Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-23, 10:10   #1621
izucha88
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Hej dziewczyny,
dwa dni temu przesadziłam swoje bliźniaczki i mam takie pytanie czy po przesadzeniu powinnam podlać czy poczekać dwa tygodnie (tak było napisane na opakowaniu z podłożem)?
A tak dodatkowo kupiłam sobie mgiełkę z Agzecol, jak będą pozytywne efekty to dam znać
izucha88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 11:22   #1622
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liwias Pokaż wiadomość
Ja mam mgiełkę z Zielonego Domu, ale spryskuję głównie korzenie.
Nie widzę rewelacyjnych efektów, ale przynajmniej nie zaszkodziło .

Dodatkowe nawilżanie zawsze się przydaje.
Moja jest z innej firmy, ale kurka, nie pamiętam z jakiej
Sprawdzę, jak wrócę do domu....

Mam nadzieję, że nie zaszkodzi moim storczykom

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Napisane przez izucha88 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
dwa dni temu przesadziłam swoje bliźniaczki i mam takie pytanie czy po przesadzeniu powinnam podlać czy poczekać dwa tygodnie (tak było napisane na opakowaniu z podłożem)?
A tak dodatkowo kupiłam sobie mgiełkę z Agzecol, jak będą pozytywne efekty to dam znać
O właśnie...moja mgiełka to też Agrecol!!
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 14:47   #1623
jaga_2001
Zakorzenienie

Dziewczyny, pomozcie. Nie bylo mnie w domu przez dwa tygodnie i dom pod opieke zostawilam dziadkom. Mowilam im, zeby do moich kwiatow wogole sie nie dotykali, ale oni i tak zrobili po wojemu. Moje storczyki poprzestawiali na parapet przy oknie poludniowym. Skutek taki, ze jeden z nich mi sie strasznie sparzyl i to ten, ktory wypuszczal nowe pedy i mial kwitnac. Nowe pedy szlag trafil. Musze prace zaczac nad nim od poczatku. Liscie natomiat sa w porzadku. Plus w tym, ze przez ten czas, co mnie nie bylo to puscil korzen powietrzny, takze mysle, ze da sie go jakos uratowac.

Za to dwa pozostale po brzegi staly w wodzie!

Jestem wsciekla na maksa, bo specjalnie wsystkie porozstawialam, by nie staly bezposrednio przy oknie tylko by staly w polcieniu. I pamietam jak powtarzalam parokrotnie by wogole do tego pokoju, gdzie stoja storczyki wogole nie wchodzic.

Jestem zalamana.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 16:40   #1624
norka27
Zakorzenienie

Jaga nie martw sie, przelane tez da sie uratowac - porob dziurek w doniczce, wyjmij z oslonek i niech schna. Chyba kazda z nas kupila kiedys zalanego i to nie wiadomo przez jak dlugi okres i jakos doszly do siebie - na polepszenie samopoczucia - moje 2 nowe miniaturki jak przynioslam do doma po wyjeciu z oslonek i odcisnieciu - bo wsadzone sa w sphangum - daly razem pol szklanki wody Poparzony tez sie uratuje, spokojna glowa wiosna jest to i nowe liscie pusci, szkoda tylko tych pedow, moze sie szarpnie na nowe
Wracajac do moich bidakow - wirus mozajki sie ujawnil u 2 - widac sie zarazily od tego co wyrzucilam kilka miesiecy temu, liscie maja czarny wzorek, zrobie oprysk i dam szanse bo 1 z nich zaczyna kwitnac. miniaaturka dostala pomarszczone liscie ktore dziwnie zciemnialy No i moj bialy olbrzym mial takie jakby gnilne brazowe plamy na kwiatostanie ale u niego jakos sie to nie rozwija za to ciapaty sie zarazil i mu doslownie gnija kwiaty - zrobie jutro fotke moze ktoras z was ma z tym doswiadczenie. Jutro zrobie oprysk na zgnilizne brunatna i przeciwgrzybiczny moze pomoze. Po powrocie z polandii zaopatrzona we wszystkie trucizny swiata na kazdy robal i chorobsko
Dobre jeedno ze to przesuszenie - nikt nie podlewal przez 2 tygodnie - zabilo robale nic nie biega ani fruwa
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 18:52   #1625
sunshain
Wtajemniczenie

dziś na urodziny dostałam m.in takie cudo.

i dołączam do Waszego storczykowego grona

pytanko - czy może on stać na oknie w bezpośrednim słońcu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02603.jpg (29,8 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02604.jpg (28,1 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02607.jpg (20,5 KB, 21 załadowań)
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:29   #1626
liwias
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość

Najlepsze życzenia urodzinowe - prezent świetny, musisz zrobić zdjęcie jak rozkwitną te wszystkie rozgałęzienia pędu! To dopiero będzie widok!
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:58   #1627
heurek
Wtajemniczenie

Cytat:

A ja ,,nóweczka" w tym dziale parę postów wcześniej też pytałam o to I dziewuchy mówią, że na oknie tak, ale w słońcu niet!
Ale mądra jestem
Urodzinowe najlepsiejsze!

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 20:53   #1628
sunshain
Wtajemniczenie

okno jest zachodnie ale jest tam dużo słońca (jednym słowem plaża) czyli odpada

a czy w pokoju blisko okna od wschodu może stać? przy drzwiach balkonowych podwójnych ok 1 metra od nich z boku, światło dochodzi ale bezpośredniego słońca tam nie ma (tzn. nie pada na storczyka) - PROSZĘ O ODPOWIEDŹ

P.S.
Dzięki za życzenia

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

znalazłam dość ciekawa stronkę
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa.html

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

cyt:"Storczyki mają różne wymagania jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na światło.

Jego ilość uzależniona jest od konkretnego rodzaju. Ale też barwa i wygląd liści są wskazówką dotyczącą wyboru miejsca uprawy tych roślin: ciemnozielone świadczą o niewielkim zapotrzebowaniu a szarozielone o konieczności zapewnienia im dobrego oświetlenia. Można też dostosować ilość koniecznego światła obserwując następujące objawy: za dużo światła - liście stają się żółtawe (nadmiar produkcji chlorofilu). Zbyt mało - liście ciemnozielone. Wzrost rośliny zahamowany bądź zminimalizowany.

Wtedy, gdy porcja światła będzie właściwa, liście będą koloru średnozielonego, o błyszczącej powierzchni a roślina będzie regularnie kwitła. Oczywiście przy zachowaniu innych koniecznych parametrów. Przy dzisiejszych możliwościach technicznych nasze storczyki można też traktować specjalistycznymi źródłami światła, przedłużając im długość dnia bądź intensywność naturalnego promieniowania świetlnego"

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-04-23 o 20:59
Stary 2009-04-24, 08:26   #1629
Karo1983
Raczkowanie

A propos mycia i nawilżania liści jakiś czas temu wyczytałam, że dobrze służy przemywanie/przecieranie liści roztworem piwa i wody w propocjach pół na pół. Strasznie się bałam ale zaryzykowałam jakieś 2 miesiące temu i muszę się przyznac że zdziałało cuda moim storczysiom. Liście są nawilżone i wyczyszczone a od kiedy zaczełam je przemywyac 3/4 z moich falusiów powypuszczało nowe listki chociaż nie wiem czy to miało aż taki wpływ.
Stary 2009-04-24, 12:48   #1630
cypressangel
Zakorzenienie

A ja Wam pokażę w jakiej fajnej [wg mnie] doniczce kupiłam storczyka z B.: http://www.interco.nl/en/component/c...eltagaten.html

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 12:58   #1631
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
A ja Wam pokażę w jakiej fajnej [wg mnie] doniczce kupiłam storczyka z B.: http://www.interco.nl/en/component/c...eltagaten.html

ja mam w takiej ale własnie dziś chce kupic kolorowa ośłonkę na doniczkę
Stary 2009-04-24, 13:07   #1632
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam w takiej ale własnie dziś chce kupic kolorowa ośłonkę na doniczkę
No ja też mam pierwszego storczyka w doniczce z dziurkami [zresztą chyba wszystkie storczyki są w takich sprzedawane], ale ta ma trochę inaczej to urządzone
Ostatnio kupiłam plastikowe osłonki na doniczki w cenie 3.5 zł Są w kolorze fuksjowym i świetnie wyglądają na parapecie

Stary 2009-04-24, 13:13   #1633
sunshain
Wtajemniczenie

powtarzam prosbę:

opcja 1: a czy w pokoju blisko okna od wschodu może stać?
opcja 2: przy drzwiach balkonowych podwójnych ok 1 metra od nich z boku, światło dochodzi ale bezpośredniego słońca tam nie ma (tzn. nie pada na storczyka) - PROSZĘ O ODPOWIEDŹ

fotki osłonki wkleje później jak kupie (jak zdąże dzis po pracy)
Stary 2009-04-24, 16:51   #1634
Tequillla
Zadomowienie

no i wzięło mnie
Odkąd reanimuję maminego storczyka bez korzeni, ciągle myślę, mówię i czytam o tych kwiatkach. To chyba choroba... ?? Ale to Wasze forum strasznie wciąga!

Byłam przed chwilą w castoramie, storczyki po 17.90... wyniosłam 4 i teraz mam taki wyraz twarzy:
Ciekawa jestem jaki będzie wyraz twarzy TZta gdy wróci z pracy i zobaczy naszych nowych współlokatorów...

Tylko się martwię o jednego, bo wiozłam je w nagrzanym samochodzie i temu łaciatemu pewnie z gorąca płatki ciut przywiędły, widać na zdjęciu ... Postawiłam go w półcieniu, dojdzie do siebie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7517.jpg (157,1 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7519.jpg (152,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7513.jpg (133,1 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7515.jpg (171,0 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7526.jpg (151,9 KB, 16 załadowań)
Stary 2009-04-24, 18:06   #1635
ewelinka2026
Raczkowanie

A teraz ja się troszkę pochwale swoimi maleństwami..... ale niestety nie było mnie troszkę w domu i 2 mi poparzyło słoneczko ale damy rade ale następne 4 puszczają nowe pączusie na starych przekwitłych łodygach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0097.jpg (38,6 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0111.jpg (36,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0118.jpg (55,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0113.jpg (43,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0103.jpg (45,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Rotation of Zdjęcie0116.jpg (57,3 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Rotation of Zdjęcie0115.jpg (45,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0100.jpg (40,9 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Rotation of Zdjęcie0114_1.jpg (48,7 KB, 14 załadowań)
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-24, 18:40   #1636
la primavera
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
no i wzięło mnie
Odkąd reanimuję maminego storczyka bez korzeni, ciągle myślę, mówię i czytam o tych kwiatkach. To chyba choroba... ?? Ale to Wasze forum strasznie wciąga!

Byłam przed chwilą w castoramie, storczyki po 17.90... wyniosłam 4 i teraz mam taki wyraz twarzy:
Ciekawa jestem jaki będzie wyraz twarzy TZta gdy wróci z pracy i zobaczy naszych nowych współlokatorów...

Tylko się martwię o jednego, bo wiozłam je w nagrzanym samochodzie i temu łaciatemu pewnie z gorąca płatki ciut przywiędły, widać na zdjęciu ... Postawiłam go w półcieniu, dojdzie do siebie?
Kurcze, 17.90, może to i dobrze, że chwilowo mnie nie ma w pzn, bo pewnie już bym jechała do castoramy
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 18:48   #1637
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
powtarzam prosbę:

opcja 1: a czy w pokoju blisko okna od wschodu może stać?
opcja 2: przy drzwiach balkonowych podwójnych ok 1 metra od nich z boku, światło dochodzi ale bezpośredniego słońca tam nie ma (tzn. nie pada na storczyka) - PROSZĘ O ODPOWIEDŹ

fotki osłonki wkleje później jak kupie (jak zdąże dzis po pracy)
storczyk nie może po prostu stać bezpośrednio w słońcu jeżeli na tym wschodnim oknie nie ma długo słońca to może stać. to samo z drzwiami balkonowymi
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 19:37   #1638
norka27
Zakorzenienie

Tequilla alez twoj ciapaty slodki Wlasnie na takiego poluje, w polandii mi sie nie udalo a w Norwegii jakies nie popularne sa wiec pozostaje pozazdroscic i zyczyc by rosl jak najlepiej. No to teraz ja niech sie pochwale moimi nowymi miniaturkami plus rozkwitlym na dniac jednym z blizniakow Ma tylko 2 kwiatki ale za to kazdy inny i w jak cudnych kolorach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM4428 (Large).jpg (109,8 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4432 (Large).jpg (124,4 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4433 (Large).jpg (113,0 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4434 (Large).jpg (98,0 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4430 (Large).jpg (135,2 KB, 51 załadowań)
Stary 2009-04-24, 19:41   #1639
norka27
Zakorzenienie

Ok to ja jeszcze raz - w tamtym poscie nie zmiescilo mi sie fotek Wracam do moich zachorowanych - dziwna zgnilizna kwiatow i czernienie lisci. 2 maja taka zgnilizne a 2 nastepnym tak czernieja liscie, macie pojecie co to jest bo ja juz przeszperalam caly net chyba i zabieram sie za oprysk na grzyby i zgnilizny ale tak na 100% nie wiem co to.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg HPIM4435 (Large).jpg (64,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg HPIM4436 (Large).jpg (107,8 KB, 37 załadowań)
Stary 2009-04-24, 19:41   #1640
la primavera
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Tequilla alez twoj ciapaty slodki Wlasnie na takiego poluje, w polandii mi sie nie udalo a w Norwegii jakies nie popularne sa wiec pozostaje pozazdroscic i zyczyc by rosl jak najlepiej. No to teraz ja niech sie pochwale moimi nowymi miniaturkami plus rozkwitlym na dniac jednym z blizniakow Ma tylko 2 kwiatki ale za to kazdy inny i w jak cudnych kolorach
storczyki piękne, ale widok z okna - cuudny
taki norweski krajobraz, ależ się rozmarzyłam, wakacje się przypominają. Ty takie krajobrazy, a ja wstrętne poznańskie bloki
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 20:56   #1641
norka27
Zakorzenienie

Mnie juz sie troche przejadlo z tym krajobrazem a szczegolnie z pogoda Maza mi sie te bloki i ten tlok miejski Dlatego tez rekompensuje sobie storczusiami tak dla polepszenia samopoczucia A wpolandii tak fajnie bylo ahh... zawsze ciezko wracac. Moje okupuje kompa i sie dorwac do niego nie mozna Ci faceci... dobrze ze dal sie przelamac na te 2 nowe, z miniaturkami jakos przeszlo ale kiedy zobaczylam mojego wymarzonego ciapatka na ulicy w Kopenhadze to sie nie zlamal i wmowil mi ze miejsca nie ma Sie zastanawiam czy ten rozmiar go przekonal? I tak juz ciasno na maksa...
Stary 2009-04-24, 21:42   #1642
Tequillla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
O tak, ciapatka po prostu nie dało się zostawić na półce.. był tylko jeden taki, więc go wzięłam mimo że ma tylko 3 kwiatki na badylku. Na szczęście są też pączki
A Twoje miniaturki śliczne, a ten z dwoma kwiatuszkami ma super kolorek taki cukierkowy
Stary 2009-04-25, 06:55   #1643
kliwia
Zakorzenienie

Ale piękności wklejacie jami!! pięknie

Ja wklejam obiecanego keiki
Dziś jest troszkę większy, ale jeszcze korzonków nie ma. CHoć widzę już miejsca w których będzie je miał. Takie grudki mu się robią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg keiki.jpg (29,7 KB, 56 załadowań)
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 07:51   #1644
sunshain
Wtajemniczenie

osłonka na moje maleństwo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02608.jpg (22,0 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02609.jpg (28,4 KB, 34 załadowań)
Stary 2009-04-25, 08:09   #1645
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
osłonka na moje maleństwo
Mamy takie same osłonki

Stary 2009-04-25, 09:17   #1646
Fruzja
Raczkowanie

Witam, jestem szczęsliwą(jak anrazie) posiadaczką orchdeiki Phalaenopsis oststnio zauważyłam że na końcówkach korzeni pojewiły sie brązowe barwy, mam nadzieję że nie oznacza to że mój kwiatek gnije ?
powiedz cie mi jak o nią dbać, jak podlewać, jakie podłoże najlepsze(mam korę), co z nią zrobic po przekwicie prucz tego że obcina się na 3 tzw kolankiem jak je rozmnażać chciała bym powiększyć swoją chodowlę ! )
Czekam z niciepliwością !

POMOCY kwiatek ma ogromne znaczenie bo to prezent i moja miłość ! zakochałam się w uroku orchidejki !
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P4250029.jpg (146,8 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4250030.jpg (152,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4250031.jpg (158,7 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4250032.jpg (150,8 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P4250033.jpg (153,3 KB, 36 załadowań)
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 11:52   #1647
Tequillla
Zadomowienie

Fruzja, myślę że wystarczy trochę poczytać to forum- ja tak zrobiłam i już mniej więcej wiem co i jak Dziewczyny zawarły tu naprawdę sporo wiedzy na temat storczyków, a lektura tego wątku od początku to sama przyjemność, nie tylko ze względu na zdjęcia
Stary 2009-04-25, 12:08   #1648
Karolina06071985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fruzja Pokaż wiadomość
Witam, jestem szczęsliwą(jak anrazie) posiadaczką orchdeiki Phalaenopsis oststnio zauważyłam że na końcówkach korzeni pojewiły sie brązowe barwy, mam nadzieję że nie oznacza to że mój kwiatek gnije ?
powiedz cie mi jak o nią dbać, jak podlewać, jakie podłoże najlepsze(mam korę), co z nią zrobic po przekwicie prucz tego że obcina się na 3 tzw kolankiem jak je rozmnażać chciała bym powiększyć swoją chodowlę ! )
Czekam z niciepliwością !

POMOCY kwiatek ma ogromne znaczenie bo to prezent i moja miłość ! zakochałam się w uroku orchidejki !
No witam Cię serdecznie Na moje oko to te niektóre korzonki te brunatno-brązowe zaczynają gnić i przydałoby się je wyciąć, napewno twojemu storczykowi to nie za szkodzi bo ma mnóstwo zdrowych zieloniutkich korzonków.Podlej go, bo tak łatwiej będzie ci go wyjąć z doniczki a potem powycinaj to co brązowe i gnijące, ranki zasyp cynamonem(dla odkażenia) a potm włóż w podłoże z powrotem jesli to stare podłoże jeszcze jest w porządku(tzn nie rozpada się i nie jest przegnite) to możesz go użyć ale jeśli jest już rozkładające się to lepiej wsadz go w nowe podłoże( nie wiem jak długo jest storczyk u Ciebie, jesli 1 rok lub dluzej to lepiej zmien podloze na nowe.
Te korzenie na wierzchu doniczki tez sa takie brazowawe, ja tez tak milam a to przez to ze sie na nich odklada kamien i jakies inne paskudstwa zawarte w wodzie, takze nie podlewaj go kranowka, tylko odstana woda.Mam nadzieje ze nie namieszalam zabardzo.Zycze powodzenia.
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 14:07   #1649
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, dostałam wczoraj od mamy nowego storczyka ale... straszliwie go przelali w sklepie i pogniły mu korzonki
Wyjęłam go, wymyłam doniczkę i poobcinałam zgnite korzonki...niewiele ich zostało
I teraz mam pytanie - chcę, żeby kora przeschła...czy mogę go na jakiś czas posadzić w samym keramzycie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź...

Mam nadzieję, że go z tego wyciągnę
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 17:06   #1650
Fruzja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolina06071985 Pokaż wiadomość
No witam Cię serdecznie Na moje oko to te niektóre korzonki te brunatno-brązowe zaczynają gnić i przydałoby się je wyciąć, napewno twojemu storczykowi to nie za szkodzi bo ma mnóstwo zdrowych zieloniutkich korzonków.Podlej go, bo tak łatwiej będzie ci go wyjąć z doniczki a potem powycinaj to co brązowe i gnijące, ranki zasyp cynamonem(dla odkażenia) a potm włóż w podłoże z powrotem jesli to stare podłoże jeszcze jest w porządku(tzn nie rozpada się i nie jest przegnite) to możesz go użyć ale jeśli jest już rozkładające się to lepiej wsadz go w nowe podłoże( nie wiem jak długo jest storczyk u Ciebie, jesli 1 rok lub dluzej to lepiej zmien podloze na nowe.
Te korzenie na wierzchu doniczki tez sa takie brazowawe, ja tez tak milam a to przez to ze sie na nich odklada kamien i jakies inne paskudstwa zawarte w wodzie, takze nie podlewaj go kranowka, tylko odstana woda.Mam nadzieje ze nie namieszalam zabardzo.Zycze powodzenia.

Dziekuję bardzo, zaraz się tym zajmę ale mam nadzieję że nic sie jej nie stanie... będę bardzo ostrożna myslisz że te podłoże jakie mam teraz jest odpowiednie czy może zmienic je na inne sporo o nich czytałam i jest ogromny wybór. Powiesz mi jak je rozmnażać ? bo jak wcześniej powiedziałam chciała bym powiększyć chodowle tych zjawiskowych kwiatków ! bedę bardzo wdzięczna i pozdrawiam
Fruzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości