|
|
#1561 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
tak motylek - oczka obserwuje,ma juz na prawde sliczne,ale jeszcze jej zakrapiam te 3 razy na dzien. dzis rano jedno miala znow zaropiale po nocce wiec przemylam rumiankiem i pooznioej dopeiro zakropilam. ale ejst cwana i zaczyna rozrabiac;p ucieka pomalu juz i wie kiedy chce zakropic i zamyka oczka na sile hehe
. hmm swinki sikaja jak spia??bo zauwazylam ze zalatwia sie wtedy gdy spi. ciagle ejdnak kicha starsznie kicha malutka ![]() ![]() ![]() daje jej witaminke C 5 kropelek na dzien) na jabluszko itd i nie moge rozgrysc dlaczego(dzis nie dawalam tego sianka bo prawdopodobnie po tym,moze ucuzlona) ale jutro jej kupie nowe sianko i sciolke moze rzeczywiscie cos starego bylo. moze sie przeziebila tak jak mowilyscie...tylko co ja mam etra zzrobic zeby juz tak ne kichala? ... mimo wszystko chyba pojde do weta sprawdzic ogolny stan zdroewia hmm a 2 pytanko ... z tego co wiem to siwnkom sie ogcina pazurki ? po ilu albo jak zauwazyc ze ma dlugie ? za dlugie?...
|
|
|
|
#1562 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pozniej sie zachowywala jakby nigdy nic padam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1563 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz mysle ze najlepiej jak pojdziesz do weta, a moze twoja klatka stoi w przeciagu lub na zimnym podłozu?
Ile dokładnie juz kicha? a jak kicha wyciera nosek łapką? to wazne bo jesli tak to przeziebienie jest bardziej zaawansowane. Z pazurkami tez najlepiej idz do weta (jak pojdziesz z nia juz teraz) to on obetnie. Moj wet (chociaz przyznaje ze chodze do niego juz wiele lat z moimi zwierzakami) nigdy nie wzial za to grosza. Osobiscie nie umiem sama obciac swinkom pazurkow a na pomoc domowinkow liczyc nie moge ale ogolnie jak swinka ma "przezroczyste" pazurki to obcinamy tą czesc gdzie nie widac naczyn krwionosnych ale nie tak zaraz przy nich i oczywiscie pod odpowiednim kątem - równolegle do podłoza. Jesli chcesz wrzuce fotke pogladowa ![]() Moze troche skomplikowanie napisalam ale dopiero wrocilam i jestem zmeczona. w kazdym razie ja zalecam wizyte weta z oczkami, kichaniem i pazurkami to zobaczysz jak obinanie wyglada
|
#1564 |
|
Raczkowanie
|
czy swinkom mozna podawac dropsy dla gryzoni ??
i generalnie jakies slodycze?czy raczej nie? chodzi mi tu np krakersy,paluszki itd?bo starsznie uwazam na ejdzenie zeby nie da cej czegos czego jesc nie powinna.dawalam zwykle platki do mleka a jak dalak czekoladowa kulke to juz tak niechetnie brala... aaaa zielenine i ogolnie owoce jak cche dac too najpeirw trzeba umyc..z tego co wiem to morkych roslin nie podajemy takze susze ... chyab robie dobrze?;> |
|
|
|
#1565 |
|
Raczkowanie
|
stoi klatka przy sicanie tak w kacie kolo drzwi.kicha chyba od 2 albo nawet 1 dnia ;/ powiem ci ze przed wczoraj jak ne dawlama sianka ne kichala jz i wczoraj znow zaczela. z poczatek to kichanie bylo takie suche a teraz chyba ma katar bo czuje jak kicha mokre. widziaam tylko jak wyciera lapka nosek jak siedziala pod kocykiem,ale to nie po kichnieciu ... eh ale nie wiem...wet cos pomoze?sadzsz?na to ze kicha?. klatce mzoe przestawie i zobaczymy.nie wiem..ona czesto spi na lozeczku ze mna pod kolderka lub owinieta wkoc i pozneij jest taka ciepluutka itd moze jej to szkodzi gdy taak ciepla pozneij idzie do klatki ? i moze tak sie przeziebila..?
|
|
|
|
#1566 |
|
Raczkowanie
|
i klatka ma podstawke drewniana taka dostalam do biorka pod lampke czy cos,takze nie na samej podlodze
|
|
|
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie wszelakie czekolady i inne slodycze zabrobione - moje nawet nie wiedza jak smakuje cukier ale nie mam wyrzutów bo nadrabiamy zielonka i mysle że swinki są szczęsliwisze ![]() Mokrych roslinek nie podajemy bo moze skonczyc sie tragicznie wiec myjemy i dokladniw wycieramy czy osuszamy ![]() Wydaje mi sie że Twoja świnka sie zaziebila wiec ja bym dawala wit C żadnych wyjsc na dwor i wet
|
|
#1568 |
|
Raczkowanie
|
yhym ;> noto dobrze robie bo nie pozwalak i sama ne podaje mokrych rzeczy. na razie poznaje jedzenie i dostane rozne rzeczy. jada dopeiro pomidorek,salatke,ogorek, marchewke i twardy chleb(scieraja zabki pdobno)
![]() juz zmienilam jej meijsce,dalam na 2 konie cpokoju,moze rzeczywiscie tam byl rpzeciag jak sie otwieralo drzwi.ale jutro jedziemy sie olgadnac do weta
|
|
|
|
#1569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#1570 |
|
Raczkowanie
|
ale dzis jade znia do weta odnosnie tego ze tak kicha
i oczka te zniez luknie...ebde spokojniejsza
|
|
|
|
#1571 |
|
Raczkowanie
|
?
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1572 |
|
Raczkowanie
|
wzielam ja na dywanik to chodzii tak cicho ale pisczzy i chodzi i fajniutko skacze.przyjzalam sie...fakt jak kicha wyciera sobie nosek lapka;(
![]() czyli jest niezle przeziebiona;( to zagraza jej zycie?co mi moze da cweetrynarz jak pojde??ehh![]() nie wiem czmuu ale jeszcze nigdy ne slyszlama jak glosno rzyczy bo jej poprzedniczka jak dawalam jej karme(sypalam na miseczke)to tak kwiczalaaa ;d lub jak slyszala jakis pokarm a ta nic...czy to zle?
|
|
|
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
niektóre swinki donosle kwicza inne nie, u mnie Bibi jak ma dzien to piszczy jak nie to nie a Czandor piszczy ciagle hehe
bylas u weta? co powiedzial?
|
#1574 |
|
Zadomowienie
|
Każda choroba dla swinkek jest grozna. Zwłaszcza nieleczona
|
#1575 |
|
Raczkowanie
|
tak , wlansie bylam
ale sie oczekalam..łoo.. ale ogladneli swinke.dostala nowe kropelki do oczu i mam kropic tydzien.co do kataru powiedziala ze nosek ma suchy wiec to nie jest jaka schoroba tylko mozliwe ze uczulenie na cos co pyli i kazala mi sicowke wywalic i na razie sprobowa liglina.pazurkow ne obcinala bo mowili ze mloda i ma malutkie. aaa i jeszcze powiedzieli ze widac ze 1 swinka bo jestem PRZEWRAZLIWIONA;P. ciesze sie ze z nia okej,bo je i dzis skakala pieknie po ywanie aa jak uweilbia jak ja czesze;d;d zamyka oczka iii siediz nieruchoma matołek moj;p. tylko martwi mnie to kichanie....mowil ize to nic,ale zal mi jej bo kicha i kicha i wyiera nosek.ale weterynarz sie chyba zna co nie? wie cjestem spokojna i ide jej zakropic ooczkaa i dziekuje dziewczynki za rade;* |
|
|
|
#1576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak na marginesie to chyba tylko moje prosieta nie lubia jak sie je czesze :/
|
|
|
|
|
#1577 |
|
Zakorzenienie
|
Moj Czandor uwielbia czesanie, oj kochany jest
![]() Karolka powiem Ci że ja mialam juz kilka świnek i przy każdej jestem przewrażliwiona ![]() Nie wiem czy z linglina to dobry pomysl - sprawdz czy nie je tego, moze mate spróbujesz?
|
#1578 |
|
Raczkowanie
|
nom moja niby rozetka (choc ma milsza siersc o wiele i mowiono ze ne wiadomo odkladnie)i ma taaakie dlugie wlosy ze jej lapek ne widac w ogole i tył ma starsznie dlugi i jej zaczesalam na boki to zamyka oczka ii mroczy hehe ;d. a z kad mam wziasc ta mate ?
. bo chcialabym zeby juz ne kichala;(
|
|
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
ja sypie zwirek na dno a na to klade mate - kupilam ja w sklepie z tapetami, chociaz jest droga 30zł za metr i trzeba ją co pare dni prac....bo siusie w nią wsiakaja i przez dziurki przelauja w piach a kupki trzeba coedziennie wyrzucac.
|
#1580 |
|
Raczkowanie
|
ja na arzie dalam jej kawalek recznika takiego papierowego na ta sicolke...ale widze ze to gryzie juz - moze zaszkodzic ?
|
|
|
|
#1581 |
|
Zakorzenienie
|
a jest kolorowy? bo jak tam to tam jest farba drukarska......
moze jednak do czasu maty nasyp troszke trocin?
|
#1582 |
|
Rozeznanie
|
A trociny kupujesz odpylone ? Sypiesz je razem z tym kurzem i pylem bezposrednio z worka? Ten pyl moze uczulac . Tak samo tez osad z siana co jest na denku worka .
Siano lepiej wyjmowac rekami i trociny tez . Zamiast sciolki mozna dac slome (szybko smierdzi niestety) albo granulat drzewny . Mata lub samo siano . |
|
|
|
#1583 |
|
Raczkowanie
|
ale zwierzak jest inny mowie wam .... ahhhh wariat odzyl ;d;d
|
|
|
|
#1584 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktos wie jak ma się świnka do aromaterapii?
Dostalam taki olbrzymi kominek i chcialabym sobie rozne olejki ale zastanawiam sie czy to może miec negatywny wpływ na prosiaczki.. wie ktos cos na ten temat?
|
#1585 |
|
Raczkowanie
|
moze to znow przewrazliwienie ale wam powiem ze dzis zniow miala jedno oczko nieladne i jej przmeylam i zarz bede kropic ale oddycha nie ladnie,tak jakby katarek miala jeszcze gorszy ehh
![]() noi co ja mam robic?
|
|
|
|
#1586 |
|
Zadomowienie
|
Idź do innego weta... Byłas wczesniej u weterynarza -specjalisty od małych zwierząt?
|
#1587 |
|
Raczkowanie
|
tzn no u nas nie ma wiele weterynarzy ;/ ten ejst najlepszy wmoim miescie. juz tak nie oddycha ale kicha ciagle caly czas
... a jak mozna sprawdzic czy ma goraczke?? tzn ze ma mei cciely nosek ? bo nie wiem a weterynarz ogladal ja i powiedzial ze nosek ma ladny i wyglada na zdrowa swinke jeszce jak mowilam ze skakala na dywaniku itd. teraz sie najadla,polozylam ja na jej ulubionej poduszce i sobie elzy patrzac na mnie i usypiajac;( ehh....daje witaminki i kropie oczka...tylko kicha i cieply ma nosek...zawsze miala(tn ze goraczka?) nie wiem juz co mam robic.ona ne kicha tak non stop tylo jak juz zacznie to kicha paaare razy ;/ eh
|
|
|
|
#1588 |
|
Raczkowanie
|
chodzi normalnie po dywaniku itd ale taki ma katarek ;/ ehh kur...moze byscie mi cos doradzili ?? moze byscie sie skontaktowali ze swoimi weterynarzami od gryzoni i zapytali co ja moge jesczze zrobic.. ?
![]()
|
|
|
|
#1589 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet jak sie skontaktujemy to nic nie da, bo na slowo wet nie oceni co jest Twojej swince.
Ja bym na Twoim miejscu chodzila po innych wetach.... Obejrzał trzonowce wet? (nie myslic z siekaczami)
|
#1590 |
|
Raczkowanie
|
wlansie bylam u 2giego weetrynarza... zqwierzyl goraczke, mowil ze nie ma i ze to alergiczne ale odmowil miiii pomocy (nie ebde sie na ten temat wypowiadac) ;/ takze....musze skontaktowac sie jeszcze z innym weterynarzem zeby dal jej leki odczulajace i podobno ma pomoc;]
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.

. hmm swinki sikaja jak spia??bo zauwazylam ze zalatwia sie wtedy gdy spi. ciagle ejdnak kicha
starsznie kicha malutka
hmm a 2 pytanko ... z tego co wiem to siwnkom sie ogcina pazurki ? po ilu albo jak zauwazyc ze ma dlugie ? za dlugie?...

i pozniej sie zachowywala jakby nigdy nic 
i generalnie jakies slodycze?czy raczej nie? chodzi mi tu np krakersy,paluszki itd?bo starsznie uwazam na ejdzenie zeby nie da cej czegos czego jesc nie powinna.dawalam zwykle platki do mleka a jak dalak czekoladowa kulke to juz tak niechetnie brala... aaaa zielenine i ogolnie owoce jak cche dac too najpeirw trzeba umyc..z tego co wiem to morkych roslin nie podajemy takze susze ... chyab robie dobrze?;>