![]() |
#1621 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: dretwienie rak
Cytat:
W drugim artykule jest dość jano opisane i wytłumaczone na czym to polega , ale Ty nie wiesz czy masz tężyczkę... Jeśli masz napady z dusznościami oddychaj do torebki foliowej . Leczenie zależy od przyczyn, czyli wyrównania tego co "nie działa" oraz na suplementacji preparatami magnezu i wapna i higienicznym trybie życia ![]()
![]() |
![]() |
#1622 |
Przyczajenie
|
z tego co przeczytałam od Neskja 951 za co dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie do końca to jest bardziej skoplikowane ... Poczytaj na spokojnie powoli drugi tekst, przyczyn jest wiele , wiele z nich niepoznanych, Poobserwuj co się z Tobą dzieje przed napadem, zrób badania, jeśli masz dużo kasy idź na wizytę do dr Toruńskiej ona zaleci Ci badania a potem możesz na spokojnie zrbić je na NFZ ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1624 |
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo, zrobie najpierw badania, zobacze co powie neurolog i mam nadzieje, że nie bedzie następnych "ataków"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
koniec stycznia to i tak nieżle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1626 |
Przyczajenie
|
myślałam że tylko państwowo czeka się na badanie, podzwonie jeszcze poszukam, może coś znajdę, cały czas nie wiem co mi jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1627 |
Raczkowanie
|
a czy takie dretwienia w udach badz zaburzenia czucia moga byc spowodowane jakimis zmianami w kosci ogonowej badz krzyzowej? czasami mnie pobolewa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1628 |
Raczkowanie
|
wydaje mi się ze raczej od kręgoslupa bym moze jakis ucisk na nerw lub cos w tym stylu.. najlepiej skonsultowac to z lekarzem i porobic badania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1629 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim, czytam wasze posty regularnie, od 4 lat mam silne ataki tężyczki jestem po wszystkich miżliwych badaniach i wiem tylko tyle że mam zabużenia wchłaniania wapna, wit D, magnezu i potasu natomiast niewiem dlaczego sie tak dzieje . Natomiast mam 3 córki i wczoraj byłam z nimi na badaniach w CZD I okazało sie że wszystkie 3 moje córki maja dodatni obiaw HWOSTKA jestem załamana lekaż powiedziała żę to choroba rodzinna dzierdziczna i ze ja choruje od urodzenia tylko nikt nie zleca takich specjalistycznych badań bez powodu niewiem co mam dalej robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
leczyc sie i tyle. dzieci masz zdiagnozowane to lepiej teraz niz miałyby być nieświadome ,przeciez to nie rak ,z tym da sie żyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1631 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie koniec swiata na tym... jak tylko jestes sprawna i mozesz chodzic to dasz rade jesli chcesz poczytaj o mnie https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=miastenia to moja choroba jakos sobie radze do psychologa nie chodze a lykam 11 tabletek dziennie i tak juz do konca zycia ![]() ![]() Edytowane przez crystallines Czas edycji: 2009-12-01 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1632 |
Przyczajenie
|
zazdroszczę ci tego pozytywnego myślenia ale i wspułczuje choroby ja jestem dlatego taka zdołowanaponiewasz jak narazie żaden lekarz nic specjalnego nie wymyślił i wszyscy mówia że to napady lęku i nerwica w dupę nie ch sie pocałujato co ?? moje dzieci tez maja nerwicę?? mam tego dość mnie też bardzo bolą mięśnie mam niedowłady potykam sie wiem co to miastenia i nawet ostatnio myślałam że może ja też ją mam ale u mnie nie ma tak szykiego postępowania sama niewiem popadam w paranoie a ta bezradność moia i lekarzy mnie dobija nikt nic niewie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1633 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
moze zrob ten test na miastnie badanie emg albo rezonans srodpiersia tylko idź do prywatnego neurologa ktory zna sie na rzeczy bou mnie za nim rozpoznali to badalo mnie chyba z 50 neurologow i kazdy rzekomo przekonany ze to nerwica.. stanym lekowo histeryczne itp. a z miastenia bywa RÓŻNIE kazdy indywidualnie to przechodzi u mnie w ciagu roku prawie mnie usmiercila ta choroba ale znam osoby ktore 10 lat chodzily Z bolami miesni!! i nie mialy glebszych postepowan w tej chorobie, wcale nie jest regułą ze objawy szybko sie rozwijaja moze ty tez to masz? nie chce cie straszyc ale jestem uczulona jak widze ze kogos lecza na nerwice itp a to nic nie pomaga.. tak w ogole jak wyglada Twoje samopoczucie? co się dzieje? opowiesz dokładniej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1634 |
Przyczajenie
|
jestem bardzo zmęczona ciągle chce mi sie spać terz mam podwujne widzenie albo niewyrażne bola mnie mieśnie nug zwłaszcza łud i mięśnie ramion sztywnieja mi palce u rąk i stup jestem roskojażona nie mogę zebrac myśli a pozatym czasami nogi mam jak z waty czuje sie jak bym chodziła na gombkachmięśnie ramion są wiecznie zmeczone kilka razy wypadły mi żeczy z rąk kilka razy się podknełam a jak przychodzi lato albo sie przemęcze to robi mi się słabotak bardzo że musze sie położyć bo bym zemdlała albo dostaję ataku tężyczkino i jestem wiecznie zła poddenerwowana miałam prubętężyczkową ktura wyszła wybitnie dodatnia i tym sie kieruje ale obecnie sama już nie wiem co o tym myśleć jeszcze te moje dzieci tez maja chwostka i juz wogule jestem załamana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1635 |
Zakorzenienie
|
Wpisze na wszelki wypadek przypadek mojej znajomej, moze komus pomoże.
Głównym symptomem jej dolegliwości, było między innymi dretwienie kończyn, na poczatku palców, potem rąk, nóg. Lekarze róznych specjlizacji szukali przyczyn pogarszającego sie stanu zdrowia, wynaleziono wady kregosłupa, problemy neurologiczne, złe przyswajanie pierwiastków, miała kroplówki z wpniem, potasem itp. , podawano antybiotyki i środki przeciwzapalne, co dawało na krótko poprawę, ale w pewnym momencie doszło już do paraliżu jednej strony ciała. W końcu któryś z lekarzy, zalecił test na BORELIOZĘ i to sie okazało strzałem w 10tkę. Znajoma nie kojarzy, zeby kiedykolwiek znalazła na sobie kleszcza, czy jakies podejrzany slad po ugryzieniu. A jednak gdzies i kiedys kleszcz i to zarazony ją ukąsił. Lekarze mówili, ze to mogło być nawet kilka, kilkanascie lat temu a borelioza po wstępnym zaleczeniu się, trwała w uśpieniu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1636 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
o kurcze to typowo mi sie kojarzy z miastenia;/ mi powiedizala lekarka ze w nerwicy NIGDY NIE WYSTEPUJE PODWOJNE WIDZENIE ANI MOWA NOSOWA wiecc idź do neurologa i opisz swoje objawy ale nie sugeruj miastenii tylko poczekaj co sam stwierdzi skad jestes? ja polecam pania dr neurolog dla doroslych z krk bardzo dobra lekarka z powolania pomaga i wie co robi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1637 |
Przyczajenie
|
no tak ale początki mojej choroby zaczeły sie 4 lata temu i to były typowe ataki tężyczki w badaniach miałam niedobur witD i wapna miałam rozwapnienia kości potem doszły niedobory magnezu i potasu więć zaczełam brać intensywnie wszystkie suplemęty i dziś ponoć wszystkie parametry mam w normie tylko wydalanie eapna z moczęm jest za małe biorę leki a i tak nadal mam dziwne zwidya te bule i niedowłady zaczeły sie pół roku temu ale oni wszyscy kieruja sie tężyczka wczoraj zauważyłam na zewnętrznej stronie nadgarstka 2 guzy zaczynam sie naprawde martwić poniewaz rok temu te nadgarstki strasznie mnie bolały ale w rętgenie nic nie wyszło alekarz wszadził mi lewy ndgarstek w gips bo nie wiedział co sie dzieje a teguzy są właśnie na lewym nadgarstku
---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- a jestem z Warszawy dodam tylko że na początku wszyscy myśleli że to SM ale miałam robiony rezonans i nic nie wyszło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1638 |
Raczkowanie
|
moze te kostki to zapalenie stawow? kurcze juz sama nie wiem comyslec.. badanie na miastenie Ci nie zaskodzi a zawsze lepiej pewnosc miec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1639 |
Przyczajenie
|
no właśnie ja juz tez sama nie wiem bo zaduzo tych obiawów dzis odebrałam wyniki badań i tak wapno i magnes mam w dolnej granicy normy mam niski chormon tarczycy i wysoki cholesterol no i jutro idę do swojej lekarz zobacze co mi powie a do neurologa ide za tydzień więc napomkne mu o badaniach na miastenie zobacze co powie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wiecej optymizmu i wiary w siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1641 |
Przyczajenie
|
Witam Panie! Tak się składa że chyba jestem jedynym osobnikiem męskim który ma tężyczke
![]() ![]() gownem od roku,ale pierwsze symptomy mialem znacznie wczesniej. U mnie tezyczka jest na 99 % na tle nerwowym a dokladniej hiperwentylacyjnym. Pierwszy epizod mialem po zapaleniu marihuany,po niej dostalem ataku paniki, w wyniku ktorej sie zhiperwentylowalem . Pamiętam że mialem drgawki,dreszcze,bol glowy,dusznosci,uczucie depersonelizacji i ogolnego oslabienia. Potem mialem spokoj przez pewien czas i sporadycznie lapaly mnie dusznosci,raz wieksze ,raz mniejsze,ale zawsze powtarzalem sobie ze to na tle nerwowym. Tak mniej wiecej po roku siedzialem przy stole i nagle poczulem ze odplywam,ze sie dusze ,ze generalnie zaraz umre,wpadlem w panike ale po jakims czasie przeszlo. Po mniej wiecej tygodniu mialem jeszcze 2 olbrzymie ataki,po ktorych zaczalem sie badac na okraglo.Wszystkie badania mialem w normie,wrecz idealnie. Badanie emg wykazalo +++ tezyczka hiperwentylacyjna.Od ponad roku nie ma dnia zebym sie zle nie czul.Codziennie dretwieje mi twarz i glowa.Koszmar,kompletnie nie wiem co mi moze na to pomoc.Biore magnez ,wapno i aktualnie zastrzyki z wit b1.Zobaczymy,moze cos pomoze.Chodze na psychoterapie i juz wiem ze to sie wiaze z moja psychika,moim typem osobowosci.To co Pani Torunska pisze w swojej pracy wydaje mi sie ze jest prawda.Ze osoby o typie osobowości A sa narazeni na takie przezycia i dolegliwosci. Wlasnie probuje sie zmienic,wiem ze to w wyniku mojej nadmiernej ambicji i dazeniu do perfekcji nabawilem sie tego wszystkiego.Podsumowujac tezyczka jest tylko skutkiem.W moim przypadku skutkiem nerwicy lekowej i atakow paniki.Do tej pory nie bralem zadnych uspokajaczy ale momentami juz nie wytrzymuje i mysle ze czas sobie zapodac troche luzu w formie antydepresantow.Chociaz one tylko zaglusza objawy ale nie usuna ich.CO smieszne,lekarz stwierdzil u mnie astme,tylko ze nie alergiczna. WIec wiem ze tezyczka/nerwica powoduje takie dolegliwosci.Dochodzi do skurczu krtani lub oskrzeli i typowa astma jest zafałszowana. Niesamowite co ludzki umysl potrafi wywolac ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1642 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hyhy wiatmy witamy szanownego Pana ;D no coż rożnie to w życiu bywa .. i kazde z nas nieźle się o tym przekonało. Ja uważam ze większośc chorób człowieka bierze się z tego jaki prowadzi tryb życia ile spi czy dobrze sie odzywia jak zuzywa swoje siły a i także od tego jakie ma nastawienie do życia świata czy cały czas mysli negatywnie obawia sie wszystkiego czy jest usmiechniety i optymistyczny. Niby banalne sprawy ale maja ogromne znaczenie! zauwazyłam sama po sobie z im wiecej sie usmiecham ciesze i jestem spokojan tym lepiej sie czuje, ludzi organizm i psychika to niezła zagadka. 21 wiek mamy a nadal nikt nie potrafi trafnie zdefiniowac organizmu i podswiadomosci czlowieka. najwazniejsze to mysle pozytywnie i dobre mysli do siebie przyciagac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1643 |
Zakorzenienie
|
Witaj leyton
![]() Faqjnie że znalazł się w naszym gronie facet, moim zdaniem jeśli chodzi o tężyczkę masz dużo "przerobione" , podziwiam Twój sposób myślenia. Uwa żam ,że antydepresanty nie są złym rozwiązaniem one wcale nie maskują problemu,raczej dodają siłydo walki z dolegliwościami, nie sprawiają że zmieniasz się jako osoba, nie rozwiązują problemów życiowych, musisz trafić tylko na dobrego lekarza, który nie wciśnie Ci leków starej generacji, mam na myśli "starych uspokajaczy"... Jeśli chcesz popracować nad oddechem polecam bieganie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1644 |
Przyczajenie
|
Neska widze ze jestes tutaj weteranem
![]() ![]() wewnatrz psychicznych. I dopiero po roku uwierzylem w to,ciagle sie oklamujac ze to musi byc cos na tle narzadowym ![]() nigdy nie wykrecilo,zadnych konczyn. U mnie ataki byly typowe jak dla ataku panik. Co do codziennych dolegliwosci to albo oddechowe albo dretwienia glowy. Tylko ze to jest codziennie ![]() ![]() ![]() ![]() Uswiadomil mi to moj psycholog,naprowadzil mnie na to. i gdyby nie tezyczka to dalej bym brnal przez to zycie jak wczesniej,zajezdzajac swoje cialo i psychike. i pewnie gdyby nie tezyczka to bym sie nie zastanawial nad samym soba i bledami ktore popelnialem. Zawsze kierowalem sie liczbami i wynikami,im wiecej tym lepiej. W sumie dalej mam podobne podejscie,tylko mocno zmodyfikowane. Nie wiem jak wy,ale ja nagle przez to wrecz pokochalem psychologie.Naczytalem sie mnostwa ksiazek,duzo sie dowiedzialem i zrozumialem. Poznaje ciagle siebie i to jest fantastyczne.Moja psychoterapia to moje nowe hobby ![]() Tylko ten mur jest z mocniejszych ceglowek,dojrzalszych.Pra wda taka ze kazda z was jest juz inna osoba,dojrzalsza i mocniejsza. Moj psycholog ktoregos dnia powiedzial do mnie: wciaz masz na Imie Adam,wygladasz podobnie,masz to samo wyksztalcenie,tych samych rodzicow,ale jestes juz inna osoba.Troche bolesne ,ale prawdziwe.Trzeba przywyknac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1645 |
Przyczajenie
|
Cześc wszystkimja od 4 lat walcze z tym świństwem i terz duzo się dowiedziałam na ten tema i musze ci powiedziec Adamie że zgadzam sie z toba w 50% że masz racje ale są jeszcze inne przyczyny tego paskudztwa niewiem jakie badania miałes wykonywane ale pruba tężyczkowa nigdy nie wyjdzie dodatnia na tle nerwowym a jeśli tobie wyszła na +++ to musi być przyczyna nażądowa fakt jest taki że i tak nie ma żadnych innych leków jak wapno magnes i środki uspokajajace ale gdzies leżźy przyczyna!! a brak wapna i magnezu niestety wywołuja lęki i to jest tak choroba wywołuje lęki a lęki chorobe i kolo sie zamyka. umnie na poczatku choroby był miski wapń i witD w tej chwili wapń jest w normie ale tylko we krwi a w dalszym ciagu go nie wchłaniam bo w dobowej zbiórce moczu nie wydalam go wcale natomiast w tej chwili doszedł niski poziom magnezu i tez wszyscy prawie wszyscy myśleli że to leki tylko jedyny profesor z bielam Gellert stwierdzil źe to choroba genetyczna zwiazana z receptorem przetważania witD w nerkach i wiesz co ci powiem on mial racje 30 listopada byłam w CZD w Warszawie na badaniach z moimi córkami i się okazało że wszystkie maja dodatni hwostek po tygodniu odebrałam wyniki i szok wszystkie moje córki maja niski poziom witD i wapna a Weronika ma PTH 130 czyli bardzo wysokino i dopiero jak potwierdzila siediagnoza u dzieci to zaczeła sie panika bo jednak miałam rację teraz badania genetyczne neurolodzy endokrynologzy i niewiem co jeszcze psychika mi siadla całkowicie nie ogarniam juz tego a jeżeli chodzi o to co napisała Neska żeby ćwiczyc bieganiem oddexh bo ja sie tez chiperw\entyluje ale tylko w czasie ataku to nie ma szans bo odrazu dostaję ataku od roku jestem na ręcie bo jaki kolwiek wysiłek powoduje u mnie ataki wiec musze się oszczędzać!!więc tak naprawdę każdy organizm jest inny i naczej trzeba sobie radzić z choroba indywidualnie!! powodzenia napisz jakie badania miałes robione!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1646 |
Przyczajenie
|
Ja mialem wynik +++ na probie hiperwentylacyjnej,jezeli chodzi o ischemiczna to mialem +. I ta ischemiczna pokazuje prace narządową. Ja sie bardziej sklaniam do tezyczki psychogennej. Kiedy sie hiperwentylujesz to dochodzi do zasadowicy oddechowej i spada Ci wapno i dochodzi do ataku.Trzeba jeszcze zauwazyc ze wiele osob z tezyczka z problemem tarczycowym albo celiakia lub ze zlym wchlanianiem wit D ma ataki w formie wykrecania ciala. Ja nigdy tego nie mialem.Moje ataki przypominaly ataki paniki.Wiec cos w tym musi byc
![]() narzadow. Co do badan to mialem; Badania krwi i moczu,wapno i magnez,dobowa zbiorka moczu,rezonans glowy,rezonans kregow szyinych,rtg klatki i glowy,rtg tarczycy,komplet badan na tarczyce,probe watrobowa, badanie na celiakie, gazometrie,spirometrie(Wy szlo ze mam astme) tylko ze nie na tle alergicznym,badanie na borelioze,emg i jeszcze pare badan ktorych nie pamietam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1647 |
Przyczajenie
|
No to tak jak ja , a pozim witD miałes badany? bo moje wynili z krwi też były prawidłowe tylko wyszła niska wit D a pozatym wapń zjonizowany bardzo niski i wydalanie wapna z moczem zerowe!! no i warto by było zrobić test na magnez poniewaz z krwi on nie wychodzi ponieważ tylko 1% jest we krwi reszta znajduje się w kościach i w komurkach . No i jeszcze badanie densytometryczne kosci jaka jest ich gestość bo ja miałam -2,6 z kręgosłupa a z biodra -1,7 czyli juz miałam osteopenie a lekarz z CZD powiedziała że choruje od urodzenia tylko dopiero 4 lata temu zaczeła sie obiawiać wczesniej miałam jakieś sygnały ale to zbagatelizowałam !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1648 |
Przyczajenie
|
hej pisałam wczesniej że prawdopodobnie mam tężyczkę, teraz wiem to na pewno zrobiłam próbę i wyszła tężyczka. Tylko że ja badania miałam idealne, wapń zjonizowany, normalny, magnez itd wszystko dobrze, więc nie wiem skąd u mnie tężyczka, bo jak czytam to wy wszyscy mieliście jakiś niedobór... dostałam zoloft może ktoś go bierze i wie jak działa??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1649 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Chciałam zapytać jak robiliście poziom wapnia zjonizowanego i o jaki test na magnez chodzi?Gdzie nie pytam to odpowiadają w laboratoriach, ze nie robią tych badań.Ja mam taki problem, że wszystkie badania mam w normie z krwi,próba tężyczkowa ujemna a lekarze mówią, ze tężyczka, u mnie napewno na tle nerwowym.Zauważyłam, że jak się tylko zdenerwuję,to po kilku godzinach zaczynam źle się czuć,bolą mnie mięśnie,szczególnie łydki,takie dziwne drętwienie skroni,zawroty głowy.Zastanawia mnie jaka jest różnica między nerwicą lękową a tężyczką,bo objawy są bardzo podobne.Mówię oczywiście o formie utajonej bo jawna jest bardzo charakterystyczna.Nasz jedyny mężczyzna na forum ma formę utajonej ,dlatego nie wykręca ciała.Wiem od doktor Toruńskiej, że mężczyzn trudniej się leczy z tężyczki:-( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1650 |
Przyczajenie
|
Olenya nie doluj mnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- a w piatek ide zrobic te badanie na wapno zjonizowane.Jestem z Wrocka i robie wiekszosc badan w dolmedzie.Co do tej zasadowicy to niedawno robilem gazometrie ktora wykazala prawidlowosc zasadowa.. Najdziwniejsze jest to ze mam astme i ponoc astma moze wywolac tezyczke,ale wydaje mi sie ze rowniez tezyczka moze wywolac astme.astma rowniez powstaje w skutek nerwicy .A astme mam niealergiczna,a alergiczna to 95 % astm.Wiec sie pytam skad ta astma..Tyle niejasnosci ze mozna sie załamac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.