Czerwcowe Mamusie 2015, cz.III - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-07, 10:09   #1561
k a j a
Zakorzenienie

Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz.III

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
witajcie dziewczyny!

wreszcie po swietach...

kaja ja mam wizyte 30.01 a polowkowe 17.02 - mozesz mi wpisac?

co do wyprawki... ja mysle, ze przed porodem to kupimy wozek, lozeczko, komode,wanienke, ewentualnie przewijak + podstawowe ciuszki, posciel itd (to co zaleci szpital jako niezbedne) a reszte dokupimy w miare potrzeby.no i jakies pieluszki. w sklepach wszystko jest.. no jedynie nad laktatorem sie zastanawiam ale to tylko do odciagania w razie nawalu/zbyt twardych piersi.
dziewczyny czy ja jestem naiwna zakladajac ze:
- bede karmic piersia (i przez pierwsze miesiace tylko piersia bez odciagania i dawania z butli)
- bede myc woda + waciki lub bawelniane reczniczki (do wygotowywania potem) a ewentualne kremy i masci dokupie jesli beda problemy

to pierwsze dziecko i doswiadczenia zero ale im wiecej czytam tym bardziej sie przekonuje do takiego minimalistycznego, "naturalnego" podejscia... tym bardziej, ze naprawde, w razie czego moge wyslac meza do sklepu/apteki po potrzebne rzeczy.

umowilismy sie z mezem, ze po polowkowym usg zaczynamy myslec konkretnie nad zakupami (mamy nadzieje, ze bedziemy juz znali plec... jak nie to kupimy neutralne rzeczy)

ilonus gratuluje synka! tez bym chciala... i wszyscy mi mowia, ze na pewno chlopak! ale ja cos czuje, ze dziewczynka i z chinskiego kalendarza tez wychodzi dziewczynka, a jak wiadomo, chinczycy wiedza co mowia hehe

Dopisane wizyty
Hmmm czy naiwna.. Chyba nieee..? Kp może się udać, mycie też

My też po połówkowym kupujemy Chociaż i tak w poniedziałek kupiłam rożek i ręczniczki Ale u mnie to nic nie ma, tzn tylko różowe, albo niebieskie. A do wawy jade jakoś w lutym.

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:10   #1562
tassia
Zakorzenienie

Poldzik myślę ze ok.
Na pewno przyda ci się krem na brodawki ( we Włoszech jest taka ekstra witamina e w tubce naturalna)
I cos do natluszczania tez by się przydało - olejek ze słodkich migdałów zarówno dla ciebie jak i dla dziecka
Jak chcesz naturalnie to naprawdę fajna sprawa

A laktator i butelka to taka rzecz ze lepiej mieć. Czasem może być jakiś zastój.
Może się tfu tfu jakiś szpital przy trafić albo cos.
Ha zakladam ze tez będę tylko karmić piersią ale wole mieć te rzeczy... Bo naprawdę są pomocne.
Może się nie przydadza

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:15   #1563
poldzik
Zadomowienie

tassia olejek ze slodkich migdalow mam i uzywam... (uzywam tez arganowego, jojoba i kokosowego do ciala i wlosow w roznych kombinacjach, mam zamiar tez w razie potrzeby dzidziusia tym smarowac.). ta witamine e w tubce tez znam, wlasnie myslalam nad zakupem, nie tylko do brodawek ale czytalam tez o uelastycznianiu krocza masazem z tym olejkiem - zeby uniknac pekniec i naciecia.
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:16   #1564
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
tassia olejek ze slodkich migdalow mam i uzywam... (uzywam tez arganowego, jojoba i kokosowego do ciala i wlosow w roznych kombinacjach, mam zamiar tez w razie potrzeby dzidziusia tym smarowac.). ta witamine e w tubce tez znam, wlasnie myslalam nad zakupem, nie tylko do brodawek ale czytalam tez o uelastycznianiu krocza masazem z tym olejkiem - zeby uniknac pekniec i naciecia.
To jest ekstra rzecz ten olejek. W Polsce nie ma. Mam nadzieje ze teściową mi przywiezie za dwa tygodnie bo uzywalam go poprzednio i był naprawdę ekstra.

[/RIGHT]
Stary 2015-01-07, 10:17   #1565
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny
Poldzik u mnie się chiński kalendarz sprawdził, liczyłam na dziewczynkę a jest synuś Będzie mały Szymek

Ja już mam obiecane ciuszki od 3 koleżanek po chłopcach właśnie, będę musiała kupić tylko te najmniejsze Gdyby była dziewczynka to praktycznie wszystko musiałabym kupić.
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:19   #1566
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iLoNuS_ktl Pokaż wiadomość
Poldzik u mnie się chiński kalendarz sprawdził, liczyłam na dziewczynkę a jest synuś Będzie mały Szymek
a jest ktos komu sie chinski kalendarz nie sprawdzil? bo mi wychopdzi dziewczynka a chcialabym chlopca, jest nadzieja, czy z chinczykami nie ma dyskusji?

tassia no lece kupic ta wit. e jak najszybciej
Stary 2015-01-07, 10:20   #1567
mehja
Zakorzenienie

Poldzik u mnie kalendarz chiński się nie sprawdził- wychodziła dziewczynka a mam chłopca. teraz mi wychodzi chłopiec więc mam nadzieję, że znowu będzie na opak i wyjdzie dziewczynka

ja po synku nie mam praktycznie NIC- jedno pudełko ciuszków i tyle
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 10:21   #1568
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
a jest ktos komu sie chinski kalendarz nie sprawdzil? bo mi wychopdzi dziewczynka a chcialabym chlopca, jest nadzieja, czy z chinczykami nie ma dyskusji?

Tylko ja ja uzywalam dopiero po porodzie. O masażu krocza nią tez slyszalam. W Polsce to się robi olejem z wiesiolka.
A na naszym etapie tez ma jakieś zastosowanie?

[/RIGHT]
Stary 2015-01-07, 10:25   #1569
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Tylko ja ja uzywalam dopiero po porodzie. O masażu krocza nią tez slyszalam. W Polsce to się robi olejem z wiesiolka.
A na naszym etapie tez ma jakieś zastosowanie?

heheh nie wiem, czy ma. ja kiedys jej uzywalam do spierzchnietych ust i obolalego nosa przy przeziebieniu (nosa poobcieranego od ciaglego smarkania). zobaczymy jaka ma dluga przydatnosc do "spozycia", jak dosc dluga to juz kupie "zeby miec"

mehja ooo to fajnie. ja tez chce na odwrot. chociaz oczywiscie, jak bedzie dziewczynka tez fajnie. (bedzie wymowka za pare lat zeby ogladac i kupowac lalki barbie hihihi uwielbiam a maz uwaza ze jestem nienormalna hihihih)
Stary 2015-01-07, 10:25   #1570
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:

Miiiiii w pierwszej ciąży wychodził mi chłopczyk, a Blanka siurka nie ma Teraz mi wychodzi raz tak raz tak..

Lena

Edytowane przez k a j a
Czas edycji: 2015-01-07 o 10:27
Stary 2015-01-07, 10:26   #1571
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:

Mi sie tez kalendarz nie sprawdził, wychodzi dziewczynka a jest chłop

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 10:29   #1572
gabisun
Zakorzenienie

Ilonuś gratuluję synka!!!!! jejjku jak ja bym już chciała znać płeć taka jestem ciekawa kto tam siedzi w środku, a żadnych przeczuć nie mam

Poldzik jak taki masz plan to na pewno się uda. Ja bym była za leniwa na waciki i miskę z wodą, wolałam rozwiązania szybsze i więcej czasu na spacery ip. bo łaziłyśmy naprawdę sporo. Laktator się przydaje, moja nie miała sztucznego mleka w ustach do 7mż, ale laktator się przydawał jak potrzebowałam gdzieś wyjść, robiłam zapasy mleka i miała je podawane butlą

Byłam dzisiaj w Labie, babka mnie dźgała dwa razy, bo za pierwszym razem była jak igła felerna, krew się lała, a w strzykawce pusto musiała mi tą żyłę zakleić i pobierać z drugiej ręki

Ale już jest z głowy, w pon wizyta, ciekawe czy poznam wreszcie płeć

Pięknie u nas dzisiaj śnieg prószy

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:30   #1573
poldzik
Zadomowienie

no to dobrze, znaczy ze pic na wode ten kalendarz hehe (tylko to moje "kuciapkowe" przeczucie skad...?)

eh, zeby sie ono wreszcie rozkraczylo na usg

kolezanka mi obiecala cale pudlo ciuszkow po dwoch synkach, ale mowi, ze jest duzo takich netutralnych, dla dziewczynki tez sie nadadza - zreszta ja tylko chlopca w rozowe fablanki bym nie ubrala, ale dziewczynke "po chlopiecemu" czemu nie...
Stary 2015-01-07, 10:34   #1574
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
no to dobrze, znaczy ze pic na wode ten kalendarz hehe (tylko to moje "kuciapkowe" przeczucie skad...?)

eh, zeby sie ono wreszcie rozkraczylo na usg

kolezanka mi obiecala cale pudlo ciuszkow po dwoch synkach, ale mowi, ze jest duzo takich netutralnych, dla dziewczynki tez sie nadadza - zreszta ja tylko chlopca w rozowe fablanki bym nie ubrala, ale dziewczynke "po chlopiecemu" czemu nie...
Ja prawie całą wyprawkę dla Blanki robiłam w neutralnych kolorkach. Nie kupowałam jedynie typowo chłopięcych i typowo dziewczęcych. Obłowiłam się na wyprzedażach i wtedy, tak jak i teraz nie znałam płci. Ale wtedy moja mama pracowała w wawie, wiec byłam raz na tydz w centrach handlowych. Teraz nie, a u mnie nic nie ma :/ dopiero pod koniec stycznia poznałam płeć i wtedy kupowałam już dziewczęce, ale zostały mi ubranka takie 'wyjściowe' W sensie jakieś sweterki, sukieneczki itd. Ogólnie to ja mam te wszystkie ubranka, porozdawałam tylko te pajacyki neutralne, bo kolezanka miała chłopczyka

Lena
Stary 2015-01-07, 10:36   #1575
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ilonuś gratuluję synka!!!!! jejjku jak ja bym już chciała znać płeć taka jestem ciekawa kto tam siedzi w środku, a żadnych przeczuć nie mam

Poldzik jak taki masz plan to na pewno się uda. Ja bym była za leniwa na waciki i miskę z wodą, wolałam rozwiązania szybsze i więcej czasu na spacery ip. bo łaziłyśmy naprawdę sporo. Laktator się przydaje, moja nie miała sztucznego mleka w ustach do 7mż, ale laktator się przydawał jak potrzebowałam gdzieś wyjść, robiłam zapasy mleka i miała je podawane butlą

Byłam dzisiaj w Labie, babka mnie dźgała dwa razy, bo za pierwszym razem była jak igła felerna, krew się lała, a w strzykawce pusto musiała mi tą żyłę zakleić i pobierać z drugiej ręki

Ale już jest z głowy, w pon wizyta, ciekawe czy poznam wreszcie płeć

Pięknie u nas dzisiaj śnieg prószy
gabi ja sie tylko obawiam, ze jak dziecko wezmie do buzi butle to potem zacznie miec problemy z piersia (czytam, ze to inny rodzaj "ssania" calkiem inny ruch i niektore dzieci nie potrafia sie przestawic tzn nastawiaja sie na jedno lub drugie i pozniej sa problemy bo ssac piers jak smoczek mleko nie leci i vice versa) ale na pewno potem (poo paru miesiacach) sprobuje wlasnie dla wygody (no i zeby moc sobie czasem troche alko wypic )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 10:36   #1576
gabisun
Zakorzenienie

U mnie chinole przepowiedzieli teraz dziewczynkę, ale nie wiem o co chodzi, bo jakiś czas temu na jakiejś innej stronie sprawdzałam to miał być chłopak coś nas w jajo robią

Stary 2015-01-07, 10:38   #1577
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
gabi ja sie tylko obawiam, ze jak dziecko wezmie do buzi butle to potem zacznie miec problemy z piersia (czytam, ze to inny rodzaj "ssania" calkiem inny ruch i niektore dzieci nie potrafia sie przestawic tzn nastawiaja sie na jedno lub drugie i pozniej sa problemy bo ssac piers jak smoczek mleko nie leci i vice versa) ale na pewno potem (poo paru miesiacach) sprobuje wlasnie dla wygody (no i zeby moc sobie czasem troche alko wypic )
Moja piła i cycka i butlę
Jak wychodziłam do szkoły to odciągałam mleko i mama czy tż dawali jej z butelki. nie robiła problemów

Cytat:
U mnie chinole przepowiedzieli teraz dziewczynkę, ale nie wiem o co chodzi, bo jakiś czas temu na jakiejś innej stronie sprawdzałam to miał być chłopak coś nas w jajo robią
eejjj ja mam to samo! Na jednej stronie, patrzę, chłopak, potem dziewczynka, potem znów chłopak

Lena
Stary 2015-01-07, 10:48   #1578
poldzik
Zadomowienie

ooo kaja i gabi pewnie tak wam wychodzi z kalendarza, bo jestescie na pograniczu dwoch miesiecy gdzie w jednym wychodzi dziewczynka a w drugim chlopak, my wychodzi zawsze dziewczynkabo dla mojego wieku i dla tego terminu poczecia sa dziewczynki dobre kilka miesiecy pod rzad.

kaja fajnie, ze Blanka umiala pic i z butli i z piersi, to bardzo wygodne. ja tez bym tak chciala! pewnie na samym poczatku nie bede ryzykowac ale bede chciala wrocic do pracy to nie bedzie innego wyjscia...
Stary 2015-01-07, 10:51   #1579
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
wiadomo, że na początku lepiej nie podawać butli, żeby dziecko załapało dobrze pierś. Moja pierwszy raz dostała jak miała miesiąc i nie było problemu potem z piersią. No ale wiadomo, że to już kwestia indywidualna dziecka

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Moja piła i cycka i butlę
Jak wychodziłam do szkoły to odciągałam mleko i mama czy tż dawali jej z butelki. nie robiła problemów

eejjj ja mam to samo! Na jednej stronie, patrzę, chłopak, potem dziewczynka, potem znów chłopak
normalnie w bambuko nas chcą zrobić kiedy masz wizytę? pewnie teraz już się dowiemy

ale mi dzieć fajnie puka

Stary 2015-01-07, 10:52   #1580
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
ooo kaja i gabi pewnie tak wam wychodzi z kalendarza, bo jestescie na pograniczu dwoch miesiecy gdzie w jednym wychodzi dziewczynka a w drugim chlopak, my wychodzi zawsze dziewczynkabo dla mojego wieku i dla tego terminu poczecia sa dziewczynki dobre kilka miesiecy pod rzad.

kaja fajnie, ze Blanka umiala pic i z butli i z piersi, to bardzo wygodne. ja tez bym tak chciala! pewnie na samym poczatku nie bede ryzykowac ale bede chciala wrocic do pracy to nie bedzie innego wyjscia...
Jestem na pograniczy, tzn w sumieee nie wiem kiedy miałam owu, i tak albo wrzesień albo październik (bardziej wrzesień) ale raz sprawdzam na kalendarzu to same dziewczynki mi wychodzą a na drugim same chłopaczki..

To baardzo wygodne jak dzieć potrafi i tak i tak pić Ja urodziłam na koniec roku akademickiego (końcówka maja i same zaliczenia) urodziłam i za dwa tyg poszłam na zaliczenia.

Lena
Stary 2015-01-07, 10:52   #1581
myboyismine
Zakorzenienie

ja sprawdzała kiedyś te chińskie kalendarze to różnie wychodziło, ale najczęściej chłopak rodzina mówi że chłopak, Tż też mi pzreczucie się zmienia więc sama nie wiem, ale większość czasu obstawiałam chłopczyka zobaczymy w pt, może jednak dziewczynka
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:53   #1582
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
a Ty o której masz wizytę?
Dopiero 19:30

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-01-07, 10:54   #1583
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
wiadomo, że na początku lepiej nie podawać butli, żeby dziecko załapało dobrze pierś. Moja pierwszy raz dostała jak miała miesiąc i nie było problemu potem z piersią. No ale wiadomo, że to już kwestia indywidualna dziecka

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

normalnie w bambuko nas chcą zrobić kiedy masz wizytę? pewnie teraz już się dowiemy

ale mi dzieć fajnie puka

ide 19 To jeszcze 1,5 tyg. powinnam iść 14, aleee już wytrzymam te kilka dni, i to będzie 20 tyg, a mój gin się upiera zeby nie mówić płci przed 20 tygodniem i zabieram teraz już tża

Lena
Stary 2015-01-07, 10:56   #1584
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Dopiero 19:30

późno... ja mam o 15.40 myślałam, ze wezmę Tż, ale raczej nie...
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-07, 10:59   #1585
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
ide 19 To jeszcze 1,5 tyg. powinnam iść 14, aleee już wytrzymam te kilka dni, i to będzie 20 tyg, a mój gin się upiera zeby nie mówić płci przed 20 tygodniem i zabieram teraz już tża
To już będzie musiał wyjawić tajemnicę Ja mam w poniedziałek i już mało jaja nie zniosę zakupy mi się już marzą

Cos a ty masz bliźniaki dwujajowe czy jedno?

Stary 2015-01-07, 11:02   #1586
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś czytalam ze przez pierwsze 3 tygodnie tylko piers a potem można juz butle.
Zresztą jak się butli w odpowiednim momencie nie poda to dziecko tez się tego nie nauczy
A takich przypadków poznalam multum. Ze mama wyjść nigdzie nie mogła bo dziecko nie umialo z niczego niż tylko z piersi.

U nas wieczorem był czas tatusia.
Kąpiel, karmienie, usypianie. Ja przed snem odciagalam mleko i na następny dzień TŻ podawał.

A na końcu się okazuje ze dziecko nasze to jeszcze inny egzemplarz i w ogóle chce jeszcze inaczej.

[/RIGHT]
Stary 2015-01-07, 11:02   #1587
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
To już będzie musiał wyjawić tajemnicę Ja mam w poniedziałek i już mało jaja nie zniosę zakupy mi się już marzą

Dlatego biorę Tża, żeby go tam przycisnął jak by nie chciał powiedzieć
W takim wypadku wzięłabym i go 14stego, aleee u mnie ferie zaczynają się od 19 i wtedy Blanka będzie u dziadków. A jakby była w domu to tez by chciała iść, a ja chce wziąć ją na 4D za miesiąc

Lena

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 11:07   #1588
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:

Dwujajowe

Stary 2015-01-07, 11:11   #1589
poldzik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Dwujajowe
ojoo wyobrazilam sobie dwa na raz hoho ale to musi byc dziwnie! a jak cie zaczna kopac obaj i karate miedzy soba uskuteczniac
Stary 2015-01-07, 11:14   #1590
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
ojoo wyobrazilam sobie dwa na raz hoho ale to musi byc dziwnie! a jak cie zaczna kopac obaj i karate miedzy soba uskuteczniac
Jeszcze nie czuje ruchow,ale jak mnie 4 nogi i 4 rece zaczna bombardowac to fiu fiu :P

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości