|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 |
BAN stały
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Fani pewnie są ... Przemysł rozrywkowy dobrze o to dba, lansując to, co uczyni masy psłusznymi robotami ... Np. ta pani, wytraźnie naćpana ...
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem podaję ten ciekawy link : http://www.pakalertpress.com/2010/12...-in-pop-music/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1592 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Sole, oj masz rację niestety ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Valentynkowo - Romantyczne miejsca w Emiratach ![]() Romantic places in the UAE <-KLIK
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1593 | |
|
Padają często pytania na temat Visy dla rodziny i przyjaciół.
Wkleję odpowiedź prawną z gazety, może komuś pomoże ![]() Visit visa rules Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-14 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1594 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie .
Mam pytanie. Z okazji iż zbliża się termin rozliczania PITa w Polsce chciałbym coś więcej dowiedzieć się w tym temacie. Sprawa jest taka . W zeszłym roku pracowałem ok 3 miesiące w Polsce poźniej zacząłem pracować w Abu. Co mam zrobić z pitem ? Jak to rozliczyć. Rozliczyć się muszę to pewne. Generalnie wydaje mi się że zapłacę podatek tylko od tego co zarobiłem w Polsce . Ale będę musiał chyba wpisać do PITa to ile zarobiłem tutaj w Abu. Tylko że w US chcą żeby im podać ile zarobiłem w PLN , po jakim kursie to przeliczyć . Proszę o porady kogoś kto ma to za sobą. Nie chce żeby mi zabrali całą kase ![]() Pozdrawiam Przemek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1595 | |
|
Cytat:
Pomiędzy Polską a Emiratami jest umowa przeciw podwójnemu opodatkowaniu. Idź do biura rachunkowego, dokładnie policzą i nie będziesz miał żadnych problemów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1596 |
Przyczajenie
|
Nie mam jak siedzę w Abu.
Może ktoś jeszcze coś wie ? Jak wy się rozliczacie ? Pozdrawiam Przemek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1597 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrawiam ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ---------- och jak dawno mnie tu nie bylo ![]() drogie Wizazanki, mam pytanie : czy moze ktoś z Was lub Waszych bliskich wybiera sie do Emiratow (Abu Dhabi, ostatecznie Dubai) lub z Emiratow do Polski w marcu lub kwietniu? Szukam towarzystwa podczas podróży dla mojej tesciowej, ktora chce nas odwiedzic w najblizszych miesiacach, jednak jest to jej pierwsza tak daleka podroż i troche boimy sie o nia, dajcie prosze znać na prva o ewentualnych Waszych planach. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1598 |
Raczkowanie
|
Ewa, to powiedz mi proze jak to jest z ta wiza dla przyjaciol, rodziny, etc...
Maz jest Austriakiem i to on pracuje, ja jestem na jego wizie. Poza tym jesli odwiedzi mnie tesciowa albo przyjaciele z Austrii to nie ma problemu, bo oni maja wize wbijana bez problemu na lotnisku (tak jak do USA) a co z moja rodzina? Bo wedlug tych kilku krokow prawnych osoba poreczajaca musi byc tej samej narodowosci... Jak to w ogole'ugryzc", bo chcialabym zaprosic 2 przyjaciol w marcu/kwietniu...? Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1599 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
IMHO nie ma co komplikować całej sytuacji, zamiast VISIT VISA mozecie zrobić dla Waszych gości WIZĘ TURYSTYCZNĄ, którą wyrobicie za pośrednictwem polskich firm, mogę Ci polecić taką, z której usług już nieraz korzystałam. Wiza kosztuje ok. 600 zł, jest ważna na miesiąc pobytu i, co najważniejsze, wszystko załatwisz siedząc sobie w Abu Dhabi przed komputerem no i nie musisz wpłacać żadnego depozytu. ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1600 |
Raczkowanie
|
potwierdzam vise bardzo latwo zalatwic w polsce -koszt 600zl -trwa to ok 2 tyg musisz podac tylko swoje dane numer paszportu adres pobytu w UAE zdjecie i wszystko
wejdz na www.odkryjdubaj.pl -Procedura wizowa Pośredniczymy w ubieganiu się o wizy turystyczne do Zjednoczonych Emiratów Arabskich dla osób wszystkich narodowości, które potrzebują wiz do tego kraju. Uwaga. Procedura wizowa w ostatnich tygodniach przebiega nieco wolniej niż w sezonie letnim. Czas oczekiwania wydłużył się do 2-5 dni roboczych. Czas oczekiwania w czasach targów, czy innych imprez typu Dubai Shopping Festival może wydłużyć się o kolejne dni! Ważna informacja! Od 1 sierpnia 2009 roku jako jedyna firma polska posiadamy swoje konto w elektronicznym systemie imigracyjnym Emiratów Arabskich. Oznacza, to, że nie jesteśmy zależni od pośredników i mamy wgląd w przebieg procesu wizowego. Wymagane dokumenty przy wyrobieniu wizy: KOLOROWY skan paszportu stron ze zdjęciem. Powinien być dobrej jakości i wielkość węższego boku powinna być min. 600 pikseli. Najlepiej przesłać w dobrej jakości a przygotujemy go do odpowiedniego formatu. KOLOROWY skan zdjęcia. Może być takie samo jak w paszporcie, dowodzie osobistym, czy innym dokumencie. Ważne aby było to kolorowe zdjęcie przedstawiające twarz aplikanta. Plik w dobrej jakości. Wielkość 3,5x4,5 cm przy 300 dpi. Najlepiej przesłać w dobrej jakości a my przygotujemy do odpowiedniego formatu Informacje o locie. Najlepiej kopie biletu z danymi przylotu i odlotu Informacje o miejscu zatrzymania w Emiratach Arabskich. Jeśli hotel, to informacja o rezerwacji hotelowej. Jeśli odwiedziny znajomych, to potrzebne są dane w postaci adresu i numeru telefonu znajomych, aby móc zweryfikować prawdziwość tychże danych. Ceny: Wiza turystyczna Wiza597 złWiza + hotel447 zł *Wiza + bilet lotniczy547 złWiza + hotel + bilet lotniczy397 zł * Wiza 3-miesięczna (multiple)8000 zł Wiza rezydenta 3-letnia30 000 zł * Cena uzależniona od długości pobytu oraz ilości osób. Oferta ważna przy pobycie min. 2 doby. Jeśli pobyt jest dłuższy niż 2 tyg. wizę przygotujemy ze specjalnym rabatem. Oferta ważna tylko i wyłącznie jeśli podczas całego pobytu korzystasz z oferty hotelowej. ** Wiza rezydenta upoważnia do korzystania z wszystkich praw mieszkańca Emiratów Arabskich. Ważna jest przez 3 lata i upoważnia do bezograniczonej liczby przekroczenia granicy. Umożliwia zakup nieruchomości, wzięcia kredytu, zakup auta i użytkowanie go na drogach kraju oraz korzystania z braku podatku dochodowego od osób fizycznych. Więcej szczegółów udostępniamy podczas rozmowy telefonicznej. jesli chodzi o przyjazd tesciowej to moze warto poszukac ofert biur podrozy - w zeszlym roku sprowadzilam tak moja 72 letnia mame -biuro zalatwia wize bilet przewodnika -lot byl bezposredni koszt na tydzien 1800zl -mame dostarczyli mi do hotelu na Deirze skad ja zabralam do siebie a potem odstawilam w dniu wylotu -- wszystko pieknie i bez zbednych nerwow -- to biuro to bylo sun&fun czy jakos tak Edytowane przez bogotta Czas edycji: 2011-02-16 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1601 |
Raczkowanie
|
Jestem od trzech w Dubuj jest tu cudownie. Przed przyjazdem mialam mase obaw ale teraz widze ze niepotrzebnie. Mili ludzie piekna pogoda. Kocham to miasto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1602 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Miłego pobytu Kasiu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1603 |
Przyczajenie
|
"Wiza turystyczna Wiza597 złWiza + hotel447 zł *Wiza + bilet lotniczy547 złWiza + hotel + bilet lotniczy397 zł"
nie bardzo rozumiem tego <bezradny> sama wiza 597zł a Wiza + hotel kosztuje mniej? w sensie chyba mało kumaty jestem :P ale nie rozumiem o co w tym biega... wyjaśni mi ktoś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1604 | |
|
Cytat:
Patryk, to jest CENA WIZY. Czyli jeśli chcesz tylko Wizę Turystyczną z tego biura, to płacisz 597 zł, natomiast jeśli zamawiasz dodatkowe usługi, to cena Wizy tanieje, sah?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-19 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1605 |
Przyczajenie
|
teraz jak najbardziej rozumiem ;-) Dzięki Eva
ps: jak tam pogoda u Was szczęśliwcy? w mojej mieścinie pełno śniegu a w nocy po -15.... Edytowane przez Patryk_S Czas edycji: 2011-02-19 o 11:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1606 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Eva ID;24996705]
![]() Ewo, dziekuje za porady, a ponizej moje wrazenia z podrozy. Cytat: "W autobusie zajmij jedno z przednich siedzeń, są one zarezerowowane specjalnie dla kobiet, wprawdzie masz prawo siąść nawet na końcu autobusu i nikt Ci nie ma prawa nic powiedzieć, to jednak z przodu będzie Ci wygodniej. Jeśli pierwsze miejsca zajmą mężczyźni, to masz prawo zażądać aby się przesiedli, w ostateczności kierowca może ich nawet wysadzić jeśli nie będzie dla nich miejsca, tym się nie przejmuj, jesteś kobietą i Tobie należy się miejsce w pierwszej kolejności. Dojedziesz do dworca w Dubaju, a tam weźmiesz taksówkę aby dojechać do Malla lub w inne miejsce, gdzie chcesz dojechać. Gdy będziesz już chciała wrócić z powrotem do dworca, to pamiętaj aby powiedzieć kierowcy taksówki, że chcesz jechać do dworca, z którego odchodzą autobusy do Abu Dhabi, bo jest w Dubaju kilka dworców. Nie wiem, o której odchodzi ostatni autobus do Abu Dhabi, ale chyba jeszcze przed północą, najlepiej zapytaj. Autobusy są raczej czyste, ja wprawdzie jechałam raz ale często je widzę na trasie i są naprawdę w porządku. Tak informacyjnie, to ja zapłaciłam za taksówkę z Dubaju do Abu Dhabi, 250Dh według wskazań taksometru." koniec cytatu Drogie Emiratki, przecwiczylam podroz do Dubaju autobusem rejsowym i zdecydowanie polecam! Autobus czysty i wygodny, jedzie niewiele dluzej niz samochod! Wsiadalam w drodze powrotnej przy Ibn Batuta Mall/ Metro Station i chociaz autobus przyjechal juz czesciowo wypelniony to poniewaz kobiety pierwsze wiec miejsca byly; Wasz mezczyzna tez moze sie "zalapac" na miejsca dla rodzin. Bilet - 20 dirhamow w jedna strone!!! Tak wiec majac czas i jadac w pojedynke lub we dwojke naprawde nie warto przeplacac za taksowke! A w Dubaju wspaniale metro! pozdrowki! ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1607 |
|
Patryk, u nas już wiosennie
![]() ![]() Agni, cała przyjemność po mojej stronie ![]() Wiesz, że metrem jeszcze nie jechałam? Możesz opisać jak się kupuje bilet, jaki bilet, na jak długo i jaką trasę? jakie ceny? Wsiadałaś przy Ibn Battuta? Gdzie jechałaś? Masz jakieś zdjęcia?
![]() |
![]() |
#1608 |
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o przyjazd rodziny i przyjaciol to nie ma z tym w ogole problemu. Trzeba zlozyc dokumenty o wize 1 lub 3 miesieczna w urzedzie imigracyjnym i juz. Ja tak sprowadzalam moich rodzicow miesiac temu, a kolezanke pol roku temu. Wizy dostaje sie w tym samym dniu i nie ma tu zadnego znaczenia czy maz jest tej samej narodowosci co zona czy nie. Moj nie jest Polakiem wiec to wiadomosci z pierwszej reki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1609 |
Raczkowanie
|
Dzieki Nel za info ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1610 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak tam sytuacja w Emiratach? stabilna? jakie są komentarze na temat ostatnich wydarzeń?
![]() |
#1611 | |||
|
Cytat:
Witaj Mi.a ![]() Miło, że pytasz, w Emiratach system władzy jest dość stabilny i raczej nie grozi nam tutaj Arabska Wiosna. Komentarze są podobne jak CNN czy też BBC, mamy informacje na bieżąco o wszystkich wydarzeniach. Oficjalnie Emiraty i inne państwa GCC poparły jednak panującą rodzinę w Bahrainie, oczywiście zalecane są pewne zmiany w tym kraju. Jednym z motywów konfliku, bardzo upraszczając są różnice religijne pomiędzy sunnitami, a szyitami, czyli wpływami Arabii Saudyjskiej a Iranem. W Abu Dhabi trwają właśnie największe chyba na świecie Targi Systemów Obronnych IDEX ( International Defence Exhibition and Conference) <-KLIK połączone z NAVDEX (Naval Defence) <-KLIK Cytat:
Cytat:
Tak się robi zakupy ![]() Na Targach Polskę reprezentują 4 firmy: Bumar, P.P.U. Intermet, PIAP - Industrial Research Institute for Automation and Measurements i Radmor.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-23 o 04:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taką miałam nadzieję, że jesteście bezpieczni, choć zadziwiła mnie sytuacja w Bahrajnie. Fakt, że nie mam zbyt dużej wiedzy o sytuacji w państwach zatoki, ale myślałam, że 'ręki, która karmi, nikt nie będzie gryzł' no cóż, zobaczymy co dalej... dzięki też za informacje o targach!! ![]()
![]() |
![]() |
#1613 |
|
Otrzymałam PW* z zapytaniem od pewnej osoby, która odpowiadając na ofertę pracy do Emiratów natrafiła na pytanie:
Are you authorized to accept employment in the country in which you have applied i poprosiła mnie o wytłumaczenie sensu tego zdania. Tłumacząc krótko: if hired, you will be required to provide proof of work authorization. Jak ja to rozumiem? Według mnie chodzi o to, czy nie ma jakichś przeciwstawień do pracy w danym kraju, typu wcześniejsza deportacja, brak możliwości przedstawienie dokumentu o niekaralności lub innych dokumentów wymaganych w danym kraju przez Pracodawcę. Jeśli ktoś ma inne wytłumaczenie, to proszę o wypowiedź. *z zasady nie odpowiadam na żadne PW od nieznanych osób, dlatego też odpowiadam tutaj w wątku. Ktoś też pytał mnie o most w Abu Dhabi i o co dzi, że on jest niezwykły?! Naprawdę NIE WIEM o który most chodzi, bo dla mnie żaden nie jest dziwny. Ktoś też pytał czym się różnią Kabyl od Araba? Kabyle to rdzenna ludność zamieszkująca Algierię, natomiast Arabowie to napływowa. Kabyle to jak Berberowie w Maroku. Niektóre grupy pozostały wyznania chrześcijańskiego nie poddając się islamizacji. Z tej grupy etnicznej pochodzi Zinedine Zidan, Rachid Taha, a także Edith Piaf. Wielu z nich różni się dość znacznie wyglądem od Arabów, ponieważ jest to rasa ludzi "zlepek" ras germańskich, nordyckich i słowiańskich. Ich język zawiera między innymi słowa germańskie.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-26 o 05:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1614 |
Crazy turtle lady
|
Ja tak tylko w ranach ciekawostki .
![]() Na mtv jest program o tym jak bogaci (i czasem sławni) wyprawiają swoje urodziny. Ostatni odcinek dzieje sie w Dubaju...także można zobaczyć o i jak..ja jestem w trakcie oglądanie i napiszę tylko blichtr,blichtr... Tak od razu ten wątek mi sie przypomniał ![]() http://www.mtv.pl/shows/swiatowe-sup...-4-1-2-624298/
![]() |
#1615 | |
|
![]() Cytat:
Dziękuję ![]() Jakkolwiek by to nie ująć, sama obchodziłam swoje zeszłoroczne urodziny w Abu Dhabi, na wyspie Yas, w Night Clubie Rush, zawieszonym nad torem wyścigowym Formuły 1 - o TUTAJ <- w tym hotelu i tutaj -> RUSH <- w tym Clubie Czy to blichtr? ![]() Zależy od punktu siedzenia, a dokładnie zamieszkania ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-26 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1616 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
To może tak: Odcinek 4 jest w Dubaju ![]() http://www.mtv.pl/shows/swiatowe-sup...dkie-urodziny/ Dla mnie blichtr to np. " prosty" rolex z brylantami ![]() ![]() Ale tak jak napisałaś Eva, wszystko zależy od punktu siedzenia U mnie na Śląsku szaruga za oknem i zimno także dla ocieplenia atmosfery "byłam" dzisiaj w Dubaju ![]() Sorry za ot, to tak w ramach ciekawostek wrzuciłam. ![]()
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2011-02-26 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1617 | ||
|
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj było 30 stopni i piękna pogoda, ja spędziłam cały dzień na plaży. Zaglądaj Ishikawa na wątek, jesteś bardzo mile widziana. ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-02-26 o 13:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1618 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() ![]() Spędzić dzień na plaży...super. Z takiej egzotyki to ja mam przy sobie żółwia stepowego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1619 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() mam kolejne pytanie ![]() czy może ktoś z Was słyszał o uczelni/instytucie Masdar Institute w Abu Dhabi? jestem ciekawa wszelkich informacji na jej temat, z pierwszej ręki ![]() tu link do strony internetowej: www.masdar.ac.ae
![]() |
#1620 | |
|
Cytat:
Tak, znam Masdar. W podanym przez Ciebie linku zawarte są wszystkie informacje. Co dokładnie chcesz wiedzieć?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-03-01 o 05:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.