Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-02, 16:32   #1561
GummyKammy
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
No to moze ja dodam swoje U:

Śniadanie: owsianka:250ml mleka 1,5%, 3łyzki platkow owsianych, pol banana a czemu nie caly , jabłko, lyzeczka miodu, cynamon

IIśniadanie:jablko

Obiad:3 lyzki kaszy gryczanej, pol chochelki sosu z kilkoma kawalkami mieska(nie wiem jakie to bylo), ogorek konserwowy, 150ml zupy jarzynowej malutko troche,co to jest 150ml zupy??

Podwieczorek:150g wiesniaka, pol banana, lyzeczka miodu, cynamon.I pozniej jeszcze 20g mieszanki studenckiej

Kolacja:bedzie, bulka grahamka z 2 plasterkami szynki drobiowej i 150g wiesniaka z plasterkiem szynki drobiowej i ogorkiem zielonym ok

I jak??Prosze o ocenki
Nie widze zebys dodala wiecej kcal do podwieczorku a przeciez mowilas ze przeniesiesz 2sn na druga czesc dnia No ale ten sosik baardzo mi sie podoba
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U:
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

IS: jajecznica z dwóch jajek z szynką na maśle,dwie kromki razowca z masłem,herbata z cytryną smacznie

Przekąska: kisiel wieki nie jadlam

IIS: owsianka na mleku 3.2% z rodzynkami i orzechami włoskimi oraz morelami suszonymi,kawa z mlekiem brzmi pysznie

O: 4 ziemniaki z pieczarkami ,cyc kurzy rozmiar big,surówka z kiszonej oraz koperkowa dużo,sok marchwiowy

P: sałatka owocowa,wafelek czekoladowy,monte drink dobre jest?

K: bułka pszenna z masłem,wędzony halibut,duża czerwona papryka

Sliczny jadlospis Smacznie,zdrowo i tak na luzie Baardzo mi sie podoba

GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 16:49   #1562
eifersucht
Zadomowienie

Wyjaśnicie mi dlaczego na R nie można łączyć węglowodanów z tłuszczami? Ciągle się to tu przewija, a ja nie wiem o co chodzi W wyszukiwarce niestety nie znalazłam.

eifersucht jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 17:42   #1563
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
No to moze ja dodam swoje U:

Śniadanie: owsianka:250ml mleka 1,5%, 3łyzki platkow owsianych, pol banana, jabłko, lyzeczka miodu, cynamon i to koniec? dodaj jeszcze jakieś białko (np. jajka ugotuj, wieśniaka zjedz, twarożek) albo chlebek zjedz czy coś.. śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!

IIśniadanie:jablko za mało. chodzisz do szkoły? nie bierzesz żadnych kanapek? samo jabłko to żaden posiłek :P ja czasami jem jabłka do śniadania w domu^

Obiad:3 lyzki kaszy gryczanej, pol chochelki sosu z kilkoma kawalkami mieska(nie wiem jakie to bylo), ogorek konserwowy, 150ml zupy jarzynowej fajnie, że dwudaniowe, ale nawet te dwa dania to mało. co to jest to 150ml? i te pół chochelki sosu z KILKOMA kawałkami mięsa. mięso to bardzo dobre źródło białka!

Podwieczorek:150g wiesniaka, pol banana, lyzeczka miodu, cynamon.I pozniej jeszcze 20g mieszanki studenckiej no to już lepiej dodałaś tego banana do serka wiejskiego, tak? na twoim miejscu bym go jeszcze wszmała do końca, bo ja nie umiem nie zostawić takiego dobrego owoca w spokoju xd

Kolacja:bedzie, bulka grahamka z 2 plasterkami szynki drobiowej i 150g wiesniaka z plasterkiem szynki drobiowej i ogorkiem zielonym no, całkiem całkiem. a nie piszesz żadnej herbatki do tego?

I jak??Prosze o ocenki
niby lepiej, ale i tak widać, że ograniczasz. nie ma w tym żadnego luzu, aż czuć jak kontrolujesz jedzenie (przy obiedzie szczególnie:P). ale trzymam kciuki

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Napisane przez eifersucht Pokaż wiadomość
Wyjaśnicie mi dlaczego na R nie można łączyć węglowodanów z tłuszczami? Ciągle się to tu przewija, a ja nie wiem o co chodzi W wyszukiwarce niestety nie znalazłam.
bo takie połączenie może (ale nie musi!) utrudnić chudnięcia.
Stary 2009-03-02, 18:05   #1564
karciocha2
Raczkowanie

Rrrr... słabe dzisiaj ale miałam tak zabiegany dzień, że masakra

Śn: serek homo z musli jabłkowo cynamonowym
II Śn: kanapka z sopocką i żółtym serem i zółtą papryką, jabłko, pomarańcza
Obiad jesli to w ogole mozna nazwac obiadem bo jedzony o 18:45: pól woreczka ryżu brązowego, pierś z kurczaka gotowana, marchewka z groszkiem (bez groszku samą marchewką się zajadałam)
Kol. właśnie wychodzę na aerobik no i chyba juz nic nie zjem ....

Wiem dzisiaj tragicznie ale wybaczcie taki dzień jutro się bardziej postaram )
Oczywiście jadłospis podlega waszej ocenie
karciocha2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 18:28   #1565
ewelina*
Rozeznanie

Wczoraj znowu klapa jak zawsze w niedziele za dużo czasu mam na myślenie o ciasteczkach.

Wstawiam dzisiejsze Rrrrr

Śniadanie: 4łyżk płatków owsianych, łyżka jogurtu naturalnego, plaster twarogu chudego rozdrobniony w owsiance +1/3 szklanki mlek (2%)+średnia mandarynka

W szkole: jabłko, kromka razowca z pomidorem i sałata(brak mięska w domu)

Obiad:kawałek piersi z kurczaka, kasza gryczana(około 4 łyżek), sałatka( pekińska, głównie ogórki kiszone, pomidorek się skończył +2 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawy)

Przekąska:
serek homo. nat. + pół łyżeczki siemienia+ łyżeczka pestek ze słonecznika+ rozdrobniony jeden orzech włoski(około 10g), marchewka

Kolacja(będzie): serek wiejski+cynamon lub szczypiorek

Jak widać, brak pewnych produktów w lodówce dzisiaj mięsko już mam jutro do szkoły ale pomidorów nie było
I jak nie jest najgorzej?

ewelina* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 18:39   #1566
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
niby lepiej, ale i tak widać, że ograniczasz. nie ma w tym żadnego luzu, aż czuć jak kontrolujesz jedzenie (przy obiedzie szczególnie:P). ale trzymam kciuki

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

bo takie połączenie może (ale nie musi!) utrudnić chudnięcia.
Co do obiadu to jem go w szkole, a tam wiadomo jakie porcje, a II sniadania nie jem, bo mam za mala przerwe miedy sniedaniem a obiadem i jedzac np. kanapke nie dalabym rady zjesc obiadu.A co do herbaty to pije i to nawet z 7 kubkow dziennieA banana podzielilam na dwa, pierwsza polowke na sniadanko, a druga na podwieczorekAi jeszcze co do sniadanka, to ta owsianka tak sie najadam, ze juz nic nie daje rady pozniej pochlonac.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez GummyKammy Pokaż wiadomość
Nie widze zebys dodala wiecej kcal do podwieczorku a przeciez mowilas ze przeniesiesz 2sn na druga czesc dnia No ale ten sosik baardzo mi sie podoba

Sliczny jadlospis Smacznie,zdrowo i tak na luzie Baardzo mi sie podoba

Dziekuje Ci slicznie za ocenkeA z ta zupa jest tak, ze tylko tyle dostaje na stolowce w szkoleA pierwsza polowe banana zjadlam na sniadanie, a druga na podwieczorek

Edytowane przez cytrusekxD
Czas edycji: 2009-03-02 o 18:41
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 18:56   #1567
Ivy1984
Raczkowanie

moje dzisiejsze U :
sniadanie : buleczka zytnia z ziarnami na kazdej plasterek chudej wedliny i troche ketchupu plus miseczka poduszek z nadzieniem kokosowym na mleku (mala miseczka)
II sniadanie : kanapka z wedlina (chleb zytni)
obiad : filet z mintaja panierowany plus sporo warzyw na patelnie (te z ziemniaczkami) plus 2 ogorki kwaszone
kolacja : ok szklanki salaty lodowej plus szczypior i cebulka i 50gr sera typu lazur do tego lyzka oliwy i ziola, dwie kanapki z bulki z ziarnami (jestem fanka) z szynka z indyka i pesto pomidorowym plus szklanka chlodnika sokolskiego

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

dodam, ze chodze regularnie na silownie, nie po to aby schudnac, po prostu bardzo lubie, waze 59kg i mam 165cm wzrostu

Edytowane przez Ivy1984
Czas edycji: 2009-03-02 o 18:55
Ivy1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-02, 19:33   #1568
Trooskaffka
Raczkowanie

Red face Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Witam..

Mam takie pyt troche nie związane z tematem.. Ale prosze o pomoc.. Kolega chce przytyc do 100kg.. Je dziennie 4 duze posilki.. Nawet o 1 w nocy.. Wazy obecnie 90kg i ma szybki metabolizm.. Nie pije alkoholu i nie je slodyczy.. Raczej zdrowo sie odzywia.. Cwiczy na silowni..

Jak cos mozna odp na prywatny.. I przepraszam jesli kogos urazilam ale obiecalam ze sie spytam.. A wiem ze znacie sie na zdrowym odzywianiu..

Trooskaffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 19:45   #1569
Tysia1907
Zadomowienie

Witam, moje dzisiejsze RRRRRRR

1 śniadanie- półka razowa z pasztetem z drobiu i pomidorkiem + kawa zbożowa z mlekiem

2 śniadanie - 1 wafelek ryżowy, kiepsko tylko dlatego ze nie miałam kiedy

obiad - pół woreczku ryżu z warzywami + 2 małe kotlety sojowe + czerwone buraczki

podwieczorek - banana + jogurt bananowy

kolacja - serek wiejski z wkrojonymi: pomidor, ogórek, papryka, pół grejfruta

poprosze o ocene
Stary 2009-03-02, 20:00   #1570
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
Napisane przez Tysia1907 Pokaż wiadomość

1 śniadanie- półka razowa z pasztetem z drobiu i pomidorkiem + kawa zbożowa z mlekiem - troszkę mało... trzeba było dodać jeszcze jakiś owoc chociaż. Z rana potrzeba dużo węglowodanów.

2 śniadanie - 1 wafelek ryżowy, kiepsko tylko dlatego ze nie miałam kiedy - kiepściutko ;p Ja też na drugie śniadanie często jest wafle, ale staram się z białym serem albo jakąś wędliną chudą.

obiad - pół woreczku ryżu z warzywami + 2 małe kotlety sojowe + czerwone buraczki - ładnie

podwieczorek - banana + jogurt bananowy - banany na R nie bardzo, zwłaszcza pod wieczór. Jogurty też nie są wskazane, bo często to same cukry. Bardziej pasuje jogurt naturalny, albo najlepiej serek homo naturalny i wkroić do niego jakiś owoc albo dodać orzechy.

kolacja - serek wiejski z wkrojonymi: pomidor, ogórek, papryka, pół grejfruta - fajnie, ten grejpfrut trochę mi tu nie pasuje, ale jeśli jedzenie owoców na wieczór nie utrudnia Ci chudnięcia, to jest ok.

poprosze o ocene
Jak wyżej. Bardzo mało nnkt, które sa niezbędne na redukcji. Dorzuć do serka wiejskiego albo jakiś innych białkowych produktów pare orzechów, albo pestek dyni/słonecznika. Do śniadania postaraj się dołożyć trochę białka.

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 20:07   #1571
Jorelia
Rozeznanie

Moje R...

I. Owsianka: trzy łyżki płatków, dwie łyżki serka wiejskiego, pomarańcza, imbir.
Kilka łyżek (resztki ) wczorajszej sałatki (fasola, cieciorka, papryka, czosnek i jajko)

II. Kromka chleba żytniego z twarożkiem i papryką.

III. Serek wiejski z jabłkiem i cynamonem.

IV. Serek homo naturalny z orzechami włoskimi i przyprawami.

V. Jeden ziemniak, jajko sadzone, duuużo brukselki, trochę papryki.

Mam wrażenie, że R niezbyt udane, dręczą mnie wyrzuty sumienia za tę obiadokolację, którą się napchałam, za te ziemniaki (nie dość, ze ziemniaki to jeszcze połączone z tłuszczami...)
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-02, 20:08   #1572
mongan75
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tysia1907 Pokaż wiadomość

1 śniadanie- półka razowa z pasztetem z drobiu i pomidorkiem + kawa zbożowa z mlekiem to ma byc sniadanie :O? po pierwsze i najwazniejsze zdecydowanie za mało... powinny byc dwie kromki razowca z chudą wędliną / serkiem twarogowym / nawet żółtym od czasu do czasu...! do tego jakies warzywa, owoc. Poza tym pasztet kupny na R niebardzo...

2 śniadanie - 1 wafelek ryżowy, kiepsko tylko dlatego ze nie miałam kiedy nie kiepsko, a beznadziejnie

obiad - pół woreczku ryżu z warzywami + 2 małe kotlety sojowe + czerwone buraczki ryz brązowy? jesli nie to postaraj sie zaminic. tutaj nawet ok

podwieczorek - banana + jogurt bananowy owoce jemy w peierwszej połowie dnia. banany raczej nie codziennie. dodatkowo jogurty smakowe na R tez sie nie nadają, zamień na homo, albo naturalny, dorzuć musli, orzechy, suszone lub siweze owoce i bedzie smaczniejszy i zdrowszy niz taki kupny ...

kolacja - serek wiejski z wkrojonymi: pomidor, ogórek, papryka, pół grejfruta grapefruit w 1. połowie dnia... ile tego wiejskiego? jezeli jesz kolacje wczesniej niz 2h przed snem mozesz dodac jakąs kromke razowca ...

poprosze o ocene
peirwsze polowa dnia totalnie do bani... Twoja kolacja jest bardziej 'kaloryczna' (a kalorii co kot napłakał) niz śniadanie... podwieczorek tez sie nie nadaje. Ogolnie jesz bardzo mało.

Edytowane przez mongan75
Czas edycji: 2009-03-02 o 20:09
mongan75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 20:11   #1573
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Dzięki za ocenę Głodna naszczęście nigdy nie chodzę. W sumie jak napisałam co zjadłam to też mi się wydało, że ubogi. Naraz nie jestem w stanie zbyt dużo zmieścić. Zastanawiam się czy sensownym było by dodać go jadłospisu np 3 śniadanie? Żeby było w sumie więcej, ale nie za dużo naraz.

A co do rybki to musiałaby by być normalnie smażona w oleju na patelni, bo taka na parze jest okropna ( albo ja nie umiem jej przyrządzić )

No i ćwiczę ( w końcu jakoś trzeba ten brzuch spalić ).
możesz usmażyć rybkę najlepiej jeśli użyjesz do tego oliwy z oliwek lub przykładowo oleju z pestek winogron. tylko nie łącz jej wtedy z węglowodanami.

co do 3 śniadania, w sumie to dobry pomysł, ważne, żebyś jadła po prostu co 2-3 godziny

Cytat:
dlatego, że tłuszcze i węgle to najlepsze źródła energii i dostarczenie ich na raz w jednym posiłku może spowodować, że organizm nie wykorzysta któregoś z nich i go "odłoży". niekoniecznie, niektórym to połączenie nie utrudnia chudnięcia, zależy od przemiany materii.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 20:51   #1574
Papillon
Rozeznanie

Dzisiejszego jadłospisu wolę nie podawać,bo była to jedna wielka porażka ale na jutro planuję takie coś:
R
Śniadanie:
owsianka (4 łyżki) z otrębami (1 łyżka),łyżeczką miodu i cynamonem,kromka pieczywa chrupkiego pszennego z 2 plasterkami sera pleśniowego (może tą kromkę wyrzucić i zostawić samą owsiankę?)
II śniadanie: grahamka z sałatą,pomidorem,papryką, ogórkiem i kiełkami soi;jabłko
1.Obiad:talerz zupy ogórkowej
(idę na basen i będę potrzebowała czegoś "na szybkiego" do zjedzenia,nie będę miała czasu na przygotowanie innego dania:/)
2.Obiad (właściwie już możnaby to podwieczorkiem nazwać):warzywa na patelnię
Kolacja:jajko na twardo,surowa marchewka pokrojona w paseczki

proszę o ocenę może coś zmienić?
Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 20:59   #1575
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Moje R...

I. Owsianka: trzy łyżki płatków, dwie łyżki serka wiejskiego, pomarańcza, imbir.
Kilka łyżek (resztki ) wczorajszej sałatki (fasola, cieciorka, papryka, czosnek i jajko)Rano powinnas zjesc wiecej

II. Kromka chleba żytniego z twarożkiem i papryką.ok

III. Serek wiejski z jabłkiem i cynamonem.czy to robi za obiad??

IV. Serek homo naturalny z orzechami włoskimi i przyprawami.ok

V. Jeden ziemniak, jajko sadzone, duuużo brukselki, trochę paprykii tu bym zrobila przeskok, posilek V na miejsce III, a III na V+jakas kromeczka z ciemnego pieczywka.

Mam wrażenie, że R niezbyt udane, dręczą mnie wyrzuty sumienia za tę obiadokolację, którą się napchałam, za te ziemniaki (nie dość, ze ziemniaki to jeszcze połączone z tłuszczami...)
No powiem Ci, ze wszystko jest ok.Tylko sniadania male, no i pomylilas posilki, zjadlas obiad na kolacje, a kolacje na obiadA i jeden ziemniak to malo.
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 21:13   #1576
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
ii tu bym zrobila przeskok, posilek V na miejsce III, a III na V+jakas kromeczka z ciemnego pieczywka.
Niestety nie jest to możliwe, poniedziałki i środy mam całe zawalone i w domu jestem dopiero koło 20.

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-03-02 o 21:15
Stary 2009-03-02, 21:16   #1577
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Niestety nie jest to możliwe, poniedziałki i środy mam całe zawalone i w domu jestem dopiero koło 20.
spokojnie mozesz zjesc obiad a raczej posilek na cieplo dużo białka, warzywa + ew węglowodany .

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 21:24   #1578
zielonooka30
Przyczajenie

witam dziewczyny
Stosuje diete niełączenia, chciałabym zrzucić jakies 6 kilo, wzmocnić mięsnie i zgubić oponkę!!!!
Może jakieś sugestie?!

przestałam słodzić kawę , pije tylko gorzką czarną, woda gazowana staram się codziennie 1,5 litra, ale dla mnie to bardzo trudne, pije też czerwoną i zieloną herbatę
ćwiczę orbitrek ok 30 minut dziennie , plus gimnastyka brzuszki itd

pierwszy dzień diety
- musli fitness z mlekiem ( ostatni raz - dowiedziałam się właśnie że to złe połaczenie, ale to pierwszy dzień więc wybaczam sobie!!!! mleko odpada! )
- kromka chleba razowego z pomidorem i ogórkiem, bez masła
- grilowana pierś z kurczaka z sałatką z sałaty, ogórka, czerwonej cebuli, rzodkiewki ( sałatka z odrobiną oliwy z oliwek )

drugi dzień diety
- dwie kromki chleba razowego ze szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką , bez masła
- łyzka twarożku z rzodkiewką i sczypiorkiem
- filet z kurczaka duszony z suszonymi sliwkami , sałata z cytryną i fasolka szparagowa z wody ( tych śliwek chyba też tu nie powinno być ? nie wiem w różnych tabelkach różnie są zaliczane ? )

trzeci dzień diety
- bułka razowa ze szczypiorkiem , sałatą i zielonym ogórkiem , łyżka galaretki z owocami ( banan i pomarańcza )
- bułka razowa ze szczypiorkiem, sałatą, zielonym ogórkiem i pomidorem
- duszona wieprzowina z cebulą i papryką , surówka z marchewki, ogórka kiszonego i pory

podobno za mało jem
zaczęłam zatem lekką redukcję tylko czy w dobrym kierunku?

czwarty dzień diety
1/2 bułki z dżemem, 1 kromka chleba razowego ze szczypiorkiem , ogórkiem i rzodkiewką
galaretka z owocami ( banan, pomarancza ) dokładniej łyżka galaretki
pół kubka maślanki z musli
rybka sola duszona, warzywa - marchewka, pora i ogórek kiszony
jajko , brokula i papryka

wdzieczna bede za kazde sugestie ...
zielonooka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 21:28   #1579
Jorelia
Rozeznanie

Czemu tylko trzy posiłki? I kolacji brak? Spowalniasz sobie przemianę materii. Powinnaś jeść co dwie, trzy godziny, minimum 5 posiłków dziennie.

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
spokojnie mozesz zjesc obiad a raczej posilek na cieplo dużo białka, warzywa + ew węglowodany .
To dobrze, cieszę się A połączenie: ziemniaki + jajko sadzone?

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-03-02 o 21:32

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-02, 21:50   #1580
zielonooka30
Przyczajenie

no własnie już wiem że trzy posiłki to chyba za mało dlatego dzisiejsze menu już wygląda inaczej .... tylko jakoś za dużo mi się wydaje ha
zielonooka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 22:14   #1581
la novia
Raczkowanie

cześć

Iza wiosenna, bardzo dziękuję za ocenę jadłospisu

Mam pytanie do wszystkich, przeczytałam właśnie na jednym z postów żeby ryż biały zastąpić brązowym. Czy ryż brązowy to inaczej ryż razowy? Dziś właśnie taki kupiłam i zastanawiam się czy będzie dobry na RRRRR.

Pozdrawiam serdecznie
la novia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 23:24   #1582
tytka19
Raczkowanie

moje dzisiejsze R

sniadanie owsianka z 4 lyzek platkow z 3/4 szkl mleka 1,5% z kostka gorzkie czekolady, kiwi

2sniadanie bulka pelnziarnista z plasterkiem sera zoltego (bulka piegusek i ciekawi mnie ile moze miec kalorii? orientujecie sie?)

jablko

obiad 16.30 zupa z winiary borowikowa i dwie suche bulki pieguski

kolacja dopiero o 20:30 bo tak dlugo po obiedzie spalam ;p ok 130g smazonej piersi z kurczaka bez oliwy i tyle samo twarozka pelnoziarnistego\

8min legs i abs i 10 min biegania

prosba o ocene

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

Cytat:
Napisane przez la novia Pokaż wiadomość
cześć

Iza wiosenna, bardzo dziękuję za ocenę jadłospisu

Mam pytanie do wszystkich, przeczytałam właśnie na jednym z postów żeby ryż biały zastąpić brązowym. Czy ryż brązowy to inaczej ryż razowy? Dziś właśnie taki kupiłam i zastanawiam się czy będzie dobry na RRRRR.

Pozdrawiam serdecznie

tak to to samo' polecam rowniez makaron pelnoziarnisty jest pyszny

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:36 ----------

wlasnie zasstanawiwm sie nad platkami owsianymi szukam po internecie ale nie moge znalesc jaki maja IG moze ktoras z was wie? czy nadaje sie to na sniadanie na R? i tak pattrzac na tabele ig to pzykladowo nutella ma ig 33 czy wiec mozna na nia sobie pozwolic na R?? az dziwne. a gorzka czekolada (70%kakao) tylko 22 ig. sugerujecie sie tym przy przyrzadzaniu potraw? ja dopiero teraz na to wpadlam az strach pomyslec ile pochlanialam bananow codziennie przez miesiac jednego na snidanie i sie dziwilam ze nie chudne: prosze o odpowiedz jesli mozecie
tytka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 06:17   #1583
Limonka1987
Zakorzenienie

Rrrrr

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, wieśniak lekki, 0,5 banana, kilka daktyli suszonych)
II śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z sałatą, jajcem na twardo, pomidorem i szczypiorkiem
Obiad: pierś z kurczaka (200 g?) i dobrze ponad pół paczki "Warzyw na..." -----> wszystko podsmażone razem na łyżeczce oliwy z oliwek
Podwieczorek: kawa mrożona (wszystkie pretensje i oskarżenia należy kierować do mojej koleżanki, która mnie na tą kawę wyciągnęła )
Kolacja: sałatka z wieśniaka i tuńczyka (wieśniak lekki, 0,5 puszki tuńczyka wsw, cebula, czosnek, ogórek kiszony, cykoria, 2 łyżki groszku z puszki, dużo kiełków różnych, szczypiorku, koperku i natki pietruszki)
Stary 2009-03-03, 09:28   #1584
la novia
Raczkowanie

Cześć

dziewczyny ekspertki znalazłam przepis w jednym z jadłospisów UUUU i zastanawiam się czy przypadkiem nie nadawałby się także na obiad na R, jak myślicie?

100g ryżu brązowego wymieszanego z podprażonym jabłkiem z cynamonem i serkiem wiejskim(150g)

Zastanawiam się także nad placuszkami owsianymi, jeszcze ich nigdy nie robiłam, ale gdybym wymieszała 30g tych płatków z jajkiem, odrobiną mleka 0,5%, cynamonem i usmażyła na małej ilości oliwy z oliwek, a później pałaszowała z wieśniakiem lekkim z cynamonem i startym jabłuszkiem to byłoby ok na RRRR???

Chciałabym jakiejś odmiany obiadowej, bo drób, ryby, jajko sadzone, warzywa na patelnie już mi się nudzą... może macie jakieś propozycje ????

a to mój wczorajszy RRRR:
I: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka 2%, plaster sera białego, 2 łyżeczki dżemu bez cukru, pół startego jabłka, cynamon.
II: twarożek z chudego sera, łyżki mleka, szczypiorku i czosnku, do tego kawałek pieczywa orkiszowego, pół papryki
III: pierś z kurczaka na parze (ok 150g), 2 łyżki ryżu - białego, warzywa na parze - mieszanka warzywna (kalafior, brokuł, marchew) pół opakowania, do tego sos z jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku i łyżeczki keczupu, na deser jabłuszko. (czy ten sos jest ok czy powinnam sobie go podarować?)
IV: kilka plastrów pomidora i kilka plasów ogórka, pomarańcza - tu pewnie za mało?
V: 100g wędzonego dorsza, sałatka 100 g pomidora + 100g ogórka kiszonego z łyżką jog naturalnego.

Za oceny jestem wszystkim bardzo bardzo wdzięczna
pozdrawiam

Edytowane przez la novia
Czas edycji: 2009-03-03 o 09:38
la novia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 09:39   #1585
Angeo
Raczkowanie

R:
śniadanie: Serek wiejski, płatki otrębowe, jabłko+cynamon, 2 kawy z mlekiem
2śn: Grahamka ziarnista,75g twarożku domowego, 5 łyżek warzyw z bulionu
Obiad: Warzywa na patelnie orientalne, pierś z kurczaka z teflonu z przyprawą do gyrosa
Kolacja: Puszka tuńczyka wsw, trochę buraczków

"Pragnienie bycia kimś innym to marnowanie osoby, którą się jest."
— Kurt Cobain
Angeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 10:15   #1586
Amoni
Raczkowanie

GG do Amoni Send a message via Skype™ to Amoni

Hej Jestem tu nowa a to mój pierwszy (wczorajszy) jadłospis..co prawda powinno być porządne W bo to nawet na R się nie nadaje ale grypa i brak apetytu dają się we znaki

I. śń. Kromka chleba pełnoziarnistego z masłem dżemem truskawkowym i twarogiem półtłustym
II. śń. przespałam
III. Gęsta zupa ogórkowa zabielana na udku z kurczaka, z 50 g mięska z kurczaka gotowanego.
IV. Pół banana, jabłko.
V. 3 big krewetki z sosem jogurtowo-czosnkowym, kromka chleba, pół marchewki, pół pomidora, pomarańcz.

Prosze grzecznie o ocene..chyba tak źle nie jest?

P.S.Mam pytanie do dziewczyn na P, Czy jak przechodziłyście na przytycie to stopniowo zwiększałyście kcal czy odrazu jadłyście tak jak teraz? Otóż przydałoby by mi isę troche przytyć ale boje się troche ze w ciągu tyg. przybędzie mnie dwa razy tyle bo mam zwalony metabolizm..
Koniec siedzenia w domu!
,,Bo we mnie kwitnie już wiosna..."
Amoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 11:16   #1587
tytka19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amoni Pokaż wiadomość
Hej Jestem tu nowa a to mój pierwszy (wczorajszy) jadłospis..co prawda powinno być porządne W bo to nawet na R się nie nadaje ale grypa i brak apetytu dają się we znaki

I. śń. Kromka chleba pełnoziarnistego z masłem dżemem truskawkowym i twarogiem półtłustym tu ladnie ale moglas warzywko dodac, ogoreczka czy pomidorka
II. śń. przespałam no wiesz tak dlugo spac;p
III. Gęsta zupa ogórkowa zabielana na udku z kurczaka, z 50 g mięska z kurczaka gotowanego. malo tego mieska bardzo malo, ile tej zupki bylo?
IV. Pół banana, jabłko. tylko pol banana?spokojnie moglas calego, a moze z serkiem homo nat i orzechami?albo jakas kanapke skoro nie bylo 2sniadania
V. 3 big krewetki z sosem jogurtowo-czosnkowym, kromka chleba, pół marchewki, pół pomidora, pomarańcz. tu ladnie, przynajmniej mi sie podoba.
Prosze grzecznie o ocene..chyba tak źle nie jest?

to twoje W? moglas spokojnie dolozyc jakis jogurt moim zdaniem, ale skoro choroba to brak apetytu nawet mi sie zdarza zdrowia
P.S.Mam pytanie do dziewczyn na P, Czy jak przechodziłyście na przytycie to stopniowo zwiększałyście kcal czy odrazu jadłyście tak jak teraz? Otóż przydałoby by mi isę troche przytyć ale boje się troche ze w ciągu tyg. przybędzie mnie dwa razy tyle bo mam zwalony metabolizm..
ja jestem na R ale skoro wychodzisz z diety to zwiekszaj co tydzien o ok 100-150kcal i tak do 2000 powodzenia i tak przy okazji ile schudlas?

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez tytka19 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze R

sniadanie owsianka z 4 lyzek platkow z 3/4 szkl mleka 1,5% z kostka gorzkie czekolady, kiwi

2sniadanie bulka pelnziarnista z plasterkiem sera zoltego (bulka piegusek i ciekawi mnie ile moze miec kalorii? orientujecie sie?)

jablko

kolacja dopiero o 20:30 bo tak dlugo po obiedzie spalam ;p ok 130g smazonej piersi z kurczaka bez oliwy i tyle samo twarozka pelnoziarnistego\

prosba o ocene

---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ----------

tak to to samo' polecam rowniez makaron pelnoziarnisty jest pyszny

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:36 ----------

wlasnie zasstanawiwm sie nad platkami owsianymi szukam po internecie ale nie moge znalesc jaki maja IG moze ktoras z was wie? czy nadaje sie to na sniadanie na R? i tak pattrzac na tabele ig to pzykladowo nutella ma ig 33 czy wiec mozna na nia sobie pozwolic na R?? az dziwne. a gorzka czekolada (70%kakao) tylko 22 ig. sugerujecie sie tym przy przyrzadzaniu potraw? ja dopiero teraz na to wpadlam az strach pomyslec ile pochlanialam bananow codziennie przez miesiac jednego na snidanie i sie dziwilam ze nie chudne: prosze o odpowiedz jesli mozecie

up
tytka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 12:23   #1588
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angeo Pokaż wiadomość
R:
śniadanie: Serek wiejski, płatki otrębowe, jabłko+cynamon, 2 kawy z mlekiem - brakuje gramatury, ale wydaje się ok, o ile ilości odpowiednie
2śn: Grahamka ziarnista,75g twarożku domowego, 5 łyżek warzyw z bulionu - ok
Obiad: Warzywa na patelnie orientalne, pierś z kurczaka z teflonu z przyprawą do gyrosa - a ww ??
P- ??
Kolacja: Puszka tuńczyka wsw, trochę buraczków - ok
a gdzie nnkt ??

Cytat:
Napisane przez la novia Pokaż wiadomość
Cześć

dziewczyny ekspertki znalazłam przepis w jednym z jadłospisów UUUU i zastanawiam się czy przypadkiem nie nadawałby się także na obiad na R, jak myślicie?

100g ryżu brązowego wymieszanego z podprażonym jabłkiem z cynamonem i serkiem wiejskim(150g) - Mój, jak miło myślę że byłby idealny na R, połączenie ww (ryż brązowy ) z białkiem (serek wiejski lekki) jest odpowiednie

Zastanawiam się także nad placuszkami owsianymi, jeszcze ich nigdy nie robiłam, ale gdybym wymieszała 30g tych płatków z jajkiem, odrobiną mleka 0,5%, cynamonem i usmażyła na małej ilości oliwy z oliwek, a później pałaszowała z wieśniakiem lekkim z cynamonem i startym jabłuszkiem to byłoby ok na RRRR??? - co prawda tutaj jest połączenie ww z tł, ale tez od czasu do czasu nic się nie stanie jak zjesz

Chciałabym jakiejś odmiany obiadowej, bo drób, ryby, jajko sadzone, warzywa na patelnie już mi się nudzą... może macie jakieś propozycje ???? - a kasza z warzywami (ostatnio moje ulubione połączenie), albo razowe naleśniki z jakimś serkiem, ryż z owocami do tego jakieś białko?

a to mój wczorajszy RRRR:
I: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, szklanka mleka 2%, plaster sera białego, 2 łyżeczki dżemu bez cukru, pół startego jabłka, cynamon. - ok
II: twarożek z chudego sera, łyżki mleka, szczypiorku i czosnku, do tego kawałek pieczywa orkiszowego, pół papryki - super
III: pierś z kurczaka na parze (ok 150g), 2 łyżki ryżu - białego, warzywa na parze - mieszanka warzywna (kalafior, brokuł, marchew) pół opakowania, do tego sos z jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku i łyżeczki keczupu, na deser jabłuszko. (czy ten sos jest ok czy powinnam sobie go podarować?) - sos może zostać, od łyżeczki keczupu świat się nei zawali
IV: kilka plastrów pomidora i kilka plasów ogórka, pomarańcza - tu pewnie za mało? - oczywiście że za mało, mogły wpaść jakieś orzechy, bo nie widzę nnkt , a owoce to nie posiłek i lepiej je jeść w pierwszej części dnia
V: 100g wędzonego dorsza, sałatka 100 g pomidora + 100g ogórka kiszonego z łyżką jog naturalnego. - super

Za oceny jestem wszystkim bardzo bardzo wdzięczna
pozdrawiam
j.w

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Rrrrr

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, wieśniak lekki, 0,5 banana, kilka daktyli suszonych) - daktyle mają co prawda wysokie IG i banan podobnie, ale to śniadanie więc od czasu do czasu nic się nie stanie
II śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z sałatą, jajcem na twardo, pomidorem i szczypiorkiem - ok
Obiad: pierś z kurczaka (200 g?) i dobrze ponad pół paczki "Warzyw na..." -----> wszystko podsmażone razem na łyżeczce oliwy z oliwek - ok
Podwieczorek: kawa mrożona (wszystkie pretensje i oskarżenia należy kierować do mojej koleżanki, która mnie na tą kawę wyciągnęła )
Kolacja: sałatka z wieśniaka i tuńczyka (wieśniak lekki, 0,5 puszki tuńczyka wsw, cebula, czosnek, ogórek kiszony, cykoria, 2 łyżki groszku z puszki, dużo kiełków różnych, szczypiorku, koperku i natki pietruszki) - wow, brzmi świetnie
j.w

Cytat:
moje dzisiejsze R

sniadanie owsianka z 4 lyzek platkow z 3/4 szkl mleka 1,5% z kostka gorzkie czekolady, kiwi - trochę malo białka, ale ok

2sniadanie bulka pelnziarnista z plasterkiem sera zoltego (bulka piegusek i ciekawi mnie ile moze miec kalorii? orientujecie sie?) - ok. może dorzuć jakeiś warzywo następnym razem

jablko

- sredni obaiad na R, taka zupa z proszku nie ma żadnych wartośći odżywczych, brakuje białka, warzyw

kolacja dopiero o 20:30 bo tak dlugo po obiedzie spalam ;p ok 130g smazonej piersi z kurczaka bez oliwy i tyle samo twarozka pelnoziarnistego\ - ok,

prosba o ocene

----------

Platki owsiane górskie jak anjbardziej nadają sie na R, na czekoladę gorzką od czasu do czasu też można sobie pozwolić, a nutelle bym sobie darowala.
Stary 2009-03-03, 13:08   #1589
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
moje dzisiejsze R

jablko

przepraszam ze nie na temat ale co to jest twarozek pelnoziarnisty?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-03, 13:09   #1590
ElleEstJolieeeee
Raczkowanie

W : dzięki wizażowi i jego zasadom udało mi się już schudnąć 5kg i jestem już zadowolona teraz przeszłam na W będę dodawać co tydzien po 100 kcal. Mam pytanie: jak jeść na utrzymaniu zeby nie przytyc? czy jak dojdę już do 2000 to dalej też mam dodawać? i nadal liczyć kcal i jesc odpowiednio jakoś?

Śn: owsianka: 4 łyżki górskich, banan(mały), 3 daktyle, starte jabłko, serek homo waniliowy

II śn: (szkoła) grahamka z cienką warstwą masła, sałatą, 2 plastrami polędwicy, ogórkiem kiszonym

O: pierś z kurczaka pieczona, pół woreczka kaszy gryczanej, brokuły,kapusta kiszona, marchewka(surowa)

P: garśc pestek dyni, 30g orzechów włoskich

K: sałatka: 2 jajka na twardo, łyżka jog.nat, łyzka groszku, kalafior, por, troszkę marchewki,łyżka słonecznika

but I'm hungry ..

for you

Edytowane przez ElleEstJolieeeee
Czas edycji: 2009-03-03 o 13:11 Powód: dopisek
ElleEstJolieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości