|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1561 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
a w ogole, dopoki sie tu jest bez wsteplowanej wizy rezydenckiej tez mozna jezdzic na swoim prawku. jesli wiza zostanie wsteplowana to juz nie wolno i trzeba wtedy zmienic na prawo jazdy UAE - na szczescie mozna to zrobic w ciagu jednego dnia. - troche jezdzenia i papierkow ale sie da
![]()
![]() |
#1562 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
a ja sie ubawilam kiedy wyrabialam moje arabskie prawo jazdy na podstawie polskiego oczywiscie
otoz jak wiecie nasze prawko ksztaltem i kolorem przypomina dowod osobisty -mnie w kazdym razie zawsze sie te 2 dokumenty mylily -i jakos tak nie wiem czemu dalam arabskiemu urzednikowi zamiast prawka moj dowod i co.????? dostalam arabskie prawo jazdy na podstawie DOWODU hahahahh pamietacie watek o pieczatce Izraela w paszporcie ? znajomi znajomych wjechali z takim znaczkiem bez zadnego problemu do Emiratow -kilka dni temu - Sole--- ciekawa jestem twoich wrazen --tak sobie czytalam twoje posty i mysle ze po wakacjach w Dubaju albo przestaniesz byc -naturalna - tzn proekologiczna albo innym szukajacym czystych bawelnianych produktow szczerze bedziesz odradzac przyjazd tutaj hehehheh Edytowane przez bogotta Czas edycji: 2011-02-02 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1563 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
My w czerwcu ubieglego roku wypozyczylismy autko z Europcar na austriackim prawie jazdy. Normalnie bez zadnych problemow. ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1564 |
Raczkowanie
|
Miesiac w Emiratach juz za mna ;-) i calkiem sie udal.. Nareszcie w nowym mieszkanku i normalnie znow natknelam sie na polskie produkty.. hehe..
W Spinney's maja polski pasztet, a w COOPie w Abu Dhabi Mall polskie wafle rurki z nadzieniem kokosowym.. mniam ;-) A no i w Spinney's maja jeszcze moja smietane (Sour cream) ;-) Niebawem pewnie odkryje kiszona kapuste albo ogorki.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1565 |
Raczkowanie
|
Na 13 lutego mam bilet do Dubaju. Chciałabym sie jeszcze czegoś dowiedziec np. jak to jest z paleniem (ograniczenia, zakazy)?Może jakieś pomocne rady odno
---------- Dopisano o 02:33 ---------- Poprzedni post napisano o 02:32 ---------- Mam bilet na 13 do Dubaju. Może macie jakieś pomocne informacje lub rady? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1566 |
Zadomowienie
|
W Lulu mają ogórki firmy Krakus
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1567 |
BAN stały
|
Jak to możliwe żeby w Emiratach nie było dobrej jakościowo bielizny ?
Nie wyobrażam sobie zakładania elastycznych ( czy chociażby w części tylko syntetycznych ) - jak to mowi Eva " gacioszków" - zwłaszcza w upał ... Ekologiczna nie przestanę być nigdy; to, co odkryłam w "sektorze ekologii" i do czego dotarłam ( głównie siłą woli i samozaparciem ) bardzo mi pomaga w codziennym życiu. Najgorsza jest rezygnacja ! A teraz pytanie do mieszkanek Emiratów: czy zdarza się Wam sypiać w skarpetkach w drugiej połowie lutego ? Ten szczegół pozwoliłby mi optymalnie zapakować walizki. Serdeczności ! Edytowane przez Sole Czas edycji: 2011-02-03 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1568 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wszystko co jest ORGANIC w emiratach mozesz znalezc w tych 2 sklepach: w The Greens (akurat mieszkam obok i tam kupuje czasem jest zywnosc organic-czego dusza zapragnie i kosmetyki, ubran nie ma) i Dubai Mall (tu nie wiem jaki jest asortyment dokladnie). http://www.organicfoodsandcafe.com/ W sprawie prawa jazdy, zanim dostalam wize rezydencja, mialam to samo pytanie, wiec skierowalam zapytanie do RTA-instytucja, gdzie wydaja prawa jazdy.Uzyskalam nastepujaca odpowiedz: "Thank you for contacting Roads and Transport Authority. Referring to your enquiry, Please be informed that you cannot apply for driver's license on tourist visa. The nationalities that can drive in Dubai if he/she holds international license (only rented cars or first degree relative's cars) as long as he/she is a citizen from any accredited country listed:: Qatar / Oman / Bahrain / Saudi Arabia / Kuwait * European countries: Germany / Spain / Italy / Netherlands / Switzerland / Greece / Poland / Sweden / Finland / Romania / Belgium / Austria / Ireland / France / Turkey / UK / Denmark / Norway) * States of America: United States / Canada * East Asian countries Japan / South Korea / Australia / New Zealand/Singapore/Hong Kong *African States: South Africa Should you require any further clarification or have any more enquiries, please don't hesitate to contact us via email or you can call us on 800 90 90. It is our endeavor to serve you in the best possible way and in the timeliest fashion. Whatever you want to know about RTA, just send an e-mail to ask@rta.ae With kind regards, Customer Service Contact Centre Roads and Transport Authority 800 90 90 ask@rta.ae www.rta.ae " pozdrowienia dla wszystkich K Edytowane przez kurkawodnaPL Czas edycji: 2011-02-03 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1569 |
BAN stały
|
Witaj Jovikzu !
Już za niecałe 2 tygodnie będę w Emiratach ( mamy 2 tygodnie wakcji ! ) ale nie chcilibyśmy siedzieć w jednym miejscu tylko chcilibyśmy trochę „ pobłądzić” - tak wypoczynkowo, bez narzucania sobie tempa ani czegokolwiek. Powiedz mi, jako że czytam, że jesteś w Muscat: ile czasu jedzie się autem z Dubaju do Muscat ? Czy jest tam granica, na której się czeka ? Czy wjazd wymaga wizy ? Jeśli tak: czy można ją wykupić od ręki i za ile ? Czy można wjechać autem z wypożyczalni ? Czy poruszanie się jednym samochodem ( w dwie osoby ) jest bezpieczne ? To samo dotyczy „szwędania się” po różnych „kątach”. Może te moje pytania wydadzą się głupawe, ale ... ja nigdy nie byłam w tych stronach ... ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Dzięki za te przydatne mi wiadomości !!! No to bielizny będę szukać po bazarach- mam nadzieję znaleźć tam wszystko ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1570 |
Przyczajenie
|
Zollerki
Kapusta kiszona rowniez jest w LULU na Karamie w Dubaju hihihi ja juz raz robialam z niej pierogi z mieskiem i z kapusta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1571 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1572 |
Raczkowanie
|
Madelie, a w ktorym Lulu?
;-) PS. Melduję uprzejmie, ze w Spinneys Khalidiya maja kiełbaskę myśliwską.. mniam! ;-) Edytowane przez Zollerki Czas edycji: 2011-02-06 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1573 | |
Raczkowanie
|
a wlasnie kto tu pisal o kapuscie kiszonej??
---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#1574 |
BAN stały
|
Dzięki, Jovikzu za odpowiedz i DZIEKI wszystkim polskim Emiratkom za wskazówki. Po wizycie w Emiratach przekażę moje wrażenia. Serdeczności !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1575 |
BAN stały
|
Już za tydzień będę w Emiratach i mam jeszcze takie pytanie: czy od połowy lutego będę mogła chodzić cały dzień w japonkach czy innych odkrytych sandałach ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1576 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Zdecydowanie TAK, w sandałach można tu chodzić CAŁY ROK i wielu ludzi tak chodzi. Odezwij się gdy już będziesz tutaj ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]() Mnie się zdarza spać w grubych, wełnianych, Zakopiańskich skarpetach nawet w Lipcu... ale ja byłam w poprzednim życiu jaszczurką. ![]() Poważnie mówiąc, klimatyzację mam ustawioną w Lecie na 22 stopnie i jest mi w nocy chłodno.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1577 |
BAN stały
|
Dzięki, Evo, za szybką odpowiedz!
Nie rozumiem jeszczce jednej rzeczy: jak to jest z tą klimatyzacją ? Czy sam Allah ją nastawia na 22 stopnie i tego nie można zmienić ? Czy wszędzie w Emiratach jest zimno z powodu tej klimatyzacji i czy ona jest włączona już w LUTYM !!! ??? Czy każdy indywidualnie ( u siebie w domu, w hotelu ) może ją wyłączyć lub nastawić na , powiedzmy, 26 stopni ? Dla mnie, cierpiącej na zimnostopie, to ważny szczegół ( i dlatego pytałam o te sandały ). Serdeczności ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1578 |
|
Klimatyzacja, czyli z angielska AC (ej-si) jest dobrem powszechnym, a wręcz narodowym
![]() Jest wszędzie, w każdym Mallu, sklepie, sklepiku, villi, domu, mieszkaniu, na korytarzach i w barakach na budowach, itp. Nie ma "centralnego chłodzenia", każdy unit AC jest sterowany osobno i przykładowo w domu piętrowym, może być kilka takich unitów i można sterować jaką temperaturę chce się mieć w salonie, jaką w kuchni a jaką w poszczególnych sypialniach. W pokojach hotelowych, jest tak samo, czyli, że sama możesz ustawić taką temperaturę, jaką chcesz, a nawet wyłączyć AC jeśli chcesz. Duże Centra typu Malle, mają ustawioną stałą temperaturę we wnętrzu na 21 stopni, więc warto zabrać ze sobą jakiś szal, bardzo popularną rzeczą wśród emirackich emigrantek jest noszenie szala w torebce. W tej chwili, godz. 14:00 jest w Abu Dhabi 23 stopnie i ciepła słoneczna pogoda. ![]() Jutro ma być 26 stopni, w nocy temperatura spada do 13-15 stopni.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-10 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1579 |
Przyczajenie
|
Drogie Emiratki!
Jestem w Abu Dhabi od tygodnia i pomieszkam tutaj "przy mezu" przez nastepne kilka miesiecy albo i wiecej.... Poczytalam sobie Wasze wypowiedzi i znalazlam kilka wiadomosci dla siebie m.in.dot. wynajmu samochodu; zapewne skorzystam ale chyba na razie nie czuje sie na silach jezdzic po nowym terenie. Mam wiec pytanie - chcialabym sie sama wybrac w przyszlym tygodniu do Dubaju - czy ktoras z Was jezdzila tam autobusem? Wiem z przewodnika, ze te trase obsluguja dwie firmy- ktora lepsza?; nie mam zadnych obaw co do tzw. bezpieczenstwa, sporo podrozowalam sama po swiecie ; mowie po angielsku i nawet cos tam po arabsku. Chodzi mi wiec tylko o komfort jazdy - czy jest np.AC, czy autobus w miare czysty,fotele wygodne itp. Poradzcie ! A propos watku polskiego jedzenia - wyczytalam na pudelku ze serki Kiri sa produkowane w Polsce! Coprawda to nie "wiejski" Piatnicy ale smak ujdzie.... Przy okazji - mieszkamy przy Hamdan Str. miedzy Baniyas Str. a Al Salam. Zapewne bede miala duzo wolnego czasu rano - maz w pracy, dzieci nie z nami bo juz samodzielne - chetnie sie spotkam na kawke i pogawedke gdzies w poblizu . Droga Evo , I'm also proud to be a Christian! Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1580 | ||
|
Cytat:
Witaj Agni ![]() Cytat:
W KAŻDYM autobusie/busiku/taksówce musi być klimatyzacja. W kasie kup bilet na pierwszy autobus i poproś aby pokazali Ci, gdzie on podjedzie. W autobusie zajmij jedno z przednich siedzeń, są one zarezerowowane specjalnie dla kobiet, wprawdzie masz prawo siąść nawet na końcu autobusu i nikt Ci nie ma prawa nic powiedzieć, to jednak z przodu będzie Ci wygodniej. Jeśli pierwsze miejsca zajmą mężczyźni, to masz prawo zażądać aby się przesiedli, w ostateczności kierowca może ich nawet wysadzić jeśli nie będzie dla nich miejsca, tym się nie przejmuj, jesteś kobietą i Tobie należy się miejsce w pierwszej kolejności. Dojedziesz do dworca w Dubaju, a tam weźmiesz taksówkę aby dojechać do Malla lub w inne miejsce, gdzie chcesz dojechać. Gdy będziesz już chciała wrócić z powrotem do dworca, to pamiętaj aby powiedzieć kierowcy taksówki, że chcesz jechać do dworca, z którego odchodzą autobusy do Abu Dhabi, bo jest w Dubaju kilka dworców. Nie wiem, o której odchodzi ostatni autobus do Abu Dhabi, ale chyba jeszcze przed północą, najlepiej zapytaj. Autobusy są raczej czyste, ja wprawdzie jechałam raz ale często je widzę na trasie i są naprawdę w porządku. Tak informacyjnie, to ja zapłaciłam za taksówkę z Dubaju do Abu Dhabi, 250Dh według wskazań taksometru. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- I`m so glad you`re here ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-10 o 16:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1581 |
BAN stały
|
Miła Evo,
powiedz mi jeszcze : czy w lutym ( jako że to nie lato - myślę nawet w Emiratch ) klimatyzacja będzie jeszcze w stanie „zimowego spoczynku” ? Ja mam taką wielką nadzieję, bo bardzo zle znoszę przejścia z gorąca w zimno, zwłaszcza sztuczne. Odezwę się jak już tu będę, pisząc tak jak do tej pory na forum. Może uda nam się gdzieś wspólna kawa ? Serdeczności ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1582 |
Zakorzenienie
|
moje drogie Emiratki, jakie zarobki są potrzebne, by w miarę na poziomie sobie żyć w Dubaju/Abu Dhabi? mówię o zarobkach na jedną osobę
czy 15 000 AED jest już w miarę ok.? edit.: już widzę, że to chyba takie minimum
MY IDEA OF HAPPINESS HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED "Wierzę w styl, a nie modę" RL Edytowane przez mi.a Czas edycji: 2011-02-10 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1583 | |
|
Sole, temperatura powietrza na zewnątrz dochodzi do 26 stopni w dzień, a w nocy spada do ok 15 stopni, biorąc to pod uwagę, sama widzisz, że ustawienie klimatyzacji w sklepach i hotelach na 21 stopni jest naprawdę niewielką różnicą.
Cytat:
![]() Dość obszernie pisałam o zarobkach wcześniej, wszystko zależy jakie są dodatki, ale 15tys na rękę to już może być.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1584 |
|
Sole, ja wprawdzie jestem do cna nieekologiczna, ale jeśli lubisz te naturalne produkty, to w The Dubai Mall w sklepie Bloomingdale's mają zegarki WeWood, totalnie drewniane i nietoksyczne
![]()
![]() |
![]() |
#1585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bardzo poważnie zastanawiam się nad wyjazdem do Emiratów w drugiej połowie roku (za chlebem rzecz jasna ![]() aaaależ się napaliłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1586 |
Raczkowanie
|
Przy okazji - mieszkamy przy Hamdan Str. miedzy Baniyas Str. a Al Salam. Zapewne bede miala duzo wolnego czasu rano - maz w pracy, dzieci nie z nami bo juz samodzielne - chetnie sie spotkam na kawke i pogawedke gdzies w poblizu .
Czesc Agni, ja jestem z moja malutka 5 miesieczna coreczka i tez mam sporo wolnego czasu. Moj maz pracuje Hamdam/Al Salam a my mieszkamy 3 przecznice dalej, wiec jakbys chciala sie spotkac to pisz prosze na priva ;-) Pozdarwiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1587 |
BAN stały
|
Witaj Evo ! Ale sympatyczną wiadomość mi przekazałaś ! Właśnie myślałam, żeby „rzucić okiem” na zegarki w Dubaju. Wyobraź sobie, że te, które mają branzoletkę z metalu, powodują mi swędzenie nadrarstka. Możliwe, że to jest uczulenie na nikiel zawarty w metalu ( „uczulenie” czyli obrona organizmu przed „przedawkowaniem” metali ciężkich ). Już się ciszę na ten zegarek z drewna !!!! Serdeczności !
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Do Evy. Ale kino ! Co do zegarka to właśnie dowiedziałam się w sieci, że WEWOOD
to jest " marchio Italiano (2010) " o czym w ogóle nie słyszałam.. No fakt, że nie jest moim hobby łażenie po sklepach. W kapdym razie fajnie zawsze czegoś nowego się dowiedzieć ! Serdeczności ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1588 | ||
|
Cytat:
Agni, odezwij się bo PW do Ciebie z moim numerem tel. mi nie chce przejść. Zollerki, zaraz wysyłam mój numer i się zgadamy ![]() Cytat:
![]() Firma WeWood jest z prowincji Pistoia (Toscania), sami określają siebie jako z Florencji ![]() Idea: Un orologio – Un albero – Un pianeta piace anche me ![]() Zegarki z wyglądu są dosyć fajne, drewniane lecz w różnych odcieniach drewna, mechanizm mają japoński Citizen. Co do alergii, to mam dokładnie to samo, nie mogę nosić zegarków z branzoletkami z metalu, ale także na pasku ze skóry. To dotyczy zresztą całej biżuterii, nic metalowego i srebrnego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1589 |
|
Z Wiadomości Emirackich
![]() Amy Winehouse miała wczoraj koncert w Dubaju... nie, nie byłam, ja tej pani nawet nie bardzo znam, poza tym, że ma dużo tatuaży, jakieś problemy ze sobą i ponoć śpiewa. Oficjalnie, to chyba nie było po co nawet iść ![]() Amy Winehouse disappoints with 'bored' Dubai performance <-KLIK Wczoraj także dał koncert Eric Clapton w Abu Dhabi. Slowhand Eric Clapton's swift fingers. <-KLIK Wkrótce koncertować będą: Tiesto Steve Wonder, Thirty Seconds To Mars, Alison Moyet, Mindi Abair & Peter White, Macy Gray, Usher, The Streets.... i jeszcze inni ![]()
![]() |
![]() |
#1590 | |
|
![]()
Witam słonecznie
![]() Ciekawa jestem, czy jest tu jakiś fan tej wokalistki.... ahahahahaha.. ![]() Amy Winehouse - Rehab in Dubai 2011 przykładowy komentarz: Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-13 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:11.