Vademecum antykoncepcji! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-14, 22:54   #1561
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez Thamiya Pokaż wiadomość
Mam pytanie Zażyłam dzisiaj pierwszą tabletke Syndi - 35 o godzinie 12.. i ta godzina mi strasznie nie pasuje. czy mogę ja stopniowa zmienic np na 20? Prosze o odpowiedz
możesz. weź jutro o 16 a pojutrze o 20 i bedzie ok

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 15:13   #1562
Thamiya
Przyczajenie

Mam jeszcze jedno pytanie.. Otóż przy zażyciu pierwszej tabletki wszystko było ok, ale w pewnym momencie (gdzieś po 3 godzinach od zażycia) zaczęło mi się w kręcić w głowie, raz było mi ciepło zaraz, zimno i czułam ból w udach co szybko przeszło i później czułam się już tylko ospała. Mogło to być spowodowane tabletkami lub tym że się czułam średnio już przez ich pierwszym zażyciem. W domu okazało mi się, że mam niskie ciśnienie i trochę niską temperaturę, bolało mnie gardło, (często mam tak przy przeziębieniu), więc podejrzewam, że być może stąd te zawroty. Wczoraj wzięłam kolejną tabletkę i było już lepiej tylko czuję lekkie kłucie w nogach i ogólne osłabienie, ale nic strasznego, a na pewno jest lepiej niż wtedy. Więc jak myślicie to przez chorobę czy raczej tabsy nieodpowiednio na mnie działają? Jeśli to skutki uboczne po tabsach to przejdzie? W końcu to dopiero początek ich brania?
Thamiya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 17:52   #1563
Justynek2010
Raczkowanie

Moim zdaniem to może byc spowodowane tabletkami, ale na początku wiele osób tak ma...jesli sytuacja sie nie zmieni po 2-3 opakowaniach i dalej będziesz się źle czuć to popros lekarza o zmiane tabletek
Justynek2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 21:39   #1564
_Juliette_
Wtajemniczenie

Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?

Witam, mam pewne pytanie, które mnie nurtuje od pewnego czasu
Otóż:
Jeśli biorę tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle) od ponad pół roku, regularnie (nie zapomniałam nawet jednej, zawsze biorę o tej samej porze), to czy podczas 7-dniowej przerwy między opakowaniami jestem również chroniona przed zajściem w ciążę? Wiem, że na ulotce jest napisane, że tak, ale zastanawiam się co z sytuacją, kiedy współżycie występuje w dniu, kiedy mam zażyć pierwszą tabletkę z nowego opakowania? (Na przykład- tabletki biorę wieczorem, a współżycie jest rano tego samego dnia...Albo dzień przed rozpoczęciem nowego opakowania?).
W końcu w takiej sytuacji minęło już sporo czasu od zażycia ostatniej tabletki. Może w takim razie powinnam zabezpieczyć się w inny sposób? Lub po prostu zażyć tabletkę 24 godziny wcześniej, zanim dojdzie do współżycia? Przyjeżdża do mnie niedługo mój Luby i wolałabym wiedzieć
Przepraszam za może niezbyt profesjonalne pytanie, dziękuję z góry za pomoc
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 21:40   #1565
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Witam, mam pewne pytanie, które mnie nurtuje od pewnego czasu
Otóż:
Jeśli biorę tabletki antykoncepcyjne (Yasminelle) od ponad pół roku, regularnie (nie zapomniałam nawet jednej, zawsze biorę o tej samej porze), to czy podczas 7-dniowej przerwy między opakowaniami jestem również chroniona przed zajściem w ciążę? Wiem, że na ulotce jest napisane, że tak, ale zastanawiam się co z sytuacją, kiedy współżycie występuje w dniu, kiedy mam zażyć pierwszą tabletkę z nowego opakowania? (Na przykład- tabletki biorę wieczorem, a współżycie jest rano tego samego dnia...Albo dzień przed rozpoczęciem nowego opakowania?).
W końcu w takiej sytuacji minęło już sporo czasu od zażycia ostatniej tabletki. Może w takim razie powinnam zabezpieczyć się w inny sposób? Lub po prostu zażyć tabletkę 24 godziny wcześniej, zanim dojdzie do współżycia? Przyjeżdża do mnie niedługo mój Luby i wolałabym wiedzieć
Przepraszam za może niezbyt profesjonalne pytanie, dziękuję z góry za pomoc
Ale kombinujesz... Jeżeli bierzesz zgodnie z ulotką jesteś zabezpieczona w 7 dniowej przerwie, jeżeli 8 dnia bierzesz tabletkę.
Koniec, kropka bez dorabiania teorii

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-05-17, 12:01   #1566
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Ale kombinujesz... Jeżeli bierzesz zgodnie z ulotką jesteś zabezpieczona w 7 dniowej przerwie, jeżeli 8 dnia bierzesz tabletkę.
Koniec, kropka bez dorabiania teorii
ja przy Yazie już nie raz na tabletchac placebo współżyłam i jakoś nie jestem w ciąży => mam w tym czasie zawsze baaaardzo wysokie libido

Ulotki i lekarze nie kłamią...,choć z tym drugim to bywa różnie
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 17:10   #1567
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
ja przy Yazie już nie raz na tabletchac placebo współżyłam i jakoś nie jestem w ciąży => mam w tym czasie zawsze baaaardzo wysokie libido

Ulotki i lekarze nie kłamią...,choć z tym drugim to bywa różnie
ja by jednak pozostała przy tym, że ulotka nie kłamie

[SIGPIC][/SIGPIC]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-17, 21:59   #1568
Thamiya
Przyczajenie

Oby przeszło bo tyle się na ulotce o skrzeplinach itd naczytałam że się martwię tym kłuciem..
Stary 2010-05-17, 22:36   #1569
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Oby przeszło bo tyle się na ulotce o skrzeplinach itd naczytałam że się martwię tym kłuciem..
a robiłaś badania na krzepnięcie przed braniem?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-05-18, 08:03   #1570
Thamiya
Przyczajenie

Robiłam.. Wygląda na to że wszystko ok już jest bo nic mnie nie pika od wczorajszej nocy
Stary 2010-05-18, 08:43   #1571
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Robiłam.. Wygląda na to że wszystko ok już jest bo nic mnie nie pika od wczorajszej nocy
no to jeżeli są ok, to nie ma się co martwić najwyżej je powtórz za jakies 2-3 miesiące

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-19, 16:50   #1572
Mgiełka_
Przyczajenie

Bardzo proszę o pomoc! Niestety do mojego ginekologa są spore kolejki i na wizytę muszę czekać miesiąc. Dopiero niedawno zaczęłam brać tabletki, więc jestem w tym bardzo niedoświadczona. Biorę Syndi-35, w poniedziałek 17 maja skończyłam 1 opakowanie, po tym opakowaniu lekarz zalecił mi 7 dniową przerwę, w czasie której ma mi sie pojawić okres. Niestety jest już środa, a ja jeszcze nie dostałam. W czasie brania tabletek pojawiły mi się drobne plamienia. Nie wiem czy też ma na to wpływ to, że wcześniej okres miałam średnio co 36, czasem co 46 dni. Jest to możliwe, że te tabletki są dla mnie za słabe aby utrzymać mój cykl? Słyszałam różne takie rzeczy i nie wiem czy to prawda..
Mgiełka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:00   #1573
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mgiełka_ Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o pomoc! Niestety do mojego ginekologa są spore kolejki i na wizytę muszę czekać miesiąc. Dopiero niedawno zaczęłam brać tabletki, więc jestem w tym bardzo niedoświadczona. Biorę Syndi-35, w poniedziałek 17 maja skończyłam 1 opakowanie, po tym opakowaniu lekarz zalecił mi 7 dniową przerwę, w czasie której ma mi sie pojawić okres. Niestety jest już środa, a ja jeszcze nie dostałam. W czasie brania tabletek pojawiły mi się drobne plamienia. Nie wiem czy też ma na to wpływ to, że wcześniej okres miałam średnio co 36, czasem co 46 dni. Jest to możliwe, że te tabletki są dla mnie za słabe aby utrzymać mój cykl? Słyszałam różne takie rzeczy i nie wiem czy to prawda..
Boże, dziewczyno!! Ulotka do jasnej ciasnej!

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:04   #1574
Mgiełka_
Przyczajenie

Tak przypadkiem czytałam ulotkę jakieś 2 razy i nie pisze tam co jeżeli w przerwie nie dostane okresu...jakbym znalazła odpowiedz na tej karteczce to bym tu nie pisała...
Stary 2010-05-19, 17:13   #1575
Neciak89
Zakorzenienie

To widocznie słabo czytałaś. Proszę bardzo, cytat ze strony internetowej Twoich tabletek
Cytat:
Po przyjęciu wszystkich 21 tabletek przez następne 7 dni nie zażywa się leku. Kilka dni po przyjęciu ostatniej tabletki z każdego opakowania wystąpi miesiączka.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-05-19, 17:19   #1576
Mgiełka_
Przyczajenie

Dziękuję Ci, może z tego stresu czytam i nie wiem co czytam...poczekam jeszcze parę dni
Stary 2010-05-19, 17:26   #1577
Neciak89
Zakorzenienie

Dobra, to na spokojnie. Masz dopiero drugi dzień przerwy, tak? W poniedziałek była ostatnia tabletka? Większość dziewczyn dostaje krwawienia w 3-4 dzień. Ale ogólnie jest powiedziane, że krwawienie może przyjść w KTÓRYKOLWIEK dzień przerwy, więc dopiero po 7miu dniach masz się marwtić.

Jeśli chodzi o plamienia - przez pierwsze 3 miesiące mogą występować i to jest skutek ubocznym bardzo częsty i nie oznacza, że są za słabe.

A przede wszyskim nie stresuj się, bo nie ma co. Póki będziesz brać regularnie wszystko będzie ok

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-05-19, 17:41   #1578
Mgiełka_
Przyczajenie

Naprawdę bardzo wam dziękuję, w sytuacjach stresowych, a dokładniej takich jak ta martwię się na zapas, a jednak jeszcze nie mam o co się martwić, bo tabletki przyjmowałam całkowicie regularnie

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Wybacz, już jestem taka zakręcona, że pisze 'Wam', dziękuję Tobie
Stary 2010-05-19, 18:20   #1579
Neciak89
Zakorzenienie

nie ma problemu

I przepraszam za uniesienie, ale za dużo dziewczyn nie czyta ulotek..

Kosmetycznie

Cytat:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-22, 13:56   #1580
ciechoslava
Przyczajenie

TEST CIĄŻOWY.

Hej mam takie pytanie, dzisiaj robilam test strumieniowy tzw flamaster. Wszystko poszlo normalnie i test wyszedl negatywnie, tylko ze teraz zaczelam czytac w internecie ze po nasiusianiu na ten test trzeba zamknac nasadke i polozyc test na powierzchni plaskiej. Ja tego nie zrobilam po prostu trzymalam go w rece i czekalam. Czy to moze miec wplyw na wynik testu?
ciechoslava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-23, 14:36   #1581
highhope
Raczkowanie

Mam do was takie pytanie , czy warto łykac tabletki przed pierwszym razem? Czy wystarczy sama gumka?
Hamuje mnie to ze tabletki to hormony i róznie moga działać na organizm... dlatego pytam
highhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-24, 14:30   #1582
basiunia153
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez highhope Pokaż wiadomość
Mam do was takie pytanie , czy warto łykac tabletki przed pierwszym razem? Czy wystarczy sama gumka?
Hamuje mnie to ze tabletki to hormony i róznie moga działać na organizm... dlatego pytam
Wiesz co ja uważam, ze jeżeli zdecydowałas się na ten pierwszy raz i jesteś swiadoma konsekwencji i nie zamierzasz odrazu zakładac rodziny to pomyśl o stalym zabezieczeniu takim jak hormony. Jeżeli lekarz dostosuje je odpowiednio do twojego organizmu to bedziesz cieszyć się z życia seksualnego a nie stresowac co miesiac czy dostaniesz okres czy nie.
basiunia153 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-24, 21:04   #1583
Natwr
Przyczajenie

Mój cykl trwa aż 37 lub 38 dni. Czy jest to przeciwwskazaniem do korzytania z tabletek antyk.?
Natwr jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-24, 21:07   #1584
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natwr Pokaż wiadomość
Mój cykl trwa aż 37 lub 38 dni. Czy jest to przeciwwskazaniem do korzytania z tabletek antyk.?
Nie, dlaczego? Przy tabletkach i tak Twój cykl będzie sztuczny, modyfikowany zażywanymi hormonami.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-24, 21:13   #1585
Natwr
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Nie, dlaczego? Przy tabletkach i tak Twój cykl będzie sztuczny, modyfikowany zażywanymi hormonami.
Szczerze mówiąc nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat. Mam dopiero 18 lat i zastanawiam się czy opłaca się brać już tabletki. W sumie możecie polecić mi jakieś mało "inwazyjne" dla organizmu?(wiem, że ginekolog dobiera tabletki, ale wczesniej chcialabym sie zapoznać z różnymi opiniami)
Natwr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-24, 21:30   #1586
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Natwr Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat. Mam dopiero 18 lat i zastanawiam się czy opłaca się brać już tabletki. W sumie możecie polecić mi jakieś mało "inwazyjne" dla organizmu?(wiem, że ginekolog dobiera tabletki, ale wczesniej chcialabym sie zapoznać z różnymi opiniami)
niestety to tak nie działa
każde są inwazyjne i każda kobieta reaguje inaczej.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-05-25, 10:47   #1587
Ska
Zadomowienie

dziewczyny, mam dość nietypowe pytanie.

w nd rano strasznie źle się czułam i wymiotowałam. czy jest ryzyko, że jak wzięłam tabletkę po północy, a wymiotowałam ok 8 rano to ona się nie zdążyła wchłonąć?
czy powinnam się dodatkowo zabezpieczyć? jeśli tak to jak długo? do końca opakowania?

biorę Micogynon i to była druga tabletka z opakowania.
Stary 2010-05-25, 10:58   #1588
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam dość nietypowe pytanie.

w nd rano strasznie źle się czułam i wymiotowałam. czy jest ryzyko, że jak wzięłam tabletkę po północy, a wymiotowałam ok 8 rano to ona się nie zdążyła wchłonąć?
czy powinnam się dodatkowo zabezpieczyć? jeśli tak to jak długo? do końca opakowania?

biorę Micogynon i to była druga tabletka z opakowania.
tabletka wchłania się maks. do 4ech godzin - po tym czasie nawet jak zwymiotujesz czy będziesz miała biegunkę - nic się nie stanie, nie trzeba żadnych dodatkowych zabezpieczeń

Stary 2010-05-25, 12:40   #1589
Ska
Zadomowienie

dziękuję wdowa_po_leninie!

to jeszcze przy okazji się zapytam - tak na przyszłość.
jeśli zdarzy mi się taka sytuacja, że zapomnę tabletki - następną wezmę później niż te 12 godz, to przez jaki czas antykoncepcja nie działa? przez ile kolejnych dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać?
Stary 2010-05-25, 13:07   #1590
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
dziękuję wdowa_po_leninie!

to jeszcze przy okazji się zapytam - tak na przyszłość.
jeśli zdarzy mi się taka sytuacja, że zapomnę tabletki - następną wezmę później niż te 12 godz, to przez jaki czas antykoncepcja nie działa? przez ile kolejnych dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać?
zależy w którym tygodniu jest pominięta tabletka, wszystko to jest dokładnie rozpisane w uniwersalnej ulotce, bądź ulotce od jakiś tabletek anty (niektóre są opisane lepiej, inne gorzej, ja polecam ulotkę od yasminelle - pasuje również do innych tabletek jednofazowych, dwuskładnikowych takich jak m21, cilest, logest itp i jest moim zdaniem najlepiej rozpisana)

Wygląda to tak:

Cytat:
Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 1
Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze i stosować dodatkowe zabezpieczenia, na przykład prezerwatywy, przez następne 7 dni. Jeżeli odbyło się stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub zapomniało się zacząć kolejny blister po tygodniu przerwy, trzeba zdawać sobie sprawę, że istnieje ryzyko ciąży. W takim przypadku, należy skontaktować się ze swoim lekarzem.

Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 2.
Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Ochrona przed ciążą nie jest zmniejszona i nie trzeba stosować dodatkowych zabezpieczeń.

Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3.
Są dwie możliwości do wyboru:

1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra.

Najprawdopodobniej, miesiączka (krwawienie z odstawienia) wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania drugiego blistra.
2. Można też przerwać przyjmowanie tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 7-dniowego okresu bez tabletek (zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres bez tabletek można skrócić do mniej niż 7 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.
warto to zapamiętać

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości