|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1561 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Cytat:
Zobacz sobie wynik po 0,5h - dla glukozy prawie 900, dla chlebów różnych praktycznie taki sam ok. 650. Poza tym widac wyraźnie, ze wraz z upływem czasu chleb podnosi stopniowo poziom a glukoza po dużym piku początkowym spada. Logiczne.
![]() |
![]() |
#1562 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wracając do pieczywa, to bardziej niepokojące są te inne świństwa, które ono powoduje. Np wywalony brzuch - ile to osób zdrowych wedle badań, jak tylko odstawia pieczywa, natychmiast zmniejsza im się brzuszek. Tu chodzi nie tylko o węglowodany, ale o gluten. Edytowane przez joanna_ba Czas edycji: 2012-05-20 o 00:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1563 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1564 |
Zakorzenienie
|
joanna_ba jest zwolenniczką diety Paleo, więc wszystko co przetworzone będzie be
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1566 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
Bo są tacy co mówią zboża nie, inni mięso nie, kolejni mleko nie. Za chwilę by się okazało, ze najlepiej zyć powietrzem. Albo i to nie, bo zanieczyszczone ![]() Zdrowy rozsądek przede wszystkim.
![]() |
![]() |
#1567 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tłuszczami też nie można przesadzać. Jem tyle ile wynosi moje zapotrzebowanie na tłuszcze, resztę uzupełniam białkiem i węglami, i co? I jakoś bilans powyżej 1000 mi nie wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1569 |
Zakorzenienie
|
oj, Solciuchna, nie oceniaj wszystkich Twoją miarą
są osoby, które prowadzą nie dość że dość aktywny tryb życia, to może jeszcze coś ćwiczą i spokojnie po intensywnych ćwiczeniach są w stanie zjesć pół kilo tłustego mięsa czy ryby, jeśli czują taką potrzebę(to już jest ok.1000kcal) z drobnymi dodatkami a po 2h od tego posiłku odczuwać pustkę w żołądku i ochotę na następny nie mając żadnych problemów ani sensacji z tym związanych, świetnie zachowaną równowagę kwasowo-zasadową i brak jakichkolwiek problemów z wpróżnianiem itp. a dzienne zapotrzebowanie danej osoby nie wynika z internetowych wyliczeń, jest to sprawa bardzo indywidualna, chyba wiesz nie tylko na kcal, ale i na makroskładniki i in. z tłuszczami nie mozna przesadzać-ale co to znaczy przesadzać? trzeba zwyczajnie mieć wyczucie, ile i jakiego tłuszczu potrzebuje organizm w danym okresie tego nie dowiesz się z tabelek czy kalkulatorów podobnie z białkiem, węglem no ale takich rzeczy nie dowiadujemy się stosując gotowe diety, schematy, typu SB etc. takich rzeczy człowiek się o sobie uczy jedząc naturalne(możliwie nieprzetworzone jedzenie) i obserwując potrzeby/reakcje organizmu
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2012-05-23 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1570 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1571 |
S. Sssss. SSSSS.
|
i to pół kilo tłustego mięsa jest zdrowsze od chleba, tak? zwłaszcza jedzone codziennie?
![]() |
#1572 |
Zakorzenienie
|
dlaczego codziennie? wtedy gdy się czuje zwiększone zapotrzebowanie
skąd porównanie do chleba? przecież chleb nie jest źródłem białka i tłuszczu tego typu? porównywałam akurat mięso kaczki czy tłustego pstrąga dobrej jakości, nie widzę czemu by miało być niezdrowe? cóż, fakt, nie przyszło mi do głowy że mogłam to chlebem zastąpić.. ![]() cóż, następnym razem spróbuję, gdy mój organizm będzie wykazywał zwiększone zapotrzebowanie na białko, zamiast mięsa świetnej jakości prosto z wiejskiego podwórka-pójdę do sklepu po bochenek chleba ![]() dzięki za pomysł, nie wpadłam na to ![]()
![]() |
#1573 |
♥
|
usuwam swój post bo po przeczytaniu większości ilość stwierdzam , że to bezsensu bo i tak każdy będzie trzymał się swojej teorii ..
Edytowane przez anniaa Czas edycji: 2012-05-23 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1574 |
Przyczajenie
|
A ja mam do Was bardzo ważne pytanie:
Od kilku miesięcy jestem na diecie, udało mi się zrzucić niecałe 18kg. Kocham jeść, szczególnie słodycze i ostatnio już nie mogłam wytrzymać i zjadłam kawałek ciasta i kilka łyżeczek czekolady ze słoika - uwielbiam ją i mogłabym zjeść całą na raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1575 | |
Zakorzenienie
|
macerata, Ty też mierzysz wszystkich swoją miarą. Na mnie akurat te internetowe kalkulatory i przeliczniki świetnie działają, a jakbym miała słuchać swojego organizmu i jeść to, na co czuję potrzebę, to byłaby to sama czekolada
![]() ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
Edytowane przez Solciuchna Czas edycji: 2012-05-24 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1576 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
a z tym filtrem, masz jakieś źródło tych informacji? Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może liczysz porcje jak to się liczy na dietach niskokalorycznych czy coś generalnie na paleo raczej jeśli ktoś się nie redukuje to nie liczy kalorii raczej też nie ma ochoty na kebaba czy batonika, będąc przyzwyczajonym do nieprzetworzonego jedzenia(o ile jest to sposób odżywiania naturalnie wynikający z upodobań, a nie jakie "przejście na paleo" podyktowane modą) raczej też na takiej diecie nikt nie mierzy i nie waży kawałeczka mięsa by miało ileś tam gram, tylko je do syta i raczej nie bazuje na chudej piersi kurczaka, tylko stawia na wszelką różnorodność więc kwestia tej kaloryczności naprawdę nie wygląda tak, jak to sobie wyobrażasz i sugerujesz, po prostu podam przykłady, wrzuciłam w kalulator kilka produktów: golonka wieprzowa 1 szt.(370g)-1088kcal żeberka wieprzowe, powiedzmy 200g czystego mięsa-642kcal karkówka 200g-534kcal golonka z indyka 1 szt.(370g)-559 kcal makrela surowa 1 szt.(250g)- 453 kcal skrzydło gęsi 1 szt.(135g)- 501 kcal dzwonko łososia 200g- 402 kcal to są pojedyncze produkty, samo żródło białka(i tłuszczu też, ale tylko tego zawartego w produkcie, więc nie całości) a zakładając że taka osoba je np.3 posiłki, do tego dochodzą przecież warzywa-wiadomo, plus jakiś sos do surówki(na oliwie, oleju lnianym czy czymś), plus owoce, pestki, orzechy, bakalie, miód-co kto lubi- to naprawdę nie ma szans bez b.świadomych ogromnych ograniczeń wejść w limit 1000 kcal ![]() o to mi chodziło, że "mierzysz własną miarą", w sensie że prawdopodobnie bierzesz pod uwagę rodzaje produktów(dietetyczne, chude), do jakich jesteś nauczona, i porcje jakie się jada w systemie 5/6-posiłkowym na którym organizm funkcjonuje inaczej i nawet często sobie nie radzi z trawieniem większych ilości białka, mięsa itp. ani z jednorazowymi dawkami prawdziwych kalorii bo trawienie takich posiłków nie zajmuje 2-3h, jak i uczucie sytości nie trwa 3-4h, to jest zupełnie co innego i raczej ciężko będzie osobom dzielącym serek wiejski na łyżki czy jedzącym jogurty light z dodatkiem otrąb lub musli odważonych na gramy-wyobrazić sobie, że są kobiety które jedzą zupełnie inny typ jedzenia, inne ilości, jak to się niegdyś jadało, nie obskubują skóry czy nie dzielą kawałka mięsa na czworo- i nie tyją, są aktywne, bdb funkcjonują a że nie ma tu ryżu czy kaszy? czy to by miało decydować i niskiej kaloryczności? załóżmy, że dodamy 100g jakiegoś zbożowego produktu, dojdą średnio 345kcal czy to wpłynie znacząco na bilans? nie wpłynie, bo tak naprawdę ta dieta jest znacznie bardziej kaloryczna sama w sobie, i takie 350kcal w niej to pikuś tyle co zamienić np.poranną jajecznicę na ową porcję kaszy czy owsianki wychodzi na to samo, jeśli chodzi o kaloryczność jedynie tyle, że tam te kilka dodatkowych kcal będą pochodzić z dodatkowego węgla, tu z tłuszczu przy czym paleo wcale nie musi być dietą ubogowęglowodanową, by tak było trzeba restrykcyjnie unikać większości owoców i bakalii, miodu-to wszystko myślę, że to czy ktoś z takich czy innych powodów będzie to zboże jadł lub nie-nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia nie wiem, jest w zbożu coś takiego czego nie ma w innych produktach, by było ono obowiązkowe? dlaczego ludzie mogą spokojnie rezygnować z mięsa w diecie i żyć, nie ma powodów by piętnować, wolny wybór -a rezygnacja ze zboża jest taka szokująca? podobnie nabiał, mleko-są różne informacje, kogoś coś przekonuje, kogoś nie, czy musimy siebie nawzajem do czegoś na siłę przekonywać? nie, wolna wola a argumenty? internet jest pełen argumentów za i przeciw, można wygooglac, poczytać, wybrać co się komuś podoba prowokowanie sztucznej dyskusji nie ma sensu bo temat nowy nie jest i jeśli ktoś ma inne zdanie to dlatego, że go dane argumenty nie przekonują, a nie że ich nie zna ......................... . a'propos mojej wcześniejszej wypowiedzi-to nie miał być atak, choć może wypowiedź była mało dyplomatyczna, każdemu czasem puszczają wodze "fantazji" ![]() ................... dla niezorientowanych kilka słów na temat paleo wg jednej z popularnych stron: http://potreningu.pl/diety/artykuly/...ie-dieta-paleo http://potreningu.pl/diety/artykuly/...---w-xxi-wieku
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2012-05-24 o 16:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1578 |
Raczkowanie
|
Fasolka bo bretońsku na redukcje i obiad ? i to o tej godzinie... ??
![]() |
#1579 |
Zakorzenienie
|
macerata, ale Ty mówisz o zdrowym sposobie żywienia, takim na całe życie, nie mówię, że to złe, to wręcz wspaniałe tak się odżywiać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1580 |
Raczkowanie
|
macerata jak zwykle super to opisała. Liczenie kalorii jedząc nieprzetworzone jest małym szaleństwem. Gdybym miała jeść 1000 kcal, to z mięsa, oleju kokosowego, czy owoców byłaby bardzo mała ilość. U mnie jeden posiłek potrafi mieć prawie 1000. Każda ma inny organizm , i po sobie już wiem , że jakiekolwiek węgle przetworzone typu pieczywo, ciasto, owsianki. czy inne tego typu rzeczy od razu idą w boczki.
Może wiele osób sądzi, że paleo = zero węgli, a to nie tak. Owoce uwielbiam, jem ostatnio dość sporo. Wracając do tych węgli - tyle się mówi, że cukier szkodzi, nie nazleży go dużo jeść itd . Ale nie mówi że o różnych postaciach cukru. Ostatnio był reportaż o osobach próbujących się odchudzać i oczywiście pani miała śniadanie bardzo zdrowe - sama mówiła, że je zdrowo - płatki śniadaniowe, że one bez cukru, ale .... nie winię jej. Skąd ma wiedzieć, że większość tych rzeczy to i tak conajmniej w połowie cukier. Takie są reklamy. Potem dziewczyny nie wiedzą jak jeść, totalny mętlik. Nikogo do niczego nie namawiam ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- W sumie ja też mam cel - redukcja, i z mojego doświadczenia wynika prosta zasada - kiedykolwiek wracam do przetworzonych - czy to nabiał, czy mączne, od razu waga rośnie i czuję się dziwnie pełna. Od poniedziałku już nie pozwalam sobie na odstępstwa - i jem sporo , na pewno conajmniej 2000 kcal i jedzenie przed snem. Waga spada bez problemu, systematycznie i codziennie. To tylko obserwacje samej siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1581 |
Zakorzenienie
|
Solciuchna-oczywiście że paleo nadaje się na redukcję
![]() wtedy wystarczy po prostu ją podliczyć właśnie(zwyczajnie wg kalkulatorów ![]() wtedy tak samo-ilość kcal, tłuszczu, węgli tłuste mięso można zamienić na chudsze by zostało więcej miejsca w bilansie na pozostałe składniki, dobrać BTW i do dzieła to że produkty są mało przetworzone i o wysokiej gęstości odżywczej to tylko plus dla zdrowia i diety ![]() ja nie należę do paleo-sekty, w sensie że mój sposób odż.można uogólniając podpiąć pod ten system, ale równie dobrze można go podpiąć pod kilka innych systemów do tego nie zaklinam się, że będę się jutro odżywiała tak jak odżywiam dziś, a dziś to nie tak jak wczoraj(pisząc w przenośni oczywiście)-więc tym bardziej nie deklaruję się jako wyznawca danego systemu paleo generalnie mi się podoba jako założenie, bo zwraca uwagę właśnie na naturalność i niskie przetworzenie produktów, ale we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie popadać w przesadę, bo nie w tym rzecz tak jak dywagacje typu czy jedzenie sera będzie paleo czy nie będzie-to już dla mnie z grubsza nieistotne, to dla "wyznawców wiary" ![]() a powiedzmy jakiś rok temu przecież nie wiedziałam, że istnieje paleo i poznanie tego faktu nijak nie wpłynęło samo w sobie na mój sposób odż., więc to tylko taka zabawna zbieżność trzeba być otwartym na ewentualne nowe wiadomości, zmiany, to podstawa-moim zdaniem bo własne ciało obserwujemy latami, jego reakcje i upodobania mają prawo się zmieniać i podejście typu ideologicznego może nas co najwyżej sprowadzić na manowce wiem, że większość się tu odchudza ale to jest straszne, te niekończące się redukcje świadczą chyba o małej skuteczności przecież redukcja to nie sposób na życie, a u wielu chyba tak jest..
######################### ![]() ![]() ![]() Edytowane przez macerata Czas edycji: 2012-05-24 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1582 |
Konto usunięte
|
Witam, ja mam pytanie co sądzicie o mleku ryżowym? kupowałam pewnej firmy mleko sojowe(bardzo dobre) ale jest strasznie drogie! przeczytalam ze niedlugo zaczna wypuszczac mleko ryzowe, jesli bedzie tansze i smaczne to z pewnoscia czesciej bede je spożywać.
Macie jakas wiedze i doswiadczenia na temat mleka ryzowego? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1583 |
Zakorzenienie
|
Wiecznie na diecie. No właśnie. Wiemy, że odchudzanie przebiega jakimiś tam etapami, gdzie najpierw "leci" woda, a potem dopiero zaczyna się właściwie odchudzanie. Ale przecież nie można tego tak ciągnąć w nieskończoność. Dlatego moje pytanie - co ile czasu i jak długo można się odchudzać (tak, żeby było najefektywniej) ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1584 |
Rozeznanie
|
Ciekawi mnie jedna rzecz- czy po przejsciu z R na U rowniez trzeba w kazdym posilku spozywac bialko, czy mozna juz sobie lekko odpuscic? Nie codziennie, ale raz na jakis czas mam ochote np na same warzywa z ryzem lub cos w tym stylu, i tak sie zastanawiam, jak to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1585 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1586 |
Zakorzenienie
|
Od samych warzyw to myślę, że waga nic a nic Ci się nie zmieni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1587 |
Zadomowienie
|
Szybkie pytanie, bo ostatnio "szybko żyję": Od dłuższego czasu ćwiczę/ jestem aktywna- rower, trening chodakowskiej, skakanka, bieganie, posiłki wydaje mi się są też ok- jest białko i tłuszcze i warzywa, węgli stosunkowo mało, wszystko możliwie najmniej przetworzone. Widzę poprawę w wyglądzie ciało wysmuklało i mięśnie się zarysowały jednak co mnie martwi, waga od pewnego czasu- około 2-3 tygodni stoi w miejscu i ani drgnie i tu moje pytanie powinnam coś zmodyfikować np w diecie? czy czekać, ignorować wagę i patrzeć na wymiary i wygląd? już sama nie wiem czy może coś robię źle.
![]() |
#1588 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za rozwianie wątpliwości
![]() Malutka, zastoje są normalne, poza tym malutko masz do zrzucenia i dlatego wolniej idzie. A poza tym waga to zło, lepiej patrzeć na cm. Mi w trakcie przechodzenia na U waga schodzi symbolicznie, za to wymiary sporo lecą, i ciało wygląda dużo lepiej odkąd regularnie ćwiczę ![]() Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-05-30 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1589 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ograniczyć białko i pić napoje izotonicznie? teraz mnie zaskoczyłaś, a jaki to ma cel? myślę że mój wysiłek nie jest na tyle intensywne aby wspomagać się izotonikami.
![]() |
![]() |
#1590 |
Zakorzenienie
|
O, też jestem zdziwiona, czemu ograniczyć białko?
I tu się pojawia kolejna kwestia... Słyszałam, że będąc na redukcji, ale z odpowiednią dietą i ćwiczeniami i tak można rozbudować mięśnie... Właśnie poprzez jedzenie większej ilości białka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.