Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-12, 15:41   #1561
Darianna25
Zakorzenienie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
kurcze, u mnie dalej nic sie nie rusza(
jak nie urodze do 16 to mam masaż szyjki macicy.

mam dziś w planach iśc na pieszo do centrum handlowego i przejść wszystkie sklepy, może coś ruszy po takiej wielogodzinnej wyprawie.
Ja te mialam mieć ten masaż i chyba sie wystraszyłam bo urodziłam 2 dni przed.

Cytat:
a dziewczyny ostatnie pytanie:
co z kikutem?
kupić jakiś specyfik? czy nic nie używać?
Nam odpadł po 5 dniach.Przemywalam wodą i osuszałam.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 16:02   #1562
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez charlizeee Pokaż wiadomość
Peggy też jestem zdania że nie należy budzić śpiącego dziecka na jedzenie dla mnie to bzdura kompletna mój dostaje jedzenie tylko na żądanie i bardzo szybko przesypiał nocki
Ja też nie budziłam,bo niby po co? Jak zgłodnieje to da znać.
Stary 2013-07-12, 16:49   #1563
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
też tak uważam dziecko powinno jeść wyedy kiedy jest głodne a nie kiedy mamie sie chce karmić dobra metoda to jest dać dużo jedzenia na wieczór wtedy dłużej śpi mój mały przesypiał całe nocki praktycznie od 6 tyg ale u niego to tak naturalnie wyszło a wieczorem przed snem potrafił zjeść w ciagu pól godziny 380-400ml mleka ale ja nie jarmiłam piersią
dobra metoda?czy ja wiem...a to tez nie gwarantuje ze Ci dziecko dluzej pospi...

Cytat:
Peggy też jestem zdania że nie należy budzić śpiącego dziecka na jedzenie dla mnie to bzdura kompletna mój dostaje jedzenie tylko na żądanie i bardzo szybko przesypiał nocki
czasem trzeba dziecko budzic... moj miał zóltaczke i to dosc długo sie utrzymujaca, pierwsze dni/noce musiałam wybudzaca dziecko przy zoltaczce duzo spi...ale jak zaczal ladnie przybierac to juz nie musialam wybudzac...

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja też nie budziłam,bo niby po co? Jak zgłodnieje to da znać.
jak pisalam wyzej...czasem jest potrzeba...
Stary 2013-07-12, 17:04   #1564
charlizeee
Zakorzenienie

Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
dobra metoda?czy ja wiem...a to tez nie gwarantuje ze Ci dziecko dluzej pospi...

czasem trzeba dziecko budzic... moj miał zóltaczke i to dosc długo sie utrzymujaca, pierwsze dni/noce musiałam wybudzaca dziecko przy zoltaczce duzo spi...ale jak zaczal ladnie przybierac to juz nie musialam wybudzac...

Tylko ja nie wmuszałam w niego sam tyle jadł najadał sie do syta i spał
Jeśli chodzi o wybudzanie to nie miałam na myśli takich sytuacji jak Twoja a znam matki ktore budzą dziecko bo ma jeść teraz to jest dla mnie bezsensu

Edytowane przez charlizeee
Czas edycji: 2013-07-12 o 17:06
charlizeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 17:06   #1565
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko ja nie wmuszałam w niego sam tyle jadł najadał sie do syta i spał
tego nie napisałam tylko ze to nie gwarantuje ze dziecko dluzej pospi...
Stary 2013-07-12, 17:07   #1566
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
tego nie napisałam tylko ze to nie gwarantuje ze dziecko dluzej pospi...
Ja napisałam na swoim przykładzie mój najadał sie bardzo dużo wieczorem i spał
Stary 2013-07-12, 17:52   #1567
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Mi tez nie chodzilo o takie przypadki gdy sa wskazania do wybudzania,dziecko nie przybiera itd

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-12, 18:28   #1568
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość
Tak, będę walczyć o to by karmić jedynie piersią, bez dokarmiania mlekiem modyfikowanym (choć pewni kupie na początek butelkę i formule w razie W).
Oczywiście że nie będę zmuszać Maluszka do glodu. Nawet mi to przez głowe nie przeszło. Zwyczajnie myślę że jak raz czy drugi nie obudzi się na karmienie nocne, to nie będę go budzić by zjadł. Myślę (oczywiście zakladam że jestem omylna i mogę zmienić zdanie) że to moglo by zdać egzamin. Mojej Sis synowie na tej metodzie do półtora miesiąca oboje przesypiali noce. Wiem że każde Dziecko jest inne i może się zdarzy tak że Adaśko będzie jadł bardzo często i praktycznie będzie wisiał przy cycu. Nie boje się tej wizji Chcę by to mojemu dziecku było wygodnie a nie mi
Myślę też (albo raczej mam nadzieję) że będe wiedzić dlaczego moje Adaśko się budzi. Myślę że u miesięcznego dziecka naucze się "rozpoznawać sygnały"

domciatko ależ wyszłam na wyrodną mamuśkę nooo. Ja nie mam zamiaru głodzić Adaska. Jak będzie płakał (kwilił) z glodu to dostanie cyca nawet 15 razy w nocy Ale wiem (z doświadczenia znajomych Mam i z pracy jako niania) że dzieci czasami płaczą z innego powdu niż głód.
Ja ostatnio kupiłam bezdotykowy termometr 3w1 w Lidlu za... 9Ł Jak mi małz poustawial ustawinia to nawet się latwy w obsłudze zrobił

Sorki że czasami Ł mi nie wychodzi tylko L. Małżonek mój jadł nad moim lapkiem i chyba cos podlazło pod klawisz i czasami nie wyskakuja polskie literki.

Ja wiem na swoim wlasnym przykladzie jak rozne pootrafia byc dzieci. Obaj moi chlopcy karmieni tylko piersia - Nikolas budzil sie co 2 h na jedzenie Anton pieknie spi w nocy czasem obudzi sie tylko raz czasami 2 razy w nocy
Kazdy mi mowil, ze jak zaczne dawac Nikosiowi kaszki czy jakies kleiki na noc to bedzie spal lepiej wcale sie to nie sprawdzilo zjadl miseczke kaszki doprawil piersia a i tak sie obudzil za 2-3 h

Domciatko´- ja ci moge polecic skakanie na pilce do jogi U mnie to chyba to wlasnie wywolalo porod

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-12, 21:50   #1569
ajah
wańka wstańka

Cytat:
ewi83

Mamy z TŻ pierwszy konflikt poglądowy na temat karmienia dzieci Ja myślę że około pierwszego miesiąca życia można by zacząć Adaska oduczać od nocnego jedzenia (ostatnie o powiedzmy 23.00 a pierwsze potem o 06.00, metoda delikatna i sprawdzona na dzieciach mojej sis). No oczywiście nie na siłę. Uważam że dziecko cyckowe ma prawo jeść dużo częśćiej niż butelkowe. No ale mój Małz kategorycznie "jak dziecko się domagać będzie to trzeba dać mu jeść, jak się obudzi w nocy to napewno z głodu"
Cytat:
Tak, będę walczyć o to by karmić jedynie piersią, bez dokarmiania mlekiem modyfikowanym (choć pewni kupie na początek butelkę i formule w razie W).
Oczywiście że nie będę zmuszać Maluszka do glodu. Nawet mi to przez głowe nie przeszło. Zwyczajnie myślę że jak raz czy drugi nie obudzi się na karmienie nocne, to nie będę go budzić by zjadł. Myślę (oczywiście zakladam że jestem omylna i mogę zmienić zdanie) że to moglo by zdać egzamin. Mojej Sis synowie na tej metodzie do półtora miesiąca oboje przesypiali noce. Wiem że każde Dziecko jest inne i może się zdarzy tak że Adaśko będzie jadł bardzo często i praktycznie będzie wisiał przy cycu. Nie boje się tej wizji Chcę by to mojemu dziecku było wygodnie a nie mi
Myślę też (albo raczej mam nadzieję) że będe wiedzić dlaczego moje Adaśko się budzi. Myślę że u miesięcznego dziecka naucze się "rozpoznawać sygnały"

domciatko ależ wyszłam na wyrodną mamuśkę nooo. Ja nie mam zamiaru głodzić Adaska. Jak będzie płakał (kwilił) z glodu to dostanie cyca nawet 15 razy w nocy Ale wiem (z doświadczenia znajomych Mam i z pracy jako niania) że dzieci czasami płaczą z innego powdu niż głód.
Ja ostatnio kupiłam bezdotykowy termometr 3w1 w Lidlu za... 9Ł Jak mi małz poustawial ustawinia to nawet się latwy w obsłudze zrobił

Sorki że czasami Ł mi nie wychodzi tylko L. Małżonek mój jadł nad moim lapkiem i chyba cos podlazło pod klawisz i czasami nie wyskakuja polskie literki.
Przynam Peggy, ze trochę zamotałaś.
Istnieje zasadnicza różnica między oduczaniem miesięczniaka od nocnego jedzenia, a karmieniem na zadanie i wsłuchiwaniem się w to z jakiego powodu dziecko płacze.
Oduczanie miesięczniaka od jedzenia nocnego jest kosmiczną głupotą.
Rozpoznawanie płacz własego dziecka i tego co ten płacz oznacza to uiejętność, którą nabywa się z czasem.
Płacz głodu jest inny niz ten z bólu czy poczucia samotności.

Jeśli chodzi o koszy: nam się bardzo przydał
Stary 2013-07-13, 10:58   #1570
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Przynam Peggy, ze trochę zamotałaś.
Istnieje zasadnicza różnica między oduczaniem miesięczniaka od nocnego jedzenia, a karmieniem na zadanie i wsłuchiwaniem się w to z jakiego powodu dziecko płacze.
Oduczanie miesięczniaka od jedzenia nocnego jest kosmiczną głupotą.
Rozpoznawanie płacz własego dziecka i tego co ten płacz oznacza to uiejętność, którą nabywa się z czasem.
Płacz głodu jest inny niz ten z bólu czy poczucia samotności.

Jeśli chodzi o koszy: nam się bardzo przydał
szczerze powiedziawszy ja tez nie rozumiem idei oduczania miesiecznego dziecka od jedzenia nocnego, przeciez tomalenstwo jeszcze, moj damian ma 5 miesiecy i nadal je w nocy, czasem raz, czasem dwa, ale nadal je,
no a miesieczniak to chyba normalne jest, ze je noca

co do pepka to u nas odpadl gdzies w 12. dobie chyba, nie robilam nic, normalnie mylam osuszalam jak reszte ciala przy kapieli
z wiktorem cudowalam gencjana i nie moczylam za bardzo i odpadl tez w okolicach dwoch tygodni

a mi damianka wczoraj strasznie wysypalo, raczki, nozki i glowke ma pokryta taka czerwona kaszka, jak truskawka wyglada, nie wiem czy to alergia, czy od goraca bo sie poci, czy do slonca no pojecia nie mam

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

chce kupic nosidlo ergonomiczne dla siebie i damianka, nie wiem tylko na co sie zdecydowac, mei tai czy manduca
uzywalyscie ktores?
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-13, 11:03   #1571
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Ula 25 Pokaż wiadomość
szczerze powiedziawszy ja tez nie rozumiem idei oduczania miesiecznego dziecka od jedzenia nocnego, przeciez tomalenstwo jeszcze, moj damian ma 5 miesiecy i nadal je w nocy, czasem raz, czasem dwa, ale nadal je,
no a miesieczniak to chyba normalne jest, ze je noca

co do pepka to u nas odpadl gdzies w 12. dobie chyba, nie robilam nic, normalnie mylam osuszalam jak reszte ciala przy kapieli
z wiktorem cudowalam gencjana i nie moczylam za bardzo i odpadl tez w okolicach dwoch tygodni

a mi damianka wczoraj strasznie wysypalo, raczki, nozki i glowke ma pokryta taka czerwona kaszka, jak truskawka wyglada, nie wiem czy to alergia, czy od goraca bo sie poci, czy do slonca no pojecia nie mam

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

chce kupic nosidlo ergonomiczne dla siebie i damianka, nie wiem tylko na co sie zdecydowac, mei tai czy manduca
uzywalyscie ktores?
Ja nosiłam w MT.
Bardzo wygodnie (to bardziej chusta niz nosidło ergo).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-13, 11:41   #1572
Ula 25
Rozeznanie

Masz racje bardziej chusta, choc zwa nosidlem mei tai. Wlasnie nie wiem na co się zdecydowac. Czy bardziej nosidelko ergo czy mei tai. Chce cos kupić bo raz ze wybieram się sama do pl bez meza a dwa i w domu czasem przydaly by się wolne rece.
Czy MT dam rade spokojnie sama zamotac z dzieckiem? Bo to jedyna moja watpliwosc ergo prostsze do zalozenia chyba
Stary 2013-07-13, 11:43   #1573
charlizeee
Zakorzenienie

Ula 25 mój Nicolas też wczoraj dostał takiej wysypki i sie drapie więc pewnie od jedzenia poczekam i zobacze jak mu nie zejdzie to pójdę do lekarza a ma wszędzie na brzuszku plecach głowie (i tu go swędzi) może faktycznie to z gorąca
Stary 2013-07-13, 11:50   #1574
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Ula 25 mój Nicolas też wczoraj dostał takiej wysypki i sie drapie więc pewnie od jedzenia poczekam i zobacze jak mu nie zejdzie to pójdę do lekarza a ma wszędzie na brzuszku plecach głowie (i tu go swędzi) może faktycznie to z gorąca
No mi się zdawalo ze to od goraca ale w sumie pewnosci nie mam, bo ja ciagle spocona on duzo na rekach przebywa tuli się więc tez mokry ciagle
Stary 2013-07-13, 12:01   #1575
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Masz racje bardziej chusta, choc zwa nosidlem mei tai. Wlasnie nie wiem na co się zdecydowac. Czy bardziej nosidelko ergo czy mei tai. Chce cos kupić bo raz ze wybieram się sama do pl bez meza a dwa i w domu czasem przydaly by się wolne rece.
Czy MT dam rade spokojnie sama zamotac z dzieckiem? Bo to jedyna moja watpliwosc ergo prostsze do zalozenia chyba
Tak, bez problemu jesteś w stanie zamotać sama.
Na youtube jest trochę filmików istruktazowych to moesz zajrzeć dla pewności.
Stary 2013-07-13, 12:21   #1576
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
No mi się zdawalo ze to od goraca ale w sumie pewnosci nie mam, bo ja ciagle spocona on duzo na rekach przebywa tuli się więc tez mokry ciagle
Mój też dużo na rękach...
Stary 2013-07-13, 21:55   #1577
ewi83
Zadomowienie

Hej,

My juz po weselu Tzn ja z dzieciakami
Wscieklam sie jak cho...... Tesaciowa usadzila nas przy stoliku zaraz przy orkiestrze- wiadomo, ze tam strasznie glosno, a ja jestem z malutkim dzieckiem Kiedy poprosilam o zmiane stolika, to zaczela krecic nosem, ze nikt nie bedzie sie chcial przesiasc itp, to sie wkurzylam zabralam malego i siedzialam sobie z nim w recepcji hotelu Zmienialam sie z tz i jego kuzynka w pilnowaniu, ale na sale go nie zabralam Przyniosla mi po jakim s czasie waciki, zeby malemu wsadzic do uszu i niby ma byc ok A Antos z wacikami w uszach to juz w domu byl ( tu tez grala orkiestra)
Po 20 zwinelam chlopakow do domu i sobie wypoczywam w spokoju

Troszke szkoda, ze tak wyszlo, bo zapowiodalo sie na naprawde fajna zabawe, ale tak mnie zdenerwowala, ze mi sie poprostu odechcialo

Stary 2013-07-14, 07:19   #1578
gosia261282
Gang Iren

Ewi to faktycznie teściowa nie pomyślała.
Z takim maluchem ciężko na imprezie.
Stary 2013-07-14, 08:03   #1579
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Ewi no z tym weselem to rzeczywiście teściowa Was załatwiła, no ja bym pewnie tak jak Ty nie siedziała tam tylko w tej recepcji.
Szkoda, że taka wredna baba, no nie rozumiem czy to głupota czy zła wola, aby nie pomyśleć, że dziecko male i głośniki to nie najlepsze połączenie.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-14, 09:19   #1580
gosia261282
Gang Iren

Mam pytanie dość skomplikowane. Ale może któraś miała podobną sytuację. Od jakiegoś czasu myślę o pójściu do pracy. Już za długo w domu siedzę i trochę mi z tym źle,no i pieniądz jakiś też by się przydał. Chciałabym znaleźć pracę na trzy dni w tyg: wtorek,środa,czwartek. Tak Radek ma wolne,żeby wymieniać się dziećmi. No ale ciężko jest. Jedną znalazłam,ale bardzo daleko i musiałby mnie wozić,budzić dzieciaki o 5 rano,więc nie bardzo. Myślałam o zapisaniu się na bezrobocie,ale czy w ciąży mogę się zarejestrować? I co jeśliby nie znaleźli mi pracy ( czy ja w ogóle mogę podać,że chcę pracować tylko w określone dni ) i potem bym urodziła i wtedy mając noworodka to już bym nie chciała iść do pracy tak od razu. To musiałabym się wypisać z bezrobocia,tak?
Stary 2013-07-14, 09:33   #1581
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Mam pytanie dość skomplikowane. Ale może któraś miała podobną sytuację. Od jakiegoś czasu myślę o pójściu do pracy. Już za długo w domu siedzę i trochę mi z tym źle,no i pieniądz jakiś też by się przydał. Chciałabym znaleźć pracę na trzy dni w tyg: wtorek,środa,czwartek. Tak Radek ma wolne,żeby wymieniać się dziećmi. No ale ciężko jest. Jedną znalazłam,ale bardzo daleko i musiałby mnie wozić,budzić dzieciaki o 5 rano,więc nie bardzo. Myślałam o zapisaniu się na bezrobocie,ale czy w ciąży mogę się zarejestrować? I co jeśliby nie znaleźli mi pracy ( czy ja w ogóle mogę podać,że chcę pracować tylko w określone dni ) i potem bym urodziła i wtedy mając noworodka to już bym nie chciała iść do pracy tak od razu. To musiałabym się wypisać z bezrobocia,tak?
A poprzednią pracę opusciłaś dobrowolnie ? Jeśli tak to kiedy?
Nie sądze by JSA w twoim przypadku był dobrym rozwiązaniem.
By spełniac warunki JSA musisz aktywnie szukać pracy.
Z tego co kojarzę jesteś w pierwszym trymestrze, teoretycznie mogłabys iśc na maternity po drugim trymestrze, więc teoretycznie zostałoby ci 3miesiące pracy (z perspktywy pracodawcy to bardzo niewiele, zwłaszcza, ze musiałby w tym czasie w jakiś sposób w ciebie inwestować).
Tym bardziej, ze planujesz iść na macierzyński po urodzeniu malucha:na jak długo ?
Myślę, ze dość dziwny zas yrałaś na powrót do zatrudnienia.
Teoretycznie mozesz próbować zarejestrować jako soba bezrobotna, ale wg mnie moze to się nie udać.
Jeśliby się udało, idącna macierzyński nie mozesz szukać aktywnie pracy, więc z tego cokojarzę moznabyzmienic rodzaj benefitu lub zupełnie zrezygnować.
Stary 2013-07-14, 09:59   #1582
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
A poprzednią pracę opusciłaś dobrowolnie ? Jeśli tak to kiedy?
Nie sądze by JSA w twoim przypadku był dobrym rozwiązaniem.
By spełniac warunki JSA musisz aktywnie szukać pracy.
Z tego co kojarzę jesteś w pierwszym trymestrze, teoretycznie mogłabys iśc na maternity po drugim trymestrze, więc teoretycznie zostałoby ci 3miesiące pracy (z perspktywy pracodawcy to bardzo niewiele, zwłaszcza, ze musiałby w tym czasie w jakiś sposób w ciebie inwestować).
Tym bardziej, ze planujesz iść na macierzyński po urodzeniu malucha:na jak długo ?
Myślę, ze dość dziwny zas yrałaś na powrót do zatrudnienia.
Teoretycznie mozesz próbować zarejestrować jako soba bezrobotna, ale wg mnie moze to się nie udać.
Jeśliby się udało, idącna macierzyński nie mozesz szukać aktywnie pracy, więc z tego cokojarzę moznabyzmienic rodzaj benefitu lub zupełnie zrezygnować.
Do 20 listopada miałam macierzyński i nie wróciłam już do pracy.
Po porodzie nie wiem jak długo bym nie chciała pracować.pół roku na pewno,bo chcę karmić piersią.
No ale jak to idac na macierzyński,po bezrobociu czy gdyby udało mi się znaleźć pracę?
Stary 2013-07-14, 11:36   #1583
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Do 20 listopada miałam macierzyński i nie wróciłam już do pracy.
Po porodzie nie wiem jak długo bym nie chciała pracować.pół roku na pewno,bo chcę karmić piersią.
No ale jak to idac na macierzyński,po bezrobociu czy gdyby udało mi się znaleźć pracę?
Nie bardzo rozumiem to pytanie. Mozesz rozjasnić ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-14, 11:48   #1584
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Nie bardzo rozumiem to pytanie. Mozesz rozjasnić ?

Chodziło mi o to co napisałaś:

"Tym bardziej, ze planujesz iść na macierzyński po urodzeniu malucha:na jak długo ? "

Bo na macierzyński można iść tylko mając pracę,a ja jej nie mam. O to mi chodziło. Czy po bezrobociu można by wziąć macierzyński?
Stary 2013-07-14, 12:03   #1585
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Ewi no z tym weselem to rzeczywiście teściowa Was załatwiła, no ja bym pewnie tak jak Ty nie siedziała tam tylko w tej recepcji.
Szkoda, że taka wredna baba, no nie rozumiem czy to głupota czy zła wola, aby nie pomyśleć, że dziecko male i głośniki to nie najlepsze połączenie.
Nie no wredna to ona raczej nie jest Wydaje mi sie, ( mam taka nadzieje przynajmniej), ze ona poprostu nie pomyslala o tym wczesniej Bardziej wkurzylo mnie to , ze nie chciala nas nigdzie przesadzic.

Ja tak ogolnie to uwazam, ze takie malutkie dzieci i wesela to bardzo zle polaczenie i nie powinno sie ich tam zabierac Ale to bylo wesele jedynego brata tz, wiec nie wypadalo mi nie isc, a opiekunka ktora byla zamowiona na ten czas ( miala siedziec z malym w pokoju hotelowym) w ostatniej chwili nam odmowila.

Stary 2013-07-14, 13:00   #1586
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Chodziło mi o to co napisałaś:

"Tym bardziej, ze planujesz iść na macierzyński po urodzeniu malucha:na jak długo ? "

Bo na macierzyński można iść tylko mając pracę,a ja jej nie mam. O to mi chodziło. Czy po bezrobociu można by wziąć macierzyński?
a teraz rozumiem. Nie napisałam jasno.
Macierzyński jako taki nie (miałam tu bardziej na myśli czas spędzany z dzieckiem).
Dodatkowoprzy JSA nie masz prawa do Maternity Allowance.
Cytat:
If you are getting Jobseeker’s Allowance (JSA), tell the office paying it about your MA claim, because you cannot get JSA as well as MA.

If you are getting JSA and qualify for MA, your MAP automatically starts at the beginning of the 11th week before the week in which the baby is due. That is when your JSA will stop.
Takze jakby nie patrzeć JSA jest w Twojej sytuacji mało realne i mało korzystne. Najlepiej, gdby udało ci się znalezc pracę bez pomocy JC.
Stary 2013-07-14, 13:34   #1587
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
a teraz rozumiem. Nie napisałam jasno.
Macierzyński jako taki nie (miałam tu bardziej na myśli czas spędzany z dzieckiem).
Dodatkowoprzy JSA nie masz prawa do Maternity Allowance.

Takze jakby nie patrzeć JSA jest w Twojej sytuacji mało realne i mało korzystne. Najlepiej, gdby udało ci się znalezc pracę bez pomocy JC.

Dzięki za rady.

Spróbuję z tą pracą,ale ciężko jest tak na wybrane dni.
W sumie na macierzyńskim pracodawca by nie stracił,bo dostaje się z JC,prawda?
Stary 2013-07-14, 13:42   #1588
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Dzięki za rady.

Spróbuję z tą pracą,ale ciężko jest tak na wybrane dni.
W sumie na macierzyńskim pracodawca by nie stracił,bo dostaje się z JC,prawda?
Tak. Zreszta z tego co piszesz SMP ci nie przysługuje, nie jestem pewna co do MA.

Z praca w wybrane dni jest zdecydowanie trudniej. Moze agencja pracy byłaby dobrym rozwiazaniem.
Stary 2013-07-14, 14:10   #1589
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Tak. Zreszta z tego co piszesz SMP ci nie przysługuje, nie jestem pewna co do MA.

Z praca w wybrane dni jest zdecydowanie trudniej. Moze agencja pracy byłaby dobrym rozwiazaniem.

Próbowałam. Z reguły mają pracę na typowe zmiany,np 4 na 2,albo od poniedziałku do piątku. Albo jak cos było na taką dorywczą to bardzo daleko i problem z dojazdem.
Spróbuję jeszcze a jak nie to trudno. Będę miała dłuższy pobyt w domu.
Fajna byłaby też jakaś praca chałupnicza,ale chyba wszystkie ogłoszenia to lipa.
Stary 2013-07-14, 14:21   #1590
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Próbowałam. Z reguły mają pracę na typowe zmiany,np 4 na 2,albo od poniedziałku do piątku. Albo jak cos było na taką dorywczą to bardzo daleko i problem z dojazdem.
Spróbuję jeszcze a jak nie to trudno. Będę miała dłuższy pobyt w domu.
Fajna byłaby też jakaś praca chałupnicza,ale chyba wszystkie ogłoszenia to lipa.
Wydaje mi się, ze chałupicze często sa lipne.
Realnie rzecz biorąc miałaś dość długą przerwę w pracy. Wg mnie jeśli powaznie myslisz o tym, by za jakiś czas do pracy wrócić, a teraz masz problem ze znalezieniem ajęcia płatnego to wolontariat czy jakieś kursy sa idealnym rozwiązaniem.
Masz mnóstwo czasu na to, by zdecydować co chciałabys robic i jaka branza cię interesuje.
A moze chilminding ?

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości