|
|
#1681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
chyba że ma się umowę na czas określony z dwutygodniowym wypowiedzeniem
|
|
|
#1682 |
|
Rozeznanie
|
no oczywiście chyba, że się ma
|
|
|
|
|
#1683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mało kto spędza w pracy 8 godzin ![]() A tak ogólnie to chyba wolę od 8 do 16, niż tak jak ten analityk od 5 do 13
|
|
|
#1684 |
|
Przyczajenie
|
Dawno mnie tu nie było.
Mam prace, kiepską w markecie ale jest. Teraz babki jak się orientujecie w przepisach pracy odnośnie do ciąży? |
|
|
|
|
#1685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I cały nasz dział też. Nikt nie siedzi po godzinach (oprócz szefa i jego kochanki he he) |
|
|
|
|
|
#1686 |
|
Zadomowienie
|
rizunia - a co byś chciała wiedzieć odnośnie ciąży? na pewno na zwolnieniu lekarskim masz 100% płatne, na jaki okres masz umowę?
|
|
#1687 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1688 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem tylko tyle, że kobitki w ciąży nie można zwolnić, jeśli jest już po 3 miesiącu. Tzn jak pracodawca się dowie, ze jesteś dajmy na to w 1 to może tak wykombinować,żeby się pozbyć (oczywiście też niezgodnie z prawem, ale wiecie jak to jest)
Natomiast po 3 miesiącu pracodawca nie może zwolnić, i z tego co wiem jak się umowa kończy wcześniej to chyba nawet musi przedłużyć do końca urlopu macierzyńskiego, ale tu już głowy uciąć nie dam. |
|
|
|
|
#1689 |
|
Zadomowienie
|
znajoma tak miała, że była na umowie na czas określony, zaszła i jej przedłużyli umowę do porodu, bo musieli. Ale potem to zwolnienie automatycznie, niestety w tym okresie nie jest sie już chronionym. I jest jeszcze takie coś, że w ciąży można mniej dźwigać niż normalnie, ale nie pamiętam ile dokładnie, no i pracodawca nie ma tu nic do gadania.
A ja dziś miałam egzamin na prawko. Niestety poległam na łuku i nawet nie mogłam go powtarzać (wszyscy inni egzaminatorzy dawali po 2 próby, a ja miałam tylko 1 ) Szkoda trochę, bo wczoraj jak jeździłam z instruktorką, to już tak pewnie czułam się za kierownicą, wszystko od razu mi wychodziło (jak nigdy) ale cóż...
|
|
#1690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obecnie kobieta w ciąży jest chroniona od poczęcia, cokolwiek to znaczy, kiedyś obowiązywał magiczny termin 3 miesięcy. Jeśli masz umowę na czas określony, która kończy ci się w trakcie ciąży, to zostanie ci przedłużona do dnia porodu. Potem oczywiście będzie ci się należał zasiłek macierzyński.
|
|
|
#1691 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1692 |
|
Raczkowanie
|
Niestety ale kobieta w ciąży jest chroniona dopiero od 3 miesiąca ( od 12 tygodnia dokładnie )
Wcześniej pracodawca zgodnie z kodeksem pracy ma prawo zwolnić taką mamę. Pracując w kadrach wielokrotnie byłam świadkiem takich sytuacji. Wszystko zgodnie z prawem pracy. Firma baaardzo dbała aby tak było. Umowę na czas określony w przypadku ciąży przedłuża się autoamtycznie do dnia porodu. Potem dostaje się zasiłek macieżyński z ZUSu |
|
|
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
To nie prawda, zgodnie z ogólnymi zasadami kobieta podlega szczególnej ochronie w całym okresie ciąży (art. 177 par. 1 kodeksu pracy), czyli od poczęcia dziecka do dnia rozwiązania.
Są wyjątki, jak np. umowa na czas określony, która może ulec rozwiązaniu, jeżeli dzień jej rozwiązania przypada przed ukończeniem 3 miesiąca ciąży. Ale tu jedynie chodzi o przedłużenie umowy podpisanej na czas określony a nie zwolnienie, więc to się ma nijak do tematu. Ja tez pracuje w firmie, która przestrzega kodeksu pracy.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-05-30 o 18:54 |
|
|
|
|
#1694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to to ja wiem, generalnie stosuję zasadę 30 min + 15, które mi się należy jak psu buda, więc mam razem 45. Wkurza mnie to jednak, bo pół godziny muszę wysiedzieć za darmo, i właściwie nic ciekawego w tym czasie nie zrobię. Niestety, taki jest zwyczaj w korporacjach, na zachodzie to normalka, ale tam sobie idą do knajpy na lunch, bo ich na to stać, my mamy firmową stołówkę, w której sprzedają mocno podejrzane jedzenie
|
|
|
|
|
|
#1695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i teraz jest tak jak piszesz. Ehh muszę nadrobic zaległości żeby być na bieżąco
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spokoJa akurat ostatnio trochę o tym czytałam, bo mam dziwną umowę na zastępstwo i byłam ciekawa co by się stało gdybym zaszła w ciążę. I przy okazji się o innych sprawach dowiedziałam.
|
|
|
#1697 |
|
Wtajemniczenie
|
trochę schodzimy z tematu!
|
|
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
No ale wątek już tak długo się ciągnie i głównie na wyżalaniu się polega
, że małe offtopy od czasu do czasu nie zaszkodzą, a przynajmniej się może ktoś pożytecznych rzeczy dowie.
|
|
#1699 |
|
Zadomowienie
|
no, siedzimy w domu bez pracy, to przynajmniej sobie trochę mądrych rzeczy poczytamy
|
|
#1700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kasiu a kiedy będą wyniki tego twojego konkursu, gdzie spełniasz wszystkie wymagania??
|
|
|
#1701 |
|
Rozeznanie
|
hejka, ja nawet nie mam czasu na forum. Wracam do domu po 18, trochę się pokrzątam i już pora spać. normalnie dnia mi brakuje ... ale dziś zrobiłam sobie dzień dziecka i zjadłam na noc całą czekoladę i jeżyki.
Weszłam dziś z ciekawości na pracuj.pl i stwierdzam, ze przez 2 miesiące nic się tam nie zmieniło, te same firmy i stanowiska ... susinko odczytałam Twoją wiadomość już dawno, ale zapomniałam odp. bardzo się cieszę i gratuluje. |
|
|
|
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
papiery trzeba tam było składać do 3.czerwca. Ja zaniosłam wszystko wczoraj. W urzędzie nawet się nie spodziewali, że ktoś coś im przyniesie, bo najpierw "rozmawiałam z jakąś stażystką, która na "przyniosłam papiery aplikacyjne" nic nie powiedziała, tylko zrobiła lemurka
jakby ktoś nie wiedział co robi lemurek i nie był w moim urzędzie:
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
i stwierdzam, że ja wczoraj zrobiłam lemurka, jak poszłam do państwowej firmy o nazwie Energa, przedłużyć umowę a Pani do mnie, że podpisanie umowy zajmie ok.15-20 minut a jej zostało 10min. do końca pracy więc mam przyjść jutro (byłam tam o 14;50)
|
|
#1704 |
|
Zadomowienie
|
Milutki ten lemurek
![]() Iza, ja kiedyś poszłam do UM i tez Pani mnie w taki sposób załatwiła chodziło o wymianie dowodu rejestracyjnego na nowy Ponoć to długo trwa a poza tym "koleżanka jest na urlopie a kolega pracuje do 15, który na czas jej nieobecności się tym zajmuje"Niektórym ludziom się pomieszało w głowach. U mnie w pracy nie było czegoś takiego, praca przyniesiona o 15.50 musiała być zrobiona, bo inaczej kierowca by nie odjechał.
|
|
#1705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tylko tak w uzrądach i innych państwowych tworachCo tam u ciebie bravvurka??
|
|
|
#1706 |
|
Rozeznanie
|
omg, uśmiałam się najpierw z lemurka (kochany szkrabik) a później z waszych doświadczeń. Ja bym chyba złożyła skargę na takie zachowanie. Do mnie też czasami przychodzą klienci na ostatnią chwilę, ale nie mogę i chyba nie byłąbym w stanie odprawić kogoś, kto przyjechał specjalnie do mnie coś załatwić. Kasiu żebyś tylko nie stała się taką urzędaską i żeby Ci się w głowie niepoprewracało. Trymam kciuki za pomyślną rekrutacje.
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Zadomowienie
|
Cóż u mnie nic nowego, kurs angielskiego się, skończył w ten weekend kończy się też mój drugi kurs, ofert pracy jak na lekarstwo.
Byłam ostatnio na jednej rozmowie o pracę. Mają się odezwać w ciągu dwóch tygodni, ale jakoś ta oferta mi nie podpasowała, nie to chcę robić. Czekam na tę jedyna ofertę dla mnie
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-06-02 o 21:12 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1708 |
|
Rozeznanie
|
Izuś muszę Cie rozczarować ale jak widać nie tylko w państwówkach tak postępują z ludźi bo Energa nie jest państwówką ani w maleńkim calu
![]() po prostu nikt jej nie zaplaci za nadgodziny to po co ma sobie marnować czas przeznaczony na obiad z mężem
|
|
#1709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1710 |
|
Zakorzenienie
|
tak Was czytam i sie zaczynam bac : (
jestem na pierwszym roku studiow dopiero, ale juz sie boje jak bedzie z praca po studiach; [studiuje miedzynarodowe stusunki gospodarcze] no nic, mam nadzieje ze za 4 lata bedzie juz duzo lepiej z praca ![]() i Wam tez zycze znalezienia dream job
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

?

) Szkoda trochę, bo wczoraj jak jeździłam z instruktorką, to już tak pewnie czułam się za kierownicą, wszystko od razu mi wychodziło (jak nigdy) ale cóż...
to to ja wiem, generalnie stosuję zasadę 30 min + 15, które mi się należy jak psu buda, więc mam razem 45. Wkurza mnie to jednak, bo pół godziny muszę wysiedzieć za darmo, i właściwie nic ciekawego w tym czasie nie zrobię. Niestety, taki jest zwyczaj w korporacjach, na zachodzie to normalka, ale tam sobie idą do knajpy na lunch, bo ich na to stać, my mamy firmową stołówkę, w której sprzedają mocno podejrzane jedzenie

to tylko tak w uzrądach i innych państwowych tworach