Nasze codzienne jadłospisy, część V - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-24, 17:09   #1621
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V

Utrzymanie

Iśn: 6 łyżek musli wieloowocowego na mleku 3.2 %,
jabłko.

IIśn: oponka z lukrem.

o: głęboki talerz fasolki po bretońsku (ok. 24 łyżek)
kromka razowca.

p: spory kawałek drożdżówki z kruszonką,
4 wiśnie.

k: 1/4 duuużego rogala z wiejskim 6% i szczypiorkiem /lub/ tost; dwie kromki razowca, 2 plasterki sera żółtego.

Proszę o ocenkę .

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 17:35   #1622
piegowata piratka
Raczkowanie

GG do piegowata piratka

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Jesteś z okolic Giżycka czy wszędzie sprzedaja takie śledzie?

Hehe
Nie jestem z tamtąd. Raczej z gór. A to są takie śledzie w pojemnikach plastikowych. Można je wszędzie dostać. A co do oceny to chodzi mi o ten zmieniony obiad. Bez ziemniaków i wogóle tylko z dwoma obiadami.
piegowata piratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 17:58   #1623
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:

Śniadanie:

- płatki owsiane na wodzie (4 łyżki) + siemię lniane (2 łyżeczki) + serek wiejski light
do tego sok wyciskany z 1 grejfruta + zielona herbata Ładnie, ale siemie lniane wyrzuć z tego posiłku bo to tłuszcze + węglowodany

9:00- godzina na siłowni cardio (30 min bieżni, 15 min stepper, 15 min walker)

2 śniadanie:
- mizerja (ok 4 liście sałaty lodowej + pół ogórka + 3 rzodkiewki + 200gr jogurtu naturalnego bez cukru) + czerwona herbata jogurt naturalny zastąp lepiej serkiem homogenizowanym naturalnym, lub dodaj do niego twarogu. Możesz tu wrzucić kromkę razowca.

obiad :
- pół paczki brązowego ryżu + 150 g piersi z kurczaka w ziołach gotowanej na parze + 200 gr warzyw gotowanych (brokuły + kalafior) + czerwona herbata
bardzo ładnie
podwieczorek:
- 3 kromki pieczywa wasa 100% pełnoziarnistego + jajko na twardo + ogórek ta wasa mi się kurcze nie podoba. Zastąp ją kromką pełnoziarnistego chleba. Miałaś w ciągu dnia mało NNKT. Może jakaś sałatka z kurczakiem i orzechami, lub jajecznica na oliwie z oliwek?

kolacja:
- 3 kromki pieczywa wasa + serek wiejski light + 2 plasterki szynki z indyka + ogórek konserwowy + wieeeelki kubas czerwonej herbaty ładnie.
Ogólnie jak na pierwszy raz to ładnie, tylko zamiast tej wasy możesz spokojnie zwykłe pieczywko. Pamiętaj też o NNKT, same tabletki nie wystarczą, a przy ich braku nie trudno o problemy hormonalne.

Cytat:
Iśn: 6 łyżek musli wieloowocowego na mleku 3.2 %,
jabłko. ok, chociaż mało białka, ale miałaś ed więc rozumiem.

IIśn: oponka z lukrem. może do tego jakiś owoc, lub serek wiejski/homogenizowany?

o: głęboki talerz fasolki po bretońsku (ok. 24 łyżek)
kromka razowca. w porządku.

p: spory kawałek drożdżówki z kruszonką,
4 wiśnie. czemu tylko 4 ? może jakieś mleczko do popicia, lub serek/jogurt ?

k: 1/4 duuużego rogala z wiejskim 6% i szczypiorkiem /lub/ tost; dwie kromki razowca, 2 plasterki sera żółtego rogala mogłaby być 1/2, jeśli tosty to zjedz takie dwa lub chociaż 1,5..
Jak na U to trochę za mało kcal wychodzi chyba ? Trochę mało białka, ale rozumiem, nie samym nim człowiek żyje. Dodaj jakieś NNKT do swojej diety!

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 18:08   #1624
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hypnotic Eyes Pokaż wiadomość
Ogólnie jak na pierwszy raz to ładnie, tylko zamiast tej wasy możesz spokojnie zwykłe pieczywko. Pamiętaj też o NNKT, same tabletki nie wystarczą, a przy ich braku nie trudno o problemy hormonalne.

Jak na U to trochę za mało kcal wychodzi chyba ? Trochę mało białka, ale rozumiem, nie samym nim człowiek żyje. Dodaj jakieś NNKT do swojej diety!
dorzucę sałatkę jakąś z oliwą. orzechów i słonecznika nie mogę, bo jestem uczulona. ja ogólnie nie lubię mięsa, zmuszam się to tego gotowanego cyca. tuńczyk mi się przejadł więc póki co nie ma opcji, żebym go jadła. jogurt naturalny b.lubię..cięzko mi będzie zrezygnować :-( sprawdziłam, że ma 5,1gr białka / 100gr jogurtu. serek w. 2 x więcej..hm.
a teraz co 2 dni jem gotowanego cyca a co 2 dni smażonego na oliwie.

węglowodany dopiero wprowadzam znów do jadłospisu, byłam na diecie białkowej. nie chcę od razu z chlebem startować. myślę, że w przyszłym tygodniu zamienię wasę na chleb albo bułkę żytnią

dziękuję uprzejmie za rady na coś jeszcze powinnam zwrócić uwagę?

.supergirls just fly.

Edytowane przez bossy
Czas edycji: 2008-05-24 o 18:08 Powód: dopisek
bossy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 18:18   #1625
magdalenka7766
BAN stały

prosze o ocene mojego jadlospisu i o ewentualne zmiany, chce sie odchudzic

sniad: 4 lyzki platkow fitnes z mlekiem
obiad: mieso w panierce z serem, bialy ryz, marchewka
kolacja: truskawki
magdalenka7766 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 18:29   #1626
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Bossy zapomniałam spytać, twoja dieta to Redukcja, prawda? Bo oceniałam jak R.

Cytat:
sniad: 4 lyzki platkow fitnes z mlekiem na R płatki fitness odpadają, mleko nie wiem ile procent, mało białka, brak warzyw/owoców
obiad: mieso w panierce z serem, bialy ryz, marchewka jakie mięso? Panierka na R odpada, ser żółty także, to samo z białym ryżem.
kolacja: truskawki kolacja na R powinna być białkowa, za mało, to w ogóle nie jest posiłek.
To jakaś prowokacja? Za mało kalorii, to jest głodówka! Za mało posiłków, za mało białka. Brak NNKT. Jednym słowem - porażka .

Photoblog
Stary 2008-05-24, 18:31   #1627
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
Bossy zapomniałam spytać, twoja dieta to Redukcja, prawda? Bo oceniałam jak R.
tak,tak redukcyjna. napisałam we wstępie

.supergirls just fly.
Stary 2008-05-24, 18:47   #1628
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Moja dzisiejsza R:

9.00 śniadanie: marchewka; owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, cynamon, 3 łychy wiejskiego light, 2 łychy homo naturalnego.
Pół godzinki po śniadaniu- mocna mielona kawa z odrobiną mleka.

12.00 II śniadanie: 2 naleśniki z mąki pełnoziarnistej, 200g. wiejskiego light, pomidor, 4 rzodkiewki.

15.00 obiad: 2 filety rybne gotowane na parze, cała główka brokuł (mam fazę na borkuły) ugotowana na parze.

18.00 podwieczorek: jajecznica z 2 białek i 1 żółtka, 2 łyżki słonecznika podprażone na teflonie, spory kawał świeżego ogórka pokrojony w plastry i zalany 3 łyżkami homo naturalnego.

przede mną:

21.00 kolacja: 100g. tuńczyka, pomidor.

Chyba nie jest źle?

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 18:51   #1629
dygotka8
Zakorzenienie

a oto mój dzisiejszy jadłospis:
chciałbym byc na R,ale staram się chociaż na U

śniadanie:
3 kanapki chleba razowego ze słonecznikiem,posmarowany serkiem freskiem(oba produkty z biedronki), na to szynka domowa i pomidor posypany pieprzem

kawa z mlekiem 2% bez cukru

jabłko,banan(wiem,że nie dozwolony jest na R)
herbata

obiad:
kotlet drobiowy w panierce,ziemniaki gotowane(ze 3 łyżki,surówka ze świeżych warzyw
herbata
miseczka lodów,ze 200ml

19.00
1/3 serka wiejskiego(z biedronki za 1.59 ) z jabłkami na gorąco z cynamonem

trochę byłam dziś zabiegana...no i zjadłam to i jeszcze bym coś zjadła bo czuję,że głodna jestem...ale nie mam pomysłu co zjeść.może trochę pestek dyni i słonecznika??
będę wdzięczna za ocenkę
dziękuję ślicznie

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 18:52   #1630
magdalenka7766
BAN stały

to jak poprawic moja diete? jakas propozucje prosze mi podajcie..
Stary 2008-05-24, 19:05   #1631
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Cytat:
O nnkt zapomniałam dziś i wogóle nie miałam ochoty na nie
trochę mało ? gdybyś zobaczyła jaki ten "spory" kawałek był naprawdę spory, to łuhuu ^^
ale dziękuję za ocenę, co do "miałaś ed" to .. niestety, ale nadal mam.

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-24, 19:08   #1632
MartaS1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
1/3 serka wiejskiego(z biedronki za 1.59 ) z jabłkami na gorąco z cynamonem
Też jem ten serek wiejski
Smakuje tak samo jak ten z piątnicy który kosztuje ponad 2 zł... Zresztą ten z biedronki jest chyba tej samej firmy produkowany

Kurcze zrobiłam sobie niedawno ""dietetyczne" ciasteczka owsiane;p" i zjadłam z 10..Ale smaaaczne wyszły
MartaS1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 19:10   #1633
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
Moja dzisiejsza R:

9.00 śniadanie: marchewka; owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, jabłko, cynamon, 3 łychy wiejskiego light, 2 łychy homo naturalnego.
Pół godzinki po śniadaniu- mocna mielona kawa z odrobiną mleka.

12.00 II śniadanie: 2 naleśniki z mąki pełnoziarnistej, 200g. wiejskiego light, pomidor, 4 rzodkiewki.

15.00 obiad: 2 filety rybne gotowane na parze, cała główka brokuł (mam fazę na borkuły) ugotowana na parze.

18.00 podwieczorek: jajecznica z 2 białek i 1 żółtka, 2 łyżki słonecznika podprażone na teflonie, spory kawał świeżego ogórka pokrojony w plastry i zalany 3 łyżkami homo naturalnego.

przede mną:

21.00 kolacja: 100g. tuńczyka, pomidor.

Chyba nie jest źle?
Ładnie, wszystko co potrzeba jest, ale mam wrażenie, że twoje jadłospisy są trochę... monotonne. Wiem, że na R ciężko o urozmaicenie, ale spróbuj kiedyś na śńiadanie czegoś innego niż owsianka

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość

śniadanie:
3 kanapki chleba razowego ze słonecznikiem,posmarowany serkiem freskiem(oba produkty z biedronki), na to szynka domowa i pomidor posypany pieprzem
serek fresek ma trochę za dużo tłuszczu na R, spróbuj jakiegoś innego, np. homo.

herbata jeśli to jest drugie śniadanie to kiepsko (za mało białka)

obiad:
kotlet drobiowy w panierce,ziemniaki gotowane(ze 3 łyżki,surówka ze świeżych warzyw
herbata
miseczka lodów,ze 200ml kotlet drobiowy na R niezbyt, miseczka lodów także

19.00
1/3 serka wiejskiego(z biedronki za 1.59 ) z jabłkami na gorąco z cynamonem serek wiejski mógłby być cały. owoce na R do 16.

trochę byłam dziś zabiegana...no i zjadłam to i jeszcze bym coś zjadła bo czuję,że głodna jestem...ale nie mam pomysłu co zjeść.może trochę pestek dyni i słonecznika?? teraz to najlepiej gdybyś zjadła coś białkowego.
będę wdzięczna za ocenkę
dziękuję ślicznie
Cytat:
Napisane przez magdalenka7766 Pokaż wiadomość
to jak poprawic moja diete? jakas propozucje prosze mi podajcie..
Hmmm. Poczytaj wątki podwieszone.
Przedewszystkim jedz 5-6 posiłków w odstępach 2,5-3 godziny. Nie łącz tłuszczów z węglowodanami. W każdym posiłku jedz białko i warzywa. Spożywaj więcej NNKT. Nie schodź poniżej 1200 kcal.

Photoblog
Stary 2008-05-24, 19:16   #1634
magdalenka7766
BAN stały

tak czytam te diety i wy strasznie duzo jecie moim zdaniem, wiem ze moze to zdrowe, a moj jadlospis nie jest calkiem w porzadku, ale jak pownien wygladac dobry jadlospis na R? jakie produkty mozna jesc na sniadanie, obiad i kolacje? chodzi gdzie ma byc blonnik itp
Stary 2008-05-24, 19:23   #1635
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Ładnie, wszystko co potrzeba jest, ale mam wrażenie, że twoje jadłospisy są trochę... monotonne. Wiem, że na R ciężko o urozmaicenie, ale spróbuj kiedyś na śńiadanie czegoś innego niż owsianka
Dziękuję za ocenę
Co do monotonności to ja jej nie odczuwam. Nawet ostatnio często coś zmieniam, dodaję. A owsiankę uwielbiam i choć czasem sama sobię mówię, że może zjem rano coś innego, to i tak ostatecznie wybieram owsiankę

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 19:24   #1636
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8

śniadanie:
serek fresek ma trochę za dużo tłuszczu na R, spróbuj jakiegoś innego, np. homo.

herbata jeśli to jest drugie śniadanie to kiepsko (za mało białka)

obiad:
herbata
miseczka lodów,ze 200ml kotlet drobiowy na R niezbyt, miseczka lodów także

19.00
1/3 serka wiejskiego(z biedronki za 1.59 ) z jabłkami na gorąco z cynamonem serek wiejski mógłby być cały. owoce na R do 16.

trochę byłam dziś zabiegana...no i zjadłam to i jeszcze bym coś zjadła bo czuję,że głodna jestem...ale nie mam pomysłu co zjeść.może trochę pestek dyni i słonecznika?? teraz to najlepiej gdybyś zjadła coś białkowego.
będę wdzięczna za ocenkę
dziękuję ślicznie

l.

co do freska to on ma 7,8% tłuszczu to fakt,trochę dużo
co do 2śniadania to byłam poza domem bez możliwości zjedzenia czegoś innego

o 19 zjadłam ten serek i jabłka a to było niecałe 1.5 godz i nie dam rady nic zmieścić już

chyba jednak zamiast na R to pozostanę na mniejszych porcjach U...chyba łatwiej jako tako jest przestrzeganie U
dziękuję jeszcze raz,zaraz zabieram się za a6w,żeby dzień nie był cały zmarnowany

dziękuję ślicznie!!

Stary 2008-05-24, 19:29   #1637
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaS1992 Pokaż wiadomość
Też jem ten serek wiejski
Smakuje tak samo jak ten z piątnicy który kosztuje ponad 2 zł... Zresztą ten z biedronki jest chyba tej samej firmy produkowany

Kurcze zrobiłam sobie niedawno ""dietetyczne" ciasteczka owsiane;p" i zjadłam z 10..Ale smaaaczne wyszły

nio,on tez jest przez piatnicę produkowany
i lepszy niż np carrefourowski

Stary 2008-05-24, 19:33   #1638
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdalenka7766 Pokaż wiadomość
tak czytam te diety i wy strasznie duzo jecie moim zdaniem, wiem ze moze to zdrowe, a moj jadlospis nie jest calkiem w porzadku, ale jak pownien wygladac dobry jadlospis na R? jakie produkty mozna jesc na sniadanie, obiad i kolacje? chodzi gdzie ma byc blonnik itp
Wkleję ci tu przykładowe jadłospiy na R, poszczególnych Wizażanek:

Asilos Magdaleny:
Cytat:
9.00 śniadanie: marchewka; owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, 3 kopiaste łyżki serka wiejskiego light, 2 duże łychy homo naturalnego, jabłko, cynamon. Pół godzinki po śniadaniu mocna mielona kawa z odrobiną mleka.

12.00 II śniadanie: gruba kromka chleba pełnoziarnistego, ok. 200g. wiejskiego light,miseczka kiełków z fasoli, łodyga selera.

15.00 obiad: pół torebki brązowego ryżu, 3 kiełbaki sojowe, duuuużo brokuł ugotowanych na parze.

18.00 podwieczorek: sałatka: pekińska, pomidor, dużo szynki wegetariańskiej pokrojonej w kostkę, łyżka oliwy, 1,5 łyżki słonecznika podprażonego na rozgrzanym teflonie.

przede mną:

20.00 godzinka marszu interwałowego

21.00 homo naturlany lub tuńczyk + warzywko (prawdopodobnie świeży ogórek)
Cytat:
9.00 śniadanie: marchewka; owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 1,5 łyżki otrębów pszennych, garstka bran flaksów, jabłko, cynamon, 2 kopiaste łyżki serka wiejskiego light, 3 łyżki homo naturalnego. Pół godzinki po śniadaniu mocna mielona kawa z odrobiną mleka.

12.00 II śniadanie: jajecznica z 2 białek i jednego żółtka, ok. 80g. homo naturalnego, garść pestek dyni, pomidor, 8 rzodkiewek.

15.00 obiad: 2 filety rybne przyprawione odrobiną soli i bazyli- ugotowane na parze, gruba kromka chleba pełnoziarnistego, 2 pomidory, marchewka- obiad trochę w biegu, więc nie miałam czasu na ugotowanie ryżu.

18.00 podwieczorek: kromka chleba pełnoziarnistego, ok. 180g. wiejskiego light, miseczka brokuł ugotowanych na parze, łodyżka selera.
Dojdzie za chwilę mocna kawa, bo szuram nosem po podłodze

przede mną:

20.00 ponad godzinka ćwiczeń w domu

po 21.00 kolacja: tuńczyk albo homo naturalny + warzywko.
Maggie_90

Cytat:
1. owsianka- 2 owsianych, 1 jęczmiennych, 1 otrąb, 1 śliwa suszona, pół dużego jabłka, activia naturalna 100g, twaróg chudy 50g

2. homo nat. 150g, 4 laskowe, 5 nerkowców, duża marchewka

3. duuuza grahamka grubo posmarowana twarogiem, plaster szynki z indyka, sałata, kilka pasków papryki

4. 3/4 kubka makaronu pełne ziarno spaghetti, 2,5 chochli rosołu razem z gotowanym selerem i pietruszką, gotowana nóżka z kurczaka, odrobina ketchupu, 3 rzodkiewki

5. 1/2 puszki tuńczyka, ugotowane jajko na twardo, sałata, mały pomidor, 1/2 papryki, odrobina ketchupu

Jak jeszcze potem zgłodnieję, to ewentualnie kilka łyżek chudego twarogu pół godziny przed snem
Cytat:
1. owsianka- 2 łyzki owsianych, 1 zytnich, 1 otrąb, 75g jogurtu nat,łyzka wieśniaka, 50g homo, 50ml mleka 0,5%, duża mandarynka, 1/4 jabłka, kawa z mlekiem

2. grahamka duża z twarogiem, kiełkami lucerny, szynką, sałatą lodową, ogórkiem

3. 150g homo nat, 4 orzechy nerkowca, 4 laskowe, marchewka

4. 5 łyżek kaszy pęczak, 100 piersi z kurczaka gotowanej na parze, 5-6 takich malutkich kawałków kurczaka smażonych na oliwie , kopka fasolki szparagowej- uprzedzam, mnie nie przeszkadza w chudnięciu , 5 plasterków marchewki gotowanej- musiałam, mama mnie zmusiła, specjalnie dla mnie ugotowała, nie wiedziała, że na R to nie bardzo

5. 90g twarogu chudego, 3 rzodkiewki, liść pekińskiej, duża garść kiełków lucerny
(:Iza :
Cytat:
Śniadanie ( już było )
coś w formie jajecznicy na teflonie z
2 jajek i
125 g chudego twarogu
sałatka z czerwonej kapusty, cebuli, jabłka i oliwy z oliwek
szklanka soku warzywnego

II śniadanie
wieśniak 200 g z wtartym jabłkiem i cynamonem

Obiad
mięsko gotowane z rosołku
jakaś sałatka
trochę barszczu grzybowego

Podwieczorek :
125 g chud. twarogu
z rzodkiewką i szczypiorkiem
łyżeczka słonecznika
szklanka soku warzywnego

Kolacja :
tuńczyk w/s/w
ogórek konserwowy
To tylko przykłady. Komponować możesz sama

Photoblog
Stary 2008-05-24, 19:35   #1639
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bossy Pokaż wiadomość

dziękuję uprzejmie za rady na coś jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
Nie rezygnuj z siemienia lnianego do owsianki, bo 2 łyżeczki to tylko 10g a taka ilość tłuszczy niczym Ci nie grozi w połączeniu nawet z węglowodanami. Jeżeli chcesz jeszcze dodać z NNKT to wykombinuj coś z siemieniem na kolację, bo siemię to prawdziwe cudeńko.
I jogurt naturalny jest zdrowszy niż serek homo, mimo, że ma mniej białka. Po prostu nie jest tak bardzo przetworzony.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 19:42   #1640
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm. Poczytaj wątki podwieszone.
Przedewszystkim jedz 5-6 posiłków w odstępach 2,5-3 godziny. Nie łącz tłuszczów z węglowodanami. W każdym posiłku jedz białko i warzywa. Spożywaj więcej NNKT. Nie schodź poniżej 1200 kcal.
Rady ok, ale czemu napisałaś Dygotce, że kotlet drobiowy nie pasuje na redukcję???
Przecież drób to najchudsze z możliwych mięs i świetne źródło pełnowartościowego białka. Można jedynie z panierki zrezygnować.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 19:55   #1641
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Rady ok, ale czemu napisałaś Dygotce, że kotlet drobiowy nie pasuje na redukcję???
Przecież drób to najchudsze z możliwych mięs i świetne źródło pełnowartościowego białka. Można jedynie z panierki zrezygnować.
z tym drobiowym, to skrót myślowy . Miałam na myśli panierkę, jeśli kotlet byłby grilowany lub gotowany to jak najbardziej. Natomiast co do serka homo i jogurtu naturalnego to bym polemizowała.

Photoblog
Stary 2008-05-24, 19:56   #1642
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Nie rezygnuj z siemienia lnianego do owsianki, bo 2 łyżeczki to tylko 10g a taka ilość tłuszczy niczym Ci nie grozi w połączeniu nawet z węglowodanami. Jeżeli chcesz jeszcze dodać z NNKT to wykombinuj coś z siemieniem na kolację, bo siemię to prawdziwe cudeńko.
I jogurt naturalny jest zdrowszy niż serek homo, mimo, że ma mniej białka. Po prostu nie jest tak bardzo przetworzony.
aha, poza tym ja źle znoszę serek homo. dlatego nie chciałabym go w mojej diecie.
dziękuję za rady

.supergirls just fly.
Stary 2008-05-24, 20:07   #1643
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Przytycie:

Śn. owsianka(garść owsianych, garść żytnich, 0,5szklanki mleka sojowego) garść musli, garść musli z jaśkami, homo naturalny, 100g truskawek, 12czereśni, łychą otrębów owsianych

2śn. grahamka posmarowana twarożkiem i pasztetem sojowym, ogórek kiszony, wafel ryżowy posmarowany linessa wiśniową, jabłko

Ob. tortilla siesta z pizzy hut (pszenna tortilla z grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym)

P1: 4 big gałki lodów: amaretto, marakuja,budyń z truskawką, whisky

P2: belriso jabłkowe, 3 wafle ryżowe z cynamonem

K:2 kromki chleba razowego, łyżeczka masła orzechowego, wafel ryżowy, ogórek kiszony, 100g warzyw na patelnie, homo naturalny, łyżka pasztetu sojowego, 20g orzeszków w papryce i 10g orzeszków w miodzie

dzisiaj cały dzień chodzenie i jeżdżenie w aucie
razem:2550
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 20:17   #1644
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
Przytycie:

Śn. owsianka(garść owsianych, garść żytnich, 0,5szklanki mleka sojowego) garść musli, garść musli z jaśkami, homo naturalny, 100g truskawek, 12czereśni, łychą otrębów owsianych ładnie, ale zdecydowanie za mało mleczka.

2śn. grahamka posmarowana twarożkiem i pasztetem sojowym, ogórek kiszony, wafel ryżowy posmarowany linessa wiśniową, jabłko trochę mało, mógłby dojść jakiś jogurcik

Ob. tortilla siesta z pizzy hut (pszenna tortilla z grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym) i co z tego, że pszenna ? Przecież raz na jakiś czas nie umrzesz od takiej mąki I gdzie deserek? Trochę tu mało.

P1: 4 big gałki lodów: amaretto, marakuja,budyń z truskawką, whisky podoba mi się

P2: belriso jabłkowe, 3 wafle ryżowe z cynamonem jabłuszko, banan, ciasteczko?

K:2 kromki chleba razowego, łyżeczka masła orzechowego, wafel ryżowy, ogórek kiszony, 100g warzyw na patelnie, homo naturalny, łyżka pasztetu sojowego, 20g orzeszków w papryce i 10g orzeszków w miodzie w porząsiu, ale 10g orzeszków w miodzie to tyle co nic, 20 g wygląda lepiej

dzisiaj cały dzień chodzeniei jeżdżenie w aucie jak chodzenie to powinno być więcej kcal
razem:2550

Photoblog
Stary 2008-05-24, 21:17   #1645
juliaaa161190
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bejbi19 Pokaż wiadomość
A widzisz ja przestrzegam diety opartej o moją grupe krwi i nie jem nabiału i zboza i chudne. Jak juz napisalam wczesniej kazdy moze sprobowac, ja tylko podrzucam pomysly dla dziewczyn ktore jedza duzo bialka (chodzi mi o białko w nabiale) wedle rad innych wizazanek a nie chudna. Moją diete omawialam z panią dietetyk wiec na pewno nie jest szkodliwa.

Nie mówię, że jest szkodliwa aczkolwiek zwracam tylko uwagę, że każdy organizm jest inny (nie tylko pod względem grupy krwi!) i każdy wie najlepiej co mu służy, a co mniej. Jak dla mnie to po prostu należy nauczyć się obserwować swój organizm i od czasu zmieniać coś w swojej diecie, a za którymś razem trafi się na to co jest dla naszego organizmu najlepsze. A to po czym czujemy się nie najlepiej według mnie należy odstawić.

^^Mój sąsiad z działki stosuje dietę warzywa-owoce-mleko i czuje się świetnie mimo swojego wieku Dzisiaj jak bawiłam się z córeczką kuzyna a on tam coś sobie w ogródku skrobał to opowiadał o tej swojej diecie i doradził mi jakąś książkę nawet, tylko jaki to był tytuł? hmmm On uważa, że na tej jego diecie 102 lata są pewne ;P
to taka moja mała dygresja ;P

A co do mojego R to dzisiaj wyszło mi chyba P, ale tak to już bywa ;P do godziny 17 było całkiem dobrze, a później: talarki, orzeszki dużoo, chyba ze 4 kromki białego chleba z grilla (jeny jak ja dawno nie jadłam zwykłego chleba), kiełbaska - ohyda, ale założyłam się z wujkiem, że ją zjem (malutka była to mi się udało), szklanka pepsi (słodkie to jak nie wiem! a kiedyś mogłam to pić ciągle bleee). Nie mam nawet wyrzutów, że to wszystko jadłam ;P tłuszcz+węgle itp. uważam, że czasami trzeba poszaleć chociaż nie smakowało mi to aż tak bardzo - jadłam to z innego powodu - żeby pokazać komuś iż jem! ... i mi się udało ;P
Od jutra wracam na R

^Nothing suprises me any more.
juliaaa161190 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-24, 21:48   #1646
monochrome
Rozeznanie

Moje P. Motto: "zaraz coś urodzę"

Śniadanie:
Trzy połówki grahamki - jedna z serkiem Almette, ogórkiem i pomidorem, dwie z serkiem wiejskim, takoż ogórkiem i pomidorem
Jogurt naturalny z wkrojonym jabłkiem i Granolą

II śniadanie:
Halawa z bananem, rodzynkami z przepisu, który kiedyś tu był

III śniadanie:
Serniczek z Miechowa

Obiad:
Zupa-krem brokułowa
Kawałek pieczeni wieprzowej
Cztery ziemniaki z masłem
Mnóstwo sałaty z potartą marchewką i oliwą z oliwek

Deser:
Lody orzechowe z dodatkowymi orzechami

Podwieczorek:
Grahamka z masłem i schabem oraz konfiturą borówkową
Mandarynka

Przegryzka w teatrze ;p :
Princessa kokosowa

Kolacja:
Dwie kromki chleba zapieczone z sosem pomidorowym, mozzarellą i anchois
Czerwone wino ;p
Stary 2008-05-24, 22:03   #1647
MartaS1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
III śniadanie:
Serniczek z Miechowa
Często ten serniczek pojawia się w waszych jadłospisach... Co to takiego?
MartaS1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 06:44   #1648
gaia
Zadomowienie

Cytat:
ja go jeszce nie jadłam...
Ale z tego co mi wiadomo to jest serek homo o smaku serniczka :P.

Będę odchudzoną inżynierką
68,5 68 67 66 65 64 63 62 61 60

Edytowane przez gaia
Czas edycji: 2008-05-25 o 10:29
gaia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 06:45   #1649
gaia
Zadomowienie

Cytat:
niechcący 2 raz to samo :P

Będę odchudzoną inżynierką
68,5 68 67 66 65 64 63 62 61 60

Edytowane przez gaia
Czas edycji: 2008-05-25 o 10:28
gaia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 07:40   #1650
Annie1441
Wtajemniczenie

'Wy strasznie dużo jecie'- uwielbiam to! Szkoda, że przeważnie mówią to osoby, które głodują, szybko chudną, równie szybko tyją 2x więcej, rzucają odchudzanie 'bo się nie da' i wciąż narzekają na figurę i swą niedolę ^^
Gdyby tak wszyscy, którzy się odchudzają najpierw dowiedzieli się co nie co na temat fizjologii i anatomii człowieka, diet, a nie 'diet'... ech. Wybaczcie za off topa

Śn. Miseczka cornflakesów na mleku, pół grejphruta, parę truskawek, śliwek suszonych, mała kwadratowa kromka razowca, z margaryną, zieleniną i twarogiem;

2śn. Albo wpadnie jakiś lód, albo twaróg z makrelą, orzechami i zieleniną

Ob. Gołąbki (pół na pół mielone z kaszą) z ziemniakami i koperkiem (gołąbki ze dwa)

Pod. Kawałek jakiegoś ciasta co mama upiecze ;>

Kol. Hmmm.... Jakieś propozycje?

Potem wyjdę na rower dla relaksu Na godzinkę lub dwie
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości