Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-14, 08:45   #1591
Sole
BAN stały

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Fani pewnie są ... Przemysł rozrywkowy dobrze o to dba, lansując to, co uczyni masy psłusznymi robotami ... Np. ta pani, wytraźnie naćpana ...
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem podaję ten ciekawy link :

http://www.pakalertpress.com/2010/12...-in-pop-music/
Sole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 09:35   #1592
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Sole Pokaż wiadomość
Fani pewnie są ... Przemysł rozrywkowy dobrze o to dba, lansując to, co uczyni masy psłusznymi robotami ... Np. ta pani, wytraźnie naćpana ...
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem podaję ten ciekawy link :

http://www.pakalertpress.com/2010/12...-in-pop-music/

Sole, oj masz rację niestety

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Valentynkowo - Romantyczne miejsca w Emiratach

Romantic places in the UAE <-KLIK

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 16:08   #1593
Eva ID

GG do Eva ID

Padają często pytania na temat Visy dla rodziny i przyjaciół.
Wkleję odpowiedź prawną z gazety, może komuś pomoże

Visit visa rules

Cytat:

Visit visa is one month non-renewable and non-extendable
Published: 20:15 February 3, 2011

SUBJECT
Passports and visas

My friend asked me to obtain a visit visa for him.
My question here is; am I legally entitled to obtain a visit visa considering that my salary is Dh5,000 and residence visa issued in Dubai?
What are the requirements of the Department of Naturalization and Residency for this matter?
What is the term of visit and is it extended upon expiry? Thank you.

I would like to clarify to the questioner that the General Directorate of Residency and Foreigners Affairs, for the issuance of visit visa, requires the following:

1. The friend shall be of the same nationality and gender of the questioner.
2. The questioner’s salary shall be Dh10,000
3. An amount of Dh2,000 has to be deposited at the General Directorate of Residency and Foreigners Affairs as guarantee to be refunded at the expiry of visa and exiting the country.
Finally, I would tell the questioner that the term of visit visa is one month non-renewable and non-extendable.

Questions answered by advocate Mohammad Ebrahim Al Shaiba of Al Bahar Advocates and Legal Consultants.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-14 o 16:14
Stary 2011-02-14, 16:09   #1594
pepebiskup
Przyczajenie

Witam wszystkich serdecznie .

Mam pytanie.
Z okazji iż zbliża się termin rozliczania PITa w Polsce chciałbym coś więcej dowiedzieć się w tym temacie.

Sprawa jest taka . W zeszłym roku pracowałem ok 3 miesiące w Polsce poźniej zacząłem pracować w Abu.

Co mam zrobić z pitem ? Jak to rozliczyć. Rozliczyć się muszę to pewne.

Generalnie wydaje mi się że zapłacę podatek tylko od tego co zarobiłem w Polsce . Ale będę musiał chyba wpisać do PITa to ile zarobiłem tutaj w Abu. Tylko że w US chcą żeby im podać ile zarobiłem w PLN , po jakim kursie to przeliczyć .

Proszę o porady kogoś kto ma to za sobą.

Nie chce żeby mi zabrali całą kase (

Pozdrawiam

Przemek
pepebiskup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 16:14   #1595
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez pepebiskup Pokaż wiadomość
Z okazji iż zbliża się termin rozliczania PITa w Polsce chciałbym coś więcej dowiedzieć się w tym temacie.

Sprawa jest taka . W zeszłym roku pracowałem ok 3 miesiące w Polsce poźniej zacząłem pracować w Abu.

Co mam zrobić z pitem ? Jak to rozliczyć. Rozliczyć się muszę to pewne.

Pomiędzy Polską a Emiratami jest umowa przeciw podwójnemu opodatkowaniu.
Idź do biura rachunkowego, dokładnie policzą i nie będziesz miał żadnych problemów.

55 kg
Stary 2011-02-14, 16:19   #1596
pepebiskup
Przyczajenie

Nie mam jak siedzę w Abu.
Może ktoś jeszcze coś wie ?
Jak wy się rozliczacie ?
Pozdrawiam
Przemek
pepebiskup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 05:54   #1597
ewinek26
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pepebiskup Pokaż wiadomość
Nie mam jak siedzę w Abu.
Może ktoś jeszcze coś wie ?
Jak wy się rozliczacie ?
Pozdrawiam
Przemek
Tak,faktycznie jest umowa z UAE o uniekaniu podwójnego opodatkowania, ale wydaje mi sie ze w zeznaniu podatkowym US wymaga wykazania dochodow z calego roku podatkowego. Kiedys przed naszym wyjazdem do AD dzwonilam do US i poinformowano mnie ze taki jest obowiazek i sa dwie metody rozliczania dochodow z zagranicy. Nie jestem w to wtajemniczona bo nas to nie lapnelo, nie mielismy w pierwszym roku dochodow z Polski wiec nawet nie skladalismy PIT-a, tylko proszono aby przed wyjazdem zlozyc NIP3 z informacja gdzie teraz bedziemy mieszkac. Radzilabym Ci zadzwonic do Twojego US w Polsce (popros kogos aby nie narobic sobie kosztow) i wypytaj o wszystko. Wiesz u nas w Polsce to czasami zalezy od tego do jakiego US dzwonisz i z kim rozmawiasz bo przepis jest jeden ale moze byc wiele interpretacji. Wydaje mi sie ze z tymi dochodami to sprawa powinna byc prosta bo wiele jest takich krajow z ktorymi mamy podpisane umowy choćby UK, a przeciez troche polskich emigrantow tam pracuje...
pozdrawiam

---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ----------

och jak dawno mnie tu nie bylo

drogie Wizazanki,
mam pytanie : czy moze ktoś z Was lub Waszych bliskich wybiera sie do Emiratow (Abu Dhabi, ostatecznie Dubai) lub z Emiratow do Polski w marcu lub kwietniu? Szukam towarzystwa podczas podróży dla mojej tesciowej, ktora chce nas odwiedzic w najblizszych miesiacach, jednak jest to jej pierwsza tak daleka podroż i troche boimy sie o nia, dajcie prosze znać na prva o ewentualnych Waszych planach.
pozdrawiam
ewinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 06:53   #1598
Zollerki
Raczkowanie

Ewa, to powiedz mi proze jak to jest z ta wiza dla przyjaciol, rodziny, etc...

Maz jest Austriakiem i to on pracuje, ja jestem na jego wizie. Poza tym jesli odwiedzi mnie tesciowa albo przyjaciele z Austrii to nie ma problemu, bo oni maja wize wbijana bez problemu na lotnisku (tak jak do USA) a co z moja rodzina?

Bo wedlug tych kilku krokow prawnych osoba poreczajaca musi byc tej samej narodowosci... Jak to w ogole'ugryzc", bo chcialabym zaprosic 2 przyjaciol w marcu/kwietniu...?

Pozdrawiam!
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 04:59   #1599
SharjANKA
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Zollerki Pokaż wiadomość
Maz jest Austriakiem i to on pracuje, ja jestem na jego wizie. Poza tym jesli odwiedzi mnie tesciowa albo przyjaciele z Austrii to nie ma problemu, bo oni maja wize wbijana bez problemu na lotnisku (tak jak do USA) a co z moja rodzina?

Bo wedlug tych kilku krokow prawnych osoba poreczajaca musi byc tej samej narodowosci... Jak to w ogole'ugryzc", bo chcialabym zaprosic 2 przyjaciol w marcu/kwietniu...?

Pozdrawiam!
hej!
IMHO nie ma co komplikować całej sytuacji, zamiast VISIT VISA mozecie zrobić dla Waszych gości WIZĘ TURYSTYCZNĄ, którą wyrobicie za pośrednictwem polskich firm, mogę Ci polecić taką, z której usług już nieraz korzystałam. Wiza kosztuje ok. 600 zł, jest ważna na miesiąc pobytu i, co najważniejsze, wszystko załatwisz siedząc sobie w Abu Dhabi przed komputerem no i nie musisz wpłacać żadnego depozytu.

Pozdrawiam!
SharjANKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 11:14   #1600
bogotta
Raczkowanie

potwierdzam vise bardzo latwo zalatwic w polsce -koszt 600zl -trwa to ok 2 tyg musisz podac tylko swoje dane numer paszportu adres pobytu w UAE zdjecie i wszystko
wejdz na www.odkryjdubaj.pl

-Procedura wizowa

Pośredniczymy w ubieganiu się o wizy turystyczne do Zjednoczonych Emiratów Arabskich dla osób wszystkich narodowości, które potrzebują wiz do tego kraju.
Uwaga. Procedura wizowa w ostatnich tygodniach przebiega nieco wolniej niż w sezonie letnim. Czas oczekiwania wydłużył się do 2-5 dni roboczych. Czas oczekiwania w czasach targów, czy innych imprez typu Dubai Shopping Festival może wydłużyć się o kolejne dni!
Ważna informacja!
Od 1 sierpnia 2009 roku jako jedyna firma polska posiadamy swoje konto w elektronicznym systemie imigracyjnym Emiratów Arabskich. Oznacza, to, że nie jesteśmy zależni od pośredników i mamy wgląd w przebieg procesu wizowego.
Wymagane dokumenty przy wyrobieniu wizy:

KOLOROWY skan paszportu stron ze zdjęciem.
Powinien być dobrej jakości i wielkość węższego boku powinna być min. 600 pikseli. Najlepiej przesłać w dobrej jakości a przygotujemy go do odpowiedniego formatu.

KOLOROWY skan zdjęcia.
Może być takie samo jak w paszporcie, dowodzie osobistym, czy innym dokumencie. Ważne aby było to kolorowe zdjęcie przedstawiające twarz aplikanta. Plik w dobrej jakości. Wielkość 3,5x4,5 cm przy 300 dpi. Najlepiej przesłać w dobrej jakości a my przygotujemy do odpowiedniego formatu

Informacje o locie.
Najlepiej kopie biletu z danymi przylotu i odlotu

Informacje o miejscu zatrzymania w Emiratach Arabskich.
Jeśli hotel, to informacja o rezerwacji hotelowej. Jeśli odwiedziny znajomych, to potrzebne są dane w postaci adresu i numeru telefonu znajomych, aby móc zweryfikować prawdziwość tychże danych.
Ceny:

Wiza turystyczna Wiza597 złWiza + hotel447 zł *Wiza + bilet lotniczy547 złWiza + hotel + bilet lotniczy397 zł * Wiza 3-miesięczna (multiple)8000 zł Wiza rezydenta 3-letnia30 000 zł
* Cena uzależniona od długości pobytu oraz ilości osób. Oferta ważna przy pobycie min. 2 doby. Jeśli pobyt jest dłuższy niż 2 tyg. wizę przygotujemy ze specjalnym rabatem. Oferta ważna tylko i wyłącznie jeśli podczas całego pobytu korzystasz z oferty hotelowej.

** Wiza rezydenta upoważnia do korzystania z wszystkich praw mieszkańca Emiratów Arabskich. Ważna jest przez 3 lata i upoważnia do bezograniczonej liczby przekroczenia granicy. Umożliwia zakup nieruchomości, wzięcia kredytu, zakup auta i użytkowanie go na drogach kraju oraz korzystania z braku podatku dochodowego od osób fizycznych. Więcej szczegółów udostępniamy podczas rozmowy telefonicznej.

jesli chodzi o przyjazd tesciowej to moze warto poszukac ofert biur podrozy - w zeszlym roku sprowadzilam tak moja 72 letnia mame -biuro zalatwia wize bilet przewodnika -lot byl bezposredni koszt na tydzien 1800zl -mame dostarczyli mi do hotelu na Deirze skad ja zabralam do siebie a potem odstawilam w dniu wylotu -- wszystko pieknie i bez zbednych nerwow -- to biuro to bylo sun&fun czy jakos tak

Edytowane przez bogotta
Czas edycji: 2011-02-16 o 11:34
bogotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 22:45   #1601
kasia_ziolo
Raczkowanie

GG do kasia_ziolo

Jestem od trzech w Dubuj jest tu cudownie. Przed przyjazdem mialam mase obaw ale teraz widze ze niepotrzebnie. Mili ludzie piekna pogoda. Kocham to miasto.
kasia_ziolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 05:48   #1602
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez kasia_ziolo Pokaż wiadomość
Jestem od trzech w Dubuj jest tu cudownie. Przed przyjazdem mialam mase obaw ale teraz widze ze niepotrzebnie. Mili ludzie piekna pogoda. Kocham to miasto.
I LIKE IT

Miłego pobytu Kasiu

55 kg
Stary 2011-02-18, 10:27   #1603
Patryk_S
Przyczajenie

"Wiza turystyczna Wiza597 złWiza + hotel447 zł *Wiza + bilet lotniczy547 złWiza + hotel + bilet lotniczy397 zł"

nie bardzo rozumiem tego <bezradny>
sama wiza 597zł a Wiza + hotel kosztuje mniej? w sensie chyba mało kumaty jestem :P ale nie rozumiem o co w tym biega... wyjaśni mi ktoś?
Patryk_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-18, 16:54   #1604
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Patryk_S Pokaż wiadomość
"Wiza turystyczna Wiza597 złWiza + hotel447 zł *Wiza + bilet lotniczy547 złWiza + hotel + bilet lotniczy397 zł"

nie bardzo rozumiem tego <bezradny>
sama wiza 597zł a Wiza + hotel kosztuje mniej? w sensie chyba mało kumaty jestem :P ale nie rozumiem o co w tym biega... wyjaśni mi ktoś?

Patryk, to jest CENA WIZY.

Czyli jeśli chcesz tylko Wizę Turystyczną z tego biura, to płacisz 597 zł, natomiast jeśli zamawiasz dodatkowe usługi, to cena Wizy tanieje, sah?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-19 o 18:23
Stary 2011-02-19, 11:10   #1605
Patryk_S
Przyczajenie

teraz jak najbardziej rozumiem ;-) Dzięki Eva

ps: jak tam pogoda u Was szczęśliwcy? w mojej mieścinie pełno śniegu a w nocy po -15....

Edytowane przez Patryk_S
Czas edycji: 2011-02-19 o 11:12
Patryk_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 18:15   #1606
agni 1706
Przyczajenie

[QUOTE=Eva ID;24996705]
Ewo, dziekuje za porady, a ponizej moje wrazenia z podrozy.
Cytat:
"W autobusie zajmij jedno z przednich siedzeń, są one zarezerowowane specjalnie dla kobiet, wprawdzie masz prawo siąść nawet na końcu autobusu i nikt Ci nie ma prawa nic powiedzieć, to jednak z przodu będzie Ci wygodniej.
Jeśli pierwsze miejsca zajmą mężczyźni, to masz prawo zażądać aby się przesiedli, w ostateczności kierowca może ich nawet wysadzić jeśli nie będzie dla nich miejsca, tym się nie przejmuj, jesteś kobietą i Tobie należy się miejsce w pierwszej kolejności.
Dojedziesz do dworca w Dubaju, a tam weźmiesz taksówkę aby dojechać do Malla lub w inne miejsce, gdzie chcesz dojechać.

Gdy będziesz już chciała wrócić z powrotem do dworca, to pamiętaj aby powiedzieć kierowcy taksówki, że chcesz jechać do dworca, z którego odchodzą autobusy do Abu Dhabi, bo jest w Dubaju kilka dworców.
Nie wiem, o której odchodzi ostatni autobus do Abu Dhabi, ale chyba jeszcze przed północą, najlepiej zapytaj.

Autobusy są raczej czyste, ja wprawdzie jechałam raz ale często je widzę na trasie i są naprawdę w porządku.

Tak informacyjnie, to ja zapłaciłam za taksówkę z Dubaju do Abu Dhabi, 250Dh według wskazań taksometru." koniec cytatu

Drogie Emiratki, przecwiczylam podroz do Dubaju autobusem rejsowym i zdecydowanie polecam!
Autobus czysty i wygodny, jedzie niewiele dluzej niz samochod! Wsiadalam w drodze powrotnej przy Ibn Batuta Mall/ Metro Station i chociaz autobus przyjechal juz czesciowo wypelniony to poniewaz kobiety pierwsze wiec miejsca byly; Wasz mezczyzna tez moze sie "zalapac" na miejsca dla rodzin.
Bilet - 20 dirhamow w jedna strone!!! Tak wiec majac czas i jadac w pojedynke lub we dwojke naprawde nie warto przeplacac za taksowke!
A w Dubaju wspaniale metro!
pozdrowki!

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

agni 1706 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-20, 05:10   #1607
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Patryk_S Pokaż wiadomość
ps: jak tam pogoda u Was szczęśliwcy?
Patryk, u nas już wiosennie w dzień 25-27 stopni, w nocy 15-18 stopni

Cytat:
Napisane przez agni 1706 Pokaż wiadomość
Ewo, dziekuje za porady
A w Dubaju wspaniale metro!
Agni, cała przyjemność po mojej stronie

Wiesz, że metrem jeszcze nie jechałam? Możesz opisać jak się kupuje bilet, jaki bilet, na jak długo i jaką trasę? jakie ceny?
Wsiadałaś przy Ibn Battuta? Gdzie jechałaś?

Masz jakieś zdjęcia?

55 kg
Stary 2011-02-20, 12:46   #1608
nel25
Przyczajenie

Jesli chodzi o przyjazd rodziny i przyjaciol to nie ma z tym w ogole problemu. Trzeba zlozyc dokumenty o wize 1 lub 3 miesieczna w urzedzie imigracyjnym i juz. Ja tak sprowadzalam moich rodzicow miesiac temu, a kolezanke pol roku temu. Wizy dostaje sie w tym samym dniu i nie ma tu zadnego znaczenia czy maz jest tej samej narodowosci co zona czy nie. Moj nie jest Polakiem wiec to wiadomosci z pierwszej reki
nel25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 19:26   #1609
Zollerki
Raczkowanie

Dzieki Nel za info ;-)
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-22, 21:18   #1610
mi.a
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak tam sytuacja w Emiratach? stabilna? jakie są komentarze na temat ostatnich wydarzeń?

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 04:56   #1611
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mi.a Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak tam sytuacja w Emiratach? stabilna? jakie są komentarze na temat ostatnich wydarzeń?

Witaj Mi.a

Miło, że pytasz, w Emiratach system władzy jest dość stabilny i raczej nie grozi nam tutaj Arabska Wiosna.

Komentarze są podobne jak CNN czy też BBC, mamy informacje na bieżąco o wszystkich wydarzeniach.

Oficjalnie Emiraty i inne państwa GCC poparły jednak panującą rodzinę w Bahrainie, oczywiście zalecane są pewne zmiany w tym kraju.

Jednym z motywów konfliku, bardzo upraszczając są różnice religijne pomiędzy sunnitami, a szyitami, czyli wpływami Arabii Saudyjskiej a Iranem.

W Abu Dhabi trwają właśnie największe chyba na świecie Targi Systemów Obronnych IDEX ( International Defence Exhibition and Conference) <-KLIK połączone z NAVDEX (Naval Defence) <-KLIK

Cytat:
The UAE Armed Forces have announced contracts worth Dh8 billion during the first three days of the International Defence Exhibition and Conference (Idex) 2011, on military purchases and supplies to strengthen the country's security systems and boost its research and development capacity.
Cytat:
Empowerment drive

DEAL 1: Recon pods and relevant equipment for F-16 airplanes
Parties Involved: Goodrich Company of the United States
Value: Dh297.3 million

DEAL 2: Purchasing detection and surveillance equipment as well as weapons and ammunition
Parties: IGG of the UAE V
alue: Dh392.6 million

DEAL 3: Four military excavators
Parties: JCP Sales Limited
Value: Dh12.3 million

DEAL 4: Purchasing 10 boats and 24 turrets
Parties: Al Fatan Ship Building Company of the UAE
Value: Dh94.5 million

DEAL 5: Technical support contract to for the LeClerc tank
Parties: Nexter Systems of France
Value: Dh423 million

Tak się robi zakupy

Na Targach Polskę reprezentują 4 firmy: Bumar, P.P.U. Intermet, PIAP - Industrial Research Institute for Automation and Measurements i Radmor.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-23 o 04:58
Stary 2011-02-25, 11:35   #1612
mi.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Witaj Mi.a

Miło, że pytasz, w Emiratach system władzy jest dość stabilny i raczej nie grozi nam tutaj Arabska Wiosna.

Komentarze są podobne jak CNN czy też BBC, mamy informacje na bieżąco o wszystkich wydarzeniach.

Oficjalnie Emiraty i inne państwa GCC poparły jednak panującą rodzinę w Bahrainie, oczywiście zalecane są pewne zmiany w tym kraju.

Jednym z motywów konfliku, bardzo upraszczając są różnice religijne pomiędzy sunnitami, a szyitami, czyli wpływami Arabii Saudyjskiej a Iranem.

W Abu Dhabi trwają właśnie największe chyba na świecie Targi Systemów Obronnych IDEX ( International Defence Exhibition and Conference) <-KLIK połączone z NAVDEX (Naval Defence) <-KLIK

Tak się robi zakupy

Na Targach Polskę reprezentują 4 firmy: Bumar, P.P.U. Intermet, PIAP - Industrial Research Institute for Automation and Measurements i Radmor.

taką miałam nadzieję, że jesteście bezpieczni, choć zadziwiła mnie sytuacja w Bahrajnie. Fakt, że nie mam zbyt dużej wiedzy o sytuacji w państwach zatoki, ale myślałam, że 'ręki, która karmi, nikt nie będzie gryzł'
no cóż, zobaczymy co dalej...

dzięki też za informacje o targach!! bardzo aktualna tematyka

Stary 2011-02-26, 04:55   #1613
Eva ID

GG do Eva ID

Otrzymałam PW* z zapytaniem od pewnej osoby, która odpowiadając na ofertę pracy do Emiratów natrafiła na pytanie:

Are you authorized to accept employment in the country in which you have applied

i poprosiła mnie o wytłumaczenie sensu tego zdania.

Tłumacząc krótko: if hired, you will be required to provide proof of work authorization.

Jak ja to rozumiem? Według mnie chodzi o to, czy nie ma jakichś przeciwstawień do pracy w danym kraju, typu wcześniejsza deportacja, brak możliwości przedstawienie dokumentu o niekaralności lub innych dokumentów wymaganych w danym kraju przez Pracodawcę.

Jeśli ktoś ma inne wytłumaczenie, to proszę o wypowiedź.

*z zasady nie odpowiadam na żadne PW od nieznanych osób, dlatego też odpowiadam tutaj w wątku.

Ktoś też pytał mnie o most w Abu Dhabi i o co dzi, że on jest niezwykły?! Naprawdę NIE WIEM o który most chodzi, bo dla mnie żaden nie jest dziwny.

Ktoś też pytał
czym się różnią Kabyl od Araba?

Kabyle to rdzenna ludność zamieszkująca Algierię, natomiast Arabowie to napływowa.
Kabyle to jak Berberowie w Maroku.
Niektóre grupy pozostały wyznania chrześcijańskiego nie poddając się islamizacji.

Z tej grupy etnicznej pochodzi Zinedine Zidan, Rachid Taha, a także Edith Piaf.

Wielu z nich różni się dość znacznie wyglądem od Arabów, ponieważ jest to rasa ludzi "zlepek" ras germańskich, nordyckich i słowiańskich.
Ich język zawiera między innymi słowa germańskie.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-26 o 05:13
Stary 2011-02-26, 12:31   #1614
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Ja tak tylko w ranach ciekawostki .
Na mtv jest program o tym jak bogaci (i czasem sławni) wyprawiają swoje urodziny.
Ostatni odcinek dzieje sie w Dubaju...także można zobaczyć o i jak..ja jestem w trakcie oglądanie i napiszę tylko blichtr,blichtr...
Tak od razu ten wątek mi sie przypomniał

http://www.mtv.pl/shows/swiatowe-sup...-4-1-2-624298/
Stary 2011-02-26, 12:57   #1615
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
...w Dubaju...także można zobaczyć o i jak..ja jestem w trakcie oglądanie i napiszę tylko blichtr,blichtr...

Dziękuję nigdy nie oglądam MTV, a link mi się nie otwiera.

Jakkolwiek by to nie ująć, sama obchodziłam swoje zeszłoroczne urodziny w Abu Dhabi, na wyspie Yas, w Night Clubie Rush, zawieszonym nad torem wyścigowym Formuły 1 - o TUTAJ <- w tym hotelu i tutaj -> RUSH <- w tym Clubie

Czy to blichtr?

Zależy od punktu siedzenia, a dokładnie zamieszkania

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-26 o 13:00
Stary 2011-02-26, 13:18   #1616
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Dziękuję nigdy nie oglądam MTV, a link mi się nie otwiera.

Jakkolwiek by to nie ująć, sama obchodziłam swoje zeszłoroczne urodziny w Abu Dhabi, na wyspie Yas, w Night Clubie Rush, zawieszonym nad torem wyścigowym Formuły 1 - o TUTAJ <- w tym hotelu i tutaj -> RUSH <- w tym Clubie

Czy to blichtr?

Zależy od punktu siedzenia, a dokładnie zamieszkania

To może tak:
Odcinek 4 jest w Dubaju
http://www.mtv.pl/shows/swiatowe-sup...dkie-urodziny/

Dla mnie blichtr to np. " prosty" rolex z brylantami jaki dostaje główna bohaterka w w/w odcinku.

Ale tak jak napisałaś Eva, wszystko zależy od punktu siedzenia

U mnie na Śląsku szaruga za oknem i zimno także dla ocieplenia atmosfery "byłam" dzisiaj w Dubaju

Sorry za ot, to tak w ramach ciekawostek wrzuciłam.

Edytowane przez Ishikawa
Czas edycji: 2011-02-26 o 13:20
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 13:28   #1617
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Dla mnie blichtr to np. " prosty" rolex z brylantami jaki dostaje główna bohaterka w w/w odcinku.
Well... jest to pewna ekstrawagancja, jak na warunki w Polsce owszem, lecz tutaj to naprawdę nic niezwykłego, tak jak telefon w złotej obudowie lub samochód pokryty złotem.

Cytat:
U mnie na Śląsku szaruga za oknem i zimno także dla ocieplenia atmosfery "byłam" dzisiaj w Dubaju
Rozumiem styl życia w Polsce, tu jest po prostu inaczej, ani lepiej ani gorzej... ot, po prostu inaczej.

Dzisiaj było 30 stopni i piękna pogoda, ja spędziłam cały dzień na plaży.

Zaglądaj Ishikawa na wątek, jesteś bardzo mile widziana.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-02-26 o 13:29
Stary 2011-02-26, 13:52   #1618
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Well... jest to pewna ekstrawagancja, jak na warunki w Polsce owszem, lecz tutaj to naprawdę nic niezwykłego, tak jak telefon w złotej obudowie lub samochód pokryty złotem.

Rozumiem styl życia w Polsce, tu jest po prostu inaczej, ani lepiej ani gorzej... ot, po prostu inaczej.

Dzisiaj było 30 stopni i piękna pogoda, ja spędziłam cały dzień na plaży.

Zaglądaj Ishikawa na wątek, jesteś bardzo mile widziana.
Dziękuję Eva, podczytuję wątek,ale mój tż również Rozszerza horyzonty
Spędzić dzień na plaży...super.
Z takiej egzotyki to ja mam przy sobie żółwia stepowego też czeka na słoneczne dni
Stary 2011-02-28, 19:25   #1619
mi.a
Zakorzenienie

Witam

mam kolejne pytanie związane z Emiratami

czy może ktoś z Was słyszał o uczelni/instytucie Masdar Institute w Abu Dhabi?
jestem ciekawa wszelkich informacji na jej temat, z pierwszej ręki
tu link do strony internetowej: www.masdar.ac.ae

Stary 2011-03-01, 05:22   #1620
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mi.a Pokaż wiadomość
czy może ktoś z Was słyszał o uczelni/instytucie Masdar Institute w Abu Dhabi?

Tak, znam Masdar.

W podanym przez Ciebie linku zawarte są wszystkie informacje.

Co dokładnie chcesz wiedzieć?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2011-03-01 o 05:25
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości