Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-27, 12:21   #1591
T'ai
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
no chyba tak:P
no widzisz i po co ten stres był
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 12:29   #1592
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
no widzisz i po co ten stres był
he he no ale zgłupiałam w ogóle się gin ze mnie śmiał... bo się zaczęłam do niego chichrać
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 13:38   #1593
pistacjowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lunka88 Pokaż wiadomość
I co uważasz, że jak zrobisz przerwę i za jakiś czas znowu wrócisz do tabletek to problem zniknie? Mi sie wydaję, a wręcz jestem pewna, że nie!
masz jakieś podstawy, aby wygłaszać takie opinie?!

pistacjowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 13:51   #1594
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pistacjowa_dama Pokaż wiadomość
a co ty się tak zaraz oburzyłaś
każdy ma prawo się wypowiedzieć

mówiąc szczerze zgadzam się z poprzedniczką i też nie sądzę by przerwa coś dała
Stary 2011-10-27, 17:10   #1595
kasikkk87
Zadomowienie

hej ja jakies 5 lat bralam tabletki antykoncepcyjne w tym yasmin chyba ze 3 wlasnie odstawilam zeby zrobic przerwe nie wiem czy wroce jeszcze do tabletek mam pytanie głownie do dziewczyn ktore stosowaly yasmin odczulyscie jakies negatywne skutki po odstawieniu?moze pozytywne
kasikkk87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 17:12   #1596
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
a co ty się tak zaraz oburzyłaś
każdy ma prawo się wypowiedzieć

mówiąc szczerze zgadzam się z poprzedniczką i też nie sądzę by przerwa coś dała
Przerwy tak myślę wprowadzają zamęt w organizmie. Chyba, że są jakieś skutki uboczne jakaś nietolerancja na tabletki, ale to raczej wtedy trzeba całkiem odstawić... a to, że się zacznie brać potem z powrotem, to przecież skutki i nie tolerancja nie znikną... tylko pojawią się znowu,,, więc nie rozumiem...
Stary 2011-10-27, 17:14   #1597
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Przerwy tak myślę wprowadzają zamęt w organizmie. Chyba, że są jakieś skutki uboczne jakaś nietolerancja na tabletki, ale to raczej wtedy trzeba całkiem odstawić... a to, że się zacznie brać potem z powrotem, to przecież skutki i nie tolerancja nie znikną... tylko pojawią się znowu,,, więc nie rozumiem...
też tak sądzę

chyba że ewentualnie zmienić tabletki na inne

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 17:21   #1598
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
też tak sądzę

chyba że ewentualnie zmienić tabletki na inne
No właśnie...
Stary 2011-10-27, 21:43   #1599
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pistacjowa_dama Pokaż wiadomość
Oczywiście, że mam podstawy. Myślisz, że wypowiadałabym się bez wiedzy? Pracuję w środowisku medycznym i wiem co nieco o tym. Poza tym większość dziewczyn się ze mną zgadza. A Ciebie jeśli boli krytyka, że coś co robisz, bądź zrobisz jest trochę nielogiczne to nie wypowiadaj się na forach.

A tak w ogóle dziewczyny. Zrobiłam rano test ciązowy, bo jak zwykle mam jazdy. Tak jak była w instrukcji zakropiłam 3 kroplami moczu okienko testowe. Czekam i nic. Wiem ze tak sie nie powinno robić ale jeszcze dokropilam z 3 wyszedł negatywny. Jutro zrobie kolejny test bo ten to jakis trefny był, a kupiłam go w aptece. Dziwne. Jakiś nigdy mi się ta nie zdarzyło z testami z rossmanna

Edytowane przez Lunka88
Czas edycji: 2011-10-27 o 21:52
Lunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 08:36   #1600
moniisia90
Wtajemniczenie

a ja odstawiłam tabletki 1,5 m-ca temu, też miałam osłabione libido, teraz to już w ogóle nie odczuwam potrzeby na seks....
Czekamy na drugiego bobasa do kochania - tp 23.04.2017
moniisia90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 09:27   #1601
adakowalska009
Raczkowanie

Monisia - mam tak samo, moje libido przy yazie było znikome. Teraz nie mam go w cale... a facet ma żal.
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-28, 09:45   #1602
Joskelyn
Zadomowienie

Ja miesiac temu odstawilam Harmonet po 8 latach i w sumie bez zadnych historii szczegolnych. Myslalam, ze troche mi sie cellulit zredukuje - zdrowo sie odzywiam, cwicze, wiec myslalam, ze to tabsy sa przyczyna - ale nic sie nie zmieniło. Ani nie schudlam ani nie przytyłam. Okres dostalam w identycznym terminie jak mialam przy Harmonecie - wtorek 18:00
Jedyna rzecz - strasznie, niewyobrazalnie strasznie mnie bolaly piersi przed okresem :/ Brrr

Perfumowe szaleństwo

Filmowy blog
Perfumowy blog

Szukam koreczka do Aury Loewe 80 ml!
Joskelyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 10:09   #1603
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
Monisia - mam tak samo, moje libido przy yazie było znikome. Teraz nie mam go w cale... a facet ma żal.
U mnie tak samo, a mija 4 miesiac od odstawienia. Kiedy to wroci do normy?
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 10:23   #1604
erythick
Raczkowanie

Witam
Odstawiłam tabletki aczkolwiek zdazylam wziasc tylko 4 sztuki i koniec-serducho i te sprawy. Ale okres tak jak zawsze, mialam 7-8 dni. Chciałam się zapytać czy po namieszaniu tymi czterema tabletkami bede miala owulacje tego 14 dnia czy duzo duzo pozniej? Domyslam sie, że to może być loteria w moim przypadku, ale może jest ktoś zorientowany (Yasminelle to niby mała dawka hormonów) Jestem ciekawa, bo nie wiem czy jest sens w tym czasie brac sie za uprawianie milosci z Tż (samej gumce nie ufam, wolę jednak dodatkowo zabezpieczyć się dniami nieplodnymi Z gory dzięki
erythick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 10:41   #1605
Martarynka
Rozeznanie

Witam Właśnie dołączyłam do tego forum. Ja swoją ostatnią tabletkę wzięłam we wrześniu, miałam narazie jeden @ normalny, nie licząc tego z odstawienia. Po odstawieniu przez około 2 tygodnie miałam straszliwe bóle glowy, nie do wytrzymania. Teraz jest już wszystko ok. Normalny @ dostalam tydzień poźniej niż powinnam dostać przy braniu tabletek. Ja odrau zaczełam się starać, mam nadzieje, że uda się w tym cyklu. Mam jednak wątpliwości co do śluzu, do tej pory nie pojawił sie u mnie taki przypominający kurze białko, czy możliwe jest żebym w ogole nie miała jeszcze owulacji? Pozdrawiam
Martarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 19:30   #1606
87Jola
Przyczajenie

hey dziewczyny.Ja mam takie pytanie czy w trakcie brania regularnie tabletek antykoncepcyjnych moze dojsc do zaplodnienia??
87Jola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-03, 19:32   #1607
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 87Jola Pokaż wiadomość
hey dziewczyny.Ja mam takie pytanie czy w trakcie brania regularnie tabletek antykoncepcyjnych moze dojsc do zaplodnienia??
Jeżeli nie brałaś antybiotyku lub innych leków które osłabiają działanie tabletek, nie wystąpiły wymioty lub biegunki w krótkim czasie od zażycia tabletki to raczej nie powinno się to zdarzyć.
Stary 2011-11-03, 19:45   #1608
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Może dojść do zapłodnienia, choć szanse na to są niesamowicie małe.
Zresztą jak dojdzie do zapłodnienia podczas brania tabletek anty, to zazwyczaj nie dochodzi już do implantacji zarodka (tabletka antykoncepcyjna działa jednocześnie na trzech frontach - hamuje owulacje, zagęszcza śluz szyjkowy, który zatrzymuje plemniki oraz "uniemożliwiają zagnieżdżanie zapłodnionej komórki jajowej w błonie śluzowej macicy i prowadzą do obumarcia zarodka."*).

Dane z Wikipedii: LINK
Stary 2011-11-03, 21:39   #1609
87Jola
Przyczajenie

dzieki wielkie za odpowiedz....
A po jakim czasie przestawaja dzialac tabletki antykoncepcyjne po ich calkowitym odsatwieniu?? i kiedy moze dojsc do zaplodnienia??? czy mozna zajsc w ciaze od razu??
87Jola jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-03, 21:54   #1610
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
A po jakim czasie przestawaja dzialac tabletki antykoncepcyjne po ich calkowitym odsatwieniu?? i kiedy moze dojsc do zaplodnienia??? czy mozna zajsc w ciaze od razu??
To chyba zależy od organizmu. A ile działają po odstawieniu to nie wiem. W ulotce jest napisane, że jak sie zapomni wziąc jednej tabletki to trzeba sie dodatkowo zabezpieczac przez kolejne 7 dni, także wniosek nasuwa się sam
Stary 2011-11-03, 21:56   #1611
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zakłada się, że działanie antykoncepcyjne tracą od razu po odstawieniu, także jeżeli nie chce się mieć dziecka, to trzeba się zabezpieczać od razu po zrezygnowaniu z tabletek. Sporo osób zachodzi w ciążę prosto po odstawieniu tabletek.
Ale są też osoby, które mają problem z zajściem w ciążę, jednak po odstawieniu "antyków" hormony szaleją.
Stary 2011-11-04, 08:30   #1612
sailormaary
Zadomowienie

Nie wiem teraz co się ze mną dzieje, zamiast czuć się super i promienieć jak to się mówi, że kobiety w ciąży rozkwitają, to ja się czuję jakaś jak by ze mnie wyssano całą energię...;/ strasznie osłabiona się czuję... Jak byłam na cmentarzu to miałam wrażenie, że zaraz padnę bo nogi odmówią mi posłuszeństwa, a nie jadłam tylko 2h;/ (znaczy się jadłam śniadanie jak zawsze)
Czy to normalne??
sory, że tu pisze, ale nie mam jakoś czasu szukać jakiegoś forum na temat odpowiedni...
Stary 2011-11-04, 08:40   #1613
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem teraz co się ze mną dzieje, zamiast czuć się super i promienieć jak to się mówi, że kobiety w ciąży rozkwitają, to ja się czuję jakaś jak by ze mnie wyssano całą energię...;/ strasznie osłabiona się czuję... Jak byłam na cmentarzu to miałam wrażenie, że zaraz padnę bo nogi odmówią mi posłuszeństwa, a nie jadłam tylko 2h;/ (znaczy się jadłam śniadanie jak zawsze)
Czy to normalne??
sory, że tu pisze, ale nie mam jakoś czasu szukać jakiegoś forum na temat odpowiedni...
właśnie jeśli chodzi o ciążę to nie ten wątek
proponuję dopisać się do któregoś wątku na poczekalni a ten zostawić dla dziewczyn które odstawiły tabletki
https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=79

a co do objawów to właśnie często w pierwszych 3 miesiącach zdarza się osłabienie, nudności, wymioty itp itd i jest to normalne
potem to mija

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2011-11-04 o 08:42

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 08:50   #1614
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
właśnie jeśli chodzi o ciążę to nie ten wątek
proponuję dopisać się do któregoś wątku na poczekalni a ten zostawić dla dziewczyn które odstawiły tabletki
https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=79

a co do objawów to właśnie często w pierwszych 3 miesiącach zdarza się osłabienie, nudności, wymioty itp itd i jest to normalne
potem to mija
ok dzięki
Stary 2011-11-04, 16:27   #1615
Burbery
Zadomowienie

Czy zauważyłyście po odstawieniu gwałtowną zmianę wagi (przyrost lub spadek)? Ja odnotowałam przyrost wagi jak zaczęłam brać (około 4 kilo w ciągu 2 miesięcy). Czy mogę się spodziewać spadku wagi po odstawieniu?

Bardzo się boję powrotu pryszczy. zaczęłam przyjmować yasmin w wieku 20 lat, miałam wtedy regularne wysypy na czole i brodzie. Odkąd brałam tabletki bardzo mi się poprawiła cera, oprócz przyrostu wagi na początku było wszystko świetnie. Teraz rozstałam się z chłopakiem i po 2,5 roku chyba chcę przestać brać tabletki, nie stać mnie na bezsensowne łykanie. Ale bardzo się boję że moją cerę szlag trafi

Edytowane przez Burbery
Czas edycji: 2011-11-04 o 16:36
Burbery jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 16:56   #1616
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Burbery Pokaż wiadomość
Czy zauważyłyście po odstawieniu gwałtowną zmianę wagi (przyrost lub spadek)? Ja odnotowałam przyrost wagi jak zaczęłam brać (około 4 kilo w ciągu 2 miesięcy). Czy mogę się spodziewać spadku wagi po odstawieniu?

Bardzo się boję powrotu pryszczy. zaczęłam przyjmować yasmin w wieku 20 lat, miałam wtedy regularne wysypy na czole i brodzie. Odkąd brałam tabletki bardzo mi się poprawiła cera, oprócz przyrostu wagi na początku było wszystko świetnie. Teraz rozstałam się z chłopakiem i po 2,5 roku chyba chcę przestać brać tabletki, nie stać mnie na bezsensowne łykanie. Ale bardzo się boję że moją cerę szlag trafi
Ja juz nie biorę tabletek ponad 2 miesiące i waga ani drgnęła, no może trochę bo ograniczyłam jedzenie. Do do pryszczy wszystko bylo ok dopóki nie zaczęłam używać Nivea Thermo żel do twarzy. Dostałam takiego wysypu. Pewnie mi się po tym żelu cera oczyszcza i przejdzie niedługo. Mam przynajmniej taka nadzieję
Stary 2011-11-05, 09:08   #1617
adakowalska009
Raczkowanie

mnie się cera pogorszyła- od zawsze miałam brzydką. Przy yazie ciut lepszą, ale nic nadzwyczajnego.. a co do wagi.. no właśnie. Ostatnią tabletkę przyjęłam 14 sierpnia. I.. apetyt miałam koński. Natomiast teraz się pilnuję-od zawsze dbam o siebie, ćwiczę, jeżdżę bardzo dużo rowerem, nie jem mięsa i ograniczam jedzenie-ogólnie zdrowo się odżywiam i.. waga nie spada. Chyba po odstawieniu przybrałam. Też się zastanawiam kiedy to minie? w listopadzie 3 miesiące od odstawienia.. Boję się co będzie dalej, nie wspominając, że 34 dzień nie mam okresu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-05, 09:41   #1618
Lunka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
mnie się cera pogorszyła- od zawsze miałam brzydką. Przy yazie ciut lepszą, ale nic nadzwyczajnego.. a co do wagi.. no właśnie. Ostatnią tabletkę przyjęłam 14 sierpnia. I.. apetyt miałam koński. Natomiast teraz się pilnuję-od zawsze dbam o siebie, ćwiczę, jeżdżę bardzo dużo rowerem, nie jem mięsa i ograniczam jedzenie-ogólnie zdrowo się odżywiam i.. waga nie spada. Chyba po odstawieniu przybrałam. Też się zastanawiam kiedy to minie? w listopadzie 3 miesiące od odstawienia.. Boję się co będzie dalej, nie wspominając, że 34 dzień nie mam okresu.
Mi się okres przestawił z 28 dni na 34. Zawsze się stresuję kiedy go dostane. I popadam w paranoje , że w ciązy jestem
Stary 2011-11-05, 09:51   #1619
adakowalska009
Raczkowanie

ja od czasu odstawienia nie współżyję, więc się nie boję zastanawiam się tylko KIEDY WRESZCIE będę wyglądać dobrze.Kiedy ta waga się ustabilizuje.
Stary 2011-11-05, 13:47   #1620
T'ai
Zakorzenienie

ja odstawiłam w maju także już 5 miesięcy od odstawienia
z cerą nic się nie zmieniło, jest tak samo w miarę bezproblemowa jak przy tabletkach
krost więcej nie mam, włosy nie przetłuszczają się bardziej, teraz widzę że dopiero przestają wypadać
waga - coś koło 2kg będzie na plus ale to raczej nie od odstawienia
generalnie czuję się dobrze tylko zawsze już tydzień przed @ mam straszliwe wzdęcia, do tego stopnia że czasem spodni nie mogę zapiąć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości