|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Zollerki,
jak to jest z tym kasowaniem wpisow? Nie zdzierzylam i wyslalam dwa grzeczne komentarze do wypowiedzi Sole - jakos ich nie widze... czyzbym powiedziala za duzo... albo po prostu jakos zle kliknelam i nie poszly...ciagle jestem tu nowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1652 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam wszystkich.
Niestety przebywam w takim miejscu w tych dniach, ze pisanie na Wizazu z iphona jest pewnym problemem. W kwesti sprostowania, nie jestem Moderatorka i nie kasuje zadnych postow. Aga pisalam o fryzjerce w Spinney na Khalidiya, wyszukaj w watku, masz taka opcje wyzej. Pozdrawiam cieplo.
![]() |
![]() |
#1653 |
Raczkowanie
|
Agni -- to chyba jakies czary mary -twoj post krazyl gdzies w kosmosie -pojawil sie nagle i wyprzedzil moj -wyszlo na to ze prosze Eve zeby nie komentowala ciebie a mialo byc zupelnie inaczej hehheheh ale wszystkie chyba wiemy o ktora wypowiedz chodzi a na przyszlosc szkoda nadwyrezac palce by cos tlumaczyc komus kto jest z innej planety -dobrze ze Eva jest daleko i iphone ja powstrzymuje od riposty --co wcale nie znaczy ze jak wroci ...........
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1654 |
Przyczajenie
|
Bogotta,
nie ma sprawy! Rzeczywiscie moje posty jakos kraza gdzies tam - napisalam jeszcze jeden komentarz do postow Sole i Vadera o miejscu kobiet tutaj i w innych krajach...- ale tez na razie go nie widze...to chyba moja wina, zle te posty wpisalam pewnie.. no coz, moze i szkoda czasu, ale poniewaz naleze do pokolenia, ktore walczylo o zmiany, to noz mi sie w kieszeni otworzyl i musialam, po prostu musialam ! anyway - dzieki! A teraz zabieram sie do poszukiwania fryzjerki w starych postach. pozdrowki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1655 | ||
|
Witaj Agni, znalazłaś?
Na wszelki wypadek podaję linki do dwóch postów o fryzjerach w Abu Dhabi: Suzimuzi - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=264 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1493 ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Demagogia Zielonych Eko-Terrorystów nie przemawia do mnie na równi z każdą demagogią opartą na psychomanipulacji i prowadząca do agresji. Hasłami typu "nie dla głupców", czyli "tylko dla wybranych, najmądrzejszych" w podtekście tworzenie wrażenia elitarnego i wybranego spośród szarego i głupiego tłumu baranów, posługują się WSZYSTKIE ekstremalne organizacje, od z pozoru niewinnych Scjentologów, poprzez Świadków Jehowy, Greenpeace i PETA, aż po Al Kaidę włącznie. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- http://www.miejski.pl/slowo-rozkminiac ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mogą być? ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-03-18 o 07:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1656 |
|
Bahrain, Manama... prawdziwa perła wśród krajów GCC (Gulf Cooperation Council) przeżywa teraz dość ciężkie chwile w swojej walce o demokrację.
Sprzymierzone wojska Emiratów i Arabii Saudyjskiej próbują zapewnić porządek w tym pięknym kraju. Miejmy nadzieję, że zmiany zachodzące teraz w Bahrainie będą dobre dla jego obywateli. Symbolem walki stała się Statua przedstawiająca Perłę podtrzymywana przez 6 ramion symbolizujących sąsiednie kraje GCC. Niestety Statua ta została teraz zniszczona. Symbol pokoju, który stał się symbolem walki został usunięty...
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-03-19 o 07:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1657 |
BAN stały
|
AGNI,
jesteś ROZBRAJAJACA, gdy piszesz : " Poniewaz MY mamy juz demokracje od ponad 20 lat ma Pani pelne prawo wyrazac swoje takie czy inne poglady , dyskutowac i przekonywac do nich". Byłoby bardzo zabawne to stwierdzenie, gdyby to wszystko nie było takie tragiczne .... Nie serwuj, proszę, frazesów o demokracji - szkoda na to czasu ! Powinnać już odkryć, po tych 20 latach doświadczeń właśnie, na które się powołujesz, co w praktyce oznacza ten system. Trudno jest mi dyskutować z kimś, kto posiada wiedzę zaczerpniętą tylko z oficjalnych, narzuconych źródeł, kto absolutnie nie zdaje sobie sprawy z faktu, że społeczeństwo jest, w rzeczywistości, oligarchiczne ( od zawsze ) - w sensie, że jest prowadzone przez własny wierzchołek. Społeczeństwo żyje, pracuje, oszczędza, głosuje i zabawia się podrzuconymi mu formami rozrywki ale nie pojmuje tej złożonej rzeczywistości, w której uczestniczy. Nie dostrzega, np. że duża większość wartości własnej pracy zostaje temu społeczeństwu odebrana poprzez mechanizmy, których nie rozumie. No tak, ale ja tego nie przekażę w paru słowach ... a poza tym ... każdy ma prawo do wyboru czy żyć w prawdzie czy w obłudzie .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1658 |
Przyczajenie
|
Do Towarzyszki SOLE
" Panie, wybacz im bo nie wiedza co czynia..." Drogie "dziecko", widze, ze naprawde nie pamietasz czasow z przed demokracji ani nie mialas okazji pomieszkac w kraju, gdzie jej nie ma. Ja niestety jestem juz taka stara, ze pamietam ; mialam tez watpliwa "przyjemnosc" pomieszkac przez dluzszy czas w takim kraju. Sprawdzilam wiec na wlasnej skorze ,a nie wyczytalam w madrych ksiegach, jak to jest.... Wiec w pelni doceniam prawo do wolnosci slowa jakie daje nam ta opluwana przez Ciebie demokracja - Ty MOZESZ WYPISYWAC TE GLUPSTWA , a ja.... MOGE ICH NIE AKCEPTOWAC!!! Zatem zegnaj i nie fatyguj sie, aby odpisywac. Agni PS. A jesli chcesz empirycznie sprawdzic jakosc zycia w innym systemie to przeprowadz sie na przyklad do Arabii Saudyjskiej czy Iranu, a moze Wenezueli.... niestety Libia odpada bo tzw. "trzecia droga" wg. "Zielonej Ksiazeczki" M.Kadafiego wlasnie sie nie sprawdzila w praktyce.... Lecz na razie goraco Cie zachecam do zmiany forum na takie, gdzie znajdziesz chetnych do takiej dyskusji. ---------- Dopisano o 06:58 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ---------- Do EVY, wielkie dzieki za namiary fryzjerek- skorzystam w najblizszym czasie. Pozdrowki Agni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1659 |
Raczkowanie
|
![]() Co do koncertu Marsów obejrzałyśmy z córką na YouTube kilka video i na stronie zespołu zdjęcia - Jared uwielbia kontakt z publicznością, a publiczność za to - kocha jego. Dobrze, że są tacy artyści, którzy dbają o swoich fanów. Eva wiem, że lubisz muzykę poważną, ale chyba inne gatunki też mają u Ciebie szansę? Szczególnie te, które mają bogate brzmienie i nie ograniczają się do zwykłego "łubu dubu" ![]() Evo u mnie znowu spadł śnieg :P , pomyśl o mnie ciepło i przyślij wiosenne słoneczko ![]() Edytowane przez A z Z Czas edycji: 2011-03-20 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1660 |
BAN stały
|
Do Evy:
Cieszę się, że spośród treści, które przekazałam, podważasz jedynie tytuł filmu, a konkretnie dopisek „ nie dla głupców”. Mi osobiście ten dopisek w żadnym razie nie przeszkadza, bo nie kieruję się uprzedzeniami, a ciekawością. OK, dajmy temu spokój, bo w internecie jest już ogrom innych filmów i tekstów traktujących argument w kwestii, np. ten: http://video.google.com/videoplay?do...1866262119830# Jeśli wolisz podeprzeć się jakimś autorytetem, to polecam adw. Ellen Brown ( http://www.ellenbrown.com ), która w sposób jasny i bezkompromisowy ( tzw. „ naukowy” ) wyjaśnia te same tematy. Tu przykład jej tekstu ( po angielsku ): http://www.webofdebt.com/articles/dollar-deception.php Nalegam z tymi informacjami żeby uzyskać odpowiedź na kwestię sukcesu ekonomicznego Emratów: co leży u podstaw tego sukcesu ? Ja twierdzę, że to nie „ dobre inwestycje” szejka, ale dobra interpretacja nakazu religijnego Islamu, zabraniającego lichwy. Przy tej okazji: czy Emiraty mają dług publiczny ? Odpowiedź na to pytanie byłaby dobrym punktem wyjścia do przeniknięcia całego problemu. Jak wiadomo, ekonomia cywilizacji chrześcijańsko-żydowskiej oparta jest o lichwiarski pieniądz-dług. Sądzę, że jest to pojęcie obce cywilizacji Islamu. Czy możesz to potwierdzić ? To nie jest sprawa marginalna, bo odsetki to ( jak twierdzi np. Margrit Kennedy, niezależna ekonomistka, autorka pracy „ Pieniądz wolny od długu i odsetek” - nota bene praca ma kilkadziesiąt lat i jest do ściągnięcia, gratis, przez internet ) niszcząca maszyna Zachodu. M. Kennedy krótko i obrazowo naświetla jak działają odsetki w gospodarce. Tak więc, gdyby ktoś zainwestował, w roku narodzenia Jezusa jednego tylko feniga na 4 %, to w r. 1750 mógłby kupić tyle złota, ile waży cała kula ziemska, a już w roku 1990 takich „ziemskich kul złota” mógłby nabyć aż 980 ! Narastanie odsetek w dłuższym czasie, chociażby tylko 1-procentowych, powoduje spustoszenie wszystkiego, co zostało poddane działaniu mechanizmu odsetkowego. Myślę, że przy dobrych chęciach dojdziemy sedna sprawy, bo już tylko ten przykład o działaniu odsetek w ekonomii powinien dać bardzo dużo do zrozumienia ( tym, co chcą zrozumieć, oczywiście ). Przy okazji do Agni : nie silę się nawet na żadną odpowiedź: nie sposób polemizować z gołosłowiem .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1661 | |
|
Cytat:
Proszę, przeczytaj raz jeszcze moją wypowiedź bo wyciągnęłaś absolutnie mylny wniosek. Nie zgadzam się w całości z Twoimi poprzednimi wypowiedziami, mało tego, Twoje wnioski na temat "lichwy" i mieszania ekonomii z religią islamu po zaledwie... dwutygodniowym pobycie w Dubaju są tak bardzo mylne, że aż przestają być śmieszne, a stają się przerażające w swojej ekstremalnej głupocie, niewiedzy i zaślepieniu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1662 |
Przyczajenie
|
EVO!
Touche! Szach i mat! Trafiony! I zatopiony..... Przybijam "piatke" ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1663 | |
|
Cytat:
W Emiratach mają swoje przedstawicielstwa wszystkie największe i najważniejsze Banki świata, oprocentowanie w nich jest nawet dla muzułmanów. Poza tym, uważasz, że od Maroka po Pakistan wszystkie islamskie kraje są bogate? Zastanowiłaś się kiedyś, dlaczego z tego wspaniałego rajskiego, muzułmańskiego świata, tak wielu ucieka do Europy i Ameryki aby żyć wśród Chrześcijan??? Weź no zabierz się za naukę, a nie wypisuj tu bredni raz za razem, bo większych głupot to ja już dawno nie czytałam, a i odpowiadać Tobie nawet nie ma sensu, bo Ty zachłystujesz się sobą i swoimi bzurnymi wnioskami jakbyś conajmniej Arkę Przymierza odnalazła.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1664 |
BAN stały
|
Evo,
żarty na bok ! Moja wiedza na temat ekonomii i Islamu NIE pochodzi, bynajmniej, z mojej 15 –dniowej wizyty w Emiratach ! Pochodzi z wolnomyślowego podejścia do otaczającej mnie rzeczywistości i z poszukiwania odpowiedzi na wszystko to, co mi się nie zgadza. „ Szukajcie a znajdziecie” – czy Tobie coś mówią te słowa ? Zacznij więc szukać, tak, jak tego chciał Chrystus, bo skoro już afiszujesz się swoim „chrześcijaństwem” to warto, byś wykazała też, że stosujesz je w praktyce. Nie wystarczy powiedzieć, że „się nie zgadza”, żeby mieć rację, nie wystarczy rzucać epitetami „ głupota” czy „niewiedza” żeby zamknąć dyskusję ... Zamiast być „gołębio potulna”, jak chciał Chrystus, jesteś agresywna i ... arogancka. Zechcij wreszcie przejść do argumentów – tak , jak ja to robię ! Niesamowicie dziwi mnie Twoje nawoływanie do NIE mieszania ekonomii z religią islamu, bo właśnie podstawą prawa i ekonomii Islamu jest religia ! Trochę faktów o bankowości islamskiej: Prawo Kanoniczne Islamu zabrania lichwy, a pobieranie odsetek od kapitału zarówno przez bank, jak i przez jego klientów uważane jest w państwach arabskich za lichwiarstwo. W bankach islamskich nie ma oprocentowania od kapitału klienta, jest natomiast współuczestniczenie w zyskach i w stratach z inwestycji. Bank może więc zyskać, ale może też stracić. Jak działają natomiast banki „ chrześcijańskie”, to każdy widzi, no chyba że, ci co powinni być jak węże i gołębie .... .... „ mają oczy ale nie widzą ” Ciąg dalszy: Państwa arabskie mają własne banki, które służą rozwojowi nowoczesnej gospodarki a jednocześnie wypełniają przepisy Koranu. Jak się okazało, jest to możliwe i świetnie się sprawdza. Religia Islamu okazuje się sprawniejsza od komercji. Banki islamskie powstały jako alternatywa dla chrześcijańskich banków komercyjnych Banki islamskie to banki prospołeczne. To je zasadniczo różni od naszych banków komercyjnych. Banki islamskie mają za zadanie dążyć do realizacji celów społecznych poprzez sprawiedliwe dzielenie pozyskanych zasobów. Chrześcijańskie banki komercyjne inwestują natomiast głównie w wirtualne operacje na rynkach finansowych – inwestycje w papiery wartościowe, pożyczki, operacje walutowe itp. Przeciwnie postępują banki islamskie, które inwestują w operacje realne, takie jak zakładanie przedsiębiorstw, których zakres działalności ograniczony jest jedynie przepisami Prawa Kanonicznego Islamu. Uzupełnieniem działalności prospołecznej jest działalność charytatywna, jak np. wspomaganie inwalidów wojennych, którym nie przysługują renty. ( na podstawie : Munir Al-Kaber, Istota działalności banków islamskich, Bank i kredyt 2000 ). To konkrety z mojej strony. Prosiłam Cię o odpowiedź na temat „długu publicznego” Emiratów. Będę na nią cierpliwie czekać .... I jeszcze co do Twojego ostatniego postu : Piszesz, że „ W Emiratach mają swoje przedstawicielstwa wszystkie największe i najważniejsze Banki świata, oprocentowanie w nich jest nawet dla muzułmanów ”. Nie wątpię ! Jak są tacy ignoranci i naiwniacy wśród muzułmanów ( a tych nigdzie nie brakuje !!! ) to wrota dla nich są otwarte ! Oczywiście NIE uważam, żeod Maroka po Pakistan wszystkie islamskie kraje są bogate, a skądże ! Różnica jest taka, że Emiraty to rodzaj specyficznego rezerwatu USA ( w oparciu o wzajemny układ z początku lat 70-tych ). Reszta świata jest podległa lichwiarskiej, zbrodniczej polityce „ chrześcijańskiego” Zachodu, czego najlepszym dowodem jest aktualna agresja na Libię ( tzn. na jej ropę )... To, że tak wielu z muzułmańskiego świata ucieka do Europy i Ameryki, jest rozmyślną akcją destabilizacji, zaplanowaną odgórnie od dawna, a biedacy emigrują nie po to, by żyć wśród Chrześcijan, ale żeby w ogóle przeżyć, a przy okazji ... poznać tę kuszącą rozwiązłość ... A jak to zorganizowna lichwa podbija świat i skazuje na głód miloiny ludzi, to najlepiej powie Ci naoczy świadek, ex killer tej bandy ... Zobacz : http://www.youtube.com/watch?v=BM9yC...eature=related Edytowane przez Sole Czas edycji: 2011-03-21 o 12:00 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1665 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Wracając do tematu wątku, w 2010 roku zamieszczałam dość szczegółowe opisy różnych miejsc tutaj wraz ze zdjęciami, niestety słynna już awaria serwerów, na których jest ten portal, spowodowała skasowanie tych zdjęć. Postanowiłam wobec tego odnowić niektóre z tych wpisów, czekam na Wasze propozycje, który wpis chcielibyście zobaczyć z odtworzonymi zdjęciami?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1666 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1667 | |
|
Cytat:
Oczywiście Doris ![]() ![]() przeglądam właśnie poprzednie wpisy... może chodzi Ci o The Cove Rotana Resort - Ras Al Khaimah? Naprawdę nie pamietam wszystkich, a i nie zawsze opisywałam zdjęcia, po prostu je dodając. Postaram się poszukać w Archiwum bo The Cove Rotana to naprawdę przepiekne miejsce. Jeśli masz na myśli konkretna wypowiedź to pomoże mi jej zacytowanie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1668 |
Rozeznanie
|
Nie, nie mam na mysli konkretnej wypowiedzi, po prostu przypomniałam sobie, ze była mowa o plazy i zdaje sie o restauracji przy plazy i mam wrażenie, ze były tam kiedyś zdjecia załączone, bo ja chętnie bym sobie na takie plazowe widoczki popatrzyła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1669 |
|
![]() Kilka zdjęć z The Cove Rotana Resort w Ras Al-Khaimah.
![]() |
![]() |
#1670 |
|
The Cove Rotana Resort w Ras Al-Khaimah
![]() |
![]() |
#1671 |
Rozeznanie
|
Och, ślicznie tam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1672 |
Raczkowanie
|
tak w COVE ROTANA jest bardzo ladnie day pass kosztuje 100 Dhs w ciagu tygodnia 175 z jedzeniem
w weekend cena jest 150 a z lunchem 220 ja bylam tylko lekko roczarowana kolorem piasku -jakis taki ...no nie bialy w kazdym razie -i jak mialabym glosowac na naj naj naj hotel to O&O Royal Mirage jest the best-KOCHAM TO MIEJSCE zabieram tam wszystkich zajomych - piatkowy brunch za jedyne 150 to poezja potem spacer po plazy po ogrodach maly stop na drinka w roof top bar -cudowny relaks - a wy ? prosze sie wypowiedziec ktory hotel jest dla was niezapomniany polecajmy sobie fajne miejsca Edytowane przez bogotta Czas edycji: 2011-03-23 o 05:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1673 |
|
Bogotta, wrzuć kilka zdjęć z tego hotelu jeśli masz, co? ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2011-03-23 o 05:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1674 |
BAN stały
|
„ Podziwiam Chrystusa ale nie chrześcijan” - M. Ghandi Jak daleko ( po przeciwnej stronie ! ) w stosunku do nauczania Jezusa plasują się tzw. chrześcijanie to najlepiej ilustruje przykład Evy ..... „Kto ma oczy do widzenia i uszy do słyszenia”, sam to najlepiej dostrzega .... Kończąc mój udział na forum ( z którego nic głębszego od tych, co to wiedzieć powinni, się nie dowiesz ), życzę wszystkim nie poprzestawania na tym, co rzekomo „wiedzą”, a ciągłego i owocnego szukania, zgodnego z dramatycznie już dziś aktualnym apelem Jezusa: „szukajcie, a znajdziecie”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1675 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się
![]() Od pewnego czasu jestem zafascynowana Dubajem i ogólnie Emiratami ![]() Pozdrawiam Wizażanki, które tam mieszkają i po cichu zazdroszczę ![]()
![]() |
#1676 |
Nie depcze krokusów
|
Sole - jak na "wolne myślenie" charakteryzujesz się strasznym zawężeniem umysłu
isa666 - ostatnio koleżanka znalazła świetną promocję biletów lotniczych, więc to marzenie nie jest takie odległe ![]()
![]() |
![]() |
#1677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Póki co w wolnych chwilach oglądam Dubai TV ![]()
![]() |
![]() |
#1678 |
|
Witaj Isa
![]() Jeśli czegoś naprawdę się pragnie, to marzenia stają się rzeczywistością ![]() Malla witaj ![]()
![]() |
![]() |
#1679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, dlatego ja tak małymi kroczkami, ale chcę to marzenie zrealizować. Mam nadzieję, że się uda.
![]() |
![]() |
#1680 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.