Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-11-23, 14:00   #1591
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Ja znowu z pytaniem o wypłatę zasiłku na L4. Jakoś znalazłam na tym panelu, że zostało ono wypłacone ale jest przekazem :/ na adres zameldowania, pod którym ja już nie mieszkam. Kto to powinien zalatwić? Księgowa? Czy jak się umowie na wizytę załatwia mi to od ręki żeby następna wypłata była na konto?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 14:13   #1592
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Mam to samo ale na palcach stop, nie wiem co to u mnie najprawdopodobniej jakies uszkodzenie, rosna tak caly czas

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Ja chorowalalam ale paznokcie mam od dluzeszego czasu, za to tesknie za wechem 🤪
W ogole jest ktos tu z was kto od dluzszego czasu po covidzie nie ma wechu?

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Pytam, bo moja ma tak po covidzie i lekarz jej powiedział, że to po tym. W końcu zaczęły odrastać normalne.
Natomiast mi się tak dzieje na jednym kciuku i obstawiam niestety, że załatwiłam sobie macierz podczas zabawy frezarka. U stóp też mi się tak dzieje na dwóch paznokciach - ale tu od ucisku od butów roboczych.

Po covidzie to już prawie wszystko teraz można mieć ale tak na serio to od dwóch lat nie miałam nawet lekkiego kataru, póki nie było szczepień to mocno się z TŻ izolowaliśmy więc szanse na to że chorowaliśmy nie są zbyt wysokie. Choć oczywiście równie dobrze po szczepieniu też mogłam zachorować i nie zauważyć.
Na stopach miałam zagłębienia od kiedy pamiętam, ale one wyglądają zupełnie inaczej. I w ich przypadku wiem że powodem jest uszkodzenie z dzieciństwa, ojciec źle mi obcinał paznokcie przez lata. Ostatnio udało mi się znaleźć inny sposób na obcinanie i bruzdy zaczęły się wygładzać ale raczej ładnej płytki nie będę miała nigdy.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 15:24   #1593
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89008318]A co jest lepsze?[/QUOTE]Zdecydowanie szuflada. Sztućce układasz osobno, zawsze się domyją.
Koszyk nie dość, że zabiera miejsce na półce, to sztućce w nim się dotykają i bywają niedomyte

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 15:38   #1594
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Zdecydowanie szuflada. Sztućce układasz osobno, zawsze się domyją.
Koszyk nie dość, że zabiera miejsce na półce, to sztućce w nim się dotykają i bywają niedomyte

A tego nie rozumiem, u mnie w koszyku są przegródki na poszczególne sztućce, więc nic się nie dotyka. I wszystkie koszyki takie widziałam, nigdy takiego po prostu sru wszystko razem.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 15:43   #1595
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
A tego nie rozumiem, u mnie w koszyku są przegródki na poszczególne sztućce, więc nic się nie dotyka. I wszystkie koszyki takie widziałam, nigdy takiego po prostu sru wszystko razem.

Jak sciagniesz ta górę od koszyka to tam mam ten koszyk podzielony na 8 części więc jakieś sztucce sie stykaja ale i tak się domywa. Ja lubię ten koszyk bo wygodny jest.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 15:46   #1596
NinaSimone
Zakorzenienie

Napisałam do sprzedawcy wcześniej. Jednak póki co cisza

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 15:48   #1597
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Zauważyłam że od pewnego czasu na paznokciach na kciukach robią mi się poprzeczne wgłębienia. Na palcach wskazujących też powoli robią się identyczne, tyle że dużo mniej widoczne. Czy któraś z Was miała może coś podobnego i może poradzić do kogo się z tym udać? Paznokci w żaden sposób nie uszkodziłam.
Niedawno ogladalam ten filmik, moze to brak cynku? https://www.youtube.com/watch?v=TWXJ...ulczy%C5%84ski
Tutaj gdzies kolo 4:30, najpierw mowi o plamkach a potem o bruzdach na paznokciach

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-11-23, 15:54   #1598
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Co skutecznego z apteki na wysuszoną śluzówkę gardła polecacie?

Tabletki do ssania z porostem islandzkim np. Isla.
Cytat:
Mam to samo ale na palcach stop, nie wiem co to u mnie najprawdopodobniej jakies uszkodzenie, rosna tak caly czas

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Ja chorowalalam ale paznokcie mam od dluzeszego czasu, za to tesknie za wechem 🤪

Węch wrócił mi po ok. 6 miesiącach, bardzo mi pomógł trening węchowy przez kilka tygodni.
W końcu, po 10 miesiącach wrócił mi smak .
Jak wiadomo, węch wpływa na odczuwanie smaku, więc po poprawie węchu wydawało mi się, że i smak wraca, ale nie, bo po zamknięciu ust nie czułam, co dokładnie jem, tylko główne smaki, jak dobrze, że w końcu poprawa, gdzieś czytałam, że powyżej roku szanse na powrót węchu i smaku bardzo maleją.

_hiver_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 16:11   #1599
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]Ja chorowalalam ale paznokcie mam od dluzeszego czasu, za to tesknie za wechem 🤪
Nie miałam, chyba długo bo jakieś 5 m-cy. Na początku duże omamy (że coś śmierdzi) i nic więcej. Na końcu, tak ze 2 mce, wydawało się że już jest, super bo czuję jedzenie, po czym szłam z radością do Rossmana kupić sobie jakikolwiek zapach, kosmetyki a tu NIC, wielkie nic.
Nie czułam prawie nic, konkretne nuty nadal były wyłączone.
Teraz myślę że jest 95-97%. Czasem jest krótka awaria (może się coś uszkodziło :[ ). Utrata smaku była krótka i szybko przeszła.

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 16:14   #1600
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ja chorowalalam ale paznokcie mam od dluzeszego czasu, za to tesknie za wechem ��
mąż - prawie rok bez węchu
ale dobre wieści są takie, że zaczął mu wracać i już czuje prawie wszystkie zapachy. a zdążyliśmy już spisać ten zmysł na straty
u niego nie było też omamów. długo nie czuł prawie nic, potem chwilę czuł wybiórczo (nie wszystkie zapachy i nie zawsze je czuł), a teraz jest już prawie normalnie

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-23 o 16:16
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 17:16   #1601
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
A możesz pokazać, co to za płyta? Bo ja widziałam taką Elektroluxa za ok 600 zł J mnie cena przeraziła

Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Jasne, sprawdze w domu, bo nie pamietam co to konkretnie jest

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Beatiska wychodzi, ze to cos takiego. Przy okazji jak szukalam napisu to odkrylam, ze od spodu jest okragle pole
https://sklep.centrumagd.com/strona-...ia-grande.html
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 17:25   #1602
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Też nie miałam nigdy problemu z niedomywaniem sztućców, ale może to też kwestia tego, że ten koszyk nigdy nie jest u mnie pełny. W dwie osoby zapełniamy zmywarkę prawie codziennie, ale sztucców to chyba nawet nie mamy tyle na stanie, żeby napełnić cały koszyk. No i ja noże (poza tymi do smarowania pieczywa) myję jednak ręcznie, bo nie zaleca się w zmywarce.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 17:34   #1603
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rebeccaa Pokaż wiadomość
Co skutecznego z apteki na wysuszoną śluzówkę gardła polecacie?
Tabletki isla.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 17:34   #1604
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:

U mojej mamy w koszyku niby jest kratka, ale otwory chyba są za duże bo sztućce przechylają się i dotykają. Żeby tak nie było trzeba wkładać chyba co 3 otwór, na co dzień to nie jest wielki problem ale już po jakichś imprezach trzeba by było dzielić sztućce i myć na dwa razy żeby je dobrze ułożyć.
Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
Niedawno ogladalam ten filmik, moze to brak cynku? https://www.youtube.com/watch?v=TWXJ...ulczy%C5%84ski
Tutaj gdzies kolo 4:30, najpierw mowi o plamkach a potem o bruzdach na paznokciach
Dziękuję, to chyba jednak nie to. Eh, muszę się przejść do rodzinnej, może mnie gdzieś pokieruje. Albo uzna że wymyślam i mnie pogoni

Stary 2021-11-23, 17:37   #1605
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dla mnie szuflada jest wygodniejsza pod katem ukladania, domywania, zbierania tez
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 17:56   #1606
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edyta508 Pokaż wiadomość
Ja znowu z pytaniem o wypłatę zasiłku na L4. Jakoś znalazłam na tym panelu, że zostało ono wypłacone ale jest przekazem :/ na adres zameldowania, pod którym ja już nie mieszkam. Kto to powinien zalatwić? Księgowa? Czy jak się umowie na wizytę załatwia mi to od ręki żeby następna wypłata była na konto?

Też miałam ten sam problem. Można zaktualizować dane przez ZUS PUE, poprzez złożenie odpowiedniego dokumentu.
Tu masz więcej informacji:
https://www.zus.pl/swiadczenia/emery...dczenia/836694
panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 18:01   #1607
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

U mnie też są, ale ja mam dużo sztućców zawsze i siłą rzeczy się coś dotyka. Co więcej, te otwory są takie dziwaczne, że niektórych sztućcow nie da się tam włożyć, bo nawet te duże otwory są za małe.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 18:56   #1608
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _hiver_ Pokaż wiadomość
Tabletki do ssania z porostem islandzkim np. Isla.

Węch wrócił mi po ok. 6 miesiącach, bardzo mi pomógł trening węchowy przez kilka tygodni.
W końcu, po 10 miesiącach wrócił mi smak .
Jak wiadomo, węch wpływa na odczuwanie smaku, więc po poprawie węchu wydawało mi się, że i smak wraca, ale nie, bo po zamknięciu ust nie czułam, co dokładnie jem, tylko główne smaki, jak dobrze, że w końcu poprawa, gdzieś czytałam, że powyżej roku szanse na powrót węchu i smaku bardzo maleją.
Jaki to trening?

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Nie miałam, chyba długo bo jakieś 5 m-cy. Na początku duże omamy (że coś śmierdzi) i nic więcej. Na końcu, tak ze 2 mce, wydawało się że już jest, super bo czuję jedzenie, po czym szłam z radością do Rossmana kupić sobie jakikolwiek zapach, kosmetyki a tu NIC, wielkie nic.
Nie czułam prawie nic, konkretne nuty nadal były wyłączone.
Teraz myślę że jest 95-97%. Czasem jest krótka awaria (może się coś uszkodziło :[ ). Utrata smaku była krótka i szybko przeszła.

Właśnie to tak u mnie wyglada, że tak powiem brzydkich zapachow typu ryba zepsute mięso czosnek w ogole nie czuje a perfumy kupilam beż problemu

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 19:56   #1609
Pani_Mada
BAN stały

wiem, że to bardzo, bardzo ogólne pytanie i wszystko zależy od jakości używanych materiałów ale...

zakup mieszkania w nowym budownictwie, stan deweloperski, powiedzmy 50 m2 - jaką (bardzo orientacyjnie) kwotę należałoby zabezpieczyć na doprowadzenie tego do stanu "wprowadzam się"? oglądam sobie mieszkania do kupienia i zastanawiam się ile powinnam mniej więcej doliczyc do ceny samego mieszkania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-11-23, 20:07   #1610
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
wiem, że to bardzo, bardzo ogólne pytanie i wszystko zależy od jakości używanych materiałów ale...

zakup mieszkania w nowym budownictwie, stan deweloperski, powiedzmy 50 m2 - jaką (bardzo orientacyjnie) kwotę należałoby zabezpieczyć na doprowadzenie tego do stanu "wprowadzam się"? oglądam sobie mieszkania do kupienia i zastanawiam się ile powinnam mniej więcej doliczyc do ceny samego mieszkania
Ja znam taki 'przelicznik'- na remont trzeba liczyć o. 1k/m2, na stan deweloperski ok. 2-3k/m2, ale to pewnie też zależy od miasta. No i teraz są braki w materiałach... to pewnie nawet więcej.
5e046a21a251d9e933976aed7bddd2e3377715e2_65750010a329e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 20:13   #1611
Likka9
Zakorzenienie

Z robocizna? Do wprowadzenia się to też każdemu wedle potrzeb. My się wprowadzaliśmy to zrobiliśmy u stolarza część kuchni bo na całą nie było nas stać, betonowe schody, drzwi wstawiliśmy tylko do łazienki,tv stał na podłodze,nie mieliśmy płytek w kuchni ani w korytarzu, żarówki wisiały, spaliśmy na kanapie która kupiliśmy na wynajem. Żywiliśmy się głównie kiełbasa pieczona na patykach w kominku Fajny czas jak teraz wspominam

Edytowane przez Likka9
Czas edycji: 2021-11-23 o 20:14
Likka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 20:14   #1612
_hiver_
Kobieta zimowa

Cytat:
Jaki to trening?

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Właśnie to tak u mnie wyglada, że tak powiem brzydkich zapachow typu ryba zepsute mięso czosnek w ogole nie czuje a perfumy kupilam beż problemu

https://www.focus.pl/artykul/trening...ja-najbardziej

Mój trening zapachowy to przede wszystkim codziennie inne perfumy w ciągu tygodnia, kilka razy/dz wąchanie zapachu na skórze po ok. 30 sekund z bliska, do tego intensywnie pachnących owoców, ziół czy przypraw w czasie gotowania oraz kwiatów; nie kupowałam specjalnie do tego celu olejków.

_hiver_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 20:39   #1613
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:

teraz od 3k/m2. Na taniej bym sie nie nastawiala, raczej wyjdzie wiecej. Chyba, ze planujesz wiele sama zrobic.
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 20:59   #1614
Pani_Mada
BAN stały

[1=5e046a21a251d9e933976ae d7bddd2e3377715e2_6575001 0a329e;89009243]Ja znam taki 'przelicznik'- na remont trzeba liczyć o. 1k/m2, na stan deweloperski ok. 2-3k/m2, ale to pewnie też zależy od miasta. No i teraz są braki w materiałach... to pewnie nawet więcej.[/QUOTE]

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89009332]teraz od 3k/m2. Na taniej bym sie nie nastawiala, raczej wyjdzie wiecej. Chyba, ze planujesz wiele sama zrobic.[/QUOTE]

zastanawiam się czy lepiej wyszłoby kupić mieszkanie z rynku wtórnego (takie w którym da się zamieszkać i remont zrobić póxniej jak ceny materiałów się unormują) czy deweloperskie i dołożyć z kredytu na urządzenie

bo niestety wcale to nie jest takie oczywiste. mieszkania z rynku wtórnego mam wrażenie że straszliwie poszły w górę i są niekiedy droższe niż nowe, nawet po doliczeniu kosztów urządzenia

w każdym razie dzięki. mam już pogląd jak liczyć
Stary 2021-11-23, 21:00   #1615
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
zastanawiam się czy lepiej wyszłoby kupić mieszkanie z rynku wtórnego (takie w którym da się zamieszkać i remont zrobić póxniej jak ceny materiałów się unormują) czy deweloperskie i dołożyć z kredytu na urządzenie

bo niestety wcale to nie jest takie oczywiste. mieszkania z rynku wtórnego mam wrażenie że straszliwie poszły w górę i są niekiedy droższe niż nowe, nawet po doliczeniu kosztów remontu

z tego co obserwowalam czesto z wtornego wychodza drozej, ludzie zrobia mieszkania byle jak i juz mysla, ze moga podbic do kosmicznej stawki. niestety. Trzeba miec tu troche szczescia.
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 21:11   #1616
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:

bo niestety wcale to nie jest takie oczywiste. mieszkania z rynku wtórnego mam wrażenie że straszliwie poszły w górę i są niekiedy droższe niż nowe, nawet po doliczeniu kosztów urządzenia

Nie opłaca się, nie dość, że lubią być droższe niż deweloperka, to jeszcze trzeba płacić za kucie tych idiotycznych pomysłów. I lubią być przykre niespodzianki jak np. stara instalacja, która jest do wymiany.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-23, 21:16   #1617
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:

Przy mieszkaniu z rynku wtórnego też niestety trzeba się liczyć z wydatkami na remont, zwłaszcza jak ktoś np. od 30 lat nie wymienił instalacji elektrycznej. Znajomi tak wpadli, mieszkanie niby ok i fajnie urządzone, niewiele chcieli zmieniać. Po około roku okazało się że cała elektryka jest do wymiany i żeby ją zrobić najlepiej byłoby się wyprowadzić i ryć wszystkie ściany.
Z drugiej strony jak ktoś lekko odświeży mieszkanie to zaraz podbija cenę, jak zrobi coś poważniejszego typu kuchnia to już w ogóle liczą jak za zboże. Jak trafisz na jakąś super ofertę to na pewno warto ją brać pod uwagę, ale może się okazać że za mieszkanie z rynku wtórnego zapłacisz nawet więcej niż za deweloperskie a jeszcze trzeba będzie wydawać na remont.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-11-23, 21:20   #1618
Pani_Mada
BAN stały

rozglądam się za takimi które potencjalnie mogłyby się obyć bez skuwania paskudnych płytek i bez zrywania okropnych podłóg i podwieszanych sufitów. są takie, ale albo wtedy zawsze jest jakiś inny czynnik dyskwalifikujący

ale oczywiście wiadomo, jakbym miała kupić mieszkanie z rynku wtórnego to sprawdzenie instalacji i kiedy były remonty to mus. ładne meble i odmalowane ściany to za mało. żeby się opłacało to musiałoby być mieszkanie albo po generalnym remoncie, albo w nowym budownictwie

najgorzej, że w Krakowie jest jedno takie miejsce, gdzie mieszkań jest dużo i potrafią być naprawdę tanie (np niecałe 400 tys za ok 55 m2, mieszkanie w nowym budownictwie, ładnie wykończone) - ale co z tego, gdy osiedle jest wybitnie nie dość, że źle zaprojektowane, to jeszcze na osuszonym bagnie (więc lubi zalewać przy dużych opadach) - więc odpada całkowicie
i to jest najgorsze. bo jak się popatrzy na mieszkania które stoją 3 km dalej, w dużo gorszym stanie i 200 tys. droższe, to aż się odechciewa wszystkiego
no ale taka dygresja

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2021-11-23 o 21:23
Stary 2021-11-23, 23:47   #1619
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Chyba tylko szalikiem
Na szczęście płyn micelarny dobrze domywa wszelkie ślady po podkładzie czy pudrze
Dzięki. Nie mogę nosić szalika przy szyi, zresztą już kurtka powoduje, że się drapię jak chora
Muszę kupić w takim razie jakiś nietlusty micel, bo od kilku lat nie używam.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-11-24, 05:01   #1620
britnay
Zakorzenienie

Dot.: Rossmann cz. XXXIV

dziewczyny, czy lepszy puder ryżowy czy bambusowy? Czym one się różnią?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości