|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1621 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Hej dziewczyny,
dwa dni temu przesadziłam swoje bliźniaczki i mam takie pytanie czy po przesadzeniu powinnam podlać czy poczekać dwa tygodnie (tak było napisane na opakowaniu z podłożem)? A tak dodatkowo kupiłam sobie mgiełkę z Agzecol, jak będą pozytywne efekty to dam znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1622 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sprawdzę, jak wrócę do domu.... Mam nadzieję, że nie zaszkodzi moim storczykom ![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1623 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pomozcie.
![]() ![]() ![]() ![]() Za to dwa pozostale po brzegi staly w wodzie! ![]() Jestem wsciekla na maksa, bo specjalnie wsystkie porozstawialam, by nie staly bezposrednio przy oknie tylko by staly w polcieniu. I pamietam jak powtarzalam parokrotnie by wogole do tego pokoju, gdzie stoja storczyki wogole nie wchodzic. Jestem zalamana. ![]()
#1624 |
Zakorzenienie
|
Jaga nie martw sie, przelane tez da sie uratowac - porob dziurek w doniczce, wyjmij z oslonek i niech schna. Chyba kazda z nas kupila kiedys zalanego i to nie wiadomo przez jak dlugi okres i jakos doszly do siebie - na polepszenie samopoczucia - moje 2 nowe miniaturki jak przynioslam do doma po wyjeciu z oslonek i odcisnieciu - bo wsadzone sa w sphangum - daly razem pol szklanki wody
![]() ![]() Wracajac do moich bidakow - wirus mozajki sie ujawnil u 2 - widac sie zarazily od tego co wyrzucilam kilka miesiecy temu, liscie maja czarny wzorek, zrobie oprysk i dam szanse bo 1 z nich zaczyna kwitnac. miniaaturka dostala pomarszczone liscie ktore dziwnie zciemnialy ![]() ![]() ![]() Dobre jeedno ze to przesuszenie - nikt nie podlewal przez 2 tygodnie - zabilo robale ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1625 |
Wtajemniczenie
|
dziś na urodziny dostałam m.in takie cudo.
i dołączam do Waszego storczykowego grona ![]() pytanko - czy może on stać na oknie w bezpośrednim słońcu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1626 |
Raczkowanie
|
Najlepsze życzenia urodzinowe - prezent świetny, musisz zrobić zdjęcie jak rozkwitną te wszystkie rozgałęzienia pędu! To dopiero będzie widok!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1627 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja ,,nóweczka" w tym dziale parę postów wcześniej też pytałam o to ![]() Ale mądra jestem ![]() Urodzinowe najlepsiejsze! ![]()
![]() |
#1628 |
Wtajemniczenie
|
okno jest zachodnie ale jest tam dużo słońca (jednym słowem plaża) czyli odpada
a czy w pokoju blisko okna od wschodu może stać? przy drzwiach balkonowych podwójnych ok 1 metra od nich z boku, światło dochodzi ale bezpośredniego słońca tam nie ma (tzn. nie pada na storczyka) - PROSZĘ O ODPOWIEDŹ ![]() P.S. Dzięki za życzenia ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- znalazłam dość ciekawa stronkę http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa.html ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- cyt:"Storczyki mają różne wymagania jeżeli chodzi o zapotrzebowanie na światło. Jego ilość uzależniona jest od konkretnego rodzaju. Ale też barwa i wygląd liści są wskazówką dotyczącą wyboru miejsca uprawy tych roślin: ciemnozielone świadczą o niewielkim zapotrzebowaniu a szarozielone o konieczności zapewnienia im dobrego oświetlenia. Można też dostosować ilość koniecznego światła obserwując następujące objawy: za dużo światła - liście stają się żółtawe (nadmiar produkcji chlorofilu). Zbyt mało - liście ciemnozielone. Wzrost rośliny zahamowany bądź zminimalizowany. Wtedy, gdy porcja światła będzie właściwa, liście będą koloru średnozielonego, o błyszczącej powierzchni a roślina będzie regularnie kwitła. Oczywiście przy zachowaniu innych koniecznych parametrów. Przy dzisiejszych możliwościach technicznych nasze storczyki można też traktować specjalistycznymi źródłami światła, przedłużając im długość dnia bądź intensywność naturalnego promieniowania świetlnego" Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-04-23 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#1629 |
Raczkowanie
|
A propos mycia i nawilżania liści jakiś czas temu wyczytałam, że dobrze służy przemywanie/przecieranie liści roztworem piwa i wody w propocjach pół na pół. Strasznie się bałam ale zaryzykowałam jakieś 2 miesiące temu i muszę się przyznac że zdziałało cuda moim storczysiom. Liście są nawilżone i wyczyszczone a od kiedy zaczełam je przemywyac 3/4 z moich falusiów powypuszczało nowe listki chociaż nie wiem czy to miało aż taki wpływ.
#1630 |
Zakorzenienie
|
A ja Wam pokażę w jakiej fajnej [wg mnie] doniczce kupiłam storczyka z B.: http://www.interco.nl/en/component/c...eltagaten.html
![]()
#1631 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam w takiej ale własnie dziś chce kupic kolorowa ośłonkę na doniczkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio kupiłam plastikowe osłonki na doniczki w cenie 3.5 zł ![]() ![]()
![]() |
#1633 |
Wtajemniczenie
|
powtarzam prosbę:
opcja 1: a czy w pokoju blisko okna od wschodu może stać? opcja 2: przy drzwiach balkonowych podwójnych ok 1 metra od nich z boku, światło dochodzi ale bezpośredniego słońca tam nie ma (tzn. nie pada na storczyka) - PROSZĘ O ODPOWIEDŹ ![]() fotki osłonki wkleje później jak kupie (jak zdąże dzis po pracy) |
![]() ![]() |
![]() |
#1634 |
Zadomowienie
|
no i wzięło mnie
![]() Odkąd reanimuję maminego storczyka bez korzeni, ciągle myślę, mówię i czytam o tych kwiatkach. To chyba choroba... ?? Ale to Wasze forum strasznie wciąga! Byłam przed chwilą w castoramie, storczyki po 17.90... wyniosłam 4 i teraz mam taki wyraz twarzy: ![]() Ciekawa jestem jaki będzie wyraz twarzy TZta gdy wróci z pracy i zobaczy naszych nowych współlokatorów... Tylko się martwię o jednego, bo wiozłam je w nagrzanym samochodzie i temu łaciatemu pewnie z gorąca płatki ciut przywiędły, widać na zdjęciu ... Postawiłam go w półcieniu, dojdzie do siebie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1635 |
Raczkowanie
|
A teraz ja się troszkę pochwale swoimi maleństwami..... ale niestety nie było mnie troszkę w domu i 2 mi poparzyło słoneczko ale damy rade ale następne 4 puszczają nowe pączusie na starych przekwitłych łodygach
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1636 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1637 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1638 |
Zakorzenienie
|
Tequilla alez twoj ciapaty slodki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1639 |
Zakorzenienie
|
Ok to ja jeszcze raz - w tamtym poscie nie zmiescilo mi sie fotek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1640 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() taki norweski krajobraz, ależ się rozmarzyłam, wakacje się przypominają. Ty takie krajobrazy, a ja wstrętne poznańskie bloki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1641 |
Zakorzenienie
|
Mnie juz sie troche przejadlo z tym krajobrazem a szczegolnie z pogoda
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1642 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A Twoje miniaturki śliczne, a ten z dwoma kwiatuszkami ma super kolorek taki cukierkowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1643 |
Zakorzenienie
|
Ale piękności wklejacie jami!!
![]() Ja wklejam obiecanego keiki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziś jest troszkę większy, ale jeszcze korzonków nie ma. CHoć widzę już miejsca w których będzie je miał. Takie grudki mu się robią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1644 |
Wtajemniczenie
|
osłonka na moje maleństwo
|
![]() ![]() |
![]() |
#1645 |
Zakorzenienie
|
#1646 |
Raczkowanie
|
Witam, jestem szczęsliwą(jak anrazie) posiadaczką orchdeiki Phalaenopsis oststnio zauważyłam że na końcówkach korzeni pojewiły sie brązowe barwy, mam nadzieję że nie oznacza to że mój kwiatek gnije ?
![]() powiedz cie mi jak o nią dbać, jak podlewać, jakie podłoże najlepsze(mam korę), co z nią zrobic po przekwicie prucz tego że obcina się na 3 tzw kolankiem ![]() ![]() Czekam z niciepliwością ! POMOCY kwiatek ma ogromne znaczenie bo to prezent i moja miłość ! zakochałam się w uroku orchidejki ! |
![]() ![]() |
![]() |
#1647 |
Zadomowienie
|
Fruzja, myślę że wystarczy trochę poczytać to forum- ja tak zrobiłam i już mniej więcej wiem co i jak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1648 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Te korzenie na wierzchu doniczki tez sa takie brazowawe, ja tez tak milam a to przez to ze sie na nich odklada kamien i jakies inne paskudstwa zawarte w wodzie, takze nie podlewaj go kranowka, tylko odstana woda.Mam nadzieje ze nie namieszalam zabardzo.Zycze powodzenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1649 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dostałam wczoraj od mamy nowego storczyka
![]() ![]() Wyjęłam go, wymyłam doniczkę i poobcinałam zgnite korzonki...niewiele ich zostało ![]() I teraz mam pytanie - chcę, żeby kora przeschła...czy mogę go na jakiś czas posadzić w samym keramzycie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź... Mam nadzieję, że go z tego wyciągnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1650 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziekuję bardzo, zaraz się tym zajmę ale mam nadzieję że nic sie jej nie stanie... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.