|
|
#1621 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2021
Na pęcherz też witamina c, ponoć w kwasowym środowisku te bakterie mają się gorzej, ale efekt nie jest natychmiastowy, wiadomo...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1622 |
|
Zadomowienie
|
Echhh, co do takiego "wciskania" ludziom ślubów, dzieci, dziewczynek, chłopców - u nas na szczęście nie było tych gadek jakoś przesadnie dużo. Wiadomo, że dziadkowie męża coś tam przebąkiwali, że chcieliby prawnuka, ale jeszcze komentarze starszych osób jestem w stanie JAKOŚ zrozumieć. Gorzej, że jakiś czas temu koleżanka nam rzuciła takim obcesowym komentarzem. Ja wtedy byłam w trakcie diagnozowania i nie bardzo wiedzieliśmy, jak to w ogóle będzie wyglądać, więc zrobiło mi się turboprzykro i od tego czasu nie mam najmniejszej ochoty z nią rozmawiać xD
Masakra, tyle się uczula na te tematy, a do ludzi to nie dociera. Myślałam, że chociaż młodsze pokolenie będzie miało większą świadomość, jaką przykrość może komuś sprawić durnym komentarzem. W ogóle obserwuję wokół siebie dużo osób, które mają potrzebę manifestowania swoich poglądów na każdym kroku albo bardzo stronniczego komentowania czyichś decyzji. W pracy mam kilka "wojujących" antydzieciówek, z jedną zdarzyło mi się ostro spiąć, bo miałam po prostu dość wysłuchiwania komentarzy, że ta a ta "zmarnowała sobie życie", zachodząc w ciążę. Kurczę, ja co sobie pomyślę, to moje, ale nie komentuję czyichś życiowych decyzji, nawet jeśli są totalnie sprzeczne z moimi. To czyjaś sprawa, czy chce mieć dzieci/zbudować dom/wyjechać na rok na Karaiby i pracować zdalnie z hamaka, co mi do tego? Z innej beczki, chcieliśmy jutro powiedzieć szwagrowi, ale mąż zaczął wydziwiać, żeby jednak nie mówić, bo wtedy rodzice dowiedzą się ostatni (powiemy im w Wielkanoc, wcześniej i tak nie będziemy się widzieć raczej) i jak to tak, będzie im przykro.
|
|
|
|
|
#1623 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja po USG, wyniki pappa 30.03. ale USG wszystko dobrze więc mi stres odszedł a się trochę bałam bo jednak -4 kg no i codziennie to wymioty i źle się czuję. Ale Bobo zdrowe, 8,5 cm, chłopiec. Mąż chyba nadal myśli że żartuje i to dziewczynka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1625 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczepienie na milion tych podstawowych chorób w dwóch strzykawkach. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja na początku grudnia poroniłam, dosyć szybko, ale też już kilka osób o ciąży wiedziało. Cykl później znów byłam w ciąży, ale teraz nauczeni przykrym doświadczeniem wstrzymaliśmy się i wie tylko najbliższa rodzina. Za to mam koleżankę, która mimo świadomości o moim poronieniu wypytuje, czy staramy się o dziecko. Tak mi to teraz nie doskwiera, bo jestem znów w ciąży i rozwija się ona prawidłowo, ale gdybym w ciąży nie była i przeżywała nadal mocno stratę? Albo gdybyśmy się znów starali i by nie wychodziło? Takie pytania na prawdę mogą boleć. Na razie zbywalam te jej pytania. Nie rozumiem, że ludzie nie potrafią postawic się na miejscu innych. Cytat:
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
|
#1626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1627 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1628 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mnie dzisiaj piersi (a w zasadzie głównie sutki) bolą, że chyba zwariuję
|
|
|
|
#1629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() te wymioty i przy tym strata wagi to dość częste i normalne, ja też mam kilka kg mniej i teraz już się czuję ok, ale w poprzedniej ciąży nudności przeszły mi jak już byłam na półmetku, a nie po 1 trymestrze. Więc to męczące i nieprzyjemne, ale nie przejmuj się, grunt to się nie odwodnić i dostać coś na powstrzymanie wymiotów, jeśli się okaże że jest to jednak zbyt nasilone.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Fajnie, że już widać że to chłopiec ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- U mnie gadanie tylko o ślubie, jeśli już. Nie mając ślubu nikt nas nigdy nie wypytywał kiedy dziecko, jakby ślub naprawdę był do tego potrzebny 🤷 ale ja mam gębę jak wrota to i na komentarze pozwalają sobie już tylko te osoby, które się co chyba nie boją, że je w odpowiedzi objadę z góry na dół.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Mnie co najwyżej denerwuje nie tyle wypytywanie o dziecko, kiedy pierwsze, kiedy rodzeństwo, to teraz chłopiec albo dziewczynka do kolekcji.... Ale takie ingerowanie bez potrzeby w wychowanie nie swoich dzieci. Czy powinno dostać smoczka. Czy i do kiedy ma być karmione piersią.... Kiedy rozszerzać dietę... kiedy dać mu schabowego i frytki i soczek zamiast wody... Kiedy czapeczka i skarpetki... Kiedy puścić mu bajkę i czy jak ma 1.5 roczku mogę czy czekać, aż będzie w przedszkolu.... Czy ma spać z rodzicami, czy mieć swój pokój, swoje łóżko.... Czy nosić, czy nie nosić.... Itp itd no kurde, nie wiem, a mi się wydawało że ostatecznie nikomu nic do tego i nikt nie ma prawa krytykować i narzucać sowich metod i wierzeń co jest dobre, o ile dziecku się krzywda nie dzieje i to się tyczy tak teściowej, jak i obcej osoby to mnie zawsze strasznie denerwowało a nie że komuś się wydaje, że ja powinnam mieć już dziecko, a po chłopcu dziewczynkę, bo jak jest kolejny chłopak to ludzie się zachowują jakby im tych rodziców szkoda było, że jednak nie udało się z parką ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1631 |
|
Zakorzenienie
|
U nas znowu ostatnio gadanie "drugie dziecko w drodze a wy nadal bez ślubu"
no jakoś ogarnąć się nie możemy i w sumie to nie chce nam się na razie go organizować. ![]() Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1632 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A chcecie w ogóle brać? Poza tym branie się teraz za organizację ślubu to niezła loteria, ja bym sobie chyba wolała oszczędzić nerwów, póki sytuacja nie wróci do normy i można będzie się przywiązywać do jakichkolwiek ustaleń. Edytowane przez sale_girl Czas edycji: 2021-03-12 o 14:00 |
||
|
|
|
|
#1633 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
|
#1634 |
|
Zadomowienie
|
Miało być 13+4 ale wg USG 14+2. Przesunął mi termin na 8 września.
|
|
|
|
#1635 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że knajpy i wszystko pozamykane, to było uzasadnienie braku jakiejkolwiek imprezy.Ale rzeczywiście, z weselem czy nawet małym przyjęciem bałabym się teraz kombinować. Nam się w zeszłym roku udało dwa tygodnie przed pierwszym lockdownem wstrzelić Później większość dziewczyn z wątku ślubnego 2020 miało przewalone.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#1636 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
🤷Dodam, że nasz syn nigdy tego nie je bo mu nie smakuje zawsze zjee coś normalnego ze stołu a ona dalej swoje i oddzielne obiadki ...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez alleyezonme Czas edycji: 2021-03-12 o 14:32 |
|
|
|
|
|
#1638 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Musielibyście brać opiekunkę, a i tak nie wiadomo, czy nagle się nie obudzą i nie będzie dramy, że chcą do mamy. Na naszym weselu była rodzina z 3-latkiem i dziewczynką nieco ponad rok. Mieli to szczęście, że w pewnym momencie babcia tej dziewczyny zabrała dzieciaki do pokoju i w kimę, a rodzice mogli sobie jeszcze troszkę posiedzieć. Ale i tak rano pobudka, bo dzieciaki wyspane, no i przez całe wesele oczy dookoła głowy.Mam koleżankę, która była na weselu swoich rodziców, miała już chyba z 10 lat ;D I fajnie to wspomina. Jakie macie plany na weekend? |
|
|
|
|
|
#1639 |
|
Zakorzenienie
|
Na weekend mam plan ogarnąć chatę i doleczyć się do końca
jest już całkiem nieźle ale jeszcze katar i gardło dają znać. Może jakiś spacer wpadnie lub wypad gdzieś z małym jak pogoda pozwoli.Od poniedziałku wracamy wszyscy do normalności, młody do żłobka a my do pracy. Chyba potrzebne było mi kilka dni wolnego bo mam ochotę popracować ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1640 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam w poczekalni na usg, ale w formularzu już była informacja, że płci do końca 14 tygodnia ciąży nie zdradzają.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1642 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla nas byłby to idealny moment na wzięcie ślubu, bo nie chcemy wesela, całą dodatkową kasę wkładamy w mieszkanie (w przyszłości może zmianę mieszkania), więc teraz jak nie można urządzić wesela to nikt by się nie obraził no ale nie planujemy.U nas nudy w weekend. Może jakiś spacer z dzieciakami. TŻ musi siedzieć w domu, bo jest na L4, więc nigdzie się nie wybieramy. Może ogarniemy początki sklepu, jesteśmy na etapie dogadywania się z hurtownią. Jeśli się uda to idziemy w zabawki drewniane i ogrodowe, ale nie wszyscy chcą współpracę podjąć bez zakładania firmy. Zobaczymy. Z 3 dzieci wolelibyśmy iść ostatecznie w coś własnego niż oboje być na etacie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
U nas nic takiego w formularzu nie było, ale już zauważyłam że nie są aż tacy chętni do powiedzenia, co będzie, o ile się nie zapyta. Na połówkowych w poprzedniej ciąży było już widać, a nic mi nie powiedzieli.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Michiru Czas edycji: 2021-03-12 o 15:39 |
||
|
|
|
|
#1643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1644 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzis 14+5, pytałam lekarza o płeć, ale mowi ze nic nie widać i to trochę jak wróżenie z fusów. Bede musiała jeszcze zaczekać z zamawianiem paczek ciuchów ale w tym miesiącu planuje zakup jakieś pierwsze body w kolorze neutralnym, np. Beżowym widziałam piękna kolekcje w Pepco z motywami króla lwa i chyba bajek Disneya (nie znam sie ). Cudo! Nie mogę ich przegapić.Ja nadal mam senność w tym 4 miesiącu, też tak macie? Kiedy to się skonczy? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
Prenatalne w porządku
![]() ![]() ![]() Po skończonym 14 tygodniu ciąży mogę zadzwonić i przez telefon podadzą mi płeć, bo lekarz zapisał także jeszcze półtora tygodnia muszę poczekać. Pytał, co mam w domu, ale miał maseczkę, więc nie wiem, jaką miał minę. No a nawet bez maski nie wiem, jak miałabym jego minę interpretować. ![]() Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wcześniej napisałaś o tym "nie podajemy przed 14 tygodniem", to myślałam, że po prostu nie chcą ze wczesnych badań podawać, bo duże ryzyko pomyłki...
|
|
|
|
|
|
#1647 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za wszystkie porady, mam nadzieję, że uda mi się opanować sytuację
Cytat:
O jakie dziwne zasady; skoro widać, to czemu od razu nie powiedział
|
|
|
|
|
|
#1648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Z córką, dwa lata temu miałam szczęście, bo lekarka i tak mi wtedy płeć zdradzila. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#1649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie ok, akurat aborcja bo płeć nie taka to taki marny powód.Super, że wszystko ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1650 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do jedzenia to powiem wam że ja nie rozszerzał blw ale dziecko bardzo szybko zaczęło wcinać kawałki i w sumie blender szybko poszedł w odstawkę, więc dla trzy latka to już w ogóle.... Moja by pewnie nie chciała zjeść. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

i tak coś czuję, że pewnie drugi chłopiec będzie. Wkurza mnie tylko to gadanie wszystkich wokoło, że teraz musi być dziewczynka
Super wiadomość, możesz teraz trochę odetchnąć 

Takie pytania na prawdę mogą boleć. Na razie zbywalam te jej pytania. Nie rozumiem, że ludzie nie potrafią postawic się na miejscu innych. 

🤷 ale ja mam gębę jak wrota to i na komentarze pozwalają sobie już tylko te osoby, które się co chyba nie boją, że je w odpowiedzi objadę z góry na dół.
to mnie zawsze strasznie denerwowało 

A że knajpy i wszystko pozamykane, to było uzasadnienie braku jakiejkolwiek imprezy.
Później większość dziewczyn z wątku ślubnego 2020 miało przewalone.
Najgorzej że niektórzy ludzie nie dadzą sobie nic powiedzieć, wytłumaczyć,pokazać że teraz jest inaczej. Np. moja teściowa - ona wie swoje i wie najlepiej mimo że jej syn ma już 33 lata to ona wie najlepiej jak zajmować się małym dzieckiem. Nie przegadam jej, już przestałam nawet. Ile razy mówię ile razy proszę to jak grochem o ścianę. Nasz syn ma już 3 lata od co najmniej dwóch lat je praktycznie wszystko i nie trzeba mu oddzielnie gotować , a ile razy jesteśmy u nich na obiedzie tyle razy jest oddzielna zupa zmiksowana jak dla niemowlaka i oddzielny obiad którego nasz syn nigdy nie je bo jest mdły i bez smaku 

🤷
Musielibyście brać opiekunkę, a i tak nie wiadomo, czy nagle się nie obudzą i nie będzie dramy, że chcą do mamy. Na naszym weselu była rodzina z 3-latkiem i dziewczynką nieco ponad rok. Mieli to szczęście, że w pewnym momencie babcia tej dziewczyny zabrała dzieciaki do pokoju i w kimę, a rodzice mogli sobie jeszcze troszkę posiedzieć. Ale i tak rano pobudka, bo dzieciaki wyspane, no i przez całe wesele oczy dookoła głowy.
jest już całkiem nieźle ale jeszcze katar i gardło dają znać. Może jakiś spacer wpadnie lub wypad gdzieś z małym jak pogoda pozwoli.

dzis 14+5, pytałam lekarza o płeć, ale mowi ze nic nie widać i to trochę jak wróżenie z fusów. Bede musiała jeszcze zaczekać z zamawianiem paczek ciuchów
Jak wcześniej napisałaś o tym "nie podajemy przed 14 tygodniem", to myślałam, że po prostu nie chcą ze wczesnych badań podawać, bo duże ryzyko pomyłki...