|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1561 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Witam was dziewczyny poświątecznie
![]() U mnie akurat święta zbiegły się z rocznicą ślubu i stąd nowy nabytek w postaci storczyka. Teściowa wiedziała na jaką chorobę choruję i przytargała moje wymarzone lekarstwo ![]() Tyle tyko, że oczywiście zdążyła go obficie podlać, bo wydawało jej się, że ma za sucho ![]() Na szczęście nie stał w tej wodzie zbyt długo i na wszelki wypadek lecę dzisiaj po nową doniczkę i świeże podłoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1562 |
Przyczajenie
|
co do pędu,to utnij jeśli będzie usychał,jeśli nie,to daj mu spokój,może jeszcze coś wypuści:P
liwias jaki śliczny ten storczyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1563 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1564 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1565 |
Raczkowanie
|
mój nowiutki storczyk
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1566 |
Raczkowanie
|
Dawno nie pisałam ale to ze względu że na szczęście mojemu storczykowi nic nie dolega...
to spiące oczko mi też nawet jakoś nie drgneło więc nie wiem co z nim będzie... hmm.. pąki kwitną jak szalone.. ![]() glona zwalczyłam myjąc doniczkę ![]() dziewczyny śliczne kwiatki macie ![]() liwias paulaaaa i jodie .. ojeje bo Wam pozazdroszczę ![]() a ja chce w ciapki i jakoś znaleźć nie moge .. |
![]() ![]() |
![]() |
#1567 |
Przyczajenie
|
dzieki za pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
#1568 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1569 |
Raczkowanie
|
Na moje oko to własnie keiki. Pęd byłby zaokrąglony a tu jakby listek wychodzi.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1570 |
Konto usunięte
|
no proszę tyle czasu nie zaglądałam a tu już druga część. Macie kochanie piękne storczyki. ja z powodów finansowych nie powiększam swojej kolekcji ostatnio która i tak już się skurczyła jako ze jeden z moich storczyków zmarł śmiercią tragiczna. podejrzewam ze go za dużo podlałam. no nie ważne pozostałe 3 jakie mi zostały maja się całkiem dobrze jeden z falków wypuścił pęd i dendrobium także wypościło łodyżkę. tylko ten drugi falek nie rośnie wypuszcza nowe liście a pędów brak
![]() ![]() pozdrawiam was cieplutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1571 |
Wtajemniczenie
|
widziałam dzisiaj piękne kwiatki w tesco,ale ostatnio mój budżet został drastycznie zmniejszony i musiałam się opanować;/ mi żaden aktualnie nie kwitnie, ale 4/5 wypuszcza listki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1572 |
Konto usunięte
|
ja byłam wczoraj w obi i były nie tylko falki tak jak w większości sklepów i bardzo ciężko było mi odejść od nich bez żadnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1573 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki pamiętacie mojego storczysława, który miał zagrzybione w doniczce i stracił wszytskie korzenie? Ostatmnio myślałam nawet że ponownie przedłuża pęd. A dorobiłam się keiki !! Ma już 3 małe listki, dość szybko rośnie. CHyba dlatego, storczyk-matka, nie ma się najlepiej z powodu braku korzeni.
Sprawdziła się opowiastka, że storczyk wypuszcza keiki dla podtrzymania gatunku ![]() Fotek jeszcze nie mam, ale jak już będe miała to wam wkleję ![]() Aha, moje keiki na początku wyglądało baardzo jak pęd - dlatego do końca nie wiedziałam że to to. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1574 |
Raczkowanie
|
Witajcie!Byłam dzisiaj na wystawie storczyków w Sosnowcu, normalnie aż mnie zamurowało jak zobaczyłam te cudeńka jeszcze tylu pięknych okazów na raz nie widziałam.Najpiękniejsze były vandy i catlaye a mnie japardziej się podobała właśnie niebieska vanda w kratkę aż dech zapierało normalnie.Te okazy do kupienia też były niesamowite a i ceny też nawet, nawet przystępne.Ja kupiłam sobie wielgachnego różowego falka ma dwa pędy, sporo kwiatów a z 4 oczek wychodzą mu nowe odgałęzienia i kosztował tylko 20 zł.Miniaturki i drobnokwiatuszkowce też kosztowały 20 zł, a takie bardziej mizerne kwiatuszki kosztowały 12 zł ale wcale nie były takie marniutke dało by sie coś wybrać.Ludzi było bardzo dużo ja tam byłam już o 11 godzinie żeby jesdcze wszystko nie było poprzebierane a i tak ludzie już wychodzili z reklamówkami pełnymi storczyków.Naprawde ta wystawa zrobiła na mnie ogromne wrażenie, napewno wybiore się na nia jeszcze kiedyś.Zdęcia mojego wielkoluda postaram się wkleić niebawem , bo wyjeżdżam na weekend i troche nie mam teraz czasu ale napewno jak wróce to wkleje fotki.Pozdrawiam Was goraco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1575 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny Pamietacie mnie jeszcze??
Na pewien czas sie ulotniłam ale watek sukcesywnie przegladałam. Przed Swietami postanowiłam przsadzic storczyki do nowych podłoży bo wstarych zaległy sie tkie białe robaczki a w 1 tarczniki. przy okazji powsadzałam pałeczki bayera Prowado Combi. Podczas przesadzania miałam małe problemy bo jak sie okazało nie miałam jak powsadzać krzonki do starych doniczek a nowych - wiekszych nie miałam i w niektórych miejscach pojawły sie dziury do których kora ( z Leroy ta ze znaczkiem orichshop) nie weszła i mam dziury- czy to nie przeszkodzi korzonkom?? Mimo ze nie upłyneło jeszcze 2 tygodnie od przesadzania - musiałam je podlac bo korzoni bardzo sie zasuszyły a 2 dni prze przesadzaniem dobrze je podlałam.- mam nadzieje ze to im nie zaszkodzi. Pozdrawiam Ps. 1 storczyk puscił 2 pedy na raz a ciapaty wypuszcza tez pęd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1576 |
Konto usunięte
|
mam pytanko jednego ze storczyków musiałam wyrzucić i zostało mi od niego podłoże, czy mogę je do czegoś wykorzystać czy lepiej tez wyrzucić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1577 |
Przyczajenie
|
Witam, pisałam już wcześniej i nie wiem co mam zrobić z moimi storczykami, są one dwa w doniczce, tyle że dziś zauważyłam iż jeden wypuszcza pęd, czy nie zaszkodzi mu przesadzenie? tym razem dołączam zdjęcie...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7881ecdf6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d32649ab1.html Edytowane przez izucha88 Czas edycji: 2009-04-17 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1578 |
Konto usunięte
|
izucha myślę ze przesadzenie ich nie powinno im zaszkodzić tylko musisz być bardzo delikatna przy rozdzielaniu korzeni
|
![]() ![]() |
![]() |
#1579 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Poza tym chciałabym wszystkich poinformować ze mikoryza zaczyna działać u moich kwiatków!!! ![]() ![]() Drugi storczyk który również dostał mikoryzę reaguje nieco wolniej tzn dopiero zaczęly puszczać malutkie korzonki a poza tym jest w większej doniczce i moze to dlatego tak nie widze co dzieje się w środku w doniczce ale kwitnie juz chyba drugi miesiąc ![]() ![]() ![]() Storczyk z robalami chyba juz nie ma w podłożu tego świństwa po całkowitym wymyciu i usunięciu podłoża i wsypaniu nowego więc ciesze sie ze pozbyłam sie szkodnikow ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam!!!! ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
CZEKAMY z niecierpliwośćią na zdjęcia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1580 |
Raczkowanie
|
A ja kupiłam dzisiaj w Auchan swoje pierwsze dendrobium, chyba d. phalaenopsis (miało zaschnięty, długi pęd na czubku pseudobulwy)!
Z przeceny, przekwitnięte, ale w dobrym stanie, z nową, małą pseudobulwą. Kolor zobaczę jak zakwitnie ![]() Może to głupie, ale jak zobaczyłam cenę, to nie mogłam go nie zabrać do domciu, nawet jeżeli bedę musiała długo czekać na kwiatuchy ![]() Przyłączam się do prośby o zdjęcia z wystawy storczykowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1581 |
Zakorzenienie
|
ja też
![]() i mam podobny problem z przesadzaniem i pustymi przestrzeniami w doniczce.... macie na to jakąś rade??
#1582 |
Zakorzenienie
|
moje storczyki wszystkie sie robia wiotkie
![]() ![]() ![]() i keiki puścił mi juz 2 korzonki ![]()
#1583 |
Rozeznanie
|
Witam
3 tyg. temu dostałam nowego falka. Miał wtedy jednego kwiatka , obecnie ma 16 rozkwitniętych pąków. nie podlewałam go przez ten czas , gdyż jego korzenie są cały czas zielone....jednak kilka dni temu zauważyłam, że te zielone korzenie zaczynają się marszczyć i są teraz o wiele cieńsze niż 3 tyg. temu. Dodam , że na dnie doniczki są glony....proszę pomóżcie mi.. co mam zrobić? Przesadzić? podlać? Nie chcę sama ryzykować...jest na prawdę bardzo piękny..pełno kwiatów, liście zielone...tylko te dziwne korzenie..... |
![]() ![]() |
![]() |
#1584 |
Zakorzenienie
|
Cześć wszystkim
![]() Mogę się dołączyć do Was? Dostałam właśnie dwa storczyki - phalenopsisy - jeden różowy, drugi żółty. W związku z tym chętnie bym się tu u Was zadomowiła i podczytywała sobie Wasze rady ![]() Czy możecie polecić jakiś konkretny nawóz do storczyków? |
![]() ![]() |
![]() |
#1585 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() moje falki poczuły wiosnę - wypuściły mnóstwo pedów kwiatowych ![]() a cambria nawet 3! znów się robi kolorowo w domku!! ps. ja takze proszę o fotki z wystawy!
![]() ![]() |
![]() |
#1586 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwszy lepszy, tzn za każdym razem inny? Czy storczyki to tolerują? Ale się cieszę z moich storczyków. Trochę się boję, że mi padną, ale żadne inne kwiaty mi nie padają, więc może i te przeżyją ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1587 |
Zakorzenienie
|
![]()
Mój storczyk nadal nie wykazuje woli zakwitnięcia
![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-04-21 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1588 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja kuzynka która tez zaraziłam storczykami nie nawozi ich wcale i kwitną jej cały czas ![]() przetestowałam na jednym storczyku (tym w pracy) podlewanie wodą mineralną gazowaną - służy mu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1589 |
Zakorzenienie
|
w załącznikach obiecany pracowy storczyk
![]() |
#1590 |
Raczkowanie
|
WItam miłośniczki storczyków
![]() Może Wy będziecie deską ratunku dla mojego Phanaelopsisa.... Otóż nie mam pojęcia co się dzieje, ale ma twarde liście, które lekko się zawijają w dół. Mają takąstrukturę, że łatwo je uszkodzić, tzn zrobić dziurę czy złamać ![]() No ale z góry dzięki za jakieś porady.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.