QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-23, 19:16   #1651
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Madzia_24 Pokaż wiadomość
Frutti dziękuję za odpowiedź
Mąż pracuje za granicą i tak wraca dopiero za 2,5 tygodnia także mogę się czuć spokojna?
Możesz jak najbardziej
Stary 2012-02-23, 20:04   #1652
Madzia_24
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Możesz jak najbardziej
jeszcze raz bardzo dziękuję
Madzia_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 11:46   #1653
WczorajszySen
Raczkowanie

Hej mam pytanie..
Czy przy Q można brać normalnie tabletki przeciwbólowe jak Ketonal lub Ibuprom? A i czy tabletki Sesja w których jest żeń-szeń tez mozna brać? pytam bo nie wiem..

Już nie możemy doczekać się kiedy Cię zobaczymy
Serduszko <3

22.08.2015 - ?

WczorajszySen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 14:37   #1654
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WczorajszySen Pokaż wiadomość
Hej mam pytanie..
Czy przy Q można brać normalnie tabletki przeciwbólowe jak Ketonal lub Ibuprom? A i czy tabletki Sesja w których jest żeń-szeń tez mozna brać? pytam bo nie wiem..
Ketonal o zgrozo nigdy. Ibuprom i apap jak najbardziej.
Sesja też nie ma na to wpływu.
Stary 2012-02-24, 23:47   #1655
blend_she
Raczkowanie

a czemu nie ketonal? Mi zapisał lekarz ketonal przeciwbólowo bo nic innego nie pomagało jak brałam Q i nie działo się nic strasznego... chyba :P

sukcesywnie spada

52 kg -----> ......

likwidacja nadmiarów
blend_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 00:11   #1656
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blend_she Pokaż wiadomość
a czemu nie ketonal? Mi zapisał lekarz ketonal przeciwbólowo bo nic innego nie pomagało jak brałam Q i nie działo się nic strasznego... chyba :P
Ketonal to dobry sposób na zniszczenie swojej wątroby i większość lekarzy jest przeciwnikami tego leku
Stary 2012-02-25, 20:03   #1657
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Ketonal to dobry sposób na zniszczenie swojej wątroby i większość lekarzy jest przeciwnikami tego leku
Dokładnie, ketonalu należy unikać jak ognia. To jeden z najsilniejszych środków przeciwbólowych i niestety też jeden z najbardziej szkodliwych.
Ja sama brałam ketonal raz w miesiącu na bóle miesiączkowe ale tylko przez kilka miesięcy, w końcu stwierdziłam, ze wolę wziąć np. 2 apapy jesli już naprawdę muszę niż jeden ketonal. Chociaż i tak nadal jestem zwolenniczką unikania tabletek przeciwbólowych i brania ich tylko w razie wyższej konieczności.
Poza tym, chciałabym jeszcze tylko dodać, ze tabletki przeciwbólowe zostały uznane za silnie uzależniające i to już nawet po braniu ich przez dłużej niż 7 dni, stąd odgórne zalecenie dla producentów by zmniejszyć opakowania leków do max trzydziestu kilku tabletek.
Stary 2012-02-27, 19:54   #1658
lowalowa
Przyczajenie

Witam. Mam pytanie. Dzisiaj byłam u gin, żeby zmieniła mi tabletki (wcześniej brałam Artizię. Ostatnią tabletkę przyjęłam w sobotę 25.02) Dzisiaj (27.02) przepisała mi tabsy Qlaira. Moje pytanie wiąże się z tym co mam robić, kiedy zacząć je brać. Bo pani ginekolog powiedziała, że teraz w pierwszym dniu cyklu jak się pojawi (licząc od soboty 25.02). A w ulotce jest napisane co innego, że jeżeli zmienia się tabsy to 'należy rozpocząć przyjmowanie leku Qlaira w dniu po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej substancje czynne poprzedniego produktu antykoncepcyjnego'' a dzisiaj już mija 2 dzień jak połknęłam ostatnią tabletkę z poprzedniego produktu. Bardzo proszę o odpowiedź i wyrozumiałość, pozdrawiam.
lowalowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 20:06   #1659
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lowalowa Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie. Dzisiaj byłam u gin, żeby zmieniła mi tabletki (wcześniej brałam Artizię. Ostatnią tabletkę przyjęłam w sobotę 25.02) Dzisiaj (27.02) przepisała mi tabsy Qlaira. Moje pytanie wiąże się z tym co mam robić, kiedy zacząć je brać. Bo pani ginekolog powiedziała, że teraz w pierwszym dniu cyklu jak się pojawi (licząc od soboty 25.02). A w ulotce jest napisane co innego, że jeżeli zmienia się tabsy to 'należy rozpocząć przyjmowanie leku Qlaira w dniu po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej substancje czynne poprzedniego produktu antykoncepcyjnego'' a dzisiaj już mija 2 dzień jak połknęłam ostatnią tabletkę z poprzedniego produktu. Bardzo proszę o odpowiedź i wyrozumiałość, pozdrawiam.
Lekarz ma rację pierwszy dzień krwawienia i bierzesz Qlairę. Właściwie to Qlaira to pomieszanie z poplątaniem, bo są 4? grupy tabletek, każda ma inny skład, więc ciężko stwierdzić czy jest ona słabsza czy mocniejsza
Stary 2012-02-27, 22:49   #1660
drabina176
Przyczajenie

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć czy odchudzanie plus codzienny 2h wysiłek fizyczny na siłowni obniża działanie tabletek?

Mnie się wydaje, że nie ale chcę się upewnić. I czy ktoś schudł na tych tabletkach? Mam szansę uzyskać płaski brzuch biorąc te tabletki?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
drabina176 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 22:52   #1661
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabina176 Pokaż wiadomość
Witam!
Chciałabym się dowiedzieć czy odchudzanie plus codzienny 2h wysiłek fizyczny na siłowni obniża działanie tabletek?

Mnie się wydaje, że nie ale chcę się upewnić. I czy ktoś schudł na tych tabletkach? Mam szansę uzyskać płaski brzuch biorąc te tabletki?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Hormony to nie odchudzacze jak ruch miałby obniżyć działanie? Boże, ile by było niechcianych ciąż na świecie...
Stary 2012-02-28, 07:55   #1662
drabina176
Przyczajenie

Wiem że same w sobie nie odchudzają, ale słyszałam że przez hormony ciężko spalić tłuszczyk z brzucha. Chodzę codziennie na siłownię i pracuję przez 2h na rowerkach (dopiero od 5dni), robię brzuszki i ogólnie dużo się ruszam.

To nie jest tak że od tabsów oczekuje schudnięcia bez żadnego mojego zaangażowania. Po prostu chcę się dowiedzieć czy komuś udało się zrobić płaski brzuch dzięki ćwiczeniom mimo iż bierze tabletki.

A co do wpływu ćwiczeń też myślałam że wpływu nie mają. Zawsze jednak trzeba się upewnić.

Pozdrawiam!
drabina176 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 08:04   #1663
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabina176 Pokaż wiadomość
Wiem że same w sobie nie odchudzają, ale słyszałam że przez hormony ciężko spalić tłuszczyk z brzucha. Chodzę codziennie na siłownię i pracuję przez 2h na rowerkach (dopiero od 5dni), robię brzuszki i ogólnie dużo się ruszam.

To nie jest tak że od tabsów oczekuje schudnięcia bez żadnego mojego zaangażowania. Po prostu chcę się dowiedzieć czy komuś udało się zrobić płaski brzuch dzięki ćwiczeniom mimo iż bierze tabletki.

A co do wpływu ćwiczeń też myślałam że wpływu nie mają. Zawsze jednak trzeba się upewnić.

Pozdrawiam!
Qlaira to dość nowoczesne tabletki, nie powinnaś mieć problemów z zrzuceniem tego i owego
Stary 2012-02-28, 08:08   #1664
lowalowa
Przyczajenie

Cytat:
Lekarz ma rację pierwszy dzień krwawienia i bierzesz Qlairę. Właściwie to Qlaira to pomieszanie z poplątaniem, bo są 4? grupy tabletek, każda ma inny skład, więc ciężko stwierdzić czy jest ona słabsza czy mocniejsza
Wielkie dzięki za odpowiedź! Właśnie dziś dostałam O. i wezmę pierwszą Qlairę! Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez lowalowa
Czas edycji: 2012-02-28 o 08:10
lowalowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 13:55   #1665
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

hej dziewczyny ja przestalam brać Q. ponieważ przez pół roku ich brania ciągle miałam albo krwawienia albo plamienia na zmianę, bylo to dość uciążliwe wróciłam do starych tabletek i jest ok. pozdrawiam
Stary 2012-02-29, 20:45   #1666
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wenaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny ja przestalam brać Q. ponieważ przez pół roku ich brania ciągle miałam albo krwawienia albo plamienia na zmianę, bylo to dość uciążliwe wróciłam do starych tabletek i jest ok. pozdrawiam
Dziwię się trochę , ze lekarz nie odstawił Ci tabletek wcześniej, skoro przez pół roku miałaś przy nich plamienia.
Stary 2012-03-07, 14:17   #1667
WczorajszySen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Dokładnie, ketonalu należy unikać jak ognia. To jeden z najsilniejszych środków przeciwbólowych i niestety też jeden z najbardziej szkodliwych.
Ja sama brałam ketonal raz w miesiącu na bóle miesiączkowe ale tylko przez kilka miesięcy, w końcu stwierdziłam, ze wolę wziąć np. 2 apapy jesli już naprawdę muszę niż jeden ketonal. Chociaż i tak nadal jestem zwolenniczką unikania tabletek przeciwbólowych i brania ich tylko w razie wyższej konieczności.
Poza tym, chciałabym jeszcze tylko dodać, ze tabletki przeciwbólowe zostały uznane za silnie uzależniające i to już nawet po braniu ich przez dłużej niż 7 dni, stąd odgórne zalecenie dla producentów by zmniejszyć opakowania leków do max trzydziestu kilku tabletek.

dzięki wielkie za odpowiedź bo przez miesiąc zastanawiałam się właśnie czy mogę przyjmować takie tabletki...
jesteście wszystkie bardzo rzetelne w informacjach

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

aaa ... i jeszcze jedno ;>
czy mogę pijać herbatki ziołowe?

Serduszko <3

22.08.2015 - ?

Stary 2012-03-07, 14:22   #1668
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WczorajszySen Pokaż wiadomość
dzięki wielkie za odpowiedź bo przez miesiąc zastanawiałam się właśnie czy mogę przyjmować takie tabletki...
jesteście wszystkie bardzo rzetelne w informacjach

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

aaa ... i jeszcze jedno ;>
czy mogę pijać herbatki ziołowe?
Tak, ale trzeba pilnować by w ich składzie nie było dziurawca. Obniża skuteczność tabletek. No i jeśli to jakieś herbatki przeczyszczające to trzeba uważać by biegunka nie wystąpiła w pierwszych 4h po wzięciu tabletki by hormony zdążyły się wchłonąć.
Stary 2012-03-07, 14:54   #1669
WczorajszySen
Raczkowanie

Cytat:
Tak, ale trzeba pilnować by w ich składzie nie było dziurawca. Obniża skuteczność tabletek. No i jeśli to jakieś herbatki przeczyszczające to trzeba uważać by biegunka nie wystąpiła w pierwszych 4h po wzięciu tabletki by hormony zdążyły się wchłonąć.

dzięki będe pamiętać

Serduszko <3

22.08.2015 - ?

Stary 2012-03-14, 14:00   #1670
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:
Dziwię się trochę , ze lekarz nie odstawił Ci tabletek wcześniej, skoro przez pół roku miałaś przy nich plamienia.
Lekarz twierdził że organizm się musi przyzwyczaić do hormonów i sie to ustabilizuje, tymczasem ja juz miałam dość chodzić ciągle w podpaskach!
Stary 2012-03-14, 14:07   #1671
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Lekarz twierdził że organizm się musi przyzwyczaić do hormonów i sie to ustabilizuje, tymczasem ja juz miałam dość chodzić ciągle w podpaskach!
To nie wiem jakiego masz lekarza, każdy lekarz Ci powie że daje się max 3 opakowania na przyzwyczajenie się organizmu do tabletek, nawet w ulotce to pisze! Jeżeli po 3 opakowaniach nic się nie ustabilizuje natychmiast zmienia się tabletki!
Ja miałam plamienia przez 4 opakowania i mój lekarz mnie ochrzanił, że nie przyszłam wcześniej po 3 opakowaniu jak miałam plamienia.
Dziwi mnie, że lekarz kazał Ci się tyle męczyć.
Stary 2012-03-14, 15:06   #1672
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:
To nie wiem jakiego masz lekarza, każdy lekarz Ci powie że daje się max 3 opakowania na przyzwyczajenie się organizmu do tabletek, nawet w ulotce to pisze! Jeżeli po 3 opakowaniach nic się nie ustabilizuje natychmiast zmienia się tabletki!
Ja miałam plamienia przez 4 opakowania i mój lekarz mnie ochrzanił, że nie przyszłam wcześniej po 3 opakowaniu jak miałam plamienia.
Dziwi mnie, że lekarz kazał Ci się tyle męczyć.
Ja tak wogóle nie chcialam tych tabletek bo dla mnie są za drogieale lekarz mi tak je wciskal i innych nie chcial przepisac, tych jednoskladnikowych bo twierdzil, ze szkodzą ogranizmowi, wydawało mi się, że to dobry lekarz skoro nie chce wypisywać gorszych tabletek.. teraz chodzę do innego.. Wiadomo sa lekarze i lekarze hmm..
Stary 2012-03-14, 15:12   #1673
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tak wogóle nie chcialam tych tabletek bo dla mnie są za drogieale lekarz mi tak je wciskal i innych nie chcial przepisac, tych jednoskladnikowych bo twierdzil, ze szkodzą ogranizmowi, wydawało mi się, że to dobry lekarz skoro nie chce wypisywać gorszych tabletek.. teraz chodzę do innego.. Wiadomo sa lekarze i lekarze hmm..
To akurat prawda, ale lekarz nie powinien na siłę wciskać tabletek i zwłaszcza na początek tyle opakowań, gdzie jak je wykupisz i nie będą się sprawdzać mogą iść do kosza. Mój ginekolog za drugim razem już mi wypisał tylko 3 opakowania i jeśli będą ok dopiero będę kontynuować ich branie. Patrząc na Twój opis sytuacji, dobrze że zmieniłaś ginekologa...
Stary 2012-03-15, 14:41   #1674
franczeska00
Przyczajenie

Qlaira. Krwawienia. Płacz. Lęk. Smutek. Stany depresyjne. Skoki ciśnienia. Drżące dłonie. Spadek wagi. Senność. Uczucie zmęczenia. Złe sny.

Oto cała dobroć tych tabletek. Biorę od miesiąca. Jestem załamana i o krok od porzucenia ich. Stałam się nie do zniesienia dla siebie i otoczenia. Zaczęłam je brać, by ułatwić życie sobie i swojemu facetowi. Tymczasem libido spadło prawie do zera, wiecznie wyję i nie mogę wytrzymać sama ze sobą. Mój Miły też nie wie co ma ze mną zrobić... Nigdy nie wie czego się spodziewać... Czy akurat będę w manii czy też będę leżała jak zwłoki... Jestem naprawdę w stanie znieść każdy FIZYCZNY negatywny skutek tych tabletek, ale psychicznie to jest nie do wytrzymania. Jestem młodą kobietą, brałam już tabletki (wcześniej tak nie było), nie rodziłam, może to ma jakieś znaczenie. Czy tylko ja tak źle na nie reaguję???

Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
franczeska00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 10:28   #1675
franczeska00
Przyczajenie

Dziewczyny, to są jakieś choelrne tabletki... Nie mam żadnych dolegliwości fizycznych prócz krwawienia i spadku libido i to jest chyba cała antykoncepcja, bo i jedno i drugie uniemożliwia mi bzykanko!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Do tego mam wszystkie objawy psychicznych skutków niepożądanych - płacz, lęk, smutek - mój facet jest bezradny i ja też... I to ma poprawić jakość naszego współżycia? Być może... O ile tylko akurat przestanę krwawić lub on jakoś mnie zachęci... ((
Stary 2012-03-16, 14:21   #1676
Frutti
Zakorzenienie

Zamiast narzekać idź jak najszybciej do ginekologa na zmianę, po problemie
Stary 2012-03-16, 14:29   #1677
franczeska00
Przyczajenie

no dobra, pójdę i co?... każe mi odsatwić, to co teraz biorę i ten miesiąc znów mam przesarny tak? nie dość, że teraz się męczę, to jeszcze pójdzie to na nic.... Kto brał to świństwo i miał stany jak ja, a potem organizm się przywyczaił i było ok? Jest ktoś taki? Może teraz przezywam szok i dlatego tak jest... Może warto zaczekać?
Stary 2012-03-16, 14:39   #1678
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez franczeska00 Pokaż wiadomość
no dobra, pójdę i co?... każe mi odsatwić, to co teraz biorę i ten miesiąc znów mam przesarny tak? nie dość, że teraz się męczę, to jeszcze pójdzie to na nic.... Kto brał to świństwo i miał stany jak ja, a potem organizm się przywyczaił i było ok? Jest ktoś taki? Może teraz przezywam szok i dlatego tak jest... Może warto zaczekać?
Na podstawie czego lekarz Ci to przepisał? bo ta najdroższe tabletki, najnowsze i na nie najwięcej kobiet narzeka.
Pójdziesz i niekoniecznie każe Ci odstawić, po prostu zmieni na inne?
Stary 2012-03-16, 14:51   #1679
franczeska00
Przyczajenie

Na podsatwie niczego. Zrobiłam badania, coś tam z hormonami i próby wątrobowe. Poszłam w celu uzyskania antykoncepcji. Czy można w trakcie cyklu zmienić tabletki? Czy zawartość hormonów i to, że się wszystko pomiesza nie ma znaczenia? Czy to oznacza że równie dobrze mogę sobie teraz zrobić zastrzyk lub nakleić plaster? Nie chcę przerywać antykoncepcji, ale w dupie mam taką anty podczas, której cały czas krwawię i nie mogę sypiąć z moim misiem.
Stary 2012-03-16, 15:11   #1680
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez franczeska00 Pokaż wiadomość
Na podsatwie niczego. Zrobiłam badania, coś tam z hormonami i próby wątrobowe. Poszłam w celu uzyskania antykoncepcji. Czy można w trakcie cyklu zmienić tabletki? Czy zawartość hormonów i to, że się wszystko pomiesza nie ma znaczenia? Czy to oznacza że równie dobrze mogę sobie teraz zrobić zastrzyk lub nakleić plaster? Nie chcę przerywać antykoncepcji, ale w dupie mam taką anty podczas, której cały czas krwawię i nie mogę sypiąć z moim misiem.
Należy blister dokończyć, tym bardziej że to Qlaira, zmieszanie z poplątaniem zmiany w środku "cyklu" bardzo źle wpływają na organizm. Ja przy swoich pierwszych tabletkach plamiłam i to solidnie przez cały miesiąc, płakałam i śmiałam się na zmianę, też miałam huśtawki. Płakałam nawet, "bo mam za duże cycki" początek trzeba przecierpieć, ale skoro jest tego więcej to nie masz co się męczyć, nic tylko je zmienić. Skoro miałaś robione badania to lekarz na pewno będzie w stanie przepisać Ci coś innego, co będzie Ci również odpowiadało.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości