![]() |
#1681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
To tak, wydało się, a chcieliśmy być oryginalni i niepowtarzalni na placu zabaw
![]() Drugie będzie Maja Oliwia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1682 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1683 |
Zakorzenienie
|
vixen ja nie mam pomysłu na imię dla drugiej, więc na razie muszę wstrzymać rozmnażanie hahah
może będzie jak z pierwszą, usłysze imię i sobie pmyśle, że chce kiedyś tak dac corce na imię ![]()
![]() |
#1684 | |
Zakorzenienie
|
![]() Ale wiocha ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj w dodatku z imionami trzy Lilianki naliczyłam, czyli będzie pewnie kolejny hit ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1685 |
Zadomowienie
|
Ja myślę żeby dac córce Dżesika Dżasmina- jak myslicie? Będzie jej się podobało?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1686 |
Konto usunięte
|
Proponuję Genowefa Milagros
![]() Wspominałam wcześniej, że moja rodzicielka pracuje w zawodzie związanym ze szkolnictwem i ostatnio patrząc na jakąś listę dzieci zwróciłam uwagę na jeszcze jedną rzecz- przerabianie polskich imion na zagraniczne: Natalia - Natalie Emilia - Emily Paweł - Paul Kacper - Casper Są jeszcze Keviny i Viviana |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1687 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jako duet to podwójne rażenie,co nie?; |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1688 | |
Zakorzenienie
|
Do niedawna myślałam, że te hamerykańskie imiona to jest jakiś absolutny-absolutny wypadek przy pracy. Ale po dniu, w którym przypadkowo usłyszałam przywoływanie małego Brajana (na podwórku) i Amandy (w Tesco) - zmieniam zdanie ;/
A Amelek i Julek to rzeczywiście od groma wokół. ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
![]() Ja zawsze prosiłam, żeby ludzi używali dłuższej wersji. Najbardziej nie lubię jak niektórzy wypalają z panią Madzią. Że niby jest trochę oficjalnie (pani) ale skracamy dystans przez zdrobnienie. Bardzo mnie to denerwuje.
![]() |
![]() |
#1689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja planuję Lusesita albo Dajana. Serio znam dziewczynę, która nadała córce imię Dżesika - tylko nie wiem jaka pisownia, czy anglijska, czy fonetyczna ![]() Rodzina akurat przeciętna, może nie wybitnie kształcona, ale na pewno bez patologii. Mała była wpadką w maturalnej klasie ![]() Ostatnio u mnie na wiosce rządzi trio Nadia, Majka i Lena. Laura się trafiła, Amelka. Oliwka i Nikola już chyba passe w tym sezonie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
Z tymi zagramanicznymi imionami to różnie może być. Moja siostra jest nauczycielką i już miała kilka przypadków takich, że np. dziecko chrzczone za granicą, ma podwójne obywatelstwo, rodzic obcokrajowiec a naziwsko polskie i wychodzą takie... kwiatki
![]() Do mojej córki do przedszkola chodzi... Howard. Obrazki podpisane są Howardzik ![]() ![]() A w grupie u mojej córki powtórzył sie tylko Kacper a tak to przegląd tych najbardziej popularnych ![]() Co do Lilianek to też wysyp zauważyłam. Ale jak ja nadawałam, to nie było aż tak popularne, jak mówiłam znajomym to było : "wow, gdzieś ty takie imię znalazła" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1691 |
Wtajemniczenie
|
Na poczekalni też w każdym wątku co najmniej dwie. Ale jak wybieralismy małej imię to nie było aż tak popularne. A że kazała tak długo na siebie czekać to może mieć pretensje tylko do siebie. Jej się w ogóle nigdzie nie śpieszy tylko sciemnia że chciałaby się już urodzić i kwitnie na obskurnej patologii.
![]() |
#1692 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Imię zawsze jeszcze można zmienić, bo naprawdę zanosi się na kolejną obiegówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1694 |
Zakorzeniona
|
Ja nie wiem jak to się dzieje, że nagle te same imiona się na gwałt podobają wszystkim? Przecież Julie czy Maje istniały już dawno, a ja przez całe swoje życie poznałam jedną Julię i jedną Maję - i koniec. Szału na te imiona nie było, a nagle ludzi oświeciło, że takie imię istnieje i każdy tak nazywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1695 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że to efekt tego, że nasze społeczeństwo jednak oryginalności nie lubi. Podobają nam się imiona, które podobają się wszystkim, tak jest bezpieczniej.
No i jesteśmy podatni na mody serialowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1696 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jako fanka Jeżycjady już w młodości wykoncypowałam, że nazwę swoje dziecie po Tygrysku. Przez całe swoje życie nie spotkałam nikogo o tym imieniu, na plus przemawiał też fakt, że jak dziecko będzie chciało się przenieść za granicę to imię to nie będzie nastręczać dodatkowych trudności językowych. Trendów nie śledziłam i jak urodziłam córkę to oczywiście dostała tak na imię. A tu się okazuje, że to teraz popularne imię. Oczywiście daleko jeszcze do Len, ale i tak jest całkiem sporo małych tygrysków, a w życiu bym nie przypuszczała, że tak będzie. Także tego chyba nie da się przewidzieć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja się po lekturze napaliłam na małą Aurelię. Ale potem dorosłam i mi przeszło ![]() Tak samo było z imieniem siostry Tygryska - Róża. Dalej lubię, ale pasuje mi niestety tylko do ciepłej starszej pani... A zdrobnienie Rózia - z pewnym serialem z dzieciństwa i tą sceną ![]()
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-09-22 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1698 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() A co myślicie o imieniu Matylda? Nigdy w życiu nie spotkałam żadnej Matyldy, a imię mi się podoba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A w szpitalu wołaliśmy Brunhilda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Matylda wyjątkowo mi się nie podoba
![]() |
![]() |
#1701 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1702 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się śmieje, że sobie na 40 stke drugie zrobię, poza tym w życiu różnie bywa ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#1703 |
Zakorzenienie
|
Odp: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Mnie sie podoba imie Bianka, ale nie nazwe tak dziecka. Imiona mam juz dawno wymyslone tak by kazde z nas bylo zadowolone. Urszula po mojej babci lub Karol po jego dziadku xd
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U dorosłego - ok, ale kompletnie nie pasuje mi do dziecka. Kurczę nigdy nie myślałam, że będę kwestię imienia rozkładać tak na części pierwsze (wersja oficjalna, ewentualne zdrobnienia, jeszcze mniejsze zdrobnienia, czy pasuje do dorosłego i do dziecka itd.) Chyba obecnie gdybym miała córkę, to mała zostałaby Basią. Hania mi się podoba, ale mamy już dwie małe Hanie w rodzinie, nie dokładałabym trzeciej. Chłopiec pewnie byłby Piotrem.
![]() |
![]() |
#1705 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Cytat:
Jeśli chodzi o Urszulę - miałam kiedyś uczennicę w gimnazjum o tym imieniu. Super dziewczyna, zatem skojarzenie z imieniem też mam dobre, a jednak... Ula strasznie nie lubiła swojego imienia, nienawidziła wręcz! Ale wiadomo, nie wszystkim dogodzisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1706 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Cytat:
Z resztą dla mnie jak się mówi "ulcia" czy "julcia" to nie ma różnicy a Julek pełno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1707 |
Rozeznanie
|
Imię Ula mi się podoba, brałam je pod uwagę przy drugiej córce
![]() ![]() Matylda jest ok, zdrobnieniem może być Mati ![]()
![]() |
![]() |
#1708 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mamy 4 miesięczną kruszynę Matyldę. Nie znamy żadnej, imię budzi zawsze znak zapytania na twarzy i konsterenację i jest oooo kurcze ale fajne imię ... (bo imię normalne, proste, polsko brzmiące a jednak niespotykane) albo ktoś nie wie co powiedzieć i pyta, czemu takie imię, to odpowiadam a czemu Ty jesteś"kasia, basia etc" Co do zdrobnień to jednak mówimy pełnym imieniem, ale zdarza nam się Macia (zawsze kojarzy mi się z krówką) a najbliższym Matylka. A tak na koniec nie to ładne co ładne ale co się komu podoba ![]() P.S. Córka miała mieć na imię Zoja ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1709 |
Zakorzenienie
|
Matylda boskieeee
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1710 |
Zadomowienie
|
Jak byłam w ciąży i nie znaliśmy jeszcze płci to bardzo chciałam miec właśnie Matyldę. Bardzo, bardzo mi się to imię podoba. Ale mężowi już nie.
Jak leżałam na patologii to dziewczyna obok urodziła właśnie Matyldę. Teraz jeśli będę miała drugie dziecko to dla chłopaka jeszcze coś wymyślę ale jak trafi mi się córka to będę w czarnej dupie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.