|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 |
Zadomowienie
|
Dot.: Projekt pokoju - wystrój, malowanie
A ja swoj przyszly pokoj pomaluje na 3 kolory: bordo, kosc sloniowa i purpurowy. Ma 26 m2. Bede musiala wydzielic w nim czesc sypialniana i czesc salonowa ;P Czes sypialniana bedzie glownie na kosc sloniowa i kawalek na bordo,a czesc dziennna tez glownie na kosc sloniowa i kawalek wyeksponuje na purpure. Prawan bedzie odgradzzac obie czesci tak zeby z czesci dziennej nie bylo widac bordo. Natomiast ta kosc sloniowa bedzie laczyc obie czesci. Uwielbiam mocne nasycone kolory. Ta czesc purpurowa bedzie na 1/3 sciany, najbardziej wyeksponowany i tuz przy drzwiach, blizej okna bedzie kosc sloniowa i namaluje kolibry albo motyle purpura na tej kosci sloniowej, ktore jakby beda leciec na purpure i tam niknac. Tak sobie wymyslilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1682 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Projekt pokoju - wystrój, malowanie
a moze zolty?
#1683 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pokoj od podstaw - potrzebna pomoc
Przy brazach szary odcien scian nie bedzie harmonizowal. Musisz raczej isc w cieple odcienie. Moze energizujacy pomarncz na sciany?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1684 |
Zakorzenienie
|
Dot.: urządzania pokoju - teraz mój
Zanim zaczniesz remont pokoju najpierw zrob porzadek. Jestes w wieku, w ktorym sie bawisz maskotkami? Jesli nie, wywal wszystko lub oddaj do domu dziecka. To samo ciuchy - jesli jakiegos nie zalozylas przez rok. Spakuj lub wywal.
Druga rzecz - masz bardzo ciemne meble w malym pokoju. Do tego ta nieszczesna boazeria, ciemny dywan i szara tapeta na scianie. Zacznij od boazerii - zetrzyj stary lakier i pomaluj rozjasniajaca lub wybielajaca lakierobejcą do drewna. Poniewaz jest na lozkiem mozesz do niej przypiac tez pinezkami jakis rozjasniajacy material. teraz sciany - tapeta jest w dobrym stanie. Starczy ja przemalowac w jakis jasny kolor. Dywan zmień na jakis jasny chodniczek. Zaslonki pomniejszaja pokoj. Zostaw tylko firanke. Mozesz ja nawet lekko skrocic do 2/3 wysokosci okna. Parapet moze sie stac sie wtedy dodatkowa polka. Mozna na nim postawic lampke nocna, czy wyeksponowac te duzy koralowiec? Teraz rozejrzyj sie po polkach na meblosciance - masz je prawie puste. Jestes pewna, ze potrzeba ci tyle szaf? Moze jeden regał lub nadstawke na regal rozebrac i schowac tymczasem do piwnicy? Reszte rzeczy ze zlikwidowanych szaf pochowac w koszykach i kolorowych kartonach poustawianych na tych pustych polkach. Kolekcje figurek i co tam jeszcze masz lepiej wyeksponowac na waskiej polce umieszczonej nad wersalką (latwo ja bedzie przykrecic do boazerii) Zwlaszcza ta naroznikowa poleczka, gdzie teraz stoja maskotki jest typowym zbieraczem kurzu. Pamietaj, ze wysokie meble zmniejszaja optycznie pokoj. Teraz kolory. Dalabym sciane w jasnym zoltawym bezu lub bardzo robielonym blękicie, by pasowalo do mebli. Jasna narzuta na lozko i blekitny chodnik na podlodze. Obrazek z jesiennym widoczkiem nie pasuje zupelnie kolorystycznie. Na szybie drzwiowej naklej fototapete z plaza i palmami lub jachtem na morzu. Zastanow sie czy nie przelozyc miejscami stolika pod TV i tego regalu z naroznikiem, co stoi naprzeciw drzwi? Albo taka zmiana jak ponizej - regal zasloni ci boazerie. A nad telewizorem zawiesisz polki na ksiazki albo duzy obraz. Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2007-05-28 o 10:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Zakorzenienie
|
Alez jak najbardziej pasuje! Papierowe abazury sa bardzo plastyczne. Starczy, ze np. pomaluje go delikatnym rozem i poprzyczepia sztuczne rozyczki. Albo podokleja ozdobna tasme z pasmanterii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak odnowić te meble? jak przerobić pokój?
Zanim zaczniesz myslec o kolorach - pierwsza rzecz to ustawienie mebli. Spojrz: masz jedna sciane zawalona mebloscianka i druga pusta z kanapa. Przez co jedna strona wydaje sie nieproporcjonalnie ciezsza od drugiej. Na dodatek wielka szafa ubraniowa stoi pośrodku zamiast gdzies w kącie.
Na twoim miejscu meblami przede wszystkim zawalilabym sciane na ktorej sa drzwi. Zmieszcza sie tam przynajmniej dwa moduly: szafa pelna w kacie i ten regal co jest przy oknie, przy drzwiach. Teraz druga rzecz - zauwazylas, ze polki na waskim regale przy oknie i tym na samym koncu pokoju masz prawie puste? Z waskiego regalu usun dwie szklane półeczki i wstaw polke jedna, pośrodku wysokości. Teraz zmieszczą się tu ksiązki. Z regału z konca pokoju usun dolna półkę - wejdzie tam telewizor. Kolor sciany jest fajny, ale wymagałby innego odcienia mebli (np. ecru, bieli). Aby zakryć podloge, pomyslcie o polozeniu wykladziny dywanowej. Szybko i prosto. No i zaslonki - zmniejszaja pomieszczenie. Propozycja przestawienia mebli: |
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Przyczajenie
|
w moim pokoju zrobilam juz 'porzadek'. maskotki, mapy, obrazki sa juz pochowane. narazie pomalowalam sufit, kaloryfer, okno, drzwi na bialo jak bedzie trzeba pomaluje na inny kolorek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1688 |
Raczkowanie
|
skoro boazerii nie dsa sie zlikwidować to według mnie najlepiej jakies plakaty, warto iśc do kina poprosić plakaty jakiś różnych filmów , najlepiej z cztrech a nawet pieciu i poprzyklejać na boazeri aby ją w pełni zakryć. MOże dobrze byłoby kupic jakies pare metrów materiału albo jakiś ciekawty koc w jednej tonacji i zakryć nim kanape, najlepiej co w kolorze turkusowym i na to poduszki jakies aby pasowały do tonacji plakatów. Zlikwidowałabym firanki jakby się dało i zostawiła tylko zasłony, tyleże jakieś inne
![]()
#1689 |
Zakorzenienie
|
Jesli wysokosc pokoju jest standartowa (2,5 m) to w upaly bedzie ci na antresoli duszno. Mysle ze nie masz miejsca na takie konstrukcje - zobacz, ze antresola jest podparta na wysokich podporkach/nogach/kolumnach - bedzie ci stac takie cos na srodku pokoju i utrudniac komunikacje.
Jesli myslisz o zmianie mebli i masz kogos z zacieciem stolarskim pod reka to lepszym wyjsciem bylby podest pod ktory mozna byloby pakowac pudla z rzadko uzywanymi rzeczami. |
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Przyczajenie
|
ale ty masz fajne pomysly i ze chce ci sie takie pelne rys robic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
Boazeria dobrze wyglada w duzych pomieszczeniach z ciezkimi, angielskimi meblami.
Wyobraz sobie, ze twoj pokoj jest wiekszy. Posrodku masz wielkie, stylowe biurko, przy sciane z boazeria dwa fotele w zielonym pluszu i stolik brydzowy. Na scianie obraz z mysliwska scenka. Po przeciwnej stronie biblioteke od podlogi do sufitu. A w oknach aksamitne zielone zaslony. Na podlodze perski dywan, w ktorym mozna brodzic. Wtedy boazeria wyglada rewelacyjnie ![]() Dziewczyny "zjechaly" twoja boazerie, bo pokoj sprawia bardzo ciemne i ciasne wrazenie. Ciemna boazeria daje wrazenie mebla a nie sciany. Dlatego byly pomysly, by ja rozjasnic. Bladoniebieski lub bladoliliowy kolor bejcy "przecierany" z biela swietnie by wygladal, gdybys chciala zrobic sobie pokoj w stylu prowansalskim. Ja ci proponuje przelamanie "wagonowego" ukladu przestrzennego poprzez zmiane ukladu mebli. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1692 |
Przyczajenie
|
o boze chyba takie wnetrze przerazalo by mnie bo to nei moj styl
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1693 |
Zakorzenienie
|
Swego czasu mialam fiola na punkcie wazonikow, swiecznikow, muszelek, figurek itp dupereli. Teraz to wszystko lezy na pawlaczu spakowane a ja mam niewiele powierzchni do sprzatania bo nie musze miec tyle polek i regalow na to wszystko.
Naprawde nie wyobrazam sobie czym mozna zapchac tyle szaf w pokoju ![]() Ja praktycznie w domu mam szafe z prawie samymi rurami na ramiaczka - nie skladam ubran, tylko wieszam: bluzki, swetry, kurtki, spodnie, spodnice, sukienki. Na nielicznych polkach stoja wylacznie pudla z posciela, pizamami i duperelami. Dlatego tak chwale systemy typu "komandor" - czlowiek moze sobie sam uksztaltowac wnetrze szafy. PS. jestem z zawodu projektantem....ogrodów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Przyczajenie
|
oo projektant ogrodow tez by mi sie przydal na dzialke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1695 |
Przyczajenie
|
no to nowsze zdj
|
![]() ![]() |
![]() |
#1696 |
Zakorzenienie
|
Teraz widac troche lepiej twoj pokoj. BTW. Strasznie poszatkowane te regaly. Ani porzadnej polki, ani szuflady ani szafki. Przerost formy nad funkconalnoscia.
Teraz spojrz ile polek masz w praktyce pustych (to, ze cos sie na nich znajduje, nie znaczy, ze sa wykorzystane ![]() Teraz reszta polek. Regal, ktory stoi przy biurku - dolna polka jest pusta, na drugiej lezy calkowicie niewidoczny kawalek koralowca, na trzeciej cos niewidocznego a na piatej od dolu drewnany domek ![]() Teraz regal przy scianie naprzeciw okna. Na dole masz wiaderko i jakis worek - przygotowanie do remontu? Jesli nie, to tez zapakuj do kartonu. Kasiazki zmieszcza ci sie chyba wszystkie na dolnej polce i znow pozostaniesz z pustymi polkami na gorze. Mam wrazenie, ze stawiasz na tych polkach cokolwiek, byle nie staly puste ![]() Moim zdaniem lekko moglabys zerezygnowac bez problemu z jednego segmentu regalu. IMHO zbyt ciezkie wrazenie sprawia ta czesc nad biurkiem. Zamiast tego dalabym proste polki. Moze by tak koralowiec wlozyc do takiego wazonu-kuli. Na dno dasz bialy piasek kwarcowy, na to koralowca i obsypiesz muszelkami? Taka dekoracje ustaw na oknie. Rury od C.O. przy tapczanie mozna zaslonic takim wiszacym pojemnikiem z IKEA (Minifangst). Mozesz tez przesunac lozko blizej szafy a w narozniku dac ktoras z naroznikowych polek i zapchac ja ksiazkami. Albo poprzekladac meble jak ponizej. Poduszek nie trzeba bylo wywalac, tylko ujednolicic kolorystycznie pokrowce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Przyczajenie
|
meble 'tworzyl' moj tata (ale to dluga historia)... dlatego tez mi si enei podobaja bo mam duze problemy z np ustawieniem klatki dla papuzki (teraz sciagnieta bo smierdzi farba jeszcze), czy nawet k kiedys chcialam cos kupic np lampe stojaca na podlodze tez sie nie dalo bo nie mam gdzie ... i wlasnie zastanawialam sie nad usunieciem jakiegos z regalu to jaki=os mi si eto nei widzi co tam mozna bylo by wsadzic ... ale to jeszcze do przemyslenia
![]() ![]() ![]() ![]() p.s. drewniany domek to skarbonka i ta cala 'scianka' to tak na odwal sie wszystko polozylam co w trakcie sprzatania nei mialam gdzie dac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Przyczajenie
|
Mały pokój
Hej hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prosze jeśli macie jakis pomysł prosze prosze prosze pomóżcie mi!! moj e- mail to tyska93@gmail.com (nie patrzcie na nick bo jest on mojej siostry ;]) Z góry dzięx ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mały pokój
A gdzie drzwi i okno? Jakie sa duze?
To ma duzy wplyw na rozmieszczenie mebli. Zrezygnowalabym na twoim miejscu ze stawiania telewizora. Zamiast tego zainstalowalabym w komputerze karte telewizyjna. Tak pozbedziesz sie przynajmniej jednego grata. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1700 |
Raczkowanie
|
Dot.: jak odnowić te meble? jak przerobić pokój?
dzięki Elfir za podpowiedzi. Niestety tam gdzie umieściłaś biurko jest wejscie na balkon. Natomiast pozostały układ jest ciekawy. Teraz na weekend jadę do domu, ale mąż nie więc roboty dalej się odwlekają. Ehh, dość mam.
Muszę mieć zasłonki, bo słońce mocno operuje w te okna i nie da rady wysiedzieć w pokoju bez zaciemnienia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Zakorzenienie
|
urządźcie
a więc w załączniku jest plan naszej zagospodarowanej góry 4 to sypialnia moja i tż tam stoi też łóżko macaka( nie używane ostatnio
![]() i teraz macak rośnie i niech ma ona i my troszkę swobody ( nasz pokuj zostawiam w spokoju - narazie ![]() i jeszcze kolor ścian to tropikalna pomarańcza a sufit jest w kolorze szafranu, niechcialabym zabardzo zmieniać koloru ewentualnie troszkę czymś przełamać, okna i dzwi są żółte ale pomaluje na biało albo szafran bo jest troszkę zbyt pobudzający ![]() dodatkowo kupiłam pudła z pandragona na zabawki (jedno na zdjęciu) i mała ma firaneczkę ze snieżką. was moje drogie proszę o podpowiedzi jak ułożyć meble może wpadniecie na jakąś ciekawszą kompozycje. mebelki pewnie damy zrobić na zamówienie więc można pokombinować( do stolarza mam daleko ![]() no i coś z dodatków co by pasowało do pomarańczy. przepraszam za jakość rzutów - głupota i tyle ![]()
#1702 |
Przyczajenie
|
Dot.: burza mózgów nad pokojem macaka
hmm w sumie to chetnie coś Ci podpowiem, a czy możesz mi powiedzieć ile dzieciaczki mają lat? i czym się interesują?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 |
Zakorzenienie
|
mam tylko córeczkę wiktorię (czyli macaczka bo wszystko maca
![]() ![]() w sumie jestem otwarta na wszelkie propozycje ![]()
#1704 |
Zakorzenienie
|
a pokoiki nie są za duże 1 ma 4m na 3,20
a te garderoby 1,70m na 2
#1705 |
Przyczajenie
|
tak na moje oko do tych kartonikow a najbardziej do tego co jest zaprezentowany przez Ciebie to pasuje kolor : piasek pustyni chyba ,że wolałabyś bardziej żywe wnętrze to wtedy tropikalna pomarańcz połaczona z odcieniami niebieskiego da efekt zawsze ciepłego wnętrza,mozna ozdobic sciany jakims fajnym paskiem dekoracyjnym a nad łóżkiem zrobić baldachim nie koniecznie w stylu księżniczki
![]() ![]() Ogólnie niebieski lub granat ładnie uzupełniają pomarańcz tego tropiku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Zakorzenienie
|
właśnie o ciemniejszym dywaniku myslałam ale nie włochatym mam włochata wykładzine i jakoś dziwnym trafem ciężko się z niej farbki zmywa
mebelki napewno proste kiedys w jednym z watków wklejałam pokoik w pomarańczy a na ścianach był jaśniejszy wzorek też mi się to podobało baldachim raczej nie bo zabardzo by przytłoczyło ten pokoik jak na to nie patrzeć to tylko 1,70 na 2 m ale ściągnę drzwi i zamiast tego dam ozdobną moskitierę albo coś w tym rodzaju
#1707 |
Wtajemniczenie
|
Sol ja bym pomalowala sciany na piasek pustyni. Posrodku sciany dalabym border taki dzeciecy. Lubi wyzywac sie artystycznie,wiec na jednej scianie do wyskoosci borderu dalabym kartony do malowania. Mozna je potem wymieniac. Meble proste i takie zeby potem mozna bylo dokupic inne jak Macak podrosnie. Ja kupilam Mlodziakowi takie lozko rozciagane. Co rozsuwa sie i wklada gabki i jest wieksze. Fajna sprawa. Rosnie z dzieckiem. Do pokoju dalabym jakis stoliczek do plastusiowania i innej siedzacej tworczosci
![]()
#1708 |
Przyczajenie
|
tak masz racje troche mnie poniosło z tym baldachimem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Przyczajenie
|
ramki na ej prace to bardzo fajny pomysł Katasiaczku i ten stolik do plastusiowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Zakorzenienie
|
tylko w większości chcę zostawić kolor pomarańczy zatuszować muszę do wysokości ok metra
![]() tak sobię myślę że można by było na drzwiach taką tablicę do rysowania umocować na drugim planie dałam przykładowe rozmieszczenie i tam uwzględniłam i stolik i biurko więc rysować ma gdzie ( wykładzina odpocznie ![]() novika czyli dywan mam zaklepany też myślę że to dobry pomysł kolorystyczny fotel albo kanapa? nie mam pojęcia jaki kolor, widzialam kiedys taki z drewnianą ramą i ze zmienianym obiciem ... myślałam o jakiś piaskowym( i dużo środków odplamiających) i do tego poduchy w żywszych kolorach ![]() kat takie antyramy z rysunkami też są super narazie rysunki dla taty poprzypinane są na tablicy korkowej... ale myślę że niektóre trafią do ramek
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.