Mycie włosów odżywką - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-01, 18:35   #1681
Piechniak
Rozeznanie

Dot.: Mycie włosów odżywką

ech...bo aprawdzałam listę myjących odżywek na forum dla zakręconych...i żadnej z nich nigdy nie widziałm, poza tą isaną i mrs potters... ...więc z tymi wymianami to lekko nie będzie... myślisz, że wystarczy stosowanie naprzemiennie tych dwóch ?
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 12:24   #1682
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
ech...bo aprawdzałam listę myjących odżywek na forum dla zakręconych...i żadnej z nich nigdy nie widziałm, poza tą isaną i mrs potters... ...więc z tymi wymianami to lekko nie będzie... myślisz, że wystarczy stosowanie naprzemiennie tych dwóch ?
myślę że na razie tak, a jeśli przypadkiem natrafisz na jakąś inna odzywkę z listy, to możesz ja qpić na zapas bo rzeczywiście, one są dość trudne do znalezienia
a jeśli mycie odzywką Ci nie podpasuje, to zawsze możesz spróbować lagodnego szamponu, np. dla dzieci albo Biovaxa "w ostateczności", że tak powiem

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 18:09   #1683
Piechniak
Rozeznanie

wiem...zastanawiam się nawet, czy lepiej nie zacząć od takiego delikatnego szamponu a potem przejść na odżywkę, żeby było stopniowo...?
sprawdziłam jeszcze na blogu którejś dziewczyny z kręconowłosych i z tego, co pamiętam to polecała jeszcze naturię len i rumianek...to możeliwe czy raczej coś źle zapamiętałam? bo akurat tę widziałam w sklepie, ale trochę bałam się kupić, bo jest bez spłukiwania...i trochę mnie dziwiło, żebyu użyć b/s do mycia...
Stary 2011-09-02, 18:12   #1684
agison
Zakorzenienie

Cytat:
wiem...zastanawiam się nawet, czy lepiej nie zacząć od takiego delikatnego szamponu a potem przejść na odżywkę, żeby było stopniowo...?
można i tak włosy nie przeżyją syndromu odstawienia detergentów
Cytat:
sprawdziłam jeszcze na blogu którejś dziewczyny z kręconowłosych i z tego, co pamiętam to polecała jeszcze naturię len i rumianek...to możeliwe czy raczej coś źle zapamiętałam? bo akurat tę widziałam w sklepie, ale trochę bałam się kupić, bo jest bez spłukiwania...i trochę mnie dziwiło, żebyu użyć b/s do mycia...
a nie wiem, nie jestem na bieżąco z topikami dla kręconowłosych, ale naturię len i rumianek mam, i tez się nią dobrze myje bo kiedyś próbowałam. To że jest b/s raczej nie ma znaczenia.

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2011-09-02, 18:32   #1685
Piechniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
można i tak włosy nie przeżyją syndromu odstawienia detergentów a nie wiem, nie jestem na bieżąco z topikami dla kręconowłosych, ale naturię len i rumianek mam, i tez się nią dobrze myje bo kiedyś próbowałam. To że jest b/s raczej nie ma znaczenia.
tak chyba zrobię...bo jakoś moje włosy ciężko przeżywają gwałtowne zmiany...
ha to kupię na zapas...przez jakieś dwa miesiące pomyję sobie łagodniejszym szamponem, a potem przestawię się na odżywkę... ale kupię ją póki jest
Stary 2011-09-02, 18:39   #1686
agison
Zakorzenienie

Cytat:
tak chyba zrobię...bo jakoś moje włosy ciężko przeżywają gwałtowne zmiany...
ha to kupię na zapas...przez jakieś dwa miesiące pomyję sobie łagodniejszym szamponem, a potem przestawię się na odżywkę... ale kupię ją póki jest
też wyznaję tę zasadę. W końcu się nie zepsuje

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2011-09-12, 10:59   #1687
Ania09121983
Zadomowienie

sub zeby was nie zgubic

"Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było".
Ania09121983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-15, 22:21   #1688
Magdalenja
Raczkowanie

Właśnie minęły dwa tygodnie od kiedy zaczęłam myć włosy odżywką. Efekt podoba mi się włosy są takie miękkie jak chyba jeszcze nigdy wcześniej. W ciągu tego dość krótkiego czasu wypróbowałam odżywki Mrs. Potter's i Hegron. Ta druga chyba lepiej mi służy bo włosy dłużej są świeże, za to po Pottersie ładniej pachną Co kilka myć używam szamponu dla dzieci (podkradam siostrzenicy) i co tu gadać jest super

Pomyśleć że jeszcze dwa tygodnie temu w życiu nie przyszło by mi do głowy umycie odżywką włosów. Teraz zastanawiam się czy jeszcze kiedyś umyję włosy szamponem typu Head&Shouders.
Magdalenja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 11:41   #1689
basiek0109
Raczkowanie

Powiem Wam dziewczyny że zawsze mnie intrygowało jak można "myć" włosy odżywką, a raczej po co?? Przecież odżywki nie zawierają ŻADNYCH substancji myjących i oczyszczających skórę głowy! Dziwię się, że przy takich praktykach nie nabawiłyście się jeszcze łupieżu albo łojotokowego zapalenia skóry głowy! Każdy dermatolog by Wam to odradził Przecież jest pełno delikatnych szamponów (niekoniecznie tych dla dzieci, bo one też słabo oczyszczają), bo ja też nie jestem zwolenniczką ładowania na głowę chemii typu H&S i masy silkonów, ale np. szampon Farmony Radical czy inne ziołowe albo chociażby szapony Schauma które są w miarę "nie napakowane" No zawsze można coś dla siebie znaleźć, ale używanie odżywek w zastępstwie szamponu to dla mnie czysta głupota :conf used: Przecież odżywka nie umyje Wam głowy nie takie jest zresztą jej przeznaczenie.
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 12:36   #1690
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Odpowiem krótko:
Cytat:
Napisane przez basiek0109 Pokaż wiadomość
Przecież odżywki nie zawierają ŻADNYCH substancji myjących i oczyszczających skórę głowy!
Owszem, zawierają.
Cytat:
Przecież odżywka nie umyje Wam głowy
Czyli przez całe miesiące, kiedy myłam włosy odżywką, miałam tylko złudzenie umycia? Zapewne chodziłam z tłustymi włosami, tylko nikt mi tego nie uświadomił? Bez przesady.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 13:27   #1691
basiek0109
Raczkowanie

Do tatty: Skoro twierdzisz że odżywki zawierają w składzie substancje myjące to proszę Cię oświeć mnie jakie bo sama ciekawa jestem
Stary 2011-09-16, 16:33   #1692
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Do tatty: Skoro twierdzisz że odżywki zawierają w składzie substancje myjące to proszę Cię oświeć mnie jakie bo sama ciekawa jestem
Chociażby cocamidopropyl betaine - to łagodny środek myjący.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 17:04   #1693
basiek0109
Raczkowanie

A sugerujesz, że on sam wystarczy żeby porządnie oczyścić skórę głowy? Wyżej wymieniony przez Ciebie składnik z reguły jest jako dodatek do typowych składników myjących, ona sam jest niestety za słaby
Stary 2011-09-16, 17:27   #1694
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
A sugerujesz, że on sam wystarczy żeby porządnie oczyścić skórę głowy? Wyżej wymieniony przez Ciebie składnik z reguły jest jako dodatek do typowych składników myjących, ona sam jest niestety za słaby
Nie, nie jest za słaby i wystarczy. Nawet olej można zmyć odżywką. Próbowałaś kiedyś? Bo coś mi mówi, że nie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 18:31   #1695
basiek0109
Raczkowanie

Nie próbowałam i nie zamierzam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-16, 19:02   #1696
Narek
Zakorzenienie

Jeżeli nie zamierzasz próbować, to bezskuteczne są nasze próby przekonania
Przetestowałyśmy na własnych głowach, że odżywka może umyć włosy. Wierz lub nie, jak chcesz, ale w tylu stronach wątku jest napisane, że da się tak umyć włosy i nie wymyślamy tego tak dla zabawy

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.

Edytowane przez Narek
Czas edycji: 2011-09-16 o 19:04
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-16, 20:08   #1697
myszka2020
Zakorzenienie

Podpisuję się pod słowami Narek - sama myję odżywką już ponad rok, oleje zmywam odżywką, włosy mam wręcz dłużej świeże, niż po szamponie - więc widać, jednak myje. I moje skalpowe problemy (w tym łupież, swędzenie i strupki) skończyły się właśnie, kiedy myję odżywką - widać SLS czy SLES mnie podrażniał i wysuszał i to właśnie powodował, więc mi mycie odżywką wybitnie służy
Stary 2011-09-16, 20:38   #1698
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Poprzedniczka, widzę, podała przykład.
Silne detergenty wcale nie są potrzebne do mycia głowy. Niektórzy lubują się w myciu włosów nawet płynem do naczyń. Cóż, głośno nie skomentuję. Skoro odżywka jednak wystarcza, sprawdza się dobrze, łagodzi podrażnienia (które, notabene, u wielu osób powodują mocniejsze detergenty typu SLES czy SLS), to czemu by nie spróbować? Aż takie to dziwne?
Osobiście stosowałam jeszcze ciekawsze metody czyszczenia włosów, ale to nie o tym wątek.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 13:38   #1699
(:Iza:)
Wtajemniczenie

ja dziś zmyłam olejek Vatika kallosem placenta i świetnie dał sobie radę z olejkiem włosy mięciutkie, błyszczące i ani trochę nie obciązone
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 14:54   #1700
basiek0109
Raczkowanie

Jakbyście powiedziały o tym jakiemukolwiek dermatologowi to by Wam w głowę popukał
Stary 2011-09-17, 14:58   #1701
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Jakbyście powiedziały o tym jakiemukolwiek dermatologowi to by Wam w głowę popukał
Skąd wiesz? Pytałaś?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 15:08   #1702
KONICZYNKA 47
Zadomowienie

Ja próbowałam myć Ziają, ale to nie był dobry pomysł. Potem Shaumą z q10 (bo mi się skończył szampon i tylko to miałam pod ręką).
Włosy miałam zbyt obciążone, choć dobrze spłukałam. Shauma nie zawierała silikonów, co do Ziai to nie pamiętam.
Mycie odżywką nie dla mnie, myję ziołowymi szamponami wzbogacanymi przeze mnie o różne rzeczy.
Wystarcza mi mycie raz w tygodniu, jeśli stosuję treściwszą wcierkę to myję dwa razy na tydzień.
KONICZYNKA 47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 15:20   #1703
Terve
Raczkowanie

u mnie też mycie odżywka nie zdało egzaminu. próbowałam naprawde wieloma odżywkami, w tym większości polecanych na wizażu i baardzo prostymi, naturalnymi z aloesu i róż... i niestety myłamzawsze bardzo długo, dokładnie, płukałam ile wlezie a i tak miałam wrażenie niedomytego skalpu. zdecydowanie wole zwykły delikatny szampon. troche szkoda bo strasznie sie napaliłam na tą metode mycia rozumiem, ze niektóre osoby sa zmuszone szukać innych rozwiązań niż szampon, bo mają bardzo wrażliwą skóre. zasanawia mnie tylko czym myjecie reszte ciała ? gdybym miała wymyć sie cała taką zwykła odżywką rownież czulabym sie niedomyta i pewnie jakas taka nieświeża
pewnie mam zbyt przetłuszczającą sie glowe :/

Edytowane przez Terve
Czas edycji: 2011-09-17 o 15:28
Terve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 16:52   #1704
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terve Pokaż wiadomość
u mnie też mycie odżywka nie zdało egzaminu. próbowałam naprawde wieloma odżywkami, w tym większości polecanych na wizażu i baardzo prostymi, naturalnymi z aloesu i róż... i niestety myłamzawsze bardzo długo, dokładnie, płukałam ile wlezie a i tak miałam wrażenie niedomytego skalpu. zdecydowanie wole zwykły delikatny szampon. troche szkoda bo strasznie sie napaliłam na tą metode mycia rozumiem, ze niektóre osoby sa zmuszone szukać innych rozwiązań niż szampon, bo mają bardzo wrażliwą skóre. zasanawia mnie tylko czym myjecie reszte ciała ? gdybym miała wymyć sie cała taką zwykła odżywką rownież czulabym sie niedomyta i pewnie jakas taka nieświeża
pewnie mam zbyt przetłuszczającą sie glowe :/
Nie każdemu ta metoda służy, zwłaszcza na początku mycia odżywką włosy muszą się przyzwyczaić Mi bardzo szkodził szampon z SLS bądź SLES, drapałam się po skalpie codziennie, nie pomagały lecznicze szampony ani inne rzeczy, a odżywka wreszcie mnie od tego uratowała - dla każdego coś dobrego i skutecznego

Podobnie twarz można myć olejem z emulgatorem, zmywa wszystko, a ktoś by powiedział - no jak to twarz myć olejem. A to świetna metoda. Ale nie o tym wątek

Jeszcze co do dermatologów - ślepo bym im i ich wiedzy nie wierzyła, bo jeden potrafił mojej siostrze przepisać kosmetyk z mocnym kwasem latem, nie wspominając słowem o mocnych, stabilnych filtrach, a drugi mi kazał wysuszać mocno naczynkową, wrażliwą i tłustą w okresie dojrzewania cerę tonikiem z alkoholem na 2 miejscu w składzie po wodzie - można się domyśleć, w jakim stanie po jakimś czasie takiej kuracji miały się moje naczynka i sebum

Przyjęło się ogółem - do mycia włosów szampon. Ale jeśli jest coś, jak odżywka, co tak samo dobrze domyje włosy i nie podrażni, nie zaszkodzi, czemu nie używać tego. No chyba, że na co dzień używamy do włosów sporo silikonów - wtedy odżywka nie domyje i włosy są oklapnięte i niedomyte.
Stary 2011-09-17, 17:57   #1705
rude loki
Raczkowanie

ja myję włosy odżywką, pomimo tego, że skalp mam przetłuszczający się. nie zauważyłam, żeby pod wpływem zmiany pielęgnacji coś się w tej materii zmieniło - nadal produkuje sebum w nadmiernych ilościach, ale przynajmniej włosy nie są wysuszone, jak to było przy szamponie.
jedna rzecz jest ważna: przy myciu odżywką należy zrezygnować z silikonów, quaterniów itp. ja używam jedwabiu z silikonami, więc profilaktycznie raz w miesiącu myję prostym szamponem z SLS/SLES, w międzyczasie również HIPPem, przed maską.
jeszcze taka myśl: skoro oleje w większości da się zmyć odżywką, to czemu nie dałoby się domyć tej odrobiny sebum(w porównaniu z tym, ile oleju nakłądamy na włosy)?
wszystko jest kwestią podejścia. nie każdy przecież potrzebuje włosów tak domytych, że aż trzeszczą. zresztą takie trzeszczenie raczej kojarzy mi się z wysuszeniem, niż zrobieniem włosom dobrze
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-17, 20:09   #1706
Terve
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
ja myję włosy odżywką, pomimo tego, że skalp mam przetłuszczający się. nie zauważyłam, żeby pod wpływem zmiany pielęgnacji coś się w tej materii zmieniło - nadal produkuje sebum w nadmiernych ilościach, ale przynajmniej włosy nie są wysuszone, jak to było przy szamponie.
jedna rzecz jest ważna: przy myciu odżywką należy zrezygnować z silikonów, quaterniów itp. ja używam jedwabiu z silikonami, więc profilaktycznie raz w miesiącu myję prostym szamponem z SLS/SLES, w międzyczasie również HIPPem, przed maską.
jeszcze taka myśl: skoro oleje w większości da się zmyć odżywką, to czemu nie dałoby się domyć tej odrobiny sebum(w porównaniu z tym, ile oleju nakłądamy na włosy)?
wszystko jest kwestią podejścia. nie każdy przecież potrzebuje włosów tak domytych, że aż trzeszczą. zresztą takie trzeszczenie raczej kojarzy mi się z wysuszeniem, niż zrobieniem włosom dobrze
fakt. mnie ta metoda nie sluzy pewnie dlatego, że mam wlosy cienkie, proste i mega nawilżone. szczerze powiedziawszy uwielbiam szampony ziołowe, bo mam wrażenie, że moje włosy dostają właśnie kopa po nich, mają więcej życia, że tak to ujme. jedno wiem- nie wróce więcej do szamponów drogeryjnych (dzięki ci wizaż). mycia odżywką też spróbowałam- było to baardzo przyjemne ale niestety nie służy to moim włosom. ale spróbowałam i nie żałuje
Stary 2011-09-18, 14:43   #1707
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
zasanawia mnie tylko czym myjecie reszte ciała ? gdybym miała wymyć sie cała taką zwykła odżywką rownież czulabym sie niedomyta i pewnie jakas taka nieświeża
To że myjemy włosy odżywką to nie znaczy że jesteśmy jakieś inne.
Myjemy się całkiem normalnie: żelami i mydłami

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Podobnie twarz można myć olejem z emulgatorem, zmywa wszystko, a ktoś by powiedział - no jak to twarz myć olejem. A to świetna metoda. Ale nie o tym wątek
Nie ma nic lepszego dla mnie jak olejki i myjące i zamiast kremu,wszystkie kremy,micele itp mogą się schować

Cytat:
Jeszcze co do dermatologów - ślepo bym im i ich wiedzy nie wierzyła, bo jeden potrafił mojej siostrze przepisać kosmetyk z mocnym kwasem latem, nie wspominając słowem o mocnych, stabilnych filtrach, a drugi mi kazał wysuszać mocno naczynkową, wrażliwą i tłustą w okresie dojrzewania cerę tonikiem z alkoholem na 2 miejscu w składzie po wodzie - można się domyśleć, w jakim stanie po jakimś czasie takiej kuracji miały się moje naczynka i sebum
To tak jak ze mną,lekarz kazał mi mocno trzeć skórę żeby się przebarwień pozbyć, efekt?od tamtej pory walczę z naczynkami.Nie wszyscy lekarze są dobrzy

Cytat:
No chyba, że na co dzień używamy do włosów sporo silikonów - wtedy odżywka nie domyje i włosy są oklapnięte i niedomyte.
I może w tym jest problem,że nie wszyscy wiedzą co używają

Mama mojej fryzjerki myje włosy wodą, zwykłą wodą.Namacza je żeby lakier spulchnić i potem go zmywa.Od momentu gdy tak zaczęła myć zniknęły Jej wszystkie problemy z włosami i skalpem.
Każda z nas jest inna i każdej służy co innego

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 14:58   #1708
Terve
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
To że myjemy włosy odżywką to nie znaczy że jesteśmy jakieś inne.
Myjemy się całkiem normalnie: żelami i mydłami
nie mówie że inne :P po prostu wiele dziewczyn pisało, ze myje wlosy tą metodą, gdyz maja bardzo wrażliwą skórę i szampony je podrażniają. zastanawiałam sie więc co z resztą ciała? przecież to tak samo skóra a żele pod prysznic niestety do delikatnych nie należą co innego jeśli dziewczyny po prostu zauważyły, że mają włosy w owiele lepszej kondycji a nie robią tego, bo inaczej skóra swędzi (a do tych bylo skierowane pytanie) - to zupełnie co innego
Stary 2011-09-18, 15:19   #1709
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Terve niektóre myją nie tylko odżywką ale i delikatnymi szamponami(bardzo często sam skalp) a do ciała też używają delikatnych żeli czy pianek, nie wszystkie są agresywne
Skóra głowy u mnie bardzo różni się z resztą ciała. A myję odżywką dlatego że mi nie wysusza włosów

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 15:22   #1710
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
nie mówie że inne :P po prostu wiele dziewczyn pisało, ze myje wlosy tą metodą, gdyz maja bardzo wrażliwą skórę i szampony je podrażniają. zastanawiałam sie więc co z resztą ciała? przecież to tak samo skóra a żele pod prysznic niestety do delikatnych nie należą co innego jeśli dziewczyny po prostu zauważyły, że mają włosy w owiele lepszej kondycji a nie robią tego, bo inaczej skóra swędzi (a do tych bylo skierowane pytanie) - to zupełnie co innego
Ale są delikatne płyny, np. uniwersalny żel babydream i nim można myć ciało

A wracając do tematu - dla mnie nadal numerem jeden w myciu odżywką pozostają balsamy mrs. potters
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości