakiem przez 2.lub 3 dni nie było kupy tak po gruszce było ich aż 6 i to jakich....jakby przegląd z całego miesiąca....sory za opis ale uprzedzam ;-)

U nas po marchewkach nic sie nie zatrzymuje tylko jest cos takiego jak u Was po gruszce...

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Nie chce zapeszyc ale odnosnie kup to odkad odstawilam wszystko co pszenne to nie widzialam zielonej.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 14:50   #1573
daggmara
Z deszczem w butach

Zo, Majusia, Lenka wszystkiego dobrego 🎂

U nas ambulatorium niestety, Hanine przeziębienie przeradza się w chorobsko paskudne, gil po pas, maruda straszna...

A wieczorem moi rodzice przylatują.

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 14:54   #1574
agassek
Zakorzenienie

Anika, myślałam, że ta zabawka to dla starszych dzieci ale w sumie dlaczego nie? Będziemy w ikei to kupię

Stary 2016-11-17, 14:57   #1575
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Fajne zabawki ja ciagle nie mam jak do lidla wyjsc a podobno jest tam hokkaido. Jutro moze przy spacerze zejde z trasy kawalek i pojde niech to dziecko sprobuje jakas nowosc. Dzis jak na zlosc zrobilam mu ciut wiecej niz zwykle to ten zjadl moze z pol lyzeczki z czego czesc znalazla sie za uszami i we wlosach boszzzz tak se lubi chapnac lyzeczke i popychac raczka ktora nastepnie wędruje prosto za uszy
Kaylla dzieki za wyjasnienie dot mlek 1 i 2
Ula szczerze to ja nie wiem czy u nas to jeszcze probuje czy juz karmie bo ta marchewka z kartoflem i np pietrucha to jak ma humor to palaszuje az milo. Ale jako ze nie zastepuje mu kp tylko daje pomiedzy to chyba to dalej jest probowanie.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

U nas po marchewkach nic sie nie zatrzymuje tylko jest cos takiego jak u Was po gruszce...

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Nie chce zapeszyc ale odnosnie kup to odkad odstawilam wszystko co pszenne to nie widzialam zielonej.
Wow czyli wszystkie ciastka, pieczywo białe makarony itp odstawilas?

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-11-17, 15:00   #1576
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale zazdroszczę

A zabawki super, na tą Arkę Noego się czaiłam, podejdę wieczorem, może coś jeszcze będzie. A jak nie to kupię gdzieś indziej.

W ogóle fajna zabawka to taka wieża z kartonowych pudełek, nasze jeszcze trochę za małe, ale koleżanka mi mówiła, że u niej dość długo to był hit

Mona, super! My nie mamy od kogo dostać zabawek

Slyszalam o tej wiezy, pamietasz firme?

My mamy od kogo dostac zabawki i inne rzeczy, ale nie dostaniemy
Stary 2016-11-17, 15:03   #1577
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Wow czyli wszystkie ciastka, pieczywo białe makarony itp odstawilas?

Tak wszysciusieńko. Moje slodycze to tylko owoce swieze, rodzynki i galaretki.
A dzis spaghetti robilam. Dla D. normalny makaron dla mnie ryzowy
Stary 2016-11-17, 15:05   #1578
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki za odpowiedzi ws. szczepienia. Będziemy się szczepić w grudniu, muszę zadzwonić w przyszłym tygodniu do przychodni i zaklepać termin.

Zazdro zabawek. U nas kończy się powoli przestrzeń magazynowa, a tyle zabawek chciałabym mieć.

Poszukuję prezentów na gwiazdkę. Zamówiłam wczoraj za Waszą radą Potwory do szafy. Mam nadzieję, że się spodoba.

A CO DLA GIMNAZJALISTY??
Hmm moze jakis gadzet typu power bank?

Cytat:
Anika, myślałam, że ta zabawka to dla starszych dzieci ale w sumie dlaczego nie? Będziemy w ikei to kupię

Tez mamy ta z ikei
Cytat:
Napisane przez daggmara Pokaż wiadomość
Zo, Majusia, Lenka wszystkiego dobrego 🎂

U nas ambulatorium niestety, Hanine przeziębienie przeradza się w chorobsko paskudne, gil po pas, maruda straszna...

A wieczorem moi rodzice przylatują.

Dziekujemy, a Wam zdrowka fajnie ze Familia przyjezdza
Stary 2016-11-17, 15:09   #1579
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Slyszalam o tej wiezy, pamietasz firme?

My mamy od kogo dostac zabawki i inne rzeczy, ale nie dostaniemy
Janod albo Djeco. Ta druga była na limango teraz, ale da się ją kupić w tej samej cenie w necie, więc jeżeli nie masz jakiegoś bonu, to nie jest to jakaś ekstra oferta

To jeszcze gorzej chyba

Dagg, zdrowia dla Hani

Stary 2016-11-17, 15:14   #1580
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Też tak myślałam Ogólnie stała w rogu kojca - sam się do niej zaciekawiony kiedyś doturlikał i zaczął sobie te koraliki przesuwać. Na razie nie jest to jakoś specjalnie zaawansowane przesuwanie, ale jak go to zajmuje, to nie będę mu odbierać zabawki

Dagg, zdrówka dla córeczki.

Ita, może coś ze sprzętu elektronicznego albo do komputera? Ewentualnie jakaś książka (jeśli lubi czytać), płyta ulubionego wykonawcy, albo jakaś gra towarzyska (np. Mafia, Jenga), jeśli lubi.

Edytowane przez Anika1986
Czas edycji: 2016-11-17 o 15:16
Stary 2016-11-17, 15:29   #1581
dzustam
Zakorzenienie

Najlepszego wszystkim świętującym pół roczku

Dziś wstałam i byłam pewna, że jest piątek. Jakże więc było moje zdziwienie, że jest czwartek. Macierzyński...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 15:38   #1582
gosiaczekbtm
Rozeznanie

Ita my wzw robiliśmy dziś. Pneumo na początku stycznia, bo ddzisiaj zapomniałam kasy, ogólnie babka powiedziała, że obojętne kiedy zrobimy, chodzi o lb dawek. I na darmowe nie ma co liczyć :/

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Dagg, zdrówka dla córeczki

gosiaczekbtm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 15:40   #1583
monika2736
Rozeznanie

Dagg zdrówka dla małej, u nas w nosku tez cos siedzi, mam nadzieje ze się nie rozkreci :-\
monika2736 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2016-11-17, 15:41   #1584
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Najlepszego wszystkim świętującym pół roczku

Dziś wstałam i byłam pewna, że jest piątek. Jakże więc było moje zdziwienie, że jest czwartek. Macierzyński...

Zwariowac mozna na tym urlopie
Stary 2016-11-17, 16:01   #1585
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Tak wszysciusieńko. Moje slodycze to tylko owoce swieze, rodzynki i galaretki.
A dzis spaghetti robilam. Dla D. normalny makaron dla mnie ryzowy
A nie było to od ząbków wyrzynajacych się? Ja na razie jeszcze nie odstawiam pszenicy

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 16:19   #1586
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Zwariowac mozna na tym urlopie
Zdecydowanie. Mama niemowlaka może się nie doliczyć, ile to już dni pije te drinki z palemką od ostatniego poniedziałku.

Miał "nieokiełznaną racjonalnym myśleniem fantazję" człowiek, który postanowił ten rodzaj wolnego nazwać urlopem.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-17, 16:30   #1587
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Ech, moja mama mnie już wkurza jeśli chodzi o Wojtka spanie... Jak ja gdzieś w pobliżu jestem to przeciąga go jak może, bo "on nie chce jeszcze spać". A dziecko oczywiście marudzi, nie chce się bawić, nic go na dłużej nie zajmuje, ale wtedy go nosi po domu bo "on się nudzi" a później ja dostaję mega rykulca do usypiania. Ale jak zostaje z nim sama to najchętniej pakuje go do gondoli i jeździ po mieszkaniu "bo zmęczony był". Nie dociera, że on działa w trybie 2-3 godzin aktywności a później ok 30 minut przerwy.
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2016-11-17, 17:11   #1588
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
A nie było to od ząbków wyrzynajacych się? Ja na razie jeszcze nie odstawiam pszenicy

Wiesz co w sumie to byc moze to i ząbki... Tylko skad to wiedziec na pewno? chyba ze przy zabkach to pewniak to chetnie wroce do pszenicy.
Stary 2016-11-17, 17:31   #1589
Monanka83
Zakorzenienie

Kobietki, któraś z was pisała o tym że ma jeden nadprogramowy wkład do antilope? Myślicie że on może pasować też do innego krzesełka do karmienia? Bo to nasze troszkę duże jest dla Niny

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Dziś była grana u nas kaszka holle z pszenicy i chyba tylko przy kartoflu i wodzie jest taki szał. Aż się trzęsla
Stary 2016-11-17, 17:32   #1590
Iwonia27
Zakorzenienie

Mam mrozone sliwki. Mysle moze jutro niech sprobuje. To na surowo mozna podac?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości