![]() |
#1681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tajlandia
aż mi się przypomiało, jak w panice robiłam zdjęcia tych "normalnych" biletów na busy, które dostawałam w biurze podróży
![]() ![]() i tak przejechałam z Bangkoku do Siem Reap i spowrotem, potem na Krabi, z PhiPhi na Koh Phangan i spowrotem do Bgk ![]() Edytowane przez ktsw Czas edycji: 2015-08-25 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1682 |
Podróżniczka
|
Polacy powinni się od nich uczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1683 |
Zakorzenienie
|
Nas kiedyś wypatrzyli z tymi naklejkami z drugiego końca przystani i machają na nas - nawet się nie spodziewaliśmy, że to do nas... na szczęście zareagowaliśmy
![]() Co też fajne jest to często jak zamawiasz w danym miejscu (apartamentach, hotelu itp) jakiś wyjazd to bus przyjeżdża bezpośrednio po ciebie pod ten apartament i nigdzie nie trzeba chodzić ![]() Ktoś tu pytał o jakieś promocje na AirAsia... coś mi niedawno przyszło na maila, ale szczerze nawet nie sprawdziłam i wyrzuciłam... trzeba obserwować i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1684 |
Zakorzenienie
|
Nie idzie mi to planowanie
![]() Na początku Bangkok, potem 4-5 dni na wyspie, Krabi Ao Nang jako baza wypadowa na Phi Phi i Railay... Najpierw padł wybór na Koh Tao, nawet mam zabukowany hotel, a teraz oglądam inne wyspy i ciężko.... Polecacie koh Tao?
![]() |
#1685 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My bedziemy na moejscu 13 dni i planujemy jeszcze zahaczyc Kambodze. Nie bylam jeszcze w Tajlandii- lecimy pierwszy raz w lutym ale tez bierzemy pod uwage Koh Tao. Jak lubisz nurkowac, snorkeling i nieco spokojniejsze moejsca to powinna byc ok, ale niech lepiej sie ktos wypowie kto byl. Ostatnio natrafilam na blog: paczkiwpodrozy.pl i oni tam wkleili takie obledne zdjecia z Koh Tao i Railay ze sie zakochalam ![]()
![]() |
![]() |
#1686 |
Wtajemniczenie
|
Mam już wstępny zarys i złapałam fajną promocje na fly4free na noclegi i na razie mam tak:
30.11 – przylot do BKK, jakoś około 19, czeka nas przedostanie się do hotelu i wypoczynek. 1.12 – albo zwiedzanie BKK albo wycieczka do Erwan/Tiger Tample/Float Market 2.12 – rano wyjazdy do Siem Rep, mamy tam nocleg 3.12 – zwiedzanie Siem Rep, nocleg i powrót do BKK 4.12 planowałam lot do Krabi ale cena dla naszej trójki w air Asia to prawie 1500zł więc odpada. Liczę na jakieś promo, jak nie to będziemy musieli się tam dostać inaczej. Zostaje nam 8 dni, bo 12 mamy bilet powrotny KTSW straznie tanio te kambodze ogarnęłaś, cos czytałam ze autobus kosztuje około 70zl. Były w miare komfortowe warunki jazdy? Będziemy z trzylatkiem więc chciałabym w miare sprawnie się tam dostac. Ile trwa taki przejazd? Zależy nam żeby te 7 dni spędzić na relaksie i względnym spokoju bo z racji synka i tak wieczory spędzamy na miejscu. Chyba będę celowała w okolice Krabi z tamtąd poszukam jakieś pięknej, budżetowej i spokojnej plaży bardziej dla rodzin. Zastanawiam się nad tiger tample, bo ciągle nie jestem pewna tego jak traktuje się tam zwierzęta - może polecicie jakiś inny ośrodek tego typu na południu? I czy jest gdzieś opcja zobaczyć małpy (chciałabym mieć kilka atrakcji zrobionych pod synka ![]()
![]() |
#1687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wizę można wcześniej załatwić sobie przez internet. Co do Tiger Temple to mam mieszane uczucia, ale może dla trzylatka to będzie wspaniałe przeżycie dotkąć dorosłego tygrysa, czy pogłaskać tygrysiątka. Ktsw też robiłam zdjęcia biletów ![]()
"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości" Edytowane przez dotaa Czas edycji: 2015-08-26 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1688 |
Zakorzenienie
|
dokładnie tak jak Dotaa napisała
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1689 |
Zakorzenienie
|
ImageUploadedByWizaz Forum1440658474.142096.jpgImageUploadedByWizaz Forum1440658495.125957.jpg sama zobacz, ja sobie tam nie wyobrazam trzylatka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1690 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny, zupełnie inaczej to sobie wyobrażałam
![]() ![]() ![]() Swoją drogą, jestem cykorem samolotowym, zawsze się trzęsę cały lot - czy ktoś ma podobnie? Jak sobie poradziłyście z tym na tak długiej trasie ![]()
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
Kochana kilkanascie godzin w takim samolocie minelo mi szybciej niz 2 godz ryanairem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lot samolotem dla mnie to nie problem, jedzonko, drink i jakiś film albo dwa i zleciało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1693 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Erawan odwiedza sie w porze deszczowej, kiedy wodospady sa pełne wody. W grudniu będzie ledwo ciurkać więc zobaczycie trochę skał i dużo błota. Tiger Temple - jeśli zdecydujesz się na wspieranie tego procederu, Twoja sprawa. Niech jednak nie opuszcza Cię świadomość, że zwierzęta są tam szprycowane środkami usypiąjącymi i tresowane mało subtelnymi metodami. Te, których nie da się odrzeć z resztek godności, są masowo sprzedawane na czarnym rynku (na futra, afrodyzjaki, pamiątki lub jako pupilki do prywatnych zoo). Miłej zabawy... Polecam lekturę: http://animalus.blog.pl/2014/06/15/swiatynia-tygrysow/ A najbardziej namawiam na jednodniowy wypad w okolice Kanchanaburi do Elephant's World: http://pl.tripadvisor.com/Attraction..._Province.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1694 |
Zakorzenienie
|
biedne tygrysy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1695 |
Zakorzenienie
|
Ja już pisalam że z tymi tygrysami to nie do końca może być tak jak się ludziom wydaje... Rozmawialiśmy z dziewczyna która była tam wolontariuszka i z wetem z Koh Lanty... Zresztą byłam świadkiem jak jeden tygrysek ożył... I przez pewien czas nie wolno było do niego podchodzić... Jak by były tak całkiem naszprycowane to nie byłoby chyba tylu środków ostrożności zachowanych a poza tym jak wytłumaczyć fakt że zwierzaki całkowicie ożywają jak przechodzą nad wodospad? Zachowują się zupełnie inaczej.. Dla mnie to było super przeżycie no i są tam też inne tajne zwierzaki a nie tylko tygrysy... Ale rozumiem każdy moze mieć swój pogląd na to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1696 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ja nadal niewiem na jaka wyspe poleciec ![]()
Świat jest książką i ci, którzy nie podróżują, czytają tylko jedną stronę 💖 http://instagram.com/through_the_world_ Edytowane przez atsenka Czas edycji: 2015-08-28 o 20:26 Powód: Dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1697 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze, jakoś podświadomie mi biło że skoro są tam mnisi to może to bardziej jakiś ośrodek niż proceder dla kasy i turystów
![]() ![]()
![]() |
#1698 |
Zadomowienie
|
Tak to jest planowac wycieczke dla znajomych... Pozmienialismy dla nich plany a oni sie rozmyslili i leca na 2 tyg na Dominikane
![]() Ale mam inny problem- bilety lotnicze strasznie podrozaly i niewiem czy kupowac zanim jeszcze zdrozeja czy poczekac. Mam na mysli bilety na trasie Bangkok- Sieam Reap i Bangkok- Koh Samui. Lecimy w lutym- ktos doradzi? Druga sprawa ze zaczelam sie zastanawiac nad tym Angkor Wazt- od zawsze byl na mojej liscie miejsc do zobaczenia ale mamy tylko 13 dni. Tylko w sumie az tak nam na Bangkoku nie zalezy. I zarezerwowalam 7 dni na wyspach.
![]() |
#1699 |
Wtajemniczenie
|
Atsenka ja też się zastanawiam czy jest szansa na jakąś promocję czy brac to co jest teraz na link bkk-siem rep, może podbij do fly4free i zapytaj, powinni wiedzieć jak te promocje wyglądały czasowo rok temu.
Jakie wyspy wybrałaś?
![]() |
#1700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1701 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poczatkowo wybralismy hotel na Phi Phi (bo znajomi sie uparli) i kosztowal 700 funtow za 3 osoby (Beach Resort czy jakos tak) i nie mial zbyt dobrych opinii, a teraz mamy 2-bedroom ville z prywatnym basenem za 440 na Koh Tao z niesamowitym widokiem 5 min od plazy i tez dzielimy wydatki na 2 osoby. Na Samui widzialam tez bardzo tanie, tylko na 2 noce musimy cos znalezc. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Spędzisz jednak ze zwierzakami dużo czasu, sporo sie o nich dowiesz (konieczny angielski), przygotujesz dla nich jedzenie a później je zaserwujesz z ręki, a na deser popływasz w ich towarzystwie. Wizyty w Elephant's World raczej nie połączysz z inną atrakcją, bo trwa ona od 9:00 do 16:00 i jest dość wyczerpująca. Nie ma sensu korzystać z biura. Zarezerwuj przez ich stronę: http://www.elephantsworld.org/booking/ Trzy lata temu, kiedy byłam tam pierwszy raz, wystarczyło jednodniowe wyprzedzenie, ale EW robi się coraz popularniejszy i w tym roku okazało się, że w wybranym przez nas terminie nie ma już miejsc. Samochód EW bezpłatnie odbiera gości z hoteli w Kanchanaburi ok. g. 9:00, ale trzeba podać nazwę hotelu. Jeśli nie masz zamiaru tam nocować, znajdź hotel niedaleko dworca, podaj jego nazwę w zgłoszeniu, wyjedź z BKK do Kanchanaburi bardzo wcześnie rano (około 5:00) i czekaj w umówionym miejscu. Da się, przetestowane dwukrotnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1703 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Uwazam jedynie ze to troche dlugo, mialam nadzieje ze spedzimy tam pol dnia i zdazymy cos jeszcze zobaczyc. Niestety mamy tylko 1 dzien na okolice Bangkoku i pol dnia na Bangkok jezeli zdecydujemy sie na Kambodze. Plan ciagle w toku.
![]() |
![]() |
#1704 |
Zakorzenienie
|
to ja jeszcze tak doradzę: bierzcie pod uwagę zmiane czasu, my pierwszego dnia wesoło obudziliśmy się o 14stej i zwiedzanie szlag trafił
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1705 |
Wtajemniczenie
|
A daleko jest z BKK do Kanchanaburi? Chętnie bym tak skoczyła zamiast tygrysów jeśli jest w miarę okej transport.
My chyba jednak symbolicznie lizniemy angkor wat, polecimy samolotem i pobieżnie zerkniemy, a jak synek bedzie wiekszy licze ze wrocimy na porządny, kilkutygodniowy trip ![]()
![]() |
#1706 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
To może wybierzcie się do Ayutthaya...to półtora godziny drogi od BKK, taki Angor Wat w miniaturze i tez jest pięknie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1708 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pociągów brak. Najlepiej udać się na dworzec Sai Tai Mai i stamtąd łapać autobus. Teoretycznie jedzie ok. 2 godzin, w praktyce... jak to w Tajlandii ![]() Na dworcu niestety panuje chaos. Jest wielu przewoźników a żadna z kas nie obsługuje wszystkich. Trochę się nalataliśmy próbując upolować odpowiedni transport ale jakoś się udało i zdążyliśmy na 9:00. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1709 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dziekuje Wam za wszystkie rady. Zmodyfikowalam troche nasz plan, doradzcie co myslicie- plan nie zawiera Kambodzy
![]() 14 lutego- wylot 15 lutego- Przylot okolo godz 9.20 rano do Bangkoku, odpoczynek, popoludniowe zwiedzanie 16 lutego- Ancient City/ Floating Market 17 lutego- Ayuthaya (myslalam o udanie sie do Kanchanaburi i nocleg) 18 lutego- Elephant Camp 19 lutego- lot na Koh Samui 20-22 lutego- Wycieczka do Angtong National Park i Mu Koh Ang Thong 22-27- Prom na Koh Tao/ odpoczynek/ snorkeling/ Koh Nang Yuan 27- Prom na Koh Samui albo Surat Thani i lot powrotny do Bangkoku- szwedanie wieczorne po miescie i okolo 23 jedziemy na lotnisko i juz mamy nad ranem wylot o czym Etihad poinformowal mnie w e-mailu jakies pare godzin temu!!!!!!! Myslalam ze zejde, zamiast 9 rano 28 lutego jest 2 nad ranem... Mysle ze w ciagu 12,5 dni szkoda mi czasu zeby leciec do Kambodzy. Napewno jeszcze nie raz uderzymy do Azji to wtedy przy okazji sie zwiedzi Angkor Wat. Co mysliscie? Chyba ze jakims cudem zmienimy daty wylotu badz powortu ale wszystkie linie sporo za ta usluge kasuja.
![]() |
#1710 |
Zakorzenienie
|
Popołudniowe zwiedzanie Bangkoku odradzam bo dużo świątyń jest czynnych do 15 stej, jak np grand palace wiec spieszcie sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.