Vademecum antykoncepcji! - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-25, 22:53   #1591
majamarta
Raczkowanie

Smile Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Dziewczyny...dobrze ze jest ten wateczek...Od kilku tygodni go sledze.....bo odtego miesiaca zaczełam brac tableti......
Mam 35 lat i 3letnie blizniaki....ponadt o straszne zrosty i niebezpieczenstwo kazdej nastepnej ciazy/tak mi powiedziano przy porodzie/
Miałam problem z zajsciem w ciaze wiedz nigdy antykoncepcii niepotrzebowałam.....tera z...MUSZE.....
Wiem ze dobre jestescie w tym temacie wiedz pytam......Czy to normalne ze ciagle plamie?Czy ja napewno w ciaze niezajde? Czy mozna nap. napic sie piwa czy drinka?Strasznie sie boje prosze duszki odpiszcie!!!!!!!
majamarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-26, 00:00   #1592
mmm87
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez majamarta Pokaż wiadomość
Dziewczyny...dobrze ze jest ten wateczek...Od kilku tygodni go sledze.....bo odtego miesiaca zaczełam brac tableti......
Mam 35 lat i 3letnie blizniaki....ponadt o straszne zrosty i niebezpieczenstwo kazdej nastepnej ciazy/tak mi powiedziano przy porodzie/
Miałam problem z zajsciem w ciaze wiedz nigdy antykoncepcii niepotrzebowałam.....tera z...MUSZE.....
Wiem ze dobre jestescie w tym temacie wiedz pytam......Czy to normalne ze ciagle plamie?Czy ja napewno w ciaze niezajde? Czy mozna nap. napic sie piwa czy drinka?Strasznie sie boje prosze duszki odpiszcie!!!!!!!
Tak, plamienie jest rzeczą normalną. Zazwyczaj mija po pierwszym krwawieniu z odstawienia. Zaczęłabym się martwić, gdyby ciągnęło się przez ponad 3 opakowania.
Alkohol można pić w dowolnych ilościach, bo sam w sobie nie obniża skuteczności antykoncepcji. Chyba że spowoduje wymioty, które wystąpią do 4 godzin po zażyciu tabletki.

Edytowane przez mmm87
Czas edycji: 2010-05-26 o 00:02
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 18:45   #1593
asia665
Wtajemniczenie

Witam
Mam pytanie, od marca zeszłego roku biorę regularnie YAZ jednak w maju przyjmowałam Femipol. System Yazu to 24+4 ,Femipol to 21 dni +7 przerwy. Jednak teraz wróciłam na nowo do Yazu ponieważ Femipol nie pomógł, i tutaj jest mój problem Przez swoją głupotę zapomniałam pierwszej tabletki Yazu, zamiast w środe przyjęłam ją w czwartek tzn wzięłam 2 tabletki an raz. Później w piątek wzięłam normalnie i w sobote (po raz kolejny-zaćmienie mózgu :sciana: ) zapomniałam tagbletki i przyjęłam ją w niedziele razem z niedzielną. Wyszlo że to 2 tabletki z pierwszego tygodnia.Wiem że w pierwszym tygodniu w takim przypadku to obowiązuje 7 dniowe dodatkowe zabezpieczenie tylko jak to jest gdy zapomniałam dwóch tabletek łącznie??
Mam nadzieje ,że któraś dobra duszyczka się wypowie w tym temacie ? Czy nawet przy 2 zapomnianych tabletkach jest te 7 dniowe zabezpieczenie.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 18:50   #1594
nicko
Zadomowienie

tak, obowiązuje cię 7mio dniowe zabezpieczenie, tylko jeżeli uprawiałaś seks w przerwie to również te stosunki stają się automatycznie niezabezpieczone. Jeżeli pominie się więcej jak jedną pigułkę należy skonsultować się z lekarzem.
A to twoje 1wsze opakowanie yazu po zmianie?
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 19:02   #1595
asia665
Wtajemniczenie

Tak Do kwietnia tego roku brałam cały czas Yaz, aż Pani doktor poleciła mi Femipol bo stwierdziła że "czas na zmiane" , ja przez swoje roztargnienie zapomniałam że tutaj jest ta przerwa itd. W tygodniu poprzedzającym nie było stosunku - jedyny plus tej sytuacji Czyli teraz jak już jestem w 3 tygodniu stosowania Yazu to mogę zacząć współżyć bez zabezpieczenia?? Czy poczekać do końca opakowania?

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 10:19   #1596
nicko
Zadomowienie

tak, możesz
Stary 2010-06-04, 10:36   #1597
efcia90
Zadomowienie

Dziewczyny, proszę Was o pomoc. Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku.
W środę wzięłam tabletkę o 21 jak zwykle, niestety zbiegiem okoliczności miałam ostre wymioty po ok. godzinie od wzięcia pigułki i na pewno ją zwróciłam. Wołałam nie brać od razu drugiej, bo wciąż się źle czułam i wzięłam ją dopiero następnego dnia o godzinie 10 rano, czyli minęło 13h a nie 12 jak piszą w ulotce. Dopiszę jeszcze, że tamtego dnia (w środę) przez wzięciem tabletki kochałam się z chłopakiem po ponad tygodniowej przerwie i że była to dopiero 3 tabletka z opakowania czyli najgorszy pierwszy tydzień. I tu moje pytanie: czy te 12h to czas umowny i jedna godzina do przodu nie zrobi różnicy i jestem zabezpieczona czy lepiej udać się do lekarza po tabletkę 72h po ? Bardzo Was proszę o odpowiedź ..
efcia90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-04, 13:10   #1598
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez efcia90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę Was o pomoc. Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku.
W środę wzięłam tabletkę o 21 jak zwykle, niestety zbiegiem okoliczności miałam ostre wymioty po ok. godzinie od wzięcia pigułki i na pewno ją zwróciłam. Wołałam nie brać od razu drugiej, bo wciąż się źle czułam i wzięłam ją dopiero następnego dnia o godzinie 10 rano, czyli minęło 13h a nie 12 jak piszą w ulotce. Dopiszę jeszcze, że tamtego dnia (w środę) przez wzięciem tabletki kochałam się z chłopakiem po ponad tygodniowej przerwie i że była to dopiero 3 tabletka z opakowania czyli najgorszy pierwszy tydzień. I tu moje pytanie: czy te 12h to czas umowny i jedna godzina do przodu nie zrobi różnicy i jestem zabezpieczona czy lepiej udać się do lekarza po tabletkę 72h po ? Bardzo Was proszę o odpowiedź ..
Który to jest blister?
W ulotce jest napisane, że w przypadku zapomnienia tabletki, a w twoim przypadku można powiedzieć, że tak się stało( bo miałaś wymioty i tabletka dopiero była w trakcie wchłaniania) należy skonsultować się z ginem. Ja bym właśnie tak zrobiła, zażyłabym też tabletkę "PO"

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-06-04 o 13:15
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 14:47   #1599
nicko
Zadomowienie

Efcia te 12godz to już max czas, po 12tu godz antykoncepcja zostaje przerwana, skonsultuj się z ginem jak radzi Diablica +7 dni z dodatkowym zabezpieczeniem.
Stary 2010-06-05, 19:48   #1600
highhope
Raczkowanie

Dziewczyny czy mogłybyśie mi odp na kilka pytan. Rozwazam stosowanie globulek.Jakie są najlepsze i bezpieczne? Bo czytalam ze niektore zawieraja uczulajace skladniki..i źle dzialaja z prezerwatywa . Czy zawsze po ich uzyciu bardzo sie pienią?I ile to trwa? Ta piana nie przeszkadza?
highhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 20:00   #1601
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez highhope Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy mogłybyśie mi odp na kilka pytan. Rozwazam stosowanie globulek.Jakie są najlepsze i bezpieczne? Bo czytalam ze niektore zawieraja uczulajace skladniki..i źle dzialaja z prezerwatywa . Czy zawsze po ich uzyciu bardzo sie pienią?I ile to trwa? Ta piana nie przeszkadza?
jest oddzielny wątek o globulkach, poczytaj sobie poza tym stosowanie samych globulek, bez prezerwatywy to zły pomysł

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-05, 20:10   #1602
highhope
Raczkowanie

ok zaraz zobacze , nie zamierzam ich sotosowaxc bez prezerwatywy Bron Boze!
highhope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 20:11   #1603
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez highhope Pokaż wiadomość
ok zaraz zobacze , nie zamierzam ich sotosowaxc bez prezerwatywy Bron Boze!
to dobrze

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-06, 12:28   #1604
rothko
Przyczajenie

Dot.: Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?

Czy po pierwszym opakowaniu tabsów (Novynette) tydzień przerwy też mam zabezpieczony?
rothko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 12:57   #1605
monius9
Zakorzenienie

a ulotkę czytała i stosowała się?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 16:08   #1606
rothko
Przyczajenie

ze trzy razy ^^
Tylko tam jest tak zawile napisane, że można dostać kręćka.
A i stosowałam się, pewnie
rothko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 16:41   #1607
annan_
Zadomowienie

w ulotce jest zawsze na samym początku napisane, że pigułki NALEŻY zacząć stosować pierwszego dnia miesiączki. A skoro pigułki są antykoncepcyjne i NALEŻY je zacząć pierwszego dnia, to znaczy że już wtedy działają one w sposób, do którego zostały stworzone. A skoro dzialają od pierwszego dnia, to działają też 22 dnia stosowania antykoncepcji hormonalnej. I 28 dnia też.

Runners, Yeah We're Different:
http://chayden.net/Runs/Adidas/

Edytowane przez annan_
Czas edycji: 2010-06-06 o 16:42
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 16:52   #1608
inc0rrect
Zakorzenienie

A ja mam inne pytanie

czy jak po przerwie nastepne opakowanie zaczne dzien pozniej tzn nie zrobie 7 dni przerwy tylko 8 to co w takiej sytuacji?

przyznam sie, że dzis o 4.00 nocy sobie przypomialam że powinnam wieczorem zaczac nowe opakowanie, to tak sie zastanawialam czy mam teraz wziasc, czy juz nastepnego dnia o godzinie 22

bo teraz wczoraj bralam o 4 w nocy, a dzis wezme o 22 sporo godzin przed czasem...
a zastanawialam sie też czy nie rzucic tych tabletek w cholere, ale uznalam że skoro bralam tylko 2 miesiace i to jeszcze dwa opakowania pod rząd, bez przerwy, powinnam jeszcze to 3 opakowanie pociagnac i dopiero odstawic...bedzie lepiej dla gospodarki hormonalnej..

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne

Edytowane przez inc0rrect
Czas edycji: 2010-06-06 o 16:55
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 17:23   #1609
annan_
Zadomowienie

inc0rrect, wtedy istnieje ryzyko ciąży, jeżeli stosunek miał miejsce w ciągu ostatnich 7 dni. Zaś co masz robić, to jest wyraźnie zaznaczone w ulotce w dziale: spóźnienie z zażyciem pigułki większe niż 12 godzin w pierwszym tygodniu.

Jak dla mnie to trochę nieodpowiedzialnie najpierw zaczynać stosowanie antykoncepcji hormonalnej, a potem rezygnacja z niej z tak błahego powodu jak zapomnienie pigułki.

Runners, Yeah We're Different:
http://chayden.net/Runs/Adidas/

Edytowane przez annan_
Czas edycji: 2010-06-06 o 17:34
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-06, 17:28   #1610
Elegance
Rozeznanie

Jeżeli się bierze wszystko zgodnie z tym co jest napisane na ulotce, czyli miedzy opakowaniami (tydzień) jesteś zabezpieczony.. to tak jest...

Studentka Politechniki Wrocławskiej
Elegance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:59   #1611
paula1205
Raczkowanie

Witam!! wiekszosc dziewczyn pisze ze w przerwie miedzy opakowaniami ma lekkie krwawienia...roznia sie one od normalnego okresu,
A ja mam na odwrot, wydale mi sie ze nie sa one słabsze niz przed braniem tabletek. czy jest taka mozliwosc ze te tabletki nie działaja na mnie??moze jestem tez zle zabezpieczona (te tabletki maja mała dawke hormonów)
paula1205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 20:01   #1612
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez paula1205 Pokaż wiadomość
Witam!! wiekszosc dziewczyn pisze ze w przerwie miedzy opakowaniami ma lekkie krwawienia...roznia sie one od normalnego okresu,
A ja mam na odwrot, wydale mi sie ze nie sa one słabsze niz przed braniem tabletek. czy jest taka mozliwosc ze te tabletki nie działaja na mnie??moze jestem tez zle zabezpieczona (te tabletki maja mała dawke hormonów)
zabezpieczona jesteś
nie wszystkie mają lżejsze krwawienie, tak samo jak nie wszystkim się poprawia cera itp. itd.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-07, 21:23   #1613
paula1205
Raczkowanie

to kamień z serca
paula1205 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-15, 10:45   #1614
zły jeż
Raczkowanie

Witam!
Zastanawiam się, po jakim czasie tabletki antykoncepcyjne stają się w pełni skuteczne, jeżeli bierze się je nie od 1. dnia cyklu i nawet nie od 2.-5. (wtedy wiem, że potrzebny jest tydzień dodatkowego zabezpieczenia). Jeżeli weźmie się później, z polecenia lekarza, w takiej sytuacji jak wtórny brak miesiączki. Czy będzie to już drugie opakowanie?
Stary 2010-06-15, 12:51   #1615
nicko
Zadomowienie

Również po 7 miu dniach prawidłowego stosowania pigułek będziesz już w pełni zabezpieczona, jeśli nie jesteś do tego przekonana to zabezpieczaj się dodatkowo do następnego opakowania, jak radzi ulotka.
Stary 2010-06-15, 14:50   #1616
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Również po 7 miu dniach prawidłowego stosowania pigułek będziesz już w pełni zabezpieczona,
nie, nie będzie.

w takiej sytuacji zabezpieczenie od drugiego opakowania.
Stary 2010-06-15, 15:09   #1617
zły jeż
Raczkowanie

Dzięki, interesuje mnie to bardziej teoretycznie, ponieważ zabezpieczałam się dodatkowo przez ponad 20 opakowań poprzez abstynencję. Wcześniej tylko leczyłam się tymi tabletkami, dlatego lekarza nie pytałam o bezpieczeństwo przy wypisaniu pierwszej recepty.
Doczytałam teraz trochę o metodzie quick start (np. tutaj http://zdrowie.onet.pl/1421790,3536,...ginekolog.html). Faktycznie, od drugiego opakowania. Szkoda, że w ulotce nic na ten temat nie ma.
Stary 2010-06-15, 15:14   #1618
monius9
Zakorzenienie

można się domyśleć skoro pisze że trzeba zacząć brać pierwszego dnia cyklu (zabezpieczenie od razu) bądź między 2-5 ale wtedy zabezpieczenie dopiero po tygodniu. no to skoro innej sytuacji ie uwzględniamy, tzn ze nie ma takiej opcji, żeby zabezpieczenie było :P
Stary 2010-06-16, 12:49   #1619
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

No to mam chyba problem.

Nie wiem jakim cudem zapomniałam wczoraj tabletki.
Zawsze biorę o 19, zauważyłam to dzoisiaj rano o 9 i niezwłocznie ją łyknęłam. Jest to tabletka z 1 tygodnia... W ulotce wyczytałam, że jak najszybciej wziąć tabletkę, a jeśli w tydzień przez zazyciem pigułki doszło do stosunku seksualnego należy się zgłosić dolekarza, bo jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę Jak myślicie, jest jakieś ryzyko? Kochałam się ze swoim chłopakiem w sobotę, pierwszą tabletkę z nowego opakowania zawsze biorę w piatek. Zaznaczam, że mój TŻ nie kończy we mnie.
Łykac dalej normalnie, przez tydzień dodatkowo się zabepezpieczac i nie panikować?

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-09, 17:59   #1620
evilminded
Raczkowanie

Hej Dziewczyny,
Chciałam zacząć stosować novynette, będzie to moje pierwsze opakowanie.
Wiem, że pierwsza tabletkę powinno się zacząć brać w pierwszym dniu cyklu i tu mam probem- zwykle rano mam plamienia, a później, wieczorem, "właściwy" okres. Dziś jednak po południu dostałam plamienia, więc ten właściwy okres będę miała pewnie dopiero jutro rano, tabletki chciałam zażywać ok 20 i nie wiem teraz czy to plamienie traktować już jako pierwszy dzien cyklu i wziąc tabletkę dziś, czy zaczekać do jutra?
Na ulotce jest informacja, że można zacząc brac tabletki od drugiego dnia cyklu i zabezpieczac sie poczatkowo dodatkowo, czyli teoretycznie jeśli to jutrzejszy dzień powinnam traktować jako pierwszy dzień cyklu i jutro wezmę tę tabletkę i będę się dodatkowo zabezpieczać, to wszystko będzie w porząku, mam rację?
Jeśli orientujecie się, czy to plamienie powinnam traktować już jako pierwszy dzie cyklu czy nie, to byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo zupełnie wyleciało mi z głowy żeby zapytać lekarza o taką sytuację.
Pozdrawiam
evilminded jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości