![]() |
#1591 |
Raczkowanie
|
![]()
Dziewczyny...dobrze ze jest ten wateczek...Od kilku tygodni go sledze.....bo odtego miesiaca zaczełam brac tableti......
Mam 35 lat i 3letnie blizniaki ![]() Miałam problem z zajsciem w ciaze wiedz nigdy antykoncepcii niepotrzebowałam.....tera z...MUSZE..... Wiem ze dobre jestescie w tym temacie wiedz pytam......Czy to normalne ze ciagle plamie?Czy ja napewno w ciaze niezajde? Czy mozna nap. napic sie piwa czy drinka?Strasznie sie boje prosze duszki odpiszcie!!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() Alkohol można pić w dowolnych ilościach, bo sam w sobie nie obniża skuteczności antykoncepcji. Chyba że spowoduje wymioty, które wystąpią do 4 godzin po zażyciu tabletki. Edytowane przez mmm87 Czas edycji: 2010-05-26 o 00:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Mam pytanie, od marca zeszłego roku biorę regularnie YAZ jednak w maju przyjmowałam Femipol. System Yazu to 24+4 ,Femipol to 21 dni +7 przerwy. Jednak teraz wróciłam na nowo do Yazu ponieważ Femipol nie pomógł, i tutaj jest mój problem ![]() Mam nadzieje ,że któraś dobra duszyczka się wypowie w tym temacie ? Czy nawet przy 2 zapomnianych tabletkach jest te 7 dniowe zabezpieczenie.
#1594 |
Zadomowienie
|
tak, obowiązuje cię 7mio dniowe zabezpieczenie, tylko jeżeli uprawiałaś seks w przerwie to również te stosunki stają się automatycznie niezabezpieczone. Jeżeli pominie się więcej jak jedną pigułkę należy skonsultować się z lekarzem.
A to twoje 1wsze opakowanie yazu po zmianie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1595 |
Wtajemniczenie
|
Tak
![]() ![]() ![]()
#1596 |
Zadomowienie
|
tak, możesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1597 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, proszę Was o pomoc. Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku.
W środę wzięłam tabletkę o 21 jak zwykle, niestety zbiegiem okoliczności miałam ostre wymioty po ok. godzinie od wzięcia pigułki i na pewno ją zwróciłam. Wołałam nie brać od razu drugiej, bo wciąż się źle czułam i wzięłam ją dopiero następnego dnia o godzinie 10 rano, czyli minęło 13h a nie 12 jak piszą w ulotce. Dopiszę jeszcze, że tamtego dnia (w środę) przez wzięciem tabletki kochałam się z chłopakiem po ponad tygodniowej przerwie i że była to dopiero 3 tabletka z opakowania czyli najgorszy pierwszy tydzień. I tu moje pytanie: czy te 12h to czas umowny i jedna godzina do przodu nie zrobi różnicy i jestem zabezpieczona czy lepiej udać się do lekarza po tabletkę 72h po ? Bardzo Was proszę o odpowiedź .. |
![]() ![]() |
![]() |
#1598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ulotce jest napisane, że w przypadku zapomnienia tabletki, a w twoim przypadku można powiedzieć, że tak się stało( bo miałaś wymioty i tabletka dopiero była w trakcie wchłaniania) należy skonsultować się z ginem. Ja bym właśnie tak zrobiła, zażyłabym też tabletkę "PO"
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2010-06-04 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1599 |
Zadomowienie
|
Efcia te 12godz to już max czas, po 12tu godz antykoncepcja zostaje przerwana, skonsultuj się z ginem jak radzi Diablica +7 dni z dodatkowym zabezpieczeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1600 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy mogłybyśie mi odp na kilka pytan. Rozwazam stosowanie globulek.Jakie są najlepsze i bezpieczne? Bo czytalam ze niektore zawieraja uczulajace skladniki..i źle dzialaja z prezerwatywa . Czy zawsze po ich uzyciu bardzo sie pienią?I ile to trwa? Ta piana nie przeszkadza?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1602 |
Raczkowanie
|
ok zaraz zobacze , nie zamierzam ich sotosowaxc bez prezerwatywy Bron Boze!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1604 |
Przyczajenie
|
Dot.: Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?
Czy po pierwszym opakowaniu tabsów (Novynette) tydzień przerwy też mam zabezpieczony?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1605 |
Zakorzenienie
|
a ulotkę czytała i stosowała się?
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1606 |
Przyczajenie
|
ze trzy razy ^^
Tylko tam jest tak zawile napisane, że można dostać kręćka. A i stosowałam się, pewnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1607 |
Zadomowienie
|
w ulotce jest zawsze na samym początku napisane, że pigułki NALEŻY zacząć stosować pierwszego dnia miesiączki. A skoro pigułki są antykoncepcyjne i NALEŻY je zacząć pierwszego dnia, to znaczy że już wtedy działają one w sposób, do którego zostały stworzone. A skoro dzialają od pierwszego dnia, to działają też 22 dnia stosowania antykoncepcji hormonalnej. I 28 dnia też.
Edytowane przez annan_ Czas edycji: 2010-06-06 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1608 |
Zakorzenienie
|
A ja mam inne pytanie
czy jak po przerwie nastepne opakowanie zaczne dzien pozniej tzn nie zrobie 7 dni przerwy tylko 8 to co w takiej sytuacji? przyznam sie, że dzis o 4.00 nocy sobie przypomialam że powinnam wieczorem zaczac nowe opakowanie, to tak sie zastanawialam czy mam teraz wziasc, czy juz nastepnego dnia o godzinie 22 bo teraz wczoraj bralam o 4 w nocy, a dzis wezme o 22 sporo godzin przed czasem... a zastanawialam sie też czy nie rzucic tych tabletek w cholere, ale uznalam że skoro bralam tylko 2 miesiace i to jeszcze dwa opakowania pod rząd, bez przerwy, powinnam jeszcze to 3 opakowanie pociagnac i dopiero odstawic...bedzie lepiej dla gospodarki hormonalnej..
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2010-06-06 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1609 |
Zadomowienie
|
inc0rrect, wtedy istnieje ryzyko ciąży, jeżeli stosunek miał miejsce w ciągu ostatnich 7 dni. Zaś co masz robić, to jest wyraźnie zaznaczone w ulotce w dziale: spóźnienie z zażyciem pigułki większe niż 12 godzin w pierwszym tygodniu.
Jak dla mnie to trochę nieodpowiedzialnie najpierw zaczynać stosowanie antykoncepcji hormonalnej, a potem rezygnacja z niej z tak błahego powodu jak zapomnienie pigułki. Edytowane przez annan_ Czas edycji: 2010-06-06 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#1610 |
Rozeznanie
|
Jeżeli się bierze wszystko zgodnie z tym co jest napisane na ulotce, czyli miedzy opakowaniami (tydzień) jesteś zabezpieczony.. to tak jest...
#1611 |
Raczkowanie
|
Witam!! wiekszosc dziewczyn pisze ze w przerwie miedzy opakowaniami ma lekkie krwawienia...roznia sie one od normalnego okresu,
A ja mam na odwrot, wydale mi sie ze nie sa one słabsze niz przed braniem tabletek. czy jest taka mozliwosc ze te tabletki nie działaja na mnie??moze jestem tez zle zabezpieczona (te tabletki maja mała dawke hormonów) |
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wszystkie mają lżejsze krwawienie, tak samo jak nie wszystkim się poprawia cera itp. itd. ![]()
![]() |
#1613 |
Raczkowanie
|
to kamień z serca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1614 |
Raczkowanie
|
Witam!
Zastanawiam się, po jakim czasie tabletki antykoncepcyjne stają się w pełni skuteczne, jeżeli bierze się je nie od 1. dnia cyklu i nawet nie od 2.-5. (wtedy wiem, że potrzebny jest tydzień dodatkowego zabezpieczenia). Jeżeli weźmie się później, z polecenia lekarza, w takiej sytuacji jak wtórny brak miesiączki. Czy będzie to już drugie opakowanie?
#1615 |
Zadomowienie
|
Również po 7 miu dniach prawidłowego stosowania pigułek będziesz już w pełni zabezpieczona, jeśli nie jesteś do tego przekonana to zabezpieczaj się dodatkowo do następnego opakowania, jak radzi ulotka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1616 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1617 |
Raczkowanie
|
Dzięki, interesuje mnie to bardziej teoretycznie, ponieważ zabezpieczałam się dodatkowo przez ponad 20 opakowań poprzez abstynencję.
![]() Doczytałam teraz trochę o metodzie quick start (np. tutaj http://zdrowie.onet.pl/1421790,3536,...ginekolog.html). Faktycznie, od drugiego opakowania. Szkoda, że w ulotce nic na ten temat nie ma.
#1618 |
Zakorzenienie
|
można się domyśleć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1619 |
Zakorzenienie
|
No to mam chyba problem.
Nie wiem jakim cudem zapomniałam wczoraj tabletki. Zawsze biorę o 19, zauważyłam to dzoisiaj rano o 9 i niezwłocznie ją łyknęłam. Jest to tabletka z 1 tygodnia... W ulotce wyczytałam, że jak najszybciej wziąć tabletkę, a jeśli w tydzień przez zazyciem pigułki doszło do stosunku seksualnego należy się zgłosić dolekarza, bo jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę ![]() Łykac dalej normalnie, przez tydzień dodatkowo się zabepezpieczac i nie panikować? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny,
Chciałam zacząć stosować novynette, będzie to moje pierwsze opakowanie. Wiem, że pierwsza tabletkę powinno się zacząć brać w pierwszym dniu cyklu i tu mam probem- zwykle rano mam plamienia, a później, wieczorem, "właściwy" okres. Dziś jednak po południu dostałam plamienia, więc ten właściwy okres będę miała pewnie dopiero jutro rano, tabletki chciałam zażywać ok 20 i nie wiem teraz czy to plamienie traktować już jako pierwszy dzien cyklu i wziąc tabletkę dziś, czy zaczekać do jutra? Na ulotce jest informacja, że można zacząc brac tabletki od drugiego dnia cyklu i zabezpieczac sie poczatkowo dodatkowo, czyli teoretycznie jeśli to jutrzejszy dzień powinnam traktować jako pierwszy dzień cyklu i jutro wezmę tę tabletkę i będę się dodatkowo zabezpieczać, to wszystko będzie w porząku, mam rację? Jeśli orientujecie się, czy to plamienie powinnam traktować już jako pierwszy dzie cyklu czy nie, to byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo zupełnie wyleciało mi z głowy żeby zapytać lekarza o taką sytuację. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.