Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 19:30   #1561
orzeszek01
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
Ervisha, tak sie zastanawiam,czy poza tym jedzeniem to Ty cos jeszcze robisz?
przegladajac Twoje posty mozna sie przerazic, zarcie zarcie popychane zarciem,

Interesujesz sie czyms innym, poza tym ciaglym pisaniem o jedzeniu w kazdym mozliwym watku, masz cos z zycia?hobby,pasje?

ponawiam pytanie Ervisha
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:39   #1562
flamme
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
ale jak zaczne jesc więcej to od arzy pewnie sporo przytyje tak? jak rozkręcić metabolizm?
Przecież dziewczyny w kółko piszą jak to jest z wagą po zwiększeniu jedzenia. Inaczej jak jedząc, metabolizmu rozkręcić się nie da. Poza tym, nie rozumiem czemu bardziej martwisz się o szybkość metabolizmu niż o Swoje zdrowie i życie.
flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 19:41   #1563
tatiana22
Raczkowanie

olik...pół kilo w ciągu 3 tygodni to naprawdę niewiele . Co do metabolizmu to składa się na niego trochę czynników; praca jaką wykonujesz, wzrost i indywidualny rytm organizmu. Wydaje mi się że panikujesz bo skoro wymiary są bez zmian to znaczy że te 500 g to twoja-wybacz-kupa i woda która może się gromadzić w organizmie w zależności od momentu cyklu.
Jak ci zależy na poprawieniu metabolizmu to wystarczy trochę więcej ruchu codziennie. Spacer raz szybciej raz wolniej nie zmęczy cię aż tak bardzo ale może pomóc przynajmniej na początek.
tatiana22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:01   #1564
Margolcia0703181
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
U/P:

I. muesli (2 łychy owsianych, garść kukurydzianych, rodzynek, migdałów) zalane szklanką mleka 3,2 z miodem i paskiem czekolad, kromka zwykłego chleba z masłem i 2 plastrami żółtego sera, 1/2 jabłka
kawa z mlekiem

II. talerz rosołu z makaronem (swojskim)

III. piętka chleba z łyżeczką nutelli, kubek kakao na mleku

IV. kromka z masłem i kiełbasą, 1/2 kromki z masłem i plasterkiem serka topionego, plaster twarogu wymieszany ze śmietaną i dżemem, 2 pierniki w czekoladzie
jabłko
herbata z cytryną

może jeszcze coś wpadnie

może być?
up
Stary 2011-02-07, 21:43   #1565
tatiana22
Raczkowanie

margolcia... jak zupa to gdzie 2 danie?
Stary 2011-02-08, 09:53   #1566
Margolcia0703181
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tatiana22 Pokaż wiadomość
margolcia... jak zupa to gdzie 2 danie?
Zupa była konkretna i tak nic więcej bym nie zmieściła, chociaż się staram. Poza tym wydaje mi się, że ogólny bilans jest chyba dobry, tym bardziej, że po kolacji był jeszcze kubek kaszy manny z 3 łyżeczek na mleku, a do tego kromka z masłem i dżemem. Na razie na tym nie tyję, ale nie wiem, czy zwiększać, czy poczekać, aż coś ruszy.

Edytowane przez Margolcia0703181
Czas edycji: 2011-02-08 o 09:54
Margolcia0703181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 09:54   #1567
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiatt Pokaż wiadomość
A jak to się dokładnie robi?
zatykasz nos, polykasz 20ml oliwy i potem wypijasz szklanke wody

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-08, 09:58   #1568
anniaa

dodajcie przypraw do oliwy- łatwiej jest wypić

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 10:51   #1569
jagoda1616
Raczkowanie

mama chce żebym jadła nie na godziny bo mam przytyć czy jak od jutra bd jesćm wszystko jak dawniej to jak dojde do wagi dam rade ją utrzymać???? proszę o radę...

moje dzisiejsze P całkiem inne niż zamierzałam

ŚNIADANIE; jajecznica z 2 jajek do tego sałatka z dużego pomidora i cebulki 2 duże kromki chleba pszennego z masłem herbata słodzona z sokiem malinowym
II ŚNIADANIE; duża jogobella panna cotta z dwoma saszetkami fitelli kokosowej jabłko i kanapka z pokrojonym banenem [połówką] tymbark jabłko brzoskwinia
OBIAD; około 300 ml gęstego krupniku winiary z ziemniakami 2 szklamki ubite makaronu świderki pełne ziarno lubella 2 duże nalewki gulaszu winiary z filetem z indyka szklanka caprio pomarańczowego
PODWIECZOREK; rogal maślany pół z nutellą a pół z serkiem homo danio waniliowym 5 herbatników petitków inka z mlekiem
KOLACJA; bułka z ziarnami z masłem szynką z indyka serem żółtym ogórkiem kiszonym pomidorem zapiekana w piekarniku herbata słodzona pasek czekolady milka miodowa.

i jak? po takim jedzeniu się zważyłam i jest kg do tyłu ale ja nie dam rady więcej jeść
jagoda1616 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 12:05   #1570
tatiana22
Raczkowanie

Rozumiem że jest ci ciężko bo początki są trudne , jednak rosół nie nazwałabym konkretną zupą (co innego jakby to to była gęsta kartoflanka a do niej 3 kromki chleba). Bilans jest według ciebie dobry (?) bo nie tyjesz, pytanie jaka jest twoja waga i czy właśnie nie powinien być dodatni.
Zapytałaś o opinię więc wyraziłam swoją. Jak uważasz że jest ok to po co w ogóle pytasz ?
Stary 2011-02-08, 12:21   #1571
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

z tego co wiem, jagoda waży mniej niż 40 kg a ma 165 cm wzrostu

jagoda, ćwiczysz?

btw, zawsze mnie zastanawia w jadłospisach dziewczyn "z połówką banana", co robicie z drugą. szukam jej w pozostałych posiłkach, ale nie znajduję. :P to naprawdę takie trudne, zjeść całego banana? podobnie - całą saszetkę fitelli? całe danio na podwieczorek?
jak się czujesz po orzechach? jeżeli nic nie boli, nie masz dolegliwości żołądkowych, to koniecznie włącz je do diety!!

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-08, 12:51   #1572
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagoda1616 Pokaż wiadomość
mama chce żebym jadła nie na godziny bo mam przytyć czy jak od jutra bd jesćm wszystko jak dawniej to jak dojde do wagi dam rade ją utrzymać???? proszę o radę...

moje dzisiejsze P całkiem inne niż zamierzałam

ŚNIADANIE; jajecznica z 2 jajek do tego sałatka z dużego pomidora i cebulki 2 duże kromki chleba pszennego z masłem herbata słodzona z sokiem malinowym
II ŚNIADANIE; duża jogobella panna cotta z dwoma saszetkami fitelli kokosowej jabłko i kanapka z pokrojonym banenem [połówką] tymbark jabłko brzoskwinia
OBIAD; około 300 ml gęstego krupniku winiary z ziemniakami 2 szklamki ubite makaronu świderki pełne ziarno lubella 2 duże nalewki gulaszu winiary z filetem z indyka szklanka caprio pomarańczowego
PODWIECZOREK; rogal maślany pół z nutellą a pół z serkiem homo danio waniliowym 5 herbatników petitków inka z mlekiem
KOLACJA; bułka z ziarnami z masłem szynką z indyka serem żółtym ogórkiem kiszonym pomidorem zapiekana w piekarniku herbata słodzona pasek czekolady milka miodowa.

i jak? po takim jedzeniu się zważyłam i jest kg do tyłu ale ja nie dam rady więcej jeść
Na prawdę jesz to co piszesz? Bo może jesz mniej? I właśnie ćwiczysz? Jeśli tak to spalasz to co zjadłaś i dlatego jest do tyłu.
I zastanawia mnie kanapka z banem ? Jak ona wyglądała?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 14:35   #1573
jagoda1616
Raczkowanie

nie ćwicze bo mama mi nie pozwala nie wiem co jest tyle jem wiecorem mi aż niedobrze a tu w dół
Stary 2011-02-08, 14:43   #1574
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
nie ćwicze bo mama mi nie pozwala nie wiem co jest tyle jem wiecorem mi aż niedobrze a tu w dół
Też tak miałam jak leżałam 3 lata temu w klinice. Jadłam to co mi dawali, brałam dokładki i jeszcze swoje jadłam. Jadłam aż mi się cofało (ale nie wymiotowałam), opychałam sie aż już nie miałam w żołądku miejsca. W nocy o 1 potrafiłam zjesc paczkę delicji (jak się przebudziłam) i potem mi lekarka mówiła że chudnę. Ale po paru dniach takiego jedzenia znowu zaczęłam tyć. To pewnie chwilowe. Nie przejmuj się tylko pracuj dalej i jedz ile wlezie.

Stary 2011-02-08, 15:13   #1575
zatajona
Przyczajenie

czuje się strasznie, znów jest źle
1.szklanka mleka 0,5
2.niecale pół bułki z masłem i dżemem
małe jabłko
mleko 0,5 + chocapici
2 herbaty z sokiem malinowym
po czym czułam się strasznie, poszłam do ubikacji, zwymiotowałam prawie wszystko
nie chcę żeby to wszystko znów wróciło, pomocy ;C
zatajona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 15:32   #1576
Ervisha
Zakorzenienie

Moje dzisijesze bezmięsne P

śniadanie - duża bułka z serkiem twarogowym śmietankowym (200 gram) z startą gorzką czekoladą (1/3 czekolady), herbata słodzona
Drugie śniadanie - 3 duże kromki chleba wieloziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, mandarynki, kawa Anatol o smaku waniliowym z kakao, miodem, bitą śmietaną i sosem advocat (do kubka wsypałam łyzeczkę kakao i miodu, następnie zalałam kawą zbożową o smaku waniliowym, udekorowałam bitą smietaną i polałam sosem advocat)
Obiad - talerz gęstej, zabielanej zupy jarzynowej(moja mama każdą zupę gotuje na wywarze z kości i warzyw i dodaje ziemniaki), 10 pierogów ze szpinakiem polanych stopionym masłem, słodozny kompot do picia
Deser - 1/2 opakowania Krakusków zbożowych (100 gram)
Podwieczorek - 1/2 opakowania biszkoptów pokrojonych na ćwiartki(około 60 gram), 10 dużych rozkruszonych herbatników(cała paczuszka 100 gram), saszetka płatków fitella cynamonowych(50 gram),garść orzechów ziemnych zalana budyniem śmietankowym gotowanym na mleku 2%
Planowana kolacja
Kolacja - bułka z ziarnami słonecznika z margaryną, łososiem wędzonym w plastrach, papryką, herbata słodzona do picia

Stary 2011-02-08, 15:53   #1577
jagoda1616
Raczkowanie

bz ktoś z was w krakowie w klinice? jak tam jest jak z jedzeniem??????? boję się....
Stary 2011-02-08, 15:54   #1578
Winky
Zadomowienie

Cytat:
jak tam jest jak z jedzeniem???????

Dziewczyny, błagam was, naprawdę nie widzicie już świata poza śniadaniem, drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 15:56   #1579
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
z tego co wiem, jagoda waży mniej niż 40 kg a ma 165 cm wzrostu

jagoda, ćwiczysz?

btw, zawsze mnie zastanawia w jadłospisach dziewczyn "z połówką banana", co robicie z drugą. szukam jej w pozostałych posiłkach, ale nie znajduję. :P to naprawdę takie trudne, zjeść całego banana? podobnie - całą saszetkę fitelli? całe danio na podwieczorek?
jak się czujesz po orzechach? jeżeli nic nie boli, nie masz dolegliwości żołądkowych, to koniecznie włącz je do diety!!
jak ja zjadam połówkę czegoś to drugą zjada mama/tata/kolega... ^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 16:13   #1580
jagoda1616
Raczkowanie

chce poprostu sie dowiedzieć... nie wiem czy tam zostane dlatego pytam czy ktoś wie w jakich sytuacjach tam zamykają ważę 38/163 i nie wiem... ja nie chce tam jechać
Stary 2011-02-08, 16:22   #1581
Tynusia
Zakorzenienie

A ja mam pytanie jeśli często mam problemy z brzuchem wzdęcia ostatnio zaparcia ale już na szczęście byłam w WC.

I na jednym pisze ,że powinnam błonnik itp. ale z jednej strony wzdęcia to dieta lekkostrawna.
Co powinnam zrobić?

Ps.
Czy jeśli biorę Lek FEMOSTON na @ to ogólnie NNKT też zwiększyć ogólnie czy nie muszę ?
Codziennie dodaje do obiadu olej lniany na warzywa(chodź nie lubię tłusto)

Chce bardzo wyzdrowieć zarówno psychicznie jak i fizycznie 22 lutego ide do psychologa.
Bardzo chce zmienić swoje postępowanie pogląd na siebie samą i zaakceptować siebie ,rozkręcić metabolizm , jeść na luzie ale wiadomo boje się.
Już mi tłumaczono ,że dodawaj tam kromkę itp.
Ale jeśli ktoś by mógł mi dokładnie wyjaśnić jak mam dodawać jedzenie itp. (ale bez liczenia kcal bo wtedy to bym w ogolę zwariowała już)
Boje się słodyczy,chipsów chodź bardzo lubię.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 16:36   #1582
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie jeśli często mam problemy z brzuchem wzdęcia ostatnio zaparcia ale już na szczęście byłam w WC.

I na jednym pisze ,że powinnam błonnik itp. ale z jednej strony wzdęcia to dieta lekkostrawna.
Co powinnam zrobić?

Ps.
Czy jeśli biorę Lek FEMOSTON na @ to ogólnie NNKT też zwiększyć ogólnie czy nie muszę ?
Codziennie dodaje do obiadu olej lniany na warzywa(chodź nie lubię tłusto)

Chce bardzo wyzdrowieć zarówno psychicznie jak i fizycznie 22 lutego ide do psychologa.
Bardzo chce zmienić swoje postępowanie pogląd na siebie samą i zaakceptować siebie ,rozkręcić metabolizm , jeść na luzie ale wiadomo boje się.
Już mi tłumaczono ,że dodawaj tam kromkę itp.
Ale jeśli ktoś by mógł mi dokładnie wyjaśnić jak mam dodawać jedzenie itp. (ale bez liczenia kcal bo wtedy to bym w ogolę zwariowała już)
Boje się słodyczy,chipsów chodź bardzo lubię.
Zależy, zaparcia można mieć też od spożywania za dużo błonnika, kiedy pije się przy tym za mało. To by mi do Ciebie nawet pasowało, jesz mnóstwo pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. Spróbuj jeść lżej strawne produkty, zobaczysz jak to na Ciebie zadziała.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 16:43   #1583
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
Zależy, zaparcia można mieć też od spożywania za dużo błonnika, kiedy pije się przy tym za mało. To by mi do Ciebie nawet pasowało, jesz mnóstwo pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. Spróbuj jeść lżej strawne produkty, zobaczysz jak to na Ciebie zadziała.
Ja miałam problemy po podróży (lot samolotem) a tak to nie mam kłopotów z zaparciami zawsze wypróżniam się rano jak wstaje s tak to głównie : ból brzucha ,wzdęcia.

Ja lubię produkty pełnoziarniste no ale spróbuje,pokombinuje i zobaczymy co będzie.
No i pójdę do lekarza tak czy siak.

Ps. Macie jakąś stronę gdzie mogłabym coś znaleźć o diecie lekkostrawnej?

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-02-08 o 16:51
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 17:06   #1584
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
chce poprostu sie dowiedzieć... nie wiem czy tam zostane dlatego pytam czy ktoś wie w jakich sytuacjach tam zamykają ważę 38/163 i nie wiem... ja nie chce tam jechać
Masz BMI ponizej 13 Twoja waga zagraża Twojemu życiu, więc najprawdopodobniej tam zostaniesz

Stary 2011-02-08, 19:05   #1585
jagoda1616
Raczkowanie

kurcze...
Stary 2011-02-08, 19:10   #1586
tatiana22
Raczkowanie

Bmi wychodzi jej dokładnie 14,3 ale to i tak malutko...
Stary 2011-02-08, 19:18   #1587
jagoda1616
Raczkowanie

i dlatego boję się że mnie tam zamkną a ja wolę leczyć się w domu z rodziną.
Stary 2011-02-08, 20:10   #1588
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
i dlatego boję się że mnie tam zamkną a ja wolę leczyć się w domu z rodziną.
W domu mało kto z tego wychodzi. Taka jest prawda

Stary 2011-02-08, 20:30   #1589
lanvin
Raczkowanie

a ja uważam, że lepiej być w domu niż w szpitalu. na pewno jest tam (w domu) lepsza atmosfera.
ja np. w domu mam wsparcie ze strony rodziców, siostry. nie chciałabym być sama w szpitalu..
ale wiadomo, że trzeba też chcieć wyzdrowieć. samo siedzenie w domu nic nie da. trzeba się wziąć w garść i walczyć.
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 20:30   #1590
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
W domu mało kto z tego wychodzi. Taka jest prawda
Mówisz to na swoim przykładzie?
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości