Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-05-15, 15:40   #1561
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1
Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Meme ja też się przyłączam z Mateuszem do życzeń dla Filipka, dużo zdrówka i radości, wszystkiego najlepszego . Fakt ten czas biegnie mały za pare dni bedzie miał już dwa miesiące. Pamiętam ja Kostka martwiła się że Natalka nie chce jeszcze wyjść na świat, a jest tylko dwa tygodnie młodsza od mojego brzdąca . Niedługo będziemy sobie pokazywać zdjęcia z roczku .

Uskow ile Tosia ma lat\miesięcy?
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-15, 15:54   #1562
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

No tak Meme przecież Ty rodziłaś tydzień po mnie!!! Wszystkiego naj dla Filipka
Uskow studiuje polonistyke - dziennikarstwo.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-15, 16:58   #1563
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Ja też przyłączam się do życzeń dla Filipka ale również i dla Julci .Wszystkiego naj, naj......

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-15, 17:33   #1564
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziewczyny co to jest ten bobotic? Nic o nim nie słyszałam .
Moje dziecko właśnie słucha piosenek dla najmłodszych i chyba mu się podoba bo nie marudzi . Dzięki Kasiulko . Ide pozmywać
Stary 2006-05-15, 19:08   #1565
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Płatku bobotic to lek na kolke. Działa rozkurczowo. To samo co espumisan ale ma większą dawke leku. Mojej Julce pomagało. Jej lekarka zaleciła dawkę 5 kropli 4x dziennie. Jest jeszcze "gripe water" tego nie stosowałam ale tez podobno dobre. Przy silnym ataku plantex nie pomoże.

Stary 2006-05-15, 19:27   #1566
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Płatku bobotic to lek na kolke. Działa rozkurczowo. To samo co espumisan ale ma większą dawke leku. Mojej Julce pomagało. Jej lekarka zaleciła dawkę 5 kropli 4x dziennie. Jest jeszcze "gripe water" tego nie stosowałam ale tez podobno dobre. Przy silnym ataku plantex nie pomoże.
Joasiu na Matiego właśnie plantex doskonale działa, ale można stosować tylko jedną saszetkę dziennie , jeżeli chodzi o gripe water też używałam, ale czy jest dobra, no nie wiem. Mały ma rzadko tak mocne kolki, chociaż pręży się prawie codziennie i ma oczywiście gazy. Słyszłam, że kolki mogą trwać nawet do 6 miesiąca .
Powiedzcie mi jeszcze czy ten lek mogę kupić bez recepty?
Stary 2006-05-16, 07:17   #1567
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Cześć dziewczyny mój synek nie śpi dzisiaj już od 4.30 , czy to możliwe by dwu miesięczne dziecko tak mało spało? Wypiłam jedną kawe i już mam ochotę na drugą . TŻ znowu poszedł do pracy niewyspany. Mam pytanie do mam karmiących piersią, a więc czy Wam dziewczyny jak maleństwo nie je już dłuższy czas np.3-4godz. to czy zaczyna Wam pryskać mleko z piersi? Dla mnie jest to potworna udręka. Oczywiście używam krążków laktacyjnych do stanika, ale jak jestem dłuższą chwile poza domem i jak nie ściągne trochę pokarmu to mi cycki rozsadza od nawału i krążki są strasznie zalane. Jak karmie dziecko to z drugiej piersi dosłownie fontanna mleka pryska udręka.
Maruda pospał pięć minut , uciekam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-16, 07:28   #1568
uskow
Zadomowienie

Nie martw się płatku, ja też miałam straszne nawały pokarmu, ale w miarę jak dziecko rośnie jje wiecej i to wszystko się normuje. Mi z nawału po karmieniu małej zostają 2 małe rozciągnięte flaczki. chyba dzisiaj muszę sobie kupić jakiś uszywniany biustonosz No ale takie są uroki karmienia piesia , ważne tylko żeby dzieci były zdrowe!!!
Chociaż mi do tej pory jak karmie z jednej piersi leci troszkę z drugie. I cały czas muszę uważać, żeby nie zabrudzić ubrań...

uskow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 07:34   #1569
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku współczuję ... dla mnie chyba najgorsze są takie poranne ataki hiperaktywności Oliwkowej, o tej porze dnia ledwo na oczy patrzę. U mnie na szczęscie od kliku dni jest gigantyczna poprawa w kwestii spania (zeby tylko nie zapeszyc).
Co do tryskania pokarmu to ja tego problemu na szczęscie nie mam, czasem po nocy odobinke mi wycieknie na koszule, ale wkładek laktacyjnych w ogole nie muszę nosic, nie mam pojcia od czego to zależy - pokarmu mam sporo, czasem udaje mi się tuż po karmieniu ściągnąć ponad 200 ml, a mimo to nic nie wycieka ani nie tryska.
Jeslic chodzi o Bobotic to chyba jest bez recepty, bo to prawie to samo co Espumisan tylko ma nieco większą zawartosc symetikonu.

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-16, 08:27   #1570
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

[quote=kasiulka]Co do tryskania pokarmu to ja tego problemu na szczęscie nie mam, czasem po nocy odobinke mi wycieknie na koszule, ale wkładek laktacyjnych w ogole nie muszę nosic, nie mam pojcia od czego to zależy - pokarmu mam sporo, czasem udaje mi się tuż po karmieniu ściągnąć ponad 200 ml, a mimo to nic nie wycieka ani nie tryska.

Ja co nocy jestem zalana, nawet przescieradło potrafię zalać mlekiem. Nie śpie w staniku bo jest to bardzo niewygodne jak nie obudze się w porę, aby ściągnąć troche pokarmu to koszulka jest cała mokra. Zawsze mam pod ręką drugą na zmianę .
Dziewczyny szału dostane usypiam go, pośpi 5 min. i znowu ryk. Tylko odejde, jest śpiący, a jednak nie może zasnać . Puściłam mu Rubika ja też muszę się odstresowć. Jak jest wyspany jest taki kochany, leży spokojnie raczkami wywija, uśmiecha się i tradycyjnie język wywala na wierzch , nie wiem co dzisiaj w niego wstąpiło .
Kasiulko cieszę się że mała daje Ci się w końcu wysypiać, też swojego czasu strasznie się namęczyłaś , pamiętam jak miałaś na początku ciężko. Fajnie, że się dotarłyście z Oliwką. Tylko mój Mateusz zaczął cyrki odstawiać.
Pszepraszam dziewczyny, ale musiałam się komuś wygadać , mam tylko Was .
Stary 2006-05-16, 15:59   #1571
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Płatku współczuje może to jedynie chwilowy kryzys??? Może Mateuszka męczy brzuch?? Julka nie miała typowych kolek, tez była marudna, bardzo mało spała i w końcu jej przeszło. Nadal jest bardzo aktywna ale już nie płacze, bawi się i śmieje. Mnie sie wydaje że coś go meczy, później jest rozdrażniony i nie może spać. Bardzo to trudne ale trzeba to przeczekać. Pewnie ci bardzo cieżko. A uspokaja się jak go weźmiesz na ręce?

Stary 2006-05-16, 17:12   #1572
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cześć dziewczyny!
Płatku nie denerwuj się jesteśmy z Tobą. To na pewno jest przejściowe. Mateuszkowi w końcu przejdzie i będzie więcej i lepiej sypiał .
A z cycufami Płatku mam to samo . W ciągu dnia Natalka je co 3 godziny i jest ok, ale w nocy kiedy mam przerwę około 5 godzin to mam wrażenie jakby zaraz miały mi pęknąć. W staniku noszę cały czas pieluchę i po nocy mogę ją wykręcać, jest taka mokra .

A tak w ogóle jesteśmy dziś po szczepieniu. Natalka była bardzo dzielna . Zapłakała tylko przy ukłuciu i tyle.
Dziewczyny jak to jest z tą szczepionką 5w1? Uzgadniałyscie wcześniej z lekarzem, że taką chcecie, czy lekarz Wam proponował? Jak to z tym jest? Natalka dostała dziś dwie w obie nóżki i następne szczepienie za 6 tygodni.
Przygotowuję się psychicznie na ciężką noc, bo podejrzewam że po szczepieniu nie będzie miała spokojnej nocy ...zobaczymy......

Stary 2006-05-16, 20:31   #1573
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziękuje dziewczyny za słowa otuchy jesteście kochane. Mały nie może zrobić kupke . Teraz jest spokojny, najedzony i wykąpany. Wyszliśmy na spacer do Geant przed czwartą to spał do 20.00 , tak był biedny wymęczony. Mam nadzieje, że w końcu się załatwi , ja też jestem zmęczona i padnięta. Joasiu pytasz się czy mały przestaje płakać jak go wezme na ręce, więc raczej tak, zwłaszcza jak zaczynam go tulić i całować , ale musi mięć smoczka w buzi.
Wpadłam tylko na chwile, musze już uciekać, pa .
Stary 2006-05-16, 21:18   #1574
Meme
Zadomowienie

GG do Meme
Wink Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Ja też miałam dzis szczepienie, Fifcio był bardzo bardzo dzielny i grzeczny. Cały czas rozgladał sie dookoła z zinteresowaniem i usmiechał się do pani doktor. A ta aż była pod wrazeniem jego koordynacji ruchowej, siły i rozwojowu ruchowego,o wadze wspominać chyba nie musze, Pulpetem być.... dowiedziałam sie też, zenie musze podchodzic do Fifka na zasadzie "dziecko na bytelce/ dziecko na piersi", bo miałam z tym dylemat i nie wiedziałam jak go juz żywić. Od 4 mis. zaczynamy mleko następne, na razie cały czas ile moge mam mu odciagać i dodawać do Bebilonu. A poza tymm pani doktor kazała mi duzo odpoczywać, nie sprzątac za duzo itp, tylko relaks i dzidzia, bo stwerdziła, ze marnie wygladam...
A poza tym to chyba dostaję okres, bo jakaś dziwna wydzielina mi sie pojawila, ostatno takkowa widziałam w nocy 14 lutego, jak mi do końca odszedł czop śluzowy...qrde juz zapomniałam, jak to jest...a moze to nie okres...? I jak bedzie dalej z moim karmieniem? To juz koniec?
Co do fonant z piersi, to mimo, ze karmie mniej, też tak mam. Podczas karmienia, to normalka - karmie jedna - z drugiej leci ciurkiem. Wyjdę spod prysznica, wycieram piersi - buch - zas sie leje. Rusze gwałtowniej rękoma i od razu czuję, piersi mi w momencie twrdnieja, klamerki na sutki i znowu fontanna...a jak pzrychodzi co do czego to ledwo 120 ml sciągam...Kasiula jak ty to robisz, że po karminiu jeszcze 200 odciagaz?!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-17, 07:02   #1575
kasiulka
Zakorzenienie

Witajcie
Kostko jak tam po nocy - Natalka spała po szczepionce? My też bralysmy 5w1 i Oliwce nic po niej nie było. A o szczepionkach opowiedziała mi położna na wizycie domowej, podala ceny i miałam sie zastanowic ktorą bierzemy. Przed samym szczepieniem tylko zadzwoniła i zapytała jaka decyzja.
Meme pije Karmi . A poważnie to ta moja hiperlaktacja to nie zawsze niestety - zauważyłam ze jak sie wyspie, mam dobry humor, Oliwka grzeczna no i oczywiscie nie zapomne dużo pic (bo czasem zapominam) to mam mała fabryczke mleka, jak jestem zmęczona, wkurzona to niestety jest gorzej - odciągne max 80-100 ml i to z trudem. Najczęsciej uda mi sie odciągnąc pełną małą butelke Aventa czyli jakies 125-130 ml - małej to wystarcza na jedno nocne karmienie.

Dziewczyny mam pytanie - czy Wasze dzieci robią zeza? Bo moj mały świdrok czasem tak zezuje ze az mam stracha ze zrobi sie przeciąg i tak jej zostanie

Oliwka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 07:06   #1576
Mariqa
Wtajemniczenie

Zobacz tutaj , niemowlęta często zezują, jest to niegroźne i nietrwałe.
Stary 2006-05-17, 08:53   #1577
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Wiatjcie dziewczyny noc ciężka, a poranek jeszcze cięższy . Na szczęście przysnął i mogłam zjeść śniadanie i pogadać z koleżanką przez telefon. Mati spał dzisiaj po plantexie do 2.00 w nocy , dzisiaj dałam mu Espumisan i nic więc znowu wróciłam do wody koperowej, bo oczywiscie dalej nie może się wypróżnić . Babka zamówi dzisiaj bobotic więc jak mu nie przejdzie to kupie następne cudo. Niedługo będe miała pół apteki w domu ,makabra.

Kasiulko Mati zezuje jedynie jak patrzy nam prosto w oczy i to nie zawsze, ale mu się zdarza. On teraz ciągle patrzy za siebie i powiem Wam, że wydaje coraz głośniejsze dźwięki . Juz się nie mogę doczekać kiedy zacznie gaworzyć.

Kostko ja wziełam dla małego szczepionkę 6w1 i mał tylko jedno kłucie. Nie musiałam wcześniej zamawiać, a o szczepionkach poinformowała mnie pediatra.
Stary 2006-05-17, 09:28   #1578
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Jestem padnięta. Julka płakała od 6 do 9 bo nie mogła się załatwić. Musiałam dać jej czopka. Wogóle jestem jakaś rozdrażniona, spać mi się chce, do kitu jednym słowem
Płatku a może spróbuj to co ja dawałam jak Julka miała apogeum czyli czopki viburcol. One pomagają sie uspokoić i wypróżnić. To jest bezpieczny lek homeopatyczny, w aptece bez recepty. Teraz tez daje go od czasu do czasu Julce.

Stary 2006-05-17, 10:33   #1579
Nel70
Zadomowienie

Płatku 1 piszesz,że maleństwo mało ci spi, a piszesz,że jesteś już po 2 kawkach,jak karmisz piersia to wystrzegaj się kawy,chyba,że bez kofeiny.Ja raz sobie pozwoliłam na kawkę i to z mleczkiem i miałam kłopoty z zaśnięciem Amelki.
Nel70 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 10:56   #1580
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Witajcie!
Jeśli chodzi o szczepionkę, to ja miałam tą standardową, bezpłatną. Dlatego pytałam Was o tą 5w1. Mi nikt nic nie zaproponował, a ja sama też nie pytałam.
Kasiulko Natalka spała jak aniołek, zasnęła o 20-ej i obudziła się dopiero o 2-ej na karmienie.
A co do zeza to moja mała jak czasem zazezuje to mi aż oczy się przewracają .
Płatku Nel ma rację . Ja piję kawę Inkę. Raz sie napiłam rano zwykłej kawy to Natalka nie spała pół dnia. Od tej pory pije tylko Inkę na smaka.

Stary 2006-05-17, 11:34   #1581
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Joasiu dzięki lece do apteki , oby pomogło bo nie mam już sił.
Dziewczyny myślicie, że od kawy? Ja zawsze piję jedną dziennie z płaskiej łyżeczki z mlekiem i mały śpi w dzień zazwyczaj bardzo dobrze i długo. Wyjątkowo w takie ciężkie dni piję dwie , ale wczoraj spał na spacerze od 16.00 do 20.00. Boli go brzuszek i dlatego jest niespokojny i nieśpi. Dziewczyny ja na stojąco już przysypiam ze zmęczenia, cztery godziny snu to dla mnie za mało . Mati zasypia i nagle budzi się z krzykiem, wije nóżkami i puszcza bąki.
Stary 2006-05-17, 12:06   #1582
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez płatek1
Joasiu dzięki lece do apteki , oby pomogło bo nie mam już sił.
Dziewczyny myślicie, że od kawy? Ja zawsze piję jedną dziennie z płaskiej łyżeczki z mlekiem i mały śpi w dzień zazwyczaj bardzo dobrze i długo. Wyjątkowo w takie ciężkie dni piję dwie , ale wczoraj spał na spacerze od 16.00 do 20.00. Boli go brzuszek i dlatego jest niespokojny i nieśpi. Dziewczyny ja na stojąco już przysypiam ze zmęczenia, cztery godziny snu to dla mnie za mało . Mati zasypia i nagle budzi się z krzykiem, wije nóżkami i puszcza bąki.
Płatku a jaką kawe pijesz? Bo jesli np. Nescafe Classic rozpuszczalna to może byc od niej - niedawno czytałam jakis test kaw i ta kawa ma najwieksza na rynku zawartosc kofeiny, wiekszą nawet niż kawy mielone , w ogole Nescafe są bardzo mocne. Ja pije kawke Ricore - 60% cykorii, 40 % kawy - jest naprawde smaczna, smakuje jak normalna kawa i nic sie Oliwce od niej nie dzieje. Też pije 2 dziennie , a jak zostawiamy Oliwke tesciowej z odciągnietym mlekiem i wiem ze długo nie bede karmic to maz mnie bierze do kawiarni i pije podwójne a nawet potrojne espresso - jestem fanką dobrej kawy
Na bolący brzuszek może też pomóc masaż i kladzenie na brzuszku, albo ogrzewanie brzuszka np. za pomoca suszarki. Wypróbuj, mam nadzieje ze pomoże

Oliwka
Stary 2006-05-17, 12:07   #1583
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Joasiu kupiłam napisz mi proszę czy dajesz całego czopka czy może połówkę?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 12:57   #1584
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kasiulko pije mieloną , Neske bardzo lubie, ale racja jest mocna. Może macie rację z tą kawą, może przesadam. W szpitalu babka z pogotowia laktacyjnego mówiła, że mozna pozwolić sobie nawet na dwie słabe kawki. Przez pierwszy miesiąc, a może i dłużej piłam tylko inke, ale jak zauważyłam, że po zwykłej kawie nic sie nie zmienia w jego zachowaniu to piję codziennie . No cóż...
Kasiulko próbowałam już wszystkiego , dałam mu teraz tgo czopka co radziła Joasia, zobaczymy najwyżej pójde jutro do przychodni.

Kostko 5w1 to szczepionka dodatkowo z Hib odpłatna, ale bez WZW dlatego dwa ukłucia, ja zakupiłam 6w1 z wszystkim razem, czyli ten standard z dodatkową na Hib i wtedy jedno ukłucie, była tylko 30 zł. droższa od 5w1. Ja dostałam razem z książeczką zdrowia kartę szczepień gdzie jest wszystko opisane, zobacz może też masz. Dodatkowo jak mówiłam wszystko powiedziała mi pani doktor. Dziwne, że Tobie nic nie powiedzieli . Teraz jak szczepisz tylko standardowymi to juz nie możesz wziąść 5w1 czy 6w1 . Mam nadzieje, że Ci dobrze wytłumaczyłam.Uff mały chwile poleżał spokojnie , pa
Stary 2006-05-17, 13:40   #1585
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Joasiu dziękuje Ci kochana za pomoc . Już poszło ,ale Wam namarudziłam .
Stary 2006-05-17, 15:06   #1586
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Płatku viburcol można dawać maksymalnie dwa czopki dziennie przez dwa dni. Tak radził mi lekarz. Mam nadzieje że pomoże.

Stary 2006-05-17, 17:33   #1587
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Płatku dziękuję
Ale ze mnie d*** wołowa. Miałam wszystko w karcie szczepień i mogłam o to zapytać , teraz już po ptokach . No cóż, Natalka będzie musiała być kłuta kilkakrotnie .

Kupiłam sobie w końcu majtki ściągające na dodatek stringi. Są wysokie ponad pępek. a po bokach mają koronkę. Mąż stwierdził, że nawet są seksowne, wcześniej myślał, że to będą jakieś buchaltery , ale miło się rozczarował . Hmm....połączenie seksapilu z praktyką .

Stary 2006-05-17, 18:51   #1588
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

czesc dziewczyny.

pomimo ze moja Wikunia ma 14 miesiecy to mam za soba trzy niedospane nocki. dwie dzieki Wikuni - cos zucilo sie jej na nosek i dwie nocki nie mogla oddychac czesciowo wiec problemy ze snem. a jak wczoraj usnela o 21 i pieknie spala to znowu moj TŻ fisiowal. poszedl wczoraj na mecz a potem na piwko z kolegami. o 23 zadzwonil ze wroci taxi i zebym mu pieniadze wyniosla a w koncu wrocil o 2 w nocy. a potem budzil mnie co pol godziny. szalenstwa sie najadl. myslalam ze go zabije. nic do niego nie docieralo. dzisiaj ledwo na oczy patrze. kaw to juz ze 4 wypilam. zapowiedzialam ze jeszcze jedna taka akcja a z lozka na ziemie zrzuce i bedze tam spal.

zmykam. Wiki juz spi wiec ide sie kapac. dzisiaj dla relaksu poszlam sie zdrzemnac w solarium. a tu niespodzianka tylko stojace maja. z drzemki nici za to opalenizna bedzie.

buzki
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-17, 19:34   #1589
kasiulka
Zakorzenienie

Tiaara to Ty i tak jestes tolerancyjna bo ja bym mojego od razu zrzuciła , wyniosłabym mu kołdre do piwnicy bo nie mamy balkonu .

Oliwka
Stary 2006-05-17, 19:55   #1590
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

A mój to spałby pewnie w wannie Kasiulka ja za to mam balkon ale piwnicy nie mam. I wogóle nie jestem tolerancyjna. Szczególnie teraz jak jest dziecko. Nie ma mowy o żadnych imprezkach, piwkach i innych przyjemnościach. Ja siedze w domu to on też. Amen.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości