Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz.IV - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-13, 15:23   #1621
mysiopez
Zadomowienie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Nie denerwuj się, bądź dobrej myśli - może badanie nic nie wykaże?? A Ty masz ciągle wysokie ciśnienie? Bo ja tylko u lekarza, w domu idealne, a nawet za niskie. Ostatnio tak się zastanawiałam, ile mi pokaże na izbie przyjęć...no i jak ja im wytłumaczę, że to tylko syndrom białego fartucha...
Ty masz syndrom białego fartucha.. a mi dziś pielęgniarka powidziała, że mam bardzo niskie ciśnienie, bo krew jej nie chce do próbówki lecieć.. a dodam, że pobierała zaraz po przyjściu, nawet nie zdążyłam usiąść, więc chyba powinnam mieć wyższe..

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:25   #1622
gabishing
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

uff nadrobiłam... wściekły się z tym, pisaniem może jak ja wreszcie osiądę na urlopie to też popiszę i poczytam was na bieżąco a a nie tak jednym okiem

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam do Was pytanie: jak często i czy w ogóle macie te skurcze przepowiadające - twardnienie brzucha?
czytałam w jakiejś mądrej knidze, że skurcze przepowiadające czyli skurcze braxtona-hicksa mogą pojawić się od 30 tc. ale Ty juz pewno uspokojna przez gina - nie moge sobie przypomniec czy cos pisałam na ten temat

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Tż uwielbia Hochland w plasterkach),
niech tego lepiej nie je kolega pracował kiedyś w firmie co konserwowała maszyny w hochlandzie - co jakiś czas dzwonili, że się znowu rozpuściły łopaty od turbin co mieszały te serki

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
No ja wlasnie z ta antykoncepcja to sie czuje troche taka zagubiona... Bo mi zadna metoda nie odpowiada Tabetki to wedlug mnie za duza chemia...ja moge umierac z bolu glowy czy z bolow menstruacyjnych, ale nie wezme nic przeciwbolowego...wiec tym bardziej nie chce brac codziennie jakiejs hormonalnej tabletki... A co do spirali, to jest niestety wedlugo mnie wczesna aborcja ;/ wiec chyba jednak zostaja mi same prezerwatywy...
WERKO ja brałam kiedyś zastrzyki, bierze się jeden na 3 miesiące nazywał się Depo provera i hamował całkowicie owulację więc i miesiączek się wówczas nie ma ale musisz sobie zrobić badania czy nie ma w twoim przypadku przeciwwskazań do zastosowania tego rodzaju antykoncepcji, poza tym to super wygodne

Cytat:
Napisane przez e_rosa Pokaż wiadomość
A jednak nie wyrzucę tych zdjęć bo coś czuje że będę mieć z nich kiedyś niezły ubaw. A teraz wrzucam fotki brzusia które teraz zrobiłam sama, z tż to chyba fotografa by nie było, moje fotki jakoś lepiej wychodzą.
co Ty wogóle tu wypisujesz!!! śliczny masz brzuszek

Cytat:
Napisane przez Louboutinka Pokaż wiadomość
jednak wydaje mi się ze mam racje bo moja kolezanka chodzila na nfz i dostala info ze nalezą się tylko trzy usg:
pierwsze do 12tyg
drugie to połówkowe
i ostatnie po 30tyg
i tak robią i nic poza tym nawet na prosby i grozby, chyba ze ciąza jest zagrozona to mozna miec darmowych wiecej, ale czasem ciezko bez dodatkowego usg zobaczyc ze ciaza moze byc zagrozona bo moze to przebiegac bez objawow u matki dopóki nie zacznie np krwawic a w tedy to moze byc za pozno..
widocznie możesz się cieszyć ze masz lekarza co robi to "nielegalnie"
generalnie to to jest tak jak pisze LOUBOUTINKA - na NFZ są 3 USG, jak lekarz robi na każdej wizycie to fajnie i pewno nie jest to tak, ze to nielegalne tylko takie badanie zasadniczo nie generuje kosztów dla przychodni - no pomijam prąd i papier na wydruki ale też z tego co piszecie nie za każdym razem dostajecie te wydruki więc jak lekarz ma fantazję poświęcić czas na USG to dobrze ja jak chce zrobić sobie USG dodatkowo to musze płacić bo w mojej przychodni mam właśnie w ramach ciąży 3 USG za darmo

ja mam jutro okulistę w szpitalu gdzie będę rodziła - ciekawe co mi powie może umówię się na oglądanie porodówki i co jest w tym szpitalu wymagane do porodu.

zaczęłam kompletowanie wyprawki dla Ludzika, po świętach kończymy wiesznie półek na nasze graty i kończymy urządzanie kąta dla Małego. Narazie w tzw. "pokoju dziecięcym" stoją pudła z książkami i innymi duperelami
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:26   #1623
make_up_istka
BAN stały

mysiopez u mnie nigdy żył znaleźć nie mogą

mika jakbym miała zmienić to bym zmieniła teraz (zresztą własnie w ciąży to zrobiłam), bo potem nie będziesz miała do tego głowy, a poza tym jak teraz przed porodem zrobimy coś ze sobą, po porodzie nie będziemy czuć się źle, zaniedbane zresztą ja może nie powinnam się wypowiadać bo tak kocham zmiany że TŻ musi mnie pilnować
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:29   #1624
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość
Taaa, olbrzymia. Kobieto, chciałabym być taka zgrabna, mi tak brzuch ostatnio wywaliło, że szok! Wyglądasz na mniej niż 30tc.

Z tego co dziewczyny pisały i obiło mi się o uszy, to jest tak, jak piszesz. Ale ja nie wiem, czy to usg jest faktycznie tak konieczne na każdej wizycie. Połówkowe jest kluczowe (tak mi się wydaje), bo wtedy oceniają anatomię. Jeśli wtedy jest coś nie tak to inna sprawa.

e_rosa
- czyli będziesz rodzić w Krakowie? I nie narzekaj, bo ty drobna i szczupła jesteś, jak urodzisz to śladu nie będzie, a brzuszek masz uroczy.
no właśnie to w 12 tc jest bardzo ważne.... szczególnie jak wyjdzie poważny niedorozwój. W 4 mies. już za późno...

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
_havana_ dobra, możecie mnie ukatrupić. Umyłam szybki w środku tym psikaczem WINDOWS czy jak to tam się nazywa, bo już nie mogłam na nie patrzeć (a konkretnie na tłuste plamy od czoła męża). Całą resztę zostawiam mężowi, bo teściowa teraz ma sezon na odśnieżanie (pracuje jako dozorczyni w kilku miejscach). Obowiązkowo mąż jak przyjdzie to ściągnie mi firanki i zasłony i z samego ranka do prania pójdą. I plus tego wszystkiego: mogę normalnie coś zjeść, bo mdliło mnie jak nie wiem. Nie ma to jak fizyczna praca na poprawę apetytu.

Wyprała się pralka, idę powiesić pranie na suszarkę i kombinuję co by tu zrobić do godziny 14. Bo potem jadę po te wyniki i zdecydowałam, że od razu do lekarza pojadę, bo przyjmuje dzisiaj od 17.

Może poprasuję, albo zostawię to do jutra.

make_up_istka bo to tak jest na koniec ciąży. Nagle wszystko się chce wysprzątać Ma to nawet swoją nazwę w fachowej literaturze. Mamy nagłą potrzebę większej "sterylności" w domu.
kurcze ja nie mam;-) Mam w d... generalnie;-) A okna umyjemy na wiosnę.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:31   #1625
make_up_istka
BAN stały

O rany, gabishing podziwiam że jeszcze pracujesz no i że dopiero będziecie kończyć ten kącik dla malucha... Jakbym miała teraz wszystko robić od początku: składać z TŻem meble, myć wszystko, prać, prasować i układać, to zajęłoby mi to ze 3 razy więcej czasu niż kiedy to faktycznie robiłam. Po 15min stania przy żelazku siada kręgosłup

Ja jakiegoś fizia na punkcie sterylności też nie mam, moje wicie gniazdka objawia się tym, że wkurzam się jak TŻ zostawi coś na wierzchu zamiast odstawić na miejsce, wszystko muszę mieć już poukładane w szafkach i pudełkach i żeby mi się już nic nie plątało nie wiadomo gdzie

P.S. dorobiłam dwie nogi i rękę dla miśka... już mam dość

Edytowane przez make_up_istka
Czas edycji: 2010-12-13 o 15:34
Stary 2010-12-13, 15:33   #1626
muron
Zakorzenienie

Cytat:
No nas też cena zachęciła, bo wychodzi niewiele więcej niż porządna nadstawka z przewijakiem na łóżeczko. Ma 90cm wysokości. Ja mam 160cm w kapeluszu więc mi ciężko wyłoby na tym kąpać małą, ale dla TŻa to chyba nie byłby problem, tylko gdzie byś potem maluszka przebierała jakby wanienka tam stanęła?
takie są tez w ikei jedne za 99 drugie za 299- sliczne, ale drogie jak komoda

Stary 2010-12-13, 15:33   #1627
agape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Ty masz syndrom białego fartucha.. a mi dziś pielęgniarka powidziała, że mam bardzo niskie ciśnienie, bo krew jej nie chce do próbówki lecieć.. a dodam, że pobierała zaraz po przyjściu, nawet nie zdążyłam usiąść, więc chyba powinnam mieć wyższe..
mnie to też się podnosi cisnienie u lekarza tak do 100/80 a mimo to ostatnio jak mi się do żyły wbijała to aż trysnęło i fartuszek pani pobrudziła

dziewczyny brzuszki śliczne musze TŻ namówić na sesje póki jeszcze jako tako wyglądam (tak mi się wydaje) bo jak zostawie sobie na początek lutego to pewno będę wyzywać że opuchnięta jestem i z sesji nici będa

a ja ciągle jestem bardzo aktywna fizycznie - do pracy i z powrotem pieszo a we wtorki na basen a reszta popołudni tez pozajmowana

muron dobrze że nie piątek bo by jeszcze gorzej mogło być

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Edytowane przez agape
Czas edycji: 2010-12-13 o 15:35
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:36   #1628
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
takie są tez w ikei jedne za 99 drugie za 299- sliczne, ale drogie jak komoda
ale te tańsze z Ikei mają pod spodem tylko jedną półkę... Dla mnie to za mało. Ledwo mieszczę wszystko na dwóch A te drugie za drogie jak dla mnie. Potem i tak pewnie będziemy kupować komodę, więc bez sensu dla nas wydawać tyle na przewijak.

Czas edycji: 2010-12-13 o 15:37
Stary 2010-12-13, 15:37   #1629
muron
Zakorzenienie

słone ciasto kruche a do środka, albo rozdrobnione mięso gotowane, podduszone z cebulką, albo duszona kapusta, mogą być grzyby, albo farsz z pieczarek. Jak się nie chce to kawałek pieczonego pasztetu rozdziabać. My też robimy naleśniki na słono z mięsem i cebulą

Stary 2010-12-13, 15:40   #1630
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
O rany, gabishing podziwiam że jeszcze pracujesz no i że dopiero będziecie kończyć ten kącik dla malucha... Jakbym miała teraz wszystko robić od początku: składać z TŻem meble, myć wszystko, prać, prasować i układać, to zajęłoby mi to ze 3 razy więcej czasu niż kiedy to faktycznie robiłam. Po 15min stania przy żelazku siada kręgosłup
jeszcze 1,5 tygodnia

wiesz ja też dostaję szału jak mi wypełza bajzel z kątów więc wolę mieć nawet ten bajzel poutykany w pudełkach właśnie lub koszach bo tak go nie widzieć

będę prasowac na siedząco wcześniej nie maiłam jak tego robić bo mieliśmy 3 m-ce remont który pochłonął wszystkie nasze oszczędności i dopiero co się trochę odkulismy wiec mogę wreszcie z lekką panika wszystko kupować

na szczęscie jest allegro i po sklepach latać nie trzeba a to git dla mnie bo ja dostaję baiłej gorączki jak mam teraz łazić po sklepach - jakiś obłęd przedświąteczny...

MURON wklejałaś kiedyś linki do ładnych kiecek z alle zamówiłam dwie jak przyjdą to zdjęcia wrzucę
Stary 2010-12-13, 15:45   #1631
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie same wizyty wyniosły 9x80zł czyli 720zł... Byłoby ich mniej gdyby nie moje problemy z plamieniem i nerwem bo chodziłabym nie częściej niż co 4 tyg...
Plus badania: jakieś 150zł w sumie (morfologie, mocz, przeciwciała - raz robiłam za darmo -, grupa krwi - za darmo, glukoza) Witaminy na samym początku dostałam od lekarza, a potem kupiłam VitaMiner (ok. 25zł) plus żelazo i magnez ale to niedużo, więc nie jest źle jeśli chodzi o to.
Dwa razy USG 4D, ale tego nie doliczam, bo to w sumie nasz wymysł a nie konieczność

Ja na razie mam dwa komplety pościeli (drugi biały w różyczki ale bez boczków) - oba w spadku. Do dużego łóżeczka też wszystkie dostanę - i pościel i wkłady - więc to mnie ominęło. Baldachimu nie braliśmy nawet pod uwagę, bo u nas i tak specjalnie jasno nie jest więc bez sensu byłoby dodatkowo zasłaniać jakiekolwiek światło małej. Poza tym jak my zapalamy światło w swojej części, to u niej nie świeci, ma osobne lampki.
Ach! I TŻ musi nasmarować kółka od kołyski bo nie chce jeździć

mika super te brązowe ogrodniczki
mnie na szczęście ciąza dużo nie wyszła, bo lekarz ode mnie kasy nie bierze, ale po trzeba i tak podziękować, bo ja chciałam płacić jak każdy. Tylko potem problem. A tak byłoby z 16 wizyt- na początku problemy były po 100 zł zwykła i 130 z USG, zapłaciłam w sumie za 2 genetyczne ok. 550 zł, 2x witaminy, zapomniałam jakie biorę! 2x33 zł, na tardyferon poszło ok 60 zł, na antybiotyk 40 zł, na magnez 13zł, na urinal 30 zł, badania ok 300 zł. Plus paliwo;-) Czyli ok 1000 zł mi wyszło!!!! matko święta. Dobrze, że za wizyty nie płacę.

Stary 2010-12-13, 15:46   #1632
gabishing
Rozeznanie

a jeszcze mnie czeka jeden wydatek - oczywiście staniki kupowałam już sobie w ciąży ale już są za małe wiec muszę kupić sobie jeszcze i dodatkowo do karmienia

zaszaleję chyba i kupię sobie hot milki są boskie

acha pisałyście o rozstępach - ja mam na cyckach od góry malutkie ale mam ... brzuch póki co jakoś daje radę, stosowałam na początku oliwkę hipp, potem vichy a teraz mustelę, chce kupić ta oliwkę palmersa którą tu polecacie albo kosmetyki tomme tub czy jak to się tam pisze któraś stosowała je?? możecie coś o nich napisać??
Stary 2010-12-13, 15:50   #1633
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
jeszcze 1,5 tygodnia

wiesz ja też dostaję szału jak mi wypełza bajzel z kątów więc wolę mieć nawet ten bajzel poutykany w pudełkach właśnie lub koszach bo tak go nie widzieć

będę prasowac na siedząco wcześniej nie maiłam jak tego robić bo mieliśmy 3 m-ce remont który pochłonął wszystkie nasze oszczędności i dopiero co się trochę odkulismy wiec mogę wreszcie z lekką panika wszystko kupować

na szczęscie jest allegro i po sklepach latać nie trzeba a to git dla mnie bo ja dostaję baiłej gorączki jak mam teraz łazić po sklepach - jakiś obłęd przedświąteczny...

MURON wklejałaś kiedyś linki do ładnych kiecek z alle zamówiłam dwie jak przyjdą to zdjęcia wrzucę
mnie ta szaro-czarna przyszła- jak dla mnie super W ogóle mega szybko. A którą drugą?

Ja o zastrzykach anty od ginów słyszałam raczej niepochlebne rzeczy. Że i owszem działa prawie 100 proc. bo to 0,01 pozostaje;-) Ale jest b silny i bardzo rozwala gospodarkę hormonalną. Tabsy jednak bierze się po dawce. Ja mam zawsze przypomnienie w komórze;-) Moja była gin zastrzyk proponowała dla osób, które nie mogą/nie umieją się kontrolować- np. :upośledzone dziewczynki (bo np przy Downie spory popęd występuje)

Stary 2010-12-13, 15:51   #1634
mila24
Raczkowanie

Dziewczyny brzuszki macie przesliczne, ja niestety w najblizszym czasie
nie mam szans na zdjecia, siedze u rodzicow w lodzi smutno mi bez meza
jak nie wiem co

a jak zobaczylam kacik Gabrysi, myslam ze padne cudo

poradzcie jaka wanienke kupic, wlasnie przeczesuje allegro
i nie moge sie zdecydowac
mila24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:53   #1635
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
mnie ta szaro-czarna przyszła- jak dla mnie super W ogóle mega szybko. A którą drugą?
taką: http://allegro.pl/trendy-mama-mala-c...345977741.html
i taka z fioletem: http://allegro.pl/cudo-sukienka-na-k...345977636.html
Stary 2010-12-13, 15:53   #1636
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Nie denerwuj się, bądź dobrej myśli - może badanie nic nie wykaże?? A Ty masz ciągle wysokie ciśnienie? Bo ja tylko u lekarza, w domu idealne, a nawet za niskie. Ostatnio tak się zastanawiałam, ile mi pokaże na izbie przyjęć...no i jak ja im wytłumaczę, że to tylko syndrom białego fartucha...
Ja po prostu ost. 2 razy jak mialam mierzone u lek. to bylo 130/90, 125/80 i teraz wysoki puls...ale ja mowie, ze to z nerwow, bo pozniej mi mierzyl jeszcze raz i bylo ok. Tylko tetno mlodego bylo 150-czyli w gornej granicy normy, no i ta zadyszka. Tylko ja zadyszke mam od lipca tak naprawde-najpierw bylo przy szybszym chodzeniu, potem po dluzszym staniu, a teraz jeszcze schody doszly...Mi sie zdaje, ze to te kg ciazowe robia swoje...
A jak w domu mierze to mam z reguly 100/70

A przed ciaza mialam zawsze za niskie cisnienie-no i pilam po 3 kawy dziennie i pracowalam na zmiany...moze to ma jakis zwiazek?
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 15:54   #1637
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mila24 Pokaż wiadomość
poradzcie jaka wanienke kupic, wlasnie przeczesuje allegro i nie moge sie zdecydowac
ja będe pewno odosobnionym przypadkiem ale ze względu na to ze mieszkam w ciasnocie strasznej kupuje składaną - wiem droga jak piorun ale normalnej poprostu nie mam gdzie trzymać
Stary 2010-12-13, 15:58   #1638
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
ja kącik dla młodego będę tworzyc dopiero pod koniec grudnia albo na początku stycznia...wtedy też będziemy się dopiero przeprowadzac...ciekawe jak ja to wszystko ogarnę - coraz większego stresa mam przez to, poród mnie tak nie stresuje, no chyba, że myśl, że młody może urodzic się za wczesnie, a wtedy to już w ogóle z niczym nie zdążymy...

Cytat:
kurcze ja nie mam;-) Mam w d... generalnie;-) A okna umyjemy na wiosnę.
oj, u mnie okna były myte na lato Potem (po wcześniejszym poronieniu i plamieniach na początku ciąży) już się za nie nie brałam-stwierdziłam, że trudno - jak komuś przeszkadzają, to niech sam je przyjdzie umyc, ja ryzykowac nie będę, ale ostatnio tak chodzę koło nich i zastanawiam się czy czasem z wewnątrz ich chociaż nie przemyc...

Cytat:
słone ciasto kruche a do środka, albo rozdrobnione mięso gotowane, podduszone z cebulką, albo duszona kapusta, mogą być grzyby, albo farsz z pieczarek. Jak się nie chce to kawałek pieczonego pasztetu rozdziabać. My też robimy naleśniki na słono z mięsem i cebulą
albo mżna taki sam farsz zarobic z ciastem francuskim...ja biorę ciasto francuskie gotowe, rozwijam, oprószam mąką i trochę rozwałkowuję (żeby nie urosło za bardzo podczas pieczenia...), potem na cały prostokąt ciasta wykładam farsz (grzyby lub pieczarki podsmażone z cebulką czasem dodają do tego jeszcze różne warzywka i mielę w robocie na jednolitą masę), zostawiam jakiś 1 cm od brzegu. Ciasto zwijam w rulon, jak roladę i kroję na 2-3 cm plasterki, następnie układam na blaszce, smaruję białkiem-jeszcze przyprawię i piekę aż się zezłoci - do barszczu takie 'ciasteczka' są super, albo jako zimna przekąska na wieczór do piffka

Co do opłat za gina - mój ostatnio podniósł stawki za wizytę, na szczęście stare klientki do końca ciąży mają po staremu
Stary 2010-12-13, 16:08   #1639
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
a jak zobaczylam kacik Gabrysi, myslam ze padne cudo

poradzcie jaka wanienke kupic, wlasnie przeczesuje allegro
i nie moge sie zdecydowac
Dziękuję

Są na allegro składane wanienki - bardzo fajne, tylko koszt to zdaje się ok 170zł o ile się nie mylę. My mamy stelaż i wanienkę Prima Baby - wydaje się być porządna. Podobno nie opłaca się kupować tych mniejszych niż 100cm, bo dziecko za szybko wyrasta.

Aha, ta szaro-czarna sukienka z Allegro też do mnie dotarła Bardzo ładna jest, ale pasek nad brzuchem zapinam, to jakoś ładniej się układa. Po ciąży też na pewno się przyda.

Czas edycji: 2010-12-13 o 16:10
Stary 2010-12-13, 16:15   #1640
mila24
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję

Są na allegro składane wanienki - bardzo fajne, tylko koszt to zdaje się ok 170zł o ile się nie mylę. My mamy stelaż i wanienkę Prima Baby - wydaje się być porządna. Podobno nie opłaca się kupować tych mniejszych niż 100cm, bo dziecko za szybko wyrasta.

Aha, ta szaro-czarna sukienka z Allegro też do mnie dotarła Bardzo ładna jest, ale pasek nad brzuchem zapinam, to jakoś ładniej się układa. Po ciąży też na pewno się przyda.
no wlasnie sie tak zastanawiam nad Prima Baby,
kolezanka ostatnio pokazywala mi wanienke z fisher price http://allegro.pl/fisher-price-rainf...364967001.html
niby wypasiona ale cena troche zaporowa :/
Stary 2010-12-13, 16:42   #1641
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaka13 Pokaż wiadomość
Ja po prostu ost. 2 razy jak mialam mierzone u lek. to bylo 130/90, 125/80 i teraz wysoki puls...ale ja mowie, ze to z nerwow, bo pozniej mi mierzyl jeszcze raz i bylo ok. Tylko tetno mlodego bylo 150-czyli w gornej granicy normy, no i ta zadyszka. Tylko ja zadyszke mam od lipca tak naprawde-najpierw bylo przy szybszym chodzeniu, potem po dluzszym staniu, a teraz jeszcze schody doszly...Mi sie zdaje, ze to te kg ciazowe robia swoje...
A jak w domu mierze to mam z reguly 100/70

A przed ciaza mialam zawsze za niskie cisnienie-no i pilam po 3 kawy dziennie i pracowalam na zmiany...moze to ma jakis zwiazek?
noooo, w ciąży jedna słaba;-)

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

tak myślałam nad fioletową Ja tylko okrągły-prawie bez-dekoltu;-)

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
ja kącik dla młodego będę tworzyc dopiero pod koniec grudnia albo na początku stycznia...wtedy też będziemy się dopiero przeprowadzac...ciekawe jak ja to wszystko ogarnę - coraz większego stresa mam przez to, poród mnie tak nie stresuje, no chyba, że myśl, że młody może urodzic się za wczesnie, a wtedy to już w ogóle z niczym nie zdążymy...

oj, u mnie okna były myte na lato Potem (po wcześniejszym poronieniu i plamieniach na początku ciąży) już się za nie nie brałam-stwierdziłam, że trudno - jak komuś przeszkadzają, to niech sam je przyjdzie umyc, ja ryzykowac nie będę, ale ostatnio tak chodzę koło nich i zastanawiam się czy czasem z wewnątrz ich chociaż nie przemyc...

albo mżna taki sam farsz zarobic z ciastem francuskim...ja biorę ciasto francuskie gotowe, rozwijam, oprószam mąką i trochę rozwałkowuję (żeby nie urosło za bardzo podczas pieczenia...), potem na cały prostokąt ciasta wykładam farsz (grzyby lub pieczarki podsmażone z cebulką czasem dodają do tego jeszcze różne warzywka i mielę w robocie na jednolitą masę), zostawiam jakiś 1 cm od brzegu. Ciasto zwijam w rulon, jak roladę i kroję na 2-3 cm plasterki, następnie układam na blaszce, smaruję białkiem-jeszcze przyprawię i piekę aż się zezłoci - do barszczu takie 'ciasteczka' są super, albo jako zimna przekąska na wieczór do piffka

Co do opłat za gina - mój ostatnio podniósł stawki za wizytę, na szczęście stare klientki do końca ciąży mają po staremu
my też latem W sierpniu po remoncie. Dla mnie to trzeciorzędna sprawa. Ja nie żyję dla mieszkania;-) Opuszczam rolety i czysto

Stary 2010-12-13, 16:47   #1642
s_a_j
Rozeznanie

o jaaaaa tak sobie pomyślałam o tym, ile mnie lekarze i badania w tej ciązy kosztowali to aż mnie ciarki przeszły, za wizytę płacę 200 zł, więc za 8 wizyt już mnie wyszło 1600 zł. Nie chce mi się nawet liczyć badań, witamin i innych leków, bo na pewno już ponad 2000 zł by wyszło :/

Cytat:
super pomysł, od razu zapisałam, na pewno w przyszłości wykorzystam

mąż mi dziś sprezentował kolczyki, srebrne cuda, będa jak znalazł na wigilię aż mu zaraz kawę zrobię w nagrodę :P
Stary 2010-12-13, 16:56   #1643
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
no wlasnie sie tak zastanawiam nad Prima Baby,
kolezanka ostatnio pokazywala mi wanienke z fisher price http://allegro.pl/fisher-price-rainf...364967001.html
niby wypasiona ale cena troche zaporowa :/
O rany, ale taka wanienka, to chyba by była bardzo krótko użyteczna. Najpierw dziecko za małe żeby z czegokolwiek korzystało do zabawy, a potem za duże żeby w niej siedzieć i móc się umyć... Ja bym takiej nie kupowała.
Te z Prima Baby są proste, bez udziwnień i podobno OK. Za stelaż dałam chyba 60zł (uniwersalny do małych i dużych wanienek) a za wanienkę chyba 30zł (100cm). Nie warto też podobno kupować w ogóle takich profilowanych, bo dzieci najpierw są za małe a potem za szybko wyrastają i staje się to niewygodne.

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez s_a_j Pokaż wiadomość
o jaaaaa tak sobie pomyślałam o tym, ile mnie lekarze i badania w tej ciązy kosztowali to aż mnie ciarki przeszły, za wizytę płacę 200 zł, więc za 8 wizyt już mnie wyszło 1600 zł. Nie chce mi się nawet liczyć badań, witamin i innych leków, bo na pewno już ponad 2000 zł by wyszło :/
O rany, 200zł za wizytę...?! Widzę że Wrocław ma niższe ceny niż Zielona Góra... U nas bodajże 250zł za wizytę kosztuje u (podobno) najlepszego lekarza w mieście, ordynatora z jednego ze szpitali. Ale do niego zgłaszają się głównie te kobiety które mają poważne problemy. Średnia cena to 100zł za wizytę z USG.

Czas edycji: 2010-12-13 o 16:59
Stary 2010-12-13, 16:59   #1644
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
O rany, 200zł za wizytę...?! Widzę że Wrocław ma niższe ceny niż Zielona Góra... U nas bodajże 250zł za wizytę kosztuje u (podobno) najlepszego lekarza w mieście, ordynatora z jednego ze szpitali. Ale do niego zgłaszają się głównie te kobiety które mają poważne problemy. Średnia cena to 100zł za wizytę z USG.
he he nawet w zielonej górze jest taniej, ja bynajmniej nie słyszałam, żeby jakiś ginekolog w zg brał 200 zł, ja chodzę w nowej soli, właśnie do ordynatora... ale mam w pełni zaufanie do niego i nie zamienilabym go na żadnego innego
Stary 2010-12-13, 17:13   #1645
mila24
Raczkowanie

make_up_istka ten lezaczek niby sie zdejmuje jak dziecko jest wieksze
samo siedzi, ale i tak wydaje mi sie ze prostsze rozwiazania sa najlepsze
kupuje zwykla wanienke

a tak z innej beczki czy ktoras z Was ma juz jakiekolwiek rozwarcie szyjki,
a jesli tak to od kiedy,
bo po ostatniej wizycie jestem w dolku i boje sie ze urodze za wczesnie
Stary 2010-12-13, 17:27   #1646
muron
Zakorzenienie

Cytat:
make_up_istka ten lezaczek niby sie zdejmuje jak dziecko jest wieksze
samo siedzi, ale i tak wydaje mi sie ze prostsze rozwiazania sa najlepsze
kupuje zwykla wanienke

a tak z innej beczki czy ktoras z Was ma juz jakiekolwiek rozwarcie szyjki,
a jesli tak to od kiedy,
bo po ostatniej wizycie jestem w dolku i boje sie ze urodze za wczesnie
a ja mam inną schizę, własnie tak lekko jak na okres mnie pobelewało...aaaaaaaaaaaa a???? Ale to musi mocno co? Mój lekarz już do domu schodzi z dyżuru, nie może mnie ciąć ktoś inny! Tak PANIKUJĘ

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

już nie boli;-)

Stary 2010-12-13, 17:45   #1647
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
a ja mam inną schizę, własnie tak lekko jak na okres mnie pobelewało...aaaaaaaaaaaa a???? Ale to musi mocno co? Mój lekarz już do domu schodzi z dyżuru, nie może mnie ciąć ktoś inny! Tak PANIKUJĘ

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

już nie boli;-)
jak będzie boleć dalej, to zadzwoń do lekarza!

wróciłam z meżem ze spaceru i z poczty. Oczywiście kolejka na poczcie aż zakręcała, więc nawet nie wchodziliśmy... weszliśmy do tesco, ale tam też takie same kolejki. Wiec zrezygnowaliśmy.

dziś mam wieczór na słodkie.. oj będzie zgaga wieczorem

MARIKA opłaca się poprosić lekarza, żeby wyłyżeczkował po porodzie? czy można jakieś komplikacje mieć po tym?

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png

Edytowane przez mysiopez
Czas edycji: 2010-12-13 o 17:47
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 17:47   #1648
MARIKA.S
Zadomowienie

Hej Kobietki

Staram się Was nadrabiać, ale to trudne
Mała zaczęła budzić mi się dzisiaj w nocy co dwie godziny głodna jak wilk
W jednym cycku prawie nie mam mleka Pije z niego chwilkę i słyszę jak połyka a potem już jej nie leci, więc przestawiam na drugiego. Mam nadzieję, że utrzymam laktację bo jakieś mam dziwne przeczucie
W ogóle ostatnio ulała mi dwa razy tak, że już widziałam numer na pogotowie w myślach Zalała sobie całą buźkę łącznie z noskiem. Błyskawicznie odciągałam jej to wszystko Fridą. Dzisiaj miałam to samo
Ehhhh....w sobotę przyjdzie do mnie położna, to zapytam ją o te cycki i na wszelki wypadek kupię chyba MM. Zobaczymy.
Wiecie może jak to jest z receptą na mleko? Jest na każde mleko czy tylko na jakieś szczególne?

Tak poza tym Sara jest Aniołkiem. Spokojna i grzeczna i taka kochana, że bym ją tuliła całymi dniami A jak otworzy te swoje duże oczy Bajka
Ach i powiem Wam, że kolejny raz jednak nie zawiodłam się na metodach naturalnych. Mała miała obszczypaną dupcię i stosowałam te wszystkie specyfiki : sudocremy, bephanteny i nic to nie dawało. W końcu się wkurzyłam i zasypałam ja mąką ziemniaczaną. Minęło po jednym zastosowaniu! Także jak co polecam mąkę ziemniaczaną

Odnośnie wagi i wyglądu.
Dziewczyny rozkazuję Wam nie bręczeć tyle na temat dodatkowych kilogramów!
Ja przytyłam 18 kg i 10 jest już za mną. To na prawdę szybko schodzi Każdego dnia mam 300-400 g mniej
Także głowa do góry kobitki!

I powiem Wam, że czuję się z powrotem sexi
Ostatnio nawet troszkę pofiglowaliśmy z mężem
A jak się ucieszył na widok pończoszek

Dziewczyny Brzuszki macie śliczne
Pokoiki są cudowne

A zmiany jakie u Was zachodzą też super (czyt. np. Justine )

Na Naszej odchowalni wstawiłam zdjęcia Sary, żeby tu nie mącić

muron czekam na Ciebie z niecierpliwością

Edytowane przez MARIKA.S
Czas edycji: 2010-12-13 o 17:49
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 17:49   #1649
muron
Zakorzenienie

Marika mleko w ogóle nie jest na receptę;-) Receptę wypisuje, bo gdzies muszą napisac. W sklepie i dla wczesniaków, i HA (dla alergików) i każde inne: Bebiko, Nan, Humana, Bebilon

Stary 2010-12-13, 17:51   #1650
MARIKA.S
Zadomowienie

muron no właśnie jest.....Bo wiem, ze można zapłacić np. nie 20 zł tylko 8 zł za mleko jeśli ma się receptę
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości