|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
tootsie ja się nie znam, bo jeszcze nie miałam zaszczytu dostąpić podpisania umowy stażowej, ale wiem, że kiedyś tak było, że trzeba było zwrócić kasę za te miesiące co się przepracowało. Też jestem ciekawa.
Kurde czego pracodawcy nie chcą brać stażystów;/ przecież nic nie płacą, a zawsze to jakaś pomoc dla nich.
|
#1622 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1623 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1624 |
|
Zakorzenienie
|
w każdej chwili bez żadnych konsekwencji
|
|
|
|
#1625 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4548868 8]tak.
A jeśli przerwie się staż od tak to wtedy oddaje się kasę tylko za badania[/QUOTE] Oczywiście, tylko za badania. Tzn. za koszty, jakie poniósł Urząd Pracy w związku z organizacją stażu - badania lekarskie, ewentualnie bhp... Nie oddajemy wynagrodzenia, które otrzymaliśmy za naszą pracę! |
|
|
|
#1626 |
|
Zakorzenienie
|
To też zależy od miasta, koleżanki up nie wymaga zatrudnienia, zobaczymy co mi powiedzą ,pewnie na darmo pójdę
|
|
|
|
#1627 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widocznie miałam szczęście. Jeszcze miesiąc kursu przede mną-na razie jestem zadowolona.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1628 |
|
Raczkowanie
|
bardzo dziekuje za odpowiedzi
bo ide na staż jednak bede szukac i tak innej roboty..
|
#1629 |
|
BAN stały
|
To może i ja dostanę się na taki kurs.
Nie pytali się czy ktoś już był na kursie z efs- kursy unijne. We wniosku też nie było pytania o to. Ja już byłam na 2 takich kursach z 2 różnych instytucji, Po jednym miałam staż, a po drugim nie , bo tylko 5 osobom dali staże. W tamtym roku starałam się o kurs rachunkowość 2 stopnia, ( z innej instytucji niż ta z dzisiaj) ale się nie dostałam, bo pytali właśnie o to czy ktoś już z czegoś podobnego korzystał. A nie dało się skłamać, że nie korzystałam, bo już wcześniej brałam u nich udział w kursach i mnie znali. Pierwszeństwo miały osoby , które nie były jeszcze na takich kursach. Zapisałam się jeszcze na kurs pracownik biurowy, organizuje go mops. Wystarczy nie posiadać dochodów żadnych i być zarejestrowanym w pup. Nie trzeba korzystać z żadnych świadczeń mops. Ale ten kurs dopiero w lipcu się zaczyna, a do grudnia można było się zapisywać. Można po nim staż dostać, dlatego się zapisałam na niego. Pewnie w czerwcu będzie wiadomo kto sie dostał. |
|
|
|
#1630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie idziesz na staż?
|
|
#1631 | |
|
Konto usunięte
|
czesc dziewczynki,
wita was zakatarzona tuśka. dla tych ktore stracily nadzieje, wczoraj moja kolezanka dostala normalna prace po prawie roku szukania - nie wolno sie poddawac ![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4546299 1]tak na rękę. No cóż u nas tak płacą. 5 zł to już dobrze. Dużo osób na pełnym etacie nie ma 1200zł.[/QUOTE] ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
z jednej strony rozumiem pracodawce, ale staram sie tez zrozumiem pracownika... kazdy medal ma dwie strony. ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- ktos kogos zmusza? to chyba sprawa indywidualna czy dasz sie za tyle wykorzystac czy nie... Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2014-03-08 o 17:20 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1632 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;45496964]
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- ile razy ja sie z tym spotkalam. obraczka na palcu i jada z tematem dziecka i zaczelam odp, ze nie mam tego w planach ale za pewne kazdy tak mowi na rozmowie, wiec sadze, ze to pytanie nie ma najmniejszego sensu :P z jednej strony rozumiem pracodawce, ale staram sie tez zrozumiem pracownika... kazdy medal ma dwie strony. .[/QUOTE] Ja też staram się rozumieć pracodawcę. Nie raz słyszałam przypadki, że dziewczyna dostałą umowę o pracę, zaraz była w ciąży i sru na zwolnienie. Ale nie wszystkich trzeba mierzyć taką samą miarą. I każda kobieta ma prawo aby wyjść za mąż, mieć dzieci. To sprawa prywatna. Kwestia tego czy chce i jest w stanie pogodzić pracę z wychowaniem dziecka. Powinna podejść do siebie krytycznie. Średnio podoba mi się wypytywanie czy mam chłopaka/narzeczonego czy z kimś mieszkam. To jest moja sprawa osobista. Mogę i być w otwartym związku ale h*j ich to obchodzi. To nie wpływa na moją pracę, wykształcenie, chęci itd.... W Polsce ludzie utrudniają sobie życie. Taki pracodawca- sam jest mężem, ojcem a nieprzychylnie patrzy na kobietę, która może za jakiś czas będzie chciała mieć dziecko. On jest lepszy a ona gorsza? Jakim prawem można dyskwalifikować potencjalnie dobrego pracownika tylko z chęci posiadania rodziny. Straszliwie wynudziłam się na dzisiejszych szkoleniach z NormyPro. Sama teoria, przez 7h nie włączyliśmy laptopów. Jutro podobno mamy zacząć coś praktycznego. |
|
|
|
#1633 |
|
Konto usunięte
|
ja spotkalam sie z tym, ze jesli przelozony jest mezem/żoną i ma dzieci to ma zupelnie inny stosunek do tego tematu. jesli jest singlem, karierowiczem, albo co gorsze karierowiczka, to pozamiatane, bo dzieci to temat zamkniety dla kogos takiego.
pytanie o potomstwo, malzenstwo i inne prywatne kwestie to juz przesada na rozmowie kwalifikacyjnej o czym juz wiele razy pisalysmy. ja tez spotkalam sie tez z pytaniem 'co robi pani maz' albo 'ile ma lat' natomiast to prawda, ze wiele dziewczyn tylko zobaczy umowe o prace i juz robi sobie dzieciaka. rozumiem chec posiadania dziecka, ale bez przesady! patrzac po moich znajomych nawet brak pracy, umowy czy wlasnego M nie jest problemem przy ogromnej checi posiadania dzieci, wiec jak ktos chce, to sobie zrobi ja zdycham w lozku z goraczka i ogladam ciuchy mam dwa wesela i dwa panienskie po drodze i juz sie zastanawiam co zrobic by za wiele kasy nie wydac :|
|
|
|
|
#1634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;45484927]Ale byłaś opiekunką, że ktoś dzwoni raz na jakiś czas i idziesz na kilka godzin czy `na cały etat`?[/QUOTE] Na cały etat a wieczorami babysittingi, za które brałam 20zł/h. Tak, możesz przerwać staż z "uzasadnionych przyczyn", a taka uzasadnioną przyczyną jest właśnie rozpoczęcie pracy Dziewczyny ciągle czekam na kontrakt a w międzyczasie tak jak sugerowałyście biorę udział w innych procesach rekrutacyjnych, w związku z tym mam pytanie. Czy jeśli dostanę jakąś inną pracę w międzyczasie, to mogę zadzwonić zapytać co z tym kontraktem? Bo na tej pracy jednak zależy mi najbardziej..... a kontrakt był mi obiecany. Nie chcę też zostać z niczym gdyby się okazało że jednak ten kontrakt nie przyjdzie
|
|
#1635 |
|
Konto usunięte
|
ja bym zadzwoniła i zapytała. chociaż nie wiem, czy bym wspominała, ze mam coś innego na oku i stąd to pytanie.
|
|
|
|
#1636 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4550156 4]ja bym zadzwoniła i zapytała. chociaż nie wiem, czy bym wspominała, ze mam coś innego na oku i stąd to pytanie.[/QUOTE]
Nie no, na pewno o tym nie wspomnę, zastanawiałam się tylko czy to nie byłoby nachalne dzwonić.. Najgorzej gdybym wzięła inną pracę a potem ten kontrakt przyszedł
|
#1637 |
|
Zadomowienie
|
Można mieć umowę o pracę w wymiarze 1/2 etatu i umowę zlecenie w tym samym czasie?
|
|
|
|
#1638 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że tak.
|
#1639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba,że w jednej z firm masz umowę o zakazie konkurencji wtedy nie możesz u konkurencji pracować.
|
|
#1640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1641 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1642 |
|
Zakorzenienie
|
A ja na poniedziałek wynalazłam sobie 3 oferty pracy, tzn w 2 miejsca wyślę cv, a w jedno zaniosę, bo taki mają wymóg. W tym ostatnim już kiedyś byłam na rozmowie, może tym razem uda się zajść dalej...
|
#1643 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mogę wiedzieć w jakim mieście są takie stawki? |
||
|
|
|
#1644 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarz dwa lata po studiach, zdając LEP, robiąc specjalizacja na jednym oddziale zarabia ok 2 tys netto, 8 godz dziennie od poniedziałku do piątku. Średnie miasto w województwie Wielkopolskim.
Faktycznie pracując na oddziale, biorąc dodatkowe dyżury, kontrakt w pogotowiu plus prywatna przychodnia/gabinet da się zarobić 30tys, ale to pewnie nie w ciągu 5 lat po studiach.
|
#1645 |
|
Konto usunięte
|
Moja koleżanka ucieszyła się, że zaproszono ją na rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko kelnerki- nie dziwię się pół roku szuka roboty i pierwsze interwiev. Nie ma się co oszukiwać w moim mieście pracy nie ma i bycie kelnerką za 5zł za godzinę to szczyt marzeń, dla osoby po studiach.....
Okazało się, że zaprosiła ją właścicielka baru w którym pracuje lub pracowało wielu znajomych. Babsko nie płaci pracownikom, bierze kogoś na 3- 4 dni, mówi że się nie podoba i szuka nowego. Jednej pracownicy winna jest 5 tys zł. I tam od czasu do czasu coś jej rzuci. A kobieta jest po 40tce, oczywiście nigdzie pracy znaleźć nie może i chodzi do tego baru, bo zawsze jakieś pieniądze dostaje i ma za co chleb kupić. Odradziłam koleżance tą rozmowę. Po co ma marnować sobie czas, tyrać za darmo i pchać się w koszty. |
|
|
|
#1646 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie - staram się o pracę jako sprzedawca w odzieżówce i nie wiem, czy wpisywać do CV pewną pracę. Pracowałam za barem w lokalu, który nie cieszy się dobrą opinią, ponadto nie otrzymałam od pracodawcy umów, a jedyny dowód pracy tam to pit... ale jakaś obsługa klienta jest.
Pisać to w CV czy nie pisać??
|
#1648 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1649 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro tak mówicie, to wpiszę ![]() chociaż zawsze odnośnie tego miejsca pracy padają jakieś dziwne pytania, uśmieszki... jakbym nie wiem, sprzedawała sie tam, a nie alkohol... Co mnie krępuje czasem.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.

O te kursy starają się osoby w różnym wieku. Dziś były osoby wieku 40+, 50 +, ( zarówno kobiety, jak i mężczyźni), parę osób w moim wieku 31, jedna osoba w wieku 30, jedna 25 . Kursy sa dla osób w wieku 15-64 lat. Trzeba było wpisać się na listę i napisać obok ile ma się lat. Nie pomyliłam się nawet w wieku 15 lat można iść na kurs, ale to się nie zdarza.
Myślałam, że będzie dużo osób młodszych ode mnie. A raptem było chyba ze 3 osoby młodsze ode mnie. Kilka w moim wieku, a reszta starsze ode mnie.
Widocznie miałam szczęście. Jeszcze miesiąc kursu przede mną-na razie jestem zadowolona.

Pierwszeństwo miały osoby , które nie były jeszcze na takich kursach.