|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marnowanie czasu mimo głowy pełnej planów - wspierajmy się!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1622 |
|
Zakorzenienie
|
Mam problem i nie wiem co wybrać, dostałam propozycje pracy w swoim zawodzie dojazd ok 1 godz od poniedziałku do piątku ale też rozważam wyjazd za granice miałabym gdzie mieszkać ale praca niestety nie w moim zawodzie.
Teraz nie wiem co zrobić chce wyjechać spróbować swoich sił za granica ale tu w Polsce znów dostałam ofertę pracy.
|
|
#1623 |
|
Przyczajenie
|
A oferta pracy w Polsce na dobrych warunkach? Zarobki też przyzwoite?
Za granicą pracę masz na 100% pewną? Umowę na stałe czy jakiś okres próbny, dobre warunki? Znasz język danego kraju czy wystarczy Ci w pracy język polski? Do tego chyba jeszcze wzięłabym pod uwagę politykę danego kraju, warunki mieszkaniowe oraz możliwość rozwoju w pracy/szansę znalezienia pracy w zawodzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Lady_Atka Czas edycji: 2018-10-04 o 16:25 |
|
|
|
|
#1624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za granica nie mam załatwionej pracy, posługiwałabym się językiem angielskim, ale poszła bym na kurs holenderskiego, już wysyłałam swoje cv do przedszkoli w Holandii ale trzeba znać język, tak to kwalifikacje mam dobre.
Facet jest jak strumyk: miło popatrzeć, ale trzeba pamiętać, że nie każdy jest odpowiednio bystry Edytowane przez katte25 Czas edycji: 2018-10-04 o 16:43 |
|
|
|
|
|
#1625 |
|
Przyczajenie
|
Hmm... nie wiem gdzie mieszkasz i w jakiej wysokości wynagrodzenia są, oraz jakie jest dla Ciebie satysfakcjonujące. Z mojego punktu widzenia, oferta jest całkiem dobra, praca pon-pt 8h, weekendy i święta wolne (w miejscowość do 20 tys. mieszkańców, takie wynagrodzenie jest naprawdę b. atrakcyjne). Praca pewnie bardzo wymagająca, bo z chorymi dzieciakami, ale w zawodzie i w przyszłości dobrze będzie wyglądać w CV. Jeżeli i tak nie masz załatwionej pracy za granicą, to ja chyba zostałabym w kraju i ostro brała się za naukę holenderskiego. Skoro bez języka pracy tam nie znajdziesz, to chyba lepiej zostać w PL, pracować i uczyć się języka. Może uda Ci się coś zaoszczędzić i jak już opanujesz trochę holenderski to potem będziesz miała łatwiejszy start w Holandii, będziesz miała wartościowe doświadczenie zawodowe a nie lukę w życiorysie. No ale decyzja należy do Ciebie
Powodzenia! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
To brałabym pewnie obecną pracą i powoli szukała czegoś w Holandii. Do tego czasu spróbuj opanować podstawy holenderskiego. Zawsze wpadnie parę groszy, a jak odmówisz i w Holandii nie znajdziesz to nie będzie nic
![]() Ja dostałam propozycję pracy za większą kasę i sama nie wiem co robić. Nie chcę znów zmieniać pracy, pracuję w obecnym miejscu dopiero trochę ponad rok. Myślałam, żeby tutaj się wybić wyżej i zmienić później już na coś "super", ale z drugiej strony myślałam o kupnie mieszkania w przyszłym roku więc przypływ gotówki by się przydał już teraz
|
|
|
|
|
#1627 |
|
Zakorzenienie
|
Praca byłaby w łodzi, na razie na okres próbny ( 3 miesiące), przez ten okres mogłabym jak piszecie podłuczyć sie holenderskiego.
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Najgorsze jest to, że komuś umiem doradzić a sobie już gorzej
|
|
#1628 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Inna opcja to nadal UK- wiem, że Brexit, ale prawda taka, że tam nauczycieli już brakuje. A jak jeszcze masz edukację specjalną to wo ogóle miodzio. Jak myślisz o przedszkolu to w Norwegii czy Szwecji już teraz by Cię brali. ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
Moja kuzynka też nie wiedziała, że ma za wysoką prolaktynę zanim w ciążę nie próbowała zajść. U przyjaciółki też endometriozę wykryto dopiero jak nie mogła zajść w ciążę. Innej koleżance poziom magnezu sprawdzono dopiero jak dostała diagnozę depresja i miała załamanie nerwowe w pracy. Okazało się, że magnez bliski zeru (możliwe, że przez hektolitry kawy w pracy plus weekendy na siłowni) i stąd ta depresja.
|
|
|
#1629 |
|
Przyczajenie
|
Niestety, ale w Norwegii bez języka norweskiego pracy nie znajdzie. Nawet do sprzątania trzeba umieć podstawy, a co dopiero do pracy w szkole czy przedszkolu. Sam angielski to za mało. Nie orientuję się jak wygląda sprawa w Szwecji, ale domyślam się, że bardzo podobnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1630 |
|
Konto usunięte
|
Hej, ja się trochę obijam
Ale lada dzień kurs niemieckiego rusza, to będę uczyć się i odrabiać pracę domowe itp.W końcu doszła mi frezarka i zrobiłam paznokcie. Co prawda transparentne, bo czekam aż trochę odrosną, ale przynajmniej wyglądają estetycznie. Katte a teraz gdzieś pracujesz? Zanim bym zaklepała coś lepszego czy tu czy za granicą to pewnie bym się zatrudniła. Zimowa powodzenia w szukaniu pracy. |
|
|
|
|
#1631 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Piąteczek jutro
|
|
#1632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1633 |
|
Przyczajenie
|
Kiedy byłaś w Norwegii? Albo skąd masz takie informacje? Jakie osoby mogą uczyć się języka za darmo? I w jakich gminach?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dopiero 25 lat skończyłam, ale ewidentnie coś nie gra u mnie z androgenami. Ginekolog już powiedział że nic mi nie wypisze dopóki badań nie zrobię to idę Tak tak tak! <3 |
|
|
|
|
|
#1635 |
|
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;85950274]Hej, ja się trochę obijam
Ale lada dzień kurs niemieckiego rusza, to będę uczyć się i odrabiać pracę domowe itp.W końcu doszła mi frezarka i zrobiłam paznokcie. Co prawda transparentne, bo czekam aż trochę odrosną, ale przynajmniej wyglądają estetycznie. Katte a teraz gdzieś pracujesz? Zanim bym zaklepała coś lepszego czy tu czy za granicą to pewnie bym się zatrudniła. Zimowa powodzenia w szukaniu pracy.[/QUOTE] Dasz znać jak ruszysz z niemieckim? Może dołączę i będziemy się wzajemnie mobilizować? Fajnie, ja tam nigdy nie próbowałam robić zbyt ambitnie paznokci. Także szacun. Za granicą to początki są trudne. Kasę trzeba mieć na start bo wiele krajów wymaga np. środków na koncie bankowym by się móc utrzymać przez 3 miesiące, pół roku lub rok- różne są przepisy. No i kwestia pozwoleń na pracę. A potem to już z górki. Najtrudniej to podjąć decyzję o wyjeździe i zacząć. Wiem bo mi pół rodziny wyjechało. Żadna z tych osób nie żałuje. Wszyscy sobie życie ułożyli lepiej niż mogliby tu w kraju. Fakt. Jutro piątek. Czyli odbieram z poczty moją nową gramatykę francuską.
|
|
#1636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- A co do Szwecji to tam mieszkałam i mam nawet kumpla Szweda, co takie kursy prowadzi. Pracuje dla gminy jako nauczyciel dorosłych- kursy m.in. do szwedzkiego odpowiednika naszej matury i właśnie kursy języka dla imigrantów. Jak się mieszka na terenie gminy trzeba wyrobić personal number. Jak masz personal number to widać z niego, że jesteś imigrantem albo rodowitym obywatelem. Jak jesteś imigrantem to w ramach integracji gmina wysyła na kursy integracyjne, w tym językowe i tyle.
|
|
|
#1637 |
|
Przyczajenie
|
Ale Ty piszesz teraz o Szwecji, tak? Pytałam o Norwegię, bo mam całkiem inne informacje
![]() Kurs języka norweskiego za darmo mają uchodźcy, osoby które potrzebują wizy na pobyt w Norwegii albo osoby, których małżonek jest Norwegiem/Norweżką. Reszta osób (w tym Polacy) muszą zapłacić za taki kurs. Numer personalny załatwiasz na początku tymczasowy, aby móc pracować, dopiero potem możesz się ubiegać o stały numer. Jeżeli jesteś na bezrobociu to możesz załapać się na darmowy kurs języka. Ale żeby zapisać się na bezrobocie to też musisz pewien czas mieć przepracowany. Zresztą jest na "Emigracji" wątek o Norwegii, i tam dziewczyny piszą jak ciężko o pracę, nawet ze znajomością norweskiego a co dopiero tylko z angielskim. Ogłoszenia o pracę można obejrzeć i wszędzie jest wymagana przynajmniej komunikatywna znajomość języka norweskiego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Lady_Atka Czas edycji: 2018-10-04 o 23:08 |
|
|
|
|
#1638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- A minimum języka to można opanować w 3 miesiące. Po nauce rok w Polsce i półrocznym pobycie tam spokojnie można mówić. Bardzo pomaga w nauce znajomość niemieckiego. No, ale jak zna się niemiecki to i Niemcy stoją otworem.
|
|
|
#1639 |
|
Zakorzenienie
|
Ja aktualnie pracuję w przedszkolu też z dzieckiem niepełnosprawnym (Niepełnosprawność sprzężona), mam skończona pedagogikę specjalną.
Trochę myślałam o Skandynawii ale jezyk kuleje, podstawy norweskiego się zna ale czy bym dała radę, też czytałam, że bez języka to kiepsko z pracą, z resztą jak w każdym kraju jak się niezna języka to jest trudno.
|
|
#1640 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że warto pomyśleć o Szwecji. Z samym angielskim w przedszkolach na pewno da się zaczepić. Język podobny do norweskiego, więc podstawy norweskiego i przy szwedzkim się przydadzą. Na pewno mniejsze podatki niż w Norwegii, łatwiej o tańsze mieszkanie niż w Norwegii- na to właśnie młodzi Szwedzi w Norwegii narzekają. No i klimat nieco cieplejszy niż w Norwegii, szczególnie środkowa Szwecja ma raczej łagodny klimat. Ja spotkałam ludzi z Norwegii, którzy się tam przeprowadzili z północy Norwegii z uwagi na klimat właśnie.
|
|
#1641 |
|
Zakorzenienie
|
Zobaczę na razie jak tu, kto wie może praca mi sie nie spodoba, może po tygodniu, miesiącu będę miała dość i odejdę nic nie wiadomo, a cv mogę wysłać czy to do UK czy Szwecji, choć trochę minus bo tam w tych krajach nikogo nie mam.
|
|
#1642 |
|
Zakorzenienie
|
Gramatyka francuska odebrana z poczty. Wygląda fajnie, jak wszystkie gramatyki Edgar, ale i tak będę ją musiała o coś uzupełnić. Niektóre działy mają za mało ćwiczeń na utrwalenie materiału (praktyczne brak ćwiczeń na passe recent, za mało ćwiczeń na czasy przeszłe, ale tu większość już powtórzyłam). No, ale zależało mi na komentarzu po polsku i na tym by mieć całą teorię w jednym miejscu. Z hiszpańskiego powtarzam wszystko czasownikach Ser i estar. To i słownictwo związane z polityką to moje zadanie na ten tydzień. Ale nie wiem czy temat ser i estar się nie przeciągnie bo odkryłam w moich zbiorach całą jedną książkę na ten temat. A jej zawartości chyba wystarczyłoby na cały miesiąc. Szlifuje też tematykę adverbio bo robiłam 2 dni temu i odkryłam całą masę nowych adverbio.
|
|
#1643 |
|
Zakorzenienie
|
A propo książek ktoś ma Grama to nie drama czytałam opinie i nie sa przychylne.
A w ogóle jakie książki polecacie do angielskiego ?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1644 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A od siebie polecam serię In use Murphego
|
|
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
Mojego TŻ'ta zachwycił Grammarway.
Ja się wychowałam na Murphy'm, ale faktycznie dydaktycznie Grammarway jest nowocześniejszy, ma więcej ćwiczeń na utrwalenie, bardziej drobiazgowo wszystko analizuje krok po kroku, więc dla osób o umyśle analitycznym lepszy. Co do "grama to nie drama" nie czytałam, więc nie oceniam. Nie mam jak się zapoznać z tą pozycją bez jej zakupu, a nigdy nie kupuję takich książek w ciemno bo książek do nauki różnych języków mam i tak w domu za dużo i dokupuję tylko niezbędne i sprawdzone. Ale generalnie unikam książek tłumaczących gramatyki języków obcych "po polskiemu" metodą "na chłopski rozum". Pamiętam jak zainteresowała mnie "Gramatyka hiszpańska inaczej " i jak mocno mnie rozczarowała jak obejrzałam jej zawartość w księgarni. Także uważałabym na takie pozycje. Zwłaszcza przy nauce samodzielnej. Lepiej wybrać pozycję od kogoś kto jest metodykiem z latami doświadczenia w pisaniu podręczników danego typu i który wyjaśnia gramatykę danego języka posługując się terminami właściwymi dla tego języka. Najczęściej takim autorem będzie native speaker danego języka z wykształceniem filologicznym. ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Z rzeczy często wykorzystywanych mam jeszcze My Grammar Lab. Dobre merytorycznie, ale nie wiem czy nie za ciężkie do nauki samodzielnej. Teorii bardzo dużo, gęsto od zagadnień typu wyjątki, szczególne przypadki użycia. Na plus dobry układ-faktycznie metodą kumulatywną krok po kroku gromadzi się sporo wiedzy w sposób spójny i bardzo dużo ćwiczeń. Na minus- bardzo obszerne unity. Można by to rozbić na krótsze lekcje. Cały unit na raz może przytłaczać. Na plus- do zadań są nagrania audio.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2018-10-10 o 15:56 |
|
|
|
|
#1646 |
|
Zakorzenienie
|
Zobacze tego Murphiego jest duzo pozytywnych opinii, zacznę od niebieskiej
bo zielona dla zaawansowanych nie wiem czy dam radę.
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
Granatowa jest o niebo lepsza. Ta wersja do advance jest delikatnie mówiąc taka sobie. Dużo lepsza do advance jest np. English in USe Virginii Evans dla CPE. Po prostu wersję do advance napisał inny autor niż Murphy i niestety ten autor lubi mieszać i dodatkowo komplikować kwestie bardziej zawiłe. To nie pierwsza jego książka jaką miałam w rękach. On tak ma. Ja pisząc o Murphy'm mam na myśli tylko i jedynie tą granatową. A na wyższy poziom to już lepsze Destinations albo Michael Vince.
|
|
#1648 |
|
Zakorzenienie
|
No to miałam nosa, żeby jednak granatowa 😀
|
|
#1649 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja również!
|
|
|
#1650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z polskojęzycznych Wielka Gramatyka Angielska wydawnictwa Edgar też nie jest zła. Jak ktoś chce koniecznie komentarz po polsku to też można po nią sięgnąć.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:03.

Całe szczęście, że w internecie można znaleźć jakieś materiały do nauki!

Powodzenia! 

Ale lada dzień kurs niemieckiego rusza, to będę uczyć się i odrabiać pracę domowe itp.